Brzuchatki radosne witają wiosnę- Mamy lipiec/sierpień 2013! cz.9 - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-22, 16:34   #901
mela1234
Zakorzenienie

Dot.: Brzuchatki radosne witają wiosnę- Mamy lipiec/sierpień 2013! cz.9

A po co gencjana?
mela1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-22, 16:34   #902
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Rockyyy Pokaż wiadomość

Ja tez mam wiarę.I wkurza mnie jak niektórzy sie dziwią ze chodze do gina co 3 tygodnie....czasem wypada co dwa.....
Ja chodzę co 2, a gdybym mogła, to chodziłabym i co tydzień.
A nawet jak chodziłam na NFZ, to gin też mnie czasami zapisywał po 2,5 - 3 tygodniach na wizytę.
Nie ma w tym nic dziwnego dla mnie...

OK, pulpeciki się smażą, jak po obiedzie nie dostanę kopa z energią, to już sama nie wiem...
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-22, 16:36   #903
katarynnnaaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elaine-blath Pokaż wiadomość
najwazniejsze zebys sie nie stresowala. Na rodzicow z tego co piszesz mozesz liczyc chyba tak? dbaj o siebie. a tak jak Mela napisala, kilki tatusiow sie tutaj juz ogarnelo, wiec 3mamy kciuki

Przestalam sie stresowac oj uwierz.Jest ok. Troche mi sie teskni bo zostawilam mu pod opieka naszego psiaka , po raz 1 odkad go mam i chyba tylko za nim mi sie teskni.Nie ma mnie kto grzac w nocy..;(
katarynnnaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-22, 16:38   #904
mela1234
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katarynnnaaaa Pokaż wiadomość
Przestalam sie stresowac oj uwierz.Jest ok. Troche mi sie teskni bo zostawilam mu pod opieka naszego psiaka , po raz 1 odkad go mam i chyba tylko za nim mi sie teskni.Nie ma mnie kto grzac w nocy..;(
A nie możesz go zabrać teraz?

Perse jak tak piszesz to mnie ciarki przechodzą. W sumie to moja bratowa urodziła wcześniej bo miała jakąś infekcję w macicy przez co wylądowała w szpitalu bo mały właśnie przestał rosnąć. Ale skurcze dostała jakoś samoistnie i urodziła. Z małym jest ok, ale co by było jakby ni chodziła co 2 tyg do lekarza to nie wiadomo.
Stary 2013-03-22, 16:39   #905
Rockyyy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anulka_p Pokaż wiadomość
Sprawdziłam prognozę. Dziś wieczorem ma być u mnie -10 stopni. Brrrr. Ale za to od 31 marca temperatura drastycznie wzrośnie. 1 kwietnia nawet do 13 stopni, tylko niestety bez słoneczka. Pochmurnie, deszczowo, ale ciepło. W taką pogodę cieszę się z każdego postępu na wiosnę.
OO to ciepło,u mnie ma byc -14
Cytat:
Napisane przez Charlize89 Pokaż wiadomość
Dobry dzień....
Mam dzisiaj mega lenia, pijemy sobie kawusie zbożową. Dzidziol mnie dzisiaj kopie od rana, zastanawiam się czy mu nie założyć "niebieską karte" z powodu przemocy jaką na mnie stosuje i to od maleńkości.

dobree-ja chyba wieczorem po 22 założe te karte bo me dziecko bije pod osłoną nocy

Cytat:
Napisane przez Neni1984 Pokaż wiadomość
Heheh to Wam powiem jak wybrałam kolory
Proszę TŻ:
- Chodź pomóż mi wybrać kolory
- O retyyyy, nie chce mi się wstaaawać
- No pomóóżżżżżż
- A ile jest kolorów??
- Pięć!
- To weź ten trzeci i czwarty
- OK
Czy nasi Tż-owie to bracia? Mój ma mega podobne teksty.
Cytat:
Moje zadanie na dziś - stworzyć swoją listę wyprawkową i zacząć kompletować torbę do szpitala [COLOR="Silver"]
OMG to moje zadania na ,,dziś" od 2 tygodni ale natchnienia brak
Cytat:
I po raz kolejny powiedzenie, że z "rodziną najlepiej wychodzi sie na zdjęcia" jest prawdziwe
oo tak,zgadzam sie w 100%
Cytat:
Napisane przez Guuusiaa Pokaż wiadomość
Dziewczynki ja tak cicho poproszę o kciuki bo dziś egzamin na prawko mam...

Cytat:
Napisane przez enlevee Pokaż wiadomość
A u mnie choroby ciąg dalszy, skontaktowałam się z lekarzem, który zna mnie od małego i mnie prowadził żebym wzięła od razu duomox, który mam w domu, więc wzięłam. U mnie jest to, że przechodzi od razu w zapalenie oskrzeli z powodu astmy i tego się boję najbardziej, a już dusznosci zaczęłam mieć z powodu flegmy, której jest w ilości ogromnej ledwie przełykam ślinę, a to jest antybiotyk bezpieczny w ciąży, nawet lekarz mi go przepisał na początku jak już wiedziałam że jestem. Więc trzymajcie kciuki żeby przeszło i podziałało, bo inaczej to będzie ze mną kiepsko. dzisiaj już nigdzie nie biegam tylko leżę i się kuruję

A no i autko już jest u nas nowe i mechanik powiedział, że jest tam tylko i wyłącznie jakaś mała część do zrobienia, którą się zrobi za 200 zł i to za 5 tys. km więc zrobiliśmy jednak dobry deal za tamtą puszkę pandory
Kuruj się zabkoooo

I gratuluje autka.Oblewamy!!!!!!!!!!
Cytat:
Dziękuję kochana moja

Ja zdaję na Balickiej, więc mam przy wyjeździe drzewa, które zasłaniają wszystko jak nie podjedziesz do krawężnika dobrze
Poza tym ja wiem, że łaska Boża tego dnia po prostu na mnie spłynie- w końcu Wielki Piątek, nie?;D
non baaaa
Stary 2013-03-22, 16:39   #906
katarynnnaaaa
Raczkowanie

A macie moze problemy z zasypianiem??Ja sie strasznie mecze za nim zasne.Doba mi sie chyba poszestawiala.W pierwszych tyg tylko polozylam glowe do poduszki to spalam teraz to jakies nie porozumienie...
Stary 2013-03-22, 16:43   #907
mela1234
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rockyyy Pokaż wiadomość
dobree-ja chyba wieczorem po 22 założe te karte bo me dziecko bije pod osłoną nocy
I ślady zostawia tylko na psychice

Cytat:
A macie moze problemy z zasypianiem??Ja sie strasznie mecze za nim zasne.Doba mi sie chyba poszestawiala.W pierwszych tyg tylko polozylam glowe do poduszki to spalam teraz to jakies nie porozumienie...
Ja zasypiam w miarę szybko, tyle, że w nocy się budze i po 2 godz przewalam z boku na bok.

Ok kapitulacja. Danio zeżarty, teraz idzie druga kanapka z wędlinką i ogórkiem małosolnym. Dziś jest pierwszy piątek w tym poście w którym nie poszczę. No nie daję rady!
Stary 2013-03-22, 16:43   #908
katarynnnaaaa
Raczkowanie

Unhappy Dot.: Brzuchatki radosne witają wiosnę- Mamy lipiec/sierpień 2013! cz.9

[QUOTE=mela1234;39924161]A nie możesz go zabrać teraz?

No nie bardzo bo jestem jeszcze troche przeziebiona i nie mialby kto z nim tutaj wychodzic a to niestety duza rasa-Labrador i nie chcialabym aby mama wywaliła orła z nim na sniegu.On potrzebuje duuzzzooo ruchu ale jak juz sie wykuruje to od razu musi mi go przywiezc.Podobno Wafel nawet biedny jesc za bardzo nie chce;/
Stary 2013-03-22, 16:44   #909
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mela1234 Pokaż wiadomość
Perse jak tak piszesz to mnie ciarki przechodzą. W sumie to moja bratowa urodziła wcześniej bo miała jakąś infekcję w macicy przez co wylądowała w szpitalu bo mały właśnie przestał rosnąć. Ale skurcze dostała jakoś samoistnie i urodziła. Z małym jest ok, ale co by było jakby ni chodziła co 2 tyg do lekarza to nie wiadomo.
U mnie najprawdopodobniej przestał rosnąć z powodu nadciśnienia (a konkretnie: łożysko przestało pracować, tak się zdarza przy gestozie). I gdyby ktoś zauważył to dosłownie parę dni wcześniej, zadecydowałby o zakończeniu ciąży w 30 tygodniu (przecież dzieci z tego tygodnia przeżywają i mają się całkiem dobrze), to miałabym teraz roczne dziecko. I nie trafia do mnie tłumaczenie, że może byłby chory. Może, a może nie, mój kolega jest z 30 tc i jest całkowicie zdrowym, normalnym facetem, chodził z TŻem do szkoły i na studia.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-22, 16:45   #910
mela1234
Zakorzenienie

Mojej koleżanki córka jest z 28 tyg, waga urodzeniowa 800 gram! Łożysko przestało pracować, ale ma już 6 lat i do szkoły zaraz będzie latała A strasznie wszyscy przeżywaliśmy jak się mała rodziła. Oj strasznie.
Stary 2013-03-22, 16:49   #911
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
A po co gencjana?
bo jak powtarza moja mama w aptaczce może nie być nic poza gencjaną

w razie potrzeby do pępka, a ja mam skłonności do aft więc Dzidziolowi tez mogą się pojawić I wtedy razem będziemy się fiolecić

Mały
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-22, 16:53   #912
Rockyyy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lachryma Pokaż wiadomość
hejka

dzisiaj zaczynamy kolejny tydzień
poza tym wczoraj byłam na warsztatach dla ciężarnych i wygrałam misia od sklepu Smyk

Było ciekawie: mówili o żywieniu, był pokaz wiązania chust i masażu Shantala. Było też o karmieniu piersią i plusach wynikających z mleka, jakich nie posiada mleko mm (m.in komórki macierzyste, hormony, biologicznie aktywne peptydy w ogromnej ilości).
Każda z nas otrzymała także: reklamówki różnych firm, smoczek Lovi, butelkę Avent, sporo miniaturek kosmetyków i kupony rabatowe do sklepów.

Trzymam kciuki za kursy prawka!
Ale fajnie
Cytat:
o fuuuuuuuuuuuuuuuu... na moim białym staniku jest zaschnięta kropka o kolorze żółtawym.. a sioooo siara !!!
No ja tez w tamtym tygodniu zauważyłam plame na staniku ......zapomniałam Wam o tym oznajmic
Cytat:
Napisane przez idzia111 Pokaż wiadomość
Zakochasz się jak pojedziesz

Ale zauważyłam, że miejscowi juz nie widzą tego piękna, biegną do pracy i z pracy, a my chodzimy po rynku, podziwiamy

Może mam mylne wrażenie, ale takie mam spostrzeżenia z pobytu w Krak. Moja kuzynka w sumie je potwierdziła. Ona nie ma na nic czasu, tylko praca i praca.
Kraków ma w sobie magie-chce się tam wracać
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39917108]Ja strasznie porównuję, choć miałam tego nie robić :/
Ale co zrobić, jak w tamtej ciąży plamienie w 11 tc, w tej - w 14, w tamtej skurcze od 21 tc, w tej - to samo... Tyle, że w tamtej były jednak chyba mocniejsze, teraz obżeram się tą Nospą i są kilka razy dziennie tylko. Mam nadzieję, że mi nie skracają szyjki W środę się dowiem.
Bo wtedy właśnie po wizycie ok. tego tygodnia wylądowałam drugi raz w szpitalu i to na ponad tydzień z powodu szyjki, dostałam Fenoterol i w ogóle :/
A nawet nie chcę myśleć co będzie, jak przyjdzie krytyczny, 30. tydzień... I na dodatek dokładnie tego dnia mój TŻ ma urodziny :|
Niedługo też czeka mnie rocznica...
Ech... A Ty Magolina jak myślisz, po "swoim" krytycznym momencie odetchniesz troszkę? Kiedy to Cię czeka?[/QUOTE]
Kochana przezyjesz ten moment a potem zobaczysz jak zleci do lipca czas
Cytat:
Napisane przez magolina Pokaż wiadomość
chyba nie odetchnę.....krytyczny moment czeka mnie za 6 tygodni. Na samą myśl pocą mi się dłonie i mocniej bije serce......chyba na żadnym etapie ciąży nie będę umiała odetchnąć i pomyśleć że nie ma się już czego bać. Cóż, psycha już zwichnięta do końca życia.
A jeszcze co do rocznicy, to u nas 12 sierpnia będzie 2 lata od porodu Lenki a teraz pierwszy termin miałam na 13 sierpnia, potem przesunął mi się na 19 sierpnia. Jakby nie patrzeć, powinnam urodzić w tym miesiącu w którym rodziłam Lenę. Tylko teraz biorę to za dobrą monetę. Mam nadzieję, że tym razem sierpień będzie dla mnie szczęśliwym miesiącem

Ja praktycznie też cały przeryczałam, bo szybko się akcja rozkręca. Ja też polecam ten film
Trzymam za wszystkie aniołkowe mamy i wogóle za wszystkie juz niedługo nie bedziemy miec tak czas spamowac
Cytat:
Napisane przez madi82 Pokaż wiadomość
Czekaj z naszymi pomysłami to będą typu:

Przyj Margoś przyyyj!!! itp:P
a ja przeczytwałam: przytyj
Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość
Mi się jakiś czas temu śniło, że w skepie była promocja i dawali gratis papier toaletowy i powiedzieli, ze mi nie dadzą bo spóźniam się 10 minut
I poszłam do telewizji zrobić aferę- jak to oszukują klientów i im papieru nie chcą dać gratis!
Obudziłam się tak zła, że Tż obiecał, że mi kupi papier toaletowy skoro tak bardzo mi na nim zależy:
Margosia jak bd jechac na Śląsk to zajade na Bieżanów i podrzuce Ci te pare rolek
Cytat:
Napisane przez malinka0525 Pokaż wiadomość
Dzień dobry! (chociaż nie wiem czy taki dobry, patrząc co się dzieje za oknem ) Gdzie ta upragniona i wyczekiwana wiosna? No gdzie?

A tu trzeba dziś się z domu wywlec bo na wizytę trzeba pędzić Aż mi się nie chcę iść Ale ciekawa jestem ile malutka urosła i czy dużo przytyła

Zdecydowaliśmy z tż, że zamówimy łóżeczko i materac w przyszłym tygodniu prawdopodobnie. Będziemy zamawiać na allegro i już nawet wybrałam takie jakie chcę. W sklepie takie samo łóżeczko jest sporo droższe, więc lepiej nam się opłaci zamówić z allegro.

Łóżeczko prawdopodobnie będzie takie:
http://allegro.pl/lozeczko-dumbo-szu...106438531.html

A materac zamówimy u tego samego sprzedawcy żeby za przesyłkę było taniej Materac jest grubości 12,5cm i jest piankowo-kokosowy.
Sliczne te łóżeczko
Stary 2013-03-22, 16:53   #913
mela1234
Zakorzenienie

Na afty to ja aftin stosowałam, 2 razy i znikały. A nie zrobią się twojej niespodziewajce jak będziesz dbała o czystość piersi przed karmieniem
Stary 2013-03-22, 16:53   #914
czerwony_balonik
Zadomowienie

Dzień dobry

Cytat:
Napisane przez kallisto89 Pokaż wiadomość
Dzien dobry brzuszeczki!
Wpadlam tylko na chwike zeby pochwalic sie wczorajsza wizyta. Lapek jeszcze nie naprawiony a pisanie na tel podnosi mi cisnienie Do rzeczy: nasze dziecie wreszcie sie zlitowalo, wrecz za bardzo wzielo sobie do serca moje prosby i cala wizyte szeroko rozkladalo nozki i uwaga, uwaga jest SYNUS
Babel wazy 600 g i jest sliiiczny Mi ladnie przybylo wod plodowych wiec maly ma wreszcie gdzie poplywac. A najlepsze jest to ze jak weszlam do gabinetu to ginka chciala mnie do ktg podpinac bo myslala ze ja juz na wykonczeniu taki mam bodziol
No i dostalismy zdjecie jak to gin powiedziala jajeczek do swieconki haha
Buziolki dla Was, pa
Gratuluję synka Super,że wreszcie wasza dzidzia pokazała jakiej jest płci,oby moja też się zlitował/a i 28.03 na usg rozłożył/a nóżki

Cytat:
Napisane przez magdalennne Pokaż wiadomość
Witajcie.
TŻ wrócił z pracy bez słowa Nie umiem się z nim dogadać A chodzi ciągle o to moje zwolnienie... Nie może przeżyć, że chciałam być fair w pracy i uprzedzić wcześniej, że się wybieram na L4 Dla niego powinnam z dnia na dzień im dowalić.
Ojej...Ale to przecież twoja praca i twoja sprawa, w sensie twój wybór jak to rozwiązać a nie twojego tż... Powinien wiedzieć gdzie może decydować,a gdzie decyzja należy do ciebie, a nie próbować decydować za ciebie i mieć takie fochy...

Cytat:
Napisane przez Guuusiaa Pokaż wiadomość
Witam się moje kochane babeczki i dzieciaczki

Wczoraj byłam zbyt późno w domu więc piszę dziś

A mianowicie dzidziuś rośnie jak na drożdżach, wszystko oczywiście w normie i Termin nakłada się równiutko z OM pięknie pozował dał zmierzyć sobie stópki nawet i wyszło 3,4 cm A teraz najważniejsze !
Uwaga Uwaga ! moja Córcia zrobiła psikus i wczoraj pięknie pokazała że jednak będzie SYNKIEM! mamy nawet pamiątkowe zdjęcie i teraz o pomyłce nie ma co mówić bo ewidentnie było widać siusiaka i jajka
A i połówkowe będzie jednak 8. 04 bo jeszcze było za wcześnie no i dostałam skierowanie na glukoze 75... grrrrr
Wrzucam wam foto moich małych stópek (fot1) i genitaliów (fot 2)
A to niespodzianka W takim razie gratuluję synka Mnie też czeka niedługo glukoza

Edytowane przez czerwony_balonik
Czas edycji: 2013-03-22 o 17:34
czerwony_balonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-22, 16:53   #915
czarownica1
Zakorzenienie

Helołłł !!!

wróciliśmy.
Mama po pierwszym zabiegu z nami w domu
no i druga świetna wiadomość:
KUPILIŚMY WÓZEK
Jedo FYN + fotelik Recaro (wózek w kolorze beżu czyli kawa rozpuszczalna z mlekiem a fotelik jasno szary) tańsze o całe 350 zł (ostatni egzemplarz przeceniony bo kolekcja zeszłoroczna)
W weekend zanim zapakujemy cykne foty, a jak nie to wkleje zdjęcie z netu.
Zmykam na razie bo zmęczona jestem przeokrutnie (kość ogonowa mało mi nie pęknie i nogi bolą), nadrobię i się odezwę.
czarownica1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-22, 16:57   #916
mela1234
Zakorzenienie

Cytat:
Do gencjany jako środek doustny jestem źle nastawiona ponieważ kiedyś używano jej do samobójstw! Starych książek się naczytałam i tak mi zostało.
Stary 2013-03-22, 16:58   #917
Charlize89
Rozeznanie

Cytat:
Jak dla mnie nie dorosl jeszcze do bycia ojcem.Chodz ma 26 lat zachowuje sie jak 15 latek.Nie interesuje sie mna i moim stanem.Ostatnio siedze u rodzicow to nawet nie kwapi sie zadz.Napisalam mu ze czuje ruchy po raz 1 to nawet nie odezwal sie.Mamy chyba maly kryzys , no ale coz trza jakos przetrwac
Trochę to smutne, że się tak zachowuje. Długo jesteście ze sobą?
15.06.2012 Straciliśmy Naszego Aniołka (14tc)
30.07.2013 Narodziny Anulki
Charlize89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-22, 16:59   #918
idzia111
Zakorzenienie

Cytat:
Wstawię w klubie zdjęcia, nawet w obu tych sukienkach (o ile ta druga będzie dobrze na mnie leżeć ), ale po świętach bo dopiero wtedy zamierzam je założyć i przy okazji brzucha pokaże

No na wesele to powiem Ci, że tak średnio. Materiał taki mało elegancki jest. Ale w sumie jakby jakieś fajne dodatki zapodać to mogłaby być
Co A nie możesz wcześniej?

Cytat:
Wrzucam swoją listę wyprawkową, bo któraś prosiła-Anulka?

Do spania:
- Łóżeczko z materacem (kokos-gryka-pianka)
- Ochraniacz na łóżeczko
- Prześcieradło -3 szt.
- Ochraniacz na materac do łóżeczka
- Kocyki - mam 4 sztuki (2 Babasa, 1 z Ikea kremowy i 1 grubaśny)
- Otulaczek -mam Motherhood
- Karuzela - wybrana FP Rainforest
- śpiworek bwaełniany-2 sztuki

Do kąpieli i pielęgnacji:
- Wanienka
- Ręczniki z kapturkiem-3 szt - bawełna 100%, o wymiarach 100 cm x 100 cm.

- Płyn do kąpieli Babydream Kopf bis Fus z pompką
- Krem pielęgnacyjny dla niemowląt
- Octenistep do przemywania pępuszka i na krocze po porodzie - w opakowaniu 50ml kosztuje dwadzieścia kilka złotych, natomiast w opakowaniu 250ml (czyli 5 razy większym) niecałe 40 zł.
- Płatki kosmetyczne do przemywania buzi
- Gaziki jałowe do przemywania oczu
- Patyczki do uszu z ogranicznikiem
- Sól fizjologiczna do przemywania oczu

- Miękka szczotka do włosów+grzebień
- Nożyczki lub obcinak do paznokci – ponoć te dla dzieci są do niczego i można swoimi, ale polecane są też firmy chiccko
- Aspirator Frida do noska

Brudy:
- Proszek do prania dla niemowląt – Dzidziuś, Biały Jeleń lub Jelp
- Delikatny płyn do płukania ubranek - Dzidziuś
- Pojemnik na brudne ubranka
- Kosz na pieluchy

Do przewijania
- Przewijak
- Mokre chusteczki do przecierania pupy – Lidl Tujurs Baby Wipes Sensitive najlepsze
- Pampersy - początek kupić Pampers premium care, Dada lub Huggies 0
- Pieluszki tetrowe 30 szt
- Maść na odparzenia – Linomag w słoiczku z białą nakrętką
- Maść na zdrową pupę - Linomag w słoiczku z różową nakrętką

Ubranka:
Body bawełniane zapinane w kroku z krótkim rękawem 10 szt
Body bawełniane z długim rękawem 10 szt
Pajacyki bawełniane 10 szt
Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu 10 szt
Kompleciki 4 szt
Śpioszki 10 szt
Skarpetki 10 szt
Czapeczki osłaniające uszy i czoło 10 szt
Kurteczka nie przepuszczająca wiatru
Niedrapki 3 szt

Na wyjście z domu:

- Wózek + zabawka do wózka -mam
- Parasolka przeciw słońcu -mam
- Moskitiera na wózek (niezbędna podczas wieczornych spacerów) -mam
- Folia przeciwdeszczowa na wózek -mam
- Krem ochronny do buzi
- Termoopakowanie na butelkę

Do karmienia naturalnego:
- Wkładki laktacyjne do biustonosza - BabyOno Premium +.
- Laktator elektryczny lub ręczny –polecany jest elektryczny Medeli lub Ameda

Do karmienia butelką:
- Butelki najlepiej antykolkowe - Dr Brownsa z rurką odpowietrzającą, jeśli karmienie piersią to wystarczą 2 szt. 125/150 lub 230 ml. Lepiej większą wziąć.
- Podgrzewacz do butelek
- Mleko modyfikowane dla noworodków (w razie W)
- Szczotka do butelek - Tommee Tippee
- Smoczki do butelek o małej sile przepływu
- Śliniaki

Rzeczy pomocne:
- Smoczki uspakajające – Lovi, Mam Baby
- Chusta/nosidełko do noszenia dziecka
- Termometr do wody i do ciała - Microlife nc 100 lub Medisana
- Leżaczek-bujaczek Fisher Price-mam
- Fotelik samochodowy

Leki:
-herbatka koperkowa HIPP,
-coś na kolkę: Infacol, Esputicon , Sab simplex, Delicol-dla noworodków już,
-paracetamol w czopkach np. Efferalgan w czopkach,
- czopki glicerynowe,

Na kolki – najlepszy Esputicon (ma 980mg/g, bobotic ma 66,66mg/g, saab simplex - 69,19mg/g) - daje się dosłownie 1-2 krople, a nie np. 1 ml...

Wyprawka do szpitala dla mamy

Niezbędne dokumenty:
- dowód tożsamości
- dowód ubezpieczenia
- NIP pracodawcy
- karta ciąży
- oryginały wyników badań z okresu ciąży (grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji)

Na czas porodu:

- koszula do porodu, której nie będzie ci żal ubrudzić
-ciepłe skarpetki
- jednorazowa lewatywa, maszynka do golenia (jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę)
- pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania)
- woda mineralna niegazowana z dziubkiem
- czekolada/landrynki

Na okres poporodowy:
-chustki jednorazowe do intymnej i biały jeleń mydło koniecznie
- Tantum Rosa – 10 saszetek + sprywskiwacz
- jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek Bella Mama (3 paczki)
- podpaski (przydatne od około czwartego dnia po porodzie)
- podkłady na łóżko jednorazowe, 90*60 - 5 szt.
- majtki jednorazowe (ok. sześć sztuk) lub siateczkowe- firmy Hartmann pakowane są po trzy, bardzo polecam
- trzy koszule nocne do karmienia – mam 2 na ramiączkach, kupić 1 szt. z rękawem
- szlafrok – ten mój czarny
- kapcie i klapki pod prysznic -mam
- dwa biustonosze do karmienia
- maść na obolałe brodawki, np. Bepanthen, floslek
- osłonki na piersi- kapturki z Medeli
- szczoteczka, pasta, żel do mycia, krem, kosmetyki jakieś
- ręczniki, których nie żal wyrzucić-mam
- papier toaletowy
- podkładki jednorazowe na WC
- ręczniki papierowe
- sztućce, kubek, talerzyk
- telefon i ładowarka
- pieniądze na nieprzewidziane wydatki i TV
- jasiek swój
- jedzenie-jogurty, owoce
- suszarka, prostownica
- frotki, wsuwki

Nie jest jeszcze super dopracowana, ale i tak sporo czasu zajęło mi zrobienie jej.

WOW MOŻNA TO WSTAWIĆ NA POCZĄTEK WĄTKU

Cytat:
Napisane przez Katerine2 Pokaż wiadomość

A czy w tym snie urodzilas synka czy corcie?
:
córkę
idzia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-22, 17:00   #919
magolina
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja z zasypianiem akurat nie mam, ale budze się w nocy koło 2 i przez jakiś czas nie mogę zasnąć

Cytat:

Ok kapitulacja. Danio zeżarty, teraz idzie druga kanapka z wędlinką i ogórkiem małosolnym. Dziś jest pierwszy piątek w tym poście w którym nie poszczę. No nie daję rady!
No i musze iść coś zjeść bo mi smaka narobiłaś

Cytat:
Napisane przez czarownica1 Pokaż wiadomość
Helołłł !!!

wróciliśmy.
KUPILIŚMY WÓZEK
Jedo FYN + fotelik Recaro (wózek w kolorze beżu czyli kawa rozpuszczalna z mlekiem a fotelik jasno szary) tańsze o całe 350 zł (ostatni egzemplarz przeceniony bo kolekcja zeszłoroczna)
Zmykam na razie bo zmęczona jestem przeokrutnie (kość ogonowa mało mi nie pęknie i nogi bolą), nadrobię i się odezwę.
Super, że mama już w domu no i gratki za zakup fury dla malucha i fotelika

Ja uciekam bo Tz niedługo przyjeżdża z delegacji no i idę do lodówki bo mi mela smaka narobiła na jakieś kanapeczki do później.
magolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-22, 17:01   #920
katarynnnaaaa
Raczkowanie

Cytat:
Trochę to smutne, że się tak zachowuje. Długo jesteście ze sobą?
Jestesmy ze Soba 6,5 roku.Z pewna przerwą od wrzesnia prawie do grudnia bo cos mu sie pod kopułką pomieszało a w zasadzie inna mu pomieszała.Nie słuchałam innych, słuchałam Siebie i tak wyszŁo.Ale wierze ze sie zmieni chodz wszyscy moi bliscy twierdza ze moge o tym zapomniec
Stary 2013-03-22, 17:01   #921
mela1234
Zakorzenienie

Zapomniałam wam powiedzieć. Dziś wg USG zaczynam 23 tydzień!
Stary 2013-03-22, 17:04   #922
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Na afty to ja aftin stosowałam, 2 razy i znikały. A nie zrobią się twojej niespodziewajce jak będziesz dbała o czystość piersi przed karmieniem
Do brodawek też może się przydać- jeżeli komuś kolor nie przeszkadza Ja tam lubię fiolet
Noworodkowi może i łatwo dbać, ale później jak zacznie raczkować, łazić i zjadać piasek z piaskownicy to mogę nie nadążyć
Ja łapię afty przy każdym większym osłabieniu organizmu, więc jak Dzidziol odziedziczy tendencję to nic nam nie pomoże
Cytat:
Napisane przez czarownica1 Pokaż wiadomość
Helołłł !!!

wróciliśmy.
KUPILIŚMY WÓZEK
Super, że Mama już w domu
Zaczynam się obawiać, że zostaję z wyprawką na szarym końcu
Cytat:
Do gencjany jako środek doustny jestem źle nastawiona ponieważ kiedyś używano jej do samobójstw! Starych książek się naczytałam i tak mi zostało.
Ja nie mam takich skojarzeń więc w mojej apteczce na pewno się znajdzie roztwór wodny

Mały
Stary 2013-03-22, 17:05   #923
lachryma
Zakorzenienie

Cytat:
ja nawet nie mam pojęcia co to jest
Stary 2013-03-22, 17:07   #924
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Zapomniałam wam powiedzieć. Dziś wg USG zaczynam 23 tydzień!

---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ----------

Cytat:
Napisane przez lachryma Pokaż wiadomość
ja nawet nie mam pojęcia co to jest
inaczej zwana piochtanina lub fiolet

Mały
Stary 2013-03-22, 17:08   #925
idzia111
Zakorzenienie

Neni a jaki laktator z madeli? chodzi o model.
idzia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-22, 17:08   #926
lachryma
Zakorzenienie

a właśnie, jak to jest z czystością piersi przed karmieniem? przed każdym karmieniem muszę myć piersi? i czym je myć? woda + biały jeleń? jery, jak mała będzie jadła co godzinę czy dwie, to tylko będę latała się myć
Stary 2013-03-22, 17:09   #927
mela1234
Zakorzenienie

Jak miałam konie u siebie to gencjana i jodyna były na stanie, ale w apteczne stajennej Zresztą i tak cały czas łaziłam z fioletowymi paluchami mimo, że rękawiczki zakładałam.
Stary 2013-03-22, 17:10   #928
Rockyyy
Zakorzenienie

Cytat:

Cześć żabeczko Aleś Ty pracowita od samego rana !
Tż mnie mobilizuje do wczesniejszego wstawania OD poniedziałku wszystko wróci do normy-nie ruszam sie z łozka przed 10
Cytat:
Rockyyy ciebie czeka prasowanie, a na mnie powieszenie prania. Skończyło się prać godzinę temu i jakoś zabrać się nie mogę co by je powiesić i następne wstawić.
Jeszcze sie nie zabrałam do prasowanka.Zdążyłam sie z Wami przywitac,potem Tż okupował komputer a ja zaległam-musiałam poleżec bo po naszej wycieczce kręgoool mnie bolał i usnęłam. No a teraz musze nadrobic zaleglosci wizazowe
Cytat:
Napisane przez dzoan Pokaż wiadomość
Rany jakie niektórzy mają dziwne spostrzeżenia: Sztygar powiedział, żebym nie pozwoliła mężowi myć okien, bo stracę do niego szacunek i żebym mu w tej kwestii zaufała, bo on już ma trochę lat i jest doświadczony w takich kwestiach.. (nie wspomnę, że on się na wszystkim zna, a przynajmniej tak mu się wydaje).. Powiedziałam mu, że straciłabym szacunek do męża, gdyby nie chciał mi pomagać w takich i innych czynnościach, a tak to mogę być tylko zadowolona i dumna z niego..[COLOR=Silver]
I bardzo dobrze mu powiedziałas.

Jak sie przeprowadzilismy to w rodzinie Tż-a kobitki sie dziwiły ze on mi duzo pomaga i sie dzielimy niektórym obowiązkami...nie wiedziałam jeszcze o ciąży ale siedziałam bezrobotna w domu....Bo u nich jak facet pracuje to nic poza robota go w domu nie obchodzi....
Cytat:
Napisane przez idzia111 Pokaż wiadomość
garnitury ciążowe?

Cytat:
Napisane przez tweedledee Pokaż wiadomość

To w końcu mogę myć te okna i wieszać firany? Czy jak dziewczyny?[COLOR="Silver"]
To juz zależy od Ciebie i od gina -czy nic nie mówił czy kazał sie oszczędzac itp.

Ja sobie takie rzeczy daruje.Tż chyba okna umyje albo znajdzie ręce które go wyręczą no i firanki na 100% powiesi.
Cytat:
Co macie dobrego dzisiaj na obiad dziewczynki?
Ja mam wczorajszą zupe ogórkową Za jakie grzechy?
Pierogi ruskie z wczoraj
Cytat:
Napisane przez skylie Pokaż wiadomość
Witam w 25 tc
Cytat:
Właśnie przyszła mi sukienka z allegro, którą zamawiałam przedwczoraj Mam nadzieję, że będzie mi służyć już przez całą ciążę bo nie zamierzam już nic dla siebie kupować.
Jakby któraś z Was chciała to polecam
http://moda.allegro.pl/elegancka-suk...068960458.html

Długość dla mnie ok. Sięga mi tak akurat w kolano.

Zamawiałam jeszcze drugą, ale trochę się tej drugiej obawiam. Mam nadzieję, że będzie dobra. Czekam na nią z niecierpliwością
http://allegro.pl/gladka-sukienka-mi...091962364.html
piękna ta kiecunia
Cytat:
Nie da się nie porównywać.
Wiem, że nie mogę się równać do Ciebie, ale też strasznie porównywałam. Poprzednią ciążę straciłam w 13tc i jak szłam teraz na wizytę kontrolną w 13tc to myślałam, że zemdleję ze stresu!
Jeszcze na kolejną wizytę szłam z sercem na ramieniu, a później już zaczęłam czuć ruchy i uwierzyłam, że może być dobrze

U mnie strach potęgował fakt, że brałam dużo leków zanim dowiedziałam się o ciąży i lekarz powiedział, że "zobaczymy co z tego będzie". Po pierwszej wizycie ryczałam jak bóbr zamiast się cieszyć z ciąży.

O rety, to też bardzo późno straciłaś maleństwo Znasz przyczynę?
Jak czytam o takich przypadkach to znów moja pewność jest zachwiana

Też zabieram ludziom pracę

No co Ty
A już miałam brać tę z koronką, ale w końcu wziełam inne.. Tak to jest z zakupami na allegro

Ale się objadłam. Wątróbkę dziś miałam z cebulką Czasem chyba można co?
Ja też na początku porównywałam.Pierwsza wizyta u gina była dla mnie tak stresująca ze cała az sie trzęsłam ,a jak juz robił usg to emocje sięgnęły zenitu. Byłam wtedy w 8tc a w 8tc i 6 dniu serduszko moejgo aniołka się zatrzymało Ale pozniej zaczełam wierzyc ze bedzie dobrze,jak juz czuje ruchy to zycie stało sie spokojniejsze.Martwie sie cały czas ale odganiam złe myśli...

Mysle ze raz na jakis czas troszkę Wątróbci nie zaszkodzi
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39922549]Proszę Was, czy macie jakieś sposoby na takie dni jak dziś?

Ja jestem taka niedorobiona dzisiaj... Chciałam miło spędzić dzień, iść rano na zakupy, potem ogarnąć chatę, potem posiedzieć przy książce.
A ledwo zwlokłam tyłek z kanapy po 13, właśnie wróciłam, nie mam na nic ochoty, nawet nie zaścieliłam łóżka :/[/QUOTE]

Ja czasem tak zalegam do wieczora,czasem wygadam się Tż-owi jak mi zle i ze nie mam do niczego sił.....
Pociechą są dla mnie moje czworonogi.Czasem zmuszam sie zeby połazic z nimi choc troche nawet jesli mielibysmy obejsc dom dookoła.
Stary 2013-03-22, 17:10   #929
lachryma
Zakorzenienie

Cytat:
inaczej zwana piochtanina lub fiolet
ta piochtocoś tam też mi nic nie mówi, a fiolet to dla mnie kolor
Stary 2013-03-22, 17:13   #930
mela1234
Zakorzenienie

Rockyyy moje pranie nadal w pralce
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości