|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#12061 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Cytat:
A co Ps. Bardzo podoba mi się Twój jadłospis
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#12062 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
farsz przygotowywala moja mama (m. in. groszek, kukurydza, pokrojona male kawaleczki szynka) . moge zapytac o dokladny przepis
|
|
|
|
|
#12063 |
|
Zakorzenienie
|
Nie,że masz obsesje na punkcie jedzenia,żeby się zdrowo odżywiać należy też mieć zdrowe podejście do niego.
|
#12064 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#12065 |
|
♥
|
dzisiaj jadłam wiejskiego z bananem
pychotkaaa ![]()
|
|
|
|
#12066 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#12067 |
|
Raczkowanie
|
a u mnie dzisiaj słoneczko od samego rano tylko wieje strasznie
1ś twaróg chudy chyba 100g + ogórek + koperek + wasa kawaz mlekiem 0,5% sztuk 2 2ś jogurt jogobelka light + musli 2 łyżki ob warzywka na patelnię i rybka podw marchewki kol jade do TŻ więc nie wiem co będzie |
|
|
|
#12068 |
|
Rozeznanie
|
Wczoraj wieczorem przy piwku zachciało się mi i koleżance jakiegoś dania "wiejskiego" i były ziemniaczki z cebulką smażone na łyżeczce oliwy + kefir piątnica, średnio zdrowe jak na wieczorne jedzonko, ale przesmaczne. Powtórzę nie pierwszy raz ze raz na 2 lub 3 tyg można sobie zgrzeszyć w towarzystwie znajomych lub rodzinki czymś co pyszne i niekoniecznie zdrowe i chude, wtedy jeśli tylko ma się zdrowe podejście będzie się miało tym większą przyjemność z takiej kulinarnej rozpusty "raz na jakiś czas", tym bardziej, że z jednorazową większą dawką kcal organizm radzi sobie bez problemu i nie odkłada więc wyrzuty sumienia niewskazane. Człowiek to nie maszyna i czasem zamiast liczyć węgle i białka musi sobie sprawić przyjemność
A dzisiaj już zdrowo i normalnie: -śniadanie: jogurt naturalny 250g z otrębami i śliwkami suszonymi -2 śniadanie: jabłuszko i 2 mandarynki -obiad: wątróbka drobiona smażona na łyżeczce oliwy z oliwek+ ogórek konserwowy i szczypior z cebulką -podwieczorek: będą dwa małe chapati z łyżeczką pasty fasolowej (fasola jaś zmiażdżona w prasce do ziemniaków, mocno przyprawiona papryką słodką + drobno pokrojona cebulka, czosnek i 2 łyżki przecieru pomidorowego, pyszne smarowidło do chleba i sucharków wychodzi) -kolacja: wieśniak ze szczypiorkiem i cebulką a waga dalej stoi w miejscu
|
#12069 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co to za podwieczorek
|
|
|
|
#12070 |
|
Wtajemniczenie
|
A u mnie gazu zabrakło i chodzę głodna i wściekła... będzie dopiero jak tata wróci
Wczoraj posypały się wszystkie sprawy, jakie trzymały mnie przy zyciu...
|
#12071 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#12072 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#12073 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#12074 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie jest podobnie,waga bez zmian,jedynie centymetry odrobinkę zmalały I jak tu się nie denerwować Ale mimo to nie poddaję się,walczę dalej Ty też powinnaś Uwierz mi nie trzeba jeść malutko,żeby schudnąć
|
|
|
|
#12075 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Nie? a jak Ty to nazywasz? nie rozumiem dlaczego dla Ciebie wszystko co nie jest niskokalorczyne jest niezdrowe? albo może powiedz mi co widzisz niezdrowego w domowym ciasteczku?.Chorowałam na anoreksje i potrafie odróżnić normalnie podejście do jedzenia,od mniej normalnego.
Cytat:
.Przypomnij sobie naszą ostatnią rozmowe raz kolejny .Cytat:
.No i zgadzam się co do tego,że to jest nadal mało![]() ![]() Cytat:
jakoś tak to się robiło i niczym się nie przejmuj,jest dobrze!Cytat:
![]()
|
|
#12076 |
|
Raczkowanie
|
no własnie i jak tu się nie denerwować i nie łamać ehhh ja zaczynam ograniczać jedzenie bo zawsze w ten sposób się odchudzałam mało jedzenie dużo ruchu i chudłam ale konsekwencje są do dziś
mam nadzieje ze to tylko chwilowy kryzys |
|
|
|
#12077 |
|
Raczkowanie
|
taki mały off topic nie wiem jak Wy ale jak ja byłam mała to jak była taka pogoda to puszczało się latawce a u mnie dzieci na boisku puszczają....reklamówki foliowe
|
|
|
|
#12078 |
|
Rozeznanie
|
Przeczytaj sobie to co napisałam powyżej o zdrowym podejściu do drobnych grzeszków i przyjemności z jedzenia.
I wybacz, ale moim zdaniem u ciebie jest to obsesja, albo przynajmniej jesteś na najlepszej drodze do niej. Zauważ że pytasz nas o "pozwolenie" na zjedzenie czegokolwiek, o każdy produkt i potrawę. To nie jest nic złego, zawsze chętnie ktoś ci tu odpowie i doradzi, ale może czas przestać postrzegać jedzenia jako wypadkową kalorii, węgi, białek i tłuszczu? I może warto zacząć sobie sprawiać przyjemność smakiem potraw, a nie tym, że są akurat chude? Zdrowe jedzenie to nie ortoreksja i eliminowanie wszystkiego co ma w sobie trochę tłuszczu lub węgli, ale korzystanie z dobrodziejstw sztuki kulinarnej i wybieranie dla siebie produktów zdrowych i naturalnych, ale bez przesady i przegięć. Piszesz że chcesz zupełnie bez tłuszczu wszystko...a tak to w przyrodzie jest że bez tłuszczu nie wchłaniają się witaminy A, D, K, E i F, więc łyżeczka dobrej oliwy z oliwek nie zaszkodzi, nie utuczy a poprawi gospodarkę witaminową. Do prawidłowego funkcjonowania organizmowi powinno dostarczać się w odpowiedniej ilości wszystkiego, a nic jedzone z umiarem nie zaszkodzi i nie utuczy! A co do jabłecznika...kawałek domowego ciasta z owocami to przecież pyszność zrobiona przeciez na bazie owoców, jajek, mąki, mleka i jakiejś tam ilości tłuszczu, przecież ani to bomba cholesterolowa, ani żadna chemiczna trucizna, a wręcz przeciwnie... Problem byłby gdybyś pożarła całą blachę, ale kawałek takiego ciasta do herbatki to przecież przyjemność w sam raz idealna na sobotę, po co i dlaczego sobie żałować? Zdrowo= bez ociekających tłuszczem mięs, chemicznych słodkości (choć kostka czekolady dziennie też nie zaszkodzi jeśli nie jest się na typowej diecie odchudzającej), czipsów, fest-foodów, gazowanych napojów itp ale przede wszystkim BEZ PRZESADY!!! Moja koleżanka odmawiając sobie węgli i cukru spędzi w szpitalu jeszcze 3 tyg z ciężko hipoglikemią, a gospodarka cukrowa i insulinowa będzie jej się regulować około roku, a zagrożenie cukrzycowe będzie jej wisieć nad głową do końca życia. A ona też chciała "zdrowo", tyle że za bardzo wzięła sobie do serca to że tłuszcze, węgle i cukry są ble. Gdzie się podziała radość z jedzenia i przyjemność z samego w sobie gotowania, zachwyt nad smakiem i przyjemność ze współnych posiłków z rodziną? Jedzenie naprawdę jest sztuką i przyjemnością, a nie tabelą kalorii. Nie zapominacje o tym dziewczyny bo naprawdę zapędzić się w jakąś paranoję łatwo, a wyjść potem z błędnego koła liczenia i przeliczania już o wiele ciężej.
|
#12079 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
co jeszcze mogę poprawić zeby coś sie w końcu ruszyło
|
|
|
|
|
#12080 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#12081 |
|
Raczkowanie
|
nic dodać nic ująć cudnie to napisałaś DZIĘKI
|
|
|
|
#12082 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aż mi się zatęskniło za tym beztroskim dzieciństwem![]() Zrobiłam omlecik Dodałam jednak 3 czubate łyżki mąki, bo jakoś bez mąki to mi nie pasowało Zawsze dodawałam mąki i dzięki niej wyszedł taki delikatny i puszysty
|
|
|
|
|
#12083 |
|
xxyy
|
stokrotka, ladnie napisane.. dziekuje
|
#12084 |
|
Raczkowanie
|
ja nie pamiętam torebek foliowych - za to pamiętam rzut na tiki-tiki (one znowu jakoś wróciły pare lat temu) i ciągły hałas
![]() ugotowałam barszczyk ukraiński bez mięska i bardzo szczuplutki a zdrowy - to będzie obiadek
|
|
|
|
#12085 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak czytam wasze jadłospisy i w ogóle to po prostu wam zazdroszczę, że potraficie tak jeść... I nie obwiniajcie się za zjedzenie kawałka ciasta, bo to przecież nie koniec świata! Tak łatwo wpaść w takie bagno, a jak trudno z tego wyjść.. Przepraszam za śmiecenie...
|
|
#12086 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny próbowałyście taki deser??
Tiramisu z serka wiejskiego, właśnie wcinam: biszkopty podłuzne namoczone w kawie: ułożone w podłużnej salaterce na to wylany serek wiejski piątnicy [tylko ten bo gęsty] wymieszany z łyżeczką cukru waniliowego, posypane łyżką kakao na to znów biszkopty namoczone w kawie posmarowane wartwą serka, posypane łyżką kakao i płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi megapyszne i zdrowe
|
|
#12087 |
|
Zakorzenienie
|
[quote=Atram;3993702]i dobrze ze nie wytrwalas. sceptycznie podchodze do takich diet
organizmowi potrzeba wszystkich skladnikow, bialka przede wszystkim, witamin i mineralow ktore same jablka nie dostarcza no wiem, ale to nie miala byc dieta, tylko głodówka oczyszczająca jelita ze wszystkich smieci. no ale... nie udalo sie, moze innym razem
|
|
|
|
#12088 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#12089 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
hm.. może z serkiem waniliowym byłoby też smaczne
|
|
|
|
|
#12090 |
|
Raczkowanie
|
Heh, fajny ten wątek, z moimi skłonnościami do jedzeniowych szaleństw, przyda mi się napewno
![]() 1- pół serka danio i kawałek razowego chleba 2- sok owocowy tymbark 3- jabłko 4- jabłko, płatki owsiane z mieszanką bakaliową 5- kawałek chleba z serkiem topionym, jeden jogurt naturalny Miłego wieczorku i pozdrawiam
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:36.

pychotkaaa 

.Przypomnij sobie naszą ostatnią rozmowe raz kolejny
MIŁEGO DNIA