Ile dzisiaj zjadłam ? :) - Strona 403 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-03-24, 15:43   #12061
agness51
Zakorzenienie

Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)

Cytat:
Napisane przez Djapira Pokaż wiadomość
Agness a Ty sie jeszcze odchudzasz??
Wstyd sie przyznać, ale ja też nie umiem robić omletów

Dzisiaj:
Śn.-owsianka ze śliwkami
IIśń.-2x ciemny z twarożkiem i ogórkiem
Ob.-twaróg z papryka i szczypiorem+fasolka biała
bedzie chyba:
podw.-wiesniaczek ze slonecznikiem i cynamonem
kol.-wiesniaczek ze szczypiorem.
No,odchudzam się A co

Ps. Bardzo podoba mi się Twój jadłospis

'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. ''
agness51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 15:43   #12062
phenomena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez orzeszek01 Pokaż wiadomość
mozna przepis na zdrowe naleśniki prosić?
mam w domu taką gofrownice, co to sie wlewa ciasto tam i wychodza ładne gofry, to chyba to samo co nalesnikiw ładne wzorki wychodza
kiedys je jadłam z nutella...
nutella to straszne zło, podobnie jak snickiers do chlebka?
jesli chodzi o ciasto nalesnikowe, to nic specjalnego. ciasto jak ciasto :P
farsz przygotowywala moja mama (m. in. groszek, kukurydza, pokrojona male kawaleczki szynka) . moge zapytac o dokladny przepis
phenomena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 15:43   #12063
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
i co mu powiedziec? ze chce sie zdrowo odżywiac? i dlatego nie chce jesc słodyczy, ani innych tego typu rzeczy? wysmieje mnie.
Nie,że masz obsesje na punkcie jedzenia,żeby się zdrowo odżywiać należy też mieć zdrowe podejście do niego.

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 15:45   #12064
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phenomena Pokaż wiadomość
jesli chodzi o ciasto nalesnikowe, to nic specjalnego. ciasto jak ciasto :P
farsz przygotowywala moja mama (m. in. groszek, kukurydza, pokrojona male kawaleczki szynka) . moge zapytac o dokladny przepis
Ja też bym poprosiła,jeśli można

'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. ''
Stary 2007-03-24, 15:55   #12065
anniaa

dzisiaj jadłam wiejskiego z bananem pychotkaaa

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 15:58   #12066
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
Nie,że masz obsesje na punkcie jedzenia,żeby się zdrowo odżywiać należy też mieć zdrowe podejście do niego.
to nie jest obsesja.
orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 15:58   #12067
maluch78
Raczkowanie

GG do maluch78

a u mnie dzisiaj słoneczko od samego rano tylko wieje strasznie

1ś twaróg chudy chyba 100g + ogórek + koperek + wasa
kawaz mlekiem 0,5% sztuk 2
2ś jogurt jogobelka light + musli 2 łyżki
ob warzywka na patelnię i rybka
podw marchewki
kol jade do TŻ więc nie wiem co będzie
maluch78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 16:00   #12068
stokrotka007
Rozeznanie

Wczoraj wieczorem przy piwku zachciało się mi i koleżance jakiegoś dania "wiejskiego" i były ziemniaczki z cebulką smażone na łyżeczce oliwy + kefir piątnica, średnio zdrowe jak na wieczorne jedzonko, ale przesmaczne. Powtórzę nie pierwszy raz ze raz na 2 lub 3 tyg można sobie zgrzeszyć w towarzystwie znajomych lub rodzinki czymś co pyszne i niekoniecznie zdrowe i chude, wtedy jeśli tylko ma się zdrowe podejście będzie się miało tym większą przyjemność z takiej kulinarnej rozpusty "raz na jakiś czas", tym bardziej, że z jednorazową większą dawką kcal organizm radzi sobie bez problemu i nie odkłada więc wyrzuty sumienia niewskazane. Człowiek to nie maszyna i czasem zamiast liczyć węgle i białka musi sobie sprawić przyjemność

A dzisiaj już zdrowo i normalnie:
-śniadanie: jogurt naturalny 250g z otrębami i śliwkami suszonymi
-2 śniadanie: jabłuszko i 2 mandarynki
-obiad: wątróbka drobiona smażona na łyżeczce oliwy z oliwek+ ogórek konserwowy i szczypior z cebulką
-podwieczorek: będą dwa małe chapati z łyżeczką pasty fasolowej (fasola jaś zmiażdżona w prasce do ziemniaków, mocno przyprawiona papryką słodką + drobno pokrojona cebulka, czosnek i 2 łyżki przecieru pomidorowego, pyszne smarowidło do chleba i sucharków wychodzi)
-kolacja: wieśniak ze szczypiorkiem i cebulką

a waga dalej stoi w miejscu

stokrotka007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 16:07   #12069
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maluch78 Pokaż wiadomość

podw marchewki
Oj malutko Co to za podwieczorek

Stary 2007-03-24, 16:08   #12070
seemore
Wtajemniczenie

A u mnie gazu zabrakło i chodzę głodna i wściekła... będzie dopiero jak tata wróci Wczoraj posypały się wszystkie sprawy, jakie trzymały mnie przy zyciu...

seemore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 16:08   #12071
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka007 Pokaż wiadomość
-obiad: wątróbka drobiona smażona na łyżeczce oliwy z oliwek+ ogórek konserwowy i szczypior z cebulką
-podwieczorek: będą dwa małe chapati z łyżeczką pasty fasolowej (fasola jaś zmiażdżona w prasce do ziemniaków, mocno przyprawiona papryką słodką + drobno pokrojona cebulka, czosnek i 2 łyżki przecieru pomidorowego, pyszne smarowidło do chleba i sucharków wychodzi)

Może spróbuj jeść więcej

Stary 2007-03-24, 16:09   #12072
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez seemore Pokaż wiadomość
A u mnie gazu zabrakło i chodzę głodna i wściekła... będzie dopiero jak tata wróci Wczoraj posypały się wszystkie sprawy, jakie trzymały mnie przy zyciu...

Stary 2007-03-24, 16:15   #12073
maluch78
Raczkowanie

GG do maluch78

Cytat:
Napisane przez agness51 Pokaż wiadomość
Oj malutko Co to za podwieczorek
bo ja już mam wrażenie ze nigdy nie schudnę na wadze nie wiem bo obiecełam się nie ważyć ale ciuchy bez zmnian
Stary 2007-03-24, 16:20   #12074
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
bo ja już mam wrażenie ze nigdy nie schudnę na wadze nie wiem bo obiecełam się nie ważyć ale ciuchy bez zmnian
Cierpliwości U mnie jest podobnie,waga bez zmian,jedynie centymetry odrobinkę zmalały I jak tu się nie denerwować
Ale mimo to nie poddaję się,walczę dalej Ty też powinnaś Uwierz mi nie trzeba jeść malutko,żeby schudnąć

Stary 2007-03-24, 16:23   #12075
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
to nie jest obsesja.
Nie? a jak Ty to nazywasz? nie rozumiem dlaczego dla Ciebie wszystko co nie jest niskokalorczyne jest niezdrowe? albo może powiedz mi co widzisz niezdrowego w domowym ciasteczku?.Chorowałam na anoreksje i potrafie odróżnić normalnie podejście do jedzenia,od mniej normalnego.

Cytat:

podw marchewki
U mnie tez wieje jak diabli.Mogłaś zjeść więcej tego twarożka na śniadanko,wszystko co light wywalamy do koszy na śmieci,prędzej utyjesz od tych light niż od zwykłej jogobelki.Brak podwieczorku.Przypomnij sobie naszą ostatnią rozmowe raz kolejny.

Cytat:

Imponujesz mi tym,że potrafisz czerpać radość z tak zwykłych chwil,też bym tak chciała.No i zgadzam się co do tego,że to jest nadal mało

Cytat:
To może spróbuj odpalić palnik i podpal zapałką? jakoś tak to się robiło i niczym się nie przejmuj,jest dobrze!

Cytat:

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 16:24   #12076
maluch78
Raczkowanie

GG do maluch78

no własnie i jak tu się nie denerwować i nie łamać ehhh ja zaczynam ograniczać jedzenie bo zawsze w ten sposób się odchudzałam mało jedzenie dużo ruchu i chudłam ale konsekwencje są do dziś
mam nadzieje ze to tylko chwilowy kryzys
Stary 2007-03-24, 16:26   #12077
maluch78
Raczkowanie

GG do maluch78

taki mały off topic nie wiem jak Wy ale jak ja byłam mała to jak była taka pogoda to puszczało się latawce a u mnie dzieci na boisku puszczają....reklamówki foliowe
Stary 2007-03-24, 16:26   #12078
stokrotka007
Rozeznanie

Cytat:
to nie jest obsesja.
Przeczytaj sobie to co napisałam powyżej o zdrowym podejściu do drobnych grzeszków i przyjemności z jedzenia.
I wybacz, ale moim zdaniem u ciebie jest to obsesja, albo przynajmniej jesteś na najlepszej drodze do niej. Zauważ że pytasz nas o "pozwolenie" na zjedzenie czegokolwiek, o każdy produkt i potrawę. To nie jest nic złego, zawsze chętnie ktoś ci tu odpowie i doradzi, ale może czas przestać postrzegać jedzenia jako wypadkową kalorii, węgi, białek i tłuszczu? I może warto zacząć sobie sprawiać przyjemność smakiem potraw, a nie tym, że są akurat chude? Zdrowe jedzenie to nie ortoreksja i eliminowanie wszystkiego co ma w sobie trochę tłuszczu lub węgli, ale korzystanie z dobrodziejstw sztuki kulinarnej i wybieranie dla siebie produktów zdrowych i naturalnych, ale bez przesady i przegięć. Piszesz że chcesz zupełnie bez tłuszczu wszystko...a tak to w przyrodzie jest że bez tłuszczu nie wchłaniają się witaminy A, D, K, E i F, więc łyżeczka dobrej oliwy z oliwek nie zaszkodzi, nie utuczy a poprawi gospodarkę witaminową. Do prawidłowego funkcjonowania organizmowi powinno dostarczać się w odpowiedniej ilości wszystkiego, a nic jedzone z umiarem nie zaszkodzi i nie utuczy!
A co do jabłecznika...kawałek domowego ciasta z owocami to przecież pyszność zrobiona przeciez na bazie owoców, jajek, mąki, mleka i jakiejś tam ilości tłuszczu, przecież ani to bomba cholesterolowa, ani żadna chemiczna trucizna, a wręcz przeciwnie... Problem byłby gdybyś pożarła całą blachę, ale kawałek takiego ciasta do herbatki to przecież przyjemność w sam raz idealna na sobotę, po co i dlaczego sobie żałować?
Zdrowo= bez ociekających tłuszczem mięs, chemicznych słodkości (choć kostka czekolady dziennie też nie zaszkodzi jeśli nie jest się na typowej diecie odchudzającej), czipsów, fest-foodów, gazowanych napojów itp ale przede wszystkim BEZ PRZESADY!!! Moja koleżanka odmawiając sobie węgli i cukru spędzi w szpitalu jeszcze 3 tyg z ciężko hipoglikemią, a gospodarka cukrowa i insulinowa będzie jej się regulować około roku, a zagrożenie cukrzycowe będzie jej wisieć nad głową do końca życia. A ona też chciała "zdrowo", tyle że za bardzo wzięła sobie do serca to że tłuszcze, węgle i cukry są ble.
Gdzie się podziała radość z jedzenia i przyjemność z samego w sobie gotowania, zachwyt nad smakiem i przyjemność ze współnych posiłków z rodziną? Jedzenie naprawdę jest sztuką i przyjemnością, a nie tabelą kalorii. Nie zapominacje o tym dziewczyny bo naprawdę zapędzić się w jakąś paranoję łatwo, a wyjść potem z błędnego koła liczenia i przeliczania już o wiele ciężej.

stokrotka007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 16:28   #12079
maluch78
Raczkowanie

GG do maluch78

Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość

U mnie tez wieje jak diabli.Mogłaś zjeść więcej tego twarożka na śniadanko,wszystko co light wywalamy do koszy na śmieci,prędzej utyjesz od tych light niż od zwykłej jogobelki.Brak podwieczorku.Przypomnij sobie naszą ostatnią rozmowe raz kolejny.

czyli ze od czasu do czasu można zwykły jogurt bo naturalne ciężko mi wchodzą a Jogusie z Krasnegostawu mniam

co jeszcze mogę poprawić zeby coś sie w końcu ruszyło
Stary 2007-03-24, 16:29   #12080
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
Przeczytaj sobie to co napisałam powyżej o zdrowym podejściu do drobnych grzeszków i przyjemności z jedzenia.
I wybacz, ale moim zdaniem u ciebie jest to obsesja, albo przynajmniej jesteś na najlepszej drodze do niej. Zauważ że pytasz nas o "pozwolenie" na zjedzenie czegokolwiek, o każdy produkt i potrawę. To nie jest nic złego, zawsze chętnie ktoś ci tu odpowie i doradzi, ale może czas przestać postrzegać jedzenia jako wypadkową kalorii, węgi, białek i tłuszczu? I może warto zacząć sobie sprawiać przyjemność smakiem potraw, a nie tym, że są akurat chude? Zdrowe jedzenie to nie ortoreksja i eliminowanie wszystkiego co ma w sobie trochę tłuszczu lub węgli, ale korzystanie z dobrodziejstw sztuki kulinarnej i wybieranie dla siebie produktów zdrowych i naturalnych, ale bez przesady i przegięć. Piszesz że chcesz zupełnie bez tłuszczu wszystko...a tak to w przyrodzie jest że bez tłuszczu nie wchłaniają się witaminy A, D, K, E i F, więc łyżeczka dobrej oliwy z oliwek nie zaszkodzi, nie utuczy a poprawi gospodarkę witaminową. Do prawidłowego funkcjonowania organizmowi powinno dostarczać się w odpowiedniej ilości wszystkiego, a nic jedzone z umiarem nie zaszkodzi i nie utuczy!
A co do jabłecznika...kawałek domowego ciasta z owocami to przecież pyszność zrobiona przeciez na bazie owoców, jajek, mąki, mleka i jakiejś tam ilości tłuszczu, przecież ani to bomba cholesterolowa, ani żadna chemiczna trucizna, a wręcz przeciwnie... Problem byłby gdybyś pożarła całą blachę, ale kawałek takiego ciasta do herbatki to przecież przyjemność w sam raz idealna na sobotę, po co i dlaczego sobie żałować?
Zdrowo= bez ociekających tłuszczem mięs, chemicznych słodkości (choć kostka czekolady dziennie też nie zaszkodzi jeśli nie jest się na typowej diecie odchudzającej), czipsów, fest-foodów, gazowanych napojów itp ale przede wszystkim BEZ PRZESADY!!! Moja koleżanka odmawiając sobie węgli i cukru spędzi w szpitalu jeszcze 3 tyg z ciężko hipoglikemią, a gospodarka cukrowa i insulinowa będzie jej się regulować około roku, a zagrożenie cukrzycowe będzie jej wisieć nad głową do końca życia. A ona też chciała "zdrowo", tyle że za bardzo wzięła sobie do serca to że tłuszcze, węgle i cukry są ble.
Gdzie się podziała radość z jedzenia, zachwyt nad smakiem i przyjemność ze współnych posiłków z rodziną? Jedzenie naprawdę jest sztuką i przyjemnością, a nie tabelą kalorii. Nie zapominacje o tym dziewczyny bo naprawdę zapędzić się w jakąś paranoję łatwo, a wyjść potem z błędnego koła już o wiele ciężej.
Zgadzam się w 100%

Stary 2007-03-24, 16:31   #12081
maluch78
Raczkowanie

GG do maluch78

nic dodać nic ująć cudnie to napisałaś DZIĘKI
Stary 2007-03-24, 17:11   #12082
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)

Cytat:
taki mały off topic nie wiem jak Wy ale jak ja byłam mała to jak była taka pogoda to puszczało się latawce a u mnie dzieci na boisku puszczają....reklamówki foliowe
U mnie też A później jak trochę podrosłam grałam z kolegami w nożną i polowałam na koty w piwnicach Aż mi się zatęskniło za tym beztroskim dzieciństwem

Zrobiłam omlecik Dodałam jednak 3 czubate łyżki mąki, bo jakoś bez mąki to mi nie pasowało Zawsze dodawałam mąki i dzięki niej wyszedł taki delikatny i puszysty Ugotowałam dwa przetarte jabłka z rodzynkami i cynamonem i wymieszałam z jakimś naturalnym serkiem homogenizowanym z tesco - to był mój farsz omlecikowy
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 17:32   #12083
Atram
xxyy

stokrotka, ladnie napisane.. dziekuje
Stary 2007-03-24, 17:40   #12084
Annike
Raczkowanie

ja nie pamiętam torebek foliowych - za to pamiętam rzut na tiki-tiki (one znowu jakoś wróciły pare lat temu) i ciągły hałas

ugotowałam barszczyk ukraiński bez mięska i bardzo szczuplutki a zdrowy - to będzie obiadek
Annike jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 17:41   #12085
Neffik
Zadomowienie

Cytat:
Gdzie się podziała radość z jedzenia i przyjemność z samego w sobie gotowania, zachwyt nad smakiem i przyjemność ze współnych posiłków z rodziną? Jedzenie naprawdę jest sztuką i przyjemnością, a nie tabelą kalorii. Nie zapominacje o tym dziewczyny bo naprawdę zapędzić się w jakąś paranoję łatwo, a wyjść potem z błędnego koła liczenia i przeliczania już o wiele ciężej.
Podpisuję się pod tym.. U mnie znowu powrót bulimii, a myślałam, że jest już dobrze... Jak czytam wasze jadłospisy i w ogóle to po prostu wam zazdroszczę, że potraficie tak jeść... I nie obwiniajcie się za zjedzenie kawałka ciasta, bo to przecież nie koniec świata! Tak łatwo wpaść w takie bagno, a jak trudno z tego wyjść..

Przepraszam za śmiecenie...

Neffik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 17:42   #12086
Sathi
Zakorzenienie

dziewczyny próbowałyście taki deser??
Tiramisu z serka wiejskiego, właśnie wcinam:
biszkopty podłuzne namoczone w kawie:
ułożone w podłużnej salaterce
na to wylany serek wiejski piątnicy [tylko ten bo gęsty] wymieszany z łyżeczką cukru waniliowego, posypane łyżką kakao
na to znów biszkopty namoczone w kawie
posmarowane wartwą serka, posypane łyżką kakao i płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi
megapyszne i zdrowe

MIŁEGO DNIA
Sathi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 18:09   #12087
navi
Zakorzenienie

GG do navi

[quote=Atram;3993702]i dobrze ze nie wytrwalas. sceptycznie podchodze do takich diet organizmowi potrzeba wszystkich skladnikow, bialka przede wszystkim, witamin i mineralow ktore same jablka nie dostarcza

no wiem, ale to nie miala byc dieta, tylko głodówka oczyszczająca jelita ze wszystkich smieci. no ale... nie udalo sie, moze innym razem
navi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 18:17   #12088
seemore
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie umiem jeść tak jak przedtem...
ś: marchewka, grahamka z drobiową wędliną i pomidorem, kubek mleka 0,5 % z kawą
IIś: kubek mleka 0,5 % z kawą, jajecznica z dwóch jajek z pieczarkami podsmażana na oleju rzepakowym, grahamka, jabłko
kolejny kubek mleka 0,5 % z kawą
o: kasza gryczana, sałatka obiadowa, pokrojona w kostki pierś z kurczaka podsmażana na oleju rzepakowym
podwieczorek na raty:
pięć orzechów włoskich
grahamka z jajkiem, kubek mleka 0,5 % z kawą
kubek mleka 0,5 % z kawą
nie komentujcie, nie ma sensu
No to sobie dziś pofolgowałam, jeszcze tylko te dwie przeklęte marchewki i 200g wieśniaka i nic więcej, bo przesadzę

seemore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 18:35   #12089
Annike
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sathi Pokaż wiadomość
dziewczyny próbowałyście taki deser??
Tiramisu z serka wiejskiego, właśnie wcinam:
biszkopty podłuzne namoczone w kawie:
ułożone w podłużnej salaterce
na to wylany serek wiejski piątnicy [tylko ten bo gęsty] wymieszany z łyżeczką cukru waniliowego, posypane łyżką kakao
na to znów biszkopty namoczone w kawie
posmarowane wartwą serka, posypane łyżką kakao i płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi
megapyszne i zdrowe
ale serek jest słony... toto przypomina prawdziwe tiramisu?
hm.. może z serkiem waniliowym byłoby też smaczne
Annike jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 18:47   #12090
villain
Raczkowanie

Heh, fajny ten wątek, z moimi skłonnościami do jedzeniowych szaleństw, przyda mi się napewno
1- pół serka danio i kawałek razowego chleba
2- sok owocowy tymbark
3- jabłko
4- jabłko, płatki owsiane z mieszanką bakaliową
5- kawałek chleba z serkiem topionym, jeden jogurt naturalny

Miłego wieczorku i pozdrawiam
villain jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości