|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
Cytat:
Jeśli Borys chce chodzić to niech chodzi sam ja się nie schylam i go nie prowadzam. Cytat:
Borys reaguje różnie, czasem się uśmiecha i czaruje, czasem się uśmiecha i odwraca głowę ( wstydzi się), czasem jest tak jak opisuj Agata. A jesli chodzi o odkurzanie okruchów z podłogi to też nie muszę robić tego samodzielnie, bo zanim wyciągnę sprzęt, to moje dziecko zeżre wszystko, nie zostawi ani jednego okruszka. Dziś po obiedzie (!!!) zeżarł to co spadło na podłogę podczas jedzenia , a potem wyjadł okruszki z krzesełka zaś jeśli chodzi o nocnik, to korzystaliśmy, ale gdy Borys zaczal mieć problemy z kupami , przestałam go wysadzać i w ciagu 2 tygodni gość zapomniał co to nocnik :/ i drze się jakby go ze skóry obdzierali gdy go wysadzam i spina zwieracze tak, że kupa blokuje się do wieczora więc już nie wysadzam, mamy czas. Cytat:
ja za to nauczyłam Borysa wypluwać. Niestety walę do niego komendami jak do psa, ale tylko na "oddaj" reaguje.. Co zrobić (nie ważne jak, ważne że działa) w sobotę byliśmy na imprezie w knajpie, z dzieckiem, bo to 60tka teścia była. Spadł smoczek. Ale nie upadł od strony silikonu tylko od strony plastiku. Borys sobie podniósł i wsadził do dzioba. Ciotki Dewotki uruchomiły syreny Kurcze jakby widziały jak on sie kładzie w przedpokoju i liże podłogę to nie wiem co by wtedy zrobiły.....
|
|||
|
|
|
|
#182 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
Hej!
Niestety bateria nie wydoliła mi na tyle, żebym dużo pisała, ale dziękuję Wam jeszcze raz za wszystkie kciuki. Na razie nie będę nic więcej pisać, zobaczymy, czy to wszystko wypali. Muszę to dobrze przemyśleć od strony finansowej ![]() Już mnie pupa boli od siedzenia w pksie, a jeszcze mnie przesiadka na pociąg czeka i przed północą, mam nadzieję, będę w domu. |
|
|
|
|
#183 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
Dziewczyny jeśli chodzi o Świąteczne porządki to postanowiłam że wrzucę Wam jak to mój syn pomaga w nich
![]() Nie mogłam dodać w załączniku więc tu macie link i sobie wklejcie: http://www.youtube.com/watch?v=nGJrS...ature=youtu.be |
|
|
|
|
#184 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, nie przejmujcie się zębami. Antkowi pierwszy wyszedł gdy miał prawie 10 m-cy. A, juz kiedyś pisałam, córcia mojego brata miała skończony roczek.
Millena, heh, tak to jest z ciotkami... Z tego względu w sumie jestem zadowolona, że jesteśmy daleko ![]() (chociaż przez telefon też się czasem nasłuchujemy...) Kism, i ja trzymam kciuki. Oby wyszło dobrze wszystko No i napisz coś więcej, jak będziesz chciała.
|
|
|
|
|
#185 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
za "mamę" i zdrowia życzymy.ja właśnie z tego powodu nie myję okien przed świętami... na bank byłabym chora ![]() u nas na wielkanoc tylko prezenty dla dzieci - po śniadaniu jako dzieci chodziliśmy do ogrodu szukac "zajączka" czyli prezentów schowanych gdzieś w trawie ![]() nie wiedziałam że tylko u nas takie zwyczaje ![]() Cytat:
jak się za to zabrać bo jak jeszcze kupę da się czasem przewidzieć to siuśków nie bardzo...Cytat:
Cytat:
Cytat:
a tak w temacie to moja kolezanka ma 2 letnią córeczkę i dawała jej zawsze na noc herbatkę (słodzoną) w butelce do łóżeczka. mała piła sobie w nocy kiedy chciała... teraz ma większosc ząbków popsutych! nie wiedziałam że to tak szybko "idzie".. Cytat:
![]() kism, powodzenia z firmą. pieniążki może spróbuj postarc się o dotację z urzedu pracu lub z unii? teraz początek roku więc jeszcze są pieniążki w tych instytucjach ![]() Cytat:
![]() u mnie dziś podczas wieszania prania, Olaf wyciągał pranie z koszyka i przynosił mi pod suszarkę a po drodze zgarniał tym świeżym praniem kocie futro z podłogi chciał dobrze.. ![]() Piszcie ze wasze dzieci niechętne do kontaktu z innymi ludzmi. Olaf też pierwsze kilka minut udaje grzecznego i trzyma się mnie jak rzep, ale 5 minut odczeka i szaleje za to na inne dzieci to reaguje taką radością że chyba będziemy musieli o jakimś rodzeństwie dla niego pomyślec! ostatnio bawił się nawet z 5-latkiem próbując go dogonic, szczęśliwy byl niesamowicie!!
|
|
|
|
#186 |
|
Wtajemniczenie
|
Kism trzymam kciuki za pracę
A jak tam po treningach z Jillian, mierzyłaś się, jak rezultaty? Ja zrobiłam dziś Shreda Level 1 i spoko, chyba spróbuję to przejść, bo ćwiczenia Ewki już mi bokiem wychodzą ![]() Dziewczyny mam pytanie, czym doprawiacie zupki? Chodzi mi o jakies zioła. Nie wiem jakie by pasowały np. do krupniku, do zupy z dyni itp.? Jak na razie dawałam tylko bazylię do pomidorów i majeranek do ryby. Chętnie bym coś jeszcze dała do innych zupek, tylko nie wiem co. |
|
|
|
|
#187 |
|
Rozeznanie
|
kurcze jak sie tutaj swiatecznie zrobilo
![]() u nas ok. kurcze zazdroszcze przespanych nocy. moze tez powinnam się za to wziąść. |
|
|
|
|
#188 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Obudziłam się przed 6stą i już zasnąć ne mogę Mała sobie jeszcze śpi, a ja siedzę przy kawie i przeglądam długoterminową prognozę pogody i chce mi się wyć!!! Do 7 kwietnia temperatura nie przekroczy 10stopni, ale to i tak mało istotne ponieważ ciągle ma być duże zachmurzenie i opady. No po prostu tylko wyć!!! Idę dzisiaj na zakupy dla Małej na wiosnę, ale teraz to ja nie wiem co mam jej kupić
|
|
|
|
|
#189 | ||
|
Zadomowienie
|
Kism trzymam kciuki !!
Cytat:
Tzn gotuję dla nas , ale tak trochę sposobem dzieciowym, mniej doprawiam. Sobie doprawiam na talerzu. A przyprawiam gar pieprzem, lekko solą, wrzucam liść laurowy, ziele angielskie, czasem majeranek, tymianek. Do krupniku wrzucam tylko pietruszkę zieloną. Ale zaczęłam najpierw przysmażać warzywa i podduszać na maśle klarowanym, a dopiero potem zalewam wrzątkiem i gotuję dalej. Jest smaczniejszy . Ziemniaki też podaję z naszego gara. Mniej solę, a sobie dosalam lub nie , na talerzu. Generalnie przyzwyczaiłam się do niesolenia i raczej tż sobie doprawia, ja jem tak jak Borys :P. A do zupy z dyni to mi pasuje gałka muszkatołowa albo curry ---------- Dopisano o 07:38 ---------- Poprzedni post napisano o 07:38 ---------- Cytat:
Edytowane przez _millena Czas edycji: 2013-03-27 o 07:40 |
||
|
|
|
|
#190 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Ja się witam z kawką ![]() Dziś o tytułem zaspałam ![]() Najpierw mąż zaspał miał wstać o 4 wstał o 5.15 a do pracy na 6 . Musi dojechać 40 km. Wpadł na firmę o 5.58 ![]() Ja miała iść na badania na 7 wstałam o 7.35, myślałam że Ada obudzi się jak zwykle po 6 a ta spałą w najlepsze. Mama zeszła do niej i ja w te pędy na badania. Ja wróciłam do domu po 8 to dopiero Mała się obudziła ![]() Dziś nasz budzik pod tytułem Ada zaspał ![]() Nic tylko deprechy nabawimy się przy tej pogodzie Co do tej mojej pracy to nie wiem muszę się tam przejechać i pogadać z tą babką zobaczymy co mi zaoferuje. A jak tam porządki przedświąteczne u Was ?? Ja w tym roku nie sprzątam za bardzo bo zaraz po świętach 2 kwietnia przychodzą i wymieniają nam okna w całym domu, więc po świętach będzie zapiernicz. Miłego dnia
|
|
|
|
|
#191 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie,
Wpadłam, żeby złożyć najlepsze życzenia na Święta! Rodzinnej atmosfery, spokoju i dużo uśmiechu Pozdrawiamy z Zosią
|
|
|
|
|
#192 | |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=minini;39997189]
niezły pomocnik ![]() u mnie dziś podczas wieszania prania, Olaf wyciągał pranie z koszyka i przynosił mi pod suszarkę a po drodze zgarniał tym świeżym praniem kocie futro z podłogi chciał dobrze.. ![]() O tak pomocnik to z niego udany Wszystko chce robić to co my więc najlepszy z niego pomocnik jak śpi z tego co piszesz to jakbyśmy zostawiły Twojego Olafa z moim Staśkiem to pranie by nam niezłe zrobili bo mój spuścić go na chwilę z oka i już jest pod automatem i wyciąga z pralki wszystko ![]() ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
Sałatka - brokuły, kurczak, ryż...
Wczoraj zrobiłam z resztek z obiadu to pyszne!1/2 brokuła - ugotowany chwilę, podzielony na małe różyczki pierś kurczaka, w kosteczkę, przyprawiona i usmażona ze 4-5 łyżek ugotowanego ryżu pół pęczka koperku, posiekać 1 duzy ogórek kiszony, w kosteczkę oliwa, sól, pieprz, ząbek czosnku Wszystko wymieszać, doprawić, gotowe!
|
|
|
#194 |
|
Zadomowienie
|
benka gratukluję "mamy"! i postępów oczywiście
Dziewczyny w świątecznym nastroju, a u nas jakoś go zupełnie brak.... jak pisąłam chłop w sobotę się rozłożył z jakims przeziębieniem no i niestety od wczoraj zaczęło brać i mnie i małą i nawet moją mamę (mieszka z nami).. Nic dobrego to na świeta nie wróży Mała miała wczoraj 37,1 niby nie tak źlę.. zachwouje się raczej normalnie, zastanawiam się czy iść do lekarza.. Kurde ostatnio tez mi sie na święta pochorowała, w wigilie i sylwestra byłam u lekarza... chyba będziemy kultywować tę przedświąteczną tradycję.. ;/ shit te maliny musiały jej nie posłużyć szło jej nawet nosem i nie mogła sobie bidulka z tym poradzić, dostała póżniej drugie mleko i cyca jeszcze raz i po tym było juz w miare ok, choć dwa razy miała taki jakby odruch wymiotny... ale koniec końców tylko kilka razy sie budziła w nocy na smoka... I rano pojawiły sie jakieś dziwne pokłady flegmy...a i info od mojej kumpeli: jak sie zapiszesz do newslettera na stronie h&m to dostaniesz 20% na zakupy |
|
|
|
|
#195 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja niestety nie mam czasu Jutro ide do pracy![]() Po długich i żmudnych poszukiwaniach znalazłam pracę Zaczynam od jutra,wyjdę do ludzi Tego sie boję najbardziej ale jessst pełno plusów,przede wszystkim wypłata a nie smieszny kuroń,mój dochód się powiekszy prawie dwukrotnie |
|
|
|
|
|
#196 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mąż na pewno sobie poradzi oni jak muszą to sobie lepiej radzą niż my podejrzewamy . Sama też myślę o jakiejś pracy bo do starej to raczej nie wrócę , ale tu gdzie mieszkam to ciężko coś znaleźć więc póki co Stasiek ma mnie dla siebie.
|
|
|
|
|
|
#197 |
|
Raczkowanie
|
Hej,
Ja dzisiejszej nocy zaczyanm odstawianie od jedzenia u nas jest min 3 pobudki a zdarza się 6-8. Rano wstaje do pracy wiec czasem jest bardzo ciężko przetrwać dzień. Zastanawiam sie czy podawać wode zamiast piersi czy wogole nic? U na steż Sara zaczeła schodzić tyłem z kanapy łóżka. Pozdrawiamy trzymajcie kciuki żebyśmy przetrwały dzisiejsza noc. |
|
|
|
|
#198 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny dziś mnie Krystianek zaskoczył i to bardzo
leży na podłodze, na brzuszku, na plecach... i nagle patrzę się na niego - siedzi na środku pokoju i bawi się zabawką, nie wiem jak on to zrobił, aż pobiegłam się mamy zapytać czy czasem gdzieś nie przeszła i go nie posadziła, ale mówi, że nie.. że owszem szła z łazienki do kuchni ale widziała że leży i nie dotykała go i teraz ciągle go obserwuję co robi bo chciałam zobaczyć jak siada, ale gdzie tam.. leży i się turla ale fajnie ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#199 |
|
Raczkowanie
|
anulka4771 Super gratuluję znalezienia pracy
![]() Tatuś na pewno sobie poradzi ![]() izotropia ![]() Dla Krystianka ![]() No ja zapomniałam napisać że moje dziecko w końcu zaczęło się przewracać z brzuszka na plecki <nareszcie jakiś postęp> Dokładnie w dniu jak skończyła 10 miesięcy
|
|
|
|
|
#200 | ||
|
Zadomowienie
|
Witam witam mimo paskudnej pogody w dobrym nastroju
Widzać światełko w tunelu jeśli chodzi o sen mojej Hani Ośmielona powodzeniem metody TH w dzień już nie mogę się doczekać kiedy zabierzemy się za nocne ekscesy mojej córci. Zakupiłam nawet książkę "Zaklinaczka dzieci" którą pochłaniam wieczorami jak mała pójdzie spać. Na razie nie będę za bardzo chwalić żeby nie zapeszyć ALE mam wrażenie, że noce stały ciut lepsze ![]() Cytat:
A co do ciotek to moja babcia ostatnio miała imieniny i z tej okazji zjechała się spora część rodziny (się zrymowało :P). W ramach przekąski dałam małej chrupka. Musiałam zmienić pokój bo jedna z moich ciotek stresowała mi dziecko cały czas gulając jej do buzi i gdacząc: "jezu... o matko...oj duże... a nie, jednak nie... yyyy... nie za duże?! na pewno się zaktrzusi... o rany połknęła". Aaa! Millena strasznie się uśmiałam czytając o dniu Matki Polki ![]() Cytat:
|
|
|
#201 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#202 | |||
|
Raczkowanie
|
witam
Cytat:
ciesze się, że Ci się udało. A powiesz w jakim zawodzie będziesz pracować?Cytat:
za postępyCytat:
A moje dziecie znów ma gorczkę Millena uwielbiam Twoje poczucie humoru i bloga ![]() Agata powiedz cz mi się śniło czy Ty kiedyś pisałaś, że robiłam Maciowi rybkę po grecku? bo nie mogę nigdzie się docztać, a robiłam dziś dla Antosia i chciałam sprawdzić jakim Ty sposobem przyrządzasz
|
|||
|
|
|
|
#203 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jak te Wasze dzieciaczki to robią, że same schodzą. Moja chetnie próbuje zejść, ale głową w dół ![]() Mnie też, ciągle sprawdzam czy coś się nie zmieniło na lepsze ![]() Cytat:
![]() Dziewczyny, macie jakiś fajny przepis na kiełbasę białą, no na taką surową białą wielkanocną??? Wiecie o co chodzi Boże, w święta będę musiała coś ugotować ![]() Zaszalałam dzisiaj na zakupach dla Małej i kupiłam min. buciki, ale coś nie chce w nich chodzić. Jak ją trzymam to idzie, ale nogi jej się plączą, mam takie wrażenie, że ociężale je podnosi i teraz nie wiem czy musi się przyzwyczaić czy te buty jej nie odpowiadają? Trochę za nie dałam i wkurzę się jak będą do du... Tak też teraz myślę, że może za duże są. O ile buty powinny być większe? Kupowała może któraś buciki Elefanten? Moja koleżanka je chwali. |
||||
|
|
|
|
#204 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Bry
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
wierszyk o piesku Mamy w domu pieska, nazywa się Bari, to pies mojego brata i bardzo się nim chwali, gdy trzeba iść na spacer brat szybko ucieka, a Bari nasz kochany bardzo głośno szczeka. A na święta u nas będzie http://www.mojewypieki.com/przepis/kostka-cappucino i http://www.mojewypieki.com/przepis/rafaello Dobranoc. ---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- [QUOTE=Ewunia_1984;4001699 5] Dziewczyny, macie jakiś fajny przepis na kiełbasę białą, no na taką surową białą wielkanocną??? Wiecie o co chodzi Boże, w święta będę musiała coś ugotować [QUOTE]Ale co to znaczy przepis na kiełbasę? chcesz robić kiełbasę? Czy chcesz wiedzieć jak ją podać? My kiełbasę podajemy bardzo kreatywnie podgrzaną w wodzie z musztardą ---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- Jeszcze raz ja Paula zaliczyła pierwszy spacer w spacerówce. Podobało jej się, ale mnie niekoniecznie strasznie głęboka ta spacerówka. Pauli widać nie było jak leżała, pierzyna by się w tym wózku zmieściła zobaczymy jak będzie dalej. Dobranoc.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
||||
|
|
|
|
#205 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzien dobry
ja jestem pierwsza? wow. Dziewczyny spicie?
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
|
#206 |
|
Zakorzenienie
|
druga, druga. Leon nie spi od 4, mial biegunke chyba ;/
|
|
#207 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tylko żeby miały odpowiednio uginająca się podeszwę
|
|
|
|
#208 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
witam się z jaglanką
![]() Anton już śpi, wstał dzisaij wcześniej (o 5.30). Cytat:
Do mdłych - np cukinii fajnie pasuje gałka muszkatołowa Zawsze się też sprawdza tymianek i rozmaryn. No i uwielbiam połączenie pietruszka+czosnek. Antoś większość z tego zjada. Nie daję mu pikantnych rzeczy (curry czy chili) ani słonych (odrobinę solę, ale b.mało) Cytat:
Super z pracą, i mąż na pewno da sobie radę Cytat:
![]() Ja kiedyś próbowałam oszukać Antka wodą, ale tylko się wkurzał. I teraz jak odstawiliśmy nocnego cycka, też bez wody Cytat:
![]() I jeszcze Wam coś pokażę, fascynacja pralką sięga szczytu...
Edytowane przez pola_m Czas edycji: 2013-03-28 o 09:14 |
||||
|
|
|
|
#209 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć
Kolejna CAŁA noc przespana ![]() Dziewczyny, co robicie dla siebie i dzieci z soczewicy? Pierwszy raz kupiłam soczewicę i w ogóle nie wiem, co mam z nią zrobić ![]() pola, Antek jest świetny Hanię też fascynuje pralka. Jak jest otwarta, to wchodzi do środka. Jak jest zamknięta, to przyciska guziczki A wczoraj gotowałam firanki (90stopni), a Hania sobie otworzyła szafkę (pralkę mam w kuchni w zabudowanej szafce), dotknęła okienka i się oparzyła :/pola, jakie masz pieluszki wielorazowe teraz? Zamówiłam sobie dwa otulacze wełniane u franiszki, ale nie wiem, czy dobrze zrobiłam :/ Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2013-03-28 o 09:32 |
|
|
|
|
#210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() o kurcze - ale zazdroszczę Wam przespanych nocy! ![]() u nas przez tydzień były noce z 1 pobudką na ululanie i smoczek i z jedną na karmienie o 2:00 - a od 3 dni są 3 pobudki, z tym że jedna po karmieniu jest masakryczna, bo mi dziecko usnąć nie chce ![]() W lutym Ola pięknie usypiała w łóżeczku w ciągu dnia - 15 minut i nie ma dziecka, a w marcu trochę się przeziębiła, znowu zęby dają czadu i usypiałam ją na rękach (zasypiała tak w ciągu 10 minut) ![]() Dzisiaj postanowiłam uśpić dziecko w łóżeczku - GODZINĘ z nią walczyłam - były piski, krzyki, płacz jakby ktoś ją ze skóry obdzierał, wiła się i wstawała, jak ją brałam do pionu to piszczała z radości i ziewała. skapitulowałam po godzinie (no porażka na całej linii)- usnęła mi w ciągu 3 minut na rękach CO JA MAM Z TYM MOIM DZIECKIEM POCZĄĆ?
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:41.

ja się nie schylam i go nie prowadzam.
Bo jak tylko mnie zobaczy to "mmmmmmmmm eeeeeee mmmmmm mmmmammmmmmmaaaaa...":coj est:

Na szczęście łątwo się zorientować, że coś przeżuwa, bo nie dość, że mlaska to jeszcze mówi mniammniam

Mamy zapalenie gardła a Maksio jeszcze szmery w oskrzelach 
za "mamę" i zdrowia życzymy.

Mała sobie jeszcze śpi, a ja siedzę przy kawie i przeglądam długoterminową prognozę pogody i chce mi się wyć!!! Do 7 kwietnia temperatura nie przekroczy 10stopni, ale to i tak mało istotne ponieważ ciągle ma być duże zachmurzenie i opady. No po prostu tylko wyć!!! Idę dzisiaj na zakupy dla Małej na wiosnę, ale teraz to ja nie wiem co mam jej kupić