|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3061 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8
Ja jestem za tym, by podnieść poziom matury. Bo teraz najważniejsza jest umiejętność czytania ze zrozumieniem, nieważne, że nie przeczytałeś lektur, że nic z nich nie wyniosłeś jak i tak jest fragment i wystarczy się do niego odnieść w wypracowaniu.
Polacy mają tendencję do patrzenia na zachód, niestety w tym przypadku (chodzi o te wszystkie bloki tematyczne, obniżenie poziomu) nie jest ono dobre. |
|
|
|
#3062 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3063 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3064 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Jak się dowiadywałam, co trzeba zrobić, żeby np. uczyć w zespole przedszkolnym...to wystarczy znajomość języka i 2 letni kurs (obejmujący zajęcia praktyczne i teoretyczne) w tym temacie.
|
|
|
|
|
#3065 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
) więc wybrałam liceum. Z tego co wiem dużo moich znajomych miało ten sam problem. Najchętniej to teraz cofnęłabym się w czasie, palnęła młodszą mnie w łeb i kazała iść do gastronomika.
|
|
|
|
|
#3066 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
BTW polski system opieki zdrowotnej jest bazowany na niemieckim, Za granicą owszem podstawa programowa jest mała, ale dodatkowo uczeń w swojej specjalizacji wybiera sobie dodatkowy materiał i go zan- a tego to juz u nas brakuje. |
|
|
|
|
#3067 |
|
Zakorzenienie
|
Bo tutaj, zakładam, jest inne myślenie. Myślę, że po prostu wzorce są takie, żeby być zdecydowanym, konkretnym i umieć wcześnie podejmować decyzje dotyczące swojego życia. Z resztą samodzielności się uczą od małego...dziecko można dać do żłobka w wieku 3 miesięcy...a obowiązek szkolny jest od 4 roku życia. Także...od małego radź sobie sam, haha.
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#3068 |
|
Konto usunięte
|
A tak właściwie to miałam napisać o czymś co mnie pozytywnie zaskoczyło. Tyle się mówi o znieczulicy a tu niespodzianka. Wywaliłam się dzisiaj na śliskim chodniku i to dość mocno, tak bolało, że nie dałam rady się sama podnieść. Po chwili poczułam jak mnie jakiś chłopak podnosi i sadza na stoiska do rowerów a jakieś dwie babki specjalnie przyszły z drugiej strony ulicy by zapytać się czy nic mi się nie stało, czy nie potrzebuję pomocy itp, To naprawdę było miłe. Miałam szczęście, że byłam blisko domu więc doczłapałam do domu (rycząc z bólu). Chyba stłukłam sobie kość ogonową dobrze, że już tak mocno nie boli.
|
|
|
|
#3069 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak inni mogą, to nie rozumiem, dlaczego Polacy tak się burzą, że jak to, nasze dzieciaczki mając 6 lat, mają chodzić do szkoły podstawowej?! Małe dzieci bardzo szybko się uczą iszybko przyzwyczajają się do nowych warunków. |
|
|
|
|
#3070 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3071 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() [1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;40121554]A tak właściwie to miałam napisać o czymś co mnie pozytywnie zaskoczyło. Tyle się mówi o znieczulicy a tu niespodzianka. Wywaliłam się dzisiaj na śliskim chodniku i to dość mocno, tak bolało, że nie dałam rady się sama podnieść. Po chwili poczułam jak mnie jakiś chłopak podnosi i sadza na stoiska do rowerów a jakieś dwie babki specjalnie przyszły z drugiej strony ulicy by zapytać się czy nic mi się nie stało, czy nie potrzebuję pomocy itp, To naprawdę było miłe. Miałam szczęście, że byłam blisko domu więc doczłapałam do domu (rycząc z bólu). Chyba stłukłam sobie kość ogonową dobrze, że już tak mocno nie boli.[/QUOTE] Jakiś czas temu się wywaliłam wychodząc z tramwaju (ach, te chodniki niczym lodowisko...) i stłukłam sobie kolano. Tak zabolało, że mi aż przez chwilę tchu zabrakło. Od razu podeszla do mnie babka i chłopak, podniesli mnie, spytali, czy wszystko w porządku, czy w czymś pomóc, itp. Potem podprowadzili mnie kawałek do parku, gdzie sobie usiadłam na ławce i poczekałam aż tata po mnie przyjedzie. W zeszłym roku, wiosną źle się poczułam w tramwaju, wiec wysiadłam na przystanku i siedziałam z 15 minut pod wiatą i w ciągu tych 15 minut podeszło do mnie z 7 osób pytajac, czy wszystko w porządku, a jedna babka mnie potem nawet pod dom podprowadziła. Jakis czas temu widziałam też z daleka, jak babka się poslizgnęła i upadł kolanem w kałużę - od razu znalazlo sie kilka osób chetnych do wyciągniecia jej z tej kałuży. Dlatego zgadzam się, że często słyszy się o znieczulicy, ale mam wrażenie, że właśnie przy takich codziennych sytuacjach ona występuje rzadziej. Częsciej ludzie "nie chcą widzieć" na przykład w przypadku przemocy w rodzinie. Łatwiej pomóc komuś wstać na ulicy, czy zanieść starszej kobiecie zakupy do domu, niż wtrącać się w czyjeś życie. |
|
|
|
|
#3072 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#3073 |
|
Zakorzenienie
|
Jak byłam na początku ciąży, zasłabłam płacąc przy kasie w markecie. Stała za mną jackaś starsza pani-Holenderka. Zaczęła mi przykładać do karku mrożonkę a potem zawiozła do domu. Jeszcze się martwiła, że sama jestem, bo reszta była w pracy.
|
|
|
|
#3074 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prac domowa ograniczała się do przerobienia przykładów, które będą na kolejnym dyktandzie. Porównując poziomy i umiejętności dzieciaków-te z Polski biją je na głowę.Ciekawym aspektem z kolei jest to, że bardzo dużo dzieci powtarza rok, jeśli jego umiejętności i wiedza są niewystarczające. W Polsce jest to nie do pomyślenia, powód do wstydu, tam na porządku dziennym. Edytowane przez monicar Czas edycji: 2013-04-04 o 12:13 |
|
|
|
|
#3075 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tylko mam wrażenie, że wszędzie (w mediach) mówią: znieczulica, znieczulica, znieczulica, a według mnie nie jest tak źle. Kiedy się potłukłam albo źle poczułam to nigdy nie zostałam bez pomocy - czy to ze strony obcych ludzi, czy też znajomych z uczelni. Sama też zawsze pomagam, jak tylko mam okazję, a do tego często widuję na ulicy innych ludzi, którzy wcale "znieczuleni" nie są. Oczywiście wiem że nie mogę stwierdzić: "znieczulicy nie ma, bo JA jej nie doświadczyłam", ale uważam, że jest z nami lepiej niż jest to przedstawiane w mediach. Jakiś czas temu usłyszałam o staruszce, która zmarła w mieszkaniu i nikt tego nie odkrył przez dłuzszy czas - i oczywiście w ramach tego była mowa o znieczulicy i "Jak to, że nikt się nie zainteresował taką osobą?!". Przypomniała mi się wtedy pewna sąsiadka moich dziadków - kobieta dobrze po osiemdziesiątce. Dziadkowie jej zaproponowali, że jakby chciała to mogłaby jeździć z nimi na zakupy raz w tygodniu samochodem, żeby nie musiała dźwigać nic ciężkiego. Ona na nich nakrzyczała, że jeszcze taka stara nie jest, żeby nie umieć samej zanieść zakupów i co oni sobie myslą. Zimą tego roku poslizgnęła się na lodzie i zmarła. Przypomina mi sie też zawsze moja sasiadka, która mieszkała sama piętro wyżej. Początkowo przy kazdym większym huku lataliśmy do góry, żeby sprawdzić co się stało, aż w końcu, jak kilka razy nas opieprzyła, że ona chce mieć swiety spokój i nie chce, żeby jej się ludzie do życia wtrącali, przestaliśmy biegać. Któregoś dnia poslizgnęła się na dywanie, uderzyła o coś głową, a syn znalazł ją dopiero nastepnego dnia. Mogę się zalożyć, że w tych wypadkach też możnaby mówić o znieczulicy (nie znajac całego kontekstu). Potem ludzie widzą tylko biedną staruszkę, którą się nikt nie zainteresował i większosci nie przyjdzie do głowy, że próby były podejmowane, ale owa staruszka tej pomocy nie chciała i koniec. Uff... Wylałam frustrację
|
|
|
|
|
#3076 | |||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Cytat:
To niedorzeczne.Ja rozumiem konieczność reakcji gdy ktoś wie, że dzieje się coś złego - wezwanie karetki do wypadku lub policji do głośnej awantury za ścianą jest dla mnie czymś naturalnym. Ale gdy zawiedzie system lub organizacje, których zadaniem jest pomóc, zawsze idzie na ludzką znieczulicę. Wczoraj oglądałam archiwalne odcinki "Uwagi" i przy okazji sprawy z 6-miesięczną dziewczynką, której rodzice regularnie byli pijani i swoim zaniedbaniem doprowadzili do jej śmierci, reporter krzyczał i grzmiał o tym "gdzie byli sąsiedzi". A gdzie mieli być, skoro co tydzień u tej rodziny był MOPS i niczego się nie dopatrzył?
|
|
|
#3077 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
- jak się pisze @ do pani profesor - eee może jeszcze podyktować po literce? - "skoro pani profesor się spóźnia 5 minut trzeba to zgłosić dziekanowi" - nieee dziekanowi? lepiej Tuskowi, to na bank jego wina - czy na wykłady można przyjść w szpilkach czy trzeba będzie trzeba zmieniać buty na tenisówki? - hymm lepiej weź tenisówki bo inaczej będzie popierniczać w skarpetkach po auli! - kiedy dzwonek? - kochanie do podstawówki to tam po drugiej stronie ulicy. Uważasz, że zadając takie pytanie z kimś się zaprzyjaźnisz? Wydaje mi się, że niektóre pytania nie powinny nigdy zostać wypowiedziane Ja rozumiem, że można zagadać, żeby nawiązać rozmowę jakąś, ale to można zadać pytania w stylu: mieliśmy dzisiaj na 8:30, prawda?; o we wtorek mamy dzień rektorski? super ominie nas diagnostyka!; słyszałaś, że nasz opiekun roku dopiero 2 lata temu robiła magisterkę? itd Myślę, że to znacznie lepsze rozpoczęcie rozmowy
|
|
#3078 |
|
Konto usunięte
|
Właśnie, u mnie w klatce mieszkają 4 kobiety w podeszłym wieku, trudno oczekiwać, że będę codziennie latać do każdej z nich i sprawdzać czy wszystko w porządku. Owszem, jak jakiejś przez jakiś czas nie widzimy to się idzie do niej i sprawdza ale jakby był jakiś wypadek to raczej szansy na ratunek nie byłoby żadnej. Na przykład rozbiłaby głowę we wtorek a my byśmy się zorientowali w czwartek i co. A jak ktoś mieszka w dużym bloku, u mnie są tylko 4 piętra.
|
|
|
|
#3079 |
|
Flawless
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;40125545]Właśnie, u mnie w klatce mieszkają 4 kobiety w podeszłym wieku, trudno oczekiwać, że będę codziennie latać do każdej z nich i sprawdzać czy wszystko w porządku. Owszem, jak jakiejś przez jakiś czas nie widzimy to się idzie do niej i sprawdza ale jakby był jakiś wypadek to raczej szansy na ratunek nie byłoby żadnej. Na przykład rozbiłaby głowę we wtorek a my byśmy się zorientowali w czwartek i co. A jak ktoś mieszka w dużym bloku, u mnie są tylko 4 piętra.[/QUOTE]
A co ja mam powiedzieć, jak moje sąsiadki mnie zwyczajnie nienawidzą? i to bez powodu, naprawdę. Nie organizuje szalonych imprez, jestem mila, a jak chcę pomóc to tylko dostaję ochrzan. Nie wyobrażam sobie chodzić do takiej, nawet co jakiś czas i sprawdzać. W końcu dostałabym słoikiem.
|
|
#3080 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A boję się, że jak to w naszym państwie bywa - założenia są świetne, ale wykonanie to istna katastrofa! owszem może i byłoby fajnie gdyby było tak jak w NL, ale jaką masz pewność, że oni nie narzucą dzieciakom jakiegoś ciężkiego rygoru? Wiem, wiem pewnie tragizuje, ale spójrzcie: pomysł ze odświeżeniem lektur - świetny! Wykonanie? bezsensu. Pomysł z podwyższeniem emerytur? dobry! wykonanie TRAGICZNE. Takich rzeczy, ustaw jest multum!
|
|
#3081 |
|
Zakorzenienie
|
za moich czasów (rany, jak to brzmi
) do zerówki szły 6-latki, w 1 klasie były 7-latki. Teraz 6-latki od razu zasiadają w szkolnej ławie. Nie uważam, żeby mój proces edukacji ucierpiał na tym, że mieliśmy wtedy jeszcze rok luzu.
|
#3082 | |
|
Konto usunięte
|
Ja jestem z tych które uważają że dzieciom się nic nie stanie jak do szkoły pójdą szybciej i zgadzam się że to demonizowanie - w innych krajach jest inaczej. A to co jest w przedszkolach to patologia, od niedawna przedszkolanki mają zakaz uczyć czytania i pisania i udają ze tego nie robią.
"za moich czasów" w przedszkolu miałam angielski i książki w stylu "moje abecadło" a teraz się chucha i dmucha bóg raczy wiedzieć po co. Cytat:
moi rodzice mieszkają z 15 lat na swoim mieszkaniu, teraz tak się przemieszało że też mało kogo kojarzą. nie wiem gdzie problem :F ---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- White Cherry no własnie nie ucierpiało bo była inna podstawa programowa - teraz do szkoły idziesz "goła" - to co robiłaś w przedszkolu czyli literki szlaczki i czytanki pierwsze jest zakazane
|
|
|
|
|
#3083 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja nie chodziłam do przedszkola , ale idąc do zerówki już umiałam czytać i coś tam pisać. Resztę wyszkoliłam w zerówce.
|
|
#3084 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak przywrócą naukę literek w przedszkolu i trochę bardziej przemyślą przystosowanie szkół niż nowe place zabaw przy każdej szkole, to nawet ja mogę iść do pierwszej klasy. |
|
|
|
|
#3085 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Z drugiej strony wczesna edukacja mnie nei zachwyca Mieszkam w Angli. Dziecko moje poszło do szkoły w wieku 4 lat- tutejsza zerówka. Teraz ma lat 6 i jest w klasie pierwszej. I tutaj jest już normlna nauka: czytanie, pisanie, liczenie itd. Wprowdzono również ocenę umiejętności dziecka. Powiem szczerze, że wymagania są wysokie. Co do np. pisania za wysokie (ze względu na jeszcze nie rozwinięte możliwości fizyczne dziecka). Może szkoła (i poziom, który szkoła chce trzymac) ma tu duży wpływ, ale choć teoretycznie pracy dziecko dużo mieć nie powinno, realia są takie, że jest dużo tego. Dodam, ze szkoła od poniedziałku do piątku 9-15.15. ![]() Nie wiem jak się ma wczesniejsze zaczynanie nauki szkolnej, do tego, że w Wielkiej Brytanii jest mnóstwo osób, które nie umieją czytać i pisać. Nie wspominając o poziomie wiedzy ogólnej
|
|
|
#3086 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym musisz zwrócić uwagę, że teraz maluchy mają mnóstwo zajęć poza lekcyjnych! Syn mojej sąsiadki, po przedszkolu, chodzi na 2 języki obce, naukę gry na fortepianie, na jakąś plastykę i chce chodzić na więcej rzeczy! ![]() Ja tak nie miałam
|
|
#3087 |
|
Konto usunięte
|
Oczywiście że się pozmieniało, polecam :d
http://www.youtube.com/watch?v=WQt8A-3w2gI ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- No ja w przedszkolu chodziłam na angielski i gimnastykę artystyczną, a potem na zajęcia plastyczne, też ;- p I... nic mi od tego nie było, ba ja tam bylam szczęśliwa. Wydaje mi się że to jest demonizowanie, naprawdę "za moich czasów" nie bylam jedyna która tak miała... |
|
|
|
#3088 |
|
Zakorzenienie
|
''W wielu przedszkolach uczy się czytać i pisać w tajemnicy przed kuratorami oświaty.''
rany, to jak tajne komplety podczas wojny
|
#3089 | |
|
Konto usunięte
|
Wystarczy też przejrzeć podręczniki do nauki angielskiego dla dzieci - mam styczność z takimi, tak naprawdę je można wychrzanić od razu albo skserować. 90% to kolorowanki. Nie mówię że mają pisać eseje, ale nie znajduję tam zadań które by zaznajamiały dzieci z leksyką, nie ma piosenek - bo jak dziecko ma czytac piosenkę, ewentualnie na pamięć klepią dwu linijkowe wierszyki, ale to kolorowanie to jest koszmar, np bugs world czy welcome kids 0, albo treetops 0 - dzieci które znam mają ochotę wbić sobie kredki w... jak kolejny raz widzą cztery strony a4 pt pokoloruj robaczka.
---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Cytat:
http://niezalezna.pl/16989-tajne-nau...-przedszkolach ziarnko prawdy w tym jest
|
|
|
|
|
#3090 |
|
Zakorzenienie
|
drabineczka, true story, to idealnie pasuje do tego tematu
-> http://img2.demotywatoryfb.pl/upload...2bkmvp_600.jpg
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:58.

. Jak się dowiadywałam, co trzeba zrobić, żeby np. uczyć w zespole przedszkolnym...to wystarczy znajomość języka i 2 letni kurs (obejmujący zajęcia praktyczne i teoretyczne) w tym temacie.

To niedorzeczne.