Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8 - Strona 103 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-04, 08:55   #3061
201604200942
Konto usunięte

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8

Ja jestem za tym, by podnieść poziom matury. Bo teraz najważniejsza jest umiejętność czytania ze zrozumieniem, nieważne, że nie przeczytałeś lektur, że nic z nich nie wyniosłeś jak i tak jest fragment i wystarczy się do niego odnieść w wypracowaniu.
Polacy mają tendencję do patrzenia na zachód, niestety w tym przypadku (chodzi o te wszystkie bloki tematyczne, obniżenie poziomu) nie jest ono dobre.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 09:00   #3062
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
Ja jestem za tym, by podnieść poziom matury. Bo teraz najważniejsza jest umiejętność czytania ze zrozumieniem, nieważne, że nie przeczytałeś lektur, że nic z nich nie wyniosłeś jak i tak jest fragment i wystarczy się do niego odnieść w wypracowaniu.
Polacy mają tendencję do patrzenia na zachód, niestety w tym przypadku (chodzi o te wszystkie bloki tematyczne, obniżenie poziomu) nie jest ono dobre.
Bo nie biorą pod uwagę, że w takiej Holandii cały system edukacji jest profilowany. Chcesz być np. kosmetyczką, to sobie na starcie dobierasz ścieżkę edukacji. Z tego, co czytałam, to jest jakaś tam podstawa, ale lwią część dobiera sobie uczeń. Do tego masa praktyk w przedsiębiorstwach, więc uczysz się i nabywasz doświadczenia. W Polsce póki co nie ma tego, chyba, że robisz technikum.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 09:03   #3063
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Bo nie biorą pod uwagę, że w takiej Holandii cały system edukacji jest profilowany. Chcesz być np. kosmetyczką, to sobie na starcie dobierasz ścieżkę edukacji. Z tego, co czytałam, to jest jakaś tam podstawa, ale lwią część dobiera sobie uczeń. Do tego masa praktyk w przedsiębiorstwach, więc uczysz się i nabywasz doświadczenia. W Polsce póki co nie ma tego, chyba, że robisz technikum.
ale technikum nic nie da. Co mi z tego, że mam zawód, jak mnie nikt do księgowości, czy na podobne stanowisko nie przyjmie bez studiów?
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 09:08   #3064
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
ale technikum nic nie da. Co mi z tego, że mam zawód, jak mnie nikt do księgowości, czy na podobne stanowisko nie przyjmie bez studiów?
No bo mówię, w Polsce jest nieco inny system. Tu nie ma takiego ciśnienia na studia, większość zawodów można wykonywać po zrobieniu kursu i zdaniu egzaminu państwowego. Chociaż...żeby mieć szklarnię, to wystarczy kapitał . Jak się dowiadywałam, co trzeba zrobić, żeby np. uczyć w zespole przedszkolnym...to wystarczy znajomość języka i 2 letni kurs (obejmujący zajęcia praktyczne i teoretyczne) w tym temacie.
Stary 2013-04-04, 09:12   #3065
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Dla mnie największym problemem jak wybierałam szkołę po gimnazjum było to, że właściwie nie wiedziałam co ja chcę w przyszłości robić (znaczy oprócz wygrania w totka i obijania się przez całe życie) więc wybrałam liceum. Z tego co wiem dużo moich znajomych miało ten sam problem. Najchętniej to teraz cofnęłabym się w czasie, palnęła młodszą mnie w łeb i kazała iść do gastronomika.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 09:14   #3066
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zgodze się owszem Polacy patrza na zachód ale zamiast przekopiować dobre, sprawdzone latami na zachodzie wzorce niby je kopiują a le po swojemu spier...ą.
BTW polski system opieki zdrowotnej jest bazowany na niemieckim, efekty widać
Za granicą owszem podstawa programowa jest mała, ale dodatkowo uczeń w swojej specjalizacji wybiera sobie dodatkowy materiał i go zan- a tego to juz u nas brakuje.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 09:18   #3067
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Bo tutaj, zakładam, jest inne myślenie. Myślę, że po prostu wzorce są takie, żeby być zdecydowanym, konkretnym i umieć wcześnie podejmować decyzje dotyczące swojego życia. Z resztą samodzielności się uczą od małego...dziecko można dać do żłobka w wieku 3 miesięcy...a obowiązek szkolny jest od 4 roku życia. Także...od małego radź sobie sam, haha.
Stary 2013-04-04, 10:05   #3068
Konto usunięte

A tak właściwie to miałam napisać o czymś co mnie pozytywnie zaskoczyło. Tyle się mówi o znieczulicy a tu niespodzianka. Wywaliłam się dzisiaj na śliskim chodniku i to dość mocno, tak bolało, że nie dałam rady się sama podnieść. Po chwili poczułam jak mnie jakiś chłopak podnosi i sadza na stoiska do rowerów a jakieś dwie babki specjalnie przyszły z drugiej strony ulicy by zapytać się czy nic mi się nie stało, czy nie potrzebuję pomocy itp, To naprawdę było miłe. Miałam szczęście, że byłam blisko domu więc doczłapałam do domu (rycząc z bólu). Chyba stłukłam sobie kość ogonową dobrze, że już tak mocno nie boli.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 10:45   #3069
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Z resztą samodzielności się uczą od małego...dziecko można dać do żłobka w wieku 3 miesięcy...a obowiązek szkolny jest od 4 roku życia. Także...od małego radź sobie sam, haha.
No, tak samo w Luksemburgu (od 4-tego), w Wielkiej Brytanii (od 5-tego), w wielu pozostałych krajach (Austria, Belgia, Francja, Grecja, Hiszpania, Irlandia, Niemcy, Portugalia, Włochy) od 6-tego roku życia idą do podstawówki.

Jak inni mogą, to nie rozumiem, dlaczego Polacy tak się burzą, że jak to, nasze dzieciaczki mając 6 lat, mają chodzić do szkoły podstawowej?! Małe dzieci bardzo szybko się uczą iszybko przyzwyczajają się do nowych warunków.
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 10:59   #3070
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
No, tak samo w Luksemburgu (od 4-tego), w Wielkiej Brytanii (od 5-tego), w wielu pozostałych krajach (Austria, Belgia, Francja, Grecja, Hiszpania, Irlandia, Niemcy, Portugalia, Włochy) od 6-tego roku życia idą do podstawówki.

Jak inni mogą, to nie rozumiem, dlaczego Polacy tak się burzą, że jak to, nasze dzieciaczki mając 6 lat, mają chodzić do szkoły podstawowej?! Małe dzieci bardzo szybko się uczą iszybko przyzwyczajają się do nowych warunków.
Też nie rozumiem tego oburzenia. Zakładam, że chodzi o to, że system edukacji nie jest jeszcze przystosowany...co mnie rozkłada na łopatki. Z tego, co czytałam, dzieci w NL nie mają masy zadań domowych, chyba, że jakieś prace plastyczne na przedstawienia, nie zauważyłam, żeby dzieci dźwigały tornistry wielkości kamienicy, ani ciągały za sobą plecaki-walizki z książkami. W tym widzę problem...w PL zamiast się uczyć w szkole, robisz zadanie domowe na pół dnia, bo pani nie zdążyła i dźwigasz 10000 kilo książek i zeszytów. Masakra jakaś.
Stary 2013-04-04, 11:26   #3071
linka_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Chcem na studia no generalnie to hajs mnie jara, nauka, nazywam się Oksana, nauka myślę mnie jara, generalnie to woda, hemoglobina, ziemia, halucynacja, dwutlenek węgla heh taki uniwerek, heh gdzie mam iść na studia i jakie som progi punktowe z zeszłego roku i jakom mature musze zdać żeby tak serio się dostać bo zdaję polski angielski i matmę podstawę myślem że na 35 procentuw i muwcie mi gdzie bo chciałam filologie angielskom bo mnie jara anglia i potem morze wyjade za granice hajs zbijać albo jara mnie francuzki to może filologia francuzkowa, a morze medycyna chociasz ludzie som fuj i śmierdziom w śrotku heh wizażanki pomuszcie : *
Zabiłaś mnie tym podniosłym monologiem

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;40121554]A tak właściwie to miałam napisać o czymś co mnie pozytywnie zaskoczyło. Tyle się mówi o znieczulicy a tu niespodzianka. Wywaliłam się dzisiaj na śliskim chodniku i to dość mocno, tak bolało, że nie dałam rady się sama podnieść. Po chwili poczułam jak mnie jakiś chłopak podnosi i sadza na stoiska do rowerów a jakieś dwie babki specjalnie przyszły z drugiej strony ulicy by zapytać się czy nic mi się nie stało, czy nie potrzebuję pomocy itp, To naprawdę było miłe. Miałam szczęście, że byłam blisko domu więc doczłapałam do domu (rycząc z bólu). Chyba stłukłam sobie kość ogonową dobrze, że już tak mocno nie boli.[/QUOTE]

Jakiś czas temu się wywaliłam wychodząc z tramwaju (ach, te chodniki niczym lodowisko...) i stłukłam sobie kolano. Tak zabolało, że mi aż przez chwilę tchu zabrakło. Od razu podeszla do mnie babka i chłopak, podniesli mnie, spytali, czy wszystko w porządku, czy w czymś pomóc, itp. Potem podprowadzili mnie kawałek do parku, gdzie sobie usiadłam na ławce i poczekałam aż tata po mnie przyjedzie. W zeszłym roku, wiosną źle się poczułam w tramwaju, wiec wysiadłam na przystanku i siedziałam z 15 minut pod wiatą i w ciągu tych 15 minut podeszło do mnie z 7 osób pytajac, czy wszystko w porządku, a jedna babka mnie potem nawet pod dom podprowadziła. Jakis czas temu widziałam też z daleka, jak babka się poslizgnęła i upadł kolanem w kałużę - od razu znalazlo sie kilka osób chetnych do wyciągniecia jej z tej kałuży.

Dlatego zgadzam się, że często słyszy się o znieczulicy, ale mam wrażenie, że właśnie przy takich codziennych sytuacjach ona występuje rzadziej. Częsciej ludzie "nie chcą widzieć" na przykład w przypadku przemocy w rodzinie. Łatwiej pomóc komuś wstać na ulicy, czy zanieść starszej kobiecie zakupy do domu, niż wtrącać się w czyjeś życie.
linka_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 11:32   #3072
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez linka_12 Pokaż wiadomość
Dlatego zgadzam się, że często słyszy się o znieczulicy, ale mam wrażenie, że właśnie przy takich codziennych sytuacjach ona występuje rzadziej. Częsciej ludzie "nie chcą widzieć" na przykład w przypadku przemocy w rodzinie. Łatwiej pomóc komuś wstać na ulicy, czy zanieść starszej kobiecie zakupy do domu, niż wtrącać się w czyjeś życie.
No w przypadku przemocy w rodzinie to też trochę bardziej skomplikowana sprawa, bo u nas jest przyjęte, żeby się nie interesować nie swoimi sprawami. I tak naprawdę nie wiadomo, czy ktoś tej pomocy od nas oczekuje. Bo gdyby maltretowana sąsiadka przyszła i powiedziała: "Pomóż" to raczej nikt by nie odmówił. A jak się sam zapytasz, czy nie pomóc, to nie wiesz, czy nie usłyszysz od takiej pani: "Spier***aj".

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 11:42   #3073
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Jak byłam na początku ciąży, zasłabłam płacąc przy kasie w markecie. Stała za mną jackaś starsza pani-Holenderka. Zaczęła mi przykładać do karku mrożonkę a potem zawiozła do domu. Jeszcze się martwiła, że sama jestem, bo reszta była w pracy.
Stary 2013-04-04, 12:10   #3074
monicar
Zakorzenienie

Cytat:
Też nie rozumiem tego oburzenia. Zakładam, że chodzi o to, że system edukacji nie jest jeszcze przystosowany...co mnie rozkłada na łopatki. Z tego, co czytałam, dzieci w NL nie mają masy zadań domowych, chyba, że jakieś prace plastyczne na przedstawienia, nie zauważyłam, żeby dzieci dźwigały tornistry wielkości kamienicy, ani ciągały za sobą plecaki-walizki z książkami. W tym widzę problem...w PL zamiast się uczyć w szkole, robisz zadanie domowe na pół dnia, bo pani nie zdążyła i dźwigasz 10000 kilo książek i zeszytów. Masakra jakaś.
Miałam okazję pracować w Belgii z dziećmi z podstawówki. Plecaki wszystkie ciągnęły jak walizki na kółeczkach, wypełnione były nie zeszytami i książkami, a wielkimi, ciężkimi segregatorami z kartami pracy/kserówkamiPrac domowa ograniczała się do przerobienia przykładów, które będą na kolejnym dyktandzie. Porównując poziomy i umiejętności dzieciaków-te z Polski biją je na głowę.
Ciekawym aspektem z kolei jest to, że bardzo dużo dzieci powtarza rok, jeśli jego umiejętności i wiedza są niewystarczające. W Polsce jest to nie do pomyślenia, powód do wstydu, tam na porządku dziennym.

Edytowane przez monicar
Czas edycji: 2013-04-04 o 12:13
monicar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 12:37   #3075
linka_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
No w przypadku przemocy w rodzinie to też trochę bardziej skomplikowana sprawa, bo u nas jest przyjęte, żeby się nie interesować nie swoimi sprawami. I tak naprawdę nie wiadomo, czy ktoś tej pomocy od nas oczekuje. Bo gdyby maltretowana sąsiadka przyszła i powiedziała: "Pomóż" to raczej nikt by nie odmówił. A jak się sam zapytasz, czy nie pomóc, to nie wiesz, czy nie usłyszysz od takiej pani: "Spier***aj".
Własnie o to mi też chodzi, tylko napisałam w skrócie i w wersji uproszczonej

Tylko mam wrażenie, że wszędzie (w mediach) mówią: znieczulica, znieczulica, znieczulica, a według mnie nie jest tak źle. Kiedy się potłukłam albo źle poczułam to nigdy nie zostałam bez pomocy - czy to ze strony obcych ludzi, czy też znajomych z uczelni. Sama też zawsze pomagam, jak tylko mam okazję, a do tego często widuję na ulicy innych ludzi, którzy wcale "znieczuleni" nie są. Oczywiście wiem że nie mogę stwierdzić: "znieczulicy nie ma, bo JA jej nie doświadczyłam", ale uważam, że jest z nami lepiej niż jest to przedstawiane w mediach.

Jakiś czas temu usłyszałam o staruszce, która zmarła w mieszkaniu i nikt tego nie odkrył przez dłuzszy czas - i oczywiście w ramach tego była mowa o znieczulicy i "Jak to, że nikt się nie zainteresował taką osobą?!". Przypomniała mi się wtedy pewna sąsiadka moich dziadków - kobieta dobrze po osiemdziesiątce. Dziadkowie jej zaproponowali, że jakby chciała to mogłaby jeździć z nimi na zakupy raz w tygodniu samochodem, żeby nie musiała dźwigać nic ciężkiego. Ona na nich nakrzyczała, że jeszcze taka stara nie jest, żeby nie umieć samej zanieść zakupów i co oni sobie myslą. Zimą tego roku poslizgnęła się na lodzie i zmarła.

Przypomina mi sie też zawsze moja sasiadka, która mieszkała sama piętro wyżej. Początkowo przy kazdym większym huku lataliśmy do góry, żeby sprawdzić co się stało, aż w końcu, jak kilka razy nas opieprzyła, że ona chce mieć swiety spokój i nie chce, żeby jej się ludzie do życia wtrącali, przestaliśmy biegać. Któregoś dnia poslizgnęła się na dywanie, uderzyła o coś głową, a syn znalazł ją dopiero nastepnego dnia.

Mogę się zalożyć, że w tych wypadkach też możnaby mówić o znieczulicy (nie znajac całego kontekstu). Potem ludzie widzą tylko biedną staruszkę, którą się nikt nie zainteresował i większosci nie przyjdzie do głowy, że próby były podejmowane, ale owa staruszka tej pomocy nie chciała i koniec.

Uff... Wylałam frustrację
linka_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 13:10   #3076
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Tylko mam wrażenie, że wszędzie (w mediach) mówią: znieczulica, znieczulica, znieczulica, a według mnie nie jest tak źle. Kiedy się potłukłam albo źle poczułam to nigdy nie zostałam bez pomocy - czy to ze strony obcych ludzi, czy też znajomych z uczelni. Sama też zawsze pomagam, jak tylko mam okazję, a do tego często widuję na ulicy innych ludzi, którzy wcale "znieczuleni" nie są. Oczywiście wiem że nie mogę stwierdzić: "znieczulicy nie ma, bo JA jej nie doświadczyłam", ale uważam, że jest z nami lepiej niż jest to przedstawiane w mediach.
Również tego nie widzę. Dotychczas zawsze otrzymywałam pomoc gdy jej potrzebowałam, byłam też świadkiem różnych zdarzeń które wymagały np. pomocy pogotowia i również zawsze od razu znajdował się ktoś, kto wyciągał telefon i udzielał pomocy. Jestem w stanie uwierzyć, że są przypadki, w których pomoc mogła nadejść szybciej lub ktoś mógłby się zainteresować a nie zrobił tego, ale nie jest tak źle jak to pokazują media.

Cytat:
Jakiś czas temu usłyszałam o staruszce, która zmarła w mieszkaniu i nikt tego nie odkrył przez dłuzszy czas - i oczywiście w ramach tego była mowa o znieczulicy i "Jak to, że nikt się nie zainteresował taką osobą?!"
To przepraszam, mamy codziennie chodzić po mieszkaniach starszych sąsiadów i sprawdzać, czy wszystko z nimi w porządku? To niedorzeczne.

Ja rozumiem konieczność reakcji gdy ktoś wie, że dzieje się coś złego - wezwanie karetki do wypadku lub policji do głośnej awantury za ścianą jest dla mnie czymś naturalnym. Ale gdy zawiedzie system lub organizacje, których zadaniem jest pomóc, zawsze idzie na ludzką znieczulicę. Wczoraj oglądałam archiwalne odcinki "Uwagi" i przy okazji sprawy z 6-miesięczną dziewczynką, której rodzice regularnie byli pijani i swoim zaniedbaniem doprowadzili do jej śmierci, reporter krzyczał i grzmiał o tym "gdzie byli sąsiedzi". A gdzie mieli być, skoro co tydzień u tej rodziny był MOPS i niczego się nie dopatrzył?
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 13:26   #3077
LiquierroGirl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Głupie jest pytanie do osób z roku "z tym to lepiej do dziekanatu czy sekretariatu?", albo "myślicie, że zmienią nam jeszcze plan w październiku?", albo inne takie podobne czy tak piszesz ogólnie nie odnosząc się tego, co napisałam?
Lepiej o takie rzeczy pytać obcych na forum, którzy prawdopodobnie nie mają nic wspólnego z uczelnią x, wydziałem y, instytutem z, by nie wyjść na "głupka"?
No.
Lepiej takie rzeczy po prostu wiedzieć... Chodzi mi o to, że mnie ludzie pytali o to:
- jak się pisze @ do pani profesor - eee może jeszcze podyktować po literce?
- "skoro pani profesor się spóźnia 5 minut trzeba to zgłosić dziekanowi" - nieee dziekanowi? lepiej Tuskowi, to na bank jego wina
- czy na wykłady można przyjść w szpilkach czy trzeba będzie trzeba zmieniać buty na tenisówki? - hymm lepiej weź tenisówki bo inaczej będzie popierniczać w skarpetkach po auli!
- kiedy dzwonek? - kochanie do podstawówki to tam po drugiej stronie ulicy.

Uważasz, że zadając takie pytanie z kimś się zaprzyjaźnisz? Wydaje mi się, że niektóre pytania nie powinny nigdy zostać wypowiedziane

Ja rozumiem, że można zagadać, żeby nawiązać rozmowę jakąś, ale to można zadać pytania w stylu: mieliśmy dzisiaj na 8:30, prawda?; o we wtorek mamy dzień rektorski? super ominie nas diagnostyka!; słyszałaś, że nasz opiekun roku dopiero 2 lata temu robiła magisterkę? itd

Myślę, że to znacznie lepsze rozpoczęcie rozmowy
Lecz widać można żyć bez powietrza...
LiquierroGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 13:26   #3078
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
To przepraszam, mamy codziennie chodzić po mieszkaniach starszych sąsiadów i sprawdzać, czy wszystko z nimi w porządku? To niedorzeczne.
Właśnie, u mnie w klatce mieszkają 4 kobiety w podeszłym wieku, trudno oczekiwać, że będę codziennie latać do każdej z nich i sprawdzać czy wszystko w porządku. Owszem, jak jakiejś przez jakiś czas nie widzimy to się idzie do niej i sprawdza ale jakby był jakiś wypadek to raczej szansy na ratunek nie byłoby żadnej. Na przykład rozbiłaby głowę we wtorek a my byśmy się zorientowali w czwartek i co. A jak ktoś mieszka w dużym bloku, u mnie są tylko 4 piętra.
Stary 2013-04-04, 13:43   #3079
Phoce
Flawless

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;40125545]Właśnie, u mnie w klatce mieszkają 4 kobiety w podeszłym wieku, trudno oczekiwać, że będę codziennie latać do każdej z nich i sprawdzać czy wszystko w porządku. Owszem, jak jakiejś przez jakiś czas nie widzimy to się idzie do niej i sprawdza ale jakby był jakiś wypadek to raczej szansy na ratunek nie byłoby żadnej. Na przykład rozbiłaby głowę we wtorek a my byśmy się zorientowali w czwartek i co. A jak ktoś mieszka w dużym bloku, u mnie są tylko 4 piętra.[/QUOTE]

A co ja mam powiedzieć, jak moje sąsiadki mnie zwyczajnie nienawidzą? i to bez powodu, naprawdę. Nie organizuje szalonych imprez, jestem mila, a jak chcę pomóc to tylko dostaję ochrzan. Nie wyobrażam sobie chodzić do takiej, nawet co jakiś czas i sprawdzać. W końcu dostałabym słoikiem.
Check out your worth because you're worth more than that."
Phoce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 13:48   #3080
LiquierroGirl
Raczkowanie

Cytat:
Ja jestem innego zdania, bo po prostu chciałabym, żeby dzieciaki były dzieciakami jak najdłużej! Przecież przedszkole to były fajne czasy
A boję się, że jak to w naszym państwie bywa - założenia są świetne, ale wykonanie to istna katastrofa! owszem może i byłoby fajnie gdyby było tak jak w NL, ale jaką masz pewność, że oni nie narzucą dzieciakom jakiegoś ciężkiego rygoru? Wiem, wiem pewnie tragizuje, ale spójrzcie: pomysł ze odświeżeniem lektur - świetny! Wykonanie? bezsensu. Pomysł z podwyższeniem emerytur? dobry! wykonanie TRAGICZNE. Takich rzeczy, ustaw jest multum!
Stary 2013-04-04, 13:53   #3081
WhiteCherry
Zakorzenienie

za moich czasów (rany, jak to brzmi ) do zerówki szły 6-latki, w 1 klasie były 7-latki. Teraz 6-latki od razu zasiadają w szkolnej ławie. Nie uważam, żeby mój proces edukacji ucierpiał na tym, że mieliśmy wtedy jeszcze rok luzu.
Stary 2013-04-04, 13:59   #3082
201604181004
Konto usunięte

Ja jestem z tych które uważają że dzieciom się nic nie stanie jak do szkoły pójdą szybciej i zgadzam się że to demonizowanie - w innych krajach jest inaczej. A to co jest w przedszkolach to patologia, od niedawna przedszkolanki mają zakaz uczyć czytania i pisania i udają ze tego nie robią.
"za moich czasów" w przedszkolu miałam angielski i książki w stylu "moje abecadło" a teraz się chucha i dmucha bóg raczy wiedzieć po co.

Cytat:
Napisane przez linka_12
Jakiś czas temu usłyszałam o staruszce, która zmarła w mieszkaniu i nikt tego nie odkrył przez dłuzszy czas - i oczywiście w ramach tego była mowa o znieczulicy i "Jak to, że nikt się nie zainteresował taką osobą?!"
aaa pani daj pani spokój, mieszkam tutaj z trzy - cztery miesiące, ale chyba trzy, z widzenia znam JEDNEGO sąsiada bo się z nim regularnie kłócę że wielkie psy trzyma się na smyczy nie mówiąc o kagańcu (pies sobie swobodnie robi co chce w windzie gdy nią jadę w tym narusza moją strefę osobistą). Nikogo innego nie kojarzę :d
moi rodzice mieszkają z 15 lat na swoim mieszkaniu, teraz tak się przemieszało że też mało kogo kojarzą. nie wiem gdzie problem :F

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ----------

White Cherry no własnie nie ucierpiało bo była inna podstawa programowa - teraz do szkoły idziesz "goła" - to co robiłaś w przedszkolu czyli literki szlaczki i czytanki pierwsze jest zakazane
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 14:02   #3083
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:

White Cherry no własnie nie ucierpiało bo była inna podstawa programowa - teraz do szkoły idziesz "goła" - to co robiłaś w przedszkolu czyli literki szlaczki i czytanki pierwsze jest zakazane
dlaczego zakazane?!

ja nie chodziłam do przedszkola , ale idąc do zerówki już umiałam czytać i coś tam pisać. Resztę wyszkoliłam w zerówce.
Stary 2013-04-04, 14:04   #3084
anlejka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
za moich czasów (rany, jak to brzmi ) do zerówki szły 6-latki, w 1 klasie były 7-latki. Teraz 6-latki od razu zasiadają w szkolnej ławie. Nie uważam, żeby mój proces edukacji ucierpiał na tym, że mieliśmy wtedy jeszcze rok luzu.
Otóż to. Tylko nie wiem jak Ty, ja jestem z rocznika, któremu wolno było się jeszcze uczyć czytać i pisać w przedszkolu. Teraz dzieci oficjalnie nie uczą się literek w przedszkolu. Niektóre panie uczą dzieci w ramach jakiejś tam przerwy czy pracy z uczniem zdolnym pisać literki, czytać czy coś. Albo najzwyczajniej w świecie rodzice w domu nauczą. Potem trafiają do jednej klasy dzieciaki, które były uczone tych literek i te, które się nie nauczyły, bo najzwyczajniej w świecie rodzicom się nie chciało. Nauczyciel potem też ma problem, bo musi tak ułożyć lekcję żeby każde dziecko było zainteresowane i COŚ zrobiło.
Jak przywrócą naukę literek w przedszkolu i trochę bardziej przemyślą przystosowanie szkół niż nowe place zabaw przy każdej szkole, to nawet ja mogę iść do pierwszej klasy.
anlejka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 14:06   #3085
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Ja jestem z tych które uważają że dzieciom się nic nie stanie jak do szkoły pójdą szybciej i zgadzam się że to demonizowanie - w innych krajach jest inaczej. A to co jest w przedszkolach to patologia, od niedawna przedszkolanki mają zakaz uczyć czytania i pisania i udają ze tego nie robią.
"za moich czasów" w przedszkolu miałam angielski i książki w stylu "moje abecadło" a teraz się chucha i dmucha bóg raczy wiedzieć po co.

aaa pani daj pani spokój, mieszkam tutaj z trzy - cztery miesiące, ale chyba trzy, z widzenia znam JEDNEGO sąsiada bo się z nim regularnie kłócę że wielkie psy trzyma się na smyczy nie mówiąc o kagańcu (pies sobie swobodnie robi co chce w windzie gdy nią jadę w tym narusza moją strefę osobistą). Nikogo innego nie kojarzę :d
moi rodzice mieszkają z 15 lat na swoim mieszkaniu, teraz tak się przemieszało że też mało kogo kojarzą. nie wiem gdzie problem :F

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ----------

Zgadzam się, ze zakaz nauczania jest patologią i nic dobrego nie prowadzi.

Z drugiej strony wczesna edukacja mnie nei zachwyca
Mieszkam w Angli. Dziecko moje poszło do szkoły w wieku 4 lat- tutejsza zerówka.
Teraz ma lat 6 i jest w klasie pierwszej. I tutaj jest już normlna nauka: czytanie, pisanie, liczenie itd.
Wprowdzono również ocenę umiejętności dziecka.
Powiem szczerze, że wymagania są wysokie. Co do np. pisania za wysokie (ze względu na jeszcze nie rozwinięte możliwości fizyczne dziecka).
Może szkoła (i poziom, który szkoła chce trzymac) ma tu duży wpływ, ale choć teoretycznie pracy dziecko dużo mieć nie powinno, realia są takie, że jest dużo tego.
Dodam, ze szkoła od poniedziałku do piątku 9-15.15.

Nie wiem jak się ma wczesniejsze zaczynanie nauki szkolnej, do tego, że w Wielkiej Brytanii jest mnóstwo osób, które nie umieją czytać i pisać. Nie wspominając o poziomie wiedzy ogólnej
Stary 2013-04-04, 14:07   #3086
LiquierroGirl
Raczkowanie

Cytat:
Wiesz, wydaje mi się, że takie zajęcia w przedszkolu są nadal jak my miałyśmy Poza tym musisz zwrócić uwagę, że teraz maluchy mają mnóstwo zajęć poza lekcyjnych! Syn mojej sąsiadki, po przedszkolu, chodzi na 2 języki obce, naukę gry na fortepianie, na jakąś plastykę i chce chodzić na więcej rzeczy!

Ja tak nie miałam
Stary 2013-04-04, 14:15   #3087
201604181004
Konto usunięte

Oczywiście że się pozmieniało, polecam :d
http://www.youtube.com/watch?v=WQt8A-3w2gI

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

No ja w przedszkolu chodziłam na angielski i gimnastykę artystyczną, a potem na zajęcia plastyczne, też ;- p
I... nic mi od tego nie było, ba ja tam bylam szczęśliwa. Wydaje mi się że to jest demonizowanie, naprawdę "za moich czasów" nie bylam jedyna która tak miała...
Stary 2013-04-04, 14:16   #3088
WhiteCherry
Zakorzenienie

''W wielu przedszkolach uczy się czytać i pisać w tajemnicy przed kuratorami oświaty.''

rany, to jak tajne komplety podczas wojny
Stary 2013-04-04, 14:19   #3089
201604181004
Konto usunięte

Wystarczy też przejrzeć podręczniki do nauki angielskiego dla dzieci - mam styczność z takimi, tak naprawdę je można wychrzanić od razu albo skserować. 90% to kolorowanki. Nie mówię że mają pisać eseje, ale nie znajduję tam zadań które by zaznajamiały dzieci z leksyką, nie ma piosenek - bo jak dziecko ma czytac piosenkę, ewentualnie na pamięć klepią dwu linijkowe wierszyki, ale to kolorowanie to jest koszmar, np bugs world czy welcome kids 0, albo treetops 0 - dzieci które znam mają ochotę wbić sobie kredki w... jak kolejny raz widzą cztery strony a4 pt pokoloruj robaczka.

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
''W wielu przedszkolach uczy się czytać i pisać w tajemnicy przed kuratorami oświaty.''

rany, to jak tajne komplety podczas wojny
zdaję sobie sprawę jaki to portal ale
http://niezalezna.pl/16989-tajne-nau...-przedszkolach

ziarnko prawdy w tym jest
Stary 2013-04-04, 14:20   #3090
WhiteCherry
Zakorzenienie

drabineczka, true story, to idealnie pasuje do tego tematu -> http://img2.demotywatoryfb.pl/upload...2bkmvp_600.jpg

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości