|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy cz. XIX + nadal walczymy, choć offtopowo psocimy.
|
|
|
|
#4142 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy cz. XIX + nadal walczymy, choć offtopowo psocimy.
Cytat:
Bardzo możliwe, że nie potrafią się same utrzymać bez stylizującej pomocy. W Codzienniku Kręconowłosych możecie zobaczyć, jak wyglądały moje włosy w zależności od sposobu i środków stylizacji. Poza tym podejrzewam, że gdybym umyła włosy i po myciu całkiem rozczesała gęstym grzebieniem, to przy głowie byłyby proste (za końce nie ręczę, bo głową trzeba ruszać) - po prostu bym je rozciągnęła.
|
|
#4143 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() No nie suplementuję, chciałam se kupić niacynę to nie mieli a potem zapomniałam. Nie, to nie były 2 tyg na leczenie tylko niezależna przerwa w piciu pokrzywy. Ale przy okazji nie zauważyłam żeby wtedy mniej się syfiło chociaż może 2 tyg to zbyt krótko - jeśli winna jest pokrzywa. Tak czy siak przerwy w pokrzywie chyba robi się maksymalnie miesięczne więc nie ma zbyt wielkiej różnicy. Zużyję te... trzy opakowania i dam sobie siana bo i tak nie widzę zmian w przyroście. |
|
|
|
|
#4144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba że miałam krótkie i tak obcięte, że musiałam na szczotkę układać przy suszeniu.Aż z ciekawości zerknę do Codziennika.
|
|
|
|
|
#4145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli to to - jakim cudem miało Cię mniej "wysyfić" (swoją drogą nie podoba mi się to słowo ), skoro płukałaś się z witamin 3 miesiące, ćwiczyłaś do tego, cycem chyba karmisz jeszcze też - 2 tygodnie na wyregulowanie się w takiej sytuacji to niewiele.Daj sobie spokój z pokrzywą na razie, nie zepsuje Ci się przecież. Idź po B-complex do apteki albo do spożywczaka po drożdże.
|
|
#4146 |
|
Raczkowanie
|
Hej umieszczam tu wpis za namową pewnej Wizażanki i proszę o rade co i jak robię źle,a może co powinnam zmienić?
Cytuję: To i ja poprosze o odpowiedź 1. Jak długo schną Twoje włosy? 2, 3 godziny, a bez odżywki czy maski do godziny 2. Czy trudno je zmoczyć? Nie 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? To zależy z krórej strony wezmę pasemko, ale najczęściej powoli wróci na swoją stronę, ale zdarza sę też że spływa mega szybko( zawsze świeżo umyte) 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem?Kilka godzin po umyciu 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? Tak 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? Oj tak! 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? Nabierają objętości 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? Czuję mega ulgę jak je rozpuszcze po całym dniu, np.w kucyku 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą?Tak 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. Z rzemykami Są gładkie, ale takie jakby nawilżone ( chociaz są zniszczone- narazie nie używam żadnego zabezpieczacza na końce) 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? Miałam pare razy w życiu pasemka robione rozjaśniaczem, kiedyś także dziennie prostowałam i suszyłam, od roku nic z tych rzeczy, "regeneruję je" 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami?Nie mam takowych problemów, nawet po oleju. Fakt myję delikatnie włosy wtedy 3 razy, chociaż już po drugim czuję, że oleje są zmyte, ale wolę 100%-owo dobrze domyć 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.)- Te z silikonami i inną chemią 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? - Od pełnego roku i naprawdze widzę ogromną poprawę! Zdjęcie 1 i 2 jeszcze rok temu, a 3 i 4 aktualne P.S. Swoją drogą oceńcie jaki mam kolor włosów? Fryzjerki mówia, że ciemny blond, niektórzy znajomi, że jestem brunetką ![]() Odp: Brunetką? Chyba masz znajomych daltonistów Dla mnie to jest jasny blond - sama mam na głowie ciemny i jest dużo ciemniejszy od Twojego. Wysoka porowatość i poszukaj zabezpieczenia na końce. Po zdjęciach widać też mocny puch - nie przesadzasz przypadkiem z proteinami lub nie masz za mało emolientów we włosowej diecie? Włosy pewnie wraz z pielęgnacją i pozbywaniem się prostowanej części zmienią się we włosy niżej porowate Ja: Przyznam szczerze, że kiedyś to rzeczywicie miałam puch, a teraz mam go dalej ale naprawdę o wiele mniejszy. Ciągle dążę, ze całkiem się go pozbyć, ale nie wiem jak. Od połowy włosy mam jeszcze zniszczone i to ona są takie puchawe, odrosty wydają się gładkie i ok. Moja pielęgnacja to szampon Johnsons'baby a lawendą( od paru dni, wcześniej rumiankowy), odżywka garnier avocado, olej KTC kokosowy, maska biovax do zniszczonych i suchych, odżywka na skalp i trochĘ na włosy Jantar. Moje serum będę miała w przyszłym tyg., właśnie na nie czekam. Piję skrzypokrzywe i łykam CP. I szczotkuję szczotką z naturalnego włosia. Nie wiem co mogłabym i na co zmienić A i raz na miesiąc lub 2 razy robię laminowanie( ale od niedawna- może to mój błąd). A co Wy o tym sądzicie? Edytowane przez NAasia91 Czas edycji: 2013-04-04 o 14:33 |
|
|
|
#4147 |
|
Nindżopesz
|
A to ma związek z wit. B? (zapytała ignorantka)
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4149 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Szampony J&J nie są delikatne - próbowałaś mycia odżywką, szamponu Hipp, Babydream, Alterry Perfumfrej (przy żelach pod prysznic), żelu intymnej Facelle Sensitive lub Fresh? Garnier ma w składzie masło shea, a olej kokosowy jest olejem wnikającym - oba te składniki mogą puszyć wysokoporowate włosy, które posiadasz. Nie masz jakiegoś oleju w kuchni do spróbowania? Rzepakowego, słonecznikowego, winogronowego, kukurydzianego? Laminowanie to może być, ale nie musi, zły pomysł - wysokoporowate włosy lubią źle reagować na proteiny. Lepiej im je aplikować raz na 3 tygodnie - miesiąc w mniej uderzeniowych dawkach. Biovax ma miód - może to Cię puszy. Chociaż głównym sprawcą puchu może być brak zabezpieczenia - nie masz odżywki bez spłukiwania ani jakiegoś serum na końce - woda ucieka lub się wchania, co powoduje puch. Jeśli masz fale, co podejrzewam, spróbuj chociaż raz przeczesać włosy z odżywką do spłukiwania tylko (potem już nie) grzebieniem z szerokim rozstawem zębów i popatrzeć, co wyjdzie Ewentualnie ugnieść z odżywką bez spłukiwania (Joanny Naturie b/s są fajne i niedrogie, len i rumianek kocham ).---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Witaminy z grupy B rozpuszczalne są w wodzie. Pot - woda. Mleko - woda
|
|
#4150 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja chetnie przygarne babasu za cos ![]() kascysko dzieki juz myslalam ze jakiegos badziewiaka kupilam ![]() Jest tu jakas wizazanka - Wroclawianka ? Przyszly moje mineraly AM
|
|
#4151 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zauważyłaś puszenia po oleju kokosowym? (to nie jest reguła, ale często wysokie pory puszy kokos) Jeśli dobrze zrozumiałam, dajesz trochę Jantara na włosy na długość. Zachowaj go sobie wyłącznie na skalp lepiej. Jantar jest odżywką ziołową i może wysuszać włosy. Koniecznie to serum, żeby nie niszczyć bardziej tych końców. Z tego, co mówisz, masz włosy podatne. Falowane? Jak tak, przeczesuje się takie wyłącznie mokre z odżywką palcami lub grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami. ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- Cytat:
Jakoś mnie to nie przeraża i nie odwodzi od zapuszczania, mogę mieć nawet lekkie fale, chcę długie włosy, bo ostatnio długie miałam 3 lata temu. |
||
|
|
|
#4152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam dzis GHD na szczeście
|
|
#4153 | ||
|
Nindżopesz
|
Ja też bo już łapałam deprechę
![]() Za to czuję przemożną ochotę ciachnięcia końcówek - nie ze względu na rozdwajanie ale żeby nadać włosom kształt U bo teraz to takie trochę niewiadomoco. Z drugiej strony za 10 centymetrów V będzie korzystniejsze. No i jak tu zyć z takimi dylematami. Cytat:
![]() Cytat:
![]() No dobra, to robię sobie od jutra miesiąc przerwy i kupię jakiś B-Complex bo drożdży nie zdzierżę. |
||
|
|
|
#4154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4155 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja kupowałam go we wtorek i był w promocji, ale ogólnie wzięłam ostatnią sztukę.. Bardzo mało było.
|
|
#4156 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A to i tak dopiero po miesiącach pielęgnacji udało mi się takie coś uzyskać - wcześniej nawet gniecione nie chciały się nawet podkręcić lekko. Dlatego też całe życie byłam pewna, że mam włosy proste, bo takie zresztą były. Jeden plus - za diabła mnie do prostownicy nie ciągnęło, i całe szczęście. Przy rozjaśnianiu i prostowaniu nie byłoby już w ogóle czego ratować (a i teraz po samym rozjaśnianiu średnio jest).Usłyszałam ostatnio, że mam pięknie pocieniowane włosy. Tylko, że...one nie są cieniowane. ![]() Cytat:
1. Kokos nie, jak już dziewczyny pisały. Chyba, że nie szkodzi... 2. U mnie najlepiej sprawdza się oliwa z oliwek, oliwka BD, olej sezamowy. 3. Mycie odżywką! Mój hit - włosy miękkie, ujarzmione, mniej puchu, więcej objętości, dłuższa świeżość (po czasie - na początku jest inaczej). Z domywaniem przy odrobinie dobrej techniki nie powinnaś mieć problemu. Z tego co wiem po sobie i czytam u innych wysokich porów to taki urok porowatych, że wszystko ładnie gubią. Mi wystarczy przy lekkim oleju (sezam, BD) dorzucić maskę na olej na kilkanaście minut i potrzymać w cieple, a potem spłukać włosy lekko pocierając, żeby je domyć. Chociaż i tak dla pewności domywam je jeszcze raz odżywką zazwyczaj. ![]() 4. Płukanka octowa - chyba pierwszy prawdziwy strzał w dziesiątkę. Puchu nie mam po płukance praktycznie wcale. Poza tym fajnie domyka łuski i błyszczą! Tylko nie można co mycie. (właśnie, dlaczego?)5. Dużo zabezpieczenia. Moje włosy szybko gubią wilgoć, za to niełatwo je obciążyć, ba, wręcz ciężko dociążyć. Stosuję silikonową odżywkę d/s, bezsilikonową, ale ciężką b/s (Garnier A&K konkretnie), do tego jeszcze psikacz silikonowy b/s i oliwka BD w końce. Przy czym psikacz i oliwkę umiarkowanie poprawiam codziennie (myję 1-2x w tygodniu). Może nie zaczynaj od pielęgnacji "maksimum", ale popróbuj je dobrze zabezpieczać tak przynajmniej od ucha w dół. Powinno im dobrze zrobić. 6. Mam mocne podejrzenia co do tego, że szkodzi mi keratyna. Ogólnie czytałam, że porowate włosy łatwo przeproteinować, ale też potrzebują protein. U mnie się sprawdza, dlatego "przemycam" im proteiny w małych ilościach co rusz. Wyjątek - jajko, to lubią.7. Laminowanie u mnie się nie sprawdziło. U Ciebie może być oczywiście inaczej. To chyba tyle mi przychodzi do głowy na poczekaniu. Witam w gronie włosomaniaczek. Jak chcesz coś jeszcze wiedzieć, pytaj śmiało.
|
|
|
#4157 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Złamałam się w tym miesiacu... od października nic nie kupowałam az mi zostala babassu, alterra morelowa i maska żółta garniera, wiec uzupełniłam o coś na co zawsze polowałam, czyli maseczkę jajeczna Joanny i maskę stapiza . Ale to ciągle nie to Pielęgnuję je juz ponad rok, rosną średio, stan tez taki średni. Najlepsze byly po smierdzącej Organic Surge z Tk Max tylko ciężko ja tam dostać. A przeciez ta odzywka nie ma jakiegos zachwycającego składu a moje włosy były po niej gładkie, nawilżone... https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...nditioner.html może powinnam poszukać czegos z podobnym składem
|
|
|
|
|
#4158 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Ja w ogóle nie miewam chęci na włosowe zmiany (co dziwi koleżanki a mnie dziwi, że je to dziwi) natomiast jestem uprzedzona do przerzedzonych końcówek i się wkurzam, że moje włosy samoistnie rosną w V. |
|
|
|
|
#4159 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I ile zamierzasz podciąć? Cytat:
![]() Jakoś tak wyobrażam sobie, że będą się kręcić na końcach, falować wyżej i będzie widać jak są długie. Zrobisz eksperyment i pokażesz? ![]() Moja kuzynka ma taki skręt, że nie potrzebuje ani stylizatorów, ani odgniatania, żadnych metod CG. Jak rozczesze po myciu grzebieniem to loczki rozciągają się na jakieś 2 sekundy i wracają do spiralek. I jest ruda. ![]() Cytat:
Postawiłam na równe lub U, bo grube końce to jest to. Cytat:
Teraz żaden kucyk nie wchodzi w grę, bo mam za ciężkie włosy i żadne gumki mi się nie trzymają, koki opadają, wszystko ciągnie w dół. ![]() Dlatego znana jestem z rozpuszczonego, rozwianego włosia. Spróbowałabym tej pianki isany. Friuty passion jako bs to chyba mój KWC - idealna sprężystość, wygładzenie, zapach, miękkość, ujarzmienie, lepszy skręt, puszystość i objętość, przede wszystkim objętość Aż się boję, że stylizacja zabije ten efekt.
|
||||
|
|
|
#4160 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Próbowałam zrobić jakoś fotki tych moich resztek faloloków. Cały dzień w kucyku bo rano wyglądałam jakby piorun w rabarbar strzelił więc związałam. Ale fotki nie wychodzą.
|
|
|
#4161 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
2. miałaś wkleić lepsze zdjęcia ![]() 3. kusicielko, kisi się u mnie w szafie jeszcze nietestowany, w sobotę sprawdzę na sobie
|
|
|
|
|
#4162 |
|
Zakorzenienie
|
Z ciakwości zagooglowałam i wyszło mi tylko Dyfuzor ze strzykawki i kawałka lipy. Chyba nie o to cho.
![]() Chyba pójdę do mojego Rossa obadać czy mają już nową odżywkę Isany z bawełną. Kupiłabym sobie.
|
#4163 |
|
Zakorzenienie
|
Edytowane przez Dolczi Czas edycji: 2013-04-04 o 16:26 |
|
|
|
#4164 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#4165 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4166 | ||
|
Zakorzenienie
|
polecam
Cytat:
muszę się nim zainteresować, ale na razie nie zapowiada mi się zamówienie rosyjskich kosmetyków, muszę o nim później pamiętać Cytat:
![]() Ja ma dzisiaj GHD a jutro idę do fryzjera zafarbować i podciąć końcówki. Chyba lekko zmodyfikuję cięcie
|
||
|
|
|
#4167 | ||
|
Zakorzenienie
|
A klamry trochę włosów nie niszczą?
Cytat:
Tylko że nigdy w życiu na oczy ich nie widziałam. ![]() Cytat:
Jeśli masz rację, to walę to, niech se bolą. Jak osiągnę wymarzoną długość, odstawię wcierki i suplementy i zobaczymy.
|
|
#4168 |
|
Zakorzenienie
|
Nowość, ma wejść zamista isany babassu. Ta z bawełną ponoć zawiera silikon i dooopy nie urywa składowo. U mnie tylko jest tylko szampon.
Pytanie do dziewczyn, które mają/ miały szampony z alterry. Dobre są? Bo teraz skusiłam sie na szampon z figą i macadamią? Warto było? |
|
|
|
#4169 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bingacz z shea używany od miesiąca prawie po każdym myciu obrzydł mi nieco, muszę powiedzieć.
dziśdzienne muzyczne inspiracje: The storm comes and goes And I keep walking, I keep walking Rain drops shine with gold My heart was stolen, heart was stolen. Edytowane przez Scarrabeo Czas edycji: 2013-04-04 o 16:48 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:14.

. No i mm jeszcze 3/4 alterry morelowej- mam jakies wybitnie wolne zużycia