Walka o zdrowe i piękne włosy cz. XIX + nadal walczymy, choć offtopowo psocimy. - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-04, 14:10   #4141
martaakow
Zakorzenienie

Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy cz. XIX + nadal walczymy, choć offtopowo psocimy.

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Proste ale podatne? Coś takiego nie istnieje, a już Marta na pewno prostych włosów nie ma
To czemu jak schną mi naturalnie to na prosto? (czasem się coś wywinie, ale im dłuższe mam włosy tym mniej)
martaakow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 14:14   #4142
kascysko
Zakorzenienie

Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy cz. XIX + nadal walczymy, choć offtopowo psocimy.

Cytat:
Napisane przez martaakow Pokaż wiadomość
To czemu jak schną mi naturalnie to na prosto? (czasem się coś wywinie, ale im dłuższe mam włosy tym mniej)
Bez czesania tak schną?

Bardzo możliwe, że nie potrafią się same utrzymać bez stylizującej pomocy. W Codzienniku Kręconowłosych możecie zobaczyć, jak wyglądały moje włosy w zależności od sposobu i środków stylizacji.

Poza tym podejrzewam, że gdybym umyła włosy i po myciu całkiem rozczesała gęstym grzebieniem, to przy głowie byłyby proste (za końce nie ręczę, bo głową trzeba ruszać) - po prostu bym je rozciągnęła.
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 14:22   #4143
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Pewnie, że może, bo od początku roku minęły 3 miesiące, a Ty przerwy chyba nie robisz? Witaminy z gr. B suplementujesz? Wysyp może być od ich niedomiaru.

Red, chyba jesteś człowiek niecierpliwy - 2 tygodnie w leczeniu wysypu to żaden czasokres, biorąc pod uwagę, że prawdopodobnie robisz skórze źle tym kremem ze ślimakiem.
O matko, więc wysyp może być ze wszystkiego
No nie suplementuję, chciałam se kupić niacynę to nie mieli a potem zapomniałam.
Nie, to nie były 2 tyg na leczenie tylko niezależna przerwa w piciu pokrzywy. Ale przy okazji nie zauważyłam żeby wtedy mniej się syfiło chociaż może 2 tyg to zbyt krótko - jeśli winna jest pokrzywa. Tak czy siak przerwy w pokrzywie chyba robi się maksymalnie miesięczne więc nie ma zbyt wielkiej różnicy.
Zużyję te... trzy opakowania i dam sobie siana bo i tak nie widzę zmian w przyroście.

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 14:26   #4144
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Bez czesania tak schną?

Bardzo możliwe, że nie potrafią się same utrzymać bez stylizującej pomocy. W Codzienniku Kręconowłosych możecie zobaczyć, jak wyglądały moje włosy w zależności od sposobu i środków stylizacji.

Poza tym podejrzewam, że gdybym umyła włosy i po myciu całkiem rozczesała gęstym grzebieniem, to przy głowie byłyby proste (za końce nie ręczę, bo głową trzeba ruszać) - po prostu bym je rozciągnęła.
Tak, bez czesania, nigdy nie miałam w zwyczaju czesać włosów. Chyba że miałam krótkie i tak obcięte, że musiałam na szczotkę układać przy suszeniu.

Aż z ciekawości zerknę do Codziennika.
Stary 2013-04-04, 14:27   #4145
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
No nie suplementuję, chciałam se kupić niacynę to nie mieli a potem zapomniałam.
Nie, to nie były 2 tyg na leczenie tylko niezależna przerwa w piciu pokrzywy. Ale przy okazji nie zauważyłam żeby wtedy mniej się syfiło chociaż może 2 tyg to zbyt krótko - jeśli winna jest pokrzywa. Tak czy siak przerwy w pokrzywie chyba robi się maksymalnie miesięczne więc nie ma zbyt wielkiej różnicy.
Zużyję te... trzy opakowania i dam sobie siana bo i tak nie widzę zmian w przyroście.
Nie tyle wszystko, co braki w wit. B to zwykle jedno z pierwszych, co się sprawdza Jeśli to to - jakim cudem miało Cię mniej "wysyfić" (swoją drogą nie podoba mi się to słowo), skoro płukałaś się z witamin 3 miesiące, ćwiczyłaś do tego, cycem chyba karmisz jeszcze też - 2 tygodnie na wyregulowanie się w takiej sytuacji to niewiele.

Daj sobie spokój z pokrzywą na razie, nie zepsuje Ci się przecież. Idź po B-complex do apteki albo do spożywczaka po drożdże.
Stary 2013-04-04, 14:29   #4146
NAasia91
Raczkowanie

Hej umieszczam tu wpis za namową pewnej Wizażanki i proszę o rade co i jak robię źle,a może co powinnam zmienić?

Cytuję:
To i ja poprosze o odpowiedź

1. Jak długo schną Twoje włosy? 2, 3 godziny, a bez odżywki czy maski do godziny
2. Czy trudno je zmoczyć? Nie
3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? To zależy z krórej strony wezmę pasemko, ale najczęściej powoli wróci na swoją stronę, ale zdarza sę też że spływa mega szybko( zawsze świeżo umyte)
4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem?Kilka godzin po umyciu
5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? Tak
6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? Oj tak!
7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? Nabierają objętości
8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? Czuję mega ulgę jak je rozpuszcze po całym dniu, np.w kucyku
9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą?Tak
10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. Z rzemykami Są gładkie, ale takie jakby nawilżone ( chociaz są zniszczone- narazie nie używam żadnego zabezpieczacza na końce)
11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? Miałam pare razy w życiu pasemka robione rozjaśniaczem, kiedyś także dziennie prostowałam i suszyłam, od roku nic z tych rzeczy, "regeneruję je"
12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami?Nie mam takowych problemów, nawet po oleju. Fakt myję delikatnie włosy wtedy 3 razy, chociaż już po drugim czuję, że oleje są zmyte, ale wolę 100%-owo dobrze domyć
13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.)- Te z silikonami i inną chemią
14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? - Od pełnego roku i naprawdze widzę ogromną poprawę!

Zdjęcie 1 i 2 jeszcze rok temu, a 3 i 4 aktualne
P.S. Swoją drogą oceńcie jaki mam kolor włosów? Fryzjerki mówia, że ciemny blond, niektórzy znajomi, że jestem brunetką

Odp: Brunetką? Chyba masz znajomych daltonistów Dla mnie to jest jasny blond - sama mam na głowie ciemny i jest dużo ciemniejszy od Twojego.

Wysoka porowatość i poszukaj zabezpieczenia na końce. Po zdjęciach widać też mocny puch - nie przesadzasz przypadkiem z proteinami lub nie masz za mało emolientów we włosowej diecie?

Włosy pewnie wraz z pielęgnacją i pozbywaniem się prostowanej części zmienią się we włosy niżej porowate

Ja:
Przyznam szczerze, że kiedyś to rzeczywicie miałam puch, a teraz mam go dalej ale naprawdę o wiele mniejszy. Ciągle dążę, ze całkiem się go pozbyć, ale nie wiem jak. Od połowy włosy mam jeszcze zniszczone i to ona są takie puchawe, odrosty wydają się gładkie i ok. Moja pielęgnacja to szampon Johnsons'baby a lawendą( od paru dni, wcześniej rumiankowy), odżywka garnier avocado, olej KTC kokosowy, maska biovax do zniszczonych i suchych, odżywka na skalp i trochĘ na włosy Jantar. Moje serum będę miała w przyszłym tyg., właśnie na nie czekam. Piję skrzypokrzywe i łykam CP. I szczotkuję szczotką z naturalnego włosia. Nie wiem co mogłabym i na co zmienić
A i raz na miesiąc lub 2 razy robię laminowanie( ale od niedawna- może to mój błąd).

A co Wy o tym sądzicie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN1947.jpg (88,2 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN2414.jpg (35,6 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN0565.jpg (51,3 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN0552.jpg (69,8 KB, 12 załadowań)

Edytowane przez NAasia91
Czas edycji: 2013-04-04 o 14:33
NAasia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 14:36   #4147
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Jeśli to to - jakim cudem miało Cię mniej "wysyfić" (swoją drogą nie podoba mi się to słowo), skoro płukałaś się z witamin 3 miesiące, ćwiczyłaś do tego, cycem chyba karmisz jeszcze też - 2 tygodnie na wyregulowanie się w takiej sytuacji to niewiele.
A to ma związek z wit. B? (zapytała ignorantka)

Stary 2013-04-04, 14:41   #4148
Just:)
Zakorzenienie

Cytat:
Jest jest, to 100% więcej nie 2, a 4 tyg przerwy. szczególnie, że piłaś przez 3 m-ce. to może być to... ale nie musi. niestety trzeba obserwować się bardzo dokładnie i najlepiej nie wdrażać wszystkiego na raz (wiem, łatwo powiedzieć - ja robię tak samo).
Stary 2013-04-04, 14:43   #4149
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, bez czesania, nigdy nie miałam w zwyczaju czesać włosów. Chyba że miałam krótkie i tak obcięte, że musiałam na szczotkę układać przy suszeniu.

Aż z ciekawości zerknę do Codziennika.
Czyli potrzebują ugniatania i stylizatora, żeby się trzymać - to pozwala wysnuć wniosek, że wraz z długością coraz bardziej będą się prostować.
Cytat:
Napisane przez NAasia91 Pokaż wiadomość
Przyznam szczerze, że kiedyś to rzeczywicie miałam puch, a teraz mam go dalej ale naprawdę o wiele mniejszy. Ciągle dążę, ze całkiem się go pozbyć, ale nie wiem jak. Od połowy włosy mam jeszcze zniszczone i to ona są takie puchawe, odrosty wydają się gładkie i ok. Moja pielęgnacja to szampon Johnsons'baby a lawendą( od paru dni, wcześniej rumiankowy), odżywka garnier avocado, olej KTC kokosowy, maska biovax do zniszczonych i suchych, odżywka na skalp i trochĘ na włosy Jantar. Moje serum będę miała w przyszłym tyg., właśnie na nie czekam. Piję skrzypokrzywe i łykam CP. I szczotkuję szczotką z naturalnego włosia. Nie wiem co mogłabym i na co zmienić
A i raz na miesiąc lub 2 razy robię laminowanie( ale od niedawna- może to mój błąd).

A co Wy o tym sądzicie?
Fajnie, że się zdecydowałaś

Szampony J&J nie są delikatne - próbowałaś mycia odżywką, szamponu Hipp, Babydream, Alterry Perfumfrej (przy żelach pod prysznic), żelu intymnej Facelle Sensitive lub Fresh?

Garnier ma w składzie masło shea, a olej kokosowy jest olejem wnikającym - oba te składniki mogą puszyć wysokoporowate włosy, które posiadasz. Nie masz jakiegoś oleju w kuchni do spróbowania? Rzepakowego, słonecznikowego, winogronowego, kukurydzianego?

Laminowanie to może być, ale nie musi, zły pomysł - wysokoporowate włosy lubią źle reagować na proteiny. Lepiej im je aplikować raz na 3 tygodnie - miesiąc w mniej uderzeniowych dawkach.

Biovax ma miód - może to Cię puszy. Chociaż głównym sprawcą puchu może być brak zabezpieczenia - nie masz odżywki bez spłukiwania ani jakiegoś serum na końce - woda ucieka lub się wchania, co powoduje puch.

Jeśli masz fale, co podejrzewam, spróbuj chociaż raz przeczesać włosy z odżywką do spłukiwania tylko (potem już nie) grzebieniem z szerokim rozstawem zębów i popatrzeć, co wyjdzie Ewentualnie ugnieść z odżywką bez spłukiwania (Joanny Naturie b/s są fajne i niedrogie, len i rumianek kocham ).

---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Cytat:
A to ma związek z wit. B? (zapytała ignorantka)
Witaminy z grupy B rozpuszczalne są w wodzie.
Pot - woda.
Mleko - woda
Stary 2013-04-04, 14:44   #4150
justusia16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Frappgold Pokaż wiadomość
Tylko czy na pewno potrzebuję kolejnej odżywki.. już prędzej bym sie z kimś zamienila za babassu, bo własnie zdenkowałam i została mi jeszcze jedna nieotwierana, ale jakoś szału u mnie nie robi. No i mm jeszcze 3/4 alterry morelowej- mam jakies wybitnie wolne zużycia
Tak! Potrzebujesz kolejnej odzywki

Ja chetnie przygarne babasu za cos

kascysko dzieki juz myslalam ze jakiegos badziewiaka kupilam

Jest tu jakas wizazanka - Wroclawianka ?

Przyszly moje mineraly AM
justusia16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 14:47   #4151
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:

A co Wy o tym sądzicie?
Pielęgnacja wydaje się całkiem całkiem, tylko kilka rzeczy:
Nie zauważyłaś puszenia po oleju kokosowym? (to nie jest reguła, ale często wysokie pory puszy kokos)
Jeśli dobrze zrozumiałam, dajesz trochę Jantara na włosy na długość. Zachowaj go sobie wyłącznie na skalp lepiej. Jantar jest odżywką ziołową i może wysuszać włosy.
Koniecznie to serum, żeby nie niszczyć bardziej tych końców.
Z tego, co mówisz, masz włosy podatne. Falowane? Jak tak, przeczesuje się takie wyłącznie mokre z odżywką palcami lub grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami.

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ----------

Cytat:
Czyli potrzebują ugniatania i stylizatora, żeby się trzymać - to pozwala wysnuć wniosek, że wraz z długością coraz bardziej będą się prostować.
Szkoda, ale w sumie i tak się tego spodziewałam.
Jakoś mnie to nie przeraża i nie odwodzi od zapuszczania, mogę mieć nawet lekkie fale, chcę długie włosy, bo ostatnio długie miałam 3 lata temu.
Stary 2013-04-04, 14:51   #4152
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syla929 Pokaż wiadomość
Aktualizuje swoje.
Nie były 3,5 miesiąca u fryzjera, co widać na zdjęciu, końce idą do ścięcia.
Niestety przez prace długo nic z nimi nie robiłam, ale od tygodnia powracam do intensywnej pielęgnacji
ale PRZE włosy!

ja mam dzis GHD na szczeście

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 15:19   #4153
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez karmazynka99 Pokaż wiadomość
ja mam dzis GHD na szczeście
Ja też bo już łapałam deprechę

Za to czuję przemożną ochotę ciachnięcia końcówek - nie ze względu na rozdwajanie ale żeby nadać włosom kształt U bo teraz to takie trochę niewiadomoco. Z drugiej strony za 10 centymetrów V będzie korzystniejsze. No i jak tu zyć z takimi dylematami.

Cytat:
Witaminy z grupy B rozpuszczalne są w wodzie.
Pot - woda.
Mleko - woda
Och

Cytat:
Napisane przez Just:) Pokaż wiadomość
Jest jest, to 100% więcej nie 2, a 4 tyg przerwy. szczególnie, że piłaś przez 3 m-ce. to może być to... ale nie musi. niestety trzeba obserwować się bardzo dokładnie i najlepiej nie wdrażać wszystkiego na raz (wiem, łatwo powiedzieć - ja robię tak samo).
Masz rację
No dobra, to robię sobie od jutra miesiąc przerwy i kupię jakiś B-Complex bo drożdży nie zdzierżę.

Stary 2013-04-04, 15:30   #4154
Scarrabeo
Zakorzenienie

Cytat:
Za to czuję przemożną ochotę ciachnięcia końcówek - nie ze względu na rozdwajanie ale żeby nadać włosom kształt U bo teraz to takie trochę niewiadomoco.
Ja też. W sumie nie wiem po co, bo w styczniu ciachałam i nic jak narazie rozdwojonego nie mam, ale mam strrrraszną chcicę, żeby coś z włosami zrobić. Zafarbować pewnie nie zafarbuję, bo nie mam weny na szukanie właściwego koloru, zahennować się boję, ombre się boję.. Więc pewnie skończy się na ciachnięciu 2 centymetrów i zmianie kierunku grzywki z lewa na prawo. O ja szalona.
Scarrabeo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 15:31   #4155
miranda122
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez halbtrocken Pokaż wiadomość
Też wiem, co czujesz, obu złodziejom życzę przewlekłej biegunki.

Ot, temat na czasie. Właśnie się obudziłam - położyłam się po 19, bo tak mnie tłukła głowa od wysokiego kucyka w dzień. Ponosiłam go jakieś 4h, od 11:30 do 15:30 jakoś. Nie wiem, co mnie podkusiło. Teraz obudził mnie straszny ból skóry głowy. Przyłożyłam się gdzieś do poduszki czubkiem głowy i pospane.
Kiedyś to miałam tak, że śniło mi się, że rozjaśniałam włosy (jak rozjaśniałam, to trochę mnie piekła skóra głowy), a jak się obudziłam to okazało się, że to cebulki mnie tak bolały.
O ile przy wysokim upięciu od zawsze mnie bolały cebulki, to z pielęgnacją się nasila. Podejrzewam co innego - moje włosy się robią coraz bardziej sprężyste, im dłużej je pielęgnuję... Myślę, że chodzi o to, że jak je zepnę, to cały czas "ciągną" w swoją stronę i stąd ten ból. Słabe cebulki raczej wykluczam, bo uważam, że moje są mocne. Poza tym od X czasu stale suplementuję (z przerwami) i już dłuższy czas wcieram GP z papryką.

Chyba się będę musiała przytulić do jakiegoś żelu w końcu, tak kusicie i kusicie.
Tylko nie wiem, ile go użyć, żeby nie przegiąć. Włosy do zapięcia stanika - doradzi któraś żelująca, w jaką ilość celować na początek?
Mnie kiedyś nie bolały cebulki, a teraz zaczynają.. Dlatego zazwyczaj noszę rozpuszczone.
Cytat:
To chyba zależy, jak dużego utrwalenia potrzebują Twoje włosy. Ja się naczytałam o jakichś groszkach czy fasolkach, ale u mnie na całe włosy idzie w sumie mniej więcej tyle co w zagłębieniu dłoni się mieści. Chociaż to też zależy od żelu, Isany szło chyba najmniej, najwięcej oczywiście lnianego.

---------- Dopisano o 06:52 ---------- Poprzedni post napisano o 06:41 ----------

A jeszcze co do wcześniejszego pytania o żel Artiste:
Faktycznie chyba nie ma o nim sucharków. Użyłam najpierw troszkę lnianego z odżywką b/s, ale do stylizacji posłużył mi głównie Artiste i sucharki ledwo jakieś w ogóle mam i nawet te są takie mięsiste jakieś, a nie twarde, jak normalnie po żelu. Nie sądzę, żeby to była kwestia tego, że za mało użyłam, bo nakładałam kilkukrotnie wielkość tej całej fasolki.
Dokładnie, ja chyba ten żel będę mieszać z Isaną męską, bo inaczej jest dla mnie za lekki i loki się nie utrzymują..
Cytat:
Aktualizuje swoje.
Niestety przez prace długo nic z nimi nie robiłam, ale od tygodnia powracam do intensywnej pielęgnacji
Jakie śliczne
Cytat:
Napisane przez Frappgold Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie czy na pewno AiK jest w promocji w Naturze, bo ja widzę w gazetce Sekrety Prowansji, a nie chce mi się tam iść na pusto
Ja kupowałam go we wtorek i był w promocji, ale ogólnie wzięłam ostatnią sztukę.. Bardzo mało było.

Blog

miranda122 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 15:33   #4156
halbtrocken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do halbtrocken

Cytat:
Proste ale podatne? Coś takiego nie istnieje, a już Marta na pewno prostych włosów nie ma
Czyli jednak lekkie fale.
Cytat:
Bez czesania tak schną?

Moje bez czesania i ugniatania też schną na prosto. Ugniotę - leciuteńkie fale (dwa przefalowania na całą długość włosa), które rozprostowują się w mig - godzinka i proste. Oczywiście bez czesania.
A to i tak dopiero po miesiącach pielęgnacji udało mi się takie coś uzyskać - wcześniej nawet gniecione nie chciały się nawet podkręcić lekko. Dlatego też całe życie byłam pewna, że mam włosy proste, bo takie zresztą były. Jeden plus - za diabła mnie do prostownicy nie ciągnęło, i całe szczęście. Przy rozjaśnianiu i prostowaniu nie byłoby już w ogóle czego ratować (a i teraz po samym rozjaśnianiu średnio jest).

Usłyszałam ostatnio, że mam pięknie pocieniowane włosy. Tylko, że...one nie są cieniowane. Od chyba 7 lat końcówki obcinam na prosto, bez cieniowania. Po prostu są tak skruszone.

Cytat:
Wysoka porowatość i poszukaj zabezpieczenia na końce. Po zdjęciach widać też mocny puch - nie przesadzasz przypadkiem z proteinami lub nie masz za mało emolientów we włosowej diecie?
Jeżeli wysokie pory to pozwolę sobie spróbować doradzić co nieco, jako przedstawicielka wysokoporowatych.
1. Kokos nie, jak już dziewczyny pisały. Chyba, że nie szkodzi...
2. U mnie najlepiej sprawdza się oliwa z oliwek, oliwka BD, olej sezamowy.
3. Mycie odżywką! Mój hit - włosy miękkie, ujarzmione, mniej puchu, więcej objętości, dłuższa świeżość (po czasie - na początku jest inaczej). Z domywaniem przy odrobinie dobrej techniki nie powinnaś mieć problemu. Z tego co wiem po sobie i czytam u innych wysokich porów to taki urok porowatych, że wszystko ładnie gubią. Mi wystarczy przy lekkim oleju (sezam, BD) dorzucić maskę na olej na kilkanaście minut i potrzymać w cieple, a potem spłukać włosy lekko pocierając, żeby je domyć. Chociaż i tak dla pewności domywam je jeszcze raz odżywką zazwyczaj. Popróbować możesz.
4. Płukanka octowa - chyba pierwszy prawdziwy strzał w dziesiątkę. Puchu nie mam po płukance praktycznie wcale. Poza tym fajnie domyka łuski i błyszczą! Tylko nie można co mycie. (właśnie, dlaczego?)
5. Dużo zabezpieczenia. Moje włosy szybko gubią wilgoć, za to niełatwo je obciążyć, ba, wręcz ciężko dociążyć. Stosuję silikonową odżywkę d/s, bezsilikonową, ale ciężką b/s (Garnier A&K konkretnie), do tego jeszcze psikacz silikonowy b/s i oliwka BD w końce. Przy czym psikacz i oliwkę umiarkowanie poprawiam codziennie (myję 1-2x w tygodniu). Może nie zaczynaj od pielęgnacji "maksimum", ale popróbuj je dobrze zabezpieczać tak przynajmniej od ucha w dół. Powinno im dobrze zrobić.
6. Mam mocne podejrzenia co do tego, że szkodzi mi keratyna. Ogólnie czytałam, że porowate włosy łatwo przeproteinować, ale też potrzebują protein. U mnie się sprawdza, dlatego "przemycam" im proteiny w małych ilościach co rusz. Wyjątek - jajko, to lubią.
7. Laminowanie u mnie się nie sprawdziło. U Ciebie może być oczywiście inaczej.

To chyba tyle mi przychodzi do głowy na poczekaniu. Witam w gronie włosomaniaczek. Jak chcesz coś jeszcze wiedzieć, pytaj śmiało.

"Jeśli chodzi o porządek, to zawsze mam czystą w pokoju."
halbtrocken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 15:35   #4157
Frappgold
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez justusia16 Pokaż wiadomość
Tak! Potrzebujesz kolejnej odzywki

Ja chetnie przygarne babasu za cos

kascysko dzieki juz myslalam ze jakiegos badziewiaka kupilam

Jest tu jakas wizazanka - Wroclawianka ?

Przyszly moje mineraly AM
Ale ja nie umiem wysłac, wiec wolalabym kogos ze stolicy.
Złamałam się w tym miesiacu... od października nic nie kupowałam az mi zostala babassu, alterra morelowa i maska żółta garniera, wiec uzupełniłam o coś na co zawsze polowałam, czyli maseczkę jajeczna Joanny i maskę stapiza . Ale to ciągle nie to Pielęgnuję je juz ponad rok, rosną średio, stan tez taki średni. Najlepsze byly po smierdzącej Organic Surge z Tk Max tylko ciężko ja tam dostać. A przeciez ta odzywka nie ma jakiegos zachwycającego składu a moje włosy były po niej gładkie, nawilżone... https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...nditioner.html może powinnam poszukać czegos z podobnym składem
Frappgold jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 15:53   #4158
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez Scarrabeo Pokaż wiadomość
Ja też. W sumie nie wiem po co, bo w styczniu ciachałam i nic jak narazie rozdwojonego nie mam, ale mam strrrraszną chcicę, żeby coś z włosami zrobić. Zafarbować pewnie nie zafarbuję, bo nie mam weny na szukanie właściwego koloru, zahennować się boję, ombre się boję.. Więc pewnie skończy się na ciachnięciu 2 centymetrów i zmianie kierunku grzywki z lewa na prawo. O ja szalona.

Ja w ogóle nie miewam chęci na włosowe zmiany (co dziwi koleżanki a mnie dziwi, że je to dziwi) natomiast jestem uprzedzona do przerzedzonych końcówek i się wkurzam, że moje włosy samoistnie rosną w V.

Stary 2013-04-04, 16:01   #4159
dilula
Rozeznanie

Cytat:
Aktualizuje swoje.
Ile mają cm te piękne włosy?
I ile zamierzasz podciąć?

Cytat:
Bez czesania tak schną?

Chciałabym zobaczyć twoje włosy rozczesane po myciu.
Jakoś tak wyobrażam sobie, że będą się kręcić na końcach, falować wyżej i będzie widać jak są długie.
Zrobisz eksperyment i pokażesz?

Moja kuzynka ma taki skręt, że nie potrzebuje ani stylizatorów, ani odgniatania, żadnych metod CG. Jak rozczesze po myciu grzebieniem to loczki rozciągają się na jakieś 2 sekundy i wracają do spiralek.
I jest ruda.

Cytat:
Ja też bo już łapałam deprechę

Za to czuję przemożną ochotę ciachnięcia końcówek - nie ze względu na rozdwajanie ale żeby nadać włosom kształt U bo teraz to takie trochę niewiadomoco. Z drugiej strony za 10 centymetrów V będzie korzystniejsze. No i jak tu zyć z takimi dylematami.
Też miałam taki dylemat. Aż w końcu prawie dorobiłam się V i po przerzuceniu włosów do przodu wisiały smętne ogony. Jednak może przy włosach o jednej długości wyglądałoby to lepiej, moje są wystopniowane...
Postawiłam na równe lub U, bo grube końce to jest to.

Cytat:
Napisane przez miranda122 Pokaż wiadomość
Mnie kiedyś nie bolały cebulki, a teraz zaczynają.. Dlatego zazwyczaj noszę rozpuszczone.

Dokładnie, ja chyba ten żel będę mieszać z Isaną męską, bo inaczej jest dla mnie za lekki i loki się nie utrzymują..
Mnie odkąd pamiętam bolały cebulki. Jako kilkulatka ciągle hasałam w kucykach, a po zdjęciu gumki wyłam z bólu.
Teraz żaden kucyk nie wchodzi w grę, bo mam za ciężkie włosy i żadne gumki mi się nie trzymają, koki opadają, wszystko ciągnie w dół.
Dlatego znana jestem z rozpuszczonego, rozwianego włosia.

Spróbowałabym tej pianki isany.

Friuty passion jako bs to chyba mój KWC - idealna sprężystość, wygładzenie, zapach, miękkość, ujarzmienie, lepszy skręt, puszystość i objętość, przede wszystkim objętość
Aż się boję, że stylizacja zabije ten efekt.
Stary 2013-04-04, 16:03   #4160
Krrem
Wtajemniczenie

Cytat:
Można zrobić dyfuzor ze skarpety

Prawdopodobnie może mnie nie być przez kilka dni (nic złego, uczelnia), nie zapomnijcie o mnie
Ale jak

Próbowałam zrobić jakoś fotki tych moich resztek faloloków. Cały dzień w kucyku bo rano wyglądałam jakby piorun w rabarbar strzelił więc związałam. Ale fotki nie wychodzą.

14.02.14

Blogowanko - Biochemia Urody, Serum - olejek z 10% witaminy C, DIY
Krrem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 16:05   #4161
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez dilula Pokaż wiadomość
Postawiłam na równe lub U, bo grube końce to jest to.

Dlatego znana jestem z rozpuszczonego, rozwianego włosia.

Friuty passion jako bs to chyba mój KWC - idealna sprężystość, wygładzenie, zapach, miękkość, ujarzmienie, lepszy skręt, puszystość i objętość, przede wszystkim objętość
Aż się boję, że stylizacja zabije ten efekt.
1. i chyba tak to się u mnie skończy ale może dam im jeszcze porosnąć... Obiecywałam sobie nie tykać nożyczek w tym roku.
2. miałaś wkleić lepsze zdjęcia
3. kusicielko, kisi się u mnie w szafie jeszcze nietestowany, w sobotę sprawdzę na sobie

Stary 2013-04-04, 16:10   #4162
Scarrabeo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Krrem Pokaż wiadomość
Ale jak
Z ciakwości zagooglowałam i wyszło mi tylko Dyfuzor ze strzykawki i kawałka lipy. Chyba nie o to cho.

Chyba pójdę do mojego Rossa obadać czy mają już nową odżywkę Isany z bawełną. Kupiłabym sobie.
Stary 2013-04-04, 16:20   #4163
Dolczi
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli drugi głos za kwiatowym
Ja też mam kwiatowy. ŚWIETNY. Uwielbiam.

Edytowane przez Dolczi
Czas edycji: 2013-04-04 o 16:26
Dolczi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 16:23   #4164
Krrem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dolczi Pokaż wiadomość
Ja też mam kwaitowy. ŚWIETNY. Uwielbiam.
Ja mam cedrowy, lubię.

14.02.14

Blogowanko - Biochemia Urody, Serum - olejek z 10% witaminy C, DIY
Krrem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 16:31   #4165
justusia16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Scarrabeo Pokaż wiadomość
Z ciakwości zagooglowałam i wyszło mi tylko Dyfuzor ze strzykawki i kawałka lipy. Chyba nie o to cho.

Chyba pójdę do mojego Rossa obadać czy mają już nową odżywkę Isany z bawełną. Kupiłabym sobie.
Co to za nowosc ?
justusia16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 16:35   #4166
SoBitterSoSweet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karmazynka99 Pokaż wiadomość
musze tego scandica wreszcie nabyc
polecam ja niedługo będę kupować nowy bo mi się te już kończy

Cytat:
Aktualizuje swoje.
wow a jak podetniesz końce to już będzie genialnie

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość

mam dzisiaj GHD bo balsamie na łopianowym propolisie kocham go!
muszę się nim zainteresować, ale na razie nie zapowiada mi się zamówienie rosyjskich kosmetyków, muszę o nim później pamiętać

Cytat:
Napisane przez Kaveri Pokaż wiadomość
Po południu będzie u mnie fryzjerka. Walczę ze sobą, żeby nie ściąć włosów
to trzymam kciuki

Ja ma dzisiaj GHD a jutro idę do fryzjera zafarbować i podciąć końcówki. Chyba lekko zmodyfikuję cięcie
SoBitterSoSweet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 16:37   #4167
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
a próbowałaś spinać luźno klamrą? u mnie działa
A klamry trochę włosów nie niszczą?
Cytat:
Napisane przez dilula Pokaż wiadomość
Ja miałam chcice na maski bingo, ale przypomniałam sobie dzisiaj, że przed świętami przecież nabyłam bingacza arganowego i mi trochę przeszło.
U mnie sprawa z maskami Bingo przedstawia się tak, że bardzo chciałabym którąś wypróbować.
Tylko że nigdy w życiu na oczy ich nie widziałam.
Cytat:
O, to fatalnie, nie miałam pojęcia, że to aż tak silny ból
A może po prostu cebulki tak zapieprzają z robotą i to dlatego? Włosy szybko rosną, to i cebulki bolą? Jak zęby się wyżynały, to dziąsła bolały, jak się za dzieciaka gwałtownie w trakcie wakacji urosło, to też bolało. ale to takie moje gdybania
Ej, teoria niczego sobie. Jeśli masz rację, to walę to, niech se bolą. Jak osiągnę wymarzoną długość, odstawię wcierki i suplementy i zobaczymy.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 16:39   #4168
Dolczi
Zakorzenienie

Cytat:
Co to za nowosc ?
Nowość, ma wejść zamista isany babassu. Ta z bawełną ponoć zawiera silikon i dooopy nie urywa składowo. U mnie tylko jest tylko szampon.

Pytanie do dziewczyn, które mają/ miały szampony z alterry. Dobre są? Bo teraz skusiłam sie na szampon z figą i macadamią? Warto było?
Dolczi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 16:41   #4169
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
Muszę się zaopatrzyć w któryś z tych balsamów Czytałam już wiele pozytywnych opinii o tych na brzozowym, kwiatowym i łopianowym propolisie. Próbowałaś jeszcze któregoś z tych trzech?
nie, nie próbowałam innych

Cytat:
Napisane przez SoBitterSoSweet Pokaż wiadomość
muszę się nim zainteresować, ale na razie nie zapowiada mi się zamówienie rosyjskich kosmetyków, muszę o nim później pamiętać
jak będziemy się wymieniać w przyszłości, to mogę ci wysłać odlewkę na próbę
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 16:47   #4170
Scarrabeo
Zakorzenienie

Cytat:
Co to za nowosc ?
Cytat:
Napisane przez Dolczi Pokaż wiadomość
Nowość, ma wejść zamista isany babassu. Ta z bawełną ponoć zawiera silikon i dooopy nie urywa składowo. U mnie tylko jest tylko szampon.
Ta. Skład parszywy nie jest, quaternium mi nie przeszkadza, IPA mi nie straszny, ale pytanie czy ją dostanę w mojej wsi.

Bingacz z shea używany od miesiąca prawie po każdym myciu obrzydł mi nieco, muszę powiedzieć.

Edytowane przez Scarrabeo
Czas edycji: 2013-04-04 o 16:48
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości