|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8
No ale to chyba dobrze że reagują? Mordują dzieci duszą je kablami i chowają zwłoki w tapczanie - a fe niedobra szkoła nie reaguje.
Dziecko przychodzi i mówi że zostało uderzone? - a fe, niedobra szkoła wtrąca się...
|
|
|
|
#3272 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem bardzo dobrze, że szkoła zareagowała.
|
|
|
#3273 |
|
Konto usunięte
|
Drabina, dokładnie, przeciez oni nie wiedzą, czy to był jeden głupi klaps czy w tym domu faktycznie coś jest nie tak.
|
|
|
|
#3274 | ||
|
Zadomowienie
|
Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8
Cytat:
Ostatnio mojej kuzynki syn poszedł z tatusiem (po rozwodzie) na policjje i powiedział, ze mama go biła i ciągnęła po ziemi. Oczywiście co prawda nie było,po prostu tak sobie wymyslil, no i w związku z tym kuzynka ma nalot na mieskanie, policję i testy na narkotyki, a dzieciak sobie wymyślił. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3275 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Jak się dziecko wychowuje to ono cyrków nie wyprawia. Będziesz obwiniać system za zachowanie dziecka? Za to, ze ma tyle praw? Rodzice tez mają prawo- do wychowyania dziecka. ![]() Czasami służby są rzewrażliwione - również tutaj w UK. Wiele zależy od samych urzędników. Wolę jednak to niż kolejną tragedię rodzinną.
|
|
|
#3276 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3277 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
W większości sytuacji, gdy rodzic dae dziecku klapsa tłumaczy tym, ze dziecko nie zrozumie np., że wybieganie na ulicę mu zagraża. Nie zgadzam się z tym tłumaczeniem (tak na marginesie )ale jaki jest sens dawania klapsa dziecku, które rozumie w pełni cos ię do niego mówi? Dziecko pyskuje, bo nie jest dobrze wychowane. Może te słuzby pomogą rodzicom w tej sytuacji i zamiast lepać dziecko będą w stanie z nim romawiać.
|
|
|
#3278 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- Cytat:
|
|
#3279 |
|
Konto usunięte
|
Niekoniecznie. Niektóre dzieci będą szukać pomocy, powiedzą o tym komuś zaufanemu, inne będą dawać sygnały, ale nie mówić wprost, a inne nic nie powiedzą.
|
|
|
|
#3280 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie powiedziałam, ze rodzina jest patologią, tylko dawanie klapsów jest zachowaniem patologicznym. ![]() A interpretować sobie możesz to jak chcesz.
|
|
|
#3281 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3282 |
|
Konto usunięte
|
Plis kobieto, nauczyciele i pomoc społeczna to wróżki ze szklanką kulą które wiedzą komu się dzieje naprawdę krzywda? Mam wrażenie że ty przemoc utożsamiasz tylko z marginesem społecznym
Dobra nie chce mi się nawet dyskutować bo widzę że funkcjonujemy w innych rzeczywistościach
|
|
|
|
#3283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A mnie dzisiaj zadziwiły Targi Turystyczne. O ile prelekcje były ciekawe [chociaż jedna głównie dla wystawców :P ], to stanowiska mnie zawiodły. Kręciłam się z godzinę-zaczepiła mnie jedna babka. Jak podchodziłam do jakieś stanowiska to JA się musiałam zainteresować wystawcą i wystawą-dla mnie to niepojęte, od roku mnie katują, że to PRACOWNIK ma wyjść do klienta, nie na odwrót. Ale hitem było, jak podeszłam do jednego stoiska-pan mnie zauważył, zaprosił, dał folder i płytę, ale na moją odpowiedź już nie poczekał, bo jakaś znajoma podeszła i radośnie zaczęli nade mną plotkować... Jako klient czułam się tam idealnie zbędna. Panienki[bo to one przeważały] na stanowiskach biur podróży naburmuszone i zajęte ostro plotkowaniem. Wolontariusze, niektórzy, totalnie nieogarnięci i zestresowani. Wystawcy bardziej zainteresowani swoim telefonem niż klientem. A może to ja byłam taka niepozorna i niezauważalna, ale większość urywków rozmów jakie słyszałam to - jak tam u Was? jutro będą ludzie. a jak Wam idzie? dawno się nie widzieliśmy! Po co sprzedają na to bilety? Nie lepiej rozesłać zaproszenia dla krewnych i znajomych?
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#3284 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Nie popieram kar cielesnych, ale nie uważam, żeby klaps w wyjątkowej sytuacji był patologią i wymagał interwencji szkoły.
Ktoś w ogóle zapytał tego chłopaka czy to częsta sytuacja w jego rodzinie i co zrobił, że dostał? Czy powiedział, że dostał klapsa i zaraz raban?
|
#3285 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Poza tym jestem w stanie poniekąd zrozumieć ludzi, którym przydarzy się klaps w momencie załamania, gdy mają małe dziecko które nie rozumie, że coś co robi jest niebezpieczne, złe albo krzywdzące dla innych. Załamany rodzic dający klapa 3-latkowi który dziesiąty raz wkłada rękę do kominka nie budzi mojego obrzydzenia. Ale rodzic, który nie potrafił przez 9 lat nauczyć dziecka szacunku, więc zamiast porozmawiać z nim jak z człowiekiem bije go, to dla mnie porażka. 9-latek to fajny wiekowo dzieciak - mnóstwo rozumie, ale jest jeszcze po swojemu szczery i dobry, więc można mu wyjaśnić że czegoś nie należy robić, bo kogoś to boli albo bo to niekulturalne/niebezpieczne. Można mu po ludzku jak człowiekowi wyłożyć swoje racje. Dając mu klapa rodzice hodują wykolejeńca, który się uczy od najmłodszych lat, że jak brak argumentów, to najlepiej komuś przywalić. Jeśli tego nie rozumiesz, to w sumie fajnie że nie chcesz mieć dzieci.PS Rozumiem, że gdybyś w kłótni odniosła się źle do swojego TŻ, a on by Ci dał z płaskiego, to również doszłabyś do wniosku, że jedynie wyznacza Ci granice i że nie ma o co robić rabanu? Chyba, że tylko dorosłym należy się szacunek i nietykalność cielesna, a do 18 roku życia można robić z człowiekiem wszystko.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-04-05 o 18:11 |
||
|
|
|
#3286 |
|
Konto usunięte
|
Ale ja nie wiem O CO HALO, każdy przejaw tego typu nie moze być lekceważony a wysnuwanie wniosków że "ci co serio obrywają to siedzą cicho" jest bardzo krzywdzace bo właśnie dlatego nie chcą się odzywać - by nie robić z siebie publicznie ofiary. Szkoła i opieka społeczna to nie wróżki co już pisałam, to dziecko dostało tylko klapsa bo rodzicom puściły nerwy, a może inne dziecko było maltretowane fizycznie i psychicznie i może pójdzie za ciosem jak zobaczy że koledze chciał ktoś pomóc i sam się odezwie? Pokrętna logika doprawdy!
|
|
|
|
#3287 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#3288 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Obowiązkiem szkoły jest zgłoszenie takich przypadków. Nie ma generalnie usprawiedliwienia bicia przez zachowanie dziecka. Jednak służby mogą uznać, że klaps nie jest wystarczająca przemocą by przedsięwziąć jakieś konkretne dodatkowe/ drasyczniejsze kroki.
|
|
|
#3289 |
|
Konto usunięte
|
No ale dlaczego nie? Przecież nie można polegać tylko na rozmowie z dzieckiem. Dziecko naprawdę zatraszone i zapędzone w kozi róg natychmiast wypluje co powiedziało. Nie wiem serio gdzie problem, skoro nic się nie dzieje i nie mają nic do ukrycia to nie powinni robić problemu tylko być dumni i spokojni że jeśli jakiemuś dziecku dzieje się krzywda to jest to sprawdzane.
|
|
|
|
#3290 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Uważam, że takie wstępne ustalenia czy w ogóle jest sens robić z kogoś patologię w oczach innych(w Polsce wizyta policji w czyimś domu w celu ustania takich rzeczy właśnie to by sugerowała, nie wiem jak jest w USA czy UK, może tam takie wizyty są normalne i nikt na to krzywo nie patrzy) mogłyby być dokonane wcześniej, przez pedagoga czy psychologa szkolnego. Chyba taka osoba ma wystarczające kompetencje, by rozpoznać czy ktoś kłamie bo zgłosił, a potem zaprzecza albo wręcz przeciwnie: zgłosił jednego klapsa a potem dla żartów opowiada niestworzone historie jak to go maltretują w domu? To chyba nietrudno rozpoznać.
|
#3291 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Najważniesze jest dobro dzecka, a nie to co sobie sąsiad omyśli. O tym się myśli na ostatnim miejscu. Miałam do czynienia z takimi interwencjami zawodowo. Dzięki nim wielokrotnie życie rodziny się nacznie poprawiło (zarówno dzieci jaki i rodziców). Po prostu potrzebna pomoc została udzielona. Co dokompetencji nauczyciela czy pedagoga. Szczerze mówiąc mam co do tego watpliwości. Pedagog powinien być przygotowany do rozmooznawania ozna przemocy. I gdy je rozpozna powinien podjąć odpowiednie kroki. Nie może zatrzymać obserwacji dla siebie. Co do nauczycieli- w Polsce w wiwlu przypadkach są w powyższych kwestiach zwyczjanie niedouczeni. Po pierwsze nie wiezą, a po drugie to sa brzydkie sprawy, którymi się ciężko zajmować.
|
|
|
#3292 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym, nie wiem czy slyszalyscie o 'patrolach muslimskich' w Londynie. Mozna obejrzec TUTAJ. Podobno ich juz zlapali, ale nie zdziwie sie jak kolejne 'ekipy' juz to robia. Po tej sytuacji podobno ten przewodniczacy ich kosciola przemawial dwa razy - po angielsku, mowiac, ze takie zachowanie jets niedopuszczalne i potepiane, a drugie w ich jezyku, gdzie podobno chwalil ich cudowna postawe. Ja sie ich po prostu boje i w chustce/burce nie zamierzam chodzic. A Europa nic z tym nie robi, bo to przeciez 'mniejszosc'. Sorry, ale tacy Pakistanczycy bija na glowe jakiekolwiek panstwo europejskie pod wzgledem ludnosci. Niech sobie przyjezdzaja i sie osiedlaja, pod warunkiem, ze szanuja i dostosowuja sie do ustroju, prawa czy innych czynnikow danego kraju, a nie chca sie rozmnozyc na potege w Europie, wprowadzic szariat i islam. Mam wrazenie, ze oni przeprowadzaja taka wyprawe krzyzowa, tyle, ze zamiast nawracac sila na jedyna i sluszna wiare, to sie mnoza i mnoza jak kroliki az w koncu beda ta 'wiekszoscia' i zrobia co chca, bo nie bedzie nad tym zadnej kontroli. Jak widze taka matrone, za ktora podaza grupka siedmiorga lub wiecej dzieci, to az mi sie cos robi :/
|
|
#3293 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzieciak biegnie i prawie wpadnie pod samochód, to zestresowany rodzic da klapsa dzieciakowi, z samego stresu i strachu, że dziecku mogło się coś stać, a przecież tyle razy mowił, że nie wolno biegać, gdy widzi sie nadjeżdżający samochod. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#3294 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Co najwyżej pokaże, że rodzic: jest słaby i musi się uciekać do przemocy; uważa, że silniejszy ma rację; Jak takie dziecko podrośnie trochę, to jeszcze odda rodzicowi za te lata, kiedy obrywało, choćby tylko ręką. Cytat:
Zgadzam się z tym. Nie mam niczego przeciwko emigrantom, ale jak ktoś przyjeżdża do obcego kraju, to niech się dostosuje do jego zasad.
|
|
#3295 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Cytat:
Hmmm.... wiele razy słyszałam nie od pedagogów a od zwykłych nauczycieli, że wystarczy spojrzeć na dziecko, by wiedzieć, gdzie jest problem.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2013-04-05 o 19:24 |
||
|
|
|
#3296 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie wiedziałam o tych patrolach Mnie już nie dziwi roszczeniowa postawa imigrantów, ale wkurza bardzo.
|
|
|
#3297 |
|
and cigarettes
|
Ano. Przyjeżdżają - niech się dostosują. Nie chcą się dostosować - do widzenia.
Nie widzę nic dobrego w multikulti współcześnie. To wcale nie jest 'fajne', jak to któraś wyżej napisała. Religie mają to do siebie, że stawiają wyznawców na piedestale, a innowierców każą nawracać (czy to przez nauki i kazania czy dżihad). Nie da się wymieszać pięciu religii i nakazać im się jednoznacznie dogadać. Ci "prawdziwi" (jeszcze nie fanatyczni, ale głęboko czujący religię) prawdopodobnie będą przekonywać innowierców na ich religię. Nie wiem co w tym fajnego. A propos bicia dzieci: http://www.youtube.com/watch?v=hVei63tk7EE
|
|
|
|
#3298 |
|
Zakorzenienie
|
To widocznie u mnie są bardziej cywilizowani muzułmanie
. Ewentualnie jestem zbyt brzydka, żeby mnie ktokolwiek zaczepił, zaczął gwizdać, albo chciał oglądać moją pupę czy piersi . Jak dotąd...a ni moje położne, ani lekarz rodzinny, ba nawet pan optyk, nie chcieli mnie "nawrócić"... . Nie wiem, jak w innych krajach, ba jak w innych miastach, ale u mnie jest na prawdę spokojnie a prócz muzułmanów, są Hindusi, Polacy i Holendrzy. Kościół obok mnie, jak stał, tak stoi i nawet nie jest zdewastowany. Nawet przy kościele jest normalna katolicka szkoła podstawowa, która też sobie działa. Jak widać, chyba da się żyć w "multi-kulti" społeczeństwie.
Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2013-04-05 o 20:22 |
|
|
|
#3299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3300 |
|
Zadomowienie
|
W USA ta sama śpiewka. Pełno Czarnych i Latynosow, ktore korzystają z zasiłków, przywilejów państwa. Maja bardzo dużo dzieci, w związku z czym dostają duże dotacje. Na bezrobotnym mozna tu byc nawet 3lata, i zawsze sie dostaje ponad 75% swoich ostatnich zarobków. Dlatego ludzie idą na bezrobotne i pracują na lewo, dzięki czemu maja dwie wypłaty.
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:36.

. Ewentualnie jestem zbyt brzydka, żeby mnie ktokolwiek zaczepił, zaczął gwizdać, albo chciał oglądać moją pupę czy piersi
. Jak dotąd...a ni moje położne, ani lekarz rodzinny, ba nawet pan optyk, nie chcieli mnie "nawrócić"...