Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8 - Strona 108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-05, 10:50   #3211
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,opa...?ticaid=1105b2 WTF???

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 10:53   #3212
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
OMG
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 10:57   #3213
ajah
wańka wstańka

Cytat:
maskra.
Stary 2013-04-05, 10:58   #3214
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

O Belgii to słyszałam już z 2-3 lata temu, że tam coraz mniej chrześcijan i tam więcej się buduje meczetów, niż marketów. No cóż...mam swoją teorię, że ludzie odchodzą od KK właśnie przez hulaszczy tryb życia księży, którzy w sakramentach widzą świetne źródło zarobku. NL jest z kolei protestancka, ale bardziej postępuje w kierunku laickim...a że natura nie znosi pustki, to rosnąca populacja muzułmanów ją wypełnia. Nie zdziwię się, jak za 50 lat Europa będzie islamska. Może nie jestem super przykładem chrześcijanki, ale chciałabym, żeby kościół zamiast marudzić, że papież Franciszek jest taki i taki, wziął się i palnął w głowę. Odkąd jest nowy papież, to nie schodzi z głównych stron portali, ludzie doceniają ukazywanie się "ludzkiej twarzy" kościoła, bo złoto i przepych nikogo nie jarają.
Stary 2013-04-05, 11:06   #3215
mary_poppins
sissy that walk

I za to lubię nowego papcia - nie przekonują mnie jego poglądy w żaden sposób, ale to w końcu człowiek który jest im wierny. Nie sztuka być katolikiem, nawet papieżem mając w nosie co jest napisane w Biblii, a on jako jeden z niewielu "głów kościoła" nie jest hipokrytą i bardzo mi się to podoba. Tylko, że chyba szybciej będzie musiał zbierać manatki niż ludzie naprawdę go polubią, bo dla "kolegów z pracy" to niezbyt wygodne, że ich nie słucha i nie dostosowuje się do zasad. Dlatego również sądzę, że za parę lat będziemy mieć prawdziwy, bardzo duży problem z Islamem. Niby fanatyzm w każdym wyznaniu generuje problemy, ale fanatyzmu Muzułmanów boję się jednak najbardziej, sama nie wiem czemu.

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2013-04-05 o 11:08
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 11:08   #3216
Kadin_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
ciekawe, pierwsze słyszę.
To jest tak odpowiedzialne zajęcie, że chyba tylko głupi albo ryzykant podjąłby się zatrudnić absolwenta po technikum do księgowości
Kurde to mam tylu znajomych dyrektorów "głupich i ryzykantów" Przecież to logiczne, że nie dostanie stanowiska głównej księgowej czy specjalisty od razu po technikum, ale referentem może zostać Myślisz że po studiach osoba od razu zostaje specjalistą ? Wtedy bym powiedziała, że jak ktoś się odważy zatrudnić taką osobę bez doświadczenia jako specjaliste to jest lekko mówiąc głupi
Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Ojej, muszę powiedzieć mamie, żeby się zwolniła
Też powinnam się zwolnić Chociaż już doszłam do specjalisty i to bez studiów
Stary 2013-04-05, 11:13   #3217
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
I za to lubię nowego papcia - nie przekonują mnie jego poglądy w żaden sposób, ale to w końcu człowiek który jest im wierny. Nie sztuka być katolikiem, nawet papieżem mając w nosie co jest napisane w Biblii, a on jako jeden z niewielu "głów kościoła" nie jest hipokrytą i bardzo mi się to podoba. Tylko, że chyba szybciej będzie musiał zbierać manatki niż ludzie naprawdę go polubią, bo dla "kolegów z pracy" to niezbyt wygodne, że ich nie słucha i nie dostosowuje się do zasad. Dlatego również sądzę, że za parę lat będziemy mieć prawdziwy, bardzo duży problem z Islamem. Niby fanatyzm w każdym wyznaniu generuje problemy, ale fanatyzmu Muzułmanów boję się jednak najbardziej, sama nie wiem czemu.
Boję się, że Papcio zatruje się niechcący herbatą albo dostanie "sam" zawału . Tak, jak ten facet z Rosji, który Putina nie lubił. Nie od dziś wiadomo, że Watykan, to układy i mafia.

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Mieszkam w muzułmańskiej dzielnicy, gdzie jest także polska parafia. Póki co jest spokojnie, nikt nikogo nie napada, a kościół jest cały. Mam nadzieję, że tak zostanie.
Stary 2013-04-05, 11:14   #3218
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość

A swoja drogą bo przechodzę właśnie turbo kurs języka obcego( opanować język od A1 do B2 w rok)to dziwię się jak w dzisiejszych czasach dzieci mogą uczyć się w szkole języka latami i nic z niego nie wiedzieć. Za moich czasów był nauczyciel i książka, nie było nawet gazet bo te jak juz trafiały do Polski to było bardzo drogie, podobnie jak książki, a telewizja czy kasty to był luksusowy trudno dostępny towar.
A teraz słownik internetowy co w sekundy przetłumaczy wszystko, filmy w każdym języku na każdy temat na YT, książki obcojęzyczne dostępne za grosze ( ba nawet w lumpeksach czasem na wagę sprzedają), a ludzie nadal nie mogą się nauczyć języka.
bo w szkole przez wszystkie lata wałkuje się czasy, czasy, czasy, czasy i jeszcze raz czasy.
Najpierw przeczyta się jakiś tam krótki fragment tekstu, a potem 90% ćwiczeń dotyczy czasów, uzupełnianki w stylu "używając odpowiedniego czasu, wpisz brakujące słowo do tekstu", "przekształć to zdanie- z Present Simple na Past Simple".
jeśli ktoś nie będzie zapisany do jakiejś szkoły językowej albo sam, we własnym zakresie nie będzie się poduczał języka w domu - w szkole się nie nauczy.
Zresztą, drabineczka już nam tutaj prezentowała jak wyglądają książki z angielskiego dla dzieci w takim tempie to i 20 lat nie wystarczy, by się swobodnie komunikować.
Stary 2013-04-05, 11:24   #3219
LiquierroGirl
Raczkowanie

[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;40142588]Ja zadzwonię do 2 koleżanek [/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez Kadin_ Pokaż wiadomość
Kurde to mam tylu znajomych dyrektorów "głupich i ryzykantów" Przecież to logiczne, że nie dostanie stanowiska głównej księgowej czy specjalisty od razu po technikum, ale referentem może zostać Myślisz że po studiach osoba od razu zostaje specjalistą ? Wtedy bym powiedziała, że jak ktoś się odważy zatrudnić taką osobę bez doświadczenia jako specjaliste to jest lekko mówiąc głupi

Bez urazy dziewczyny, ale zawsze się znajdą jakieś marne "firemki", którym nie zależy na tym aby księgowa była dobra. Wystarczy, że jako tako się w tym odnajdują i więcej im nie trzeba...
A większe firmy potrzebują kogoś kto ogarnie cyferki z całej sieciówki na przykład, a to nie jest prosta sprawa i jestem pewna, że kogoś po technikum taka poważna firma by nie zatrudniła Chyba, że są jakieś wałki to wtedy przyda się im tak osoba...
Lecz widać można żyć bez powietrza...
LiquierroGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 11:26   #3220
mary_poppins
sissy that walk

Co do nauki języka w szkole - uczyłam się przez bite 8 lat niemieckiego. Kiedy poszłam na prywatne lekcje pan ocenił mój poziom na A2 I nie, nie olewałam - miałam 5 i egzamin gimnazjalny z języka zdałam b. dobrze. Taki system nauczania

Ale w LO trafiłam do klasy lingwistycznej i muszę przyznać, że jeśli chodzi o angielski to w 3 lata nauczyłam się bardzo dużo. Chyba dlatego, że klasa była na poziomie B1+ kiedy ja byłam mniej-więcej na A2, i musiałam gonić jak szalona żeby nie mieć braków. W każdym razie docipiałam do tego B2.

Cytat:
Napisane przez LiquierroGirl Pokaż wiadomość
Bez urazy dziewczyny, ale zawsze się znajdą jakieś marne "firemki", którym nie zależy na tym aby księgowa była dobra. Wystarczy, że jako tako się w tym odnajdują i więcej im nie trzeba...
A większe firmy potrzebują kogoś kto ogarnie cyferki z całej sieciówki na przykład, a to nie jest prosta sprawa i jestem pewna, że kogoś po technikum taka poważna firma by nie zatrudniła Chyba, że są jakieś wałki to wtedy przyda się im tak osoba...
Może to kiepski przykład, bo moja mama była zatrudniana kilkanaście lat temu, ale niedawno przeszła z dużej firmy do międzynarodowego banku i tam też jest tą żałosną, małą księgową którą prosili żeby zechciała do nich przejść, bo przez te lata praktyki nauczyła się więcej, niż niejedna księgowa po studiach, w dodatku przez lata pracy nigdy nie miała żadnej wpadki i niczego nie zawaliła. Fakt - raz był przypadek, że chcieli ją awansować na zastępcę głównego ale nie mogli, bo nie ma wyższego wykształcenia. Zrozum, że kiedyś nie było w naszym kraju obsesji na punkcie studiów i nie każdy musiał mieć papiur żeby udowodnić komuś, że zna się na tym, co robi.

Czas edycji: 2013-04-05 o 11:30
Stary 2013-04-05, 11:30   #3221
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Cytat:
Wydaje mi się, że przeceniasz studia, a nie doceniasz doświadczenia. W Polsce można zostać księgową bez studiów. Owszem wiąże się to z koniecznością robienia kursów i zaczynania od niskiego stanowiska, ale spokojnie można zdobyć taki zawód. Chyba, że myślisz o takiej księgowości jaka jest w korporacjach (wtedy kiedy biorą absolwentów dowolnego kierunki i ich tam przez miesiąc kształcą na swoje potrzeby, a ktoś jest potem księgowym). Tylko potem taki księgowy np. po europeistyce, który pracował z korporacji nie ogarnie raczej księgowości zwykłej firmy, bo uczył się czegoś innego.
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 11:36   #3222
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Mam znajomą po...archeologii, która zrobiła kurs i jest księgową w szkole . Ma wyższe i jest księgową, dziękuję, dobranoc .
Stary 2013-04-05, 11:37   #3223
WhiteCherry
Zakorzenienie

[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;40143700]Wydaje mi się, że przeceniasz studia, a nie doceniasz doświadczenia. W Polsce można zostać księgową bez studiów. Owszem wiąże się to z koniecznością robienia kursów i zaczynania od niskiego stanowiska, ale spokojnie można zdobyć taki zawód. Chyba, że myślisz o takiej księgowości jaka jest w korporacjach (wtedy kiedy biorą absolwentów dowolnego kierunki i ich tam przez miesiąc kształcą na swoje potrzeby, a ktoś jest potem księgowym). Tylko potem taki księgowy np. po europeistyce, który pracował z korporacji nie ogarnie raczej księgowości zwykłej firmy, bo uczył się czegoś innego.[/QUOTE]
no dobra, ale jeśli pracodawca ma do wyboru osobę po studiach nawiązujących do tematu + z doświadczeniem oraz osobę tylko z maturą i doświadczeniem, to wg mnie wybierze tę pierwszą. I w takiej sytuacji osoba po szkole średniej traci i nie jest zbyt atrakcyjna na rynku pracy, musi się nagimnastykować bardziej.
Stary 2013-04-05, 11:44   #3224
LiquierroGirl
Raczkowanie

Cytat:

Może to kiepski przykład, bo moja mama była zatrudniana kilkanaście lat temu, ale niedawno przeszła z dużej firmy do międzynarodowego banku i tam też jest tą żałosną, małą księgową którą prosili żeby zechciała do nich przejść, bo przez te lata praktyki nauczyła się więcej, niż niejedna księgowa po studiach, w dodatku przez lata pracy nigdy nie miała żadnej wpadki i niczego nie zawaliła. Fakt - raz był przypadek, że chcieli ją awansować na zastępcę głównego ale nie mogli, bo nie ma wyższego wykształcenia. Zrozum, że kiedyś nie było w naszym kraju obsesji na punkcie studiów i nie każdy musiał mieć papiur żeby udowodnić komuś, że zna się na tym, co robi.
Tak, może miła znajomości, może faktycznie świetne doświadczenie, a może bank, w który ją zatrudnił nie miał skomplikowanej księgowości. Tu nie chodzi obsesje na pkt studiów. Mnie chodzi o to, że na studiach uczą cię trochę więcej niż w takim technikum. Mają więcej programów, systemów itp

[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;40143700]Wydaje mi się, że przeceniasz studia, a nie doceniasz doświadczenia. W Polsce można zostać księgową bez studiów. Owszem wiąże się to z koniecznością robienia kursów i zaczynania od niskiego stanowiska, ale spokojnie można zdobyć taki zawód. Chyba, że myślisz o takiej księgowości jaka jest w korporacjach (wtedy kiedy biorą absolwentów dowolnego kierunki i ich tam przez miesiąc kształcą na swoje potrzeby, a ktoś jest potem księgowym). Tylko potem taki księgowy np. po europeistyce, który pracował z korporacji nie ogarnie raczej księgowości zwykłej firmy, bo uczył się czegoś innego.[/QUOTE]

Owszem doświadczenie jest super jeśli ktoś je ma i zawsze będzie świadczyć na jego korzyść.
A co do tego, że w Polsce można zostać księgową bez studiów... hymm obawiam się, że w Polsce można pracować w każdym zawodzie bez studiów... Nie zawsze zgodnie z prawem. Słyszałyście o szkołach wyższych do których uczęszczasz lub "uczęszczasz" przez pare dobrych lat i zostajesz z niczym? Pamiętacie dlaczego? Słyszałyście o terapiach dla ludzi prowadzonych przez panienki, które nie miały żadnych uprawnień? Broniły się w sądzie, że wielu ludzią pomogły bo miały świetne doświadczenie. A terapie ze zwierzętami? W Polsce może je prowadzić każdy bo nie są ona dobrze uregulowane prawnie...

Czy wiecie mniej więcej już co mam na myśli?

Prowadzę z rodzicami firmę i szczerzę mówiąc mam już dosyć ludzi z pseudo doświadczeniem i ludzi po technikum, którzy ciągle mi odpowiadją, że czegoś nie zrobią bo to nie leży w ich obowiązkach-.-
Stary 2013-04-05, 11:44   #3225
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
no dobra, ale jeśli pracodawca ma do wyboru osobę po studiach nawiązujących do tematu + z doświadczeniem oraz osobę tylko z maturą i doświadczeniem, to wg mnie wybierze tę pierwszą. I w takiej sytuacji osoba po szkole średniej traci i nie jest zbyt atrakcyjna na rynku pracy, musi się nagimnastykować bardziej.
To oczywiste Ale mając do wyboru osobę bez studiów i z doświadczeniem, i osobę ze studiami i bez doświadczenia, to jeśli zależy mu na dobrze wykonanej pracy a nie douczaniu młodzieży wybierze tę pierwszą.

Cytat:
Tak, może miła znajomości, może faktycznie świetne doświadczenie, a może bank, w który ją zatrudnił nie miał skomplikowanej księgowości. Tu nie chodzi obsesje na pkt studiów. Mnie chodzi o to, że na studiach uczą cię trochę więcej niż w takim technikum. Mają więcej programów, systemów itp
No ja wiem jak było, Ty możesz sobie dumać że każdy bez studiów ma znajomości albo że ten bank to nie bank, tylko firemka. Tylko że zrozum, że na studiach czegoś tam uczą, ale to jest 10% późniejszej pracy. Moja mama uczy takie osoby po studiach, które są nowe w firmie - znają teorię, ale nierzadko okazuje się, że praktyki nie są w stanie pojąć. Są oczywiście też bystre osoby, które łapią wszystko w mig, ale w dalszym ciągu wszystko trzeba im pokazać, tak samo jak osobie po technikum. Studia nie sprawiają, że idziesz do firmy, siadasz do biurka i pracujesz. Dlatego uważam że tak, przeceniasz studia.

Czas edycji: 2013-04-05 o 11:49
Stary 2013-04-05, 11:48   #3226
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Cytat:
To już jest pytanie bardziej do Kadin - ona jest (chyba) praktykującą i pracującą księgową bez studiów. Ja mam inny zawód, ale nad księgowością też kiedyś myślałam.

---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ----------

Cytat:

Owszem doświadczenie jest super jeśli ktoś je ma i zawsze będzie świadczyć na jego korzyść.
A co do tego, że w Polsce można zostać księgową bez studiów... hymm obawiam się, że w Polsce można pracować w każdym zawodzie bez studiów... Nie zawsze zgodnie z prawem. Słyszałyście o szkołach wyższych do których uczęszczasz lub "uczęszczasz" przez pare dobrych lat i zostajesz z niczym? Pamiętacie dlaczego? Słyszałyście o terapiach dla ludzi prowadzonych przez panienki, które nie miały żadnych uprawnień? Broniły się w sądzie, że wielu ludzią pomogły bo miały świetne doświadczenie. A terapie ze zwierzętami? W Polsce może je prowadzić każdy bo nie są ona dobrze uregulowane prawnie...

Czy wiecie mniej więcej już co mam na myśli?

Prowadzę z rodzicami firmę i szczerzę mówiąc mam już dosyć ludzi z pseudo doświadczeniem i ludzi po technikum, którzy ciągle mi odpowiadją, że czegoś nie zrobią bo to nie leży w ich obowiązkach-.-
Ale można mieć np. certyfikat ministra finansów, który uprawnia do zawodu księgowego i prowadzenia biura rachunkowego, i mogą go mieć osoby bez studiów. Więc co to za problem np. szukać tylko osób z takim certyfikatem?
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 11:54   #3227
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Hmmm, a ja to częściowo rozumiem. Jeśli w oficjalnych kalendarzach nie ma zaznaczonych żadnych świąt innych religii, to niech i o Wielkanocy itp. mowy nie będzie. Po co zaznaczać święta tylko jednej religii w oficjalnych kalendarzach?

Zmiana nazw ferii też jest moim zdaniem w porządku. Nie każdy obchodzi Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Teraz tylko nasuwa się pytanie, czy religia chrześcijańska, a raczej jej konkretne odłamy, nie jest nadal faworyzowane, skoro ferie wiosenne czy zimowe nadal wypadają w terminie świąt tych konkretnych odłamów

Nie wiem tylko o co chodzi z tym, że „Boże Narodzenie” itp., to słowa zakazane w Belgijskich szkołach. O Bożym Narodzeniu niczego powiedzieć nie można?
Stary 2013-04-05, 11:58   #3228
201604200942
Konto usunięte

Cytat:

aha, to fajnie, szkoda, że tylu moich znajomych nie znalazła pracy w zawodzie po technikum ekonomicznym. Ale jest nadzieja.
Dzięki Dziewczyny za to, że ją rozpaliłyście we mnie
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 11:58   #3229
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Hmmm, a ja to częściowo rozumiem. Jeśli w oficjalnych kalendarzach nie ma zaznaczonych żadnych świąt innych religii, to niech i o Wielkanocy itp. mowy nie będzie. Po co zaznaczać święta tylko jednej religii w oficjalnych kalendarzach?

Zmiana nazw ferii też jest moim zdaniem w porządku. Nie każdy obchodzi Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Teraz tylko nasuwa się pytanie, czy religia chrześcijańska, a raczej jej konkretne odłamy, nie jest nadal faworyzowane, skoro ferie wiosenne czy zimowe nadal wypadają w terminie świąt tych konkretnych odłamów

Nie wiem tylko o co chodzi z tym, że „Boże Narodzenie” itp., to słowa zakazane w Belgijskich szkołach. O Bożym Narodzeniu niczego powiedzieć nie można?
U mnie też nie ma określenia "ferie bożonarodzeniowe", tylko zimowe, to samo z wiosennymi, czy letnimi. Ale...Boże Narodzenie, tak, jak Wielkanoc, są póki co normalnie w kalendarzu. Chociaż...monety na Hanukę (dobrze piszę?), też są w sklepach. No i nikt nikomu nie zabrania chodzić chuście, czy z krzyżykiem na piersi.
Stary 2013-04-05, 12:32   #3230
LiquierroGirl
Raczkowanie

Cytat:
To oczywiste Ale mając do wyboru osobę bez studiów i z doświadczeniem, i osobę ze studiami i bez doświadczenia, to jeśli zależy mu na dobrze wykonanej pracy a nie douczaniu młodzieży wybierze tę pierwszą.

No ja wiem jak było, Ty możesz sobie dumać że każdy bez studiów ma znajomości albo że ten bank to nie bank, tylko firemka. Tylko że zrozum, że na studiach czegoś tam uczą, ale to jest 10% późniejszej pracy. Moja mama uczy takie osoby po studiach, które są nowe w firmie - znają teorię, ale nierzadko okazuje się, że praktyki nie są w stanie pojąć. Są oczywiście też bystre osoby, które łapią wszystko w mig, ale w dalszym ciągu wszystko trzeba im pokazać, tak samo jak osobie po technikum. Studia nie sprawiają, że idziesz do firmy, siadasz do biurka i pracujesz. Dlatego uważam że tak, przeceniasz studia.
Osobę po technikum nawet bez doświadczenia zatrudniłabym np do wprowadzeniu dokumentów w system. Dlaczego? Bo z tym by nie miały problemu. Choć uwaga znalazły się panienki z bogatym w doświadcznie CV (bo ona pracowała w firmie "X", która istniała 30 lat temu i ona tam była najlepsza!) i co 5 minut przychodziły się o coś zapytać, bo one pierwszy raz w życiu coś takiego robiły... Więc zrozum moje wnerwienie i to, że wolę nawet takie studentki nawet bez doświadczenia.

[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;40143991]
Ale można mieć np. certyfikat ministra finansów, który uprawnia do zawodu księgowego i prowadzenia biura rachunkowego, i mogą go mieć osoby bez studiów. Więc co to za problem np. szukać tylko osób z takim certyfikatem?[/QUOTE]

Różne certyfikaty różne rzeczy dają. Poza tym, aby u mnie ogarnąc firmę nie jest taki certyfikat potrzebny, bo się po prostu nie przyda.
Stary 2013-04-05, 12:36   #3231
coffee
and cigarettes

Na Ukrainie dzień kobiet jest dniem wolnym od pracy. Słyszała któraś z Was o tym, że mężczyźni się wkurzają, że mają wtedy wolne, choć to nie ich święto? Czy to tylko chodzi o wkurzanie się na wolne z okazji świąt religijnych?
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 12:40   #3232
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
bo w szkole przez wszystkie lata wałkuje się czasy, czasy, czasy, czasy i jeszcze raz czasy.
Najpierw przeczyta się jakiś tam krótki fragment tekstu, a potem 90% ćwiczeń dotyczy czasów, uzupełnianki w stylu "używając odpowiedniego czasu, wpisz brakujące słowo do tekstu", "przekształć to zdanie- z Present Simple na Past Simple".
jeśli ktoś nie będzie zapisany do jakiejś szkoły językowej albo sam, we własnym zakresie nie będzie się poduczał języka w domu - w szkole się nie nauczy.
Zresztą, drabineczka już nam tutaj prezentowała jak wyglądają książki z angielskiego dla dzieci w takim tempie to i 20 lat nie wystarczy, by się swobodnie komunikować.
Pamiętam jak było w szkole angielskiego niby uczyłam się 8 lat ale tylko w szkole. Po podstawówce byłam MOŻE na poziomie A1 a po liceum na pewno było to A. Jak na studiach wreszcie miałam internet w domu i poszłam na korepetycje i miałam możliwość oglądania filmów w języku angielskim to doszłam do poziomu C1 bez większego wysiłku.

Za to tzw drugi język z liceum, to aż wstyd pisać, bo po 4 latach nie jest nawet na poziomie A1. Szczerze to ja nie mam pojecia jakim cudem jechałam z niego na trójach a nie powtarzałam klasy

Dziwi mnie natomiast postawa "kumpel jest w Anglii i mówi że to proste i uczyć sie nie trzeba, " i w domu nie robią nic, nie mówię tylko o zadaniach domowych ale o na przykład przetłumaczeniu piosenki, czy oglądaniu YT lub graniu w gry komputerowe w języku innym niz polski.
Takie zrobienie coś od siebie.

Edytowane przez dacn
Czas edycji: 2013-04-05 o 12:43
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 12:46   #3233
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:

Moim zdaniem to jest zwykłe przypier***nie do szczegółów, było tak wiele lat i nagle komuś przeszkadza? Poza tym w takim razie powinni wyznawcom innych religii w ogóle zlikwidować ferie na święta.
Nie podoba mi się taka jurydyzacja wszystkiego, co tylko możliwe.

Tak poza tym to chyba nie ma zakazu produkowania kalendarzy np. żydowskich, muzułmańskich? A jeśli wolne jest wtedy, kiedy są święta chrześcijańskie to takie kalendarze są najpożyteczniejsze.

No z tego tekstu wynika, że o tym się nie mówi.

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Cytat:
Co do nauki języka w szkole - uczyłam się przez bite 8 lat niemieckiego. Kiedy poszłam na prywatne lekcje pan ocenił mój poziom na A2 I nie, nie olewałam - miałam 5 i egzamin gimnazjalny z języka zdałam b. dobrze. Taki system nauczania
Ja się wiele lat uczyłam rosyjskiego w szkole, naprawdę wiele, nie chce mi się liczyć.
Poszłam na studiach na lektorat i były osoby, które uczyły się same lub na kursach 3 lata i umiały dużo więcej niż ja.

Stary 2013-04-05, 12:49   #3234
Kadin_
Zadomowienie

Cytat:
Moja "marna firemka" to firma międzynarodowa z kapitałem zagranicznym Widzę, że zupełnie nie siedzisz w temacie. Jedyny wałek u mnie to ten w kuchni.
Cytat:

No co Ty nie znasz się! Pewnie Twoja mama pracuje w Pipidówce Dolnej i prowadzi księgowość masarni

Otóż to. Moja główna księgowa zrobiła studia całkiem niedawno, a w zawodzie pracuje od ponad 30 lat. Powiedziała, że zrobiła to dla siebie a nie dla papierka czy nowych wiadomości, bo nic nowego tam się nie nauczyła. Co więcej nie raz spierała się z wykładowcom na dany temat i zawsze miała rację
Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
aha, to fajnie, szkoda, że tylu moich znajomych nie znalazła pracy w zawodzie po technikum ekonomicznym. Ale jest nadzieja.
Dzięki Dziewczyny za to, że ją rozpaliłyście we mnie
Jak będziesz startowała na stanowisko księgowej to bez doświadczenia będzie ciężko, ale jak zaczniesz od Referenta to jest wielka szansa
Stary 2013-04-05, 12:55   #3235
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Moim zdaniem to jest zwykłe przypier***nie do szczegółów, było tak wiele lat i nagle komuś przeszkadza?
A dlaczego nie? Nie mogło to nagle zacząć ludziom przeszkadzać?

Cytat:
Tak poza tym to chyba nie ma zakazu produkowania kalendarzy np. żydowskich, muzułmańskich? A jeśli wolne jest wtedy, kiedy są święta chrześcijańskie to takie kalendarze są najpożyteczniejsze.
Ja zrozumiałam, że chodzi tylko o „oficjalne kalendarze”. A w takich nie trzeba pisać „Boże Narodzenie”, wystarczy „dzień wolny od pracy”. A jak ktoś chce mieć kalendarz chrześcijański, żydowski, muzułmański itp., to niech taki kupi. Jeśli będzie nadal zapotrzebowanie na takie kalendarze, to nie sądzę, by nagle przestały być produkowane

Za to zgadzam się z tym, że jeśli ferie są wtedy, gdy tylko jedna religia ma święto, to wyznawcy innych religii mogą być z tego powodu niezadowoleni.
Stary 2013-04-05, 13:02   #3236
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
A dlaczego nie? Nie mogło to nagle zacząć ludziom przeszkadzać?
Nagle - moim zdaniem nie, chyba że zadziałała tu jakaś siła sprawcza.
Wkurza mnie, że chrześcijanom w innych państwach zabrania się nazywania ich świąt po imieniu. Po prostu.

Stary 2013-04-05, 13:06   #3237
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Jak będziesz startowała na stanowisko księgowej to bez doświadczenia będzie ciężko, ale jak zaczniesz od Referenta to jest wielka szansa
no a ja cały czas mówiłam o księgowym.
Ale zwracam honor, bo na dyplomie nie ma zaznaczonego, że mogę pracowac jako księgowa.

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

Cytat:

Za to zgadzam się z tym, że jeśli ferie są wtedy, gdy tylko jedna religia ma święto, to wyznawcy innych religii mogą być z tego powodu niezadowoleni.
I dlatego cieszę się, że 6 stycznia zrobili wolne. Nie dlatego, że to Trzech Króli, ale dlatego, że prawosławni obchodzą wtedy Wigilię Bożego Narodzenia.

Swoja drogą, moja mama pracowała kiedyś z kilkoma Świadkami Jehowy i jakoś nigdy nie było z tym problemu, by mieli sobotę wolną. Po prostu tak ustalała grafik, by mieli ten dzień wolny i nikt nie czuł się pokrzywdzony.

Edytowane przez 201604200942
Czas edycji: 2013-04-05 o 13:09
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 13:14   #3238
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Wkurza mnie, że chrześcijanom w innych państwach zabrania się nazywania ich świąt po imieniu. Po prostu.
Ale jak to „zabrania się”? Gdzie zabrania się mówienia „jutro obchodzę Wielkanoc” czy „jutro Boże Narodzenie”?

Z tego, co zrozumiałam artykuł na WP, który pokazałaś, to wcale nie chodzi o to, by chrześcijanie nie mogli mówić o swoich świętach, ale o to, by państwowe szkoły, do których chodzą osoby różnych wyznań i osoby niewierzące, nie były wysyłane na ferie związane ze świętami konkretnej religii (a nawet konkretnego odłamu).

Nadal pozostaje jednak problem terminu ferii, który wypada właśnie w czasie, gdy jedna religia ma swoje święto.
Stary 2013-04-05, 13:27   #3239
monicar
Zakorzenienie

A ja się nie dziwię, że zmienili nazwy w kalendarzu. Pracowałam w Brukseli i takiej mieszkanki narodowościowej i kulturowej nie widziałam nigdzie indziej. Chrześcijan można na palcach liczyć.

Nie chodzi o to, żeby zabronić mówić"Boże Narodzenie". Do szkół w Belgii chodzą dzieci z całego świata, trzeba to dostosować do wszystkich, nie jednej religii.

Edytowane przez monicar
Czas edycji: 2013-04-05 o 13:34
monicar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 13:32   #3240
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Ale jak to „zabrania się”? Gdzie zabrania się mówienia „jutro obchodzę Wielkanoc” czy „jutro Boże Narodzenie”?

Z tego, co zrozumiałam artykuł na WP, który pokazałaś, to wcale nie chodzi o to, by chrześcijanie nie mogli mówić o swoich świętach, ale o to, by państwowe szkoły, do których chodzą osoby różnych wyznań i osoby niewierzące, nie były wysyłane na ferie związane ze świętami konkretnej religii (a nawet konkretnego odłamu).

Nadal pozostaje jednak problem terminu ferii, który wypada właśnie w czasie, gdy jedna religia ma swoje święto.
Ale...w niektórych krajach , wakacje i ferie są rozpisane w terminach od do dla poszczególnych prowincji. Oczywiście wyjątek stanowią BN i Wielkanoc...ale wtedy wszyscy mają wolne i jeszcze nikt z tego powodu się nie strzelał z policją. Muzułmanie, jak kończą Ramadan czy mają inne swoje święta, to albo pracują krócej, albo dostają wolne.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości