|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3301 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8
Cytat:
|
|
|
|
|
#3302 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jadąc do innego kraju muszę się zgodzic z jego zasadami i postępować jak człowiek a nie sęp żerujący na kimś...Nie mam nic przeciwko emigrantom, ale tym, którzy swoim postępowaniem coś wnoszą w życie społeczenstwa...Pracując w szkole i pytając dzieci (pewnej narodowości), co chciałyby robić w przszyszłości one rezulutnie odpowiadają, że będą w domu, tak jak ich bezrobotny mama i tata...to jest normalne?" Edytowane przez monicar Czas edycji: 2013-04-05 o 21:31 |
|
|
|
|
#3303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio mi znajoma opowiadała, że jej sąsiadka została bez pracy a jej facet też nie pracuje...zaproponowała jej, że poprosi szefa, czy się coś nie znajdzie....koniec końców ta sąsiadka powiedziała, że woli pójść na zasiłek, niż pracować. No ręce opadają |
|
|
|
|
#3304 |
|
Konto usunięte
|
Małe piękności, 4 latka trenująca MMA.
mózg ... rozwalony
|
|
|
|
#3305 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Rząd brytyjski już wprowadza ograniczenia związane z benefitami i zasiłkami. Wrew wszem i wobec głoszonym opiniom wcale nie jest tak różowo ![]() A sprawa emigrantów jest bardzo skomplikowana, bo tu wchodzą uchodźcy itd. aleto raczej już nie temat na ten watek ![]() Chyba mi mózg nie działa. Co to MMA?
|
|
|
#3306 |
|
Konto usunięte
|
Mixed martial arts mieszane sztuki walki które mi się kojarzą z wielkimi karkami które rzucają się na ziemię
|
|
|
|
#3307 |
|
Konto usunięte
|
Walka wręcz, przy użyciu duuuużej ilości dozwolonych chwytów
|
|
|
|
#3308 |
|
wańka wstańka
|
To przeciwniczki małej piękności mogą się bać
![]() Mnie to czasami rozwala: ulubiony sport mamusi: kanapa i serial; a dziecko mamusia posyła na basen, sztuki walki i inne sporty
|
|
#3309 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No tak, bo na rozwój Europy największy wpływ przez setki lat miał islam, nie chrześcijaństwo Cytat:
Cytat:
![]() Wiem, wyrwane z kontekstu, ale ja też nie robie tego, co nie jest moimobowiązkiem. Mama mnie nauczyła: nadgorliwość gorsza od faszyzmu! Edytowane przez 201708160922 Czas edycji: 2013-04-05 o 22:04 |
|||
|
|
|
#3310 | |
|
and cigarettes
|
Cytat:
Piszesz, że jest fajnie jakie są różne kultury w społeczeństwie, a później, że mają się dostosować do kultury obecnej? O to właśnie chodzi. W kulturze arabskiej kobieta jest nikim. Przyjeżdża arabska rodzina na Zachód i co? Pozwalamy im żyć wg ich standardów i ich kultury czy nawracamy na naszą, dostosowujemy do naszej i mówimy 'nie, nie, u nas kobiety są równe'? Toczymy z nimi boje o 'wyższości' naszej kultury nad nimi czy robimy społeczeństwo różnokulturowe? |
|
|
|
|
#3311 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Cytat:
Myślę, że wielu ludzi tego nie wie lub nie rozumie. Edytowane przez 201708160922 Czas edycji: 2013-04-05 o 22:08 |
|||
|
|
|
#3312 |
|
wańka wstańka
|
Multi- kulti mi nie przeszkadza.
Uważam, ze imigranci powinni się dostosować w większym stopniu: znać język, funkcjonować zgodnie z zasadami kraju, w którym mieszkaja. Z drugiej strony nie zapominam o tym, że sama jestem emigrantką ![]() A kultura polska mimo wszysto jest dość różna od brytyjskiej. Gdyby ie to, że Brytyjczycy mają względnie pozytywne nastawienie do różnorodnosci w ch społeczeństwie to nie miałabym czego tu szukać. Byłoby tu nieprzyjemnie do tego stopnia, że nie daloby się wytrzymać.
|
|
#3313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. No ja nie wiem, czy tak nikim....mam koleżankę muzułmankę i żyje, ma się dobrze, w piwnicy zamknięta nie siedzi. Poza tym....zupełnie inni są muzułmanie, mieszkający w Europie od pokoleń a inni, którzy nagle się tu zjawili. Ci pierwsi są bardziej wyluzowani. Jest ich sporo....a dlaczego? Bo nagle w naszej kulturze się przyjęło, że się ma 1 dziecko i z głowy. Oni żyją z zupełnie innymi priorytetami i tyle. Nie chce mi się z resztą ich usprawiedliwiać, bo swoje za uszami mają. Ja szanuję inną religię i nie mam nic do nich. Oczywiście, póki mi nikt nie będzie robić jazd za to, skąd ja pochodzę. Sama jestem "ta inna", bo nie jestem protestantką, lecz katoliczką, pochodzę z Europy Środkowo-Wschodniej i nie mówię perfekcyjnie w ich języku. Już ta składowa skazuje mnie na dyskryminację. Dlatego, szanuję tych, którzy różnią się ode mnie nie tylko kulturowo, ale też wizualnie, bo łatwo nie jest być gdzieś gościem.A tak w ogóle, przynajmniej w NL, mistrzami w kombinatorstwie są...Polacy. Przez cwaniaków niechętnie dają stałe kontrakty, zasiłek na dziecko obowiązuje bodajże tylko 2 dzieci, powyżej widocznie cię stać, jeśli nie żyjesz w związku zalegalizowanym, to też musisz wykazać się masą dokumentów, że partner jest ojcem dziecka, ma z nim kontakt etc. żeby dostać jakąś zapomogę w razie czego.Poza tym co...wcale tak chętnie nie chcą wynajmować mieszkania Polakom a jak już to podwyższają ceny, że hej. Jeśli chodzi o islamizację, to jak pisałam...sam Watykan może sobie pogratulować przez różnego rodzaju afery. Ludzie głupi nie są i wolą być nigdzie, niż się identyfikować z takimi, którzy najpierw widzą $ a potem człowieka. Mam nadzieję, że Papa Franczesko to zmieni. |
|
|
|
|
#3314 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3315 |
|
Zadomowienie
|
Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8
W USA nawet Wielkanoc jest pracująca ;-)
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3316 |
|
Zakorzenienie
|
Mój mąż pracuje w branży, gdzie wszystkie dni praktycznie mają pracujące. Kwestia tylko tego, kto i kiedy bierze urlop. Pracuje głównie z muslimami, więc na bieżąco jestem z wszelkimi rewelacjami na ich temat. Ostatnio jakiś jego kolega nas zapraszał na ślub siostry...ale odmówiliśmy, bo ślub był w Wielkanoc. Na rocznicę obrzezania czyjegoś syna czy bratanka też dostał zaproszenie. Mówił, że impreza kosmiczna. Wszyscy go pytali, gdzie jego dziewczyny, bo przy stole faceci z kobietami normalnie siedzieli i się bawili. On powiedział, że nie wiedział, czy ma nas brać, bo mu nikt nie powiedział.
|
|
|
|
#3317 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#3318 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
To raczej w naszej kulturze są kwestie nad którymi trzeba 'pracowac' by dobrze się tu czuć i nie wzbudzać negatywnych odczuc 'tubylców'. Taka banalna kwesti jak język i sposób wypowedzi. Polak ówi prosto z mostu, Brytyjczyk zawsze naokoło- nie powie wprost. Często bywa, ze to co w Polsce byłoby uznane za odpowiedźnormalną, taktowną, tutaj jest uznawane za zwykłe chamstwo i zachowanie agresywne. Takie zachowanie wzbudza negatywne reakcje, zresztą nic dziwnego.
|
|
|
#3319 |
|
Konto usunięte
|
Bo islam ma wiele odłamów, a my głównie słyszymy o tym chyba najbardziej "drastycznym" i radykalnym - Wahhabizmie. A taki np. Babizm wywodzący się z szajkizmu z nurtu szyickiego postulował równouprawnienie obu płci (nie takie jak w naszej kulturze, ale jednak).
|
|
|
|
#3320 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
|
|
|
#3321 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Użyłaś ogromnej ilości słów mądrze brzmiących i ciekawych. Śmierdzisz wiedzą...
|
|
|
|
|
#3322 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Pragnę także dodać, że wszelkie radykalne postawy religijne czy ideologiczne nie są dobre. Mało to się słyszy, że dziewczyna rodziła w szkolnej wc, bo matka z ojcem by ją wywalili na bruk i się wyrzekli, bo ma nieślubne dziecko? Myślę, że u nas też za różowo nie jest.Osobiście mam podejście, że żyją, mi nie wadzą, to niech się modlą do kogo chcą i ubierają, jak chcą. Przemoc domowa i nierówne traktowanie, zdarza się i w naszej kulturze, tyle, że motyw wzięty z islamu się dobrze sprzedaje, bo to póki co nowość w Polsce. |
|
|
|
|
#3323 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale spoko, napisałam "głuwnie" i "kultuże" i stwierdziłam, że musze iść spać ---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- Cytat:
Ale ludzie to (nie)stety istoty myślące, więc zawsze będą sobie te poglądy tworzyć To sa po prostu jedne z miliarda rzeczy, do których trzeba podchodzić ze zdrowym rozsądkiem ^^
|
||
|
|
|
#3324 |
|
Zakorzenienie
|
Też jestem ciekawa, jak urazić Brytyjczyka?
![]() W sumie, póki co, żadnego typowego Holendra nie znam, to nie mogę się wypowiedzieć. Ale, jak ktoś mnie zaczepiał na ulicy, to był na maxa gadatliwy, nawijał o pogodzie, albo pytał się, czy nie pójdziemy na kawę (ci od kawy, to zazwyczaj Czarni albo Turki). Potem gadałam na ten temat z mężem, to mi mówił, że ci od niego z pracy uważają pójście na kawę z kimś, za rodzaj zapoznania się na stopie koleżeńskiej a nie chęć romansowania. W sumie, może coś w tym jest, bo zaczęło się to, jak chodziłam z brzuchalem a czasem się zdarza, jak chodzę z małą w wózku. Głupio mi tak iść z kimś obcym na kawę, to odmawiam. Ale...sąsiadka mi opowiadała, że szła na urodziny córki jakiejś Filipinki...którą poznała na przystanku. Zaczęło się od niezobowiązującego dialogu a skończyło na koleżeńskiej relacji .
|
|
|
|
#3325 |
|
Konto usunięte
|
każdy radykalizm (fundamentalizm) religijny jest zły- nieważne, czy to chrześcijaństwo, islam czy judaizm.
A wiecie, że dżihad kiedyś kiedyś nie obejmował wyznań chrześcijańskich? Na samym początku było to odniesienie do wiary pogańskiej. Taka ciekawostka (kapitana obvious)
|
|
|
|
#3326 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3327 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ogóle, wg muzułmanów, każdy się rodzi muzułmaninem...nie pamiętam, na jakiej zasadzie. Koleżanka natomiast opowiadała o zasadach postu w Ramadanie...zwolnione są osoby w ciąży, chore, małe dzieci i pracujące ciężko fizycznie. Mogą sobie przenieść post na okres lżejszy, albo udzielić jałmużny, nakarmić kogoś etc. No i...z tego, co czytałam na jakimś blogu, noszenie chusty przez kobiety, jest jej wyborem. Oczywiście, mowa o normalnym, nieradykalnym islamie. ---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ---------- Demi ---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ---------- W ogóle, jestem do tyłu, o co chodzi z Captain Obvious |
|
|
|
|
#3328 |
|
wańka wstańka
|
MonikaFaustyna to zalezyod Brytyjczyka.
![]() Ja obraziłam śmiertelnie podwładną w pracy, gdy umówiła nas na spotkanie bez sprawdzenia kilkukwestii co doprowadziło do lekkich komplikacji. Mówię.: Ok. Pojedziemy, ale później będę potrzebować, być odwiozła mnie z powrotem (odległość między biurem a spotkaniem ponad 20km). Nie zapytałam: Czy mogłabys mnie przywieź z powrotem po spotkaniu, proszę? Sprawa wywołała aferę, która została rozdmuchana tak bardzo, że o maly włos a trzeba by było zacząc postępowanie dyscyplinarne. ![]() Dodam za każdy km przejechany w pracy ta osoba ma płacone, wszystko działo się w godzinach pracy...
|
|
#3329 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3330 |
|
Konto usunięte
|
Monice chodziło o to, że dżihad nie obejmował wyznań chrześcijańskich, bo muzułmanie uznali Jezusa za proroka ^^
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:04.

ostatnio mi znajoma opowiadała, że jej sąsiadka została bez pracy a jej facet też nie pracuje...zaproponowała jej, że poprosi szefa, czy się coś nie znajdzie....koniec końców ta sąsiadka powiedziała, że woli pójść na zasiłek, niż pracować. No ręce opadają