|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8
Cytat:
Do tej pory chyba nie mieli większych ograniczeń związanych z benefitami.
|
|
|
|
|
#3332 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3333 |
|
wańka wstańka
|
Bo te ograniczeniajuż są wprowadzane. Stopniowo, owszem, ale dostępność do zasiłków, pomocy (np.mieszkań tzw. z miasta) jest mniejsza, tj. kryteria sa bardziej restrykcyjne, a i kontrola petentów wyższa. Będzie podtym względem coraz ciężej.
|
|
#3334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Choć dalej nie rozumiem dlaczego wcześniej nie można było się tym zająć.
|
|
|
|
|
#3335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ---------- W NL też jest coraz więcej ograniczeń....z tego, co słyszałam, kiedyś mając małe dziecko, uzyskać mieszkanie socjalne, to nie był mega problem. Dzisiaj się czeka nawet i 5 lat...my na razie pół roku. |
|
|
|
|
#3336 |
|
Wtajemniczenie
|
moja siostra od momentu zarejestrowania się i znalezienia pracy czekała 3tygodnie na mieszkanie w Niemczech.było za male napisała podanie i za następne 2tyg.dostała większe,dodam ,że samotna z dzieckiem
|
|
|
|
#3337 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Z drugiej strony nie wszystkie cięcia są wprowadzane (wg mnie) w sensowny sposób. W wielu sytuacjach, prócz tych ewidentnie nicnierobiących cierpią osoby zarabiające dość przeciętnie. Za dużo by uzyskać sensowną pomoc, a za mało by zyć bez większych problemów finansowych. Monika tu trzeba mówić ładnie i uprzejmie, owijać w bawełnę. Dla przykładu: u mojego dziecka w szkole sprawdzali poziom języka. Rozmawiam z dyrektorem i mówię... został zrobiony test... Jego zmroziło. Test, testowanie? Określamy to raczej ocenianiem poziomu umiejętności
|
|
|
#3338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. W NL z tymi socjalnymi, to jak w toto lotka. Logujesz się na stronie, podajesz preferencje i klikasz raz w tygodniu max 3 oferty, które zainteresowały. Przerąbane jest to, że po kliknięciu, można mieć 2 miejsce na liście a po zakończeniu okresu reagowania....nagle się jest na 59 miejscu. Nie ogarniam zasady działania. Mam nadzieję, że łaskawie dostaniemy zaproszenie na oglądanie chaty, przyjmiemy na klatę, to co dostaniemy i heja remoncik. Na szczęście, tu socjalne mają na całkiem niezłym poziomie i zazwyczaj wystarczy zmiana koloru ścian, położenie paneli i umeblowanie .---------- Dopisano o 00:41 ---------- Poprzedni post napisano o 00:37 ---------- W NL przez to, że drugi język porozumiewania się, to angielski, rozleniwiłam się z nauką niderlandzkiego. Ale...tutaj można walić prosto z mostu...nawet trzeba. Jak chcesz coś, to trzeba jasno, bo na około, to oni nie ogarną zbytnio. Jak miałam problem po laktacji, to poszłam, powiedziałam z mostu, że mnie boli i chcę badania. Wysłali mnie na mammografię i w ciągu tygodnia łącznie ze wszystkim, wiedziałam, że jest wszystko ok. Ale, może dlatego, że mam spoko lekarza rodzinnego, który nie bagatelizuje niczego i wysyła na badania. Bo niektórzy najchętniej na wszystko by rzucili paracetamol i herbatę...więc, słabo. ---------- Dopisano o 00:43 ---------- Poprzedni post napisano o 00:41 ---------- OK idę spać...bo się sama sobie dziwię, że kwitnę przed lapkiem a tu późna noc. Jestem no-life'm |
|
|
|
|
#3339 | ||
|
and cigarettes
|
Cytat:
To co tym innym kulturom wolno? Założyć na siebie burkę czy zjeść sushi? Dziwne pojmowanie kultury, wg mnie. Dlaczego uważasz, że zasiłki na dziecko (dwoje...) dla imigrantów być muszą, a dla bezrobotnych nie ma prawa być? Bo Ty masz dziecko? Gdybyś sama przeprowadziła się do Holandii, nie mogła znaleźć pracy - uważasz, że nie miałabyś żadnego prawa do zasiłku? Więc dlaczego uważasz, że na dziecko (czy nawet wszystkie dzieci, jakie masz i będziesz miała) Ci się należy? Trochę konsekwencji... Odrobinkę! Myślisz, że ludzie, którzy odwrócili się od Watykanu czy religii katolickiej spowodowali islamizację? Naprawdę? Z mojej strony EOT. Bez sensu. ---------- Dopisano o 02:30 ---------- Poprzedni post napisano o 02:22 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3340 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A to : "... to trzeba jasno, bo na około, to oni nie ogarną zbytnio " jest niezbyt miłe. Przynajmniej ja, obywatelka Holandii, to tak odebrałam. Twój przykład na "jasno" : jak miałam problem po laktacji, to poszłam, powiedziałam z mostu, że mnie boli i chcę badania. A w Polsce, UK czy też Singapurze lekarze to jasnowidze ? O problemach pacjenta z jego ócz przepastnych głębi dowiadują się ? W temacie wielokulturowości, islamu i "kto jest większym naciągaczem" w sociale bijstand też radziłabym bardziej ważyć słowa. |
||
|
|
|
#3341 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3342 |
|
Zakorzenienie
|
Coffe zupełnie nie o to mi chodziło, ale luz. Nie chce mi się prowadzić z Tobą już dyskusji. Zasiłki niech będą dla wszystkich, tylko jeśli laska ma propozycję pracy a to olewa, to coś nie halo. Nie patrzę pod swoją sytuację, bo bym była hipokrytką, nawet o sobie nie pomyślałam mówiąc szczerze.
NIkogo nie chciałam urazić, więc zamknę swoją twarz i paluszki na klawiaturze i zajmę się swoim życiem. Z góry przepraszam, jeśli ktoś coś źle odebrał. |
|
|
|
#3343 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
. Typowy Polak ze mnie.---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ---------- Nie, ja to zrozumiałam tak, że tam trzeba być ąę, "A czy mogłaby szanowna pani...", "bynajmniej Drogi Panie", "Ależ oczywiście...". I raczej pytać niż rozkazywać, oznajmiać .
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2013-04-06 o 09:58 |
|
|
|
|
#3344 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A najlepiej nie wypowiadać się na tematy, o których nie ma się wiedzy. Na przykład ja nie wypowiadam się na temat ciąż, dzieci, porodów, położnych i innych spraw z tym związanych, bo nie mam o tym zielonego pojęcia. Ale akurat o Holandii to mam. Organoleptycznie i długoletnio nabywane . Cytat:
A wielodzietność wyznawców Allacha czy Buddy, to nie ichnia kultura. Te dzieci "utrzymują" całe rodziny. A durni Holendrzy na nich pracują. |
||
|
|
|
#3345 |
|
Zakorzenienie
|
No to kończę temat, skoro się nie znam.
|
|
|
|
#3346 |
|
Zakorzenienie
|
drabineczka, natknęłam się na Twoje ulubienice http://www.kozaczek.pl/plotka.php?id=43905
|
#3347 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- Cytat:
|
|
#3348 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3349 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie mogę pojąć, jakim cudem TO dziecko trafiło do konkursu małych PIĘKNOŚCI
:brzyda l:.
|
|
|
|
#3350 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Tak tak, ale w sumie co się dziwić, jaka matka, taka córka
|
#3351 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3352 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Choć nie, oglądając ten program stwierdzam, że pomysł z konkursem piękności był lajtowy.
|
|
#3353 |
|
Wtajemniczenie
|
Dla mnie nawet po przeróbkach jest szpetna
.
|
|
|
|
#3354 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Zdziwiło mnie to:
http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyn...na-221/4520275 To w końcu sobie radzą czy nie?
|
#3355 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3356 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Szacun, że dają radę...pewnie rodzicom pomaga starsze rodzeństwo, bo inaczej, to raczej słabo. Ale, nie wyobrażam sobie tyle razy rodzić, brr.Mi się skojarzyło z "Sensem Życia" Monty Python'a , jak w jednej scence mieli z 10000000 dzieci i matka stała, myła gary i nagle jej noworodek wypadł. ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- A...obejrzałam do końca, wszyscy sobie pomagają . Ciekawie muszą u nich wyglądać święta...a co dopiero, jak pojawiają się dzieci. Na ich miejscu, to albo mieć wielką chatę, albo zaprzyjaźnioną salę weselną .
Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2013-04-06 o 18:37 |
|
|
|
|
#3357 |
|
Zakorzenienie
|
Jezu! 21 jeden razy kobieta była w ciąży ... Ma zdrowie.
Ale dla mnie to trochę chore
|
|
|
|
#3358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3359 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro dają radę i są szczęśliwi i się kochają, to nic tylko im życzyć zdrowia. Nie zdecydowałabym się na coś takiego, ale ich nie potępiam. Ich życie w końcu. Jestem ciekawa, jak oni fizycznie dali radę zarobić na tak wielką rodzinę. Szok.
Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2013-04-06 o 19:56 |
|
|
|
#3360 |
|
Zakorzenienie
|
Przyznam, że inaczej sobie wyobrażałam panią co to rodziła 21 razy
![]() Ale mimo wszystko - kosmos, podziękuję Za to urywek z telewizji śniadaniowej- bezbłędny. Prowadzący po pierwsze pogratulował facetowi - "Panie Jaaaanie, gratulacje i szacuuuunek". No pewnie, taki wkład, pewnie sam rodził, karmił, przeżywał połóg... I końcówka cała o pukaniu do drzwi, pomocy gminy, Watykanu (!), sponsorach. Standard.
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:22.

Do tej pory chyba nie mieli większych ograniczeń związanych z benefitami.

. Szacun, że dają radę...pewnie rodzicom pomaga starsze rodzeństwo, bo inaczej, to raczej słabo. Ale, nie wyobrażam sobie tyle razy rodzić, brr.