|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
Witam się po świętach
![]() właśnie skończyłam doczytywać co naskrobałyście przez ostatnie dni ![]() byliśmy na święta u teściów- 640km , i tak jak już któraś z Was napisała- podróż z takim maluchem to jakaś bagażowa masakra generalnie szacun dla Tych którzy podróżują daleko z tak małymi dziećmi 10h w samochodzie ale ni było najgorzej, zagadywałam, miałyśmy jakieś zabawki, wyglądała za okno i 0 5:30 zrobiliśmy postój na mleczko, pieluchę i zaraz po starcie zasnęła i spała do celu... Natomiast powrót to jakaś masakra, wyjechaliśmy wcześniej bo o 17, ale Agata nie spała popołudniu więc spodziewaliśmy się że zaraz zaśnie, a ona biedna nie mogła, pierwsze 4h drogi to była dla niej istna tortura- ani w fotelu, ani na rękach (oczywiście na postoju), cała spocona, zgrzana, skwiercząca..ani się bawić ani zasnąć - było mi jej po prostu mega żal i jeszcze chwila a zdecydowalibyśmy się na jakiś nocleg po drodze, ale w końcu ululała się na rękach w czasie jazdy a potem ulokowałam ją w fotelu, ale do końca budziła się z płaczem co chwilę, cały czas musiała się trzymać ręki... no dramat... cała spocona z nerwów chyba, bo w aucie gorąco nie było, a ona w body, rajtuzach i dresach- nie wiedziałam czy ją przebierać , czy lepiej juz nie budzić...i ma pytanie odnośnie mycia zębów... moje dziecko od jakiegoś czasu samo otwierało buzię na widok szczoteczki, a teraz tylko wsadzę szczoteczkę do buzi a ona już ucieka, szarpie się ... nie wiem czy bolą ją dziąsła czy co Chodzi mi o to że od jakichś 10dni to nasze mycie trwa 5 sekund, nie wiem czy powinnam naciskać i na siłę myć czy przeczekać, może naprawdę bolą ją dziąsła. Wcześniej wydawało mi się że ma spuchnięte górne dziąsełka a teraz sama nie wiem, a do tego zęby ma na dole i to je głównie szczotkuję ...moje dziecko też się złości... i też mnie to wkurza, też mam wizję wymuszającego dziecka w sklepie co więcej jak przyjdą jakieś dzieciaki i dotkną jakąś zabawkę, to ona od razu musi ją mieć...staram się wtedy tłumaczyć że trzeba się bawić razem... no ale efektów brak...STO LAT DLA ADAMA! jak ten czas szybko leci ![]() benka - ja bym nie zrezygnowała z mleka ![]() wątpię żeby ta lekarka dobrała Ci mleko, skoro uważa że Maks jest "za stary".... ![]() co do kataru to u nas był Nasivin ale IMO pic na wodę , walczyliśmy właśnie syropem z cebuli, inhalacją no i podstawa disnemar i odciąganie. |
|
|
|
|
#392 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
Cytat:
Co do mycia ząbków, Paula też otwierała buzię, szczoteczka masowała jej dziąsełka, siedziała nieruchomo. Parę dni temu (chyba przed świętami)nie pozwoliła mi włożyć szczoteczki do buzi, nie pozwoliła sobie dziąsełek żelem posmarować, chyba ją bolały. 1 wyszła górna prawa jedynka a dziś górna lewa U nas trzy ząbki są niedzielne a jeden prima aprilisowo - śmigusowy Odpuść jej to mycie bo na siłę jej buzi nie otworzysz, ja Pauli odpuściłam, trudno. Jedynie parę razy w dzień udało mi się "umyć" bo po chwili zaciskała zęby na szczoteczce i po myciu. Dziś już było jak dawniej.---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ---------- Jak dajecie dzieciom mięso w kawałkach to co to jest za mięso?? Bo takie swojskie to gotuje się mega długo a i tak miękkie nie jest.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2013-04-07 o 23:21 |
|
|
|
|
|
#393 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Ja to dopiero mam zaległości! Miło byc na 1 stronie, kism- dziekuje ![]() A mnie martwi już to,że to moje dzieciątko nie raczkuje.. wszystko mi jeszcze na ten temat coś dogadują, ze powinno, żebym uczyła.. tyaa Tzn. ona, gdy siedzi, to robi wszelkie próby do pozycji raczkującej, ale nawet gdy sie w niej znajdzie to nic dalej. trwa to juz.. ze 3 tyg? Z siedzenia podciąga się i klęczy, ale o wstaniu też nie ma mowy. 10mscy skończyła w sobote. No nie wiem..
|
|
#394 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny za porady
(dobrze się czasem użalić na brak atencji![]() )Dziś u nas znacznie lepiej. Praktycznie nie kicha, nie prycha, oczy nie łzawią. Cośtam jeszcze jest w nosku, ale to już resztki. W nocy tylko bez szału, ale pewnie go ten glut wybudzał i się wkurzał. Poprzedniej nocy raz mu dałam cycka, bo wyschło mu wszystko totalnie, charchał i chrypiał.Uznałąm, że zero cycka owszem, ale nie jak mi dziecko charka. No i sobie przypomniał chyba Bo dziś w nocy już tez się dobierał... (spał z nami)Cytat:
Co do tego mycia ząbków, ja bym przeczekała. Może faktycznie coś jej wychodzi i szczoteczka jej uraża? A jaką macie szczoteczkę? Może spróbuj z taką sylikonową nakładką na palec? Cytat:
Nic nie powinna, jak robi próby to pewnie zaraz załapie. Kurde, taki maluch ma na prawdę mnóstwo do nauczenia się, odkrycia, na tylu polach, że jak na chwilę zatrzyma się na jakimś etapie, to nie jest powód do niepokoju... ---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- A, Agatka, Leoś jest cudny!! I jak fajnie z tym jedzeniem Dajesz mu na talerzyku - to taki z przyssawką? Czy masz takie madre dziecko i Ci nie zrzuca?My Antkowi dajemy bezpośrednio na tej tacce od krzesełka |
||
|
|
|
|
#395 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
Paula spi choc wstala o 8 juz o 9.30 tarla oczka i nosek ale cos jej przeszkadzalo. o 10 zasnela, to pewnie za 10 minut wstanie:-D Trzeba isc na spacer, bo ostatnio nie chodzilismy. Jakbyscie widzialy przez jakie bagno musialabym przejsc, ehh, nie mieszkamy przy glownej drodze, prowadzi do nas taka nieutwardzona, jak snieg zaczal topniec, to zrobila sie masakra.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
|
#396 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U nas ida żeby wszystkie na raz napewno jedynki i dwojki gorne i nie wiem czy też nie czwórki ale nie mogę dojrzeć. Więc noc troche słaba była. |
|
|
|
|
|
#397 | |||||||||
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Cytat:
Ale teraz zęby idą chyba hurtem i jest masakra.A cycki też mi zmalały odkąd przestałam karmić, echh ![]() Cytat:
Cytat:
![]() I zdrówka Tort jest świetny ![]() Cytat:
Już położne w szpitalu mówiły, że ma dziewczyna charakterek Cytat:
![]() Celinka je kawałki, ale ja sama jej odrywam np. chlebek, czy banana. Chyba będę musiała pójść z tym do przody, tzn., żeby sama łapała Tylko, że jak daję jej czasami kawałki banana w rączkę, to robi z niego miazgę i nie potrafi włożyć do buzi takiego małego kawałka Więc też nie wiem co z tym zrobić.Cytat:
Cytat:
Mam nadzieję, że ta wizja nie stanie się rzeczywistością ![]() Celinka chodzi spać pomiędzy 19 a 20. Nie ma bata, żeby wytrzymała dłużej. Cytat:
Cytat:
![]() A u nas, jak już pisałam okres meeega marudny, więc już wiem, że wieczorem będę wypluta na maksa. Wczoraj była tylko jedna drzemka
|
|||||||||
|
|
|
|
#398 |
|
Rozeznanie
|
Hej
Wpadam na minutkę. Gabi śpi od ponad godziny a Rafał w przedszkolu, dom ogarnięty, więc mam chwile dla siebie Z tego co ostatnio czytałam i co zapamietałam: Pola - mój synuś w lipcu skończy 5 lat. Czas leci jak szalony, dopiero co był dzidziusiem ![]() Kism - jeśli chodzi o spacery, to byly takie krótkie bo dzieciaki po antybiotykach, a na dworze był mróz i śnieg, wiec nie chciałam ich doprawić. Teraz jest lepiej i wychodzimy na dłużej. No i po tygodniu w przedszkolu narazie zdrowy, oby tak dalej Anulka - gratuluje pracy! Ciekawe, może kiedyś spotkam Cię na zakupach ![]() Jeśli chodzi o proszki do prania to ja juz od ponad pół roku piore wszystko jak leci w zwykłych żelach do prania i normalnych płynach. Gabi nic nie jest. A tak w ogóle, to mam wrażenie, że pranie (i prasowanie) to jakaś niekończąca się historia. Jedno dobrze nie wyschnie, kolejne czeka na prasowanie, kosz już pełen, a pralka włączona. I tak bez przerwy. Tez tak macie, czy to tylko ja taka niezorganizowana ??? ![]() Gratuluję wszystkim sukcesów z przesypianiem nocy, u nas to jakaś masakra, ale zrzucam to na zęby ![]() Oki, to chyba tyle. Miłego dnia! Edytowane przez asiula_n Czas edycji: 2013-04-08 o 11:48 |
|
|
|
|
#399 |
|
Wtajemniczenie
|
Seba ma od wczoraj masakryczny katar i czasami też gorączkę. Noc tragiczna, prawie w ogóle nie spałam, bo co chwilę popłakiwał, bo nie mógł oddychać. Odciągania nienawidzi, jest histeria jak tylko zbliżam się do nosa. Ogólnie nieciekawie...
Kapukat wszystkiego najlepszego dla Adasia!!! Tego torta sama robiłaś? Jeśli tak to jestem pod wrażeniem ![]() Benka u nas podobny schemat żywienia. Mleko daję rano i na noc, wydaje mi się, że nie głoduje, bo rano jak się budzi to się ładnie bawi, nie płacze i nie wygląda na głodnego. Ostatnio też zaczęłam mu dawać czasami przed kąpaniem trochę chleba z Bieluchem (takie kosteczki) to zjada małą kromeczkę, a po kąpaniu dostaje mleko. Millena ja daję 2x mleko i 1x kaszkę mleczną A jak na noc chcesz mu więcej dać to może trochę chleba i żeby popił potem mlekiem? Seba też się wycisza na butli po kąpaniu i na razie nie wyobrażam sobie odstawić całkowicie tej butelki na noc.Efiyj ja Sebie daję kawałki, ale niewielkie i zjada bez problemu Też miałam schizę, że nie przełknie, ale próbowałam, od malutkich kawałeczków i teraz już sobie radzi. A co do spania to Sebę kładziemy ok. 20.00 i nawet udało się przestawić po zmianie czasu Nie wyobrażam sobie, żeby siedział z nami do 22.00, już bym w ogóle nie miała czasu, żeby coś zrobić! Justys ja piorę w Dzidziusiu, ale już mi się kończy i nie będę więcej kupować. Miałam też raz Lovellę, ale Dzidziuś mi się bardziej podoba (zapach). Renatka Seba też nadal nie raczkuje, nie wstaje itd (choć ostatnio coraz więcej próbuje tych rzeczy), a jest starszy
|
|
|
|
|
#400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas pięknie świeci słoneczno, Maja 2 godz. spi juz na balkonie. |
|
|
|
|
|
#401 |
|
Zadomowienie
|
Moja corunia zrobila właśnie 5 kroczków
![]() Dzisiaj ładne słonko i ciepło. Ubieracie dzieci jeszcze w kombinezon czy w kurteczke? Nie wiem jak ja ubrac na spacer. |
|
|
|
|
#402 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- [QUOTE=joss;40193352]Witam ![]() Moje dziecko też przez święta było mega spokojne. Aż się zastanawiałam czy dziecka mi nie podmienili Ale teraz zęby idą chyba hurtem i jest masakra.A cycki też mi zmalały odkąd przestałam karmić, echh ![]() Ja bym chyba jeszcze poczekała z tym odsmoczkowaniem. Wszystkiego najlepszego ![]() I zdrówka Tort jest świetny ![]() Celinka to jest złośnik od urodzenia Już położne w szpitalu mówiły, że ma dziewczyna charakterek A ja tak się czasami zastanawiam skąd Wy wiecie ile ml kaszki czy obiadu jedzą Wasze dzieci? Dla mnie miarka obiadku istnieje jeżeli już, to w gramach, a ile ml kaszki, to wiem tyle, ile wody do niej dam, ale całości jako takiej, nie mam pojęcia ile wychodzi ![]() Celinka je kawałki, ale ja sama jej odrywam np. chlebek, czy banana. Chyba będę musiała pójść z tym do przody, tzn., żeby sama łapała Tylko, że jak daję jej czasami kawałki banana w rączkę, to robi z niego miazgę i nie potrafi włożyć do buzi takiego małego kawałka Więc też nie wiem co z tym zrobić.ja wlewam sobie wodę do jej butelki żeby odmierzyć ile mam wody zagotować
|
|
|
#403 |
|
Zakorzenienie
|
no własnie, najgorsze te gadanie, porównywanie..
![]() joss, nie bardzo rozuymiem, dla mnie raczkowanie i czworaczkowanie to to samo znacie jakieś blogi kulinarnie dietetyczne?
|
|
#404 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
też daję jedzenie bezpośrednio na tacce z krzesełka. próbowałam kilka razy na talerzyku czy w miseczce ale heh zaraz wszystko lądowało na podłodze... najlepiej się je rękami prosto z tacki ![]() Cytat:
moje dziecko marudne... idę go położy spac
|
|
|
|
#405 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może dzieci też zmęczone zimą Cytat:
Oby szybko przeszło, u nas już o niebo lepiej Zrobiliśmy mu jeszcze wczoraj kąpiel lawendową, podobno dobra na przeziębienie. nie wiem na ile to, na ile wszystko inne, ale coś pomogło ![]() gratulacje!!
|
||
|
|
|
|
#406 | |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=stokroteczka777;401 88899]
MAM PYTANIE: Jakbym piekła w piekarniku na blaszce tej dużej czarnej z pieca 4 kurczaki (w całości), to jak długo musiałabym je piec????????????????????? ????????????????? Witam! Kurcze 4 nie wiem jednego piekę 1 godzine 30minut u siebie tak gdzieś, ale polecam sposób na butelkę kurczak świetny wychodzi.---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- [QUOTE=_millena;40188684]nam leci ![]() Borys chodzi spać około 19.30- 20.00 sam się nie kładzie, jak wiecie ale mamy pewien rytuał, który skutecznie powtarzamy, on się wycisza, karmimy się, głaszczemy się , przytulamy no a potem wkłądam do łóżeczka i zależy.. czasem pójdzie spać, czasem nie.. ale nie wyjmuję go już z tego łóżeczka , tylko po prostu gdy wstaje - układam ponownie. Czasem kładłam go tak dziesiąt razy.. często traciłam cierpliwość , wchodził maż, konczył usypianie.. ale nigdy go nie wyciągaliśmy z pokoju , żeby sobie posiedział dłużej. Raz usypialiśmy go 1,5 godziny do 21:30 był płacz, szloch, tulenie, lulanie, mizianie, ale daliśmy radę i w końcu zrozumiał, że będziemy siedzieć w tej sypialni i łóżeczku dopóki spać nie pójdzie. Szybko się nauczył zasypiać , tzn być usypianym, bo on sam nie zasypia, trzeba być w pokoju, trochę go pomiziać i poczekać aż zaśnie, podać rękę. Myśmy mieli problem ogromny z wybudzaniem się, ale zasypianie nawet nam szło.. powiedzmy.. zadowalająco. Spróbuj może wprowadzić konsekwentnie jakiś rytuał i kłaść Stasia spać wcześniej, polecam książkę Zaklinaczka Dzieci Tracy Hogg, tam jest fajnie opisane co się dzieje z dzieckiem, jak "funkcjonuje", co warto robić, żeby ułatwić sobie i jemu życie. Ja bym nie dała rady .. nie wytrzymałabym z moim dzieckiem do 23!! Borys to żywe srebro.. on nie siedzi w miejscu, jest bardzo absorbujący, ja o 19 to już jestem dętka! Dlatego nawet śmiałam się ostatnio z mężem, że przeczytałam w którymś z poradnków tekst odradzający przetrzymywanie dzieci , autorka pisała, że ona rozumie, że dzieci są w tym wieku super i że możemy nie chcieć się z nimi rozstawać i może nas kusić, żeby kłaść je później spać, ale tak nie powinno być. I ja tak to czytam.... i powtarzam ..... i nagle zdaję sobie sprawę, że dla mnie godzina jego kąpieli i snu to godzina święta i na prawde kocham moje dziecko i jeśli tylko się nie drze to uwielbiam z nim spędzać czas, ale kocham też czas kiedy ono śpi a ja mogę robić to co robiłam zanim się pojawił w moim życiu ( no prawie) albo po prostu leżeć i pachnieć ( tak nigdy nie jest, ale wiecie... to nie istotne ). My na prawdę odliczamy czas do 19tej [COLOR="Silver"]Z tego co piszecie to tylko pozazdrościć od urodzienia mamy rytuał właśnie że kąpiemy koło 19 potem karmienie i jak był mniejszy to 19:30 - 20 spał teraz mu się poprzestawiało i za choinkę nie che spać śpi w naszej sypialni sam nie uśnie ale ile się na walczę do tej 22-23 to szok ot tej 19 cały czas są próby zeby usnął już biorę go do łóżka i daje pić przytulam, itp. i nic dopiero koło 22 jak jest mega zmęczony i prawie nie widzi na oczy to zasypia. Sama nie wiem co tu zrobić bo moj Stasiek to też adrenalina jest mega absorbujący wszedzie go pełno i chiała bym zeby chodził wcześniej spać bo tak jak piszesz nie daję rady cały dzień na obrotach a i wieczoru nie ma spróbuje dorwać tą książkę dzieki za rady---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- [QUOTE=joss;40193352]Witam ![]() Też mam wizję wierzgającego się po podłodze mojego urwisa Mam nadzieję, że ta wizja nie stanie się rzeczywistością ![]() Celinka chodzi spać pomiędzy 19 a 20. Nie ma bata, żeby wytrzymała dłużej. Ja też mam taką nadzieje tylko pozazdrościć też tak chcę zeby chodził spać o 19-20---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ---------- [QUOTE=rinco;40193510] Efiyj ja Sebie daję kawałki, ale niewielkie i zjada bez problemu Też miałam schizę, że nie przełknie, ale próbowałam, od malutkich kawałeczków i teraz już sobie radzi. A co do spania to Sebę kładziemy ok. 20.00 i nawet udało się przestawić po zmianie czasu Nie wyobrażam sobie, żeby siedział z nami do 22.00, już bym w ogóle nie miała czasu, żeby coś zrobić! No właśnie czas dla siebie co to takiego ![]() ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Tak w ogóle to dzięki wszystkim za odpowiedz w sprawi snu Że tak Was jeszcze dziewczyny pomęczę to ile Wasze dzieci razy chodzą spać? Bo mój dwa z reguły dwa raz 10-11 godz i gdzies tak 14-15:30 po około godziny czasem trochę więcej ---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Tak w ogóle to dzięki wszystkim za odpowiedz w sprawi snu Edytowane przez Efijy Czas edycji: 2013-04-08 o 14:06 |
|
|
|
|
|
#407 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jak kupujemy szynkę, to jaką droższą. A teraz mamy swojską. Połowę zamroziliśmy więc jeszcze na trochę starczy ![]() Ja bym piekła tyle samo 4 kurczaki, co jednego A ile? To chyba zależy od wagi kurczaka. Im większy, tym dłużej bym piekła.Cytat:
Ja natomiast bym to sprawdziła u specjalisty. Cytat:
![]() Raczkowanie, to etap rozwoju, który przygotowuje do stania, chodzenia. Dzieci czasami pomijają ten etap, ale to nic dobrego. Najczęściej to jest tak, że to rodzice przyczyniają się w dużej mierze do tego, że dziecko nie raczkuje, ale wstaje i chodzi. Niestety, dużo takich przypadków ląduje później z wadami postawy na rehabilitacji Teoria mówi, że dziecko powinno się przygotowywać do raczkowania (kopulowanie, podnoszenie pupci) w wieku 8 miesięcy, a raczkować powinno zacząć w wieku 9, 10 miesięcy. Wiadomo, że każde dziecko jest inne, ale bardzo ważne jest, żeby etapu raczkowania dziecko nie pomijało. Mogę tylko napisać, co ja bym zrobiła na miejscu mamy, której dziecko nie raczkuje w wieku 10 miesięcy. Poszłabym do specjalisty. Mam przykład w rodzinie. Mój chrześniak nie raczkował. Teraz ma 3 lata, świetnie chodzi, ale potrzebna jest mu rehabilitacja, bo już ma wadę postawy A sadzanie, prowadzanie dzieci, to już dla mnie w ogóle dziwna spraw Po co to robić???
|
||||
|
|
|
|
#408 |
|
Zakorzenienie
|
Body, bluza, kurteczka, ratuzki, skarpetki i spodnie, buciki,czapa i koc na wierzch.
|
|
|
|
|
#409 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale mi strasznie zjeżdża w tej spacerówce :/ nie potrafię go posadzić i mi tak zjedzie i mam wrażenie, że na tym dolnym pasie wisi ;/ no i nie mogę dopasować pasów ;/ ehh... a co więcej o ubraniach, to wczoraj byliśmy w kombinezonie i marudził, ale co się dziwić, jak kombinezon już za mały... a dziś kupiłam butki żeby mu stopy nie marzły i mi koc skopywał i błotem ubrudził.. bo tej osłonki od wózka nie zakładałam bo: 1. za ciepło, 2.zasłania widok teraz mi się marzą spacerki bez wózka... na nóżkach... no chyba, że z nosidłem ![]() bije brawo i macha rączką, nie wiem czy to już "papa" czy nie ![]() Renatka89 ja nie panikowałabym, owszem sama chodzę po domu na czworaka - żeby pokazać dziecku, że można tak, ale on się raczej ze mnie śmieje niż bierze przykład i chodzi do tyłu, turla się, siada i zaczyna się podciągać mojej koleżanki dziecko 2 tyg młodsze od mojego nie siedzi - nawet posadzone i nie martwią się, ona ponoć sama długoe też nie siedziała. Wiesz, niby trąbią, że raczkować dziecko powinno - e tam, nic nie powinno, owszem będzie dobrze jak będzie raczkowało, ale jak nie to co nie zmusisz jej, ani ja ani mój brat nie raczkowaliśmy i nie mamy żadnych wad postawy, krzywizn wszystko z nami dobrze nie martw się, ale jeśli chcesz to owszem idź do lekarza, choćby po to żeby Cię uspokoił - czasem jest to bardzo potrzebne
|
|
|
|
|
|
#410 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Spróbuj też do kąpieli dodać lawendę zaparzoną, to wycisza. może wtedy szybciej padnie... A co do drzemek w ciągu dnia, mój standardowo chyba, dwie drzemki średnio po godzinie. Ale dzisiaj np tylko jedna poranna, po południu ani myślał zasnąć, tylko coś gadał i śpiewał z łóżeczka. Cytat:
I przez teksty o tym, co powinno dziecko robić gdy ma 10 a co, gdy ma 11 miesięcy..."Powinno siadać" - to matki sadzają i okładają poduszkami "Powinno stawać" - to stawiają na zginających się nóżkach "Powinno chodzić" - to wsadzają do chodzików. Żeby jakoś przyspieszyć... |
||
|
|
|
|
#411 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- Cytat:
Borys nawet nie stoi bez podparcia ! Super ! My nawet w zimie ubieraliśmy się w kurtkę. Kiedyś jak przyszła na chwilę wiosna to nawet w bezrękawnik. A dziś byliśmy w kurteczce, a pod spodem body z dł rękawem, rajstopy, sztruksy, buty saszki, czapka , chusta pod szyjkę, a no i rękawiczki bo wiało :P ---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ---------- Cytat:
Teraz czasem dziadkowie go prowadzają za rączki. Nie pozwalam im, mówię że mogą go poprowadzić przez parę sekund, bo ( co mnie wkurza) widzę, że odpuścić nie mogą a ja nie mam ochoty się denerwować , a właściwie to wk...iać, więc mnie 5 sekund nie przeszkadza, ich uszczęśliwaia, a Borysowi chyba nie zaszkodzi. W ogóle jestem złaaaaaaa..... ale napiszę więcej potem. Moja pani dr od rehabilitacji mówiła nam, że dziecko, które będzie prowadzane lub wsadzane do chodzika ominie etap raczkowania i już do neigo nie wróci, bo było by głupie, jakby chciało się cofnąć w rozwoju Dziadkowie chcą go prowadzać bo ...."wujek M. już w tym wieku chodził", bo "przecież on ma już 10 mcy, to powinien zaczynać chodzić"... "zaraz i tak sam zacznie chodzić, więc go poprowadzamy"..... a mnie to tak irytuje, że ja cieeeeeeee!!!!!!!! albo : "hmmmmm.....on nie będzie szybko chodził, bo raczkuje! można " - na ten tekst zawsze padam ale , że co .. że to źle ? |
|||
|
|
|
|
#412 |
|
Zadomowienie
|
mój mąż jest na diecie dukana,ja nie wiem jak on na tym wytrzymuje.
NASZ ŚLUB UJĘTY NA ZDJECIACH http://fotoarkadiusz.blogspot.com/20...snia-2010.html Edytowane przez rozowa1987 Czas edycji: 2013-04-08 o 20:31 |
|
|
|
|
#413 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moim zdaniem, to nie przez teorie ludzie tak postępują, ale z niewiedzy, co można złego dziecku wyrządzić takimi działaniami. Niektórzy rodzice mają też parcie na to, żeby ich dzieci robiły wszystko "pierwsze" i chcą to przyspieszyć (znam takich osobiście). Dlatego też napisałam, że ja skontaktowałabym się w tej sprawie z lekarzem, a nie podejmowała sama żadnych działań w stylu "pomagam stanąć, bo chce". Zwróciłam na to uwagę tylko dlatego, bo uważam, że czasami można uśpić czyjąś czujność, a powodem opóźnionego rozwoju ruchowego wcale nie musi być tzw. "leniwe" usposobienie dziecka. Ale też nie mówię, że ów opóźnienie jest jakąś straszną nieprawidłowością. Po prostu, ja bym to sprawdziła i tyle. |
|
|
|
|
|
#414 |
|
Zadomowienie
|
-----
8 ---------- Tak w ogóle to dzięki wszystkim za odpowiedz w sprawi snu Że tak Was jeszcze dziewczyny pomęczę to ile Wasze dzieci razy chodzą spać? Bo mój dwa z reguły dwa raz 10-11 godz i gdzies tak 14-15:30 po około godziny czasem trochę więcej ---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Tak w ogóle to dzięki wszystkim za odpowiedz w sprawi snu może zlikwiduj mu tą drugą drzemkę,Liwia mi chodzi spać po 18 ale,w dzień mi śpi około 12 do 14 a pózniej już jej nie kładę aż do 18 lub do 20
|
|
#415 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny ma pytanie, chciałabym skontrolować tarczycę, możecie mi powiedzieć jakie badania krwi miałabym sobie zrobić?
kurczę ćwiczę regularnie od 3 mies, staram się jeść regularnie ,małe porcje... nie jem pieczywa- czasem ciemne a waga ani rusz...no dosłownie zero. Nie raz się w życiu odchudzałam i często byłam mniej aktywna a jednak jakieś efekty były... włosy lecą (ale to może po ciąży), do tego mam suche placki na ciele i brzydkie łokcie i kolana mimo peelingów, .. i teraz doczytałam że to też może być objaw niedoczynności ... do endo trzeba dług czekać więc zrobiłabym prywatnie ale muszę wiedzieć co ... a Wy jesteście skarbnicą wiedzy
|
|
|
|
|
#416 | |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=agatka661;40188128]piore od jakiegos skonczonego 2mca zycia Leona ciuszki z naszymi ciuszkami w naszym normalnym proszku
Sprobuj, tylko moze na poczatlu wlacz podwojne plukanieCytat:
|
|
|
#417 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja stosowałam diete south beach . Przyjemna, bez większych wyrzeczeń i skuteczna. Tu są przepisy http://www.dietasouthbeach.biz.pl W końcu jakieś słoneczko i z Małą dłuuuugo byłyśmy na dworze. A to spacer w wózku, a to kaczuszki karmiłyśmy, a to sie pohustałyśmy i najlepszeeee....Niuncia chodziła sobie ze swoim wózkiem pchaczem i normalnie był szał!!!! Przesłodko wyglada z tym wózeczkiem i jak super spaceruje!!! Nie sugerujcie się cena bo ja kupiłam uzywany za 45złhttp://allegro.pl/fisher-price-m9523...098481862.html No i myszka cały dzień próbowała sama chodzić. Robi po 2, 3 kroki |
||
|
|
|
|
#418 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dopiero teraz jak stabilnie siedzi, to czasami ją sadzam i tyle. Chodzika nie ma, z czym walczę ze wszystkimi do dnia dzisiejszego. No bo jak to? Przecież będę miała chwilę spokoju, a dziecko będzie się cieszyło i raz dwa zacznie chodzić. Nie wiem co będzie dalej odnośnie jej rozwoju, ale mam nadzieję, że wspomnianych wad postawy mieć nie będzie.Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#419 | ||||||||||
|
Raczkowanie
|
witam po przerwie
![]() Cytat:
![]() Cytat:
za miesiącea ja tam bm chciała mniejsze piersi niż przed ciążą. Zawze miałam spore, ale teraz są ooooogrrrromne. Noszę miseczkę g Cytat:
za chodzenieCytat:
![]() [QUOTE=Efijy;40148640] Cytat:
Cytat:
Cytat:
jak Adaś przeżył uroczystość?wszystko odbyło się tak jak zaplanowaliście? Cytat:
![]() ja też nie wyglądam tam jak dawniej, znaczy się nic mi nie wystaje, ale nawet mój gin powiedział, że przy parciu "wszystko wychodzi" na wierzch [QUOTE=stokroteczka777;401 72195]Bry Cytat:
Cytat:
|
||||||||||
|
|
|
|
#420 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
[QUOTE=agatka661;40188128]piore od jakiegos skonczonego 2mca zycia Leona ciuszki z naszymi ciuszkami w naszym normalnym proszku Sprobuj, tylko moze na poczatlu wlacz podwojne plukanie Cytat:
![]() [QUOTE=stokroteczka777;401 88899]Bry Uff, jak jej coś do gryzienia daję to patrzę na nią a serce ma mi wyskoczyć. Dziś dałam jej chrupka kukurydzianego a ona jak ugryzła to od razu duży kawałek, to ja od razu skoczyłam żeby jej z buzi wyciągnąć, ale mama mi nie pozwoliła, powiedziała,że przecież sobie poradzi i zje. I zjadła w sumie 1,5chrupka Chyba tylko moje dziecko takie papkowe Dzięki Dzięki będę próbować. W zwykłych proszkach typu E czy Bonux. Nie piorę tylko w Persilu i Wizirze bo jakoś mi one podejrzane Dzięki a szynka to jaka? Jakaś drobiowa z tych droższych? Dzięki Dzięki Dzięki Z aparatami spoko Przyjęła je bardzo dobrze, czasem jak się podrapie w ucho to jej wkładka wypadnie, raczej ich nie wyciąga. Chyba uszka przyzwyczaiły się do wkładek albo wkładki do uszek, może wkładki się dopasowały bo są miękkie, bo już tak nie wypadają. Opasek już nie nosi (kupiłam trzy będą na lato ) , bo się pociła, no paranoja w domu w opasce. No i dziwne ale da się kupić opaski w zimie Do aparatów ma przyczepiony taki sznurek z klipsem, klips przyczepiony do ubrania coś takiego jak kiedyś przy okularach niektórzy nosili....moja mama w pracy nadal tych sznurków w okularach używa Paula jeszcze nie odkryła sznurków Byliśmy wczoraj i dziś na urodzinach, wczoraj przestraszyła się szczekania psa, płakała na początku jak ktoś głośno mówił, potem już było ok. W aparatach dźwięk jest inny. Teraz świruję na punkcie tego czy na pewno słyszy lepiej w aparatach niż bez nich. Wydaje mi się że tak, ale może to psychika każe mi tak myśleć, nie wiem. Poza tym, aparaty nie są jeszcze ustawione na "pełną" moc, bo uszy muszą się przyzwyczaić. "pełna" moc będzie ustawiona 9 maja. Cytat:
za aparaty.Jak ty byś zobaczyła mojego brzdąca jak je to byś chyba umarła. On koniecznie jak największe kęsy chciałby brać do buzi ja bym piekła te kurczaki tak jak jednego, około 2h Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ja w kombinezon przez zimę ubrałam dziecko raz bo mu nie wygodnie było. Na codzień zakładam mu body, rajstopki, spodnie, bluzkę/sweterek, czapkę i kurtkę i siup na spacer. Moje dziecko nie lubi jak jest mu za ciepło bo od razu się poci Cytat:
moje dziecko wkońcu jest zdrowe i jutro idzie do żłobka ja też piorę ciuchy Antosia w naszym proszku i nic mu nie jest coś tam widzę, ze mi w wiadomości wyżej poknociło z cytowaniem chyba bo widomość efijy wygląda tak jakby ją kism napisała . Mi to zawsze coś nie wychodzi
|
||||||||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:50.

10h w samochodzie
Chodzi mi o to że od jakichś 10dni to nasze mycie trwa 5 sekund, nie wiem czy powinnam naciskać i na siłę myć czy przeczekać, może naprawdę bolą ją dziąsła. Wcześniej wydawało mi się że ma spuchnięte górne dziąsełka a teraz sama nie wiem, a do tego zęby ma na dole
i to je głównie szczotkuję ...
13.08.2011 

)
Bo dziś w nocy już tez się dobierał... (spał z nami)

I zdrówka