|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3601 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Nasze codzienne jadłospisy cz XVIII
Cytat:
|
|
|
|
|
#3602 |
|
Zakorzenienie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;40258884]Całkiem niedawno w sumie go jadłam, teraz używam go w śladowych ilościach, ale np jem dżemy do owsianek lub owoce i bakalie. Faktycznie, utożsamiam cukier z poczuciem spełnienia, spokoju, wiem że poczuła bym się "lepiej" po zjedzeniu go. Ale walczę, bo chcę to przetrwać.[/QUOTE]
Musisz wywalic cukier na amen I pij wodę, herbatki ziołowe.
Edytowane przez Ismenkusia Czas edycji: 2013-04-11 o 18:22 |
|
|
|
#3603 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3604 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Nasze codzienne jadłospisy cz XVIII
Pije tylko wodę, zieloną herbatę i yerba mate. Ale chodzi o wykluczenie sztucznego cukru, prawda? Wciąż mogę jeść owoce, owsiankę na śniadanie, używać czasem miodu? Bo bez tego trudno by mi było dietę ułożyć, a i finansowo u mnie kiepsko. Nie chciałabym też przejść na radykalizm, a sam cukier, słodycze i dżemy mogę odrzucić.
Xzora te dżemy to oczywiście domowej roboty, nie kupne. Jest w ogóle szansa się tego pozbyć, żeby potem normalnie móc bez strachu zjeść loda w lecie albo ciasto u babci? Edytowane przez 97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 Czas edycji: 2013-04-11 o 18:43 |
|
|
|
#3605 |
|
Zakorzenienie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;40260420]Pije tylko wodę, zieloną herbatę i yerba mate. Ale chodzi o wykluczenie sztucznego cukru, prawda? Wciąż mogę jeść owoce, owsiankę na śniadanie, używać czasem miodu? Bo bez tego trudno by mi było dietę ułożyć, a i finansowo u mnie kiepsko. Nie chciałabym też przejść na radykalizm, a sam cukier, słodycze i dżemy mogę odrzucić.
co do owoców - czasami przydaje się detoks, czasami nie jest konieczny. Ja np. po owocach ochoty na słodkie nie mam, zjem np. jednego banan/grejpfruta i więcej nie chcę, więc je spokojnie mam. Ale jak u innych owoc wywołuje efekt domina, to powinien wykluczyć (potem można próbować wrócić) Xzora te dżemy to oczywiście domowej roboty, nie kupne. a z cukrem w składzie? jeśli nie, to tutaj podobnie wygląda sprawa jak z owocami. Miód będzie jeszcze bardziej problematyczny, tak samo jak stewie itp. - organizm rozpoznaje słodki smak i identyfikuje go jako cukier, więc reakcja jest identyczna jakbyś cukier jadła Jest w ogóle szansa się tego pozbyć, żeby potem normalnie móc bez strachu zjeść loda w lecie albo ciasto u babci?[/QUOTE] czy alkoholika da się wyleczyć żeby wypity po 2 latach abstynencji kieliszek wina nie spowodował ciągu alkoholowego? chociaż może uzależnienie od cukru nie jest aż tak silne jak od alkoholu mnie na czystej diecie do słodyczy nie ciągnie w ogóle - ale jak spróbuję tylko odrobinę to przegrywam na całej linii i nie ma znaczenia czy słodycze ostatnio jadłam 2 tygodnie temu czy 2 miesiące. No, ale może jak wytrzymam rok bez nich, to inaczej to będzie wyglądało Podobno terapią biofeedback można ugasić tą reakcję, ale to takie niepotwierdzone info, w które się nie wgłębiałam
|
|
|
|
#3606 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz XVIII
Ja tez kocham slodycze, cukier, dzemiki. Slodycze narazie odrzucilam ale wiem, ze z reszty nie da sie do konca zrezygnowac bo musialabym z zycia zrezygnowac, wychodzenia itd
Zreszta wszystko trzeba jesc w malych ilosciach zeby kiedys sie na to nie rzucic. Slodze slodzikiem herbaty, kawy itd. Jak jestem glodna po kolacji to pije Inke slodzona slodzikiem lub pije prawdziwe kakao. Przechodzi mi, syci mnie taki kubek napoju i jest, slodyczy nie potrzeba.
|
#3607 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Jeśli tak bardzo lubisz parówki, to ok, nie ma na to rady. Niech będzie ta parówka, no bo co... przecież się przy niej upierasz. Tylko powiem ci, że jakbyś zjadła całą grahamkę, a nie pół, nic by ci się nie stało. Uwierz, nie utyjesz od tego! Jeśli jednak chcesz się za to biczować, wywal za to z obiadu purre ziemniaczane - na bank wyjdziesz na tym lepiej. Ile tych kiełków i sałaty? Bardziej precyzyjniej to określaj. Dodałabym np. jajko, albo nawet dwie grahamki zamiast jednej. NIe bój się śniadania, bo ono rozkręca metabolizm. Im więcej śniadania zjesz, tym więcej schudniesz, to jest jak rozpalenie w piecu - wyobraź sobie. Potem cały dzień się lepiej pali. Zastosowałam to na sobie i naprawdę działa. Najedz się więc śniadania do syta, od tego na pewno nie utyjesz, a i po południu nie będziesz miała napadów. Na obiad rolada - zależy ile, bo wizazanki tu myślą, że może, że kęs na widelcu. Szpinak - bardzo ładnie. ![]() Zamiast ziemniaków zjadłabym np. ryż pełnoziarnisty albo kaszę gryczaną. Pół łososia - to znaczy pół łososia zjadłaś naprawdę, czy pół porcji czy pół puszki... Łosoś to fajny pomysł. Lepszy niż parówki. Brakuje podwieczorku. Jeśli lubisz pikantnie i konkretnie, proponowałabym po południu krwisty befsztyk z papryką chili i lubczykiem - smakowałoby ci? Nie utyłabyś, bo to białko przecież, a twój organizm rozkręciłby się. Do tego jakieś turbo fire i jedziemy... A jeśli alkohol na wieczór bardzo lubisz i nie mogłabyś się powstrzymać, to może krwawa mery z duuużą ilością soku pomidorowego z dodatkiem pieprzu?Aha i powiem ci, że jeśli jadłabyś więcej, szczególnie do południa, a po południu głównie białko i do tego ćwiczyła coś w rodzaju turbo fire - już nie pamiętam jak się nazywa ten sposób ćwiczeń, ale chodzi o te rozkręcające metabolizm, które są w programie turbo fire - w sensie że najpierw szybko, potem wolno, tak na zmianę, to nie utyłabyś, zaczęłabyś chudnąć, no nie wiem czego ci tam potrzeba, ale... musiałabyś po prostu podjąć wysiłek fizyczny. Możesz np. zacząć ze skakanką, poskacz najpierw szybko, potem wolno, znowu szybko - aby tętno nie było takie samo, wtedy rozkręca się metabolizm - jeśli nie chcesz konkretnego programu, aby tego posmakować, zrozumieć że to działa. Edytowane przez Lunatynka Czas edycji: 2013-04-11 o 21:15 |
|
|
|
|
#3608 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3609 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
:I jogurt naturalny z musli orkiszowym lo, masłem orzechowym i domową niesłodzoną konfiturą bananowo-borówkową II składana kanapka z wieloziarnistego chleba z pesto bazyliowym, oscypkiem i rzodkiewkami świeżowyciskany sok pomarańczowy III fritatta z 2 jajek z ziemniakami, zielonym groszkiem, startym kozim serem, przyprawami i szczypiorkiem ricore, pasek gorzkiej czekolady IV 2 kromki pumpernikla z camembertem, chrzanem i ogórkiem do picia ponadto: woda, herbata jaśminowa, pokrzywa x2 i espresso |
|
|
|
|
#3610 |
|
Rozeznanie
|
Bardzo proszę o ocenę mojego U
- 80g chleba 'fitness' (4 kromki) , 2 plastry szynki, gotowane jajko, rzodkiewka, papryka +czerowna herbata - kromka tego samego chleba, serek wiejski lekki 150g - 4 łyżki granoli (kupnej) - canneloni (4 rurki) z sosem bolońskim pod beszamelem (niedużo sera) + sałatka z sałaty, ogórka, pomidorków, oliwek, bazylii papryki konserwowej z oliwą i octem winnym + lampka czerwonego wytrawnego wina - może jeszcze zjem jakiegoś owoca dziękuję
|
#3611 |
|
Rozeznanie
|
Postanowilam przytyć jeszcze 5kg,ale dla siebie samej . Mimo,że może już nie muszę to ważam ,że waga kg przy 175 bedzie w sam raz!
A teraz pytanie,bo okresu nie dostalam juz drugi raz i strasznie mi przykro..cekam drugi miesiac,prosze o ocenke 2500kcal wystarczy ? Jak myslicie? Siedzacy tryb zycia niestety,ale jak juz przytyje ,wtedy bede rzezbić. sniadanko manna 500ml mleka 2%+3lyzki kaszy+garsc wloskich gruby razowiec z dzemem truskawkowym i masłęm gruby razowiec z 2plastrami szynki,pomidorem i ogorkiem zielonym posmarowana serem bialym II 2grube skladane kromki razowca z serem moj ulubiony ogorem i salatą sok marchewkowy obiad 3 spore ziemniaki+jajo sadzone+szklanka maslanki caly talerz zupy zabielanej na kosci z fasola,kurczakiem z zakepką i makaronem podwieczorek duze jabłko+kromka razowca z polową makreli z puszki kolacja 200g wiesnika kromka gruba razowca z 2plastrami szynki,serem,rukolą,masłe m,sosem czosnkowym kromka gruba razowca z serem białym tłustym babci wpadla miseczka wloskich z macadamia |
|
|
|
#3612 |
|
Zadomowienie
|
R
I: owsianka (150ml mleka 1,5%, 3 łyżki płatków owsianych, łyżka zarodków, łyżka sezamu), 200g jogurtu naturalnego, banan; inka z mlekiem II: 2 kromki z bułki pełnoziarnistej- jedna z jajkiem i pomidorem, druga z twarożkiem chudym, rzodkiewką, pomidorem i sałatą 1h jazdy na rolkach III: makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem zmieszanym z serkiem homo IV: (na uczelni) homo naturalny, mała kromka z bułki z ziarnami, surowa marchew V: wiejski z łyżeczką miodu i słonecznikiem, 3 garście pistacji Ok. 50 min treningu siłowego VI: jajko sadzone z rzeżuchą (godz. 22) W obiedzie niestety nie było żadnego mięska, bo zamrażarka studenta świeci pustkami pod koniec tygodnia
|
|
|
|
#3613 |
|
Wtajemniczenie
|
RRRR
I. omlet z 2 jaj, na zmielonym muesli, 2 łyżki mleka, posmarowane papką z brzoskwiń (zazwyczja daję płatki owsiane, ale mi się wczoraj skończyły) II. serek wiejski z suszonymi figami, 2 ciastka owsiane mojego wypieku (z dużą ilością orzechów) III. pelnoziarniste spaghetti z kurczakiem, marchewką i cukinią (sos curry na bazie jogurtu nat.) IV. sałatka: mix sałat, papryka czerwona, tuńczyk wsw, fasola czerwona, trochę kukurydzy + kromka chleba pełnoziarnistego (wywalić chleb czy zostawić???) V. pół kostki sera białego z rzodkiewkami w międzyczasie marchwki i pomidorki koktailowe Bardzo ładnie prosze o ocenkę ![]() ![]()
|
|
|
|
#3614 |
|
Zakorzenienie
|
Moje wczorajsze R:
I: omlet z trzech jaj, sałatka ze świeżym szpinakiem, sałatą lodową, pomidorem, ogórkiem i pomidorami, ziarnami słonecznika i dynią, polana olejem lnianym, posypana ziołami, herbata zielona II: dwie bułki z dynią, serkiem szczypiorkowym z sałatą, szynką, serem żółtym, papryką, duży Kubuś, III: dwa duże szaszłyki pieczone w piekarniku z piersią z kurczaka w ziołach, papryką, cukinią i cebulką, polane sosem czosnkowym na bazie jogurtu, IV: sałatka taka jak rano + 3 kiwi, 2 pomarańcze, herbata zielona z cytryną i miodem Wiem, że kolację spieprzyłam. Bo na kolację mogłam zjeść to co na śniadanie, a na śniadanie owsiankę ale uczę się ją robić, bo jakoś jej smak do mnie nie przemawia.Dziś na śniadanie udało mi się ją zjeść, ale i tak nie umiem się do niej przekonać
|
|
|
|
#3615 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zamiast dwóch bułek jedna, a do obiadu kilka łych ryżu brązowego np.
|
|
|
#3616 |
|
Przyczajenie
|
Hmm, więc jestem tu nowa.
![]() W skrócie: mam ED, staram się z tego wychodzić, jadłospis na U, choć za P bym się nie obraziła. ![]() Więc moje przykładowe U: I: Owsianka (trochę więcej niż 5 łyżek płatków, szklanka mleka sojowego) z owocami (jabłka/banan/maliny etc.) i suszonymi daktylami, II: Placki na waniliowym serku homo z dżemem pomarańczowym, III: Pierś z kurczaka ze szpinakiem, ryż (biały - jem na mieście, nie mam wyboru), warzywa na patelnie, IV: Szklanka owoców (śliwki, maliny, jagody...), 3 daktyle, V: Duża bułka żytnia na pół: pół z masłem orzechowym, pół z dżemem. Aktywność: co drugi dzień 40 minut lekkich ćwiczeń. Nadaje się to na U? Co mogę pozmieniać?
|
|
|
|
#3617 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3618 |
|
Zadomowienie
|
mam ten sam problem, ze nie lubie tych platkow. Czym je zastapic?
Te ostanie trzy cztery powtorzenia, to jest to co powoduje że mieśnie rosną. Ten moment bólu odziela mistrzów od ludzi którzy nimi nie są. Tego własnie barkuje wiekszości ludzi, determinacji aby powiedzieć nie ważne co się stanie, przejdę przez ten ból. bez słodyczy 0/20 |
|
|
|
#3619 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie przepadam za typową owsianką, ale mielę płatki na pył i zastępuje nimi mąkę do omletów na słodko i na słono, albo dodaję do jajka, twarogu, sera i owoców i robie coś ala racuchy, piekę z nich ciastka z bakaliami...także płatki zjadam, ale nie w typowej formie
|
|
|
|
#3620 |
|
Zakorzenienie
|
Myślicie, że taki jadłospis jest ok (dla kogoś, kto chce zrzucić maks. 2 kg)?
Połączyłam to, co lubię i jem często. Śniadanie: owsianka (5 łyżek płatków górskich) z bananem, siemieniem lnianym i cynamonem na mleku, szklanka wody Drugie śniadanie: grahamka z serem, sałatą, pomidorem, sok marchwiowy typu Kubuś Obiad: Pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem, brokułami i serem typu feta i odrobiną oliwy z oliwek Podwieczorek: dwie kromki chleba razowego z masłem orzechowym 90%, dwa kawałki batonika czekoladowego, pomarańcza, kawa/zielona herbata Kolacja: dwie kromki chleba razowego ze słonecznikiem: z burgerem z soczewicy (bezmięsnym)/wędzonym łososiem/jajkiem, Earl Grey, jabłko (czasem to)
Edytowane przez Darkoz Czas edycji: 2013-04-12 o 16:26 |
|
|
|
#3621 |
|
Rozeznanie
|
dzisiaj U?
sniadanie: owsianka (4łyzki płatków, łyzka orzechów laskowych, szklanka mleka 1,5%), zielona herbata obiad: typowo domowy: dwa kotlety mielone (mieso wołowo-wieprzowe) smażone na oleju takie"prawidzwe" buraczki tarte i 2 ziemniaki z koperkiem, herbata z cytrynąpodwieczorek: dwa kawałki sernika krakowskiego, batonik toblerone, kawa kolacja: dwie kromki razowca posmarowane serkiem wiejskim (2łyzki) z wedliną z indyka, całym pomiodrem, olwikami i kiełkami brokuła ![]() po: impreza, wiec pewnie wpadna jakies % z sokiem pomaranczowym ![]() dobre na rozruszanie metabolizmu i powrót @? Edytowane przez Symetria Czas edycji: 2013-04-12 o 21:03 |
|
|
|
#3622 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiejsza lekka R, może ktoś zerknie..
![]() I: dwie duże kromki domowego żytniego chleba na zakwasie z bieluchem, dwoma jajkami na twardo; kilka pomidorków koktajlowych. II: owsianka: dwie łyżki owsianych, jedna orkiszowych, dwie otrąb z serkiem homo naturalnym (opakowanie 150g), łyżką suszonej żurawiny i gruszką. III: 1/2 woreczka kaszy jęczmiennej, pierś z kurczaka i marchewka z groszkiem na parze. wpadło kilka płatków fitness w polewie jogurtowej ![]() IV: sałatka z miksu sałat i różnych warzyw z wędzonym filetem z kurczaka. turbo Ewy Chodakowskiej po treningu pół puszki tuńczyka w sosie własnym. Ujdzie?
|
|
|
|
#3623 |
|
Zakorzenienie
|
R
I owsianka na mleku z bananem i wiórkami kokosowymi II bajgiel z łososiem i szpinakiem III sałatka ( pieczone mięsko drobiowe, mix sałat z roszponką, pomidor, kukurydza i na to sos czosnkowy, który sama zrobiłam z jogurtu naturalnego) IV serek tutti jabłko-cynamon 0% 1,5l wody niegazowej byłam od 8 do 17 na uczelni :/
|
#3624 |
|
BAN stały
|
R
1. Twarożek farmerski z płatkami owsianymi, pestkami dyni, orzechami, sezamem, słonecznikiem, bananem oraz miodem. Duże jabłko. 2. Dwie kromki chleba pełnoziarnistego z masłem, pomidorem, ogórkiem i pastą łososiową. Jogurt naturalny. Sok marchwiowy. 3. Ryż brązowy, łosoś - 150 g , pół puszki groszku zielonego i pół puszki fasoli czerwonej, kilkanaście czarnych oliwek, posypane żółtym serem - smażone na oleju orzechowym, sałata zielona. przekąska - pestki dyni, orzechy pistacjowe. 4. Sardynki w oleju, sałata zielona. 5. Szpinak z jajkiem, smażony na oleju orzechowym. Szklanka soku pomidorowego. przekąska - kilka plasterków wędzonego kurczaka Kieliszek cin cin - może być? Edytowane przez Lunatynka Czas edycji: 2013-04-13 o 00:19 |
|
|
|
#3625 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze U/P(?):
I: miska płatków (mix. BF, pełnoziranistych w polewie jogurtowej z truskawami, ZB), z wkrojonymi kilkoma truskawkami, 1/2 banana, zalane jogurtem naturalnym; kawa mleczna ![]() II(w szkole): bułka wieloziarnista z pasztetem sojowym, roszponką, plastrem sera żółtego, ogórkiem, ketchupem - szczodrze posypana świeżym szczypiorem; kawa z automatu; jabłko (rozłożone na przerwy) III: ziemniaki gotowane, ryba w sosie po grecku ehh... znowu kawa. ![]() IV: cappucino od Milki - orzechowe; activia z paczuszką fitelli bananowej V: dwie kromki bułki wieloziarnistej i kromka chleba prawdziwego z ziarnami dyni: z pasztetem sojowym, ogórkiem, serkiem żółtym i ketchupem / z twarogiem i dżemem / z twarogiem, miodem i cynamonem; herbata zielona po: kakao z mlekiem, kostka orzechowej milki i dwa Merci ![]() i wsio. obleci ? |
|
|
|
#3626 |
|
Wtajemniczenie
|
R
I: Jogurt naturalny, zmiksowane płatki owsiane, otręby orkiszowe, zarodki pszenne, sezam, siemie lniane, jagody goji + banan i truskawki II: 2 Kromki orkiszowego z pasztetem domowej roboty, twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką i pomidorem III: Indyk grillowany nadziewany suszonymi pomidorami z ziemniakami IV: Kanapki orkiszowego z twarogiem i dzemem daktylowo pomaranczowym domowej roboty V: Połowa wędzonej makreli z kromką orkiszowego VI: Połowa serka wiejskiego z ćwiartką awokado 2 litry wody, sok pomarańczowy, sok warzywny |
|
|
|
#3627 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dużo już schudłaś na takich jadłospisach?Dodaję dzisiejszą Redukcję: I: orkiszanka (5 łyżek płatków orkiszowych, 1 otrąb pszennych) na mleku z bananem, kakao i jajkiem. II: dwie kromki domowego chleba żytniego z bieluchem i jajkiem na twardo, kilka pomidorków koktajlowych. killer Chodakowskiej III: serek homo naturalny z kilkoma truskawkami. IV: 1/2 woreczka kaszy jęczmiennej, filet z kurczaka na parze, surówka warzywna. V: zjem sobie serek wiejski albo makrelę wędzoną, oczywiście z warzywami. Zerknie ktoś? Byłabym bardzo wdzięczna.
|
|
|
|
|
#3628 |
|
Zadomowienie
|
R
ocenicie ? |
|
|
|
#3629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jeszcze gdzieś jakiś owoc i garść orzechów jako przekąska i będzie idealnie
|
|
#3630 |
|
Zakorzenienie
|
Przeciętnie dzisiaj. Musiałam przysiąść nad książkami, więc pozwoliłam sobie na więcej słodkości i dwie kawy.
Śniadanie: Owsianka na mleku z bananem, cynamonem i łyżeczką budyniu czekoladowego Kawa i dwa kawałki batonika 30 minut z hula hoop, ćwiczenia z ciężarkami na ramiona, ćwiczenia na tyłek Drugie śniadanie: Grahamka - jedna połowa z serem i pomidorem, druga z masłem orzechowym 90%, zielona herbata Obiad: Ryż z jakimś mięsem, 1 ciastko z orzechami i polewą czekoladową Podwieczorek: znowu kawa i dwa kawałki batonika Kolacja: Jogurt naturalny z dwoma łyżeczkami siemienia lnianego, kilkoma truskawkami, jagodami goji i łyżeczką miodu, 2 kromki chleba z ziarnami z miksem sałat, jabłko, zielona herbata.
Edytowane przez Darkoz Czas edycji: 2013-04-13 o 20:29 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:17.

Podobno terapią biofeedback można ugasić tą reakcję, ale to takie niepotwierdzone info, w które się nie wgłębiałam

13.12.13
ale uczę się ją robić, bo jakoś jej smak do mnie nie przemawia.