Nasze codzienne jadłospisy cz XVIII - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-11, 17:10   #3601
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usunięte

Dot.: Odp: Nasze codzienne jadłospisy cz XVIII

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
a kiedy ostatnio jadłaś cukier? trudno ocenić na ile to jest uzależnienie psychiczne, nawyk, a na ile sygnał organizmu

poobserwuj się, czy masz jakiś schemat ciągów na słodkie.

z blogu tłuste życie: http://www.tlustezycie.pl/2012/08/so...achcianki.html
Całkiem niedawno w sumie go jadłam, teraz używam go w śladowych ilościach, ale np jem dżemy do owsianek lub owoce i bakalie. Faktycznie, utożsamiam cukier z poczuciem spełnienia, spokoju, wiem że poczuła bym się "lepiej" po zjedzeniu go. Ale walczę, bo chcę to przetrwać.
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 18:18   #3602
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;40258884]Całkiem niedawno w sumie go jadłam, teraz używam go w śladowych ilościach, ale np jem dżemy do owsianek lub owoce i bakalie. Faktycznie, utożsamiam cukier z poczuciem spełnienia, spokoju, wiem że poczuła bym się "lepiej" po zjedzeniu go. Ale walczę, bo chcę to przetrwać.[/QUOTE]

Musisz wywalic cukier na amen w innym wypadku nie uwolnisz się nigdy

I pij wodę, herbatki ziołowe.

Edytowane przez Ismenkusia
Czas edycji: 2013-04-11 o 18:22
Ismenkusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 18:28   #3603
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ismenkusia Pokaż wiadomość
Musisz wywalic cukier na amen w innym wypadku nie uwolnisz się nigdy
dokładnie

Nephasis, cukier uzależnia jak narkotyk. Jedząc dżemiki itp tylko drażnisz swój organizm. Także tutaj zalecenie jest tak jak u alkoholika - całkowita abstynencja.
xzora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 18:42   #3604
Konto usunięte

Odp: Nasze codzienne jadłospisy cz XVIII

Pije tylko wodę, zieloną herbatę i yerba mate. Ale chodzi o wykluczenie sztucznego cukru, prawda? Wciąż mogę jeść owoce, owsiankę na śniadanie, używać czasem miodu? Bo bez tego trudno by mi było dietę ułożyć, a i finansowo u mnie kiepsko. Nie chciałabym też przejść na radykalizm, a sam cukier, słodycze i dżemy mogę odrzucić.

Xzora te dżemy to oczywiście domowej roboty, nie kupne.

Jest w ogóle szansa się tego pozbyć, żeby potem normalnie móc bez strachu zjeść loda w lecie albo ciasto u babci?

Edytowane przez 97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Czas edycji: 2013-04-11 o 18:43
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 19:26   #3605
xzora
Zakorzenienie

[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;40260420]Pije tylko wodę, zieloną herbatę i yerba mate. Ale chodzi o wykluczenie sztucznego cukru, prawda? Wciąż mogę jeść owoce, owsiankę na śniadanie, używać czasem miodu? Bo bez tego trudno by mi było dietę ułożyć, a i finansowo u mnie kiepsko. Nie chciałabym też przejść na radykalizm, a sam cukier, słodycze i dżemy mogę odrzucić.
co do owoców - czasami przydaje się detoks, czasami nie jest konieczny. Ja np. po owocach ochoty na słodkie nie mam, zjem np. jednego banan/grejpfruta i więcej nie chcę, więc je spokojnie mam. Ale jak u innych owoc wywołuje efekt domina, to powinien wykluczyć (potem można próbować wrócić)

Xzora te dżemy to oczywiście domowej roboty, nie kupne.
a z cukrem w składzie? jeśli nie, to tutaj podobnie wygląda sprawa jak z owocami. Miód będzie jeszcze bardziej problematyczny, tak samo jak stewie itp. - organizm rozpoznaje słodki smak i identyfikuje go jako cukier, więc reakcja jest identyczna jakbyś cukier jadła
Jest w ogóle szansa się tego pozbyć, żeby potem normalnie móc bez strachu zjeść loda w lecie albo ciasto u babci?[/QUOTE]
czy alkoholika da się wyleczyć żeby wypity po 2 latach abstynencji kieliszek wina nie spowodował ciągu alkoholowego?
chociaż może uzależnienie od cukru nie jest aż tak silne jak od alkoholu
mnie na czystej diecie do słodyczy nie ciągnie w ogóle - ale jak spróbuję tylko odrobinę to przegrywam na całej linii i nie ma znaczenia czy słodycze ostatnio jadłam 2 tygodnie temu czy 2 miesiące. No, ale może jak wytrzymam rok bez nich, to inaczej to będzie wyglądało Podobno terapią biofeedback można ugasić tą reakcję, ale to takie niepotwierdzone info, w które się nie wgłębiałam
xzora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 19:45   #3606
gdusiaczek
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz XVIII

Ja tez kocham slodycze, cukier, dzemiki. Slodycze narazie odrzucilam ale wiem, ze z reszty nie da sie do konca zrezygnowac bo musialabym z zycia zrezygnowac, wychodzenia itd
Zreszta wszystko trzeba jesc w malych ilosciach zeby kiedys sie na to nie rzucic.
Slodze slodzikiem herbaty, kawy itd. Jak jestem glodna po kolacji to pije Inke slodzona slodzikiem lub pije prawdziwe kakao. Przechodzi mi, syci mnie taki kubek napoju i jest, slodyczy nie potrzeba.

gdusiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 20:38   #3607
Lunatynka
BAN stały

Cytat:
R
parówka nadziewana serem, połówka grahamki z sałatą, szynka, pomidorem, kiełkami, 2 kawy
połówka grahamki jak wyżej, skład podobny
rolada (zraz poznański), puree ziemniaczane i szpinak z czosnkiem, lampka wina
1/2 łososia z koperkiem (wędzonego na gorąco)

czy ktoś życzliwy może zerknąć?
Irish, zależy ile tego zjadłaś.

Jeśli tak bardzo lubisz parówki, to ok, nie ma na to rady. Niech będzie ta parówka, no bo co... przecież się przy niej upierasz. Tylko powiem ci, że jakbyś zjadła całą grahamkę, a nie pół, nic by ci się nie stało. Uwierz, nie utyjesz od tego! Jeśli jednak chcesz się za to biczować, wywal za to z obiadu purre ziemniaczane - na bank wyjdziesz na tym lepiej. Ile tych kiełków i sałaty? Bardziej precyzyjniej to określaj. Dodałabym np. jajko, albo nawet dwie grahamki zamiast jednej. NIe bój się śniadania, bo ono rozkręca metabolizm. Im więcej śniadania zjesz, tym więcej schudniesz, to jest jak rozpalenie w piecu - wyobraź sobie. Potem cały dzień się lepiej pali. Zastosowałam to na sobie i naprawdę działa. Najedz się więc śniadania do syta, od tego na pewno nie utyjesz, a i po południu nie będziesz miała napadów.

Na obiad rolada - zależy ile, bo wizazanki tu myślą, że może, że kęs na widelcu.
Szpinak - bardzo ładnie.
Zamiast ziemniaków zjadłabym np. ryż pełnoziarnisty albo kaszę gryczaną.
Pół łososia - to znaczy pół łososia zjadłaś naprawdę, czy pół porcji czy pół puszki... Łosoś to fajny pomysł. Lepszy niż parówki.
Brakuje podwieczorku.

Jeśli lubisz pikantnie i konkretnie, proponowałabym po południu krwisty befsztyk z papryką chili i lubczykiem - smakowałoby ci? Nie utyłabyś, bo to białko przecież, a twój organizm rozkręciłby się. Do tego jakieś turbo fire i jedziemy... A jeśli alkohol na wieczór bardzo lubisz i nie mogłabyś się powstrzymać, to może krwawa mery z duuużą ilością soku pomidorowego z dodatkiem pieprzu?

Aha i powiem ci, że jeśli jadłabyś więcej, szczególnie do południa, a po południu głównie białko i do tego ćwiczyła coś w rodzaju turbo fire - już nie pamiętam jak się nazywa ten sposób ćwiczeń, ale chodzi o te rozkręcające metabolizm, które są w programie turbo fire - w sensie że najpierw szybko, potem wolno, tak na zmianę, to nie utyłabyś, zaczęłabyś chudnąć, no nie wiem czego ci tam potrzeba, ale... musiałabyś po prostu podjąć wysiłek fizyczny. Możesz np. zacząć ze skakanką, poskacz najpierw szybko, potem wolno, znowu szybko - aby tętno nie było takie samo, wtedy rozkręca się metabolizm - jeśli nie chcesz konkretnego programu, aby tego posmakować, zrozumieć że to działa.

Edytowane przez Lunatynka
Czas edycji: 2013-04-11 o 21:15
Lunatynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 20:47   #3608
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
czy alkoholika da się wyleczyć żeby wypity po 2 latach abstynencji kieliszek wina nie spowodował ciągu alkoholowego?
chociaż może uzależnienie od cukru nie jest aż tak silne jak od alkoholu
mnie na czystej diecie do słodyczy nie ciągnie w ogóle - ale jak spróbuję tylko odrobinę to przegrywam na całej linii i nie ma znaczenia czy słodycze ostatnio jadłam 2 tygodnie temu czy 2 miesiące. No, ale może jak wytrzymam rok bez nich, to inaczej to będzie wyglądało Podobno terapią biofeedback można ugasić tą reakcję, ale to takie niepotwierdzone info, w które się nie wgłębiałam
U mnie to jest tak, że nie miałam nigdy "ciągów" czy napadów. Jak wiedziałam, że mogę sobie pozwolić na słodycze to sobie pozwalałam, ale od kiedy powiedziałam sobie kategoryczne nie to jak zakładam 2-3 kostki czekolady to tyle zjem, jak mam zjeść jedno jabłko to też zjem. Jest mi ciężko, ale jestem też w stanie to kontrolować, nie wymyka mi się. Po sycącej owsiance/jaglance nie mam problemu z oderwaniem się od jedzenia, więc myślę, że to nie jest problemem. Ale już nie pozwalam sobie na "podjadanie" to tu to tam bo wiem, że po kęsie wcale nie będzie mi lepiej, a więcej wcale nie chcę jeść.
Stary 2013-04-11, 20:51   #3609
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
To ja dodam moje U

I jogurt naturalny z musli, domową niesłodzoną konfiturą bananowo-borówkową i migdałami

II składana kanapka z chleba slonecznikowego z ricottą, awokado i solą ziołową, świeży sok marchwiowy

III szybkie stir fry z brązowego ryżu i łososia z awokado, chilli i suszonymi pomidorami
ricore zalane mlekiem sojowym

IV 2 kromki grahama z makrelą, szczypiorkiem i rzodkiewką

teraz: do nauki 2 duze łyzki masła orzechowego crunchy

do picia ponadto: woda, espresso, pokrzywa x2
podbijam z prośbą o zerknięcie i od razu dzisiejsze U :

I jogurt naturalny z musli orkiszowym lo, masłem orzechowym i domową niesłodzoną konfiturą bananowo-borówkową

II składana kanapka z wieloziarnistego chleba z pesto bazyliowym, oscypkiem i rzodkiewkami
świeżowyciskany sok pomarańczowy

III fritatta z 2 jajek z ziemniakami, zielonym groszkiem, startym kozim serem, przyprawami i szczypiorkiem

ricore, pasek gorzkiej czekolady

IV 2 kromki pumpernikla z camembertem, chrzanem i ogórkiem

do picia ponadto: woda, herbata jaśminowa, pokrzywa x2 i espresso
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 21:12   #3610
always naughty
Rozeznanie

Bardzo proszę o ocenę mojego U

- 80g chleba 'fitness' (4 kromki) , 2 plastry szynki, gotowane jajko, rzodkiewka, papryka +czerowna herbata

- kromka tego samego chleba, serek wiejski lekki 150g

- 4 łyżki granoli (kupnej)

- canneloni (4 rurki) z sosem bolońskim pod beszamelem (niedużo sera) + sałatka z sałaty, ogórka, pomidorków, oliwek, bazylii papryki konserwowej z oliwą i octem winnym + lampka czerwonego wytrawnego wina

- może jeszcze zjem jakiegoś owoca

dziękuję
Stary 2013-04-11, 22:13   #3611
Bibiannaa
Rozeznanie

Postanowilam przytyć jeszcze 5kg,ale dla siebie samej . Mimo,że może już nie muszę to ważam ,że waga kg przy 175 bedzie w sam raz!
A teraz pytanie,bo okresu nie dostalam juz drugi raz i strasznie mi przykro..cekam drugi miesiac,prosze o ocenke 2500kcal wystarczy ?
Jak myslicie?
Siedzacy tryb zycia niestety,ale jak juz przytyje ,wtedy bede rzezbić.

sniadanko
manna 500ml mleka 2%+3lyzki kaszy+garsc wloskich
gruby razowiec z dzemem truskawkowym i masłęm
gruby razowiec z 2plastrami szynki,pomidorem i ogorkiem zielonym posmarowana serem bialym

II
2grube skladane kromki razowca z serem moj ulubiony ogorem i salatą
sok marchewkowy

obiad
3 spore ziemniaki+jajo sadzone+szklanka maslanki
caly talerz zupy zabielanej na kosci z fasola,kurczakiem z zakepką i makaronem

podwieczorek
duze jabłko+kromka razowca z polową makreli z puszki

kolacja
200g wiesnika
kromka gruba razowca z 2plastrami szynki,serem,rukolą,masłe m,sosem czosnkowym
kromka gruba razowca z serem białym tłustym babci

wpadla miseczka wloskich z macadamia
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-12, 00:19   #3612
Modomanka
Zadomowienie

R

I: owsianka (150ml mleka 1,5%, 3 łyżki płatków owsianych, łyżka zarodków, łyżka sezamu), 200g jogurtu naturalnego, banan; inka z mlekiem
II: 2 kromki z bułki pełnoziarnistej- jedna z jajkiem i pomidorem, druga z twarożkiem chudym, rzodkiewką, pomidorem i sałatą
1h jazdy na rolkach
III: makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem zmieszanym z serkiem homo
IV: (na uczelni) homo naturalny, mała kromka z bułki z ziarnami, surowa marchew
V: wiejski z łyżeczką miodu i słonecznikiem, 3 garście pistacji
Ok. 50 min treningu siłowego
VI: jajko sadzone z rzeżuchą (godz. 22)

W obiedzie niestety nie było żadnego mięska, bo zamrażarka studenta świeci pustkami pod koniec tygodnia
Stary 2013-04-12, 12:13   #3613
CoffeeMonster
Wtajemniczenie

RRRR

I. omlet z 2 jaj, na zmielonym muesli, 2 łyżki mleka, posmarowane papką z brzoskwiń (zazwyczja daję płatki owsiane, ale mi się wczoraj skończyły)

II. serek wiejski z suszonymi figami, 2 ciastka owsiane mojego wypieku (z dużą ilością orzechów)

III. pelnoziarniste spaghetti z kurczakiem, marchewką i cukinią (sos curry na bazie jogurtu nat.)

IV. sałatka: mix sałat, papryka czerwona, tuńczyk wsw, fasola czerwona, trochę kukurydzy + kromka chleba pełnoziarnistego (wywalić chleb czy zostawić???)

V. pół kostki sera białego z rzodkiewkami

w międzyczasie marchwki i pomidorki koktailowe

Bardzo ładnie prosze o ocenkę
Łucja 15.10.2014
Aniela29.03.2016

CoffeeMonster jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-12, 13:02   #3614
shine_sky
Zakorzenienie

Moje wczorajsze R:

I: omlet z trzech jaj, sałatka ze świeżym szpinakiem, sałatą lodową, pomidorem, ogórkiem i pomidorami, ziarnami słonecznika i dynią, polana olejem lnianym, posypana ziołami, herbata zielona
II: dwie bułki z dynią, serkiem szczypiorkowym z sałatą, szynką, serem żółtym, papryką, duży Kubuś,
III: dwa duże szaszłyki pieczone w piekarniku z piersią z kurczaka w ziołach, papryką, cukinią i cebulką, polane sosem czosnkowym na bazie jogurtu,
IV: sałatka taka jak rano + 3 kiwi, 2 pomarańcze, herbata zielona z cytryną i miodem

Wiem, że kolację spieprzyłam. Bo na kolację mogłam zjeść to co na śniadanie, a na śniadanie owsiankę ale uczę się ją robić, bo jakoś jej smak do mnie nie przemawia.
Dziś na śniadanie udało mi się ją zjeść, ale i tak nie umiem się do niej przekonać
shine_sky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-12, 13:36   #3615
Phynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shine_sky Pokaż wiadomość
Moje wczorajsze R:

I: omlet z trzech jaj, sałatka ze świeżym szpinakiem, sałatą lodową, pomidorem, ogórkiem i pomidorami, ziarnami słonecznika i dynią, polana olejem lnianym, posypana ziołami, herbata zielona
II: dwie bułki z dynią, serkiem szczypiorkowym z sałatą, szynką, serem żółtym, papryką, duży Kubuś,
III: dwa duże szaszłyki pieczone w piekarniku z piersią z kurczaka w ziołach, papryką, cukinią i cebulką, polane sosem czosnkowym na bazie jogurtu,
IV: sałatka taka jak rano + 3 kiwi, 2 pomarańcze, herbata zielona z cytryną i miodem

Wiem, że kolację spieprzyłam. Bo na kolację mogłam zjeść to co na śniadanie, a na śniadanie owsiankę ale uczę się ją robić, bo jakoś jej smak do mnie nie przemawia.
Dziś na śniadanie udało mi się ją zjeść, ale i tak nie umiem się do niej przekonać
zdecydowanie kolacja na odwrót ze śniadaniem, 3 jajka to sporo, można lepiej 2?
zamiast dwóch bułek jedna, a do obiadu kilka łych ryżu brązowego np.

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-12, 13:41   #3616
igmowa
Przyczajenie

Hmm, więc jestem tu nowa.

W skrócie: mam ED, staram się z tego wychodzić, jadłospis na U, choć za P bym się nie obraziła.

Więc moje przykładowe U:
I: Owsianka (trochę więcej niż 5 łyżek płatków, szklanka mleka sojowego) z owocami (jabłka/banan/maliny etc.) i suszonymi daktylami,
II: Placki na waniliowym serku homo z dżemem pomarańczowym,
III: Pierś z kurczaka ze szpinakiem, ryż (biały - jem na mieście, nie mam wyboru), warzywa na patelnie,
IV: Szklanka owoców (śliwki, maliny, jagody...), 3 daktyle,
V: Duża bułka żytnia na pół: pół z masłem orzechowym, pół z dżemem.

Aktywność: co drugi dzień 40 minut lekkich ćwiczeń. Nadaje się to na U? Co mogę pozmieniać?
igmowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-12, 14:15   #3617
lvia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez shine_sky Pokaż wiadomość
Moje wczorajsze R:

Nie zmuszaj się do jedzenia czegoś czego nie lubisz, dieta nie ma być męczarnią.
lvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-12, 14:37   #3618
Sylwia16_
Zadomowienie

mam ten sam problem, ze nie lubie tych platkow. Czym je zastapic?

Te ostanie trzy cztery powtorzenia, to jest to co powoduje że mieśnie rosną. Ten moment bólu odziela mistrzów od ludzi którzy nimi nie są. Tego własnie barkuje wiekszości ludzi, determinacji aby powiedzieć nie ważne co się stanie, przejdę przez ten ból.
bez słodyczy 0/20
Sylwia16_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-12, 16:03   #3619
CoffeeMonster
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sylwia16_ Pokaż wiadomość
mam ten sam problem, ze nie lubie tych platkow. Czym je zastapic?
Ja nie przepadam za typową owsianką, ale mielę płatki na pył i zastępuje nimi mąkę do omletów na słodko i na słono, albo dodaję do jajka, twarogu, sera i owoców i robie coś ala racuchy, piekę z nich ciastka z bakaliami...także płatki zjadam, ale nie w typowej formie
Łucja 15.10.2014
Aniela29.03.2016

CoffeeMonster jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-12, 16:22   #3620
Darkoz
Zakorzenienie

Myślicie, że taki jadłospis jest ok (dla kogoś, kto chce zrzucić maks. 2 kg)? Połączyłam to, co lubię i jem często.

Śniadanie: owsianka (5 łyżek płatków górskich) z bananem, siemieniem lnianym i cynamonem na mleku, szklanka wody
Drugie śniadanie: grahamka z serem, sałatą, pomidorem, sok marchwiowy typu Kubuś
Obiad: Pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem, brokułami i serem typu feta i odrobiną oliwy z oliwek
Podwieczorek: dwie kromki chleba razowego z masłem orzechowym 90%, dwa kawałki batonika czekoladowego, pomarańcza, kawa/zielona herbata
Kolacja: dwie kromki chleba razowego ze słonecznikiem: z burgerem z soczewicy (bezmięsnym)/wędzonym łososiem/jajkiem, Earl Grey, jabłko (czasem to)

Edytowane przez Darkoz
Czas edycji: 2013-04-12 o 16:26
Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-12, 16:46   #3621
Symetria
Rozeznanie

dzisiaj U?

sniadanie: owsianka (4łyzki płatków, łyzka orzechów laskowych, szklanka mleka 1,5%), zielona herbata
obiad: typowo domowy: dwa kotlety mielone (mieso wołowo-wieprzowe) smażone na oleju takie"prawidzwe" buraczki tarte i 2 ziemniaki z koperkiem, herbata z cytryną
podwieczorek: dwa kawałki sernika krakowskiego, batonik toblerone, kawa
kolacja: dwie kromki razowca posmarowane serkiem wiejskim (2łyzki) z wedliną z indyka, całym pomiodrem, olwikami i kiełkami brokuła
po: impreza, wiec pewnie wpadna jakies % z sokiem pomaranczowym

dobre na rozruszanie metabolizmu i powrót @?

Edytowane przez Symetria
Czas edycji: 2013-04-12 o 21:03
Symetria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-12, 17:47   #3622
Maddie
Wtajemniczenie

Dzisiejsza lekka R, może ktoś zerknie..

I: dwie duże kromki domowego żytniego chleba na zakwasie z bieluchem, dwoma jajkami na twardo; kilka pomidorków koktajlowych.
II: owsianka: dwie łyżki owsianych, jedna orkiszowych, dwie otrąb z serkiem homo naturalnym (opakowanie 150g), łyżką suszonej żurawiny i gruszką.
III: 1/2 woreczka kaszy jęczmiennej, pierś z kurczaka i marchewka z groszkiem na parze.
wpadło kilka płatków fitness w polewie jogurtowej
IV: sałatka z miksu sałat i różnych warzyw z wędzonym filetem z kurczaka.
turbo Ewy Chodakowskiej
po treningu pół puszki tuńczyka w sosie własnym.

Ujdzie?
Maddie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-12, 18:31   #3623
hejYou
Zakorzenienie

R
I owsianka na mleku z bananem i wiórkami kokosowymi
II bajgiel z łososiem i szpinakiem
III sałatka ( pieczone mięsko drobiowe, mix sałat z roszponką, pomidor, kukurydza i na to sos czosnkowy, który sama zrobiłam z jogurtu naturalnego)
IV serek tutti jabłko-cynamon 0%

1,5l wody niegazowej

byłam od 8 do 17 na uczelni :/
Stary 2013-04-12, 19:32   #3624
Lunatynka
BAN stały

R

1. Twarożek farmerski z płatkami owsianymi, pestkami dyni, orzechami, sezamem, słonecznikiem, bananem oraz miodem. Duże jabłko.

2. Dwie kromki chleba pełnoziarnistego z masłem, pomidorem, ogórkiem i pastą łososiową. Jogurt naturalny. Sok marchwiowy.

3. Ryż brązowy, łosoś - 150 g , pół puszki groszku zielonego i pół puszki fasoli czerwonej, kilkanaście czarnych oliwek, posypane żółtym serem - smażone na oleju orzechowym, sałata zielona.

przekąska - pestki dyni, orzechy pistacjowe.

4. Sardynki w oleju, sałata zielona.

5. Szpinak z jajkiem, smażony na oleju orzechowym. Szklanka soku pomidorowego.

przekąska - kilka plasterków wędzonego kurczaka

Kieliszek cin cin - może być?

Edytowane przez Lunatynka
Czas edycji: 2013-04-13 o 00:19
Lunatynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-12, 21:49   #3625
aguseq
Raczkowanie

Moje dzisiejsze U/P(?):

I: miska płatków (mix. BF, pełnoziranistych w polewie jogurtowej z truskawami, ZB), z wkrojonymi kilkoma truskawkami, 1/2 banana, zalane jogurtem naturalnym; kawa mleczna

II(w szkole): bułka wieloziarnista z pasztetem sojowym, roszponką, plastrem sera żółtego, ogórkiem, ketchupem - szczodrze posypana świeżym szczypiorem; kawa z automatu; jabłko (rozłożone na przerwy)

III: ziemniaki gotowane, ryba w sosie po grecku

ehh... znowu kawa.

IV: cappucino od Milki - orzechowe; activia z paczuszką fitelli bananowej

V: dwie kromki bułki wieloziarnistej i kromka chleba prawdziwego z ziarnami dyni: z pasztetem sojowym, ogórkiem, serkiem żółtym i ketchupem / z twarogiem i dżemem / z twarogiem, miodem i cynamonem; herbata zielona
po: kakao z mlekiem, kostka orzechowej milki i dwa Merci

i wsio. obleci ?
aguseq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-13, 00:53   #3626
olalola24
Wtajemniczenie

R

I: Jogurt naturalny, zmiksowane płatki owsiane, otręby orkiszowe, zarodki pszenne, sezam, siemie lniane, jagody goji + banan i truskawki
II: 2 Kromki orkiszowego z pasztetem domowej roboty, twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką i pomidorem
III: Indyk grillowany nadziewany suszonymi pomidorami z ziemniakami
IV: Kanapki orkiszowego z twarogiem i dzemem daktylowo pomaranczowym domowej roboty
V: Połowa wędzonej makreli z kromką orkiszowego
VI: Połowa serka wiejskiego z ćwiartką awokado

2 litry wody, sok pomarańczowy, sok warzywny
olalola24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-13, 14:19   #3627
Maddie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez olalola24 Pokaż wiadomość
R

I: Jogurt naturalny, zmiksowane płatki owsiane, otręby orkiszowe, zarodki pszenne, sezam, siemie lniane, jagody goji + banan i truskawki
II: 2 Kromki orkiszowego z pasztetem domowej roboty, twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką i pomidorem
III: Indyk grillowany nadziewany suszonymi pomidorami z ziemniakami
IV: Kanapki orkiszowego z twarogiem i dzemem daktylowo pomaranczowym domowej roboty
V: Połowa wędzonej makreli z kromką orkiszowego
VI: Połowa serka wiejskiego z ćwiartką awokado

2 litry wody, sok pomarańczowy, sok warzywny
Ale fajna erka wszystko bym Ci zjadła Dużo już schudłaś na takich jadłospisach?

Dodaję dzisiejszą Redukcję:

I: orkiszanka (5 łyżek płatków orkiszowych, 1 otrąb pszennych) na mleku z bananem, kakao i jajkiem.
II: dwie kromki domowego chleba żytniego z bieluchem i jajkiem na twardo, kilka pomidorków koktajlowych.
killer Chodakowskiej
III: serek homo naturalny z kilkoma truskawkami.
IV: 1/2 woreczka kaszy jęczmiennej, filet z kurczaka na parze, surówka warzywna.
V: zjem sobie serek wiejski albo makrelę wędzoną, oczywiście z warzywami.

Zerknie ktoś? Byłabym bardzo wdzięczna.
Maddie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-13, 17:39   #3628
Irish lady 28
Zadomowienie

R
  1. jajko na miękko, 2 kromki grahama z paprykarzem szczecińskim, pomidorem, rukolą
  2. kilka plastrów salami
  3. warzywa z wywaru na zupę- włoszczyzna na miękko, z pieprzem i oregano
  4. miska zupy pomidorowej w wersji wegetariańskiej, z marchewka, makronem, ziołami, pietruszką, lampka wina

ocenicie ?
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-13, 17:42   #3629
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
R
  1. jajko na miękko, 2 kromki grahama z paprykarzem szczecińskim, pomidorem, rukolą zjedz dwa jajka
  2. kilka plastrów salami+ dwie kromki chleba lub bułka i warzywa
  3. warzywa z wywaru na zupę- włoszczyzna na miękko, z pieprzem i oregano+ porcja mięsa/ryby i kasza/ryż/ziemniaki
  4. miska zupy pomidorowej w wersji wegetariańskiej, z marchewka, makronem, ziołami, pietruszką, lampka wina a tu niech będzię

ocenicie ?

i jeszcze gdzieś jakiś owoc i garść orzechów jako przekąska i będzie idealnie

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-13, 18:57   #3630
Darkoz
Zakorzenienie

Przeciętnie dzisiaj. Musiałam przysiąść nad książkami, więc pozwoliłam sobie na więcej słodkości i dwie kawy.
Śniadanie: Owsianka na mleku z bananem, cynamonem i łyżeczką budyniu czekoladowego
Kawa i dwa kawałki batonika
30 minut z hula hoop, ćwiczenia z ciężarkami na ramiona, ćwiczenia na tyłek
Drugie śniadanie: Grahamka - jedna połowa z serem i pomidorem, druga z masłem orzechowym 90%, zielona herbata
Obiad: Ryż z jakimś mięsem, 1 ciastko z orzechami i polewą czekoladową
Podwieczorek: znowu kawa i dwa kawałki batonika
Kolacja: Jogurt naturalny z dwoma łyżeczkami siemienia lnianego, kilkoma truskawkami, jagodami goji i łyżeczką miodu, 2 kromki chleba z ziarnami z miksem sałat, jabłko, zielona herbata.

Edytowane przez Darkoz
Czas edycji: 2013-04-13 o 20:29
Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości