Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8 - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-13, 22:58   #4531
monicar
Zakorzenienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8

modły zostały wysłuchane^^
Stary 2013-04-13, 23:09   #4532
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
Monika, mam nadzieję, że nie uznasz tego pytania za podjudzanie znów dyskusji o Holandii, ale ten temat bardzo mnie ciekawi
Konkretnie chodzi mi o dwujęzyczność Twojego dziecka. Z tego co kojarzę z Twoich postów, pisałaś, że to pobyt na stałe, a przedszkola są bardzo drogie (czy kojarzę źle?). Jak w tym momencie chcecie wychowywać dziecko? Czy mówicie do niego po polsku, a zakładacie, że niderlandzkiego nauczy się poprzez kontakty z rówieśnikami? Jak wygląda Twoje podejście do nauki języka? Czy chcesz się uczyć np. także z dzieckiem? Czy nieznajomość/słaba znajomość języka wiąże się z dużymi trudnościami? Wiadomo, że tyle mówi się o tym, jak to Holendrzy nie znają angielskiego, ale jednak myślę, że mogą oczekiwać choć podstawowej znajomości, czy się mylę?

Przepraszam za wścibskość, ale bardzo mnie to nurtuje, jeśli nie chcesz odpowiadać tutaj z wiadomych powodów, to może PW? Nie piszę książki/nie robię ankiety do szkoły, czy cokolwiek takiego
Odpowiedź poleciała . Powiem tak... z tym strasznym traktowaniem Polaków, to wg mnie przesada i nakręcanie polskich mediów podając jakieś wyrywkowe zdarzenia. NIe napiszą przecież, że sporo ludzi tutaj chwali Polaków (tych uczciwych), bo są pracowici, sumienni i szanują swoją pracę i pracodawcę. Niestety dużo jest cwaniaków, ale gdzie tego nie ma? Na dużą niekorzyść działa nieznajomość w ogóle jakiegokolwiek języka obcego. Przez to wielu ludzi jest oszukiwanych. Na początek serio, ten angielski wystarczy a lokalnego języka się można nauczyć, chociażby przez kursy organizowane z biura pracy, albo jakieś organizacje polonijne, lub z internetu. Mi na razie pozostaje to ostatnie .
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-13, 23:36   #4533
sante
Wtajemniczenie

Jak to niektórym w pomarańczowym jest do twarzy
sante jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-13, 23:40   #4534
monicar
Zakorzenienie

oho długo nie było spokoju...
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=687734
Stary 2013-04-13, 23:45   #4535
201607231707
Konto usunięte

Juz ją zgłosiłam, sialalala.
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-14, 00:08   #4536
Chorea
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
Wiadomo, że tyle mówi się o tym, jak to Holendrzy nie znają angielskiego, ale jednak myślę, że mogą oczekiwać choć podstawowej znajomości, czy się mylę?

serio? powiedzialabym, ze to wierutne bzdury

Edytowane przez Chorea
Czas edycji: 2013-04-14 o 00:09
Chorea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-14, 00:15   #4537
monicar
Zakorzenienie

Dziwi mnie postawa ludzi, którzy otrzymując zawiadomienie o ślubie, nie cieszą się z możliwości uczestniczenia w ceremonii tylko zarzucają młodej parze skąpstwo, zachłanność i wszystko co najgorsze.
Stary 2013-04-14, 00:21   #4538
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Już w nic nie wierzę . NIkomu też nie wierzę. A co mi dało rozwalenie wątku? Nic i wstyd mi, że zrobiłam coś tak głupiego.
Ale o co chodzi? Co zrobiłaś?
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-14, 00:21   #4539
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monicar Pokaż wiadomość
Dziwi mnie postawa ludzi, którzy otrzymując zawiadomienie o ślubie, nie cieszą się z możliwości uczestniczenia w ceremonii tylko zarzucają młodej parze skąpstwo, zachłanność i wszystko co najgorsze.
Bo jak ktoś wziął kredyt na 20 lat i zaprosił wszystkich w promieniu 300km, to potem jest rozczarowany, ze ktoś go "nie odprosił". Tacy ludzie przewaznie się rzucają. A czasem jest tak, ze ktoś po prostu nie może zrobić wesela na 200 osób i to trzeba rozumieć.
Stary 2013-04-14, 00:23   #4540
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-14, 00:25   #4541
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chorea Pokaż wiadomość

serio? powiedzialabym, ze to wierutne bzdury
Chodziło mi o to, ze znaja go b. dobrze, pozno juz
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-14, 01:20   #4542
WhiteCherry
Zakorzenienie

Holendrzy bardzo dobrze znają angielski.

edit: teraz zauważyłam powyższy post :P
Stary 2013-04-14, 07:13   #4543
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tak miałam, zaprosiłam tylko najbliższą rodzinę i przyjaciół, była bardzo skromna impreza w restauracji, bez zespołu, dj-a, tańców do białego rana, morza wódki, bigosu, oczepin i innych atrakcji. Część się obraziła że nie było wesela na 200 osób z noclegiem, część ( chrzestna) stwierdziła że nie należy nam się prezent bo nie ma prawdziwego wesela.
Ale mieliśmy to w poszanowaniu bo nie musieliśmy brac kredytu na wesele czy też oszczędzać przez dwa lata na nie.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-14, 08:31   #4544
sante
Wtajemniczenie

szacun za odwagę inni dla świętego spokoju zadłużają się.
Ej to ja miałam być porannym ptaszkiem od 5.40 już dziobem kłapię i myślałam,że będę pierwsza

---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 07:34 ----------

a propos ptaszków to na intymnym jeden padł
Stary 2013-04-14, 08:43   #4545
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
Holendrzy bardzo dobrze znają angielski.

edit: teraz zauważyłam powyższy post :P
Właśnie przez to, że znają bardzo dobrze, osobie, która zna angielski i może wszystko załatwić, ciężko jest się kopnąć w tyłek i zacząć uczyć holenderskiego. Nie ma się motywacji, bo przecież załatwisz, co chcesz. Tylko...czasem się zdarzy, że ktoś ni w ząb nie ogarnia angielskiego, więc jakaś podstawa języka lokalnego się przydaje. Dziwią mnie osoby, które jadą za granicę i nic, zero żadnego obcego języka i nie chcą się też żadnego nauczyć, bo po co? Tylko, jak byłam świadkiem przypadku, jak kolega miał nagły atak zęba. Koordynator go olał i mąż musiał z tym kolegą jechać nagle w nocy do szpitala. Nie chciałabym być od kogoś zależna w tym sensie, że nie będę umiałą nawet powiedzieć, że mnie ten i ten ząb boli. A niektórym pomagaliśmy w takich rzeczach, jak kupowanie karty do telefonu, także tego...no.

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ----------

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Ja tak miałam, zaprosiłam tylko najbliższą rodzinę i przyjaciół, była bardzo skromna impreza w restauracji, bez zespołu, dj-a, tańców do białego rana, morza wódki, bigosu, oczepin i innych atrakcji. Część się obraziła że nie było wesela na 200 osób z noclegiem, część ( chrzestna) stwierdziła że nie należy nam się prezent bo nie ma prawdziwego wesela.
Ale mieliśmy to w poszanowaniu bo nie musieliśmy brac kredytu na wesele czy też oszczędzać przez dwa lata na nie.
Że co proszę?
Stary 2013-04-14, 09:18   #4546
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Właśnie przez to, że znają bardzo dobrze, osobie, która zna angielski i może wszystko załatwić, ciężko jest się kopnąć w tyłek i zacząć uczyć holenderskiego. Nie ma się motywacji, bo przecież załatwisz, co chcesz. Tylko...czasem się zdarzy, że ktoś ni w ząb nie ogarnia angielskiego, więc jakaś podstawa języka lokalnego się przydaje. Dziwią mnie osoby, które jadą za granicę i nic, zero żadnego obcego języka i nie chcą się też żadnego nauczyć, bo po co? Tylko, jak byłam świadkiem przypadku, jak kolega miał nagły atak zęba. Koordynator go olał i mąż musiał z tym kolegą jechać nagle w nocy do szpitala. Nie chciałabym być od kogoś zależna w tym sensie, że nie będę umiałą nawet powiedzieć, że mnie ten i ten ząb boli. A niektórym pomagaliśmy w takich rzeczach, jak kupowanie karty do telefonu, także tego...no.
Kiedy byłam w Anglii, takie nieradzenie sobie było normalne u Polaków. Z każdą sprawą zwracali się do swoich dzieci. Rozumiem, jakby byli tam miesiąc, ale oni siedzą tam po 3-4 lata i języka dalej ni w ząb. I co lepsze, osoby te nie widzą w tym nic złego, a jak firma wysłała ich na bezpłatny kurs angielskiego to się jeszcze obruszyli

Edytowane przez 201604200942
Czas edycji: 2013-04-14 o 09:24
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-14, 09:22   #4547
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
Kiedy byłam w Anglii, takie nieradzenie sobie było normalne u Polaków. Z każdą sprawą zwracali się do swoich dzieci. Rozumiem, jakby byli tam miesiąc, ale oni siedzą tam po 3-4 lata i języka dalej ni w ząb. I co lepsze osoby te nie widzą w tym nic złego, a jak firma wysłała ich na bezpłatny kurs angielskiego to się jeszcze obruszyli
Mąż miał kurs z biura pracy. Prócz niego, to może 2-3 osoby były jeszcze zainteresowane, a reszta byle odbębnić i do domu. Nawet nie udawali, że ich to interesuje. Dziwi mnie to, bo w końcu nie jest się uzależnionym od czyjejś dobrej woli, a nawet, jak się wróci do kraju, to ma się co wpisać w cv.
Stary 2013-04-14, 09:26   #4548
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Kiedy byłam w Anglii, takie nieradzenie sobie było normalne u Polaków. Z każdą sprawą zwracali się do swoich dzieci. Rozumiem, jakby byli tam miesiąc, ale oni siedzą tam po 3-4 lata i języka dalej ni w ząb. I co lepsze osoby te nie widzą w tym nic złego, a jak firma wysłała ich na bezpłatny kurs angielskiego to się jeszcze obruszyli
Zdarza się niestety
Mnie to przeraża, że ludzie, posyłają dzieci do szoły w UK i nie są w stanie przez brak znajomości języka:
porozumieć się z nauczycielem
pomóc dziecku w nauce
Nie wspominając o wizytach u lekarza.

Temat rzeka...
Stary 2013-04-14, 09:31   #4549
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Zdarza się niestety
Mnie to przeraża, że ludzie, posyłają dzieci do szoły w UK i nie są w stanie przez brak znajomości języka:
pomóc dziecku w nauce

Temat rzeka...
Też tego nie czaję. Szczególnie, jak się ma dziecko, które uczy się na poziomie obrazków i podpisów. Trzeba bardzo nie chcieć się nauczyć języka, żeby nawet podstaw nie załapać. Poza tym, przecież słówka za granicą nas bombardują zewsząd, np. w sklepie spożywczym, czy w ogóle na różnych produktach.
Stary 2013-04-14, 09:36   #4550
sante
Wtajemniczenie

w Niemczech wysyłają na kurs i płacą jakąś kasę za to ,że nie możesz w tym czasie pracować.Niektórzy podobno(oczywiście nasi),celowo nie zdają kursu i powtarzają,bo kasa jest trochę mniejsza od niższych zarobków
Stary 2013-04-14, 09:38   #4551
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sante Pokaż wiadomość
w Niemczech wysyłają na kurs i płacą jakąś kasę za to ,że nie możesz w tym czasie pracować.Niektórzy podobno(oczywiście nasi),celowo nie zdają kursu i powtarzają,bo kasa jest trochę mniejsza od niższych zarobków
dziiiiz, a potem zdziwienie, że nas nie lubią.
Stary 2013-04-14, 09:58   #4552
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Zdarza się niestety
pomóc dziecku w nauce

Temat rzeka...
Ja w ogóle nie jestem w stanie pojąć jak można się porwać na emigrację bez znajomości jakiegokolwiek języka, zwłaszcza kraju do którego się jedzie. Przecież to niebezpieczne jest po prostu, jak ma się rodzinę to już w ogóle... W UK można jeszcze dostać tłumacza, albo i poprosić jakiegoś innego Polaka o pomoc, bo prawdopodobieństwo spotkania takowego w każdym miejscu jest bardzo duże. Ale w innych krajach już nie jest tak łatwo - TŻ mi czasem opowiada odnośnie Niemiec, że np. gdzieś tam przychodzi jakiś tam Turek z żoną - on zna niemiecki, a ona nie, bo i po co skoro nie pracuje i spotyka się ze znajomymi tylko przy mężu. Zawsze się wtedy zastanawiam co będzie, jak mąż dostanie zawału albo zasłabnie, a kobieta będzie musiała zadzwonić po pogotowie i... ani be ani me. Będzie liczyć na łaskę sąsiadów, nie zadzwoni wcale?
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-14, 10:08   #4553
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Ja w ogóle nie jestem w stanie pojąć jak można się porwać na emigrację bez znajomości jakiegokolwiek języka, zwłaszcza kraju do którego się jedzie. Przecież to niebezpieczne jest po prostu, jak ma się rodzinę to już w ogóle... W UK można jeszcze dostać tłumacza, albo i poprosić jakiegoś innego Polaka o pomoc, bo prawdopodobieństwo spotkania takowego w każdym miejscu jest bardzo duże. Ale w innych krajach już nie jest tak łatwo - TŻ mi czasem opowiada odnośnie Niemiec, że np. gdzieś tam przychodzi jakiś tam Turek z żoną - on zna niemiecki, a ona nie, bo i po co skoro nie pracuje i spotyka się ze znajomymi tylko przy mężu. Zawsze się wtedy zastanawiam co będzie, jak mąż dostanie zawału albo zasłabnie, a kobieta będzie musiała zadzwonić po pogotowie i... ani be ani me. Będzie liczyć na łaskę sąsiadów, nie zadzwoni wcale?
Ja przyjechałam do UK z podstawową znajomością języka angielskiego.
Nie była to dokładnie i składnie zaplanowana emiracja.
Szybko zaczęłam pracować i uczyć się języka (sama i na dodatkowych zajęciach). I chociaż nadal mam mnóstwo uwag co do tego jak znam język, porozumiewam sie bez problemu.

Co do rodzin, w któych żona nie znajezyka. W UK jest to bardzo czesta sytuacja. Podejrzewam, ze gdyby poszedł telefon: z nieskładnym help to karetka y przyjechała. Pewności jednak nie mam.
Stary 2013-04-14, 10:15   #4554
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Szybko zaczęłam pracować i uczyć się języka (sama i na dodatkowych zajęciach). I chociaż nadal mam mnóstwo uwag co do tego jak znam język, porozumiewam sie bez problemu.

Co do rodzin, w któych żona nie znajezyka. W UK jest to bardzo czesta sytuacja. Podejrzewam, ze gdyby poszedł telefon: z nieskładnym help to karetka y przyjechała. Pewności jednak nie mam.
Raz znajomemu w kieszeni się niechcący telefon połączył ze 112. Po 3 głuchych połączeniach miał pod domem strażaków z pytaniem, co się dzieje, a on nie wiedział, o co chodzi.
Stary 2013-04-14, 10:18   #4555
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Że co proszę?
TO jest standard weselny, obgadanie bo tort był brzydki, za mały za słodki, za duży, niebieski, w kształcie serca, piętrowy, kiczowaty lub zwykły. Jedzenia było za dużo za mało.

Mi sie oberwało za białą suknię a ślub " nie był prawdziwy" bo cywilny.

Cytat:
Kiedy byłam w Anglii, takie nieradzenie sobie było normalne u Polaków. Z każdą sprawą zwracali się do swoich dzieci. Rozumiem, jakby byli tam miesiąc, ale oni siedzą tam po 3-4 lata i języka dalej ni w ząb. I co lepsze, osoby te nie widzą w tym nic złego, a jak firma wysłała ich na bezpłatny kurs angielskiego to się jeszcze obruszyli
Mnie to szokuje, ale też znam takie przypadki.

Cytat:
Zdarza się niestety
pomóc dziecku w nauce

Temat rzeka...
Temat rzeka, raz weszłam na stronę mypolacy ( strona dla Polaków emigrantów)i się przeraziłam tym co ludzie tam wypisują.

Cytat:

Tak powinno być, jedziesz za granicę używasz języka i uczysz sie go każdego dnia.

W UK pewnie by przyjechała, są przyzwyczajeni do emigrantów co języka nie znają.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-14, 10:27   #4556
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
TO jest standard weselny, obgadanie bo tort był brzydki, za mały za słodki, za duży, niebieski, w kształcie serca, piętrowy, kiczowaty lub zwykły. Jedzenia było za dużo za mało.

Mi sie oberwało za białą suknię a ślub " nie był prawdziwy" bo cywilny.

Mnie to szokuje, ale też znam takie przypadki.

Temat rzeka, raz weszłam na stronę mypolacy ( strona dla Polaków emigrantów)i się przeraziłam tym co ludzie tam wypisują.

Tak powinno być, jedziesz za granicę używasz języka i uczysz sie go każdego dnia.

W UK pewnie by przyjechała, są przyzwyczajeni do emigrantów co języka nie znają.
No tak...moja babcia mi wypomniała, że nie było winietek przy siedzeniach tylko wolna amerykanka. Życie .
Stary 2013-04-14, 11:25   #4557
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość

oja, najszybszy ban jaki widziałam!
Cytat:
Napisane przez Demi93 Pokaż wiadomość
Bóg jednak istnieje!

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

Cytat:
Serio, są tacy?

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-14, 11:36   #4558
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

Serio, są tacy?
Nie ciesz się kochana. Ona wróciła!
Stary 2013-04-14, 12:01   #4559
sante
Wtajemniczenie

a jak u was w wielkim świecie z modami na prezent.W mojej okolicy już w zaproszeniu jest umieszczony zgrabny wierszyk,żeby się nie zastanawiać nad prezentem tylko kasę dać.ostatnio młoda zyczyła sobie zamiast kwiatów winko
Stary 2013-04-14, 12:13   #4560
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez sante Pokaż wiadomość
a jak u was w wielkim świecie z modami na prezent.W mojej okolicy już w zaproszeniu jest umieszczony zgrabny wierszyk,żeby się nie zastanawiać nad prezentem tylko kasę dać.ostatnio młoda zyczyła sobie zamiast kwiatów winko
Ta, u nas też ten wierszyk się pojawia.
Co do próśb o wino/kwiaty - to mnie jakoś nie dziwi.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości