|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#12961 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
nefre ojjj to super
juz czuje jak gubimy ten tluszczyk niedobry :P
|
|
|
|
#12962 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#12963 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem jadłospisik lepszy,bo więcej białka jest
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#12964 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#12965 |
|
Zakorzenienie
|
No też jest w ''ruchu''
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
#12966 |
|
Rozeznanie
|
czy węglowodany na kolację to bardzo ciężki grzech i zamach na zdrowie i prawidłowe odżywianie? odkąd do białka dodaję sobie na kolację kromkę razowca to lepiej mi się śpi oraz funkcjonuje przed snem, łatwiej zasypia, oraz poziom cukru nie skacze...ogólnie lepsza kondycja wieczorna. Tyle że tak często tu mowa o kolacji tylko białkowej, że sama nie wiem czy iść w myśl tej zasady czy raczej słuchać organizmu
|
#12967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem czy dobrze mówię,ale z tego co mi wiadomo,to kolacja czysto białkowa jest wskazana dla osób odchudzających się,a nie utrzymujących wagę,lub próbujących przytyć
|
|
|
|
#12968 |
|
Zakorzenienie
|
Dzis było tak:
IŚ: kromeczka chlebka pełnoziarnistegoz almette IIŚ: activia O: filet z piersi kurczaka, troche ziemniaków i surówka z marchewki, jabłka i kapusty P: piwko red's K: serek wiejski ze szczypiorkiem i przyprawami i kawałek bagiedki (nie umiem jeść samego serka) No i jak?? Proszę o opinie!!! |
|
|
|
#12969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a bardzo chciałabym na kolacje wsunąć chlebek czy grahame
|
|
#12970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakieś małe to 1 i 2 snidanie. Co to jest kromka chleba? Albo sama activia? Powaznie się tym najadasz?
|
|
|
|
|
#12971 |
|
Raczkowanie
|
dzis menu wyjazdowe-szkolenie
1s owsianka 3 łyzki 1 łyzka otrebów 100 ml szklanki mleka 0,5% kawaz mlekiem 2ś sernik ob żurek jakiś kotlet z serkiem żółtym w środku surówka z marchewki+ szklanka soku nie było nic do wyborukol 100 g wiejskiego ogórek konserwowy nie wiem barzdzo źle
|
|
|
|
#12972 |
|
Zakorzenienie
|
najchętniej to bym wogóle nie jadła sniadania, bo rano wogóle nie jestem głodna, a to 2ś dlatego było takie małe bo miałam dziś tylko 4 lekcje w szkole więc od razu po powrocie do domu zjadłam obiad, zwykle jem jakąś kanapeczkę lub grahamke z dodatkami.
|
|
|
|
#12973 | |
|
xxyy
|
Cytat:
zwracam tylko uwage zeby nie bylo w takiej mieszance kukurydzy bo nie przepadam za nia jutro sobie zrobie chyba warzyka na patelnie z kefirkiem uwielbiam
|
|
#12974 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() Ja niestety nie mam sie czym pochwalić bo nie ma żadnych popraw w moim jadłospisie a to dlatego ze wrócilam do domu o godzinie 20 i wtedy jadłam obiad ![]() śniadanie dom-skibka razowego z serkiem(ale to jeszcze nie ten jaki powinnien być to był serek pietnicy ale z przyprawami)szklanka wody śniadanie szkoła-to miałam lekcje od rana do 17 i miałam 3 kanapki z tym serkiem na to żodkiewka i sałata +kawa i potem pół kubka barszczu Obiad-2 gryzy pizzy i jogurt malinowy mały Kolacja w domu:godzina 20 jeden gołąbek i herbata zielona potem szklanka wody i zrobie sobie jeszcze jedna herbate bo dzieki niej własnie byłam w ubikacji pierwszy raz dzisiaj! dodatki to tic taci(miałam jeszcze wiec je zjadłam i jeden cukierek )ja to chyba nigdy nie schudne a jak widze swoje nogi to sie załamuje
|
|
|
|
#12975 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jednak na kolacje zjadłam sam serek mleczny twarogowy z marakują<pychotka>! Tym razem zakupiłam w lidlu od razu 500 gram i zjadłam gdies koło 200 gram tego serka:P najadłam sie:P |
|
|
|
|
#12976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#12977 |
|
Raczkowanie
|
Hm...mam pytanie
czy takie warzywa na patelnie są dobre gdy zamierzam schudnąć? To znaczy jem zdrowo ale ograniczam niektóre rzeczy. I zastanawiam się nad tymi warzywami bo one w końcu są smażone i w ogóle...
|
#12978 | |
|
lipiec na maksa!!! :)
|
Cytat:
chociaz ja mam zamiar jesc je z parowaru poki co zapiekam je w piekarniku.
|
|
|
#12979 | |
|
xxyy
|
Cytat:
warto tez zwrocic uwage na to co wchodzi w sklad danych warzyw, niektore maja smieszna wartosc kaloryczna np 20 kalorii na 100 g ( moj ulubiony mix brokulowy - kalafior, brokuly, marchewka).
|
|
#12980 | |
|
xxyy
|
Cytat:
bo ja zawsze dusze na patelni z dodatkiem wody. ale zaciekawila mnie ta wersj z piekarnika
|
|
#12981 | |
|
|
Cytat:
ś: owsianka z płatkami musli, łyzka otrebow, nasiona slonecznika z 250ml mleka 2% 2ś: kanapka z razowego chlebka z szynką, rzodkiewką i pomidorem, jabłko o: gotowana pierś z kurczaka, pół terebki brazowego ryzu, surówka z kapusty, ogórków, papryki ![]() p: jogurt pitny z jabłkiem i mięta k: serek wiejski z lidla ze szczypiorkiemjutro planuje (od 14 na uczelni i nie wiem czy lepiej zjesc jeszcze w domu czy juz na uczelni )ś: owsianka z musli, otrebami i slonecznikiem 2ś: kanapka z razwego chleba ze slonecznikiem z szynka, rzodkiewka i pomidorem; jablko o: sałatka z gotowanej piersi kurczaka, pół torebki kaszy jeczmiennej, brokuły, gotowane warzywa na patelnie p: jogurt naturalny bez cukru danone k: serek wiejski z dodatkami
|
|
|
#12982 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
#12983 |
|
Wiele hałasu o nic.
|
Sroda:
Sniadanie: jajecznica z trzech jaj z dodatkiem sera feta i cebulki smażona na łyżeczce oliwy z oliwek Lunch: gorący kubek, rozsół z makaronem (musiałam cos na szybko na uczelni) Obiad: mrozona mieszanka warzywna, ugotowana z 1/4 kostki rosołowej (ok 150 g) Kolacja-noc (uczyłam się do 6 rano na egzamin poprawkowy) tak więc kolacja: 3 pomidory z jogurtem i cebulka, 1/2 grahamki Przegryzka: plaster twarogu II przegryzka: serek activia (duzo herbaty rumiankowej przez całą noc) 2 godzinki snu Sniadanie 1/2 grahamki z plastrem twarogu, zilenoa herbata II Sniadanie Actimelek Lunch (już po egzaminie)- jogurt musli Obiad: brokuły zapiekane z jak najmniejszą ilością sosu beszamelowego (mama zrobiła z okazji poprawki, nie mogłam odmówić) Kolacja Mrożnaka warzywna opodsmażona na patelni bez tłuszczu (ok 80 gram)
|
#12984 |
|
Zakorzenienie
|
kol: serek wiejski 200g kranstystw+pół ogórka zielonego+fit up+ kromka grahama
![]() ładnie prawda..?
|
|
|
|
#12985 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny pytanieeee jak maja sie waze diety i zdrowy tryb jedzenia do zblizajacych sie swiat? wiadomo potrawy, baby, pysznosci... nie mozna przeciez odmowic sobie wszystiego ;/ ja mam kolejny problem...wesele kuzynki za tydzien. typowe wiejskie wesele z poprawinami bedzie mnostwo jedzenia i co chwile bedą cos podawac. wiem ze porcje trzeba ograniczyc...ale jak tu sie oprzec takim pysznoscią? no i jak jesc zeby nie zaprzepascic tych wszystkich cwiczen i staran?
|
#12986 | |||
|
xxyy
|
Cytat:
dziewczyny a wiecie moze co mozna robic w kombiwarze? i do czego to urzadzenie w ogole sluzy? bo lezy u mnie w domu nieuzywane ![]() Cytat:
Cytat:
w obiadku brak bialka, brokuly sa bardzo nieskokaloryczne wiec musialabys zjesc ich naparwde duzo zeby dostarczyc organizmowy potrzebnej energii. w kolacji tez brak bialka, czemu tylko 80 g mrozonki? nie wyobrazam soebie ze moglabym zjesc tak malo. brak podiweczorka, a na snaidanie mogla byc cala grahamka wydaje mi sie ze za malo wszystkiego
|
|
#12987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#12988 | |
|
xxyy
|
Cytat:
|
|
#12989 |
|
Wiele hałasu o nic.
|
na II sniadanie aktimel to zdecydowanie za malo
w obiadku brak bialka, brokuly sa bardzo nieskokaloryczne wiec musialabys zjesc ich naparwde duzo zeby dostarczyc organizmowy potrzebnej energii. w kolacji tez brak bialka, czemu tylko 80 g mrozonki? nie wyobrazam soebie ze moglabym zjesc tak malo. brak podiweczorka, a na snaidanie mogla byc cala grahamka wydaje mi sie ze za malo wszystkiego[/QUOTE] Staram się stosować diete niskowęglowodanową, z białkiem mam problem ponieważ nie przepadam za mięsem, stram się je zastąpic nabiałem, co do brokułów to pływały w sosie ale umiejetnie go wymijałam .I szczerze mówiąc wydawało mi się że jem wystarczająco dużo, przedewszystkim się najadam, staram się schudnąc 8 kilo a w dodatku od m-s rzucam palenie więc bardzo się pilnuje.
|
#12990 | |
|
xxyy
|
Cytat:
bialko zjadziesz w serach bialych chudych, serkach wiejskich, kefirze, chudych twarozkach, kotletach sojowych, w ogole w daniach z soi, w warzywach starczkowych. bialko pomaga schudnac
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:02.

juz czuje jak gubimy ten tluszczyk niedobry :P 

Kolacja już raczej bez tłuszczy 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

ale nie wszystkie
(np.: te z kaszą były paskudne
) Mogę Ci przedstawić moją toplistę