|
|
#31 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 005
|
Dot.: Przez co przesz³y Wasze w³osy ? :)
¦mieszny temat, ale ciekawy zarazem, wiêc i ja siê wypowiem, a co!
![]() Zacznê od tego, ¿e moje w³osy s± gêste, d³ugie, krêcone i... suche! Ich kolor jest taki, jak u ponad po³owy Polek - mysi blond .W drugiej klasie ogólniaka zamarzy³ mi siê jasny blond, wiêc niewiele my¶l±c kupi³am farbê i poprosi³am kole¿ankê, ¿eby mi j± na³o¿y³a. Nie muszê chyba mówiæ, ¿e wyszed³ rudy? Nastêpnie moja mama wziê³a sprawy w swoje rêce i kupi³a mi inn± farbê nakazuj±c kole¿ance-fryzjerce zrobienie mi nowego koloru. Kolor ten naprawdê ³adnie wygl±da³ na moich w³osach!Mimo wszystko ja chcia³am ja¶niej i ja¶niej . Do tego stopnia, ¿e okropnie spali³am sobie w³osy, które na domiar z³ego mia³y paskudny kolor... Na ich szczê¶cie nie prostowa³am i nie suszy³am ich zbyt czêsto.Którego¶ piêknego dnia posz³am po rozum do g³owy i wybra³am siê do fryzjerki, która zrobi³a mi na g³owie jasny br±z, który totalnie odmieni³ mój image i moje w³osy . I tu zaczê³a siê ¿mudna droga do zapuszczania swoich w³asnych, naturalnych w³osów... ![]() Ciemna farba schodzi³a stopniowo tworz±c podobny odcieñ do mojego naturalnego... I tak minê³o ok. 3 lata i mam swoje naturalne, krêcone w³osy siêgaj±ce za ³opatki. Wci±¿ s± nieco niesforne i lekko przesuszone, ale taki ich urok . Generalnie nie narzekam na nie . Od hektolitrów od¿ywek nawet koñcówki tak bardzo siê nie rozdwajaj± .
|
|
|
|
|
#32 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 961
|
Trochê tego by³o, a zawsze siê dziwi³am ¿e s± w z³ym stanie
Pierwsze farbowanie na ja¶niejszy kolor w wieku 19 lat, potem co 3 miesi±ce, teraz mam 24 l., czyli 5 lat i ok. 15 farbowañ za mn± . Oprócz tego prawie codziennie my³am w³osy, suszy³am je byle jak na szybko i potem machnê³am prostownic± na d³ugo¶ci (moje biedactwa!). Termoochronê zaczê³am stosowaæ dopiero na oko³o rok przed odstawieniem prostownicy. Przy niemal ka¿dej wizycie u fryzjera wszystko koñczy³o siê s³owami "no nie wiem, trochê skróciæ... i mo¿e wycieniowaæ?" wiêc mia³am postrzêpione, chudziutkie koñcówki i krótkie w³osy na czubku, które zaczyna³y siê krêciæ wiêc je prostowa³am... i tak w kó³ko, b³êdne kolo. Nic siê nie uczylam na b³êdach Dopiero teraz kiedy mam w³osy za ³opatki zda³am sobie sprawê z tego jaki maj± skrêt i jak je mêczy³am ca³y czas ![]() ![]() Raz postanowi³am ca³kowicie obci±æ zniszczone koñcówki, posz³o z 10 cm w³osów i mia³am ¶licznego boba, jedna z najlepszych fryzur jak± mia³am ale co z tego, skoro po kilku miesi±cach potem zamiast znowu obci±æ je ³adnie na prosto, posz³am do niedouczonej beznadziejnej fryzjerki która pocieniowa³a mi w³osy, choæ o to nie prosi³am ! I dopiero teraz udaje mi siê powoli z tego cieniowania schodziæ do równej d³ugo¶ci.I na koniec, ¿eby dope³niæ tragizmu - od¿ywka do w³osów wystarcza³a mi na jakie¶ pó³ roku, a o czym¶ takim jak maska d³ugo nie s³ysza³am (o olejach nie wspominaj±c) teraz mam z 7 masek, 4 od¿ywki w tym d/s i b/s, 1 szampon z slsem i kilka bez... oprócz tego ro¶nie kolekcja olejków, zaprzyja¼ni³am siê z pokrzyw±, dro¿d¿ami i CP . I co wa¿ne- przez 8 miesiêcy wyprostowa³am w³osy tylko 3 razy na d³ugo¶ci (na wesele, poprawiny i inn± wa¿n± imprezê) i kilka razy grzywkê i'm proud!
od marca 2012 dbam o w³osy Edytowane przez vanilla_kate Czas edycji: 2012-09-04 o 00:31 |
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 13 984
|
Moje w³osy przede wszystkim przesz³y wielokrotn± narkozê, by³y po tym suche jak siano, codziennie suszenie im nie pomaga³o. Wygl±da³y jak na 1 zdjêciu, okropnie. Potem by³y 2 radykalne ciêcia, po 1 nadal nie u¿ywa³am od¿ywek ani masek, wieæ szybko trzeba by³o je obci±æ znowu. Od czasu drugiego ciêcia olejujê, nawil¿am, od¿ywiam i maj± siê ju¿ lepiej
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 131
|
no nie mo¿e zabrakn±æ mnie!
zaczê³o siê.....7 lat temu (mam prawie 20) jakies tam pasemka u fryzjera potem próba zrobienia sobie refleksów rozjasniaczem joanny, nie wiem jak to zrobi³em ze chcia³em refleksy a na³ozy³em rozja¶niacz na ca³e w³osy! O.o mia³em ca³e rude, chc±c wrocic na braz zrobi³em czekolad±...nie zna³em sie wtedy jeszcze, by³y bordowe wiêc je ¶cia³em....potem farbowanie ich na czarno to juz by³o 2007-2008 tak! rok na czarno i emo grzywka codzienne prostowanie 230*C. potem zorbi³em sobie bok na czerwono wiêc co? rozja¶niacz z joanny i czerwona farba.... od tej chwili w ogole zaczê³a siê moja przygoda z wlosami! gdyby nie ta niefortunna koloryzacja to by mnie tu nie by³o a ja bym nie wiedzia³ jak siê farbuje wlosy! ![]() jedna pora¿ka nie wystarczy³a....zacze³o sie czêste zmienianie kolorów, potrafi³em w ciagu miesi±ca mieæ czerñ, biel i znów czerñ.... nie k³amiê was, liczylem opakowania po farbach i w ciagu 1 roku zu¿y³em ich 200....(dekoloryzatory, rozja¶niacze, farby) to siê skoñczy³o .....pó³tora roku temu kiedy moje w³osy przesz³y od grudnia do lutego nastêpuj±ce zabiegi: blond na czerñ, z czerni na blond i niebieski toner, po 2 tygodniach ciemny braz, potem dekoloryzacja matrixem na blond i znów ciemny braz - to 2-3 miesiace tylko... ostatecznie ten ciemny braz trzyma³em od lutego do lipca, i uwaga! od maja 2011 nie podcinam koñcówek a mam zdjêcia w albumie jak wygl±daj± moje w³osy! napisalem, ze od maja nie podcinam a abstynencja od farb trwa³a do lipca, bo w lipcu zrobi³em(uwaga teraz opiszê poczynania od lipca 2011 do dzi¶) pasemka rozja¶niaczem, potem kolejne, potem ca³e w³osy rozjasniaczem, potem br±z, spra³ sie i zrobi³em blond z niebieskim, potem czern, potem blond.....blond blond blond..jakis karmel, jakis lekki br±z, znow blond, blond blond blond, w te wakacje ciemny fiolet a po 2 dniach blond, turkus zrobi³em 3 tygodnie temu, w zesz³y pi±tek rozja¶ni³em go na platynê, a dzis zrobi³em lekki br±zik. za³±czam moje w³osy dzi¶! nie ¿artowa³em z tymi 200 farbami w jeden rok dzieki temu mia³em na g³owie KA¯D¡ farbe i KA¯DY odcieñ z dostepnych w rossmanie i kilka firm profesjonalnych, dziêki czemu pasjonuje mnie fryzjerstwo do dnia dzisiejszegoZAPOMNIA£EM ! dodam ze prostowanie, krêcenie, suszenie to nieod³±czny element mojego dnia codzienniego! |
|
|
|
|
#35 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 961
|
Cytat:
ogl±da³am Twoje zdjêcia na blogu, masakra no ale na krótkich w³osach to co innego ni¿ na d³ugich, moje by dawno umar³y po takiej ilo¶ci chemii a nie masz ¿adnych problemów z wypadaniem po tylu zabiegach? je¶li tak to zazdroszczê najbardziej na ¶wiecie
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.photoblog.pl/iamafreebitc...ton-brown.html na moim photoblogu jest obecnie 1213 wpisów, archiwum siêga stycznia roku 2008 wiêc blog ma prawie 5 lat, s± w nim zawarte zdjêcia wiêkszo¶ci moich kombinacji. i masz racje ja mia³em zawsze krótkie w³osy , no w³asnie...4 lata by³y ci±gle krótkie bo po prostu odpada³y koñcówki Edytowane przez fryz5 Czas edycji: 2012-09-04 o 01:23 |
|
|
|
|
|
#37 |
|
BAN sta³y
|
Mam wra¿enie, ¿e mêskie w³osy s± w stanie wiêcej znie¶æ ni¿ damskie.
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 526
|
Ech...od zawsze mia³am bardzo gêste w³osy, falowane, kolor-ciemny blond
Na studiach zaczê³am robiæ jasne pasemka, od¿ywiania nigdy nie by³o-tylko szampon! znudzi³ mi siê burgund i posz³am do fryzjerki i poradzi³a mi na tym pasemka, ¿eby 'rozweseliæ' prostowa³am namiêtnie oczywi¶cie dopiero po tym zobaczy³am, jakie mam w³osy-aha, no i cieniowane, dega¿owane regularnie plus susza na g³owie, zero po³ysku, ka¿da [!] koñcówka rozdwojona i marzy³am o w³osach jakie maj± w reklamach, dla mnie blask, to by³o marzenie [jedynie kilka dni po farbowaniu je mia³am]. Zafarbowa³am na palon± kawê Joanny sporo razy, ale w³osy zaczê³y lecieæ gar¶ciami...sp³ywa³y wraz z wod± do odp³ywu...by³am przera¿ona, bo sporo siê przerzedzi³y, zw³aszcza w jednym miejscu...zaczê³am ratowaæ siê Skrzpovit± i dziêki niej nie wy³ysia³am...wypadanie ust±pi³o i zmieni³am farbê na Wellaton. I pewnego dnia posz³am z siostr± do hipermarketu, mia³am imieniny, wiêc zaproponowa³a, ¿ebym mo¿e co¶ do w³osów wziê³a. I tak zakupi³am 1 raz w ¿yciu maskê-wtedy to by³a Dove chroni±ca przed ciep³em, szampon z Gliss Kur, nie zna³am siê na sk³adach ale zachwycona by³am efektem, jaki da³ mi silikon na w³osach, blask, g³adko¶æ, sklejone koñcówki...my¶la³am, ¿e ju¿ jest zdrowy...trafi³am na to forum, zaczê³am czytaæ o sk³adach, kosmetykach, testowaæ je i tak ju¿ 4 lata...w³osy oczywi¶cie wtedy podciê³am do linii prostej i zrobi³am na ciemny br±z i tak po dzi¶ dzieñ...w³osy s± l¶ni±ce, g³adkie, jest ich du¿o mimo dawnego wypadania, do po³owy pleców, podcinam czasem, bo chcê zej¶æ z tego pieroñskiego dega¿owania, bo mam wra¿enie, ¿e jeszcze trochê zosta³o nie rozdwajaj± siê, co jedyne, to s± lekko suche, bo je suszê, a muszê pijê skrzyp z pokrzyw±, od¿ywiam, olejujê i jestem w miarê zadowolona
Edytowane przez 8d6bb8e295b6f8a6661e98cda8040e22ff42086f_6577a3bfbbbd4 Czas edycji: 2012-09-04 o 15:18 |
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 313
|
Zaczê³o siê w podstawówce
mia³am proste jak drut w³osy, bardzo gêste i tak w pi±tej klasie prawdopodobnie pod wp³ywem hormonów w³osy zaczê³y siê falowaæ. Potem chcia³am co¶ w sobie zmieniæ to ¶cieniowa³am w³osy...wygl±da³am z pocz±tku jakbym mia³a lwi± grzywê... wtedy po raz pierwszy pomy¶la³am ¿eby kupiæ sobie prostownice na szczê¶cie mama postawi³a veto i wytzyma³am jako¶ do drugiej klasy gimnazjum W miedzy czasie targa³am te moje k³aczyska plastikow± szczot± powoduj±c jeszcze wiêksze puszenie. Gdy ju¿ wyrówna³am to moje cieniowanie to zaczê³am od czasu do czasu prostowaæ w³osy. Pod wp³ywem mojej ukochanej matematyczki wylecia³o mi pó³ w³osów ze stresu i przysz³am do liceum z pierwszym siwym (!) w³osem. W liceum zaczê³o siê prostowanie po ka¿dym myciu, oczywi¶cie u¿ywa³am tylko szamponu byle jakiego bez ¿adnych od¿ywek o kosmetykach termoochronnych nie wspominaj±c. £atwo siê domy¶liæ ze po oko³o 7 miesi±cach moje w³osy by³y ca³kowicie popalone. Moja mama z furi± w oczach zaprowadzi³± mnie do fryzjera gdzie ¶cie³am w³osy do ramion przy okazji je cieniuj±c znowu ehhh no ale przesta³am ju¿ tak czêsto prostowaæ w³osy, przesta³am je tak szrapaæ szczot±...przerzuci³am siê na grzebieñ i delikatnie po myciu je rozczesywa³am. Moje w³osy od¿y³y. I tak pod koniec drugiej klasy liceum zachcia³o mi siê blondu. 3 krotnie rozja¶nia³am w³osy u fryzjera. W³osy popalone, ale kolor ³adny. Przed matur± zafarbowa³am u fryzjera na ¶redni br±z zbli¿ony do naturalnego. Potem by³ epizod z czerni± i tak oto w zesz³ym roku zapragnê³am wyrównaæ w³osy z cieniowania i zapuszczaæ do pasa. w sierpniu zesz³ego roku trafi³am na wiza¿ i tak zaczê³o siê moje w³osomaniactwo. Obecnie wyrówna³am ju¿ w³osy do jednej d³ugo¶ci, schodzê z czarnego i farbujê teraz na kasztan. Niestety geny i stres spowodowa³y przedwczesne siwienie u mnie Systematycznie nak³adam oleje, maski, od¿ywki, prostuje na wielkie wyj¶cia, pijê pokrzywê, biorê silicê i powoli powoli dochodzê do ³adu z moimi w³osami
|
|
|
|
|
#41 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 653
|
wiec moze ja poweim Wam moja historie zawsze od dziecka mialam grube dlugie piekne wlosy, urodzilam sie juz z wlosami tak ze mlode dziewczyny na porodowce robily mi fryzury)..mijaly lata ..a ja mialam falowane wlosy czasem scinalam troche ale tak naprawde od 3 czy 4 do 16 roku zycia mialam zawsze je za lopatki conajmniej ..do czasu kiedy w 2 liceum przestaly mi sie podobac moje lekko falowane wlosy i zaczelam je codziennie prostowac na najwyzszej temp bez zabezpieczen nie majac zielonego pojecia na tem,at pielegnacji wlosow.Liczyla sie tylko fryzura.Prostowalm nawet 2 razy dziennie czasem.we efekcie popadalm w uzaleznienie nie dalo sie wyjsc bez prostownicy a nie chcialam wiazac ( 5 lat chodzilam tylkow rozpuszczonych anwet jak byly wiorem)
ludzie mi mowili wprost ze mam zniszczone wlosy ,rodzice ostrzegali az w koncu zabrali mi prostownice.oczywiscie wczesniej zaczelam stosowac drogeryjnych kosmetykow,pozniej tarfilam na wizaz. moj ,login BRZYDKIE dotyczy wlasnie wlosow,przeszlam przez nafte maske domowa z zoltka ,powoli moej wlosty zaczely dochodzic do siebie...z dlugosci do lopatek skruszyky se do ramion i 3 lata nie rosly.obecnie juz nikt mnie nie pyta czy obcinalam sie bo stoja w miejscu ale zapuszczam bo moim wielkim marzeniem sa dawne wlosy ktore byly atutem,nie mam odwagi obciac radykalnie wiec powoli czekam na efekty....jesli trzeba to nauczylam sie wiazac w³osy co kiedys bylo nie do pomyslenia.Myslam o przedluzaniu ale jednak to nei dla mnie. obecnie stosuje oleje...kokosowy wax i bezsilikonowe produkty>do prostownicy wracam rtylko okazyjnie.gdy pare miesiecy uzywam ja za czesto _czyli mp.2 razyw tyg) pozniej 3 -4 miesiace nie ruszam jej wcale.Obecnie chce pol roku przerwy zrobic. marza mis ie wlosy do zapiecia stanika czyli jakies 10 -15 cm .Tyl;ko mimo ze juz sa zdrowsze wiele nadal sie ³ami±..... prosze o rady pozdrawiam i ostrzegam przed prostownica!:P ![]() chetnie wyslucham![]() i pamietajcie ...zastanowic sie warto bo zniszczone wlosy nie tak latwo odbudowac.
zapuszczam wlosy ![]() JESZCZE BÊDZIE PRZEPIÊKNIE, JESZCZE BEDZIE NORMALNIE..... Edytowane przez brzydkie Czas edycji: 2012-09-04 o 23:31 |
|
|
Okazje i pomys³y na prezent
|
|
#42 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 816
|
To i ja opowiem o moich przej¶ciach
![]() W drugiej LO zafarbowa³am w³osy na tajemniczy fiolet z palette oczywi¶cie pierwsze farbowanie, jakie¶ niedoci±gniêcia i 3dni pó¼niej ta sama farba Jako¶ tak na pocz±tku maturalnej klasy postanowi³am wróciæ do naturalek i po³ roku bez farby no ale studniówka wiêc pofarbowa³am a ostatnio to przeszlam sama siebie kolor byl wyrownany wiec chcialam jasny zloty blond, padlo na palette w shakerze bo duzo jej i co za filozofia na wlosy do polowy plecow nalozyc piane jak szampon wszystko ladnie pieknie, ale piana czarna sie zrobila Nie wiem czy to wina palette bo wychodzi za ciemno czy tych zabobonow ze jak kbieta ma okres to nie powinna malowac wlosow ale efekt calkiem calkiem i jak sie wymyje to znow potraktuje je rozjasniaczem Do tego wlosy prostowalam przez 9lat a od dwoch wgl nie prostuje bo mam sciete na prosto i fajnie sie faluja Pielegnacja: Czesto podcinam, siedze z miodkiem ile sie da szampon i maska stapiz, lykam skrzyp i mam 3cm wzrostu na miesiac, ale zeby nie bylo kolorowo wypadaja mi wlosy, mam zakola a na nich duzo babyhair i mysle ze jeszcze kilka miesiecy ze skrzypem a bedzie i upragniona dlugosc i zakoli nie bedzie![]() Ale sie rozpisalam
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 653
|
nawet najlepsze termoochronne kosmetyki nie uchronia naszych wlosow jesli bedziemy je prostowac codziennie na wysokiej temp,dodam ze nie mialam ani slabych ani cienkich wlosow.A jednak zostaly spalone na wior.Tym samym grozi rozjasnianie.
A silikony to tylko poprawiaja wyglad moze troche chronia bo tak oblepiaja wlosy ze moze czesanie czy cos im tak nei bedzie szkodzic ...ale w wiekszosc to tylko zludzenie.Ja staram sie uzywac kosmetykow ktore na pewno nie zaszkodza;bez silikonow parabenow ,sls-ow.Wazne to jest gdy sioe ma zniszczone wlosy szczegolnie.
|
|
#45 | |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 069
|
Cytat:
Teraz, jak idê na basen, to przed wej¶ciem do wody nak³adam na w³osy olej, co¶ z silikonami i jeszcze czepek. Tak siê bojê chloru. |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
druga spraw± jest jako¶æ prostownicy, moze po prostu mia³a¶ z³± i pali³a w³osy bo by³a po prostu taka a nie inna? poza tym, b±d¼my szczerzy. konieczne by³o u¿ywanie najwy¿szej temp? kiedy wyci±gniesz w³osy na szczotce podczas suszenia i dasz odpowiednie chroni±ce preparaty nawet na temp 180*C jest szansa, ze w³osy bêd± idealnie proste i to nie na chwilê, nie trzeba od razu lechaæ na 230*C podczas gdy przy 250*C (chyba, nie pamietam ale chyba 250) nastêpuje zwêglenie w³osów. |
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 017
|
Moje w³osy te¿ sporo przesz³y... Naturalne mam w³osy krêcone, jasnobr±zowe, kiedy¶ by³y gêste (kiedy¶!).
Zaczê³o siê od codziennego prostowania (przez rok), tu¿ po porannym myciu (oczywi¶cie bez od¿ywki) i suszeniu. W³osy s³abo siê prostowa³y, wiêc moje prostowanie trwa³o oko³o 20-30 minut, masakra. Potem odstawi³am prostownicê, zaczê³a siê zabawa z farbami najpierw blond baleyage ( kilka cm od do³u mam w³osy trochê ja¶niejsze, takie mocno z³ociste, w s³oñcu rudawe. A z góry naturalki W³osy s± w du¿o lepszej kondycji, chocia¿ i tak duuuu¿o im brakuje
|
|
|
|
|
#48 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 606
|
hej
![]() Moje w³osy by³y w ka¿dym kolorze jaki jest dostêpny na rynku. Naturalne mam ciemnobr±zowe, falowane z natury. Obciê³am je z d³ugo¶ci prawie do pasa, a tzw ch³opaka. Potem na je¿a:P Ale rosn± mi bardzo szybko i od 2009 roku do dzisiaj wyhodowa³am do zapiêcia stanika W miêdzy czasie mia³am tez kilka mocniejszych ciêæ. Pozdrawiam
|
|
#49 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 807
|
Zawsze mia³am d³ugie, gêste w³osy. A¿ w gimnazjum zaczê³am farbowanie... W 2007 roku zrobi³am sobie blond pasemka, ale tylko na górnej warstwie w³ów, po oko³o 2 miesi±cach pomalowa³am na odcieñ zbli¿ony do naturalnego (ciemny blond), jednak za rok znów wróci³y pasemka, jednak tylko na miesi±c. Przefarbowa³am siê wtedy na czerñ i tak malowa³am je przez 2 lata. W³osy ³adnie odros³y, nie by³o ¶ladu po rozja¶nianych pasemkach, by³y zdrowe, grube, siêga³y trochê za ³opatki. £yka³am suplementy, u¿ywa³am aptecznych od¿ywek. A¿ pewnego dnia przyszed³ mi do g³owy beznadziejny pomys³. Zachcia³o mi siê blond pasemek, a ¿eby od razu nie rozja¶niaæ na tak jasny kolor najpierw by³y rude, za jaki¶ czas sta³y siê blond. Jednak nie podoba³y mi siê pasemka, gdy¿ fryzjerka zrobi³a je strasznie nie równo. Wiêc popêdzi³am po farbê - wybór pad³ na kasztan, który wyszed³ ognisto czerwony, jeszcze tego samego dnia na³o¿y³am czarna farbê. By³oby jeszcze ok, w³osy podejrzewam wróci³y by do swojego stany, gdyby nie to ze po ok. 2 miesi±cach znów zaczê³am bawiæ siê w rozja¶nianie. I tak rozja¶nia³am, rozja¶nia³am, a¿ z czerni zosta³ platynowy blond, a z w³osów za ³opatki siano do ramion. Po roku rozja¶niania zm±drza³am (w koñcu
) i we wrze¶niu 2011 obciê³am w³osy mniej wiêcej do brody zaczê³am u¿ywaæ ju¿ tylko farb w odcieniach ¶redniego blondu. W³osy powoli wraca³y do siebie, ja w tym czasie codziennie wpina³am doczepiane w³osy na spinkach. w styczniu 2012 pomalowa³am w³osy na br±z, dalej doczepia³am... W czerwcu odrzuci³am doczepy. W lipcu radykalnie odstawi³am prostownice, suszarkê, staram sie jak najrzadziej malowaæ w³osy, jak ju¿ to tylko szamponem i zaczê³am porz±dnie od¿ywiaæ w³osy, od zewn±trz jak i od wewn±trz. W³osy wygl±daj± ju¿ o wiele lepiej ni¿ w zesz³ym roku, odros³y za ramiona i mam nadziejê, ¿e bêd± w coraz lepszym stanie
|
|
|
Okazje i pomys³y na prezent
|
|
#50 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 14
|
Och, czego to moje w³osy nie widzia³y...
Po raz pierwszy w³osy pofarbowa³a mi mama jak by³am w gimnazjum. Moim naturalnym kolorem by³ szatyn z delikatnymi prze¶witami blondów (do po³owy podstawówki by³am platynow± blondynk±). Upar³am siê na kolor czarny, przez co nikt mnie pó¼niej nie poznawa³ I chodzi³am sobie z tym czarnym, jednak po jakim¶ czasie zszed³ on, ale odrosty mia³am ju¿ ciemniejsze ni¿ kiedy¶, mo¿na powiedzieæ, ¿e by³ to ciemny szatyn wpadaj±cy w br±z. W³osy by³y tak gêste, ¿e mia³am problem z robieniem kucyka. Siêga³y za ramiona.Szaleñstwo zaczê³o siê dopiero w liceum, w momencie gdy zaczê³am s³uchaæ j-rock'a :P Chc±c upodobniæ siê do idoli, razem z kole¿ank±, zaczê³y¶my ¶cinaæ, cieniowaæ, a co najwa¿niejsze: dekoloryzowaæ, jako, ¿e ka¿da z nas mia³a bardzo ciemne w³osy. Na pierwszy ogieñ posz³y mocne rozja¶niacze. Po pierwszej próbie by³am ogni¶cie ruda. Do tej rudo¶ci zrobi³am sobie zaraz asymetryczne platynowe blondy (na 2 dzieñ!), które zaraz pofarbowa³am na niebiesko. Zestawienie nieziemskie :P Pó¼niej by³o tylko gorzej: platyna na ca³ej g³owie, za chwilê niebieski, zielony, czerwony, fioletowy. Do tego w³osy by³y coraz krótsze, a¿ wyl±dowa³am z niebieskim irokezem ![]() Najwiêkszym hitem by³o farbowanie w³osów tuszem kre¶larskim lub tonerem do drukarki (w³osy by³y w¶ciekle turkusowe). £atwo mo¿na sobie wyobraziæ stan tych w³osów: przesuszone, po³amane, kompletnie bez ¿ycia. Wychodzi³am jednak z za³o¿enia, ¿e w³osy nie zêby - odrosn±. Do tego pielêgnacja ogranicza³a siê do pierwszego lepszego szamponu. Cud, ¿e prostownicy prawie ¿e nie u¿ywa³am. Wszystko trwa³o ok. 2,5 roku. W pewnym momencie powiedzia³am sobie stop! i zaczê³am ¿mudne zapuszczanie, jako, ¿e zawsze podoba³y mi siê d³ugie w³osy. Teraz mogê pochwaliæ siê w miarê d³ugimi w³osami, które nigdy nie by³y farbowane, jako ¿e zaczyna³am od zaledwie 5 cm
|
|
#51 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 9
|
Podobnie jak kole¿anki wypowiadaj±ce siê wy¿ej mia³am piêkne, d³ugie i grube w³osy. Postanowi³am, ¿e prostowanie bêdzie najlepszym wyj¶ciem w celu ich pielêgnacji. Teraz wygl±daj± tragicznie, wypadaj± gar¶ciami i nie wiem co zrobiæ. Lepiej je obci±æ czy zacz±æ pielêgnowaæ takie?
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 027
|
Fajny w±tek
kobiety to jednak mocno niezdecydowane s± ![]() Zaczê³am eksperymentowaæz w³osami jak mia³am jakie¶ 15 lat,czyli 10 lat temu. W tym czasie moje w³osy przesz³y: Trwa³a - masakra dla w³osów, ¶liczne loczki, ale jakim kosztem... najgorsze z³o jakie wyrz±dzi³am w³osom, mega wysuszone zniszczone i spalone w³osy, które wypada³y w przera¿aj±cych ilo¶ciach, skutki odczu³am jeszcze parê lat! Wilekrotne farbowanie - raz farb± chemiczn±, raz henn±- i tak na przemian, rozja¶nianie, potem przyciemnianie (czêsto nawet co 2-3 tygodnie). Faby trwa³e, szamponetki, na 24 mycia, rozja¶niacz w spreju joanny podsuszany suszark±. Po roja¶nianiu w³osy prawie zawsze z brzydkim rudawym odcieniem, potem na to bardzo ciemna farba, w której nie by³o mi do twarzy i znów marzenia o blondzie. Chodowanie kilkucentymetrowych odrostów, chodzenie z dwukolorowymi w³osowami, a parê razy nawet ca³kowity powrót do naturlanych w³osów (ciemny lekko popielaty blond) ¿eby znów waln±æ na to farbê w nietwarzowym kolorze,itd. b³edne ko³o. W efekcie przez wiêkszo¶c czasu chodzi³am z dwukolorowymi w³osami. Wielokrotne zapuszczanie na przemian z radykalnym ciêciem. Zapuszcza³am przed rok, pó³tora, w³osy siêga³y sporo za ramiona, po czym ciêcie ledwo za ucho, i znów zapuszczanie. Stylizacja - krótkie w³osy nie chcia³y siê u³adaæ, wiêc tony pianek, lakierów, lokówa, czasem prostownica. O dziwo mam bardzo mocne i zdrowe w³osy, naturalnie niskoporowate. Bardzo rzadko zdarz³o mi siê znale¼æ rozdwojone czy ³ami±ce siê koñcówki (najbardziej ³ama³y siê po przedawkowaniu rozja¶niacza joanny + suszara). Niestety o ile ³odyga w³osa by³a nawet w dobrym stanie, to w³osy po takich eksperymentach czêsto wypada³y. Obecnie mam w³osy znów po nieudanym farbowaniu rozja¶nione u góry i trochê ciemniejsze na koñcach, gdzie farba nie zlapa³a. Planujê wyrónaæ kolor moj± ulubion± perfect mousse i zapuszczam naturalki ![]() Nauczy³am siê z moich do¶wiadczeñ ,¿eby ju¿ nigdy w ¿yciu nie siêgaæ po hennê (w³osy piêkne, zdrowe, ale nie ma opcji pozbycia siê tego potem z w³osów-tylko ¶ciêcie), po której wygl±dam po prostu ¼le, nie pasuje mi pomarañczowo-czerwony kolor. A tak¿e tego, ¿e z blondem tylko do fryzjera. W domu zawsze wychodzi brzydki (przynajmniej na moich w³osach, które mimo naturalnego koloru ciemny blond bardzo ciêzko i brzydko siê rozja¶niaj±). W domu tylko ewentulanie lekkie zmiany koloru, jak najmniej rzucaj±ce siê w oczy - i przede wszytskim rzadko. Edytowane przez ally5 Czas edycji: 2013-04-11 o 13:16 |
|
|
|
|
#53 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 956
|
- Prostowanie w³osów oko³o 5 lat, nawet 2-3 razy dziennie!!
- dega¿owanie w³osów (nawet maszynk± do golenia) - przed³u¿anie oko³o dwóch lat. Dobrze, ¿e chocia¿ nigdy ich nie farbowa³am. Tak w³a¶nie wygl±da³y po tym co im zrobi³am. Przemianê mo¿ecie zobaczyæ w albumie
|
|
|
#54 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 162
|
7 lat prostowania, krecenia, farbowania rozjasniania , sciagania kolorow. zostalo mi tylko rozjasnianie ale aby znow do tego wrocic zapuscilam swoje wlosy od nowa wiec przemeczylam sie dlugi czas by miec znow jasne zdrowe wlosy a oto one (nigdy nie byly az tak dlugie xD)
Edytowane przez Lavanja Czas edycji: 2013-04-22 o 12:23 |
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Pielêgnacja w³osów
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:13.

Nastêpnie moja mama wziê³a sprawy w swoje rêce i kupi³a mi inn± farbê nakazuj±c kole¿ance-fryzjerce zrobienie mi nowego koloru. Kolor ten naprawdê ³adnie wygl±da³ na moich w³osach!

. Oprócz tego prawie codziennie my³am w³osy, suszy³am je byle jak na szybko i potem machnê³am prostownic± na d³ugo¶ci (moje biedactwa!). Termoochronê zaczê³am stosowaæ dopiero na oko³o rok przed odstawieniem prostownicy. Przy niemal ka¿dej wizycie u fryzjera wszystko koñczy³o siê s³owami "no nie wiem, trochê skróciæ... i mo¿e wycieniowaæ?" wiêc mia³am postrzêpione, chudziutkie koñcówki i krótkie w³osy na czubku, które zaczyna³y siê krêciæ wiêc je prostowa³am... i tak w kó³ko, b³êdne kolo. Nic siê nie uczylam na b³êdach
Dopiero teraz kiedy mam w³osy za ³opatki zda³am sobie sprawê z tego jaki maj± skrêt i jak je mêczy³am ca³y czas 
I dopiero teraz udaje mi siê powoli z tego cieniowania schodziæ do równej d³ugo¶ci.

znudzi³ mi siê burgund i posz³am do fryzjerki i poradzi³a mi na tym pasemka, ¿eby 'rozweseliæ'

Jako¶ tak na pocz±tku maturalnej klasy postanowi³am wróciæ do naturalek i po³ roku bez farby no ale studniówka wiêc pofarbowa³am