Listopadowo-Grudniowe Mamusie 2013 :-) - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-24, 19:54   #3841
kruszynka86
Raczkowanie

Dot.: Listopadowo-Grudniowe Mamusie 2013 :-)

hej dziewczyny

gratulacje za dobre wyniki wizyt, super, że wszystko dobrze ja jutro genetyczne

magalska czujesz dzidzuś już się rusza ja zauważyłam, że mój brzuch czasami wieczorem "żyje własnym życiem" tzn. po kąpieli tak się jakoś mi wnętrzności przelewają,że brzuch fałduje jak galaretka, a ja nie czuję, żebym nim ruszała. Wcześniej czegoś takiego nie miałam, dziwne

ryba "niemożliwe"

ja też ostatnio mam fazę na małosolne i dziś jak pomyślałam o kwaśnicy to cały dzień w pracy o tym myślałam ale od kilku dni mam też apetyt na chipsy

koala miałam robioną cyto w 8 tyg. i żadnego krwawienia nie było

ślub kościelny 2.06.2012 r.

II 23.02.2013 r.
Krzyś

Edytowane przez kruszynka86
Czas edycji: 2013-04-24 o 19:58
kruszynka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-24, 19:55   #3842
Mya1989
Zakorzenienie

Wgl dzisiaj byłam na tym badaniu i czekając na panią pielęgniarkę widziałam jak wiozą dziewczynkę noworodka na jakieś badanie. Najpierw myślałam, że tylko jakies szmatki tam lezą bo się nie ruszało to bobo, ale jak przejeżdzała pani tym wózeczkiem to widziałam taką kruszyneczkę w różowej czapeczce przykrytą kołderką zakochałam się. Chcę już być po porodzie

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

Kruszynka, chipsy też jem, ale już nie tak często. No ale wszystkiego sobie odmawiać nie będę, w końcu w ciaży można pozwalać sobie na wszystko

Ulka
28.11.2013r.
55cm, 3180g
Mya1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-24, 20:08   #3843
Trele_Morele
Zakorzenienie

Listopadowo-Grudniowe Mamusie 2013 :-)

Cytat:
Napisane przez ryba91 Pokaż wiadomość
kurde jak se tak pomyślę to większość rzeczy nie wolno pić i jeść... jakie wyrzeczenia mnie czekają

NO ale SOKI też mają cukry, tylko są bez kofeiny .. ja już nie wiem. Moja mama mi powiedziała że we wszystkich pięciu ciążach nie bolała ją głowa, pracowała do 9 miesiąca fizycznie na kopalni i urodziła same zdrowe dzieciaczki no oprócz mnie, bo ja wcześniak z niską wagą urodzeniową i w dodatku z chorym sercem. No ale mówila mi że jak szła do lekarza to jak mówiła że coś się źle poczuła czy coś to kazał jej JEDEN dzień wolnego sobie wziąść. Moja mama urodziła mnie, była pol roku na macierzyńskim poczym wróciła do pracy i zaszła w kolejną ciąże ja nie wiem jak ona dała radę.

Powiedziała mi też że mleko miała prosto od krowy i było niepasteryzowane i nic się nie działo, a lekarz nawet nie mówił że nie można.. Chociaż jest bardzo przesądna i jak z tymi sznurkami jej się sprawdziło to masakra, na wszystko uważa.
No właśnie kiedys tak było , baby w polu robiły do porodu , piły mleka od krowy I rodziły zdrowe dzieci. O USG to nikt nie marzył , a teraz ..? Zazdroszcze naszym babcia tych czasòw ! BASULA19- jA miałam Usg w 11tc przez brzuch. ANTIBIA - w UK jest tak ze wizyta z polozna , USG robi ultrasonographer ( nie jest lekarzem) a ginekolog to tu sie ciaza nie zajmuje ) ja np : dowiedzialam sie od polskiej gin ze mam krotka szyjke , czym sie martwie ale od nikogo innego bym sie tego niedowiedziala bo jak?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

KCIUKI DLA ANI

Trele_Morele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-24, 20:20   #3844
Azealia
Raczkowanie

W końcu zjadłam dzisiaj coś ze smakiem- spaghetti napoli. I od 2 godzin walczę z mdłościami Masakra...

Koala ja miałam teraz robioną cytologię i odpukać, nic się złego nie dzieje, Z tego co wiem to jest to obowązkowe badanie. Mój gin mówił mi że w ciąży wymazu nie pobiera się z szyjki macicy jak w normalnym przypadku tylko ze ścianek pochwy, więc szyjka macicy zostaje nieruszona, także nie martw się. Aha no i ja nawet nie poczułam tego, więc spokojnie, nie denerwuj się bo Dzidziuś będzie to czuł.

Już mam mega spanie, więc miłego wieczoru a właściwie dla mnie już nocy...
Stary 2013-04-24, 20:21   #3845
ilona_0105
Raczkowanie

Cytat:
no tak podnosi, ale jak już jestem na skraju wykończenia przez ten ból to jak wypije kubek lekkiej farby to mam spokój na godzinę ... nie wiem czemu. Po melisie a te ćwiczenia oddechowe nie pomagają. Czy AMOL jest dozwolony dla kobiet w ciąży? bo słyszałam pozytywne opinie

Co za gbur. :/ za jutrzejszą wizytę, mam nadzieję że trafisz na kogoś faniejszego

Dla mnie to była nowość jak któraś z dziewczyn napisała pierwsza że ma USG tego i tego dnia a wizytę dwa dni później. U mnie na NFZ nie ma czegoś takiego. Wchodzę- wywiad, uzupełnienie karty ciąży, USG , opis, ew skierowanie na badania i odpowiedzi na pytania. I kolejna wizyta 3 tygodnie później . Fakt, może najlepszego sprzętu to mój gin nie ma, ale najgorszego chyba też nie skoro przebił się w 12tc przez wielką fałdę tłuszczu na brzuchu i bąbla było widać

Co do gin. Ja miałam kiedyś taką babkę- weszłam a ta jadła wielką bułe,, uwalona była masłem, dokładnie mnie nie zbadała i powiedziała że mam nadżerkę, trzeba ją natychmiast wypalać w takich i takich kosztach. NIE WSPOMNĘ O WYWIADZIE :
GIN- lat?
Ja- 20
g- ronila
j-nie
gin-rodzila?
ja-nie
g- seks uprawia
j-tak
g-ilosc partnerów?
j-jeden
g-niemożliwe.

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

Super kaski:
Wszystkiego naj dla tżta to dzisiaj imprezujecie?

Ej dziewczyny, a to cola ma jakiś wpływ? bo ja też piję.. i to wcale nie mało. Jak pracuje 12h to tak kupie ze 3 puszki i małą nestea czy jak to sie piszę ale mi sie chce pić a po wodzie mam okropną zgagę!? Kurdę, ale ja mało wiem.. nie bijcie proszę, nie miałam czasu poczytać o tym
Wywiad niestety ale mam bujną wyobraźnie

zaręczyny 09.08.2010

II kreseczki 11-12.04.2013

I usg 22.04.2013
wizyta+usg 7.05.2013
ilona_0105 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-24, 20:22   #3846
issia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lubieolowki Pokaż wiadomość
Ojej! No to super! Tak jak czytam jak wszystkie widziałyście już serduszko w 6 czy 7 tyg. to ja już na pewno zobaczę na następnym usg! OM wypadała mi 27.02

Mam dokładnie tak samo. Generalnie uczelnia mnie totalnie wyżyma psychicznie i nie mam siły na nic... Do tego ślubujemy pod koniec czerwca więc dodatkowe obciążenie z załatwianiem i dopinaniem na ostatni guzik... Ale muszę wytrzymać jeszcze 2 msc i zaliczony rok na uczelni! A potem na urlop żeby w spokoju wyczekiwać Maluszka - taka moja motywacja No i po ślubie to już nic, tylko się cieszyć ...
To ja miałam OM 28 lutego, także nasze dzieciaczki prawie z tego samego dnia

Cytat:
Napisane przez Soborowska Pokaż wiadomość
Witajcie! na chwilkę powrócę do wczorajszego tematu farbowania włosów w ciązy, wczoraj byłam u lekarza i powiedział, że farobwać włosy tak ale po 12 tygodniu i powiedział, ze farba przed 12 tygodniem zaszkodzi jednej kobiecie na tysiąc ale lepiej nie ryzykować ponieważ jestem w 10 tygodniu to się zastosuję i wytrzymam jeszcze 2 - 3 tygodnie
Hmmm.... to muszę się zapytać mojej ginekolożki, bo ja jestem w 8 tyg, a za 2 tyg chce farbować wloski, bo mam wesele koleżanki i chciałabym wygladac jak człowiek

Cytat:
Napisane przez nena1984 Pokaż wiadomość

witam w 11 tc

dziękuję, za opinie w sprawie bujaczków, utwierdziłyście mnie w przekonaniu, że poczyniłam słuszny zakup. W ogóle plan mam taki, żeby co miesiąc kupować coś w tym stylu, zawsze to mniejsze obciążenie dla budżetu niż jednorazowy zakup. Kolejne plany zakupowe już mam i liczę, że w maju uda mi się je zrealizować.

u mnie dziś wyjątkowo dobre samopoczucie. W ogóle zauważyłam już od kliku dni, że to wieczorem czuję się gorzej i mam mdłości. Już sama nie wiem od czego to zależy.

Dziewczyny, smarujecie się czymś profilaktycznie na rozstępy? Zrobiłam wywiad u mojej mamy - niby żadnych w czasie ciąży nie dostała, więc liczę że i u mnie to się powtórzy, zwłaszcza że nie miałam skłonności, ale lepiej dmuchać na zimne. Czy któras z was stosuje ten bio-oil, i co może o nim powiedzieć?

okej zapytam ją, ale myślę że taki prezent jest lepszy na wcześniejszym etapie ciąży - chyba że później mama sobie uzupełni pierwsze zdjęcia z USG i tym podobne rzeczy
Ja kupiłam Cocoa Butter coś tam firmy Palmers - ja mam balsam, bo jest jeszcze krem, czy olejek (nie pamiętam :P) który jest mocniejszy i ponoć stosuje się go od 4 mies, a balsam można od samego początku. Bardzo ladnie pachnie i fajna ma konsystencje. Jakie będą efekty to się okaze z czasem, ale jak ktoś nie ma predyspozycji do rozstepow to mysle ze balsam zda egzamin

A ja od dwóch dni jestem na mc Donaldzie i pepsi Wiem, masakra, ale co ja na to poradzę, ze się oprzec nie mogę i mi się chce ale przyrzekłam sobie, ze dziś to był ostatni raz

Edytowane przez issia88
Czas edycji: 2013-04-24 o 20:24
issia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-24, 20:25   #3847
magalska
Zadomowienie

GG do magalska Send a message via Skype™ to magalska

Cytat:
Napisane przez Dzastin08 Pokaż wiadomość
Ja jeste

Ja uwielbiaaam zupy,w przeciwieństwie do mojego Tż

Miłej i przyjemnej pracy życzę

Zwariowane Serduszko- super że wizyta się udała;-) Ciekawe jak reszta dziewczyn.
mój tż twierdzi że jak jest głodny to pić mu się nie chce czyli zupa nie wystarczająca, ewentualnie na pierwsze danie
Cytat:

---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ----------

mamuśki pomóżcie. Ile paracetamolu albo apapu można przyjąć na dobę??????? bo ja nie wiem czy dam radę. Ogólnie to mierzę od tygodnia ciśnienie i miałam coś takiego, 100/60 ; 120/80 ; 140/60, 137/65 wczoraj 150/68 a dzisiaj miałam niecałe 140 na 70

I nie wiem już co mam robić. Wszystkie ciśnienia są przed wypiciem ewentualnej kawy .nie wiem co robić..
w ciąży chyba zdarza się nadciśnienie, ale najlepiej z ginem to skonsultować...
Cytat:
Napisane przez Trele_Morele Pokaż wiadomość
No właśnie kiedys tak było , baby w polu robiły do porodu , piły mleka od krowy I rodziły zdrowe dzieci. O USG to nikt nie marzył , a teraz ..? Zazdroszcze naszym babcia tych czasòw ! BASULA19- jA miałam Usg w 11tc przez brzuch. ANTIBIA - w UK jest tak ze wizyta z polozna , USG robi ultrasonographer ( nie jest lekarzem) a ginekolog to tu sie ciaza nie zajmuje ) ja np : dowiedzialam sie od polskiej gin ze mam krotka szyjke , czym sie martwie ale od nikogo innego bym sie tego niedowiedziala bo jak?

nie chcę straszyć ale wczoraj wyczytałam w gazecie dla mam że jak kobieta ma krótką szyjkę to istnieje ryzyko poronienia lub wcześniejszego porodu, więc trzeba być pod kontrolą lekarza co 4 tyg żeby kontrolował stan szyjki, bo normalnie ma dł 2,5-3,5 cm chyba i jak spadnie o 1 cm to już jest ryzyko, a można temu spokojnie zapobiec lekami bądź jakimś tam zabiegiem...

ja po wizycie u dentysty, miałam dwa małe ubytki, które za jednym razem załatwił (bez znieczulenia ale przeżyłam) i kamień z serca mi spadł a i powiedział że u kobiet w ciąży rozpulchniaja się dziąsła i warto płukać usta np. melisą....

<3 SzCzĘśLiWa ŻoNkA <3

MÓj nowy WYMARZONY zawód: FOTOGRAFka! Oddałam temu całe serce: www.mn-foto.pl

Bruno 13.10.2013 g 21:20 3720 g szczęścia
Leon 31.03.2015 g 12:10 3920 g szczęścia
magalska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-24, 20:27   #3848
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koala19 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a robiłyście lub macie zleconą cytologie? mi gin kazał zrobić biocenoze i cytologie i jak poszłam dzis do przychodni mikrobiologicznej to baba była zdziwiona i mówi że w ciąży sie tego nie robi

zrobiłam tylko biocenoze...

wyczytałam za to w googlach ze cytologia jest obowiązkowa w ciąży ale chyba z 70% przypadków co czytałam konczy sie nawet obfitym krwawieniem i wiele z tych przypadkow konczy sie poronieniem!

jestem przerażona, nie chce robić tego badania. boje sie że coś pojdzie nie tak i zaczne krwawić

chodzi o sznurki na pranie? ja mam na balkonie i przechodze pod nimi codziennie chyba z 6 razy. a moja znajoma opowiada że jej bobas w 13 tyg zarzucił sobie pepowine na szyje i ona niby pamieta że wtedy wiązała szalik na szyi i lekarz zabronił nosić jej szalik i do końca ciąży nosiła golf ale dla mnie to jest szczyt głupoty aż takie gadanie lekarza i rzeczywiście nienoszenie szalika ;/

ja czytałam że nie wolno ale jak mam ochote to sie napije, uważam ze wszystko ok ale z umiarem
tzn prawie wszystko tatara i ryb wedzonych na zimno unikam co do serów pleśniowych to ja je uwielbiam ale tż mi zabrania je jeść i nawet patrzeć w ich strone w sklepie
Mój gin powiedział że jest obowiązkowa i miałam robioną i nic się nie działo
Stary 2013-04-24, 20:35   #3849
magalska
Zadomowienie

GG do magalska Send a message via Skype™ to magalska

ja też miałam robioną i wszystko ok

<3 SzCzĘśLiWa ŻoNkA <3

MÓj nowy WYMARZONY zawód: FOTOGRAFka! Oddałam temu całe serce: www.mn-foto.pl

Bruno 13.10.2013 g 21:20 3720 g szczęścia
Leon 31.03.2015 g 12:10 3920 g szczęścia
magalska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-24, 20:42   #3850
ilona_0105
Raczkowanie

dziewczyny a jak to jest z tymi tygodniami na pierwszym usg ? bo wedlug moich obliczeń było to 6tyg 1 dzień a na usg było 5 tyg 4 dni a lekarz mnie dzisiaj zapytał w którym tygodniu jestem ....powiedziałam ,że według usg teraz wychodzi 5tygodni i 6 dni ..... powiedział,żeby się tym nie sugerować...
Na to wychodzi,że nawet nie wiem który to tydzień

zaręczyny 09.08.2010

II kreseczki 11-12.04.2013

I usg 22.04.2013
wizyta+usg 7.05.2013
ilona_0105 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-24, 20:44   #3851
domii29
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulinaizabela Pokaż wiadomość
świetne wieści

Najlepszego dla Tżta
Dziękuję w imieniu Tżta

---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ----------

Cytat:
Super kaski:
Wszystkiego naj dla tżta to dzisiaj imprezujecie?

Ej dziewczyny, a to cola ma jakiś wpływ? bo ja też piję.. i to wcale nie mało. Jak pracuje 12h to tak kupie ze 3 puszki i małą nestea czy jak to sie piszę ale mi sie chce pić a po wodzie mam okropną zgagę!? Kurdę, ale ja mało wiem.. nie bijcie proszę, nie miałam czasu poczytać o tym
Dziękuję w jego imieniu świętować będziemy dopiero w weekend bo on jutro do pracy, z resztą ja też więc impreza przełożona
domii29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-24, 20:48   #3852
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zwariowane-serduszko Pokaż wiadomość
A ja już po pierwszym usg przez brzuch Słodki ten mój dzieciaczek! Kręcił się i wiercił kiedy pan doktor chciał mi go pokazać w całej okazałości, ale i tak sporo widziałam Wszystko z dzidzią w porządku, dostałam tabletki na moje silne mdłości - diphergan zobaczymy czy pomoże ;P
Gratuluję udanej wizyty
Cytat:
dzięki

Cytat:
Napisane przez ola_k11 Pokaż wiadomość
dzięki troche mnie na duchu podniosłaś
nie ma za co, sama jak zobaczyłam dwie kreski i pomyślałam sobie o tym piciu na weselu to struchlałam, dobrze ze mnie lekarz uspokoił

Cytat:
Napisane przez ilona_0105 Pokaż wiadomość
Chyba ja mam naprawdę pecha.....poszłam do gin bo kazał przyjść jak zrobię usg przyszłam a on mi powiedział ,że mam przyjść za dwa tygodnie... to da mi skierowanie na kolejne usg....ze usg jest zrobione ze nie ma tętna czyli nic nie wiemy... że szkoda mojego i jego czasu dziękuje widzimy się za 2 tygodnie
Szczerze jestem załamana..... zamiast się cieszyć to jestem zła...
Jutro mam innego gin na 9 rano ciekawe co mi powie......(kiepska ma opinie,że niby jest chamski )ale może się mną zajmie tak jak trzeba...... jeśli nie wypali do 15.05 wtedy mam gin którego wszyscy chwalą np moja mama przez przypadek do niego trafiła i koleżance prowadził ciąże i była zadowolona.... jeśli nie wypali to będę zmuszona chodzić prywatnie...
trzymaj sie kochana i nie załamuj, mam nadzieje ze jutrzejsza wizyta się uda

Cytat:
Napisane przez domii29 Pokaż wiadomość
Witam mamusie
Staram się Was nadrobić więc póki co jeszcze nie cytuję bo nie doczytałam wszystkiego .
Chciałam się tylko pochwalić że byłam dzisiaj na USG genetycznym, maleństwo od małego dokucza rodzicom i się przed nami chowało , ciężko było je nawet zmierzyć ale ma coś ponad 6cm . Ogólnie wszystko jest tak jak być powinno i nawet pan doktor pocieszył nas tym że maleństwo nie odziedziczy cukrzycy po moim tż-cie . Oczywiście tż przeeeszczęśliwy wyszedł, dzisiaj ma urodziny więc dzidziol mu prezencik sprawił i się mu pokazał . Jestem już spokojniejsza i szczęśliwa
same dobre wiadomości

Cytat:
NIE WSPOMNĘ O WYWIADZIE :
GIN- lat?
Ja- 20
g- ronila
j-nie
gin-rodzila?
ja-nie
g- seks uprawia
j-tak
g-ilosc partnerów?
j-jeden
g-niemożliwe.
no chyba bym z takiego gabinetu wyszła :x

Jutro o tej porze będę już po wizycie ja chcę żeby już było jutro
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-24, 20:50   #3853
xxxMikixxx
Zakorzenienie

Cześć

Jakoś źle dzisiaj spałam. Obudziłam się po 5 i za nic nie mogłam już usnąć. Śniła mi się sobotnia wizyta u ginekologa na której dowiedziałam się, że dziecko jest olbrzymie Zrobiła mi USG i widziałam dokładne rysy, była to na pewno dziewczynka. Schizuję już

Jak to dobrze jak ktoś poda kolację. Mama mi właśnie przyniosła kanapeczki z serem białym, szczypiorkiem i rzodkiewką Niestety mnie od samego otwierania lodówki strasznie mdli

Wybraliśmy tort weselny http://www.finezja.swidnik.pl/img/torty/20.jpg

xxxMikixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-24, 20:57   #3854
Dzastin08
Wtajemniczenie

Dziewczyny gratuluję udanych wizyt.
Ilona mam nadzieje,ze jutro ten nowy lekarz rozwieje Twoje wszystkie wątpliwości...

Co do coca-coli to ja też ją piję, nie codziennie ale dość często szklankę dziennie.
Chipsy,ostatnio rzadko.
No i Mc Donald's też się zdarzał,uwielbiam cheseburgery hehe.

To są takie moje mini grzeszki

Uciekam do łożeczka, jutro rano jadę z mamą do Selgrosu więc się zamleduję troszkę później.

Miłego wieczorku

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-24, 21:01   #3855
dzidziadziumdzia
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ----------

mamuśki pomóżcie. Ile paracetamolu albo apapu można przyjąć na dobę??????? bo ja nie wiem czy dam radę. Ogólnie to mierzę od tygodnia ciśnienie i miałam coś takiego, 100/60 ; 120/80 ; 140/60, 137/65 wczoraj 150/68 a dzisiaj miałam niecałe 140 na 70

I nie wiem już co mam robić. Wszystkie ciśnienia są przed wypiciem ewentualnej kawy .nie wiem co robić..
3 razy dziennie można; w skrajnych przypadkach 3x2. Radzę powiedzieć lekarzowi o nadciśnieniu. W ciąży istnieje coś takiego jak stan przedrzucawkowy. Skoro teraz tak jest to potem może być znacznie gorzej.

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
Ja zupowa też jesyem dzisiaj byl barszcz ukraiński
Ale zup za często nie gotuje, bo mąż woli miecho.

Mam smaka na miecho z grilla albo lasagne

No jakbym o nas czytała . I u nas jutro barszczyk ukraiński . Ale to zupa, że łyżka staje, więc przechodzi względnie
Cytat:
Napisane przez basiula19 Pokaż wiadomość
hej

cieżko nadrobić dlatego Was tylko "przelatuje".....

dziewczyny mam głupie pytanie jako już matka ale nie pamiętam w którym tygodniu robi sie już usg przez brzuszek???? bo chciałabym, zeby tz zobaczył maleństwo ale on nie pójdzie dopuki bedzie dowcipne. Następną wizytę mam jak bedzie 12-13 tc to chyba jeszcze dowcipne no nie??
Miałam wczoraj, 11t3d- było przez brzuch b.dobrze widoczne dziecko; natomiast do zbadania drugiego jaja przez pochwę.

Tak na marginesie- to drugie już się przytula z moim dzieciątkiem i kurde zamiast zmniejszać, rośnie ;/. Więc i ja rosnę podwójnie.

Cytat:
Napisane przez Espere Pokaż wiadomość
Mam plamienia! Przełożyłam wizytę na jutrzejszy wieczór ale to cała wieczność. Buuu....
Leżeć, nie dźwigać. Krew czy brudzenie? Trzymam kciuki

Cytat:
Witam mamusie
Staram się Was nadrobić więc póki co jeszcze nie cytuję bo nie doczytałam wszystkiego .
Chciałam się tylko pochwalić że byłam dzisiaj na USG genetycznym, maleństwo od małego dokucza rodzicom i się przed nami chowało , ciężko było je nawet zmierzyć ale ma coś ponad 6cm . Ogólnie wszystko jest tak jak być powinno i nawet pan doktor pocieszył nas tym że maleństwo nie odziedziczy cukrzycy po moim tż-cie . Oczywiście tż przeeeszczęśliwy wyszedł, dzisiaj ma urodziny więc dzidziol mu prezencik sprawił i się mu pokazał . Jestem już spokojniejsza i szczęśliwa
No brawo brawo. Kawał człowieka!
Cytat:
Napisane przez Mya1989 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ----------

no nie, bo to to samo co kawa plus cukry i wgl. Superniezdrowa jest Chociaż czytałąm, że serków brie tez nie wolno, bo sa z niepasteryzowanego mleka. Ale te zwykle sa z pasteryziwanego, wiec zjadlam dzis
W Polsce niewiele jest produktów żywieniowych, które mogą być niepasteryzowane. Czytaj etykiety po prostu. To MUSI być napisane. W ogole z tym niepasteryzowanym to trochę przerost formy nad treścią. Chodzi o listeriozę. Tylko, że w Polsce od 20 lat zanotowano chyba tylko ze 3 przypadki zachorowań.

Cytat:
kurde jak se tak pomyślę to większość rzeczy nie wolno pić i jeść... jakie wyrzeczenia mnie czekają

NO ale SOKI też mają cukry, tylko są bez kofeiny .. ja już nie wiem. Moja mama mi powiedziała że we wszystkich pięciu ciążach nie bolała ją głowa, pracowała do 9 miesiąca fizycznie na kopalni i urodziła same zdrowe dzieciaczki no oprócz mnie, bo ja wcześniak z niską wagą urodzeniową i w dodatku z chorym sercem. No ale mówila mi że jak szła do lekarza to jak mówiła że coś się źle poczuła czy coś to kazał jej JEDEN dzień wolnego sobie wziąść. Moja mama urodziła mnie, była pol roku na macierzyńskim poczym wróciła do pracy i zaszła w kolejną ciąże ja nie wiem jak ona dała radę.

Powiedziała mi też że mleko miała prosto od krowy i było niepasteryzowane i nic się nie działo, a lekarz nawet nie mówił że nie można.. Chociaż jest bardzo przesądna i jak z tymi sznurkami jej się sprawdziło to masakra, na wszystko uważa.
Soki zawierają naturalnie występujące cukry, z reguły fruktozę, więc są lepiej przyswajalne i znacznie zdrowsze. W składzie masz napisane, czy jest dodawany cukier. Jak nie, to chodzi o cukier, który normalnie jest w owocach. Co nie znaczy, że i jego nadmiar nie zaszkodzi.
Cytat:
Dziewczyny a robiłyście lub macie zleconą cytologie? mi gin kazał zrobić biocenoze i cytologie i jak poszłam dzis do przychodni mikrobiologicznej to baba była zdziwiona i mówi że w ciąży sie tego nie robi
Cytologia jest obowiązkowa. Miałam w życiu wielokrotnie (ty nie?). Nigdy nie krwawiłam po niej.
Na razie zrobić nie mogę, ze względu na brudzenie. Wyszłoby, że gniję od środka

Mnie dziś boli brzuch. Raz tu, raz tam. Byłam na wc i skończyło się bardzo silnym skurczem w okolicach biodra. Ciągle mi bulgocze a prawie w ogóle nie mam wzdęcia, więc dziwnie mi. I wraca ból cycuchów. Poza tym mam samotny wieczór. Mała została u babci na noc, a mój Ł. pojechał spotkać się z kolegami, pierwszy raz odkąd jesteśmy razem, więc 6 i pół roku gdzieś poszedł beze mnie . Będę odbierać w nocy zwłoki

Trele skracająca się szyjka jest groźna, ale jeśli Twoja z natury po prostu jest krótka, to nie ma powodu do obaw.
ola_k nie stresuj się. ja biorę kwas foliowy dopiero od jakichś 3 tygodni. wyszłam z założenia, że skoro mam mimo krwotoków i problemów dobrą morfologię, to na pewno są jakieś zapasy w organizmie. Poza tym pierwsze tygodnie są dla dziecka takim azylem.
Gdzie jest De?

Aliska przyszła na świat 18.08.2010
. Witaj Kochanie

Aniołki 05.2009 i 08.2009 oraz Aniołek bliźniak 03.2013

Edytowane przez dzidziadziumdzia
Czas edycji: 2013-04-24 o 21:03
dzidziadziumdzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-24, 21:23   #3856
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxxMikixxx Pokaż wiadomość
Będziesz brała ślub w ciąży czy po porodzie?
Stary 2013-04-24, 21:25   #3857
xxxMikixxx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anoula Pokaż wiadomość
Będziesz brała ślub w ciąży czy po porodzie?
W ciąży, dokładnie w lipcu

xxxMikixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-24, 21:28   #3858
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
dziewczyny a jak to jest z tymi tygodniami na pierwszym usg ? bo wedlug moich obliczeń było to 6tyg 1 dzień a na usg było 5 tyg 4 dni a lekarz mnie dzisiaj zapytał w którym tygodniu jestem ....powiedziałam ,że według usg teraz wychodzi 5tygodni i 6 dni ..... powiedział,żeby się tym nie sugerować...
Na to wychodzi,że nawet nie wiem który to tydzień
Bo na USG wystarczy, że lekarz złapie wymiar milimetr dalej lub bliżej i już coś innego wychodzi. Najpewniej jest sobie wyliczyć jak się wie kiedy doszło do zapłodnienia, albo jak się ma cykle normalnej długości to wtedy po terminie OM
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-24, 21:51   #3859
Antibia86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Trele_Morele Pokaż wiadomość

szczerze porażka....tzn fajnie bo prace maja gospodarka bla bla i takie tam....a na USG nie mówią? mi ze wzgledu na poprzednie wczesniejsze skracanie gin zawsze na usg sprawdza, mierzy szyjke i drukuje zdjecie, koleśka moja w pierwszej ciąży też tak miała że w usg. fakt wymacac można duzo ale nie wszystko...no i dla Was..latania biegania umawiania sie na wizyty a jescze nie daj bóg każdy powie coś innego

ja mam stresa na punkcie szyjki, przez to straciłam córeczke w 22 tyg a i synka w 25 bym tez straciła gdyby nie sczescie że akurat wizyte miałam. umnie niestety dzialo sie to z dnia na dzien. z córeczka 3 dni przed tym wszystkim byłam u gina i szyjkamiała 28mm a to tylko 3 dni....dlatego bede mieć zakładany szew

cytologię miałam, nie wiem skąd miałay by byc krwawienia, przecież to tylko bagietka sie przejeżdza...

Edytowane przez Antibia86
Czas edycji: 2013-04-24 o 21:56
Antibia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-24, 22:19   #3860
anulka2205
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Espere Pokaż wiadomość
Mam plamienia! Przełożyłam wizytę na jutrzejszy wieczór ale to cała wieczność. Buuu....
Trzymam kciuki, żeby to nie było nic groźnego

Cytat:
Chyba ja mam naprawdę pecha.....poszłam do gin bo kazał przyjść jak zrobię usg przyszłam a on mi powiedział ,że mam przyjść za dwa tygodnie... to da mi skierowanie na kolejne usg....ze usg jest zrobione ze nie ma tętna czyli nic nie wiemy... że szkoda mojego i jego czasu dziękuje widzimy się za 2 tygodnie
Szczerze jestem załamana..... zamiast się cieszyć to jestem zła...
Jutro mam innego gin na 9 rano ciekawe co mi powie......(kiepska ma opinie,że niby jest chamski )ale może się mną zajmie tak jak trzeba...... jeśli nie wypali do 15.05 wtedy mam gin którego wszyscy chwalą np moja mama przez przypadek do niego trafiła i koleżance prowadził ciąże i była zadowolona.... jeśli nie wypali to będę zmuszona chodzić prywatnie...
oby jutrezjszy był lepszy

Cytat:
Napisane przez Antibia86 Pokaż wiadomość

wiecie co mam straszna ochote na pepsi....pije i pije i az mam wyrzuty sumienia....nie chc
e żeby sie dzieciątko "odrdzewiło".....
i mam jescze jedno pytanko.....czy któraś z Was zaobserwowała wysyp piegów?ja od pierwszych tyg jak jescze nie wiedzialam o ciąży to z dnia na dzien mnie obsypalo.. i jak teraz na siebie patrze ( przynajmniej tam gdzie sięga mój wzrok ) to jestem cała w takich malutkich piegach....oprocz twarzy. a tak całe ręce, przedramiona, brzuch, nawet nogi....na slonce sie nie wystawiałam bo jak wiadomo dopiero od niedawna nas uracza....ale się zastanawiam czy jestem sama w tym swoim piegowym świecie
wysypu piegów nie zaobserwowano za to mam wysyp czerwonych plam na twarzy i popękane od strasznej suchości dłonie

Cytat:
Witam mamusie
Brawo

Cytat:
Cześć

Jakoś źle dzisiaj spałam. Obudziłam się po 5 i za nic nie mogłam już usnąć. Śniła mi się sobotnia wizyta u ginekologa na której dowiedziałam się, że dziecko jest olbrzymie Zrobiła mi USG i widziałam dokładne rysy, była to na pewno dziewczynka. Schizuję już

Jak to dobrze jak ktoś poda kolację. Mama mi właśnie przyniosła kanapeczki z serem białym, szczypiorkiem i rzodkiewką Niestety mnie od samego otwierania lodówki strasznie mdli

Bardzo ładny

Cytat:
Napisane przez dzidziadziumdzia Pokaż wiadomość
3 razy dziennie można; w skrajnych przypadkach 3x2. Radzę powiedzieć lekarzowi o nadciśnieniu. W ciąży istnieje coś takiego jak stan przedrzucawkowy. Skoro teraz tak jest to potem może być znacznie gorzej.

No jakbym o nas czytała . I u nas jutro barszczyk ukraiński . Ale to zupa, że łyżka staje, więc przechodzi względnie
Miałam wczoraj, 11t3d- było przez brzuch b.dobrze widoczne dziecko; natomiast do zbadania drugiego jaja przez pochwę.

Tak na marginesie- to drugie już się przytula z moim dzieciątkiem i kurde zamiast zmniejszać, rośnie ;/. Więc i ja rosnę podwójnie.

Leżeć, nie dźwigać. Krew czy brudzenie? Trzymam kciuki

No brawo brawo. Kawał człowieka!
W Polsce niewiele jest produktów żywieniowych, które mogą być niepasteryzowane. Czytaj etykiety po prostu. To MUSI być napisane. W ogole z tym niepasteryzowanym to trochę przerost formy nad treścią. Chodzi o listeriozę. Tylko, że w Polsce od 20 lat zanotowano chyba tylko ze 3 przypadki zachorowań.

Soki zawierają naturalnie występujące cukry, z reguły fruktozę, więc są lepiej przyswajalne i znacznie zdrowsze. W składzie masz napisane, czy jest dodawany cukier. Jak nie, to chodzi o cukier, który normalnie jest w owocach. Co nie znaczy, że i jego nadmiar nie zaszkodzi.

Cytologia jest obowiązkowa. Miałam w życiu wielokrotnie (ty nie?). Nigdy nie krwawiłam po niej.
Na razie zrobić nie mogę, ze względu na brudzenie. Wyszłoby, że gniję od środka

Mnie dziś boli brzuch. Raz tu, raz tam. Byłam na wc i skończyło się bardzo silnym skurczem w okolicach biodra. Ciągle mi bulgocze a prawie w ogóle nie mam wzdęcia, więc dziwnie mi. I wraca ból cycuchów. Poza tym mam samotny wieczór. Mała została u babci na noc, a mój Ł. pojechał spotkać się z kolegami, pierwszy raz odkąd jesteśmy razem, więc 6 i pół roku gdzieś poszedł beze mnie . Będę odbierać w nocy zwłoki

Trele skracająca się szyjka jest groźna, ale jeśli Twoja z natury po prostu jest krótka, to nie ma powodu do obaw.
ola_k nie stresuj się. ja biorę kwas foliowy dopiero od jakichś 3 tygodni. wyszłam z założenia, że skoro mam mimo krwotoków i problemów dobrą morfologię, to na pewno są jakieś zapasy w organizmie. Poza tym pierwsze tygodnie są dla dziecka takim azylem.
Gdzie jest De?
coby nie za ciężkie były, albo ktoś do samochodu pomógł wrzucić

Trele już sobie wyobrażam poziom Twojego zestresowania po tym co o szyjce poczytasz. Dobrze, że dziewczyny ostrzegają, może dla pewności jeszcze za jakiś czas warto do tej babeczki się umówić, żeby skontrolowała i stwierdziła czy jest potrzebna częstsza ocena, ale proszę nie przejmować się na zapas i Majeczki nie stresować

Acelinka jak się udał debiut Natalki?

Wielkie kciuki dla Ani

Edytowane przez anulka2205
Czas edycji: 2013-04-24 o 22:32
anulka2205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-24, 22:24   #3861
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
W ciąży, dokładnie w lipcu
I wesele całonocne będzie?
Stary 2013-04-24, 22:42   #3862
Antibia86
Rozeznanie

dziewczyny bo ja blond....czy ja bedac w PL mogę kupowac na ebay GB?
Antibia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-24, 22:54   #3863
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:

chodzi o sznurki na pranie? ja mam na balkonie i przechodze pod nimi codziennie chyba z 6 razy. a moja znajoma opowiada że jej bobas w 13 tyg zarzucił sobie pepowine na szyje i ona niby pamieta że wtedy wiązała szalik na szyi i lekarz zabronił nosić jej szalik i do końca ciąży nosiła golf ale dla mnie to jest szczyt głupoty aż takie gadanie lekarza i rzeczywiście nienoszenie szalika ;/

ja czytałam że nie wolno ale jak mam ochote to sie napije, uważam ze wszystko ok ale z umiarem
tzn prawie wszystko tatara i ryb wedzonych na zimno unikam co do serów pleśniowych to ja je uwielbiam ale tż mi zabrania je jeść i nawet patrzeć w ich strone w sklepie
Ja nie miałam cytologii teraz w ciąży, ostatnio robiłam we wrześniu Ginka nic nie wspomniała o niej, może na następnej wizycie zapytam.

Ale głupie te zabobony najlepiej to z domu nie wychodzić
Ja codziennie noszę chustę albo szalik i co mam się teraz bać??

Mnie jakoś na pepsi nie bierze...wogóle podczas ciązy jak narazie to chyba z jedną szklankę wypiłam, a czipsy czasem skubię, ale dużo mniej niż wcześniej
Łososia wędzonego mi brakuje, ale jak nie wolno to przeżyję

Cytat:
Cześć

Ciekawe czy Ci się spełni sen na dziewczynkę

pyszna kolacyjka

piękny torcik

Antibia możesz
Stary 2013-04-24, 23:06   #3864
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
Ale głupie te zabobony najlepiej to z domu nie wychodzić
Ja codziennie noszę chustę albo szalik i co mam się teraz bać??
Jak to dobrze czasem żyć w błogiej nieświadomości.... dziś miałam na sobie szalik i wczoraj też :x
Stary 2013-04-24, 23:10   #3865
babku
Zadomowienie

Witam jak zwykle z wieczora. Nadal jestem szczęśliwa i nadal jeszcze nie wymyśliłam sobie czym mogłabym zacząć się martwić

Gratuluję udanych wizyt, za jutrzejsze trzymam kciuki.

Cytat:
Babku nie zacytowała mi się Twoja wypowiedź...miałaś już USG genetyczne??
cieszę się, że wizyta udana
Genetyczne będę miała 8 maja. W sumie to chyba będzie to genetyczne, bo ginekolog nic nie mówił. W każdym razie ja sobie tak wykalkulowałam

Cytat:
Miałam przedwczoraj robioną cytologię. Zdanych krwawień nie zaobserwowałam.

Cytat:
Napisane przez anulka2205 Pokaż wiadomość

wysypu piegów nie zaobserwowano za to mam wysyp czerwonych plam na twarzy i popękane od strasznej suchości dłonie
Ja mam to samo. Wkurzam się strasznie, bo bez makijażu wyglądam tragicznie. A skórę suchą mam na słoniach, stopach i głowie. Mam nadzieję, że to minie.

---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ----------

Haha na dłoniach oczywiście, a nie na słoniach
babku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-24, 23:16   #3866
Trele_Morele
Zakorzenienie

Listopadowo-Grudniowe Mamusie 2013 :-)

Antibia - moja szyjka ma aktualnie 3cm . Ginekolog - oczywiscie polka , kazala mi skontrolowac ja za 4 tyg zeby sprawdzic czy sie skraca. A badala mi szyjke prxez usg dopochwowe. Moglabys mi napisac na co mam uwarzac, albo co mnie powinno nie pokoic ? Nawet nie otwieram googli bo zwariuje !

KCIUKI DLA ANI

Stary 2013-04-24, 23:23   #3867
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anoula Pokaż wiadomość
Jak to dobrze czasem żyć w błogiej nieświadomości.... dziś miałam na sobie szalik i wczoraj też :x
dokładnie

Cytat:
Napisane przez babku Pokaż wiadomość
Witam jak zwykle z wieczora. Nadal jestem szczęśliwa i nadal jeszcze nie wymyśliłam sobie czym mogłabym zacząć się martwić

Genetyczne będę miała 8 maja. W sumie to chyba będzie to genetyczne, bo ginekolog nic nie mówił. W każdym razie ja sobie tak wykalkulowałam
No i oby takie samopoczucie Cię nie opuszczało do końca ciąży

Ja mam 5 maja, to będzie 11t 6d
Stary 2013-04-24, 23:58   #3868
Trele_Morele
Zakorzenienie

[QUOTE=anulka2205]Trele już sobie wyobrażam poziom Twojego zestresowania po tym co o szyjce poczytasz. Dobrze, że dziewczyny ostrzegają, może dla pewności jeszcze za jakiś czas warto do tej babeczki się umówić, żeby skontrolowała i stwierdziła czy jest potrzebna częstsza ocena, ale proszę nie przejmować się na zapas i Majeczki nie stresować [QUOTE]
Googli nawet nie otwieram bo tylko zacznie się znowu panika Będę się sugerować tylko tym co od Was się dowiem , no i za 3/4 tygodnie wybiorę się do tej pani ginekolog ponownie. Tymczasem poszukam gdzies papierów z Usg które miałam robione w szpitalu po poronieniu , i tam chyba mi tez mierzyli szyjka Ale dziękuje Masz rację Majeczka najważniejsza
Cytat:
Napisane przez Antibia86
dziewczyny bo ja blond....czy ja bedac w PL mogę kupowac na ebay GB?
Jeśli sprzedający zgadza się na wysyłkę do Polski to jak najbardziej
Cytat:
Napisane przez paulinaizabela
Ciekawe czy Ci się spełni sen na dziewczynkę
Mi dzień przed ostatnim skanem śniło się pierwszy raz dziecko , i był to chłopczyk ) A dzień póżniej okazało się ze w brzuchu mieszka dziewczynka

KCIUKI DLA ANI

Edytowane przez Trele_Morele
Czas edycji: 2013-04-25 o 00:00
Stary 2013-04-25, 07:14   #3869
Kabriela
Zadomowienie

Dobra, dziewczyny mam dość, wiem, że nic nie wiem a dezinformacja mnie zabija. Wolę wiedzieć cokolwiek niż nic nie wiedzieć.
Dzisiaj idę do nowego gin i zobaczymy jednak same mi powiedzcie czy jest możliwe, by w 11 tygodniu ciąży na usg genetycznym ( o czym dowiedziałam się jak już leżałam z żelem na brzuchu) aby dziecko było za małe i nie mógł ściągnąć pomiarów i abym nie słyszała serca, tętna i abym nie wiedziała ile cm mm ma dzidzia? Abym nie wiedziała nic? I aby lekarz nic mi nie powiedział?
A i jeszcze oprócz tego czy możecie mi powiedzieć kiedy powinno się robić usg genetyczne?
Kabriela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-25, 07:27   #3870
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kabriela Pokaż wiadomość
Dobra, dziewczyny mam dość, wiem, że nic nie wiem a dezinformacja mnie zabija. Wolę wiedzieć cokolwiek niż nic nie wiedzieć.
Dzisiaj idę do nowego gin i zobaczymy jednak same mi powiedzcie czy jest możliwe, by w 11 tygodniu ciąży na usg genetycznym ( o czym dowiedziałam się jak już leżałam z żelem na brzuchu) aby dziecko było za małe i nie mógł ściągnąć pomiarów i abym nie słyszała serca, tętna i abym nie wiedziała ile cm mm ma dzidzia? Abym nie wiedziała nic? I aby lekarz nic mi nie powiedział?
A i jeszcze oprócz tego czy możecie mi powiedzieć kiedy powinno się robić usg genetyczne?
genetyczne mieddzy 11 a 13 tygodniem + 6 dn
co do slyszenia bica serca, moze nie mial lekarz wlaczonego echosondy

dziecko moze byc mniejsze niz wg OM
a lekarz dziwny skoro nic nie mowi

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości