Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9 - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-01, 18:46   #1051
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Napisane przez Demi93 Pokaż wiadomość
Nie jestem pewna, ale tak mi się wydaje

Szpitala nie oglądam, zwykle wtedy przełączam na "Dlaczego ja?" To jest piękne, jak się biorą za te POWAŻNE TEMATY tak uroczo nieumiejetnie, a gra aktorska dobija wszystko (chyba tylko Tommy Wiseau w The Room ich pobił kunsztem aktorskim) Uwielbiam się przy tym odmóżdżać :3 Od informacji mam Discovery itp., TVN jest od czystej, bezmyślnej rozrywki

Rozrywka? wow.
Ja próbowałam kiedyś obejrzeć program tego typu (chyba trudne sprawy, ale nei ejstem pewna) tak o z ciekawości czy wytrzymam cały odcinek

Niestety jest to tak drętwe i nudne, że wolałabym patrzeć się w sufit czy coś takiego.

Nie, że oglądam tylko bardzo poważne programy ( w sumie to chyba ich już za bardzo nie ma), bo lubię amerykańskie seriale, ale jest jakaś granica.

Dlatego bardzo mnie dziwi jak ludzie mówią, że ich to relaksuje

Cytat:
Mnie to nie dziwi, w jej kulturze to nie jest dziwne czy chore Patrzysz na jej poglady poprzez pryzmat naszej kultury (swoją drogą na tym się często autorzy książek wykładają) - spróbuj spojrzeć na to z jej punktu widzenia

Z reguły pokazują tylko jeden odłam czy skrajne przypadki
Ok, mogę zrozumieć że w kulturze x noszenie mini czy kostiumu na plaży to nieszanowanie się, że już nie wspomnę o seksie przedmałżeńskim.
Mogę zrozumieć, że ktoś uważa, że rolą kobiety jest macierzyństwo, a nie praca, bo taka kultura.

Ale jak ktoś mówi, że przemoc jest ok to niestety wymiękam i moja wyobraźnia nie umie tego przetworzyć.

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość

Troche mnie dziwi i z drugiej strony wzbudza moj podziw postawa mojej sasiadki. Jest starsza, chora na nowotwor zlosliwy (co chwile chemia, badania w szpitalu), a mimo to jest nadal pogodna i aktywna na tyle ile moze byc.
Tak bywa, że właśnie w chorobie ludzie doceniają to co mają i inaczej patrzą na życie.
Czasem im mniej do stracenia tym człowiekowi lżej, jak człowiek zdrowy, pięknmy i bogaty to się boi ubóstwa, starości, chorób.

Inna sprawa, że z niektórych są nieźli aktorzy i wyglądają na pogodnych, a nocami płaczą w poduszkę.

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
A co ma się już w trumnie położyć i płakać? Fajnie, że korzysta z życia. Moja babcia też jest bardzo chora, nawet już jej żadnej chemii nie dają, nic. Od początku jest nastawiona na "nie" i udaje, że to nic takiego i jej te wszystkie lekarstwa są po nic .
Miałam sąsiadkę, która miała też nowotwór złośliwy. Dowiedziałam się dopiero, jak umarła. W życiu bym się nie spodziewała, bo miała taką pogodę ducha.
Albo też nie chciała martwić innych.
Niektórzy i rodzinie nie powiedzą o tym co się dzieje, dopóki np nie trafią nagle do szpitala w nieciekawym stanie, a potem do hospicjum...

Są też ludzie, którzy nie lubią jak się nad nimi rozczula. Np ja tak mam. Więc przy czymś poważnym pewnie nawet rodzinie byłoby mi ciężko powiedzieć :P
Bo potem traktują człowieka jak niepełnosprytnego, są na siłę milsi, bo boją się jednego złego słowa powiedzieć. A ble, a fuj

--
kliknęłam na ten link do programu o facecie, który bawi się w 2 latka (obejrzałam kawałek, bo dalej mi się nie chiało) i trafiłam na to: http://www.youtube.com/watch?v=0BM4Q7Iq_oI
To akurat obejrzę.

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-01, 18:47   #1052
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość
Też tak chodziłam w glanach kiedyś zawsze i wszędzie(no w sumie niedługo, bo jeszcze potem kupiłam czarne trampki), ale wiadomo stała za tym 'większa filozofia' (Szatan mrok cały rok)No ale na plażę bym nie poszła. Chociaż moje kuzynki tak potrafiły podobno.

[/COLOR]

może nas schładzały nasze mroczne i zimne serca?
Bo w sumie aż tak gorąco mi nie było, a teraz w balerinkach materiałowych w upały umieram, a nawet i w sandałkach.
Ja też, na plaże akurat nie bo piasek się do glanów wsypywał, ale glany do sukienki latem? - czemu nie.
A teraz? latem mi jest w sandałkach za ciepło a zimą noszę ciepłe skarpety i zimowe buty.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-01, 18:52   #1053
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
chodzi Ci o Karola syna królowej Elżbiety? On chyba pogodził się z tym, że tron obejmie William

Swoją drogą, słyszałyście o tym księciu (nie pamiętam Monako?), który jakoś dwa lata temu wziął ślub. Panna młoda płakała, nie ze wzruszenia, a dlatego, że go nie kochała (?) a książę ją zdradzał, no ale ślub się odbył.
Kurczę nie pamiętam dokładnie o co chodziło, może któraś z Was coś więcej kojarzy
Tak o tego Karola mi chodzi.
Wprawdzie Pudelek to mało wiarygodne źródło informacji ale proszę.
http://www.pudelek.pl/artykul/33506/...ako_trzy_razy/
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-01, 18:55   #1054
monicar
Zakorzenienie

Cytat:
chodzi Ci o Karola syna królowej Elżbiety? On chyba pogodził się z tym, że tron obejmie William

Swoją drogą, słyszałyście o tym księciu (nie pamiętam Monako?), który jakoś dwa lata temu wziął ślub. Panna młoda płakała, nie ze wzruszenia, a dlatego, że go nie kochała (?) a książę ją zdradzał, no ale ślub się odbył.
Kurczę nie pamiętam dokładnie o co chodziło, może któraś z Was coś więcej kojarzy
Narzeczoną księcia Monako musieli z lotniska ściągać, bo uciekła jak się dowiedziała o zdradzie. Zresztą Albert (o 20 lat od niej starszy)to niezłe ziółko. Pałac oczywiście zdementował plotki.

Edytowane przez monicar
Czas edycji: 2013-05-01 o 18:56
monicar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-01, 18:58   #1055
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Uwielbiam to "Nie mam nic do waszego życia, ale jeśli nie robicie tak jak ja, to jesteście głupi i się nie znacie"
No a poza tym z tego postu wynika, że żyjemy w tak cudownie idealnym świecie, że poczekanie do ślubu czy poczekanie rok gwarantuje szacunek chłopa itd
Z tego co mi wiadomo to raczej tak nie jest.

No dobra, też większości facetów nie cieszy kobieta, która miała 50 partnerów, ale nie przesadzajmy w drugą stronę.
Bo inaczej to odtańcze jakiś taniec radości z tego powodu, że jeszcze mnie nie ukamienowano.

---
Chciałam dodać jeszcze jedno w sprawie chorób i pogody życia. Nie do każdego też chyba do końca dociera, że naprawdę może mieć niewiele czasu. Jest to niby prosty komunikat, ale może wydać się tak niemożliwy, że ktoś tego nie będzie potrafił przyjąć do siebie.
Niektórzy znajdują nowe hobby, byle tylko nie mieć czasu na myślenie.

<3 <3 <3
Stary 2013-05-01, 19:08   #1056
201604200942
Konto usunięte

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;40590104]Tak o tego Karola mi chodzi.
Wprawdzie Pudelek to mało wiarygodne źródło informacji ale proszę.
http://www.pudelek.pl/artykul/33506/...ako_trzy_razy/[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez monicar Pokaż wiadomość
Narzeczoną księcia Monako musieli z lotniska ściągać, bo uciekła jak się dowiedziała o zdradzie. Zresztą Albert (o 20 lat od niej starszy)to niezłe ziółko. Pałac oczywiście zdementował plotki.

jednak dobrze kojarzyłam
Cytat:
Chciałam dodać jeszcze jedno w sprawie chorób i pogody życia. Nie do każdego też chyba do końca dociera, że naprawdę może mieć niewiele czasu. Jest to niby prosty komunikat, ale może wydać się tak niemożliwy, że ktoś tego nie będzie potrafił przyjąć do siebie.
Niektórzy znajdują nowe hobby, byle tylko nie mieć czasu na myślenie.
Czasem nawet bliska rodzina nie potrafi pogodzić się z chorobą. Co z tego, że lekarze przepowiadali 2 miesiące życia jak zawsze jest ta iskierka nadziei, że może jednak stanie cię cud i rak, nawet jesli jest w ostatnim stadium, cofnie się.

Wkurza mnie kiedy ktoś twierdzi, że taka śmierć na raka jest lepsza niż śmierć nagła, bo nie było okazji się pożegnać. Wcale nie jest lepsza nie ma gorszej i lepszej śmierci, a stratę odczuwa się tak samo.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-01, 19:32   #1057
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:

=

Wkurza mnie kiedy ktoś twierdzi, że taka śmierć na raka jest lepsza niż śmierć nagła, bo nie było okazji się pożegnać. Wcale nie jest lepsza nie ma gorszej i lepszej śmierci, a stratę odczuwa się tak samo.
Czy ja wiem czy tak samo. Moim zdaniem gdy ktoś stracił życie np przez jakiegoś kierowcę np pijanego czy po prostu nieuważnego to dla bliskich jest to trudniejsze niż gdy ktoś umarł jak się to mówi 'ze starości'
Będzie to boleć moocno, ale dodatkowy żal, że stało się to z czyjejś winy i ktoś mógł życ jeszcze 10/20/50 lat zmienia postać rzeczy.

Ja akurat mam inne podejście do śmierci niż inni ludzie i byłabym nieszczęśliwa patrząc na chorobę bliskiej osoby czy przeżywałabym gdybym się z kimś mocno pokłóciła, ale wiem że jak kogoś nie ma to nie ma i automatycznie się z tym godzę. Dopiero po dłuuugim czasie robi mi się dziwnie, że kogoś nie ma. Ale nie umiem płakać na pogrzebie, przez to wyglądam dziwnie jak jakiś lord kamienne serce.

<3 <3 <3
Stary 2013-05-01, 19:35   #1058
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Też potwierdzam, że to książę Albert taki jurny i szalony...a tej babeczki mi szkoda. W sumie, to czemu ona za niego wyszła? Zmuszać, to sobie mogą . Durne to jakieś.

Też miałam okres łażenia w glanach, nie ważne jaka pogoda . Tyle, że mi wiecznie zimno, więc chyba jestem usprawiedliwiona? A tak serio, to jakoś sobie teraz nie wyobrażam łazić non stop w jednych butach.

Moja babcia (ta bardzo chora), zawsze wszystko kryła w sobie. Mam z nią słaby kontakt, właśnie przez takie podejście.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-01, 19:35   #1059
monicar
Zakorzenienie

Cytat:

Ludzie chyba sobie nie zdają sprawy jak cierpią fizycznie, psychicznie oczywiście też, ludzie chorzy na raka. (Oby nikt nie musiał się przekonywać.) Moja babcia zawsze mówi, żeby ją Bóg szybko i bezboleśnie zabrał, żeby nie musiała leżeć i się męczyć. Nie mogę tego słuchać, ale coś w tym jest.
Stary 2013-05-01, 19:40   #1060
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Czy ja wiem czy tak samo. Moim zdaniem gdy ktoś stracił życie np przez jakiegoś kierowcę np pijanego czy po prostu nieuważnego to dla bliskich jest to trudniejsze niż gdy ktoś umarł jak się to mówi 'ze starości'
Będzie to boleć moocno, ale dodatkowy żal, że stało się to z czyjejś winy i ktoś mógł życ jeszcze 10/20/50 lat zmienia postać rzeczy.

Ja akurat mam inne podejście do śmierci niż inni ludzie i byłabym nieszczęśliwa patrząc na chorobę bliskiej osoby czy przeżywałabym gdybym się z kimś mocno pokłóciła, ale wiem że jak kogoś nie ma to nie ma i automatycznie się z tym godzę. Dopiero po dłuuugim czasie robi mi się dziwnie, że kogoś nie ma. Ale nie umiem płakać na pogrzebie, przez to wyglądam dziwnie jak jakiś lord kamienne serce.
Wiem co masz na myśli, ale to nie znaczy, że można dzielić śmierć na lepszą i gorszą. W sensie na taką bardziej lub mniej do pogodzenia się.

Myślę, że każdy normalny człowiek byłby nieszczęśliwy po stracie bliskiej osoby, nieważne czy przed śmiercią żyli w zgodzie czy nie, a to jak ktoś przeżywa śmierć jest na tyle indywidualną sprawą, że nikogo nie powinno interesować jak ją przeżywa inny człowiek. O ile nie wystawia wirtualnych zniczy i miliona zdjęć na facebooku, bo to jest moim zdaniem obnażanie się z uczuć i narzucanie ich innym użytkownikom.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-01, 20:43   #1061
201607231707
Konto usunięte

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;40588625]A mnie znowu zadziwiła stacja Tlc z programem "Dziwne obsesje" czy jakoś tak. Dzisiejszy odcinek był o facecie który żyje jak 2 latek. Ja wszystko rozumiem: zabawki, kojec, śpiochy, wysokie krzesełko ale, że on nosi pieluchy? I jeszcze zachwalał talk dzięki któremu nie ma odparzeń To przechodzi moje możliwości umysłowe. Zresztą sami się przekonajcie, znalazłam kawałek odcinka na YT.
http://www.youtube.com/watch?v=mgQfAylIf_A[/QUOTE]

Było jakies zaburzenie psychiczne, które na tym polegało, ale nie pamiętam nazwy

Cytat:
może nas schładzały nasze mroczne i zimne serca?
W sumie dzieci Księcia Ciemności powinny być przyzwyczajone do upałów
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-01, 21:15   #1062
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Było jakies zaburzenie psychiczne, które na tym polegało, ale nie pamiętam nazwy
Ja też nie, ale widziałam ten program. Facet mówił, że taki sposób życia zapewnia mu poczucie bezpieczeństwa, którego nie zaznał jako dziecko. Jeśli łączyć to z tym, że w wieku 13 lat (!) zaczął się moczyć w nocy, to trudno sobie wyobrazić co on przeżył. Zwłaszcza, że w programie o rodzinie nie było ani słowa, a on sobie musiał szukać kobitki która mu będzie robiła za matkę. Jak dla mnie, to musiał przeżyć naprawdę coś strasznego w dzieciństwie/młodości i ma potrzebę sobie to odbić organizując drugie dzieciństwo - szczęśliwe i bezpieczne. Biedny człowiek.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-01, 21:29   #1063
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Ja też nie, ale widziałam ten program. Facet mówił, że taki sposób życia zapewnia mu poczucie bezpieczeństwa, którego nie zaznał jako dziecko. Jeśli łączyć to z tym, że w wieku 13 lat (!) zaczął się moczyć w nocy, to trudno sobie wyobrazić co on przeżył. Zwłaszcza, że w programie o rodzinie nie było ani słowa, a on sobie musiał szukać kobitki która mu będzie robiła za matkę. Jak dla mnie, to musiał przeżyć naprawdę coś strasznego w dzieciństwie/młodości i ma potrzebę sobie to odbić organizując drugie dzieciństwo - szczęśliwe i bezpieczne. Biedny człowiek.
O, idealnie pasuje do tego zaburzenia To polega właśnie na takim organizowaniu sobie drugiego dzieciństwa. Smutne.
Stary 2013-05-01, 23:48   #1064
monicar
Zakorzenienie

Miałyście rację.Weszłam na wątek na temat edukacji seksualnej dzieci i oczy wyszły mi na wierzch.
Nie sądziłam, że istnieją jeszcze osoby, które uważają osoby homoseksualne za "nienormalne", wpajają takie wychowanie własnym dzieciom i uważają edukację seksualną za niepotrzebną bo w "czasach naszych dziadków nie było takich lekcji i nie było wpadek".

Edytowane przez monicar
Czas edycji: 2013-05-01 o 23:50
monicar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-01, 23:57   #1065
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
O tym samym pomyślałam oglądając program .
Stary 2013-05-02, 00:07   #1066
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Miałyście rację.Weszłam na wątek na temat edukacji seksualnej dzieci i oczy wyszły mi na wierzch.
Nie sądziłam, że istnieją jeszcze osoby, które uważają osoby homoseksualne za "nienormalne", wpajają takie wychowanie własnym dzieciom i uważają edukację seksualną za niepotrzebną bo w "czasach naszych dziadków nie było takich lekcji i nie było wpadek".
Dokładnie Alkoholizmu też nie było, tylko się chłop musiał napić po pracy. Ani przemocy domowej, bo babie się należało a dzieci niegrzeczne. Upośledzonych ludzi też nie było, tylko debile. Ani depresji, bo albo ktoś żył normalnie albo się od razu wieszał. Było cudownie, wróćmy do tamtych czasów
Stary 2013-05-02, 00:17   #1067
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie Alkoholizmu też nie było, tylko się chłop musiał napić po pracy. Ani przemocy domowej, bo babie się należało a dzieci niegrzeczne. Upośledzonych ludzi też nie było, tylko debile. Ani depresji, bo albo ktoś żył normalnie albo się od razu wieszał. Było cudownie, wróćmy do tamtych czasów
Tylko dzisiaj niektórzy robią przegięcie w drugą stronę i np. rozdaje się zaświadczenia o dys-czymkolwiek, jak dyplomy po konkursie plastycznym . Nie pochwalam ani jednego, ani drugiego bieguna.
Stary 2013-05-02, 00:29   #1068
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Tylko dzisiaj niektórzy robią przegięcie w drugą stronę i np. rozdaje się zaświadczenia o dys-czymkolwiek, jak dyplomy po konkursie plastycznym . Nie pochwalam ani jednego, ani drugiego bieguna.
No wiadomo, trzeba zachować zdrowy rozsądek. Pewnie i tak psychologowie i wszelkiego rodzaju autorytety społeczne robią masę błędów. Ale pod pewnymi względami jest o niebo lepiej, większości spraw nie zamiata się już pod dywan tylko mówi o nich otwarcie. Jak ktoś mówi, że kiedyś nie było ciąż u nastolatek, to jest głupi. Tak samo jak nierzadko podnoszą się głosy, że nie było aborcji albo chorób psychicznych, albo homoseksualizmu.
Stary 2013-05-02, 00:46   #1069
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Nie wiedziałam, ze jest taki wątek, ale twój opis skutecznie zniechęcił mnie do wejścia
Stary 2013-05-02, 00:51   #1070
201604190949
Konto usunięte

Nie wiesz co tracisz...
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-02, 00:53   #1071
201607231707
Konto usunięte

Dobra, dajcie linka, mam pół litra, mogę się dowiedzieć czemu jestem zbolem/zwyrolem/świrem i czego dawniej nie było
Stary 2013-05-02, 00:56   #1072
201604190949
Konto usunięte

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=689965 Ale nie czytasz tego gotując albo pedałując na stacjonarnym, rozumiemy się?
Stary 2013-05-02, 00:58   #1073
201607231707
Konto usunięte

Taaa jeeeesssst, jedno pytanie - wódka z gwinta czy kieliszek mogę?
Stary 2013-05-02, 01:00   #1074
201604190949
Konto usunięte

Jak masz pewną rękę to kieliszek spoko
Stary 2013-05-02, 01:03   #1075
201607231707
Konto usunięte

Aaaa, to jest na Mamie z klasą, skończę marnie!!!

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ----------

Kuźwa, nie, nie przebrnę przez całość, bo już we mnie wrze, czytam po łebkach
Stary 2013-05-02, 01:06   #1076
201604190949
Konto usunięte

Jak dojdziesz do posta 32 to napisz czy ten post Cię dziwi

---------- Dopisano o 01:06 ---------- Poprzedni post napisano o 01:04 ----------

Dalej jest też o surykatkach
Stary 2013-05-02, 01:10   #1077
201607231707
Konto usunięte

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...1&postcount=32 Tak, to idealnie pasuje do tego wątku

---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

Ide powiedzieć mojej mamie, że jej dzieci sa nienormalne, ciekawe co powie xD

---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ----------

"O co się znowu kłócisz w Internecie?" - kocham cię, mamo :3
Stary 2013-05-02, 01:11   #1078
201604190949
Konto usunięte

Powie, że gdyby wiedziała wcześniej to by was udusiła ale teraz już za późno i co robić :niewiem:

Cofam o surykatkach!

Dziwi mnie ksiądz, który bierze kilka razy więcej pieniędzy za pogrzeb młodego chłopaka "bo nie będzie już ślubu".
Stary 2013-05-02, 01:16   #1079
201607231707
Konto usunięte

Powiem wam, że jak spotykam takich ludzi jak panią Post 32, to aż mam ochotę wyśpiewać niebiosom, że dziękuję za rodzinę

---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ----------

TAAAAK!!! Edukacja seksualna to zło, bo jest przyzwoleniem na sekszenie się, ja chromolę xD Niech powie królowej Jadwidze, że dawniej nie było ciężarnych nastolatek xD
Stary 2013-05-02, 01:29   #1080
201604190949
Konto usunięte

Artykuł z Wysokich obcasów jest pocieszający

Cytat:
Od kiedy można współżyć seksualnie?

Ala: Od początku świata!

Ola: Od tego, jak kobieta ma okres!

To nastolatka może współżyć seksualnie?

Ola: No może, ale nie polecamy.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości