|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1951 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Cytat:
Każdy rodzic powinien odpowiadać za swojego dzieciaka a jeśli chce się bawić a nie zajmować młodym to niech go zostawi z dziadkami w domu proste.
|
|
#1952 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale i tak jakoś tak dziwnie, bo jednak to nie był złapany przez siebie welon, tylko dostany od kogoś. No ale lepsze to niż jakby ta mała miała być "nową młodą parą" z tym drużbą.
|
|
|
#1953 |
|
Konto usunięte
|
no tak, ale jeśli (przykładowo) zaprosisz 70 osób. z tego 20 przyjdzie z mężem i dzieckiem. reszta niech będzie tylko z partnerem. masz dwudziestkę dzieci. niech będzie, że 10 będzie pilnowane przez rodziców, a 10 puszczone samopas, przeszkadzają, krzyczą, biegają, ogólnie są niegrzeczne - pójdziesz do każdego rodzica i poprosisz o pilnowanie pociech? no dobra, niech będzie, że 5 się uspokoi, ale nadal masz 5 dzieci które szaleją i ich rodzice mają je w poważaniu - co robisz?
Nie, żebym naskakiwała, ale jestem ciekawa takiej sytuacji, ja bym prosiła na wesele bez dzieci
|
|
|
|
#1954 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1955 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem pilnowaniem dzieci powinni zająć się rodzice, a jeśli tego nie robią, to widać jakimi sa rodzicami.
Na jednym z wesel w czasie pierwszego tańca zostały puszczone takie małe baloniki. A rodzice zamiast przypilnować dzieci, to mieli je, za przeproszeniem, gdzieś i dzieci w czasie tego pierwszego tańca pobiegły na środek sali i zaczęły rzucać się balonami. Na miejscu młodych bym chyba zabija takich rodziców, bo jak można być takim nieodpowiedzialnym.
|
|
#1956 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Niektórym ciężko jest zrozumieć, że dziecko w czasie pierwszego tańca ma być przy rodzicach i nie przeszkadzać. Słyszałam o takiej sytuacji sprzed kilku lat, gdzie para młoda zaczęła tańczyć pierwszy taniec i nagle do nich podbiegły dzieci, zaczęły obskakiwać, łapać za sukienkę i dosłownie plątać się pod nogami. Po kilku chwilach młoda : " Muzyka, stop!!!" Na sali cisza. Młoda dodaje- " Albo zabierzecie stąd te dzieci, albo ja nie będę tańczyć"! Miny gości nietęgie podobno. Dzieci zabrane na kolanka, taniec zatańczony i wesela ciąg dalszy. Chciałabym to zobaczyć, naprawde:-D |
|
|
|
|
#1957 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety wiele rodziców myśli, że jak na wesele idzie z dziećmi, to dzieci mogą robić wszystko byleby IM nie przeszkadzać, bo oni się chcą bawić.
|
|
#1958 |
|
Zakorzenienie
|
to ja chyba naprawdę spotykałam samych normalnych rodziców
|
|
|
|
#1959 |
|
Zakorzenienie
|
Justi, no to miałaś szczęście.
|
|
#1960 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamiętam jedno wesele(miałam 14 lat) i na oczepinach starałam się schować, zeby nikt mnie nie 'zagonił' do łapania welonu, bo się bałam, że jeszcze go złapię i będę musiała z obcą osobą tańczyć lub coś(chociaż i tak zawsze pan młody, kiedy stoi za panią młodą i zakrywa jej oczy, to mówi jej kiedy ma rzucać, by określona osoba złapała welon-najczęściej para lub świadkowie). |
|
|
|
|
#1961 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
chodzi o to, o czym napisałaś - jakie wynajmowanie niańki czy animatora, to już przechodzi ludzkie pojęcie ![]() a że niby zaproszenie dzieci to faux pas to nie komentuję, może pozwólmy rodzicom decydować: jeśli dzieci mogą pojawić się na weselu i rodzice tego chcą = muszą się wtedy nimi opiekować, to niby czemu im to odbierać?
|
|
|
#1962 |
|
Raczkowanie
|
Pewnie pisałyście już o tym setki razy, ale sporym błędem, którego osobiście doświadczyłam było to, iż para młoda zaprosiła mnie formą: "Państwa Iksińskich z dziećmi" a nie mnie z osobą towarzyszącą, mimo, że miałam wtedy ponad 18 lat...
|
|
|
|
#1963 | ||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2013-05-04 o 19:13 |
||
|
|
|
#1964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1965 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
My na wesele zapraszamy bez dzieci. Uważam, że wesele to nie jest impreza dla dzieci. Rodzice zamiast sie dobrze bawić to muszą dzieci pilnować... A dzieci biegają po sali, trzeba na nie uważać w tańcu... U nas w rodzinie jest zasada, że sie zaprasza bez dzieci.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1966 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Cytat:
Zresztą wszystko zależy jak bardzo są dzieci wychowane i czy umieją się zachować, ja jeszcze nie byłam świadkiem żeby np na pierwszym tańcu przeszkadzały.
|
|
|
#1967 | ||||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Dziwne, by młodzi mieli zakładać, że dzieci będą niegrzeczne, a rodzicom nie będzie się chciało nim zajmować. No i nie każdej parze dzieci jako takie przeszkadzają, mi by nie przeszkadzały, nawet te biegające, ale niech rodzice ich pilnują na tyle, by nie rozwaliły czegoś i same się nie uszkodziły. ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Cytat:
.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2013-05-04 o 21:14 |
||||
|
|
|
#1968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
około 22:00 obie panny pojechały do domu
|
|
|
|
|
#1969 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Otóż faux pas to uchybienie normom towarzyskim lub gafa. Jeżeli zaproszenie rodziców z dziećmi jest gafą, to już nie wiem naprawdę co nią nie jest. Nawet jeśli na weselu mam kilkanaścioro dzieci, to co mnie, pannę młodą, obchodzi czy dzieci będą grzeczne czy nie? To rodzice powinni dbać o to, by ich pociechy zachowywały się należycie. I nie ma wyznaczania osoby spośród gości czy animatora lub innej niańki. Cytat:
Jakby bardzo rozrabiały, to owszem- powiedziałabym rodzicom. Można taktownie, spokojnie poprosić, by rodzic pilnował brzdąca- chociażby ze względów bezpieczeństwa. Cytat:
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|||
|
|
|
#1970 | ||
|
Zadomowienie
|
Widzę, że znowu wątek rodziców z dziećmi
![]() Ja przy zapraszaniu gości, którzy mają dzieci, zapowiem, że chciałabym aby przy późniejszym potwierdzeniu swojej obecności na weselu uprzedzili, czy wolą zabrać dzieci i się nimi opiekować, czy wolą iść sami. Ja akurat lubię dzieci (już nie mówiąc o moich kilkuletnich kuzynach, których ubóstwiam, a jeden jest zarazem moim chrześniakiem i byłoby mi bardzo miło mieć go na swoim weselu), ale nie będę zmuszać rodziców do ich przyprowadzania, jeżeli wolą się bawić bez nich. Z kolei jeśli chcą te dzieci zabrać na wesele, to dam im do zrozumienia, że nie będę nikogo zatrudniać do zabawiania ich. Jak nie należy tego robić: "Malwinko, jeśli chcecie zabrać ze sobą Jasia i Małgosię, to łaskawie ogarniajcie ich na bieżąco, bo nikt nie będzie niańczył cudzych bachorów." Jak należy to zrobić: "Malwinko, wiesz, jak lubię Twoje dzieci. Chętnie widziałabym je na swoim weselu, ale zrozumiem, jeśli nie będziecie chcieli ich ze sobą zabierać - w końcu wymaga to nieustającej, kilkugodzinnej opieki i może lepiej bawilibyście się bez nich." ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Cytat:
Jeśli ktoś ma kasę, to zaprasza jedną i drugą; jeśli Młodzi sami płacą za wesele, to zgaduję, że chciałabyś aby olali rodzinny klan. Cóż, akurat mnie się podoba, że wesele to okazja do zbliżenia się do dalszej rodziny. Zresztą bliskich koleżanek - wartych zaproszenia na to niezwykłe święto - też nie mam aż takiego zatrzęsienia.Ja wolę rozwiązanie: wesele dla rodziny i kilku przyjaciółek, dla młodzieży ognisko dzień po ślubie, na który też ich zresztą zaproszę.
|
|
#1971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak ktoś napisał i ja już pisałam też: Młodzi wiele robią dla gości - większość martwi się o ich dojazd, noclegi dodatkowo atrakcje by goście się nie nudzili i dobrze bawili - prócz muzyki i zabaw pojawiają się pokazy barmańskie, sztuczne ognie, jakieś pokazy innego typu. A mam wrażenie że ludzie to z łaski idą na wesele? Jak komuś taki typ imprezy nie odpowiada - gdzie się głównie tańczy, jest jest jedzenie i picie i nie odnajduje się na takiej imprezie, nudzi to niech nie idzie a nie wymaga od Pary Młodej że w ramach wesele będzie organizować mu czas jakieś kółka zainteresowań, górnolotne dyskusje, i ciekawe co jeszcze. Każdy wie co się robi na weselu i nie jest trudno zgadnąć (ew. można dopytać parę młodą jeśli przyjęcie jest jakieś niestandardowe) i powinno umieć się ocenić czy pasują nam takie klimaty czy nie... |
|
|
|
|
#1972 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Cytat:
Też uważam, że wesele to okazja do zbliżenia się najbliższej rodziny, poznania wujków i ciotek dawno niewidzianych. Mieliśmy najbliższych znajomych wspólnych i byli zaproszeni na wesele. Natomiast koleżanki z którymi kontakty są mniejsze, też były zaproszone, ale tylko do kościoła ( u nas daje się zaproszenia na ślub i wesele, albo tylko do kościoła osobom, które chcemy zaprosić, ale już bez wesela i też to dla nich jest wyróżnieniem. U nas jest taki zwyczaj, ale czytałam, że w wielu rejonach kraju się tego nie praktykuje). Zaprosiłam 3 koleżanki i z tych 3 przyjechała jedna z mężem- a on prosto z drugiego końca Polski, z delegacji odstrojony w garnitur z bukietem kwiatów, żeby tylko życzenia nam złożyć- szok, nie spodziewałam się, że przyjadą, a tu niespodzianka. Potem żałowałam, że na wesele ich nie zaprosiłam, tym bardziej, że 12 osób nam odmówiło. A dwie koleżanki z sąsiedniego osiedla nie dojechały- jedna w tym czasie pojechała sobie na urlop, a druga miała...katar i nie chciała bardziej się zaziębić ( sierpień). Uważam podobnie, że obecność "koleżanek" trzeba zweryfikować poważnie, jak z resztą ogólnie gości.
|
||
|
|
|
#1973 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
Ja bym nie chciała żeby moi rodzice/teściowie organizowali mi wesele, zapraszali kogo chcą "bo oni płacą"... Oczywiście jest to fajne, bo ogromne pieniądze z głowy ale czasami takim właśnie kosztem... Jak się nie ma pieniędzy to się po prostu nie robi wesela na 100 osób, takie jest moje zdanie. |
|
|
|
|
#1974 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Ja uważam, że nawet jeśli rodzice finansują wesele to ostateczne zdanie czy to do wyboru sali, zespołu, dekoracji czy listy gości powinni mieć Młodzi. W końcu to ich wesele. Rodzice mogą ZASUGEROWAĆ kogo warto byłoby zaprosić, ale nie decydować za Młodych, bo ONI dają kasę to mogą
Mam wrażenie, że niektórzy rodzice zapominają czyje to jest wesele...Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1975 | |
|
Żona Gargamel
|
Dot.: Odp: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Cytat:
A jak chcą swoich znajomych zapraszać to niech zrobią własną impreze Mojej koleżance ślub fundowali rodzice, prawie 100% gości to była rodzina, chyba tylko jej świadkowa ze swoim TŻ to znajomi. Potem mówiła, że teraz zupełnie inaczej by to rozegrała i szkoda jej że koleżanek nie zaprosiła, jeszcze tym bardziej, że sporo rodziny odmówiło. |
|
|
|
|
#1976 | ||||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Cytat:
) to niech ułatwią. Ale też ze strony rodziców ta pomoc powinna być na zasadzie: dajemy wam pieniążki, a wy robicie po swojemu. Któraś dobrze napisała - rodzice zapominają, że to nie ich impreza. Uważam, że Młodzi najpierw powinni się dowiedzieć jak ta "pomoc" ma wyglądać wg rodziców. Ja bym się nie zgodziła, gdyby rodzice chcieli robić po swojemu. Na takie coś mogą godzić się tylko osoby, którym nie zależy na weselu. A takich raczej nie jest dużo.
|
|
#1977 |
|
Zadomowienie
|
Jesteśmy na etapie rozdawania pierwszych zaproszeń
![]() W jednym domu był wielki lament i szok ,że dzieci nie będzie , i dla nich to dziwne z tego jednego domu ma być aż 10 osób , gdybyśmy zapraszali z dziećmi doszłyby trzy sztuki. Wkurza mnie to ,że muszę się tłumaczyć ,że nie chcemy dzieci na weselu.
|
#1978 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo dzieci to też rodzina, no ale...ludzie są różni. Powodzenia i wytrwałości
|
|
|
|
|
#1979 | |||
|
zielony stworek
|
Cytat:
A dla mnie to właśnie dziwne, bo czyja to ma być impreza, rodziców? Oni swoje wesele już mieli. To nie Mama ma zapraszać na wesele tylko Młodzi...mama może tylko sugerować swój punkt widzenia. Niby dorośli,a mama za nich decyduje? Coś nie tak... Cytat:
Cytat:
Na szczęście w moich stronach rodzinnych i rodzinie to powszechne- dzieci można zabrać co najwyżej na poprawiny, kiedy impreza jest taka mniej oficjalna i mało ludzi. |
|||
|
|
|
#1980 |
|
Rozeznanie
|
A u nas na weselu będzie dwadzieścia parę dzieci. Uważamy dzieciaki za pełnoprawnych członków rodziny, którzy też wesele przeżywają i zapamiętają. Ja pamiętam wszystkie wesela na których byłam jako dziecko i bardzo dobrze je wspominam. Doszliśmy do wniosku, że dzieciom może się nudzić, więc załatwiliśmy jedną osobę, która się nimi zajmie i zorganizuje różne zabawy. W swoim grafiku przewidziała też takie zabawy, w których udział weźmiemy z dziećmi my, żeby maluchy też się czuły ważne. Ja dzieci uwielbiam i nie traktuję ich jak intruzów. Skoro są moimi gośćmi to też muszę je odpowiednio przyjąć i zadbać o ich komfort i rodziców.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:45.

Każdy rodzic powinien odpowiadać za swojego dzieciaka a jeśli chce się bawić a nie zajmować młodym to niech go zostawi z dziadkami w domu proste.

16.06.2012