Czy któraś sie przyłączy do małego Klubu Dziewic? - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-06, 19:12   #631
tyene
Zakorzenienie

Dot.: Czy któraś sie przyłączy do małego Klubu Dziewic?

"Nie zabronię dziecku chodzić do Kościoła." To nie jest wychowywanie po katolicku. Po katolicku, czyli wychowywanie w taki sposob, ze zbawienie Twoich dzieci jest najwazniejsze. Wychowanie tak, aby przestrzegali przykazan Bozych, aby zyli NAPRAWDE po katolicku. Jestes na to gotowa?
Stary 2013-05-06, 19:15   #632
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
ja właśnie bym bardzo chciała zrozumieć to rozdwojenie jaźni, że idzie się do ślubu kościelnego po sakrament bo takie to istotne a jednocześnie się z premedytacją łamie zasady, co powoduje, że ten sakrament jest nieważny. Więc możecie mi to wytłumaczyć, jak chłop krowie na rowie, po co wam przysięga, która będzie nieważna?
Niektórym dla prywatnego związku z bogiem, w którego wierzą, a takie czy inne wyznanie nie ma znaczenia, byle jakiś przedstawiciel był. To nawet ma jakiś sens, w końcu mądrzejsi twierdzą, że bóg jest jeden tylko wyznań wiele. Komu s ten przedstawciel jest potrzeny - jego sprawa. Pewnie w Anglii wziąłby ślub w obrządku protestanckim, a w Turcji - po mahometańsku. jekie ma to znaczenie?
Inni - jednak przywiązani do tradycji miejsciowe, a mający na karku rodzinę, dla której największym problemem jest, żeby "było po bożemu" i "co ludzie powiedzą", chcą wziąć ślub katolicki dla tradycji - tak jak ja dla tradycji świętuję Boże Narodzenie czy Wielkanoć. Chociaż z żadną religią nie chcę mieć nic wspólnego - wolno mnie i im - wolno, kto zabroni?
To nie chodzi o żadną ważność przysięgi - ona z założenia nie jest ważna dla kościoła i wobec kościoła, takiego, czy innego. Ale przysięgający czują, że jest ważna dla nich, tak chcą i już, komu to przeszkadza?
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 19:15   #633
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Wybacz ale pokazujesz w tej chwili tylko i wyłącznie własne ograniczenie, jeśli od dłuższego czasu tłumaczy Ci się, co dla mnie taka ceremonia znaczy, a Ty umiesz jedynie powtarzać utartą żenującą formułkę, którą sama wymyśliłaś. Nie rozumiesz moich poglądów, to przyjmij je do wiadomości, zamiast pisac takie bzdury, bo zaczynam żałować, że w ogóle zaczełam się udzielać w tym temacie. Dziwna to dyskusja, kiedy x razy tłumaczę swoje powody przystępowania do ślubu, i x razy jest mi wmawiane, że g*wno wiem, i tak na prawdę to chcę foteczek i sukieneczki.
Ja nie mam zamiaru tłumaczyć teraz każdemu, że nie jestem wielbłądem, bo widzę, że tu nie chodzi o zrozumienie drugiej strony. Gdyby o to chodziło, już dawno wiedziałabyś, jaką bzdurę napisałaś.
Ja tylko uprościłam podejście, które zawsze staje mi przed oczami gdy słyszę, że ktoś bierze ślub w kościele mimo, że nie stosuje się do jego zasad. Dotyczy to każdej religii. Być może jestem ograniczona, bo nie pojmuję co jest dla nas ważnego w ślubie w obrządku, którego nie uznajemy - bo tu tyene już pisała o żalu za grzechy. Ty nie żałujesz, nie masz zamiaru niczego zmieniać, więc nie uznajesz zasad kościoła w którym chcesz brać ślub, chcesz go wziąć niezgodnie z jego zasadami, wybierając sobie z zasad to co jest dla Ciebie wygodne. Odnosisz się też do tradycji, czyli czegoś zupełnie niezwiązanego z duchowymi pobudkami - babcia tak ma, mama tak ma, to i ja będę miała. Jeśli to, że to neguję świadczy o moim ograniczeniu, to uwielbiam być ograniczona Z mojej strony to tyle.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 19:17   #634
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Dot.: Odp: Czy któraś sie przyłączy do małego Klubu Dziewic?

Cytat:
Napisane przez ejni_mazurek Pokaż wiadomość
nie bede jadla lodow czekoladowych az do slubu

.
To jakiś wielki problem ?
skrywana_fantazja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 19:18   #635
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skrywana_fantazja Pokaż wiadomość
To jakiś wielki problem ?
Jeśli mogę zapytać tak na marginesie - ile masz lat? O ile to nie tajemnica.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 19:21   #636
MasterOfPupets
Rozeznanie

Dla mnie jest obrzydliwe gdy ktoś kto nie wierzy w Boga, nie chodzi do kościoła wyprawia później w nim ceremonie.
And a generation that didn't agree"
MasterOfPupets jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 19:24   #637
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Wcześniej był pisany mój wiek, nie będę szastać na prawo i lewo swoimi danymi, jakąś anonimowość chcę zachować

---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ----------

Odniosłam się do niejedzenia lodów czekoladowych jako, iż w moim odczuciu czekanie do ślubu z seksem jest trudniejsze niż niejedzenie lodów czekoladowych do ślubu, więc to tylko żartobliwe porównanie, a Ty już ,,ile masz lat?"
skrywana_fantazja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 19:26   #638
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
"Nie zabronię dziecku chodzić do Kościoła." To nie jest wychowywanie po katolicku. Po katolicku, czyli wychowywanie w taki sposob, ze zbawienie Twoich dzieci jest najwazniejsze. Wychowanie tak, aby przestrzegali przykazan Bozych, aby zyli NAPRAWDE po katolicku. Jestes na to gotowa?
Nie no,proszę Cię. Przecież to przenośnia.Znów słowkarstwo.Chodzi o to,że jak moje dziecko będzie miało taką potrzebę,to nawet sama go do tego kościółka zaprowadzę i zachęcę. A to,czy będzie aktywnie uczestniczyć będzie zależało od niego,gdy podrośnie.Pisałam już wcześniej - w instytucji kościoła nie podoba mi sie to,co zrobili z niego księża,jeśli chodzi o wiarę,nie widze w niej nic złego.Jednak nie mam zamiaru ogłaszac wszem i wobec że katoliczką jestem,bo nie jestem.
Poza tym jeśli czytałas moje wcześniejsze posty,to pisałam wyraźnie,że w zyciu kieruję się PRZEDE WSZYSTKIM dekalogiem i jest to dla mnie swoista podstawa do życia. Także odpowiadając na Twoje pytanie?Tak,jestem gotowa i tak,będe to robić. I oświadczając to przed ksiedzem na pewno nie skłamię. Tak samo jak nie skłamię mówiąc o życiu w zgodzie z katolickimi standartami PO ślubie,bo przyznam szczerze,że bardziej się one zgadzają z moimi przekonaniami w tej wersji niż teraz. (tzn że uznaję NPR w małżeństwie,bo uważam,ze dzieci są błogosławieństwem i jeśli są warunki do tego,to należy przyjąć ich tyle ile Bozia da.). Także owszem,będę dziecko zachęcac do KK,bo uważam,że jak sie dobrze poprowadzi to moze byc to piękna religia,jak sie trafi na dobrego księdza z powołania (!) na którego ja niestety nigdy nie trafiłam. Nie widze nic złego w tym,że sama nie uczestnicząc czynnie w danej religii jednoczesnie będe przekazywać dziecku jej wartości.Przecież to logiczne,że nie będe 5,10 latkowi mówić,że chociażby (co jest chyba najbardziej dyskusyjne) trzeba zachowac dziewictwo do ślubu,bo myśle,że po odebraniu ode mnie pewnej nauki samo będzie mogło w wieku,w którym to dziewictwo ma znaczenie zdecydować czy chce postępować zgodnie z regułami tego kościoła,czy jednak od niego odstąpić.
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 19:29   #639
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Ok, rozumiem Twoje podejście, i w pewnym sensie masz rację. Idąc tą ideologią będę łamać prawo kościelne, bo z góry zakładam, że ani NPR ani wiele innych kwestii, które są przez kościół wymagane w grę nie wchodzą.
Dlatego dziwi mnie, że chcesz zawrzeć małżeństwo w kościele Katolickim, mimo że nie chcesz w przyszłości starać się o to, by Twoje małżeństwo było katolickie (żyło po katolicku).

Cytat:
Ja zapytam teraz w drugą stronę, z czystej ciekawości, jak to jest, że Wy tu walczycie zaciekle o wykluczenie grzesznic z kościoła, natomiast ksiądz jak usłyszy, że para mieszka razem przed ślubem, to nawet sam rezygnuje z pierwszej spowiedzi przedślubnej i każe przystępować wyłącznie do tej dzień przed/w dniu ślubu 'byle dotrzymali'. Czy to nie mała hipokryzja, takie łapanie owieczki, choć dobrze się ma świadomość, że pozwala się na przystąpienie do świętokradczego sakramentu? (wszak para wcale nie żałuje). Jak to się powinno odnosić do krucjat prowadzonych na forach internetowych?
A czy takie zachowanie księdza jest zgodne z oficjalną nauką kościoła Katolickiego?
Stary 2013-05-06, 19:32   #640
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ok, rozumiem Twoje podejście, i w pewnym sensie masz rację. Idąc tą ideologią będę łamać prawo kościelne, bo z góry zakładam, że ani NPR ani wiele innych kwestii, które są przez kościół wymagane w grę nie wchodzą. Przyznaję Ci rację.
Z tym, że dla mnie bzdurne zasady wymyślone przez człowieka nie są wystarczającym argumentem, żeby zrezygnowała ze ślubu, który jest dla mnie ważny - zarówno ze strony duchowej jak i z punktu widzenia tradycji. Po prostu nie wyobrażam sobie małżeństwa zawartego jedynie przed urzędnikiem, bo od dziecka było mi wpajane istnienie Boga, taki a nie inny obrządek i szczerze wierzę w istnienie tego, jak to nazwałaś 'Absolutu', więc wybrałam jak wybrałam

No tylko że właśnie ja dlatego, że z prawem kościelnym się nie zgadzam, to przysięgać będę przed Bogiem w obecności urzędnika - Ty przed Bogiem w obecności ksiedza. Mi obecność księdza nie jest do niczego potrzebna, a do tego byłaby z mojej strony hipokryzją - stąd taki wybór

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 19:35   #641
just_me
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
Para, ktora mieszka przed slubem, grzeszy do momentu slubu. Moze toczyc wewnetrzna walke, ale po slubie ten grzech zaniknie.
samo mieszkanie przed ślubem grzechem wcale nie jest. Tu chodzi tylko o przedmałżeński seks. A para ktora mieszka razem, ale nie uprawia seksu bo tak sobie postanowiła, to co? też grzeszy? Księza generalizują bardzo tak mówiąc, no bo z góry zakładają co się na pewno dzieje (przeciez nikomu do łózka zaglądac nie będą)
uzależnianie się od nich jest... głupotą."

co Cię ujęło/ujmuje w TŻ?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=497112
just_me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 19:35   #642
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja zapytam teraz w drugą stronę, z czystej ciekawości, jak to jest, że Wy tu walczycie zaciekle o wykluczenie grzesznic z kościoła, natomiast ksiądz jak usłyszy, że para mieszka razem przed ślubem, to nawet sam rezygnuje z pierwszej spowiedzi przedślubnej i każe przystępować wyłącznie do tej dzień przed/w dniu ślubu 'byle dotrzymali'. Czy to nie mała hipokryzja, takie łapanie owieczki, choć dobrze się ma świadomość, że pozwala się na przystąpienie do świętokradczego sakramentu? (wszak para wcale nie żałuje). Jak to się powinno odnosić do krucjat prowadzonych na forach internetowych?

Dla mnie to również hipokryzja.
Więcej - ksiadz, z którym rozmawialiśmy o tym, czy powinniśmy brać ślub kościelny (rozmawialismy z kilkoma, zasadniczo zdanie wszyscy mieli to samo, ale ten jest dla mnie osobiście ważną osobą, więc jego cytuję) powiedział, ze on w tym momencie, znając nasze podejście, plany - nie udzieliłby nam tego ślubu. Więc nie każdy ksiadz taki jest jak piszesz

Stary 2013-05-06, 19:37   #643
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
ale ślubu udziela ksiądz jako świadek waszej wspólnoty
nieprawda. W teorii, małżeństwo jest jedynym sakramentem, którego narzeczeni udzielają sobie nawzajem.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 19:39   #644
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez just_me Pokaż wiadomość
samo mieszkanie przed ślubem grzechem wcale nie jest. Tu chodzi tylko o przedmałżeński seks. A para ktora mieszka razem, ale nie uprawia seksu bo tak sobie postanowiła, to co? też grzeszy? Księza generalizują bardzo tak mówiąc, no bo z góry zakładają co się na pewno dzieje (przeciez nikomu do łózka zaglądac nie będą)
No zasadniczo grzeszy, bo gorszy ludzi wokół (a tak, sianie zgorszenia również jest grzechem). Upraszczając

Stary 2013-05-06, 19:48   #645
zakonna
Naczelna Nastolatka

dobra, udzielają sobie na wzajem, ale ten ksiądz-najwyraźniej-jest potrzebny. I ja chyba jestem ograniczona bo nadal nie umiem zrozumieć tej potrzeby ślubu w instytucji, której zasad nie uznajemy. Przychylam się do zdania, które tu padło, że bardziej chyba chodzi o to "co ludzie powiedzą/od dziada pradziada były w tej rodzinie śluby kościelne".
Stary 2013-05-06, 19:50   #646
madana
Zakorzenienie

Cytat:
dobra, udzielają sobie na wzajem, ale ten ksiądz-najwyraźniej-jest potrzebny. I ja chyba jestem ograniczona bo nadal nie umiem zrozumieć tej potrzeby ślubu w instytucji, której zasad nie uznajemy. Przychylam się do zdania, które tu padło, że bardziej chyba chodzi o to "co ludzie powiedzą/od dziada pradziada były w tej rodzinie śluby kościelne".
- trochę tych nas, ograniczonych, już tu jest no czytam, czytam te tłumaczenia i za cholerę nie pojmuję, a staram się.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 19:52   #647
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
To,że nie lubisz premiera,albo nie jesteś patriotką nie znaczy,że masz nie brac slubu cywilnego Tak samo tutaj. Skoro to nikomu nie szkodzi,to co w tym złego? To już kwestia sumienia biorących ten ślub,w jakim stopniu akceptują zasady tego kościola
It never fails.
Stary 2013-05-06, 19:58   #648
Lievy
Przyczajenie

czepiacie się lolusl i emy, ale ze złej strony

one oczerniają kościół, zamiast się skupić na Bogu, bo to Jezus kościół stworzył

"Nie możecie pić z kielicha Pana i z kielicha demonów; nie możecie zasiadać przy stole Pana i przy stole demonów. "
to z Biblii i pytałem się czy ją czytacie, bo mam wątpliwości co do dojrzałości wiary niektórych tutaj osób

Lievy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 19:59   #649
WDM
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
nieprawda. W teorii, małżeństwo jest jedynym sakramentem, którego narzeczeni udzielają sobie nawzajem.
Ale takie udzielenie nie czyni jeszcze ważności.
To udzielenie to kwestia teologiczna, mieszanie tego nie ma sensu.
A także właśnie praktyczna, bo nie kto inny jak ludzie przysięgający są nawzajem adresatami swych słów (to logiczne).

Dla ważności konieczny jest czyn spełniany przez księdza, w słowach:
"Małżeństwo przez was zawarte ja powagą Kościoła potwierdzam" etc.

Oczywiście konieczna jest też prawdziwa intencja zawarcia katolickiego małżeństwa - w rozumieniu KK.

Edit: "Małżeństwo przez was zawarte ja powagą Kościoła potwierdzam" etc.
Czyli dokładnie: potwierdza nie czym innym jak powagą Kościoła - czyli dzięki władzy pośredniczenia między Bogiem a jego wiernymi, tak w zakresie doktrynalnym, jak ceremonialnym. Bez uznania tej władzy nie ma katolicyzmu. Powagą Kościoła, czyli nie powagą Boga i nie swoją powagą.

Edytowane przez WDM
Czas edycji: 2013-05-06 o 20:20
WDM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 20:00   #650
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lievy Pokaż wiadomość
czepiacie się lolusl i emy, ale ze złej strony

one oczerniają kościół, zamiast się skupić na Bogu, bo to Jezus kościół stworzył

"Nie możecie pić z kielicha Pana i z kielicha demonów; nie możecie zasiadać przy stole Pana i przy stole demonów. "
to z Biblii i pytałem się czy ją czytacie, bo mam wątpliwości co do dojrzałości wiary niektórych tutaj osób

Poprosze o zacytowanie wypowiedzi w której oczerniam kościół.
Bo z tego co pamiętam jedyne co napisałam, to to, że nie zgadzam się w 100% z jego nauką, a to nie jest oczernianiem tylko stwierdzeniem faktów. Skoro więc już prawisz mi morały, to przypomnij mi, w którym momencie takowe oczernianie uprawiałam.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 20:02   #651
zakonna
Naczelna Nastolatka

wg teorii niektórych tutaj to ten ksiądz jest zbędny, taki po prostu uciążliwy dodatek, bo one sobie wierzą w boga, mają do niego bezpośredni dostęp i same sobie ślubu udzielą-kościelnego oczywiście
Stary 2013-05-06, 20:02   #652
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez lolusl Pokaż wiadomość
Jednak nie mam zamiaru ogłaszac wszem i wobec że katoliczką jestem,bo nie jestem.
Branie ślubu katolickiego sugeruje jednak, że uważasz się za katoliczkę. W końcu to ślub katolicki zarezerwowany dla katolików.

Cytat:
Nie widze nic złego w tym,że sama nie uczestnicząc czynnie w danej religii jednoczesnie będe przekazywać dziecku jej wartości.
Teoretycznie tak. W praktyce może się okazać, że bardzo szybko dostaniesz od dziecka pytanie o to, dlaczego jemu przekazujesz wartości katolickie (jeśli wprost je tak nazwiesz), mimo że sama nie jesteś czynną katoliczką. A jak nie nazwiesz wprost pewnych rzeczy katolickimi, to też trudno będzie mówić i wychowywaniu dziecka po katolicku.

Cytat:
Tak samo tutaj. Skoro to nikomu nie szkodzi,to co w tym złego? To już kwestia sumienia biorących ten ślub,w jakim stopniu akceptują zasady tego kościola
Ależ takie podejście szkodzi innym. Szkodzi katolikom, bo robi szopkę z czegoś, co dla nich jest ważne i szkodzi im, bo robi im w społeczeństwie opinię ludzi, którzy mają gdzieś zasady, które oficjalnie wyznają.
Stary 2013-05-06, 20:07   #653
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Napisane przez WDM Pokaż wiadomość
Ale takie udzielenie nie czyni jeszcze ważności.
To udzielenie to kwestia teologiczna, mieszanie tego nie ma sensu.
A także właśnie praktyczna, bo nie kto inny jak ludzie przysięgający są nawzajem adresatami swych słów (to logiczne).

Dla ważności konieczny jest czyn spełniany przez księdza, w słowach:
"Małżeństwo przez was zawarte ja powagą Kościoła potwierdzam" etc.

Oczywiście konieczna jest też prawdziwa intencja zawarcia katolickiego małżeństwa - w rozumieniu KK.
Polecam przeczytac przesłanki unieważnienia małżeństwa wedle KK,zanim coś napiszesz
Polecam tą stronę,całkiem fajnie o tym piszą:
http://www.mlodejparze.com/katolicki...alzenskie.html
I nie ma nic o tym,co mówisz.
Także swoje własne interpretacje zostaw na pogaduszki rodzinne
It never fails.
Stary 2013-05-06, 20:08   #654
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- trochę tych nas, ograniczonych, już tu jest no czytam, czytam te tłumaczenia i za cholerę nie pojmuję, a staram się.
Mnie się wydaje, że to kwestia tego, co się ma zaszczepione gdzieśtam od dziada pradziada - że Bóg jest w kościele, że to jego świątynia i to miejsce uświetnia, nadaje przysiędze mistycyzmu. Niby wiemy, że Bóg jest wszędzie, ale chodzimy do kościoła, żeby być bliżej Niego...niektórym łatwiej sobie wyobrazić że są bliżej Boga w kościele, niż na polanie, czy w Pałacu Ślubów. A że chcą żeby owa przysięga była udokumentowana, to co zrobić, trzeba się zgodzić na księdza, bez niego się nie da, ślub by był wtedy tak samo ważny, jak humanistyczny Więc nawet jeśli samą instytucją księdza gardzą, to cóż, tylko dzięki niemu można osiągnąć cel.

Ja tylko nie rozumiem jednej kwestii - padło tutaj stwierdzenie, że w świetle prawa przysięga ta jest jak najbardziej ważna. Ale rozmawiamy o ślubie kościelnym, a sam kościelny zdaje się nie jest wcale ważny według innego prawa, niż kościelne. Którego to prawa się przestrzegać nie zamierza
Stary 2013-05-06, 20:14   #655
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Mnie się wydaje, że to kwestia tego, co się ma zaszczepione gdzieśtam od dziada pradziada - że Bóg jest w kościele, że to jego świątynia i to miejsce uświetnia, nadaje przysiędze mistycyzmu. Niby wiemy, że Bóg jest wszędzie, ale chodzimy do kościoła, żeby być bliżej Niego...niektórym łatwiej sobie wyobrazić że są bliżej Boga w kościele, niż na polanie, czy w Pałacu Ślubów. A że chcą żeby owa przysięga była udokumentowana, to co zrobić, trzeba się zgodzić na księdza, bez niego się nie da, ślub by był wtedy tak samo ważny, jak humanistyczny Więc nawet jeśli samą instytucją księdza gardzą, to cóż, tylko dzięki niemu można osiągnąć cel.

Ja tylko nie rozumiem jednej kwestii - padło tutaj stwierdzenie, że w świetle prawa przysięga ta jest jak najbardziej ważna. Ale rozmawiamy o ślubie kościelnym, a sam kościelny zdaje się nie jest wcale ważny według innego prawa, niż kościelne. Którego to prawa się przestrzegać nie zamierza
- tyle że - mimo iż jestem wierząca- w żaden sposób nie deprecjonuję tego, że ktoś decyduje się na inny ślub. Bo z tego, co się orientuję, czytając różne tu wypowiedzi, to tymi "ograniczonymi", które nie pojmują, są osoby dosyć światopoglądowo zróżnicowane.
Ja odbieram to raczej w kategoriach dojrzałości, której niezbędnym elementem jest spójność światopoglądowa.
Nie używam wobec tych osób żadnych wartościujących określeń, ale zwyczajnie jestem zbyt ograniczona, aby pojąć.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 20:15   #656
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Branie ślubu katolickiego sugeruje jednak, że uważasz się za katoliczkę. W końcu to ślub katolicki zarezerwowany dla katolików.

Teoretycznie tak. W praktyce może się okazać, że bardzo szybko dostaniesz od dziecka pytanie o to, dlaczego jemu przekazujesz wartości katolickie (jeśli wprost je tak nazwiesz), mimo że sama nie jesteś czynną katoliczką. A jak nie nazwiesz wprost pewnych rzeczy katolickimi, to też trudno będzie mówić i wychowywaniu dziecka po katolicku.

Ależ takie podejście szkodzi innym. Szkodzi katolikom, bo robi szopkę z czegoś, co dla nich jest ważne i szkodzi im, bo robi im w społeczeństwie opinię ludzi, którzy mają gdzieś zasady, które oficjalnie wyznają.
Po pierwsze. Nie Tobie oceniać za kogo JA sie uważam,bo to chyba tylko i wyłącznie moja sprawa Na emę naskakujecie,że uważa sie za katoliczkę,wiec i tak źle i tak niedobrze.Widzę pewną niekonsekwencję.
Po drugie. Moimi dziećmi zajmę się ja,a nie Ty i to od moich zdolności przekazywania wiedzy zalezy jak będą do Kościoła podchodzić.Nie możesz z góry założyć,że mi sie nie uda,bo tego nie wiesz.Ja będę starała sie to wypełnić,a z tego co same wcześniej twierdziłyście - najważniejsza jest szczera wola.
Szkodzi?Mi sie wydaje,że szkodzą sobie wyłącznie Ci,którzy nie dopuszczają innych do kościoła,bo (no niestety)to z nich w większości ludzie się śmieją,a nie z tych,którzy nie spełniając jakichś tam przesłanek zawierają slub koscielny,a takich ludzi jest multum.Zważ na to,że ten wątek przyciągnął osoby przede wszystki zainteresowane tematem,co znaczy,że mają dość skrajne poglądy. Jak wejdziesz na watki dziewczyn przygotowujących sie do ślubu i spytasz ile z nich bierze kościelny a nie uprawia seksu,to myślę,że stosunek mógłby być jakieś 1 do 20.

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

Cytat:

Mówisz o ślubie tylko kościelnym czy konkordatowym? Bo konkordatowy to połączenie tych dwóch instytucji,zapewne zdajesz sobie z tego sprawę,bo cięzko tego nie wiedzieć.
It never fails.
Stary 2013-05-06, 20:24   #657
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Mówisz o ślubie tylko kościelnym czy konkordatowym? Bo konkordatowy to połączenie tych dwóch instytucji,zapewne zdajesz sobie z tego sprawę,bo cięzko tego nie wiedzieć.
Oczywiście, ale ślub konkordatowy od cywilnego w kwestii prawnej różni się tylko tym, że konkordatowy jest uznawany przez Kościół Katolicki (zapewne zdajesz sobie z tego sprawę ) . Które to uznanie tak na dobrą sprawę Cię nie obchodzi, bo Kościoła Katolickiego za instytucję godną Twojego zainteresowania nie uważasz.

---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ----------

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- tyle że - mimo iż jestem wierząca- w żaden sposób nie deprecjonuję tego, że ktoś decyduje się na inny ślub. Bo z tego, co się orientuję, czytając różne tu wypowiedzi, to tymi "ograniczonymi", które nie pojmują, są osoby dosyć światopoglądowo zróżnicowane.
Ja odbieram to raczej w kategoriach dojrzałości, której niezbędnym elementem jest spójność światopoglądowa.
Nie używam wobec tych osób żadnych wartościujących określeń, ale zwyczajnie jestem zbyt ograniczona, aby pojąć.
Zgadzam się, po prostu jakoś starałam się na spokojnie spróbować wytłumaczyć, skąd moim zdaniem w "wierzących niepraktykujących" może być potrzeba wzięcia ślubu kościelnego, dlaczego mogą uważać ślub cywilny za niemający nic wspólnego z Bogiem. To taka moja wizja tego, co może im siedzieć w duszach
Stary 2013-05-06, 20:24   #658
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Oczywiście, ale ślub konkordatowy od cywilnego w kwestii prawnej różni się tylko tym, że konkordatowy jest uznawany przez Kościół Katolicki (zapewne zdajesz sobie z tego sprawę ) . Które to uznanie tak na dobrą sprawę Cię nie obchodzi, bo Kościoła Katolickiego za instytucję godną Twojego zainteresowania nie uważasz.
Ale dlaczego jest nieważny? Przeczytaj to,co jest napisane w linku,który wkleiłam wyżej Sa tam przesłanki ważnie zawartego małżeństwa w trybie wyznaniowym i nie ma tam nic,czego w moim przypadku będzie można się przyczepić
It never fails.
Stary 2013-05-06, 20:30   #659
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Ale dlaczego jest nieważny?
Sam ślub kościelny, bez wpisu do USC, jest nieważny w świetle prawa cywilnego. Czyli ślub konkordatowy różni się czym od cywilnego? Wpisem do ksiąg kościelnych, instytucji, której nie uznajesz.
O to mi chodzi. Prawo cywilne to jedno, a kościelne to drugie. To drugie Cię nie interesuje, więc po co Ci ślub uznawany przez prawo kościelne?
Serio pytam, bez napinki.
Stary 2013-05-06, 20:33   #660
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Sam ślub kościelny, bez wpisu do USC, jest nieważny w świetle prawa cywilnego. Czyli ślub konkordatowy różni się czym od cywilnego? Wpisem do ksiąg kościelnych, instytucji, której nie uznajesz.
O to mi chodzi. Prawo cywilne to jedno, a kościelne to drugie. To drugie Cię nie interesuje, więc po co Ci ślub uznawany przez prawo kościelne?
Serio pytam, bez napinki.
Tak,wiem bo studiuję to Nie musisz mi tłumaczyć tak podstawowych rzeczy Ja chcę wziąć ślub konkordatowy,bo Bóg jest dla mnie ważny,a jednak mimo wszystko czuję się bliżej Boga w kościele jako budynku niż w USC. Dla mnie samej sam ślub cywilny nie spełniałby wymogów o duchowo zawartym małżeństwie,jeśli nie byłby zawarty w miejscu,które zawsze utożsamiałam z obecnością Boga,.
It never fails.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości