Czy któraś sie przyłączy do małego Klubu Dziewic? - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-06, 20:37   #661
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Dot.: Czy któraś sie przyłączy do małego Klubu Dziewic?

Cytat:
Napisane przez lolusl Pokaż wiadomość
Tak,wiem bo studiuję to Nie musisz mi tłumaczyć tak podstawowych rzeczy Ja chcę wziąć ślub konkordatowy,bo Bóg jest dla mnie ważny,a jednak mimo wszystko czuję się bliżej Boga w kościele jako budynku niż w USC. Dla mnie samej sam ślub cywilny nie spełniałby wymogów o duchowo zawartym małżeństwie,jeśli nie byłby zawarty w miejscu,które zawsze utożsamiałam z obecnością Boga,.
Wytłumaczyłam, bo chciałam przekazać dokładnie o co mi chodzi, z czym mam problem.
Ok, przyjęłam do wiadomości odpowiedź, teraz jeszcze jedno pytanie i się odczepię. A sama przysięga w kościele, bez księdza? Musi być koniecznie ślub z księdzem i wpisem do ksiąg parafialnych, żebyś uznała małżeństwo za "duchowo zawarte"?
Stary 2013-05-06, 20:40   #662
WDM
Rozeznanie

Cytat:
Polecam przeczytac przesłanki unieważnienia małżeństwa wedle KK,zanim coś napiszesz
Polecam tą stronę,całkiem fajnie o tym piszą:
http://www.mlodejparze.com/katolicki...alzenskie.html
I nie ma nic o tym,co mówisz.
Także swoje własne interpretacje zostaw na pogaduszki rodzinne

Twoja agresja jest tu zbędna, mam ochotę wypowiadać się na tym forum.

Zwłaszcza, że śmiem twierdzić, iż akurat moja wiedza w tej kwestii jest spora i solidna Chcąc twierdzić inaczej musiałabyś mi to udowodnić, a nie odsyłać do jakichś stronek dla nowożeńców (no daruj, są granice absurdu).

Nie czuję się dziś katoliczką, ale mój światopogląd wyrasta z interpretacji, która jest dość mocna Dlatego że nie potrzebuję np. przekłamywać stanowiska Kościoła, do niczego nie jest mi to potrzebne. I mam do niego pewnego typu szacunek, a już na pewno dla ludzi, którzy podejmują wysiłek bycia spójnym z sobą.

Warunki uznania nieważności katolickiego małżeństwa wiążą się ściśle z warunkami jego ważnego zawarcia (to logiczne). To Ty powinnaś sobie o tym poczytać, tyle że polecam Katechizm Kościoła Katolickiego i prawo kanoniczne. I może jakieś elementarne kursy logiki
WDM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 20:48   #663
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Wytłumaczyłam, bo chciałam przekazać dokładnie o co mi chodzi, z czym mam problem.
Ok, przyjęłam do wiadomości odpowiedź, teraz jeszcze jedno pytanie i się odczepię. A sama przysięga w kościele, bez księdza? Musi być koniecznie ślub z księdzem i wpisem do ksiąg parafialnych, żebyś uznała małżeństwo za "duchowo zawarte"?
Jak już zaznaczyłam,chodzi mi o miejsce,ale również o ceremonię,która ma dla mnie spore znaczenie,bo na niej się wychowałam.Wierzę w to,co jest poruszane na Mszy świętej. Tam nie ma miejsca na złosć,nienawiść,cały obrządek oparty jest na miłości. Dla mnie to też ważne. Gdyby urzędnik USC potrafił poprowadzić tak pięknie ślub jak jest to przyjęte w KK,to wzięłabym ten ślub nawet na dworze,rezygnując już z miejsca,aby nie burzyc innych swoją grzesznością. Ale nie widze powodu,dla którego niektorzy odmawiają tym,którzy na swój sposób czują sie związani z pewnymi tradycjami KK,robienia tego tak jak chcą. Ksiądz nie jest dla mnie istotny,jako ze to w zasadzie jedyna z rzeczy w KK,która mi się nie podoba. Chyba,że trafiłabym na cudownego ksiedza i się "nawróciła",ale nigdy nie miałam okazji tego doświadczyć. niestety kierownik USC raczej nie udzieli ślubu w kościele,także problem tu się kończy.
Cytat:
Napisane przez WDM Pokaż wiadomość
Twoja agresja jest tu zbędna, mam ochotę wypowiadać się na tym forum.

Zwłaszcza, że śmiem twierdzić, iż akurat moja wiedza w tej kwestii jest spora i solidna Chcąc twierdzić inaczej musiałabyś mi to udowodnić, a nie odsyłać do jakichś stronek dla nowożeńców (no daruj, są granice absurdu).

Nie czuję się dziś katoliczką, ale mój światopogląd wyrasta z interpretacji, która jest dość mocna Dlatego że nie potrzebuję np. przekłamywać stanowiska Kościoła, do niczego nie jest mi to potrzebne. I mam do niego pewnego typu szacunek, a już na pewno dla ludzi, którzy podejmują wysiłek bycia spójnym z sobą.

Warunki uznania nieważności katolickiego małżeństwa wiążą się ściśle z warunkami jego ważnego zawarcia (to logiczne). To Ty powinnaś sobie o tym poczytać, tyle że polecam Katechizm Kościoła Katolickiego i prawo kanoniczne. I może jakieś elementarne kursy logiki
Gdzie widzisz agresję?
Odsyłam do stronki,ponieważ jest dośc jasno napisane,a niestety nie mam pod ręką katechizmu ani innych źródeł Niemniej przeczytawszy to stwierdzam,że MNIE zawsze tak uczyli.A religie też w szkole miałam i ksiadz omawiał takie rzeczy szczegółowo,w końcu z jakiegoś źródła ludzie wiedzę czerpią.
Katechizm czytałam a prawo kanoniczne studiowałam. Niestety,ale podtrzymuję swoje stanowisko i chyba to nie ja tu stosuje agresje
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 20:57   #664
JanePanzram
Zakorzenienie

lolus, ona podnosi ciekawe kwestie, warte przemyślenia - przed którym wzbraniasz się

w każdym razie: chciałaś zaświecić, jak jesteś przeciw kościołowi, ale i tak weźmiesz w nim ślub - więc teraz zbierasz żniwo tej chęci wzbudzenia kontrowersji więc narzekania na to, że ktoś "łapie cie za słówka" nie wygląda poważnie - ponieważ takiego efektu sie spodziewałaś, a w każdym razie mogłaś je przewidzieć: pewnego, że tak powiem wzburzenia [jak dla mnie jest to działanie w stylu trolla]

Edytowane przez JanePanzram
Czas edycji: 2013-05-06 o 20:59
JanePanzram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 20:58   #665
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Jak już zaznaczyłam,chodzi mi o miejsce,ale również o ceremonię,która ma dla mnie spore znaczenie,bo na niej się wychowałam.Wierzę w to,co jest poruszane na Mszy świętej. Tam nie ma miejsca na złosć,nienawiść,cały obrządek oparty jest na miłości. Dla mnie to też ważne. Gdyby urzędnik USC potrafił poprowadzić tak pięknie ślub jak jest to przyjęte w KK,to wzięłabym ten ślub nawet na dworze,rezygnując już z miejsca,aby nie burzyc innych swoją grzesznością. Ale nie widze powodu,dla którego niektorzy odmawiają tym,którzy na swój sposób czują sie związani z pewnymi tradycjami KK,robienia tego tak jak chcą. Ksiądz nie jest dla mnie istotny,jako ze to w zasadzie jedyna z rzeczy w KK,która mi się nie podoba. Chyba,że trafiłabym na cudownego ksiedza i się "nawróciła",ale nigdy nie miałam okazji tego doświadczyć. niestety kierownik USC raczej nie udzieli ślubu w kościele,także problem tu się kończy.
a na ilu ślubach w USC byłaś, że jesteś pewna tego, iż ksiądz zawsze piękniej mówi? Bo ja byłam na ślubie w "mojej" parafii, gdzie na kazaniu stary proboszcz, zamiast mówić o miłości, zaczął standardowy pojazd po aborcji, eutanazji, homoseksualistach i innych "zagrożeniach dla rodziny" - czułam się tam jak na jakimś linczu a nie na ślubie. I odwrotnie, moja przyjaciółka trafiła w USC na takiego super ciepłego urzędnika, że sobie pomyślałam, że też bym u niego chciała ślub. Oczywiście, ceremonia w USC jest krótka ale przecież możesz sobie w obecności urzędnika dowolną oprawę zrobić jak tylko sobie zorganizujesz co trzeba i zapłacisz, nie wiem gdzie widzisz problem.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 20:58   #666
MoniaS93
Rozeznanie

wiecie co jest straszne w tym wszystkim?

nie, nie to, że lolusl czy ktoś tam chce sobie wziąć ślub kościelny chociaż nie wie, co to jest.

najgorsze jest to, że potem są takie opinie:
katolicy to obłudnicy
zakłamani
mają gdzieś zasady KK a jak coś trzeba to lecą do kościółka np. po ślub
itp.

lolusl - mówisz, że nie uznajesz niektórych zasad KK (choć wersje podawałaś różne-raz, że zasad, raz że jednej zasady, raz że dogmatów), napisałaś też że księża ci nie odpowiadają. jesteś więc w grupie osób które powiedzą, że księża źle robią, że zasady kościoła (czy też zasada albo dogmaty(?!) ) są złe... a ślub kościelny? a i owszem. ale za dużo z KK wspólnego nie chcesz mieć bo zasady złe i obłuda generalnie.

czy sama nie tworzysz tego zakłamania? w czym jesteś lepsza od złych księży?

naprawdę, rób sobie co chcesz, i tak tutaj uważasz, że jacyś święci katolicy chcą ci zabronić chodzić do kościoła...uważaj sobie co chcesz ale trochę samokrytyki.
Stary 2013-05-06, 20:58   #667
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Polecam przeczytac przesłanki unieważnienia małżeństwa wedle KK,zanim coś napiszesz
Polecam tą stronę,całkiem fajnie o tym piszą:
http://www.mlodejparze.com/katolicki...alzenskie.html
I nie ma nic o tym,co mówisz.
Także swoje własne interpretacje zostaw na pogaduszki rodzinne

No to już jedną nieścisłość w tym artykule widzę (nie przeczytałam całego).
Zdeklarowana decyzja o tym, ze młodzi nie chca mieć dzieci JEST przeszkodą uniemożliwiająca zawarcie małżeństwa w sposób ważny. Małżeństwo katolickie ma być nastawione na 2 rzeczy: pogłębianie miłości małżonków oraz spłodzenie potomstwa. Obie te rzeczy są równie ważne i obie muszą istnieć, by małżeństwo było wazne (oczywiście mogą wyłącznie w kwestii szczerej woli).
A to akurat wiem, bo jest to jeden z powodów, dla których ja ślubu kościelnego nie wezmę. I uprzedzając - chodzilismy z tą sprawą do kilku księży, w tym 2 specjalizujących się w prawie kościelnym i jednego z duszpasterstwa małżeństw. Wszyscy mówili to samo.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 20:59   #668
WDM
Rozeznanie

Cytat:
Gdzie widzisz agresję?
Odsyłam do stronki,ponieważ jest dośc jasno napisane,a niestety nie mam pod ręką katechizmu ani innych źródeł Niemniej przeczytawszy to stwierdzam,że MNIE zawsze tak uczyli.A religie też w szkole miałam i ksiadz omawiał takie rzeczy szczegółowo,w końcu z jakiegoś źródła ludzie wiedzę czerpią.
Katechizm czytałam a prawo kanoniczne studiowałam. Niestety,ale podtrzymuję swoje stanowisko i chyba to nie ja tu stosuje agresje
W wysyłaniu mnie na pogaduszki rodzinne, gdy mam ochotę pisać na forum, z jakimś tam sensem bądź co bądź, widzę agresywny nietakt
Słabe argumenty.

Ksiądz na religii nie jest argumentem.
Ani że ja czytałam, panie profesorze.

Nie podoba Ci się to, do czego się wyżej odniosłaś - to uzasadnij, jeśli potrafisz, czyli przedstaw swoją interpretację przeciw mojej, odnosząc się do mojej, bo ją krytykujesz, wykaż mi błąd, a nie odsyłaj ludzi do jakichś stronek o lichej wartości, jak nie wiesz co powiedzieć.

Edit. Też katechizmu w końcu nie mam pod ręką ;-)

Edytowane przez WDM
Czas edycji: 2013-05-06 o 21:01
WDM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 21:02   #669
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Gdyby urzędnik USC potrafił poprowadzić tak pięknie ślub jak jest to przyjęte w KK,to wzięłabym ten ślub nawet na dworze,rezygnując już z miejsca,aby nie burzyc innych swoją grzesznością.

Tylko wiesz - tak naprawdę ślub cywilny może wyglądać jak tylko chcesz.
Ja biorę ślub nie w USC tylko w miejscu które wybraliśmy, będzie piękna oprawa, muzyka, własne przysięgi. Da się, żeby nie była to zwykła formalność, a prawdziwe święto i ceremonia, tylko trzeba w to włożyć więcej wysiłku, bo nie podają tego jak na tacy

---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ----------

Cytat:
Odsyłam do stronki,ponieważ jest dośc jasno napisane,a niestety nie mam pod ręką katechizmu ani innych źródeł

Wszystko znajdziesz za free w internecie. Zarówno Katechizm Kościoła Katolickiego, jak i Kodeks Prawa Kanonicznego, a także komentarze do tychże. Jestem ciekawa, jakie tam argumenty znajdziesz, bo artykuł mnie osobiście nie przekonuje.

Stary 2013-05-06, 21:07   #670
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Napisane przez JanePanzram Pokaż wiadomość
lolus, ona podnosi ciekawe kwestie, warte przemyślenia - przed którym wzbraniasz się

w każdym razie: chciałaś zaświecić, jak jesteś przeciw kościołowi, ale i tak weźmiesz w nim ślub - więc teraz zbierasz żniwo tej chęci wzbudzenia kontrowersji więc narzekania na to, że ktoś "łapie cie za słówka" nie wygląda poważnie - ponieważ takiego efektu sie spodziewałaś, a w każdym razie mogłaś je przewidzieć: pewnego, że tak powiem wzburzenia [jak dla mnie jest to działanie w stylu trolla]
Jane,a dla ciebie każda dyskusja to trolling? Ja mówię swoje argumenty,wy się z nimi nie zgadzacie,ok.Dyskusja polega na przedstawianiu swojego poglądu. Ja waszego nie przyjmuję,wy mojego,myslę,że pozycja jest równorzędna.
Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
a na ilu ślubach w USC byłaś, że jesteś pewna tego, iż ksiądz zawsze piękniej mówi? Bo ja byłam na ślubie w "mojej" parafii, gdzie na kazaniu stary proboszcz, zamiast mówić o miłości, zaczął standardowy pojazd po aborcji, eutanazji, homoseksualistach i innych "zagrożeniach dla rodziny" - czułam się tam jak na jakimś linczu a nie na ślubie. I odwrotnie, moja przyjaciółka trafiła w USC na takiego super ciepłego urzędnika, że sobie pomyślałam, że też bym u niego chciała ślub. Oczywiście, ceremonia w USC jest krótka ale przecież możesz sobie w obecności urzędnika dowolną oprawę zrobić jak tylko sobie zorganizujesz co trzeba i zapłacisz, nie wiem gdzie widzisz problem.
byłam na kilku cywilnych i na kilku kościelnych. Owszem,masz rację,że czasem sie trafi taki ksiądz,który zepsuje atmosferę,jednak mi chodzi o ceremonię a nie o samo kazanie. I poniekąd również o tą "długość" skoro tak to ujęłaś,pewien rytuał,który ma dla mnei znaczenie.
Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

Tylko wiesz - tak naprawdę ślub cywilny może wyglądać jak tylko chcesz.
Ja biorę ślub nie w USC tylko w miejscu które wybraliśmy, będzie piękna oprawa, muzyka, własne przysięgi. Da się, żeby nie była to zwykła formalność, a prawdziwe święto i ceremonia, tylko trzeba w to włożyć więcej wysiłku, bo nie podają tego jak na tacy

Ty bierzesz tak,ja to szanuję. Wiec uszanuj to,ze ja bym chciała wziąć w kościele
It never fails.
Stary 2013-05-06, 21:07   #671
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Gdyby urzędnik USC potrafił poprowadzić tak pięknie ślub jak jest to przyjęte w KK,to wzięłabym ten ślub nawet na dworze,rezygnując już z miejsca,aby nie burzyc innych swoją grzesznością.
Wiesz jak jest, można trafić na urzędnika w USC, który doprowadzi do zebranych do łez wzruszenia, a można trafić na księdza, przy którego mszy będziesz ziewać/złościć się.

Cytat:
Ale nie widze powodu,dla którego niektorzy odmawiają tym,którzy na swój sposób czują sie związani z pewnymi tradycjami KK,robienia tego tak jak chcą.
Bo wiesz, tutaj rzecz polega na tym, że wielu ludzi odeszło od KK ze względu na jego dwulicowość. Zarzuca się ludziom, że są hipokrytami, że niby tacy pobożni, przestrzegający zasad Kościoła, a do ślubu w 7 miesiącu ciąży i w białej kiecy biegną...no i właśnie. Gdyby Kościół wypiął się totalnie na tych, którzy biorą ślub nie mając nic poza chrztem i bierzmowaniem wspólnego z życiem we wspólnocie KK, to może w końcu nabrałoby to wszystko takiego wymiaru, jakiego powinno.
Ja się nie dziwię oburzeniu, bo jeśli ktoś wybiera sobie z sakramentu to, co sobie życzy (nie odnoszę się tutaj do Ciebie, piszę ogólnie), to tak na dobrą sprawę podciera sobie słowem "sakrament" tyłek. Mnóstwo jest ludzi biorących kościelny tylko dlatego, że tak jest "poważniej, wystawniej, można większą kieckę kupić". Tacy ludzie obrażają Kościół i obrażają tych, którzy ciężko pracują na to, żeby być godnymi dostąpienia tego sakramentu.

To tak jak na studiach czy w pracy - jest ktoś, kto ciężko, uczciwie pracuje, wypruwa sobie żyły żeby coś osiągnąć, a ktoś inny dostanie awans ot tak, bo co z tego że cały czas się obijał, jak potem wiedział komu zapłacić/z kim iść do łóżka. Wiadomo, że ta pracowita, uczciwa osoba, będzie czuła niesmak. Że będzie się czuła pokrzywdzona.
Stary 2013-05-06, 21:10   #672
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ty bierzesz tak,ja to szanuję. Wiec uszanuj to,ze ja bym chciała wziąć w kościele

Ale ja nic do Ciebie nie mam.
Wypowiadam się na temat tego, co sądzę o takiej postawie jak Twoja i tyle.

Stary 2013-05-06, 21:13   #673
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Wiesz jak jest, można trafić na urzędnika w USC, który doprowadzi do zebranych do łez wzruszenia, a można trafić na księdza, przy którego mszy będziesz ziewać/złościć się.

Bo wiesz, tutaj rzecz polega na tym, że wielu ludzi odeszło od KK ze względu na jego dwulicowość. Zarzuca się ludziom, że są hipokrytami, że niby tacy pobożni, przestrzegający zasad Kościoła, a do ślubu w 7 miesiącu ciąży i w białej kiecy biegną...no i właśnie. Gdyby Kościół wypiął się totalnie na tych, którzy biorą ślub nie mając nic poza chrztem i bierzmowaniem wspólnego z życiem we wspólnocie KK, to może w końcu nabrałoby to wszystko takiego wymiaru, jakiego powinno.
Ja się nie dziwię oburzeniu, bo jeśli ktoś wybiera sobie z sakramentu to, co sobie życzy (nie odnoszę się tutaj do Ciebie, piszę ogólnie), to tak na dobrą sprawę podciera sobie słowem "sakrament" tyłek. Mnóstwo jest ludzi biorących kościelny tylko dlatego, że tak jest "poważniej, wystawniej, można większą kieckę kupić". Tacy ludzie obrażają Kościół i obrażają tych, którzy ciężko pracują na to, żeby być godnymi dostąpienia tego sakramentu.

To tak jak na studiach czy w pracy - jest ktoś, kto ciężko, uczciwie pracuje, wypruwa sobie żyły żeby coś osiągnąć, a ktoś inny dostanie awans ot tak, bo co z tego że cały czas się obijał, jak potem wiedział komu zapłacić/z kim iść do łóżka. Wiadomo, że ta pracowita, uczciwa osoba, będzie czuła niesmak. Że będzie się czuła pokrzywdzona.
Ja kończąc dyskusję powiem jedno. Niektóre z was wypowiadające się tutaj sa katoliczkami,inne nie. Nie odnosze tego do żadnej z Was personalnie. Moim zdaniem,jeżeli ktoś faktycznie jest czynnym uczestnikiem wspólnoty,wierzy mocno,interesuje się zyciem kościoła i aktywnie w nim działa,a sakrament jest dla niego związany przede wszystkim z Kościołem jako instytucją (nie mówię z Bogiem celowo,ponieważ dla mnie również jest związany z Bogiem,a chce podkreslić różnicę,że chodzi mi o tych,których wymieniacie jako te "przykłady"), to w takim wypadku taką osobę guzik będzie obchodzić,czy lolusl weźmie ślub w ich Kościele,bo zajmą się swoją ceremonią i swoim sakramentem a nie będa szukać drzazgi w oku bliźniego. Ot tyle ode mnie,dziękuję za dyskusję
It never fails.
Stary 2013-05-06, 21:17   #674
MoniaS93
Rozeznanie

Cytat:
Ja kończąc dyskusję powiem jedno. Niektóre z was wypowiadające się tutaj sa katoliczkami,inne nie. Nie odnosze tego do żadnej z Was personalnie. Moim zdaniem,jeżeli ktoś faktycznie jest czynnym uczestnikiem wspólnoty,wierzy mocno,interesuje się zyciem kościoła i aktywnie w nim działa,a sakrament jest dla niego związany przede wszystkim z Kościołem jako instytucją (nie mówię z Bogiem celowo,ponieważ dla mnie również jest związany z Bogiem,a chce podkreslić różnicę,że chodzi mi o tych,których wymieniacie jako te "przykłady"), to w takim wypadku taką osobę guzik będzie obchodzić,czy lolusl weźmie ślub w ich Kościele,bo zajmą się swoją ceremonią i swoim sakramentem a nie będa szukać drzazgi w oku bliźniego. Ot tyle ode mnie,dziękuję za dyskusję
wiedziałam, że coś takiego się pojawi - najłatwiej tak powiedzieć, katolicy a szukają drzazgi w oku bliźniego! tylko nie wiem czy wiesz, ale jest też fragment PŚ o tym, że bliźniego należy upominać, jak nie podziała to nie 7 a 77 razy, skoro już tak biblijnymi skojarzeniami rzucasz

również dziękuję za dyskusję, upewniłam się tylko w tym, co już wiedziałam.
Stary 2013-05-06, 21:20   #675
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MoniaS93 Pokaż wiadomość
również dziękuję za dyskusję, upewniłam się tylko w tym, co już wiedziałam.
ja tak samo. Niektórych prąd po prostu swobodnie niesie.
Stary 2013-05-06, 21:20   #676
JanePanzram
Zakorzenienie

Cytat:
Jane,a dla ciebie każda dyskusja to trolling? Ja mówię swoje argumenty,wy się z nimi nie zgadzacie,ok.Dyskusja polega na przedstawianiu swojego poglądu. Ja waszego nie przyjmuję,wy mojego,myslę,że pozycja jest równorzędna.
wg mnie nie jest

Choć może i wplątałaś się w tą dyskusję też i przypadkowo, bo wyszło na to, że musisz bronić swojego stanowiska oraz podawać jakieś argumenty za - a jest to coś, co i tak jednego na tysiąc biorącego ślub spotyka.
Inni przed takimi pytaniami nie stają a również wcale ich sobie nie zadają: czy biorę ślub, a stosuję się do nauk kościoła? Czy jestem hipokrytą nie stosując się do nich? Czy mogę brać ślub w instytucji która jest mi obojętna / nie kieruję się nią / jestem przeciw w sumie?

Więc tak czy śmak tobie czy emie są zadawane pytania, z którymi znakomita większość katolików/wierzących nie zmierzy się, ani na nie nawet nie wpadnie

z tego też względu prawdopodobnie nie ma sensu traktować was ostrzej niż resztę społeczeństwa

------------------------------------------------------------------
sama w tym temacie pewnych rzeczy się dowiaduję, o których pojęcia nie miałam jeśli chodzi o kościół/wiarę [i jest tego całkiem sporo ], mówię o tych różnych interpretacjach, ponadto ten i ów zadaje tu pytania, nad którymi widzę, ze warto się zastanowić
dlatego widzę, że warto sobie ten wątek czytać

Edytowane przez JanePanzram
Czas edycji: 2013-05-06 o 21:24
JanePanzram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 21:24   #677
madana
Zakorzenienie

Cytat:
ja tak samo. Niektórych prąd po prostu swobodnie niesie.
- bo Molier wiecznie żywy ; musiałam znaleźć ten fragment, pasuje, jak ulał:

"Doprawdy, większość ludzi to stworzenia dziwne:
Co w zgodzie z naturą, to im jest przeciwne -
Im granie rozsądku nigdy nie wystarczą.
Każde uczucie własnym szaleństwem obarczą
I w swe zapały tyle dobrych chęci kładą,
Aż rzecz, choć najpiękniejszą, zepsują przesadą." - nie wiem, dla mnie wewnętrzna spójność jest czymś niezwykle ważnym, inaczej miałabym poczucie tkwienia w rzeczywistości z lekka schizofrenicznej, o tym w sumie mówi Molier.

Dodam, że w dalszym ciągu pozostałam tą, która tego "nie ogarnia", tej całej argumentacji, to jak w "Kubusiu Puchatku": Im bardziej Kubuś zaglądał do studni, tym bardziej go tam nie było" - to jak z argumentacją: w sumie w zadku centralnie ma kk, ale ślub wezmę.

W sumie bardzo pouczający wątek.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-05-06 o 21:44
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-08, 11:41   #678
Panna Izabela
Zakorzenienie

To i ja się przyłączę

za rok biorę ślub i wtedy już tu nie będę pasowała, ale póki co-czekam z tym do ślubu. I dobrze mi z tym

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-09, 14:13   #679
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

http://demotywatory.pl/4125794

Brak mi słów. Ale przed weselichem pewnie ślubik kościelny był no bo jakże by inaczej
skrywana_fantazja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-09, 15:41   #680
kalincia
BAN stały

To jest po prostu totalna wiocha. Nie znam wesela, czy to po ślubie cywilnym, czy kościelnym, gdzie by się tak "bawiono".
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-09, 16:06   #681
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez skrywana_fantazja Pokaż wiadomość
http://demotywatory.pl/4125794

Brak mi słów. Ale przed weselichem pewnie ślubik kościelny był no bo jakże by inaczej
OMG na wielu weselach byłam, naprawdę, ale nigdzie nie spotkałam się z zabawami tak żenującymi jak te... Ciekawa jestem co to za wodzirej ze swoimi pornofantazjami
Stary 2013-05-09, 16:12   #682
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
To jest po prostu totalna wiocha. Nie znam wesela, czy to po ślubie cywilnym, czy kościelnym, gdzie by się tak "bawiono".
Muszę Cie zmartwić z opowieści znajomych bywających na weselach wiem, że podobne zabawy erotyczne to na weselach (po kościelnym!) standard. Jak byłam młodsza i mnie nie zaproszono na wesele to mama opowiadała, że była zabawa - kobieta jest rurą, a facet przy niej tańczy.
Albo inna zabawa, że baba niesie monetę między kolanami - jest to jej dziewictwo i ma donieść na talerz. Albo facet dmucha balon pompką, a baba na nim skacze - fizycznie nie umiem sobie tego wyobrazić.
No normalnie cyrk na kółkach i hipokryzja do kwadratu

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

Cytat:
Ciekawa jestem co to za wodzirej ze swoimi pornofantazjami
Gdyby para młoda powiedziała, że nie chce na swoim weselu zabaw o tematyce erotycznej to by ich nie było. Nie zwalajmy winy na wodzireja.
Stary 2013-05-09, 16:13   #683
kalincia
BAN stały

Czemu hipokryzja? Prostactwo i tyle. I co ma do rzeczy czy po ślubie kościelnym?
I wcale mnie to nie martwi - tak bawią się buraki i tyle, niezależnie od wyznania lub jego braku. A, że u nas katolików najwięcej w spłeczeństwie, to i buractwa statystycznie najwięcej. Ale, wybacz, z hipokryzją to nie ma nic wspólnego.

Edytowane przez kalincia
Czas edycji: 2013-05-09 o 16:15
Stary 2013-05-09, 16:22   #684
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Jak to nic? Najpierw lecieli do ołtarza przysięgać. Wszyscy wiemy jakie katolicyzm ma zasady i wątpię czy uznaje sprośne zabawy na weselach kiedy to żona/dziewczyna jakiegoś faceta idzie się ,,pukać" młotkiem i talerzem z innym pijanym chłyskiem, albo pozwala aby inny robił z niej rurę. To samo oczywiście w drugą stronę.
Toż to trzeba być bezmózgiem żeby jednego z drugim nie skojarzyć (kalincia, to nie o Tobie :P).
Już mniejsza z tym, że ktoś może wziąć ślub i mieć w d**** zasady, ale takimi zabawami młodzi wystawiają siebie na opinię całego weselicha. Jak im nie wstyd.

Edytowane przez skrywana_fantazja
Czas edycji: 2013-05-09 o 16:24
Stary 2013-05-09, 16:31   #685
201607110949
Konto usunięte

Cytat:

Gdyby para młoda powiedziała, że nie chce na swoim weselu zabaw o tematyce erotycznej to by ich nie było. Nie zwalajmy winy na wodzireja.
niby tak ale te "erotyczne" zabawy to już niesmaczne zwyrodnienie a nie jakieś głupawe tańce z balonami między nogami
Stary 2013-05-09, 16:39   #686
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Cytat:
niby tak ale te "erotyczne" zabawy to już niesmaczne zwyrodnienie a nie jakieś głupawe tańce z balonami między nogami
Nie od dziś wiadomo co na weselach się może dziać. I para młoda powinna mieć tego świadomość oraz z góry uprzedzić wodzireja. A jak widac na filmiku panna młoda świetnie się bawi z przygłupawym kolesiem w majtkach - więc ,,państwo" młodzi też mają z tych zabaw frajdę :P

Edytowane przez skrywana_fantazja
Czas edycji: 2013-05-09 o 16:40
Stary 2013-05-09, 17:33   #687
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Nie od dziś wiadomo co na weselach się może dziać. I para młoda powinna mieć tego świadomość oraz z góry uprzedzić wodzireja. A jak widac na filmiku panna młoda świetnie się bawi z przygłupawym kolesiem w majtkach - więc ,,państwo" młodzi też mają z tych zabaw frajdę :P
Ja myślę, że owy filmik owszem - buracki i żałosny, ale niewiele ma do tematu, bo buractwo i prostactwo można zaobserwować w równym stopniu zarówno u pseudokatolików, u ateistów po cywilnym jak i (tu Cię zdziwię) u superwierzących - ja już widziałam 'zerwanie się z łańcucha' po wódeczce, uwierz, że fantazji takiemu przykładnemu katolikowi spuszczonemu ze smyczy nie jeden by pozazdrościł Więc myślę, że nie ma co mieszać tematów, bo niestety, burackie zabawy to kwestia kultury i poczucia humoru, niczego więcej.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-10, 05:12   #688
kalincia
BAN stały

Właśnie dlatego pislam, że nie rozumiem powiązania oburzenia na takie zabawy na weselu z tym, że był to ślub kościelny. Burak, to charakter, nie wyznanie.
Stary 2013-05-10, 06:26   #689
apows
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez naturalnabrunetka Pokaż wiadomość
Witajcie,
mam 20 lat i jestem dziewicą. Zapraszam wszystkie dziewczyny (niekoniecznie dziewice ) do rozmowy
Czy przeraża Was to że w dzisiejszych czasach 15-16-letnie dziewczyny uprawiają już seks? Jaki jest Wasz stosunek do tego? I jak Wy się czujecie z tym że np. macie chłopaka a mimo wszystko jeszcze się nie zdecydowałyście na współżycie z nim? Dziewictwo jest dla Was powodem do dumy?
Chcę żeby to była luźna pogawędka, wymiana opinii, mam nadzieję, że zainteresujecie się tym tematem
Pozdrawiam i z góry przepraszam jeśli już był taki wątek na forum, a ja gapa przeoczyłam
Sama mam syna, który ma 15 lat i wiem, że interesuje się już seksem. Pewnie nie rozpoczął jeszcze współżycia ale pewnie nie wytrwa do 20-tki tak jak Ty.
Ja straciłam cnotę w wielu 16 lat z facetem, który miał 21 lat. Był moją pierwszą miłością. Wspominam to miło.
Uważam, że z seksem nie powinno się długo czekać. Jesli mamy faceta to czemu nie oddać się namietności. Seks jest czymś wspaniałym, po co więc czekać? No chyba, że ktoś ma swoje zasady.
W dzisiejszych czasach dwudziestoletnia dziewica to naprawdę coś niezwykłego.
Stary 2013-05-10, 09:17   #690
54ce3fbc88f185a301100989ca5a9ee48614e14d_61d631024e2fc
Konto usunięte

Może ja się wypowiem w temacie .

Myśle że każda z was ma w pewnym stopniu racje, i nie powinniśmy się przekrzykiwac,bo każda swoje racje będzie uważała za słuszne i najlepsze.

Sama jestem jeszcze dziewicą,a dlaczego tak się stało.. no cóż, nie spotkałam na swojej drodze jeszcze odpowiedniego człowieka, byłam w kilku związkach dosc krótkich ,i nie czułam w sobie że to jest ten moment ,i ten czas.
Nie czuje się z tym źle, nie śpiszy mi się żeby zmienic ten stan rzeczy.

Kiedyś chciałam czekac do ślubu, ale z wiekiem zmieniłam zdanie, stałam się bardziej dojrzalsza i zdałam sobie sprawę, jak ważną role odgrywa sex w związku pomiędzy ludzimi.
Dostrzegłam że ludzie muszą się dopasowac pod tym względem do siebie,(podobny temperament ,fantazje ) to wszystko jest ważne , nie mniej ważne niż uczucie i zangażowanie w związek .
Poza tym ,skoro ludzie się kochają ,zalezy im na sobie ,i planują wspólne życie.. to co ślub może zmienic. ? Jaka jest różnica ,czy teraz ..czy po nim?

Co do dziewczyn ,które zaczynają współżycie w wieku 15 -16 lat. I w pełni korzystają z uroków życia intymnego Nie uważam żeby to był dobry wiek , na takie sprawy. Nie popieram tego, i nie będę udawała że dażę sympatią takie osoby.Osobiście ciężko mi sobie wyobrazic ,kobiete ( chyba jeszcze dziewczynkę w tym wieku)która jest w pełni dojrzała i świadoma swoich decyzji..
Oczywiście na pewno są wyjątki,ale moim zdaniem jest ich garstka.
Ja staram się każdego szanowac, bez wględu co myśle ..bo sądze że to każdemu się należy, omijając moje zdanie.

Również uważam że inaczej przeżyje poród kobieta starsza ( która ma wsparcie u męża ,pracę ,wykształcenie i jakiś start który pozwoli jej na ,odegranie dobrej roli -jako matka )
A taka 18= latka dla której ciąża zazwyczaj w tym wieku nieplanowana ,może byc szokiem, która sama dopiero wychodź na świat, i nie ma predyspozycji tak naprawdę żeby w pełni samodzielnie poradzic sobie z wychowaniem dziecka, jeszcze jeżeli jest wsparcie rodziców, potencjalnego ojca.. to pół biedy . Ale czasami są syutacje ,bardzo ciężke. ..taką dziewczyną na pewno targają emocje, Czy poradzę sobie ,Czy dam radę.

Edytowane przez 54ce3fbc88f185a301100989ca5a9ee48614e14d_61d631024e2fc
Czas edycji: 2013-05-10 o 09:27
54ce3fbc88f185a301100989ca5a9ee48614e14d_61d631024e2fc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości