Największe faux pas popełniane przez Młodych :) - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-07, 13:34   #2041
Visez
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)

Cytat:
Napisane przez AmilianaK Pokaż wiadomość
Zwrocilam an to uwage bo sama wiem jak wielki to musi byc koszt cały. Visez, uprzedze cie za wszystko placili rodzice.
Widocznie mogli
Stary 2013-05-07, 13:43   #2042
AmilianaK
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
Widocznie mogli
twoi rodzice tez sponsoruja ci wesele, wiec masz szczescie ze mogą
AmilianaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 14:01   #2043
poznanianka1990
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)

Cytat:
Napisane przez cukraktywna Pokaż wiadomość
Jeśli ktoś sam sobie funduje wesele, to albo rodzice mu pomogli na starcie, kupując mieszkanie czy dom, albo jest dawno po studiach. W ogóle nie bierzecie pod uwagę kryterium wiekowego, ja cały czas piszę o najmłodszych parach młodych, 20-24.
A skąd takie dane? Ja mam 23 lata, studiuje zaocznie, obecnie z narzeczonym wynajmujemy mieszkanie. Po ślubie planujemy wziąć kredyt na mieszkanie. Na wesele z narzeczonym zbieramy sami.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 14:40   #2044
cukraktywna
Zadomowienie

A, i jeszcze jedno, nigdzie nie napisałam, że Mama nie pozwoliła mi zaprosić więcej niż 10 koleżanek, zachęcam do ćwiczenia czytania ze zrozumieniem. Napisałam, ze ja chcę na weselu 10 najbliższych koleżanek, reszty nie mam potrzeby. Pisałam, ze nie dziwię się, że jacyś rodzice mogą przedkladac zaproszenie własnej kuzynki nad zaproszenie jakiejś tam koleżanki młodej.

Ta dyskusja nie ma sensu, to oczywiste, że jeśli ktoś od miesięcy odkłada na swoje wesele, to prędzej się zakrzyczy niż przyzna, że to jest spoko, że niektórzy mają kasę na wesele od rodziców, jak ja i mój TŻ. Po raz ostatni piszę: sami je sobie urządzamy, chociaż rozumiem, że są rodzice, którzy jeśli płacą, to sami chcą wszystko kontrolować i taka sytuacja rzeczywiście jest kiepska.

cukraktywna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 15:21   #2045
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Pisałam, ze nie dziwię się, że jacyś rodzice mogą przedkladac zaproszenie własnej kuzynki nad zaproszenie jakiejś tam koleżanki młodej.
A mnie to głęboko dziwi, bo to jest wesele po ślubie tejże właśnie młodej! Czyli to takby impreza młodej [i młodego]. Na wcześniejsze urodziny też mama układała listę gości wg. własnego widzimisię?
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 15:33   #2046
viva91
na przekór do celu

Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)

Cytat:
Jeśli ktoś sam sobie funduje wesele, to albo rodzice mu pomogli na starcie, kupując mieszkanie czy dom, albo jest dawno po studiach. W ogóle nie bierzecie pod uwagę kryterium wiekowego, ja cały czas piszę o najmłodszych parach młodych, 20-24.
Ale jednak są osoby, które nie pasują do tego schematu. Tak jak pisałam, ja byłam na 2 weselach, gdzie młodzi w 100% opłacili sobie wesele, mieszkania czy domu od rodziców nie dostali, a mieli kolejno po 22 i 24 oraz 2 x 25 lat.
Także zgadzam się, że jest to trudne, ale tak się dzieje, dopuść do siebie taką myśl.
Stary 2013-05-07, 16:38   #2047
smerfetk_a
Żona Gargamel

Jeszcze chciałabym zauważyć, że nikt nie zmusza do ślubu zaraz po studiach, czy tam w przedziale 20-24 lata... Bo wielki krzyk, że skąd ludzie w tym wieku mają mieć pieniądze. Wiadomo, że większość nie ma, ale to się czeka ze ślubem aż oboje ma pracę, widoki na mieszkanie i oszczędności.
Np. moja bliska koleżanka, zaręczyła się w Boże Narodzenie, w styczniu się obroniła i od razu poszła do pracy żeby odkładać. Postanowili sfinansować sobie sami wesele i zbierają, a wesele jest w czerwcu za rok.
Wszystko się da zrobić, tylko trzeba mieć ustabilizowaną sytuację, tak mi się wydaje...

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 16:45   #2048
poznanianka1990
Zakorzenienie

Odp: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)

Trzeba przede wszystkim chcieć

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 17:49   #2049
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
A mnie to głęboko dziwi, bo to jest wesele po ślubie tejże właśnie młodej! Czyli to takby impreza młodej [i młodego]. Na wcześniejsze urodziny też mama układała listę gości wg. własnego widzimisię?
No właśnie mi NIGDY NIE UKŁADAŁA I NIE UKŁADA, przeczytaj jeszcze raz mój post

Ludzie, skończcie już, nasi rodzice mogą i chcą dać kasę na wesele, Wy wolicie studiować zaocznie i samemu uzbierać na wesele. - Wasza wola, tylko nie mówcie, że inni są gorsi lub mniej dojrzali, bo nie robią tego samego.

Stary 2013-05-07, 18:06   #2050
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie mi NIGDY NIE UKŁADAŁA I NIE UKŁADA, przeczytaj jeszcze raz mój post

Ludzie, skończcie już, nasi rodzice mogą i chcą dać kasę na wesele, Wy wolicie studiować zaocznie i samemu uzbierać na wesele. - Wasza wola, tylko nie mówcie, że inni są gorsi lub mniej dojrzali, bo nie robią tego samego.
Nie przejmuj się. Na wizażu panuje moda na lansowanie się. Co to nie ja, "ja to sama nazbieram, od rodziców nie chcę ani złotóweczki", w wątkach gdzie ktoś ma problem z Tż piszą "a mój to jest idealny i w ogóle ę i ą, nie kłócimy się wcale bla bla bla" a jak przychodzi co do czego to są nowe wątki osób z jednym postem zaczynające się tak "Mam konto na wizażu ale założyłam nowe żeby mnie nie rozpoznali, mam taki big problem..."

eot
Stary 2013-05-07, 18:12   #2051
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141
Konto usunięte

Odp: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)

A ja powiem tak. Rozumiem osoby ktore finansuja sobie slub i wesele same. Rozumiem tez osoby ktore organizuja wszystko z pomoca rodzicow. Nie rozumiem jedynie osob ktore maja roszczeniowa postawe wobec rodzicow ze maja dac i koniec kropka w pupie tam czy rodzice maja czy nie maja chca czy nie chca. Mlodzi chca i to ma byc najwazniejsze

e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 18:15   #2052
Visez
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)

[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4069036 8]A ja powiem tak. Rozumiem osoby ktore finansuja sobie slub i wesele same. Rozumiem tez osoby ktore organizuja wszystko z pomoca rodzicow. Nie rozumiem jedynie osob ktore maja roszczeniowa postawe wobec rodzicow ze maja dac i koniec kropka w pupie tam czy rodzice maja czy nie maja chca czy nie chca. Mlodzi chca i to ma byc najwazniejsze[/QUOTE]

Nic dodać nic ująć
Stary 2013-05-07, 18:20   #2053
Duszaniola
Wtajemniczenie

Z tego co ja zauważyłam to jeśli chodzi o finansowanie wesela przez rodziców, to po tyłku dostają albo osoby z roszczeniową postawą, albo takie, które narzekają, że rodzice każą im robić tak czy siak. Tu zaczęło się bodajże od cukraktywnej, z wypowiedzi której ja też zrozumiałam, że jej rodzice dają kasę i chcą, żeby zapraszała rodzinę, a nie znajomych.
I w tych sytuacjach faktycznie wychodzi niedojrzałość PM. Bo albo są na tyle dziecinni, żeby myśleć, że powinni wszystko dostać, bo tak, a mama i tata niech głodują, wesele na 200 osób musi być, albo są na tyle niedojrzali, żeby nie umieć postawić na swoim. W końcu wesele to dzień PM, a nie ich rodziców i to PM powinni decydować.

Duszaniola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 18:24   #2054
AmilianaK
Raczkowanie

[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4069036 8]A ja powiem tak. Rozumiem osoby ktore finansuja sobie slub i wesele same. Rozumiem tez osoby ktore organizuja wszystko z pomoca rodzicow. Nie rozumiem jedynie osob ktore maja roszczeniowa postawe wobec rodzicow ze maja dac i koniec kropka w pupie tam czy rodzice maja czy nie maja chca czy nie chca. Mlodzi chca i to ma byc najwazniejsze

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE]

rozumiem ze wszyscy dalej piją do mnie. Ok, bedę waszym stereotypowym uciemiezaczem rodziców
AmilianaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 18:30   #2055
blackcherry12
Raczkowanie

Cytat:
Nie przejmuj się. Na wizażu panuje moda na lansowanie się. Co to nie ja, "ja to sama nazbieram, od rodziców nie chcę ani złotóweczki", w wątkach gdzie ktoś ma problem z Tż piszą "a mój to jest idealny i w ogóle ę i ą, nie kłócimy się wcale bla bla bla" a jak przychodzi co do czego to są nowe wątki osób z jednym postem zaczynające się tak "Mam konto na wizażu ale założyłam nowe żeby mnie nie rozpoznali, mam taki big problem..."

eot

---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ----------

[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4069036 8]A ja powiem tak. Rozumiem osoby ktore finansuja sobie slub i wesele same. Rozumiem tez osoby ktore organizuja wszystko z pomoca rodzicow. Nie rozumiem jedynie osob ktore maja roszczeniowa postawe wobec rodzicow ze maja dac i koniec kropka w pupie tam czy rodzice maja czy nie maja chca czy nie chca. Mlodzi chca i to ma byc najwazniejsze

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE]

Mnie nie obchodzi co kto komu płaci, nie jest dla mnie bohaterską postawą odkładanie na wesele, są w życiu "gorsze", czyli wymagające więcej poświęceń rzeczy jak np. utrzymanie dziecka na studiach, zmaganie z chorobą bliskich i nikt za to nie oczekuje oklasków, za to tutaj na wizażu już od dawna zauważyłam tendencję na wywyższanie się przez fakt iż samemu płaci się za swoje wesele i ośmieszanie osób którzy przyznają się że płacą im rodzice.
Jest różnica pomiędzy tym, że ktoś wymusza taki gest od rodziców, co zdarza się nieczęsto bo chyba większość osób jakiś tam szacunek ma i ma też mózg po to aby rozumieć takie kwestie że sfinansowanie wesela nie musi być rodziców obowiązkiem a dobrą wolną, a pomiędzy tym, że rodzice wyrażą chęć i więcej- nawet poczuwają się do obowiązku pomocy lub zapłacenia za imprezę. Zdecydowana większość moich znajomych uzyskuje pomoc i nikt od nikogo nic nie wymaga, rodzice dają pieniądze ale nie wtrącają się. Jest to zdrowa postawa i to nie jest moim zdaniem powód do wstydu i poczucia się gorszym, bo wielu rodziców zwyczajnie na to stać i cieszy ich już ta ostatnia w życiu pomoc własnym dzieciom. Po weselu wiele rodziców pomaga już tylko w razie potrzeby. Naprawdę chyba niewiele jest wybitnych jednostek które w wieku 19 lat przychodzą do mamy i taty mówiąc dawajcie kasę, ma być wystawnie. Jeżeli ktoś wie że rodzice nie mają pieniędzy raczej powinien mieć w sobie trochę pokory bo w końcu wychował się w tym domu i wie jak sprawa wygląda. Ja nikogo kto pochodzi z biednego domu i zażądał zapłacenie za wesele nie znam i współczuję jeżeli ktoś takich znajomych ma w swoim gronie. Czasami trzeba pomyśleć zanim się kogoś zjedzie, bo na forum to każdy mądruje a w rzeczywistości powinien się raczej zastanowić nad sobą. Mi rodzice pomagają, bo chcą, nigdy o nic ich nie prosiłam. pomoc przyjmę. I swojemu dziecku również pomogę ile będę mogła. Czy na studiach (wiem, że wiele osób studiuje zaocznie i pracuje ale ciekawe jaki odsetek tych osób które najwięcej szczują utrzymywało się na studiach za kasę rodziców, też żaden ich obowiązek a dzisiaj co drugi studiuje) czy w przygotowaniu wesela, czy również w późniejszym życiu.

Edytowane przez blackcherry12
Czas edycji: 2013-05-07 o 18:48
blackcherry12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 18:30   #2056
Konto usunięte

Odp: Dot.: Odp: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)

Cytat:
rozumiem ze wszyscy dalej piją do mnie. Ok, bedę waszym stereotypowym uciemiezaczem rodziców
Nikt do ciebie nie pije. Wypowiafam swoje zdanie na temat roznych postaw mlodych.

Stary 2013-05-07, 18:46   #2057
piska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość

Ja np. będę odkładać ile się da, żeby było w 100% po mojemu. Chyba, że rodzice stwierdzą, że nie zamierzają się w nic wtrącać.
A no właśnie..najpierw murem za tym że jak to rodzice mogą finansować organizację wesela, że trzeba samemu a teraz gdyby dali pieniążki te z chęcią bym je wzięła

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Ja tak samo myślę. Co to zmieni, że te 3 lata odczekamy i będziemy razem zbierać kasę. Myślę, że takie coś może być dobrym spoiwem dla związku, sprawdzeniem go pod kątem radzenia sobie w trudnych sytuacjach, wyrzeczeń, itp.
Oczywiście mam tu na myśli sytuację, gdy wiadomo, że obie strony chcą ślubu i razem zbierają kasę, a nie że np. facet mówi dziewczynie, że za 3 lata nic się nie zmieni to mogą poczekać i nic nie robi, by ten ślub zorganizować.
Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość
Jeszcze chciałabym zauważyć, że nikt nie zmusza do ślubu zaraz po studiach, czy tam w przedziale 20-24 lata... Bo wielki krzyk, że skąd ludzie w tym wieku mają mieć pieniądze. Wiadomo, że większość nie ma, ale to się czeka ze ślubem aż oboje ma pracę, widoki na mieszkanie i oszczędności.
Np. moja bliska koleżanka, zaręczyła się w Boże Narodzenie, w styczniu się obroniła i od razu poszła do pracy żeby odkładać. Postanowili sfinansować sobie sami wesele i zbierają, a wesele jest w czerwcu za rok.
Wszystko się da zrobić, tylko trzeba mieć ustabilizowaną sytuację, tak mi się wydaje...
Oczywiście że nikt nie zmusza, można czekać ze ślubem nawet i 5 lat. Ale czasem są sytuacje że nie da się czekać ani odłożyć. Co z tego że tż pracuje, ja kończę studia dzienne i też od pół roku pracuje na pełny etat. Odkładamy ile się da, ale są naprawdę inne bieżące wydatki i to nie małe. U nas to normalne (w regionie, w rodzinie , wśród znajomych) że rodzice dokładają do wesela w ramach ślubnego prezentu. My i tak musimy pół pieniążków uzbierać. Reszte odkładamy na samochód i remont domu. Czasem są sytuacje że nie można czekać. Choćby nawet są dziewczyny które mają problem z zajściem w ciąże... i co? Mają czekać do 30 aż się dorobią i wtedy myśleć o tym myśleć? Czasami potrzeba wziąść kredyt na mieszkania a wiadomo że atrakcyjniejszy jest dla małżeństw. Naprawdę są różne sytuacje i nie należy oceniać kogoś po tym czy sam organizuje wesele czy nie. podziwiam młode dziewczyny i zazdroszcze że potrafią odłożyć i przede wszystkim mają z czego. Czy z pieniędzy własnych czy z pieniędzy darowanych przez rodziców ważne żeby to był niezapomniany dzień, najpiękniejszy i goście żeby byli zadowoleni. A goście nie pytają za czyje pieniądze się tak świetnie bawili
Stary 2013-05-07, 20:13   #2058
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Duszaniola Pokaż wiadomość
Z tego co ja zauważyłam to jeśli chodzi o finansowanie wesela przez rodziców, to po tyłku dostają albo osoby z roszczeniową postawą, albo takie, które narzekają, że rodzice każą im robić tak czy siak. Tu zaczęło się bodajże od cukraktywnej, z wypowiedzi której ja też zrozumiałam, że jej rodzice dają kasę i chcą, żeby zapraszała rodzinę, a nie znajomych.
I w tych sytuacjach faktycznie wychodzi niedojrzałość PM. Bo albo są na tyle dziecinni, żeby myśleć, że powinni wszystko dostać, bo tak, a mama i tata niech głodują, wesele na 200 osób musi być, albo są na tyle niedojrzali, żeby nie umieć postawić na swoim. W końcu wesele to dzień PM, a nie ich rodziców i to PM powinni decydować.
WTF? To naucz się czytać, NIGDZIE I NIGDY NICZEGO takiego nie napisałam, a Ty nie produkuj głupot, na podstawie których kolejne osoby będą się wypowiadać! Napisałam, że rozumiem, że JACYŚ rodzice mogą woleć zaprosić (piszę to po raz dwunasty) własną kuzynkę, niż nieznaną koleżankę młodej z LO, nie pisałam o rodzicach MOJEGO TŻ ani o MOJEJ Mamie. Po prostu rozumiem, że są rodzice, którzy finansując wesele mogą mieć swoje widzimisię. Na szczęście moi nie mają i NIGDY nie narzekałam, że muszę ich do czegokolwiek zmuszać, do głowy by mi to nie przyszło.

Dziś była próbna matura z polskiego, zachęcam niektórych do przećwiczenia czytania ze zrozumieniem (o ile jeszcze się do niego podchodzi na maturze, bo w swoim czasie słyszałam, że ma być tylko wypracowanie).

Stary 2013-05-07, 20:29   #2059
Duszaniola
Wtajemniczenie

Cytat:
WTF? To naucz się czytać, NIGDZIE I NIGDY NICZEGO takiego nie napisałam, a Ty nie produkuj głupot, na podstawie których kolejne osoby będą się wypowiadać! Napisałam, że rozumiem, że JACYŚ rodzice mogą woleć zaprosić (piszę to po raz dwunasty) własną kuzynkę, niż nieznaną koleżankę młodej z LO, nie pisałam o rodzicach MOJEGO TŻ ani o MOJEJ Mamie. Po prostu rozumiem, że są rodzice, którzy finansując wesele mogą mieć swoje widzimisię. Na szczęście moi nie mają i NIGDY nie narzekałam, że muszę ich do czegokolwiek zmuszać, do głowy by mi to nie przyszło.

Dziś była próbna matura z polskiego, zachęcam niektórych do przećwiczenia czytania ze zrozumieniem (o ile jeszcze się do niego podchodzi na maturze, bo w swoim czasie słyszałam, że ma być tylko wypracowanie).
Strasznie się unosisz. W pierwszym poście o sponsorowaniu wesela przez rodziców napisałaś: "Zwykle sponsorami są rodzice: to oni organizują wesele-pożegnanie swoich dzieci, oni weryfikują listę gości i nie widzę w tym nic kiepskiego. Nic dziwnego, że Mama woli zaprosić swoją dawno nie widzianą kuzynkę, niż koleżankę Młodej z liceum ". A biorąc pod uwagę, że Tobie rodzice za wesele płacą, można było założyć, że tak samo jest u Ciebie. Sprostowałaś dopiero później, a to od tej wypowiedzi zaczęła się afera o to, kto powinien płacić za wesele i to do niej się odnosiłam.

A pogrubione zdanie mnie dziwi. Bo jak dla mnie to albo rodzice sponsorują PM ich wymarzony dzień, albo niech nie dają kasy wcale.

Duszaniola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 21:52   #2060
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
No widzisz.
A jest jeszcze strefa szara, nie tylko biała, albo czarna.
Nie zawsze tak jest ze rodzice stanowczo chcą, albo nie chcą, akceptują, albo nie akceptują. Moje przygotowania były burzliwe. Rodzice byli na tak, potem atmosfera była trudna (nie przez kasę, ale ok w swiecie wirtualnym tak :P), na szczescie teraz jest juz wszystko ok
Wmawiaj to sobie. Albo chcą płacić, albo nie chcą - to jest proste jak konstrukcja cepa.

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Cytat:
Pisałam, ze nie dziwię się, że jacyś rodzice mogą przedkladac zaproszenie własnej kuzynki nad zaproszenie jakiejś tam koleżanki młodej.
A ja się bardzo dziwię, przecież to nie ich wesele i organizują je ku uciesze młodych, swoich dzieci.

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ----------

Cytat:
Napisane przez blackcherry12 Pokaż wiadomość
Mnie nie obchodzi co kto komu płaci, nie jest dla mnie bohaterską postawą odkładanie na wesele, są w życiu "gorsze", czyli wymagające więcej poświęceń rzeczy jak np. utrzymanie dziecka na studiach, zmaganie z chorobą bliskich i nikt za to nie oczekuje oklasków, za to tutaj na wizażu już od dawna zauważyłam tendencję na wywyższanie się przez fakt iż samemu płaci się za swoje wesele i ośmieszanie osób którzy przyznają się że płacą im rodzice.
A ja podziwiam takie osoby, które są samodzielne w 100%. Uważam, że to godne pochwały.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 21:55   #2061
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blackcherry12 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ----------

Jest różnica pomiędzy tym, że ktoś wymusza taki gest od rodziców, co zdarza się nieczęsto bo chyba większość osób jakiś tam szacunek ma i ma też mózg po to aby rozumieć takie kwestie że sfinansowanie wesela nie musi być rodziców obowiązkiem a dobrą wolną, a pomiędzy tym, że rodzice wyrażą chęć i więcej- nawet poczuwają się do obowiązku pomocy lub zapłacenia za imprezę. Zdecydowana większość moich znajomych uzyskuje pomoc i nikt od nikogo nic nie wymaga, rodzice dają pieniądze ale nie wtrącają się. Jest to zdrowa postawa i to nie jest moim zdaniem powód do wstydu i poczucia się gorszym, bo wielu rodziców zwyczajnie na to stać i cieszy ich już ta ostatnia w życiu pomoc własnym dzieciom. Po weselu wiele rodziców pomaga już tylko w razie potrzeby. Naprawdę chyba niewiele jest wybitnych jednostek które w wieku 19 lat przychodzą do mamy i taty mówiąc dawajcie kasę, ma być wystawnie. Jeżeli ktoś wie że rodzice nie mają pieniędzy raczej powinien mieć w sobie trochę pokory bo w końcu wychował się w tym domu i wie jak sprawa wygląda. Ja nikogo kto pochodzi z biednego domu i zażądał zapłacenie za wesele nie znam i współczuję jeżeli ktoś takich znajomych ma w swoim gronie. Czasami trzeba pomyśleć zanim się kogoś zjedzie, bo na forum to każdy mądruje a w rzeczywistości powinien się raczej zastanowić nad sobą. Mi rodzice pomagają, bo chcą, nigdy o nic ich nie prosiłam. pomoc przyjmę. I swojemu dziecku również pomogę ile będę mogła. Czy na studiach (wiem, że wiele osób studiuje zaocznie i pracuje ale ciekawe jaki odsetek tych osób które najwięcej szczują utrzymywało się na studiach za kasę rodziców, też żaden ich obowiązek a dzisiaj co drugi studiuje) czy w przygotowaniu wesela, czy również w późniejszym życiu.
W amoku ominęłam ten post :P Popieram Cię w 100%, Blackcherry.

Stary 2013-05-07, 22:03   #2062
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez piska Pokaż wiadomość
A no właśnie..najpierw murem za tym że jak to rodzice mogą finansować organizację wesela, że trzeba samemu a teraz gdyby dali pieniążki te z chęcią bym je wzięła
Pokaż mi ten post gdzie pisałam, że tylko samodzielne organizowanie wesela jest ok?
Choć przyznaję - dla mnie taka postawa jest godna podziwu. Korzystanie z pomocy rodziców - nie.
Wiem, że by mi dali, bo tak powiedzieli. Ale nie chcę.

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Cytat:
Napisane przez piska Pokaż wiadomość
Choćby nawet są dziewczyny które mają problem z zajściem w ciąże... i co? Mają czekać do 30 aż się dorobią i wtedy myśleć o tym myśleć?
Co do tego... Ja właśnie tak zrobię, bo pewnie nie będę miała w najbliższym czasie nie wiadomo jakich pieniędzy. Wiec poczekam do 30, bo dziecko też kosztuje. Nawet nie zamierzam wcześniej sprawdzać, czy będę miała problemy z zajściem w ciążę, bo a nuż by się "udało" i to dopiero byłby problem.

---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

Cytat:
I że ja sama wolę na wesele zaprosić rodzinę, a koleżankę na ognisko po weselu, bo na weselu mam miejsca tylko dla dziesięciu bliższych przyjaciółek.
O a z tego wywnioskowałam, że masz jakieś "limity",

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 23:49   #2063
blackcherry12
Raczkowanie

A ja podziwiam takie osoby, które są samodzielne w 100%. Uważam, że to godne pochwały.[/QUOTE]

ja również uważam że to bardzo dobrze że jeżeli są w stanie sami sfinansować ślub to niech tak będzie. i oczywiście należy im się szacunek, tak samo jak każdemu innemu człowiekowi. Tylko że co któraś osoba na forum właśnie z tego grona, "uniża" tym którzy za wesele nie płacą sami traktując to jako coś strasznie złego, wstyd i hańbę. A jaką kto ma sytuacje w domu to sprawa indywidualna. Jednych rodziców stać bo są majętni i chcą- płacą. Kogoś nie stać- czeka na wesele rok czy dwa dłużej i płaci sam. Tyle. Ale co to kogo obchodzi? lepie zająć się organizacją wesela, niż gadaniem głupot;p
blackcherry12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 09:34   #2064
isabelka00
Wtajemniczenie

opisywany przez was temat jak się ma co do tematu podforum?
faux pas przez Młodych jak sami płacą czy jak biorą kasę od rodziców??
to jest każdego prywatna sprawa, każdy by sobie życzył obrzydliwie bogatych i rodziców i przyszłego męża. Lecz wiadomo,że mało kto tak ma i komentowanie i ocenianie kto komu na co w rodzinie daję kasę , jest niesmaczne !!!
Stary 2013-05-08, 10:47   #2065
anannke
Zakorzenienie

Ciekawe dla mnie to zjawisko że osoby które stać na samodzielne sfinansowanie dużego wesele nie zbierając na niego 10 lat do tego samodzielne utrzymanie, spłacanie kredytu na mieszkanie/dom spotykam na wizażu a wśród otoczenia gdzie wiem jak sytuacja wygląda jest to zupełnie co innego... Albo rodzice pomogą przy weselu, albo na starcie z mieszkaniem, samochodem, przy kredycie. Pomogą - oni teraz jak mogą pomogą młodym, potem młodzi pomogą starszym rodzicom jak będą mogli. Zdrowe relacje międzyludzkie. Że bliskim się pomaga, wspiera.. Nie twierdzę że jest to nierealne żeby tak zrobić i że wszyscy młodzi są tak biedni że nie stać ich na odłożenie nawet złotówki jednak dla mnie są to wyjątki.

I nijak ma się to kto płaci za wesele do faux pas. Skoro temat taki emocjonujący może trzeba nowy wątek do tego? a tu skończyć off top

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2013-05-08 o 10:48
anannke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 10:49   #2066
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
I nijak ma się to kto płaci za wesele do faux pas. Skoro temat taki emocjonujący może trzeba nowy wątek do tego? a tu skończyć off top
Dla mnie ma dużo. Taką wtopą jest wymuszanie na rodzicach (jak to robi jedna z wizażanek tutaj) że mają płacić bo ona chce wesele i koniec, nie ważne czy rodzice mają czy nie.
Stary 2013-05-08, 11:06   #2067
iixi
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie ma dużo. Taką wtopą jest wymuszanie na rodzicach (jak to robi jedna z wizażanek tutaj) że mają płacić bo ona chce wesele i koniec, nie ważne czy rodzice mają czy nie.
wymuszanie to coś innego.. Chęci rodziców do zapłacenia też.. No ludzie dajcie sobie już spokój bo i tak się nigdy nie dogadacie.. ;/
Jednych rodziców stać i chcą zapłacić - proszę bardzo, nic w tym złego i większość tak robi (ja nie znam sytuacji gdzie rodzice by się nie dokładali do wesela i to w sporej mierze). Innych nie stać - nie wymuszajmy na rodzicach że muszą zapłacić. Młodzi chcą zapłacić sami - gratulacje, że w młodym wieku są w stanie opłacić około 30-40tys. A w sytuacjach kiedy rodzice chcą płacić to po co młodzi mają czekać? ;/ Czekać 5,10,15 lat aż sami sobie uzbierają? No bez sensu..
I przestańcie już bo ta dyskusja do niczego nie prowadzi.. ;/

BLOG

iixi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 11:13   #2068
Konto usunięte

Odp: Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)

Cytat:
Napisane przez iixi Pokaż wiadomość
wymuszanie to coś innego.. Chęci rodziców do zapłacenia też.. No ludzie dajcie sobie już spokój bo i tak się nigdy nie dogadacie.. ;/
Jednych rodziców stać i chcą zapłacić - proszę bardzo, nic w tym złego i większość tak robi (ja nie znam sytuacji gdzie rodzice by się nie dokładali do wesela i to w sporej mierze). Innych nie stać - nie wymuszajmy na rodzicach że muszą zapłacić. Młodzi chcą zapłacić sami - gratulacje, że w młodym wieku są w stanie opłacić około 30-40tys. A w sytuacjach kiedy rodzice chcą płacić to po co młodzi mają czekać? ;/ Czekać 5,10,15 lat aż sami sobie uzbierają? No bez sensu..
I przestańcie już bo ta dyskusja do niczego nie prowadzi.. ;/
Ale przeciez nikt nie mowi ze faux pas to placenie przez rodzicow na wesele. Faux pas to wymuszanie na rodzicach wylozenia kasy ktorej nie moga/nie chca wydac.

Stary 2013-05-08, 11:15   #2069
iixi
Zakorzenienie

[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4070215 8]Ale przeciez nikt nie mowi ze faux pas to placenie przez rodzicow na wesele. Faux pas to wymuszanie na rodzicach wylozenia kasy ktorej nie moga/nie chca wydac..[/QUOTE]

też to napisałam. Ale dyskusja ogólnie też się odnosiła do tego. Kto jak płaci za wesele to sprawa osobista i tyle.

BLOG

iixi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 11:17   #2070
Konto usunięte

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)

Cytat:
Napisane przez iixi Pokaż wiadomość
też to napisałam. Ale dyskusja ogólnie też się odnosiła do tego. Kto jak płaci za wesele to sprawa osobista i tyle.
Ja swoje zdanie wyrazilam juz mysle ze temat mozna skonczyc bo zrobil sie off top troche

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości