|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2041 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Cytat:
|
|
#2042 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2043 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2044 |
|
Zadomowienie
|
A, i jeszcze jedno, nigdzie nie napisałam, że Mama nie pozwoliła mi zaprosić więcej niż 10 koleżanek, zachęcam do ćwiczenia czytania ze zrozumieniem. Napisałam, ze ja chcę na weselu 10 najbliższych koleżanek, reszty nie mam potrzeby. Pisałam, ze nie dziwię się, że jacyś rodzice mogą przedkladac zaproszenie własnej kuzynki nad zaproszenie jakiejś tam koleżanki młodej.
Ta dyskusja nie ma sensu, to oczywiste, że jeśli ktoś od miesięcy odkłada na swoje wesele, to prędzej się zakrzyczy niż przyzna, że to jest spoko, że niektórzy mają kasę na wesele od rodziców, jak ja i mój TŻ. Po raz ostatni piszę: sami je sobie urządzamy, chociaż rozumiem, że są rodzice, którzy jeśli płacą, to sami chcą wszystko kontrolować i taka sytuacja rzeczywiście jest kiepska.
|
#2045 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#2046 | |
|
na przekór do celu
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Cytat:
Także zgadzam się, że jest to trudne, ale tak się dzieje, dopuść do siebie taką myśl.
|
|
|
#2047 |
|
Żona Gargamel
|
Jeszcze chciałabym zauważyć, że nikt nie zmusza do ślubu zaraz po studiach, czy tam w przedziale 20-24 lata... Bo wielki krzyk, że skąd ludzie w tym wieku mają mieć pieniądze. Wiadomo, że większość nie ma, ale to się czeka ze ślubem aż oboje ma pracę, widoki na mieszkanie i oszczędności.
Np. moja bliska koleżanka, zaręczyła się w Boże Narodzenie, w styczniu się obroniła i od razu poszła do pracy żeby odkładać. Postanowili sfinansować sobie sami wesele i zbierają, a wesele jest w czerwcu za rok. Wszystko się da zrobić, tylko trzeba mieć ustabilizowaną sytuację, tak mi się wydaje... |
|
|
|
#2048 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Trzeba przede wszystkim chcieć
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2049 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ludzie, skończcie już, nasi rodzice mogą i chcą dać kasę na wesele, Wy wolicie studiować zaocznie i samemu uzbierać na wesele. - Wasza wola, tylko nie mówcie, że inni są gorsi lub mniej dojrzali, bo nie robią tego samego.
|
|
#2050 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() eot
|
|
#2051 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
A ja powiem tak. Rozumiem osoby ktore finansuja sobie slub i wesele same. Rozumiem tez osoby ktore organizuja wszystko z pomoca rodzicow. Nie rozumiem jedynie osob ktore maja roszczeniowa postawe wobec rodzicow ze maja dac i koniec kropka w pupie tam czy rodzice maja czy nie maja chca czy nie chca. Mlodzi chca i to ma byc najwazniejsze
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2052 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4069036 8]A ja powiem tak. Rozumiem osoby ktore finansuja sobie slub i wesele same. Rozumiem tez osoby ktore organizuja wszystko z pomoca rodzicow. Nie rozumiem jedynie osob ktore maja roszczeniowa postawe wobec rodzicow ze maja dac i koniec kropka w pupie tam czy rodzice maja czy nie maja chca czy nie chca. Mlodzi chca i to ma byc najwazniejsze[/QUOTE]
Nic dodać nic ująć
|
#2053 |
|
Wtajemniczenie
|
Z tego co ja zauważyłam to jeśli chodzi o finansowanie wesela przez rodziców, to po tyłku dostają albo osoby z roszczeniową postawą, albo takie, które narzekają, że rodzice każą im robić tak czy siak. Tu zaczęło się bodajże od cukraktywnej, z wypowiedzi której ja też zrozumiałam, że jej rodzice dają kasę i chcą, żeby zapraszała rodzinę, a nie znajomych.
I w tych sytuacjach faktycznie wychodzi niedojrzałość PM. Bo albo są na tyle dziecinni, żeby myśleć, że powinni wszystko dostać, bo tak, a mama i tata niech głodują, wesele na 200 osób musi być, albo są na tyle niedojrzali, żeby nie umieć postawić na swoim. W końcu wesele to dzień PM, a nie ich rodziców i to PM powinni decydować.
|
#2054 |
|
Raczkowanie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4069036 8]A ja powiem tak. Rozumiem osoby ktore finansuja sobie slub i wesele same. Rozumiem tez osoby ktore organizuja wszystko z pomoca rodzicow. Nie rozumiem jedynie osob ktore maja roszczeniowa postawe wobec rodzicow ze maja dac i koniec kropka w pupie tam czy rodzice maja czy nie maja chca czy nie chca. Mlodzi chca i to ma byc najwazniejsze
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] rozumiem ze wszyscy dalej piją do mnie. Ok, bedę waszym stereotypowym uciemiezaczem rodziców
|
|
|
|
#2055 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- [1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4069036 8]A ja powiem tak. Rozumiem osoby ktore finansuja sobie slub i wesele same. Rozumiem tez osoby ktore organizuja wszystko z pomoca rodzicow. Nie rozumiem jedynie osob ktore maja roszczeniowa postawe wobec rodzicow ze maja dac i koniec kropka w pupie tam czy rodzice maja czy nie maja chca czy nie chca. Mlodzi chca i to ma byc najwazniejsze Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] ![]() Mnie nie obchodzi co kto komu płaci, nie jest dla mnie bohaterską postawą odkładanie na wesele, są w życiu "gorsze", czyli wymagające więcej poświęceń rzeczy jak np. utrzymanie dziecka na studiach, zmaganie z chorobą bliskich i nikt za to nie oczekuje oklasków, za to tutaj na wizażu już od dawna zauważyłam tendencję na wywyższanie się przez fakt iż samemu płaci się za swoje wesele i ośmieszanie osób którzy przyznają się że płacą im rodzice. Jest różnica pomiędzy tym, że ktoś wymusza taki gest od rodziców, co zdarza się nieczęsto bo chyba większość osób jakiś tam szacunek ma i ma też mózg po to aby rozumieć takie kwestie że sfinansowanie wesela nie musi być rodziców obowiązkiem a dobrą wolną, a pomiędzy tym, że rodzice wyrażą chęć i więcej- nawet poczuwają się do obowiązku pomocy lub zapłacenia za imprezę. Zdecydowana większość moich znajomych uzyskuje pomoc i nikt od nikogo nic nie wymaga, rodzice dają pieniądze ale nie wtrącają się. Jest to zdrowa postawa i to nie jest moim zdaniem powód do wstydu i poczucia się gorszym, bo wielu rodziców zwyczajnie na to stać i cieszy ich już ta ostatnia w życiu pomoc własnym dzieciom. Po weselu wiele rodziców pomaga już tylko w razie potrzeby. Naprawdę chyba niewiele jest wybitnych jednostek które w wieku 19 lat przychodzą do mamy i taty mówiąc dawajcie kasę, ma być wystawnie. Jeżeli ktoś wie że rodzice nie mają pieniędzy raczej powinien mieć w sobie trochę pokory bo w końcu wychował się w tym domu i wie jak sprawa wygląda. Ja nikogo kto pochodzi z biednego domu i zażądał zapłacenie za wesele nie znam i współczuję jeżeli ktoś takich znajomych ma w swoim gronie. Czasami trzeba pomyśleć zanim się kogoś zjedzie, bo na forum to każdy mądruje a w rzeczywistości powinien się raczej zastanowić nad sobą. Mi rodzice pomagają, bo chcą, nigdy o nic ich nie prosiłam. pomoc przyjmę. I swojemu dziecku również pomogę ile będę mogła. Czy na studiach (wiem, że wiele osób studiuje zaocznie i pracuje ale ciekawe jaki odsetek tych osób które najwięcej szczują utrzymywało się na studiach za kasę rodziców, też żaden ich obowiązek a dzisiaj co drugi studiuje) czy w przygotowaniu wesela, czy również w późniejszym życiu. Edytowane przez blackcherry12 Czas edycji: 2013-05-07 o 18:48 |
|
|
|
|
#2056 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
|
|
|
|
#2057 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#2058 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziś była próbna matura z polskiego, zachęcam niektórych do przećwiczenia czytania ze zrozumieniem (o ile jeszcze się do niego podchodzi na maturze, bo w swoim czasie słyszałam, że ma być tylko wypracowanie).
|
|
#2059 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
". A biorąc pod uwagę, że Tobie rodzice za wesele płacą, można było założyć, że tak samo jest u Ciebie. Sprostowałaś dopiero później, a to od tej wypowiedzi zaczęła się afera o to, kto powinien płacić za wesele i to do niej się odnosiłam. A pogrubione zdanie mnie dziwi. Bo jak dla mnie to albo rodzice sponsorują PM ich wymarzony dzień, albo niech nie dają kasy wcale.
|
|
#2060 | |||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- Cytat:
|
|
#2061 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2062 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Choć przyznaję - dla mnie taka postawa jest godna podziwu. Korzystanie z pomocy rodziców - nie. Wiem, że by mi dali, bo tak powiedzieli. Ale nie chcę. ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- O a z tego wywnioskowałam, że masz jakieś "limity",
|
|
#2063 |
|
Raczkowanie
|
A ja podziwiam takie osoby, które są samodzielne w 100%. Uważam, że to godne pochwały.[/QUOTE] ja również uważam że to bardzo dobrze że jeżeli są w stanie sami sfinansować ślub to niech tak będzie. i oczywiście należy im się szacunek, tak samo jak każdemu innemu człowiekowi. Tylko że co któraś osoba na forum właśnie z tego grona, "uniża" tym którzy za wesele nie płacą sami traktując to jako coś strasznie złego, wstyd i hańbę. A jaką kto ma sytuacje w domu to sprawa indywidualna. Jednych rodziców stać bo są majętni i chcą- płacą. Kogoś nie stać- czeka na wesele rok czy dwa dłużej i płaci sam. Tyle. Ale co to kogo obchodzi? lepie zająć się organizacją wesela, niż gadaniem głupot;p |
|
|
|
#2064 |
|
Wtajemniczenie
|
opisywany przez was temat jak się ma co do tematu podforum?
faux pas przez Młodych jak sami płacą czy jak biorą kasę od rodziców?? to jest każdego prywatna sprawa, każdy by sobie życzył obrzydliwie bogatych i rodziców i przyszłego męża. Lecz wiadomo,że mało kto tak ma i komentowanie i ocenianie kto komu na co w rodzinie daję kasę , jest niesmaczne !!!
|
#2065 |
|
Zakorzenienie
|
Ciekawe dla mnie to zjawisko że osoby które stać na samodzielne sfinansowanie dużego wesele nie zbierając na niego 10 lat do tego samodzielne utrzymanie, spłacanie kredytu na mieszkanie/dom spotykam na wizażu a wśród otoczenia gdzie wiem jak sytuacja wygląda jest to zupełnie co innego... Albo rodzice pomogą przy weselu, albo na starcie z mieszkaniem, samochodem, przy kredycie. Pomogą - oni teraz jak mogą pomogą młodym, potem młodzi pomogą starszym rodzicom jak będą mogli. Zdrowe relacje międzyludzkie. Że bliskim się pomaga, wspiera.. Nie twierdzę że jest to nierealne żeby tak zrobić i że wszyscy młodzi są tak biedni że nie stać ich na odłożenie nawet złotówki jednak dla mnie są to wyjątki.
I nijak ma się to kto płaci za wesele do faux pas. Skoro temat taki emocjonujący może trzeba nowy wątek do tego? a tu skończyć off top Edytowane przez anannke Czas edycji: 2013-05-08 o 10:48 |
|
|
|
#2066 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie ma dużo. Taką wtopą jest wymuszanie na rodzicach (jak to robi jedna z wizażanek tutaj) że mają płacić bo ona chce wesele i koniec, nie ważne czy rodzice mają czy nie.
|
#2067 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednych rodziców stać i chcą zapłacić - proszę bardzo, nic w tym złego i większość tak robi (ja nie znam sytuacji gdzie rodzice by się nie dokładali do wesela i to w sporej mierze). Innych nie stać - nie wymuszajmy na rodzicach że muszą zapłacić. Młodzi chcą zapłacić sami - gratulacje, że w młodym wieku są w stanie opłacić około 30-40tys. A w sytuacjach kiedy rodzice chcą płacić to po co młodzi mają czekać? ;/ Czekać 5,10,15 lat aż sami sobie uzbierają? No bez sensu.. I przestańcie już bo ta dyskusja do niczego nie prowadzi.. ;/
|
|
|
#2068 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2069 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4070215 8]Ale przeciez nikt nie mowi ze faux pas to placenie przez rodzicow na wesele. Faux pas to wymuszanie na rodzicach wylozenia kasy ktorej nie moga/nie chca wydac..[/QUOTE]
też to napisałam. Ale dyskusja ogólnie też się odnosiła do tego. Kto jak płaci za wesele to sprawa osobista i tyle.
|
|
#2070 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:31.

Nasz ślub 16.08.2014