Brzuszki nam się powiększają, lokatorzy ujawniają- Mamusie XI-XII 2013 - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł na III część wątku " Listopadowo-grudniowe mamusie 2013" ma brzmieć
Rączki nózki podglądamy, jednym się urodzą damy- innym zaś chłopczęta, zaraz po tym będą święta 1 2,08%
Ciągle głodne mamy brzuszki bo mieszkają w nich maluszki. 0 0%
Coraz większe mamy brzuszki bo mieszkają w nich maluszki 7 14,58%
Dzieci rosną ,Mamy też-szczęście nasze w brzuchu jest. 3 6,25%
Idzie raczek nieboraczek,raz dziewczynka raz chłopaczek 8 16,67%
Dumne z nas Mamy,nasze Maleństwa w brzuchach trzymamy 0 0%
W brzuchach Maleństwa się rozwijają,Mamy na wizażu plotki uprawiają 1 2,08%
Czy to chłopiec czy dziewczynka-niespodzianek będzie kilka 5 10,42%
W brzuchach rosną Bobasy-cóż to za piękne czekają nas czasy? 0 0%
Listopadowo-grudniowe mamusie 2013. 3 6,25%
Szczęśliwe z nas mamy, bo pierwsze ruchy wyczuwamy 1 2,08%
Pierwsze ruchy odczuwamy, przeszczęśliwe z nas mamy. 0 0%
W II trymestr wkroczyłyśmy i płeć maluszków poznałyśmy. 2 4,17%
Pierwsze bliźniaki na wątku już mamy, na wszystkie dzieciaczki niecierpliwie czekamy! 2 4,17%
Pierwsze bliźniaki ujawnione, na resztę czekamy stęsknione. 0 0%
Niektórzy chcą dziewczynkę, inni chłopaka,dzidzia w brzuchu myśli- dam mamie kopniaka. 15 31,25%
Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-09, 12:20   #601
Trele_Morele
Zakorzenienie

Dot.: Brzuszki nam się powiększają, lokatorzy ujawniają- Mamusie XI-XII 2013

Cytat:
Napisane przez lubieolowki Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny.
Wczoraj już nie dałam rady napisać o wizycie, bo po niej wybraliśmy się z TŻtem do sklepu żeby jakieś ciuszki dla mnie znaleźć i jak wróciliśmy to od razu poszliśmy spać
W każdym razie czego się dowiedziałam, że wg OM wczoraj zaczęłam 11 tydzień, a wg USG wczoraj miałam 8t3d, więc TP przesunął mi się z 04.12 na 15.12 :/ Na szczęście wszystko w porządku, Maluszek rośnie jak trzeba i serduszko bije.
Trochę mi było przykro, bo serduszko widział tylko TŻ, a ja nie, bo monitor ginka miała przekręcony tak, że nic nie mogłam zobaczyć, a jak poprosiłam żeby pokazała też mi, to powiedziała, że mi wydrukuje A tak się nastawiałam, że zobaczę jak bije serduszko TŻ chce mnie zabrać gdzieś na samo USG żebym też zobaczyła

I przekonałam się i wstawiam też swój brzuszek, chociaż połowę z niego miałam już przed ciążą, ale i tak szybko rośnie, bo przybyło mi w pasie +4cm. Wcześniej bym się chyba załamała, ale teraz jak wiem, że to Maluszek to nawet mnie to cieszy
Brzuszek ciążowy , nie ma co
Aksbarg ; Śliczny dzidziuś , najważniejsze że zdrowy i rośnie jak należy
Cytat:
Napisane przez magalska
no chyba że wgl spojrzałam na Twój suwaczek i poród jest za 5 miesięcy i 7 dni i sobie uświadomiłam że przecież mój też (wg usg mam tp na 16 października) a ja sobie mówiłam jeszcze kilka dni temu że to ponad pół roku jeszcze a tu 5 miesięcy
Wiesz że mnie tez przy okazji uświadomiłaś ? Ja jestem jakies 2 tygodnie + to jeszcze wcześniej ? Ale jajce
W ogóle to za wizyte . PIsz szybko co się dowiedziałaś i jak tam Twój chłopczyk JA mam jutro wizyte o 8.40 i już się boje ..
Do tego wlączył mi się chyba syndrom gniazda i planuje kapitalny remont w domu i ogrodzie ? Czy któraś z Was ma jakieś doświadczenia z trawą z rolki >> ? Ja lecę przepisać Wam ta moją wyprawkę .. Zaraz wracam

KCIUKI DLA ANI

Trele_Morele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 12:28   #602
lubieolowki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ktosiula Pokaż wiadomość
Wy już szalejecie a ja jeszcze nie mam kompletnie nic dla naszego dzieciątka...
My cały czas dostajemy coś od przyszłych dziadków i cioć, bo ponoć nie mogą się powstrzymać żeby nie iść w regały dla maluszków jak wchodzą do sklepu xD
Też czekam z niecierpliwością na listę wyprawkową, bo kompletnie nie wiem co musimy ogarnąć z TŻtem Nasz maluszek będzie pierwszy w rodzinie z "naszego" pokolenia i nic raczej w spadku nie dostaniemy, bo nie mamy od kogo:/

Dziewczyny ja mam takie pytanie - może głupie, ale to moja pierwsza ciąża i jestem kompletnie zielona we wszystkim ^^ Jak to wygląda z położną?
Czy to musi być osoba z danego szpitala, w którym się rodzi? Jeśli nie to czy może być podczas porodu? Jak to wszystko wygląda?

Kubusiek rośnie!

25/08 - go! 2/7
01/09
08/09
15/09
22/09
29/09

lubieolowki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 12:28   #603
Mya1989
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez Trele_Morele Pokaż wiadomość
Wiesz że mnie tez przy okazji uświadomiłaś ? Ja jestem jakies 2 tygodnie + to jeszcze wcześniej ? Ale jajce
W ogóle to za wizyte . PIsz szybko co się dowiedziałaś i jak tam Twój chłopczyk JA mam jutro wizyte o 8.40 i już się boje ..
Do tego wlączył mi się chyba syndrom gniazda i planuje kapitalny remont w domu i ogrodzie ? Czy któraś z Was ma jakieś doświadczenia z trawą z rolki >> ? Ja lecę przepisać Wam ta moją wyprawkę .. Zaraz wracam
Ja ten syndrom gniazda mam od miliona lat

ale Wam zazdraszczam, za 4 miesiące zobaczycie swoje okruszki Ja czytam opisy porodów i oglądam foty niemowlaczków na majowo czerwcowym i wyje jak bóbr

Ulka
28.11.2013r.
55cm, 3180g
Mya1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 12:29   #604
ilona_0105
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Espere Pokaż wiadomość
Tak jak aaby pisała, większość ubezpieczeń ma 9 miesięczną karencję na dziecko.

Dobrze, że Maluszek rośnie i zgadzam się, że ciąża to chyba jedyny okres w życiu kobiety kiedy dodatkowe cm nie martwią, a czasami nawet przynoszą radość

A ja jutro mam wizytę u gina. Już nie mogę doczekać się kiedy będę wiedziała coś więcej. Dobrze, że wizyta jest od rana Później pojadę synkiem do rodziców więc relację zdam dopiero w sobotę kiedy moi panowie wybiorą się na party, będzie spokój w domu A tak apropos, wiecie może czym bawią się 3-letnie dziewczynki? Musimy kupić jakiś prezencik dla jubilatki a mam pusto w głowie. Macie jakieś propozycje?
a prezent zalezy w jakiej kwocie..... może być lalka , łóżeczko dla lalki,wózek dla laltki, albo jakiś zestaw lalka z wózkiem albo z łóżeczkiem...my kupilismy na 3 urodzinki teraz w styczniu zestaw stolik z naczyniami chodziła i wszystkich czestowala.... pytala wszystkich czy przyjdzie do niej na kawke dziewczyny już wczśniej pisały kuchenke z garnkami zalezy tez co dziecko lubi ..jak jest muzykalne to polecam...pianinko albo instrumenty muzyczne
http://zakupy.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠pl/do/item/2...Muzyczne,-2006
http://zakupy.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠pl/do/item/2...ly-Play,-2036G
a stolik to coś takiego
http://www.hub30.com/gdzie-kupic-pro...czyniami-25270

zaręczyny 09.08.2010

II kreseczki 11-12.04.2013

I usg 22.04.2013
wizyta+usg 7.05.2013
ilona_0105 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 12:37   #605
Trele_Morele
Zakorzenienie

Moja lista wyprawkowa nie jest z tych CO NAJPOTRZEBNIEJSZE .. Spisałam wszystko co przyszło mi na myśl , co mogło by mi ułatwić życie i to co po prostu
chciałabym mieć ; jestem otwarta na krytykę mamuś doświadczonych

1.Ubranka ; ( wymienie tylko to co według mnie jest konieczne , nie wspominam o całej masie innych , które już nazbierałam
*Body z krótkim rękawem - 5szt
*Body/bluzki z długim rękawem - 5szt
*Pajacyk / Śpioszki - 5szt
*Ciepły pajacyk
* Bluzy/sweterki - 3 szt
*Niedrapki - 3szt
*Skarpetki -5szt
*Czapeczki cieńkie - 3szt
*Czapka ciepła , na wyjścia - 2szt
*Kombinezon
*Śliniaczki
2.Pielęgnacja
*wanienka
*2/3 duże ręczniki kąpielowe
*Krem ( Do pupy , do twarzy )
* Sudocrem - na odparzenia
*Mydełko , płyn do mycia ciała
* Płatki kosmetyczne
*Sól fizjologiczna
*Nożyczki do paznokci - Podobno lepsze niż cążki
*Pieluchy tetrowe - podobno 15/20 szt to norma.
*Miękka szczoteczka do włosów
*Gruszka do noska
*Proszek do prania
* Płyn do płukania ( specjalny dla noworodków)
* Myjka / Gąbeczka
* Oliwka
* Patyczki do uszu
3.Inne
* Sterylizator do butelek
*Butelki ( nie wymienię jakie bo się nie zagłębiałam w temat , dawno już kupiłam cały zestaw)
*Pogrzewach do butelek
* Bujaczek dla maluszka
* Termometr do wody
*Smoczek uspokajacz ( MAm taki malutenki z TT)
*Termometr dla dzidziusia( Cyfrowy , do ucha , rtęciowy - sama się jeszcze zastanawiam )
* Kocyk cieniutki - 2 szt
*Rożek - 2 szt
* Termoopakowanie do butelki
*Elektroniczna niania
* Przewijak
*Karuzelka nad łóżeczko
*Klips do smoczka
* Laktoator ( Zastanawiam się jeszcze , ale podobno w większości jest potrzebny)

To by było na tyle . Lista chyba troszkę inna , zdaję sobie sprawę że bez polowy można się świetnie obyć , i pewnie nie jednego na tej liście brakuje .. Dlatego jestem otwarta na wszystko , będziemy edytować .

KCIUKI DLA ANI

Edytowane przez Trele_Morele
Czas edycji: 2013-05-09 o 12:39
Stary 2013-05-09, 12:44   #606
Dzastin08
Wtajemniczenie

Cytat:
To czekamy,chętnie z niej skorzystam

Ja co miesiąc mam zamiar cos kupować żeby nie zostawiać wszystkiego na koniec, i tak w zeszłym miesiącu kupiłam kocyk a w tym planuję ręczniczek z kapturem no i jakieś tam drobne ciuszki a to dostanę a to jak coś fajnego zobaczę to kupię...
Czekam aż poznamy płeć wtedy bardziej zaszaleję.. może już za 2 tyg sie dowiemy

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ----------

Cytat:
Moja lista wyprawkowa nie jest z tych CO NAJPOTRZEBNIEJSZE .. Spisałam wszystko co przyszło mi na myśl , co mogło by mi ułatwić życie i to co po prostu

1.Ubranka ; ( wymienie tylko to co według mnie jest konieczne , nie wspominam o całej masie innych , które już nazbierałam
*Ciepły pajacyk
* Bluzy/sweterki - 3 szt
*Niedrapki - 3szt
*Skarpetki -5szt
*Kombinezon
*Śliniaczki
2.Pielęgnacja
*wanienka
* Płatki kosmetyczne
*Sól fizjologiczna
*Gruszka do noska
*Proszek do prania
* Myjka / Gąbeczka
* Oliwka
* Patyczki do uszu
3.Inne
*Butelki ( nie wymienię jakie bo się nie zagłębiałam w temat , dawno już kupiłam cały zestaw)
*Pogrzewach do butelek
* Bujaczek dla maluszka
* Termometr do wody
*Termometr dla dzidziusia( Cyfrowy , do ucha , rtęciowy - sama się jeszcze zastanawiam )
*Rożek - 2 szt
*Elektroniczna niania
* Przewijak
*Karuzelka nad łóżeczko
*Klips do smoczka
* Laktoator ( Zastanawiam się jeszcze , ale podobno w większości jest potrzebny)

To by było na tyle . Lista chyba troszkę inna , zdaję sobie sprawę że bez polowy można się świetnie obyć , i pewnie nie jednego na tej liście brakuje .. Dlatego jestem otwarta na wszystko , będziemy edytować .

dziękować

Ja myślę,że jak ktoś coś jeszcze będzie miał do dodania na tą listę to się dopisze i może wkleimy ją na 1 stronę? żeby później nie szukać przez cały wątek

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 12:46   #607
maomami
Wtajemniczenie

Ja w sumie jeszcze nie kupiłam nic dla naszego małego bąbelka, w sumie to dlatego że czekam aż poznamy płeć, bo wtedy będę wiedziała po kim odziedzicze (a w sumie nie ja tylko maleństwo) część ubranek i wtedy dopiero przeglądnę czego jeszcze brakuje i ruszę na zakupy. Jakoś teraz jak wchodzę do sklepu to strasznie ciężko mi się na coś zdecydować a jednak jak już będę wiedziała płeć to chyba mi się będzie łatwiej zdecydować.

maomami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 12:58   #608
Messsuah
Raczkowanie

Trzymam kciuki za wszystkie wizyty : dziekuje-kwiatek:

ja mam wizyte dopiero początkiem czerwca jak będę w 12 tc i usg genetyczne
ehhh jeszcze tak dużo czasu

widze ze już kupujecie co nieco dla maleństw ja się będę do tego przymierzac po wakacjach gdzies we wrześniu

na razie tylko rozglądam się za super lekkim wozkiem
Messsuah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 13:01   #609
ola_k11
Zadomowienie

Cytat:
nie martw się jeszcze zdążysz

Cytat:
Tak jak aaby pisała, większość ubezpieczeń ma 9 miesięczną karencję na dziecko.

Dobrze, że Maluszek rośnie i zgadzam się, że ciąża to chyba jedyny okres w życiu kobiety kiedy dodatkowe cm nie martwią, a czasami nawet przynoszą radość

A ja jutro mam wizytę u gina. Już nie mogę doczekać się kiedy będę wiedziała coś więcej. Dobrze, że wizyta jest od rana Później pojadę synkiem do rodziców więc relację zdam dopiero w sobotę kiedy moi panowie wybiorą się na party, będzie spokój w domu A tak apropos, wiecie może czym bawią się 3-letnie dziewczynki? Musimy kupić jakiś prezencik dla jubilatki a mam pusto w głowie. Macie jakieś propozycje?
jeśli chodzi o prezent to na pewno wózek z lalką, kuchnia do gotowania, układanki/gry dla 3 latków,...

Cytat:
Polecam ciekawy artykuł:
http://ekoswiat.org/pl/ekoswiat-ekod...-i-owoc%C3%B3w

Teraz zupka kalafiorowa już gotuje się, szparagi też, wszystkie warzywa umyte standardowo w wodzie, ale chyba zaopatrzę się w kwasek cytrynowy i sodę kuchenną i będę na drugi raz usuwać pestycydy
zapraszasz na obiad?

Cytat:
ja w takim razie dodam od siebie jako "doświadczona"

*Body z krótkim rękawem - 5szt - w Londynie może sie przydać ale u nas raczej nie, bo zimą nie założymy krótkiego rękawa tylko raczej długi. Chyba, że ktoś ma ciebło w domu, to tak ale radziłaby większy rozmiar 68
* Myjka / Gąbeczka - uważam za zbędą, bo to siedlisko bakterii a dzieciaczka najwygodniej umyś dlonią lub tetrową pieluszką, którą potem wysuszysz i wrzucisz do prania
*Termometr dla dzidziusia( Cyfrowy , do ucha , rtęciowy - sama się jeszcze zastanawiam ) - najłatwiej zmierzyć w uchu lub na czole ale takie są drogie, więc ja miałam zwykły pod pachę lub do dupki. problem był dopiero z takim półrocznym
*Elektroniczna niania - zbędna, bo sa teraz aplikacje na tel ściągasz i ustawiasz że jak dziecko zapłacze to zadzwoni do męża na przykład
*Karuzelka nad łóżeczko - jak najbardziej ale od 3 msc... wczesniej nie jest potrzebna
*Klips do smoczka
* Laktoator ( Zastanawiam się jeszcze , ale podobno w większości jest potrzebny) - mi się bardzo przydał w pierwszym tygodniu żeby ruszyć laktację, bo wcześniej prawie nic nie leciało i dokarmialiśmy MM. Na zmianę z mężem odciągaliśmy, bo miałam ręczny

Dodałabym:
- frida - ale to można kupić w razie katarku w każdej aptece

i nie zapomnijcie o rzeczach dla siebie:
- kapturski na piersi - miałam 2 rodzaje jak młody mnie pogryzł i bolało to pomogły
- krem na pogryzione sutki polecam Mustella, nie jest tania ale nie trzeba jej zmywać przed podaniem piersi
- majtki siatkowe - ja miałam 3 szt. albo 4 szt.
- podkłady poporodowe - poszły mi 4 paczki
- koszule nocne - moim zdaneim 3 sztuki, w tym jedna może być stara na zniszczenie do porodu i wyrzucenie, bo u mnei dzieciaczka położyli na brzuchu zaraz po wyjęciu, więc był cały umazany...
- mydło szare - Biały Jeleń - dzięki niemu rana po nacięciu zaschła szybko i po 4 dniach byłam wzorem dla polożnych

jak mi się coś przypomni, to napisze na pewno
ola_k11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 13:02   #610
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilona_0105 Pokaż wiadomość
Witam ja w pracy mam luz zobaczymy co będzie później chyba się dzisiaj zwine wcześniej mam taka możliwość to muszę wykorzystać
poszłabym do gin prwatnie i moze zobacze moja kruszynke i dowiem sie co i jak..... ale mi sie humor poprawił
To fajnie, że możesz się szybciej urwać
Cieszę się, że humor dopisuje i za wizytę!

Cytat:
Napisane przez maomami Pokaż wiadomość
Ja w sumie jeszcze nie kupiłam nic dla naszego małego bąbelka, w sumie to dlatego że czekam aż poznamy płeć, bo wtedy będę wiedziała po kim odziedzicze (a w sumie nie ja tylko maleństwo) część ubranek i wtedy dopiero przeglądnę czego jeszcze brakuje i ruszę na zakupy. Jakoś teraz jak wchodzę do sklepu to strasznie ciężko mi się na coś zdecydować a jednak jak już będę wiedziała płeć to chyba mi się będzie łatwiej zdecydować.
Ja narazie kupiłam jednego pajacyka w uniwersalnym kolorze. Też narazie nie umiem się zdecydować...Mąż jak się dowiedział, że kupiłam to się oburzył, czemu razem nie wybieramy Może powoli będziemy kompletować różne drobiazgi

Trele za listę!!

Ola super, że jako doświadczona mama możesz podpowiedzieć co się jeszcze może przydać

Uważam, że to świetny pomysł, aby taką gotową wyporawkę wrzucić na pierwszą stronę

Edytowane przez paulinaizabela
Czas edycji: 2013-05-09 o 13:06
paulinaizabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 13:20   #611
ilona_0105
Raczkowanie

ooooo własnie nie mówilam wam..... ostatnio rozmawiam z babcia a ona mowi do mnie ze bede miec chlopaka bo tak czuje.....(ostatnio tez mi chodzi to po głowie) a ja na to jasne..... za 3 miesiące będe wiedziec to zobaczymy czy sie sprawdzi a ona na to zawieś sobie igle na brzuchem i zobacz jak sie bedzie ruszać wahadłowo do bedzie dziewczynka a jak w kółko to chłopak....
i tak pomyślalam a co tam sprawdze ..... trzymałam igle zeby sie zatrzymala i delikatnie ja poscilam i patrzymy a tu w kółko się kręci ale jaja no.... miałam pisać do mam które już znają płeć czy się sprawdzi a co możemy sprawdzić

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Wyprawka dla dziecka:

- 10 cienkich kaftaników lub body (5 w rozm. 56, 5 w rozm. 62)
-6 ciepłych kaftaników lub body (po 3 w rozm. 56 i 62)
-8 sztuk śpiochów lub pajacyków (po 4 w rozm. 56 i 62)
-2 cienkie czapeczki bawełniane bez wiązania
-2 pary rękawiczek bawełnianych
-2 pary skarpetek lub bucików bawełnianych
- sweterek
- 2 cieplejsze czapeczki
- kurteczka, śpiworek albo kombinezon w rozmiarze 62
- buciki niemowlęce lub grube skarpety dla niemowląt

"Centrum obsługi" maleństwa:

- komoda lub stolik do przewijania z łatwą do utrzymania czystości matą lub nakładką do przewijania
- pojemnik na brudne pieluchy
- wilgotne chusteczki pielęgnacyjne do czyszczenia pupy
- krem pielęgnujący, chroniący dziecko przed zapaleniem skóry
- wanienka
- termometr kąpielowy
- mydło dla dzieci
- miękka myjka bawełniana lub frotte
- duży ręcznik kąpielowy 3szt.
- płatki bawełniane
- sól fizjologiczna do przemywania oczu
- 70% spirytus do pielęgnacji pępka
- sterylne gaziki
- miękka szczotka do włosów niemowlęcia
- specjalne nożyczki z zaokrąglonymi czubkami do paznokci
- oliwka

Miejsce do spania:

- łóżeczko ze szczebelkami lub kołyska
- materac
- 2 folie ochronne na materac
- 3 (lub więcej) prześcieradła bawełniane najlepiej z gumką
- 2 miękkie kocyki lub kocyk i kołderka
- 2 bawełniane poszewki na kocyk
- jeden cieplejszy kocyk
- śpiworek
- opcjonalnie elektroniczna niania

Kiedy dziecko jest głodne... :

- wkładki laktacyjne
- specjalna poduszka do karmienia
- laktator i pojemniki do przechowywania odciągniętego pokarmu

Jeśli nie karmisz piersią:
- 4 butelki na mleko ze smoczkami
- butelka na wodę ze smoczkiem
- szczotki do czyszczenia butelek i smoczków
- sterylizator
- 6 śliniaczków
- 10 tetrowych pieluszek

zaręczyny 09.08.2010

I usg 22.04.2013
wizyta+usg 7.05.2013
Stary 2013-05-09, 13:22   #612
Mya1989
Zakorzenienie

Boziu, dziewczyny, nie dociera do mnie że jestem w ciąży że tam mała istota siedzi , to takie nierealne dla mnie

Ulka
28.11.2013r.
55cm, 3180g
Mya1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 13:24   #613
magalska
Zadomowienie

GG do magalska Send a message via Skype™ to magalska

Ja już po wizycie, wszystko okej, wyniki w normie, szyjka okej, teraz tylko nie mogę się doczekać usg które już za 12 dni i na to usg tż bierze wolne i idziemy razem
Cytat:
u Ciebie to już 4 miesiące i trochę :P
Cytat:

*Ciepły pajacyk
* Bluzy/sweterki - 3 szt
*Niedrapki - 3szt
*Skarpetki -5szt
*Kombinezon
*Śliniaczki
2.Pielęgnacja
*wanienka
* Płatki kosmetyczne
*Sól fizjologiczna
*Gruszka do noska
*Proszek do prania
* Myjka / Gąbeczka
* Oliwka
* Patyczki do uszu
3.Inne
*Pogrzewach do butelek
* Bujaczek dla maluszka
* Termometr do wody
*Rożek - 2 szt
*Elektroniczna niania
* Przewijak
*Karuzelka nad łóżeczko
*Klips do smoczka

super lista, ja się zastanawiam nad laktatorem lepiej ręczny czy elektryczny?
Cytat:
Napisane przez ola_k11 Pokaż wiadomość
nie martw się jeszcze zdążysz

jeśli chodzi o prezent to na pewno wózek z lalką, kuchnia do gotowania, układanki/gry dla 3 latków,...

zapraszasz na obiad?

ja w takim razie dodam od siebie jako "doświadczona"

*Body z krótkim rękawem - 5szt - w Londynie może sie przydać ale u nas raczej nie, bo zimą nie założymy krótkiego rękawa tylko raczej długi. Chyba, że ktoś ma ciebło w domu, to tak ale radziłaby większy rozmiar 68
* Myjka / Gąbeczka - uważam za zbędą, bo to siedlisko bakterii a dzieciaczka najwygodniej umyś dlonią lub tetrową pieluszką, którą potem wysuszysz i wrzucisz do prania
*Termometr dla dzidziusia( Cyfrowy , do ucha , rtęciowy - sama się jeszcze zastanawiam ) - najłatwiej zmierzyć w uchu lub na czole ale takie są drogie, więc ja miałam zwykły pod pachę lub do dupki. problem był dopiero z takim półrocznym
*Elektroniczna niania - zbędna, bo sa teraz aplikacje na tel ściągasz i ustawiasz że jak dziecko zapłacze to zadzwoni do męża na przykład
*Karuzelka nad łóżeczko - jak najbardziej ale od 3 msc... wczesniej nie jest potrzebna
*Klips do smoczka
* Laktoator ( Zastanawiam się jeszcze , ale podobno w większości jest potrzebny) - mi się bardzo przydał w pierwszym tygodniu żeby ruszyć laktację, bo wcześniej prawie nic nie leciało i dokarmialiśmy MM. Na zmianę z mężem odciągaliśmy, bo miałam ręczny

Dodałabym:
- frida - ale to można kupić w razie katarku w każdej aptece

i nie zapomnijcie o rzeczach dla siebie:
- kapturski na piersi - miałam 2 rodzaje jak młody mnie pogryzł i bolało to pomogły
- krem na pogryzione sutki polecam Mustella, nie jest tania ale nie trzeba jej zmywać przed podaniem piersi
- majtki siatkowe - ja miałam 3 szt. albo 4 szt.
- podkłady poporodowe - poszły mi 4 paczki
- koszule nocne - moim zdaneim 3 sztuki, w tym jedna może być stara na zniszczenie do porodu i wyrzucenie, bo u mnei dzieciaczka położyli na brzuchu zaraz po wyjęciu, więc był cały umazany...
- mydło szare - Biały Jeleń - dzięki niemu rana po nacięciu zaschła szybko i po 4 dniach byłam wzorem dla polożnych

jak mi się coś przypomni, to napisze na pewno
rzeczy dla mamy równie ważne co dla maluszka

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Mya1989 Pokaż wiadomość
Boziu, dziewczyny, nie dociera do mnie że jestem w ciąży że tam mała istota siedzi , to takie nierealne dla mnie
Jak zacznie kopać to stanie się realne

<3 SzCzĘśLiWa ŻoNkA <3

MÓj nowy WYMARZONY zawód: FOTOGRAFka! Oddałam temu całe serce: www.mn-foto.pl

Bruno 13.10.2013 g 21:20 3720 g szczęścia
Leon 31.03.2015 g 12:10 3920 g szczęścia
magalska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 13:26   #614
Espere
Raczkowanie

Cytat:
a prezent zalezy w jakiej kwocie..... może być lalka , łóżeczko dla lalki,wózek dla laltki, albo jakiś zestaw lalka z wózkiem albo z łóżeczkiem...my kupilismy na 3 urodzinki teraz w styczniu zestaw stolik z naczyniami chodziła i wszystkich czestowala.... pytala wszystkich czy przyjdzie do niej na kawke dziewczyny już wczśniej pisały kuchenke z garnkami zalezy tez co dziecko lubi ..jak jest muzykalne to polecam...pianinko albo instrumenty muzyczne
http://zakupy.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠pl/do/item/2...Muzyczne,-2006
http://zakupy.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠pl/do/item/2...ly-Play,-2036G
a stolik to coś takiego
http://www.hub30.com/gdzie-kupic-pro...czyniami-25270
Dziękuję Coś chyba wykorzystam

Cytat:

*Body z krótkim rękawem - 5szt (sugerowałabym zmienić jakoś proporcje, będziemy mieć zimowe dzieci, więc chyba częściej będzie korzystać się z dłuższych rękawków)
*Ciepły pajacyk
* Bluzy/sweterki - 3 szt
*Niedrapki - 3szt
*Skarpetki -5szt
*Kombinezon
*Śliniaczki
2.Pielęgnacja
*wanienka
*Krem ( Do pupy , do twarzy ), [B]tutaj do pupy codziennego stosowania polecam Linomag maść[/B]
* Płatki kosmetyczne
*Sól fizjologiczna
*Gruszka do noska, [B]polecam Fridę[/B]
*Proszek do prania
* Myjka / Gąbeczka (moim zdaniem niekoniecznie, najhigieniczniej jest chyba myć ręką)
* Oliwka
* Patyczki do uszu
3.Inne
* Sterylizator do butelek (jeżeli ktoś z góry zakłada karmienie butelką to tak, jeżeli karmienie piersią, sterylizator będzie raczej zbędny)
*Pogrzewach do butelek[B] (podobnie jak ze sterylizatorem)[/B]
* Bujaczek dla maluszka
* Termometr do wody
*Rożek - 2 szt
*Elektroniczna niania (jeżeli ktoś ma duże mieszkanie lub planuje zakwaterować dziecko w oddzielnym pokoju to tak, w przeciwnym razie moim zdaniem zbędny)
* Przewijak (oj tak! zbawienne dla naszych pleców)
*Karuzelka nad łóżeczko
*Klips do smoczka (to można dokupić później, jak będzie wiadomo czy dziecko chce używac smoczka )

To pozwalam sobie skomentować Pewne uwagi wpisałam do listy. Sugeruje dopisać jeszcze kilka pozycji:
dla nas:
herbatki laktacyjne,
krem na brodawki,
herbatka na kolki z koperku,
i dla dziecka:
Octanisept - do pielęgnacji pępka,
parę pieluch tetrowych lub flanelowych - przydają się np. przy ulewaniu,
oczywiście o pieluchach, chusteczkach nawilżających czy wózku nie muszę wspominać
Karuzelkę czy bujaczek też moim zdaniem można dokupić później, ale rozumiem, że taki zakup stanowi dla nas przyjemność i cieszy oko widok łóżeczka z piękną karuzelką
Espere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 13:29   #615
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
Ja czasami też nie dowierzam pewnie jak poczujemy ruchy to dotrze tak naprawdę

Cytat:
Napisane przez magalska Pokaż wiadomość
Ja już po wizycie, wszystko okej, wyniki w normie, szyjka okej, teraz tylko nie mogę się doczekać usg które już za 12 dni i na to usg tż bierze wolne i idziemy razem
super wieści!
Fajnie, że razem pójdziecie Na następną wizytę u polskiej ginki też małża biorę nie ma co
Stary 2013-05-09, 13:30   #616
magalska
Zadomowienie

Cytat:
ooooo własnie nie mówilam wam..... ostatnio rozmawiam z babcia a ona mowi do mnie ze bede miec chlopaka bo tak czuje.....(ostatnio tez mi chodzi to po głowie) a ja na to jasne..... za 3 miesiące będe wiedziec to zobaczymy czy sie sprawdzi a ona na to zawieś sobie igle na brzuchem i zobacz jak sie bedzie ruszać wahadłowo do bedzie dziewczynka a jak w kółko to chłopak....
i tak pomyślalam a co tam sprawdze ..... trzymałam igle zeby sie zatrzymala i delikatnie ja poscilam i patrzymy a tu w kółko się kręci ale jaja no.... miałam pisać do mam które już znają płeć czy się sprawdzi a co możemy sprawdzić

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Wyprawka dla dziecka:

- 10 cienkich kaftaników lub body (5 w rozm. 56, 5 w rozm. 62)
-6 ciepłych kaftaników lub body (po 3 w rozm. 56 i 62)
-8 sztuk śpiochów lub pajacyków (po 4 w rozm. 56 i 62)
-2 cienkie czapeczki bawełniane bez wiązania
-2 pary rękawiczek bawełnianych
-2 pary skarpetek lub bucików bawełnianych
- sweterek
- 2 cieplejsze czapeczki
- kurteczka, śpiworek albo kombinezon w rozmiarze 62
- buciki niemowlęce lub grube skarpety dla niemowląt

"Centrum obsługi" maleństwa:

- komoda lub stolik do przewijania z łatwą do utrzymania czystości matą lub nakładką do przewijania
- pojemnik na brudne pieluchy
- wilgotne chusteczki pielęgnacyjne do czyszczenia pupy
- krem pielęgnujący, chroniący dziecko przed zapaleniem skóry
- wanienka
- termometr kąpielowy
- mydło dla dzieci
- miękka myjka bawełniana lub frotte
- duży ręcznik kąpielowy 3szt.
- płatki bawełniane
- sól fizjologiczna do przemywania oczu
- 70% spirytus do pielęgnacji pępka
- sterylne gaziki
- miękka szczotka do włosów niemowlęcia
- specjalne nożyczki z zaokrąglonymi czubkami do paznokci
- oliwka

Miejsce do spania:

- łóżeczko ze szczebelkami lub kołyska
- materac
- 2 folie ochronne na materac
- 3 (lub więcej) prześcieradła bawełniane najlepiej z gumką
- 2 miękkie kocyki lub kocyk i kołderka
- 2 bawełniane poszewki na kocyk
- jeden cieplejszy kocyk
- śpiworek
- opcjonalnie elektroniczna niania

Kiedy dziecko jest głodne... :

- wkładki laktacyjne
- specjalna poduszka do karmienia
- laktator i pojemniki do przechowywania odciągniętego pokarmu

Jeśli nie karmisz piersią:
- 4 butelki na mleko ze smoczkami
- butelka na wodę ze smoczkiem
- szczotki do czyszczenia butelek i smoczków
- sterylizator
- 6 śliniaczków
- 10 tetrowych pieluszek
wzięłam na próbę dwie igły i jedna wahadłowo się kręciła a druga w kółko :P hehe

<3 SzCzĘśLiWa ŻoNkA <3

Stary 2013-05-09, 13:32   #617
Espere
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ola_k11 Pokaż wiadomość

zapraszasz na obiad?
Zapraszam, zupki jest dużo, szparagów też powinno wystarczyć
Stary 2013-05-09, 13:34   #618
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
u Ciebie to już 4 miesiące i trochę :P
gratuluję wizyty
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 13:35   #619
metkaa
Zakorzenienie

cześć

Cytat:
Napisane przez issia88 Pokaż wiadomość
Jedynie mogę się pochwalić, że:
- mamy salę
- mamy termin w Kościele
- mamy orkiestrę
i cała reszta idzie po naszej myśli, a dziś poszłam mierzyć suknie i mam 5 typów
- byłam dziś u ginki po L4, zrobila mi usg przez brzuch i nasza Kropeczka ma już 3,5cm - widać nóżki, rączki, główkę i wszystko jest w porządku - rosnie tak jak trzeba
super,

ilona trzymam kciuki,

Trele dużo tych rzeczy na liście tzn ilościowo
metkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 13:37   #620
magalska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paulinaizabela Pokaż wiadomość
Ja czasami też nie dowierzam pewnie jak poczujemy ruchy to dotrze tak naprawdę

super wieści!
Fajnie, że razem pójdziecie Na następną wizytę u polskiej ginki też małża biorę nie ma co
wydaje mi się że takie wspólne wizyty naprawdę dużo dają, bo my nie możemy uwierzyć że w nas rośnie życie a co dopiero nasi tżtowie, a tak jak zobaczą na monitorze małego człowieczka to na pewno poczują się dumni i w ogóle.... tak poza tym doczytaliśmy ostatnio ze koło 17-18 tyg dzidziuś już zaczyna słyszeć dźwięki z zewnątrz i tż czyta brzuchowi co wieczór na dobranoc bajkę

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Anoula Pokaż wiadomość
gratuluję wizyty
dziękuję

<3 SzCzĘśLiWa ŻoNkA <3

Stary 2013-05-09, 13:40   #621
coralady
Wtajemniczenie

Witam Mamusie

Gratuluje wszystkim udanych wizyt!

Co do wyprawki to ja prawie wszystko mam,więc nie wpadam w szał zakupów. W sumie to było bardzo przyjemne za pierwszym razem,ale teraz to już inaczej na to patrzę

Proszę o kciuki,dziś o 21-ej decydujące usg-wyjasni sie czy moje dziecko ma wade czy nie.Czy narządy wewnetrzne schowały sie do brzuszka.Mam nadzieję,że jutro wpadnę z dobrymi wieściami
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy!

28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi

Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.
Fiodor Dostojewski
coralady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 13:43   #622
Espere
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez coralady Pokaż wiadomość
Witam Mamusie

Co do wyprawki to ja prawie wszystko mam,więc nie wpadam w szał zakupów. W sumie to było bardzo przyjemne za pierwszym razem,ale teraz to już inaczej na to patrzę

Proszę o kciuki,dziś o 21-ej decydujące usg-wyjasni sie czy moje dziecko ma wade czy nie.Czy narządy wewnetrzne schowały sie do brzuszka.Mam nadzieję,że jutro wpadnę z dobrymi wieściami
za wizytę
Stary 2013-05-09, 13:44   #623
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
wydaje mi się że takie wspólne wizyty naprawdę dużo dają, bo my nie możemy uwierzyć że w nas rośnie życie a co dopiero nasi tżtowie, a tak jak zobaczą na monitorze małego człowieczka to na pewno poczują się dumni i w ogóle.... tak poza tym doczytaliśmy ostatnio ze koło 17-18 tyg dzidziuś już zaczyna słyszeć dźwięki z zewnątrz i tż czyta brzuchowi co wieczór na dobranoc bajkę
Wcześniej mąż jakoś nie zabardzo chciał wchodzić ze mną i czekał w aucie. Mówił, że teraz jak już będzie większy dzidziol i coś więcej będzie widać to pójdzie. Ja nie naciskałam, ale cieszę się, że następnym razem już będziemy razem

Ale to słodkie

Cytat:
Kochana mocno ściskam kciuki na pewno będzie wszystko dobrze i dzidzia jest zdrowa Czekamy na dobre wieści!
Stary 2013-05-09, 13:45   #624
magalska
Zadomowienie

Cytat:
Witam Mamusie

Strasznie późno ta wizyty ale musisz być dobrej myśli.. trzymamy kciuki a te wizażowe zawsze pomagają

<3 SzCzĘśLiWa ŻoNkA <3

Stary 2013-05-09, 13:45   #625
Dzastin08
Wtajemniczenie

Cytat:

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

dziękuję
Bardzo dużo dają.
Mój tż poszedł z mną pierwszy raz na genetyczne w 12 tyg i był wniebowzięty, powiedział że jak tylko da radę to chce być na każdej wizycie z mną.

Cytat:
Witam Mamusie

Kochana 3mam kciuki z całych sił i czekamy na dobre wieści!!!

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 13:48   #626
coralady
Wtajemniczenie

Espere,paulinaizabela dzięki

Zaczynam sie stresować wizytą.Nie moge nic cały dzien jeśc i wyc mi sie chce
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy!

28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi

Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.
Fiodor Dostojewski
coralady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 13:48   #627
magalska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paulinaizabela Pokaż wiadomość
Wcześniej mąż jakoś nie zabardzo chciał wchodzić ze mną i czekał w aucie. Mówił, że teraz jak już będzie większy dzidziol i coś więcej będzie widać to pójdzie. Ja nie naciskałam, ale cieszę się, że następnym razem już będziemy razem

Ale to słodkie

Kochana mocno ściskam kciuki na pewno będzie wszystko dobrze i dzidzia jest zdrowa Czekamy na dobre wieści!
Tak faceci mają słabą wyobraźnie, zobaczyłby taką fasolunię a jeszcze usg dowcipnie to też nie bardzo.... fajnie jest pójść jak już widać i główkę i rączki itd no i usg przez brzuch...

<3 SzCzĘśLiWa ŻoNkA <3

Stary 2013-05-09, 13:50   #628
Trele_Morele
Zakorzenienie

Brzuszki nam się powiększają, lokatorzy ujawniają- Mamusie XI-XII 2013

Cytat:

Ja tez trzymam kciuki, wczoraj myslalam o Tobie I wierze ze wszystko bedzie w jaknajlepszym porzadku !!

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

KCIUKI DLA ANI

Stary 2013-05-09, 13:51   #629
ilona_0105
Raczkowanie

Cytat:
Do mnie też nie dociera może dotrze jak usłyszę serducho

zaręczyny 09.08.2010

I usg 22.04.2013
wizyta+usg 7.05.2013
Stary 2013-05-09, 13:51   #630
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:

Kochana nie denerwuj się i myśl pozytywnie - dla dobra maluszka

Cytat:
Tak faceci mają słabą wyobraźnie, zobaczyłby taką fasolunię a jeszcze usg dowcipnie to też nie bardzo.... fajnie jest pójść jak już widać i główkę i rączki itd no i usg przez brzuch...
W niedzielę na genetycznym robiła mi jeszcze dowcipnie, ale na następnej wizycie będzie 15-16tc to już chyba na pewno przez brzuch będzie

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości