|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł dla 14 części Mamuś lipcowo- sierpniowych? | |||
| Mamusie lipcowo- sierpniowe 2013 cz.14! |
|
4 | 10,81% |
| Skurcz, skurcza skurczem pogania- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
|
0 | 0% |
| Dolegliwości różne mamy, ale ostro się trzymamy- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
|
1 | 2,70% |
| Brzuszki rosną że ho ho, skurcze bolą, że ojoj- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
|
0 | 0% |
| Skurcze łapią, brzuchy skaczą, jeszcze dzieci nam nie płaczą- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
|
2 | 5,41% |
| Do porodów się zbliżamy, będą z nas wzorowe mamy- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
|
6 | 16,22% |
| Trwa już wielkie odliczanie-która pierwsza mamą zostanie? Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
|
3 | 8,11% |
| Porodówka wizją kusi - lecz poczekać jeszcze musi- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
|
2 | 5,41% |
| Jeszcze w dwupaku wszystkie człapiemy-już niedługo się rozpakujemy-Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
|
2 | 5,41% |
| Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
|
17 | 45,95% |
| Głosujący: 37. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2013 c
Dzwoniłam dzisiaj do Szkoły Rodzenia. Zajęcia od czerwca, 7 spotkań, koszt 200 zł. Zapisałam się. Cieszę się bardzo....
|
#932 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2013 c
Cytat:
|
|
|
|
|
#933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#934 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
mnie kolezanka co rodzila rok temu mowila ze jak sie lezy te 2 h z maluszkiem to polozne wymieniają nam podkłady itp.,po porodzied obmyją itp. wiec pewnie wtedy sprawdzają ...Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
mocno
|
|
#935 |
|
Zakorzenienie
|
Surka a jak na placu boju (remontu)?
![]() Właśnie tworzę listę wyprawkową - jak to dobrze Was mieć! |
|
|
|
#936 |
|
Zakorzenienie
|
a której to psiak tak jodłuje????właśnie mi się przypomniało...
|
|
|
|
#937 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#938 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak coś wal na priva co by Laskom nie spamować.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I weźcie nie piszcie o COLI bo wczoraj dostałam zakaz od TŻta na colę bo mu się tak uwidziało |
||||||
|
|
|
#939 |
|
Zakorzenienie
|
Poryczałam sobie, Tż zrobiłam kolacje, opowiedziałam co i jak dzisiaj i trochę ochłonęłam... może ja sobie na spanie wezmę kropelki ziołowe? Wyśpie się i może jutro będzie lepiej?
Mój Tżcik zrobił dzielnie zakupy: chleb, wędlina, kaszanka i ..... czopki glicerynowe i tym miłym akcentem koncze ten popaprany dzień i życzę Wam i sobie dobrej nocki
|
|
|
|
#940 |
|
Raczkowanie
|
Ja juz dzisiaj uciekam. Zycze wszystkim dobrej nocki!
|
#941 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#942 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#943 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#944 |
|
Zakorzenienie
|
Mario a jutro przybywaj z jakimś avatarkiem cobyśmy mogły Cię kojarzyć
|
|
|
|
#945 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też juz wam zycze dobrej nocki, ukojenia skołatanych nerwów i kolorowych snów.
Ide do drugiego pokoju, tz bedzie składał w szafkach, a ja musze pilnować co on tam ma zamiar wyrzucić. Bo on wyrzuca a potem kupuje
|
|
|
|
#946 |
|
Wtajemniczenie
|
Tweed
![]() za 100 dniowke Tez masz wrażenie ze jesteśmy daleko w polu za reszta dziewczyn?
|
|
#947 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja własnie dla Lili kupiłam te kremowe na 68 ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Moja łazienka wygląda podobnie do tej z ze zdjęcia, które zamieszczałaś ![]() A teraz uciekam na prysznic do szwagra |
|||
|
|
|
#948 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Napije sie maślanki
|
|
#949 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie cierpie tego zapachu, a jak pomysle ze ubranka małej bedą tym smeirdziec to juz wogole
|
|
|
|
#950 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
w ogóle w ciąży to już mam totalne zboczenia zapachowe i niucham sobie z rozkoszą tabletki do zmywary A mam temata do mamuś pieskowych. Jak macie zamiar przygotować Wasze pieskowe dzieci na pojawienie się w domu braciszków tudzież siostrzyczek Waszych czworonogów?? Czy na pierwsze tygodnie wyprowadzacie pieski z domu?? Ja mam możliwość dania do mojej mamy, z którą moja sierść jest też bardzo żzyta, ale boje się co będzie jak zobaczy po powrocie, że już nie tylko ją przytulam i noszę na rękach
|
||
|
|
|
#951 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#952 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
biedulko pomysl ze ten dzien sie juz konczy ![]() Cytat:
![]() Psiak Kocurka
|
|
#953 |
|
Wtajemniczenie
|
Powiem wam z reszta że nic mnie tak nie uspokaja jak nasz wątek. Nawet na zakupy nie chciałam jechać po lekarzu dzięki dziewczyny
|
|
#954 |
|
Zadomowienie
|
No polecam
O właśnie też się zastanawiałam |
|
|
|
#955 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#956 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nic sie nie zmieni,no na poczatku ja bd sobie darwoac takie przyjemnosci,poczekam az odpoczne i dojde do siebie ale na pewno bd starała sie z nim pare razy w ciagu dnia z nim pobyc ![]() A Kłapouch?Tez dam mu ciuszki/Laure obwąchac,bd mu tłumaczyc i starac sie poswiecac uwage jak dotychczas........Bo on w domu z nami jest.Jedna tylko zasada: całkowity zakaz wstępu do pokoju dziecka ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- Kobitki jak to jest u Was w sparwie twardnienia brzucha i nospy?Pytałam o to gina i nie mowił zebym w takim przypadku ją brała a Wy piszecie ze łykacie???????? A od wczoraj częsciej niz zwykle brzuszek robi mi sie twardy i zastanawiam sie czy choc 1 nie zażyc????? Poradzcie cosik ???
|
|
#957 |
|
Zadomowienie
|
jak już tak szykujemy wyprawkę to wklejam tu mał wskazówki co prawda nie pamietam za nic skąd je wziełam możliwe ze nawet któraś z Was to wstawiła ale chyba nie okrzyczycie mnie za bardzo nawet jak sie powieli a moze akurat którejś się przyda
![]() Wskazówki do zakupów: 1. żadnych ciuszków zapinanych na plecach i karku - dziecko do pół roku głównie leży i będzie go to uwierać 2. żadnych guzików - tylko zatrzaski i najlepiej metalowe (plastikowe łatwo zniszczyć przy prasowaniu) 3. w bieliźnie (body, pajace, koszulki) jak najmniejsza ilość szwów (szczególnie na pleckach) 4. pajace tylko rozpinane symetrycznie, czyli od góry i na obu nóżkach (są też wkładane przez głowę i zapinane na skos - pierwsze bardzo źle się zakłada, drugie dla przebrania dziecka trzeba zdejmować za każdym razem prawie całkowicie, co podczas nocnego przewijania kończy się wybudzeniem dzieciaka ze snu) 5. koszulki i kaftaniki są mniej praktyczne niż body - zwijają się pod pleckami, warto jednak kupić kilka (fajne są kopertowo zapinane), bo się łatwiej zakłada (niektóre mamy tak twierdzą - ja z body nie miałam problemów od początku, a na pewno pielucha bezpieczniej siedzi na miejscu) 6. spodenki - czy dresowe, czy jeansy, czy jakiekolwiek - muszą mieć gumę w pasie, chociaż częściowo 7. ubranka z kapturem tylko na wyjście, bo dziecko kaptur musi mieć na głowie inaczej będzie pod pleckami i będzie przeszkadzał 8. przy bodziakach zapinanych na ramieniu trzeba zwracać uwagę czy nie są zbyt wąskie pod szyją - lepsze są te z "zakładkami" 9. śpiochy TYLKO z rozpięciem w kroku 10. półśpiochy (rewelacja!!!) ale z grubym nieuciskowym ściągaczem - nie z gumką w pasie 11. skarpetki - tylko gruby, bezuciskowy ściągacz 12. przy bluzach i sweterkach trzeba brać pod uwagę, że dziecko jak leży to ma brodę przyciągniętą do klatki piersiowej - więc żadnych ostro zakończonych suwaków, kołnierzyków i półgolfów 13.kombinezon albo zwykły z nogawkami, albo dwuczęściowy - kurteczka i taki a'la śpiwór na nóżki - ale musi mieć otwór na pasy bezpieczestwa do fotelika samochodowego!!! 14. czapki z jak najmniejszą ilością szwów szczególnie z tyłu główki ZAKUPY (w podziale na wykombinowane przeze mnie kategorie): 1. UBRANKA (minimum) * body z krótkim rękawem 56 - 5 szt. (zamiennie kaftaniki) * body z krótkim rękawem 62 - 5 szt. * body z długim rękawem 56 - 5 szt. * body z długim rękawem 62 - 5 szt. * pajace, śpiochy, półśpiochy 56 - 5 szt. * pajace, śpiochy, półśpiochy 62 - 10 szt. * skarpetki - 2 pary * bluza + spodenki (ew. dresik) - 2 komplety. * łapki niedrapki (albo takie bodziaki z długim rękawem z wywijanym mankietem, który tworzy rękawiczkę - żeby się maluch nie drapał * ew. czapeczka cienka bawełniana (niby są one do stosowania po kąpieli, ale nie zdarzyło mi się używać w tym celu - za to pod czapkę zimową owszem, bo miał w niej trochę luzy i żeby mu nie wiało, to zakładałam) 2. SEN * łóżeczko * albo kołderka (+ 2 zmiany pościeli + 2 prześcieradła (najlepiej podgumowane, żeby nie kupować ceratek, bo są do d*** ) * albo 2 prześcieradła + kocyk (część osób nie kupuje pościeli na początku, bo kładą dziecko do snu w rożku i ew. przykrywają kocykiem, a poduszki się początkowo i tak nie używa) * rożek (ja kupiłam frotowy, cieplutki, nieusztywniany i byłam zadowolona, używa się go krótko, ale warto kupić) 3. HIGIENA / KOSMETYKI * płatki kosmetyczne do mycia buzi * spirytus 96% + patyczki do pielęgnacji pępka (żadnych gazików LEKO - są za szytwne do pępuszka) * gaziki jałowe do przemywania oczu * sól fizjologiczna w ampułkach lub woda morska w sprayu do pielęgnacji noska * odciągacz (np. Nose Frida / Katarek ew. podobny lub gruszka - polecam odciągacz - jest lepszy i nie ma ryzyka uszkodzenia śluzówki nosa) * coś do kąpieli- płyn albo emolient - my od początku używaliśmy Nivea Sensitive do włosów i ciała, przy problemach z suchością skóry małego przy skazie białkowej przeszliśmy na Emolium, potem Balneum - lepsze potem używałąm długo Johnsona do włosów i ciała (mino, że początkowo byłam do niego źle nastawiona) * coś do smarowania (balsam, emulsja, oliwka (nie polecam, bo brudzi ubranka i ciężko ubranko założyć na takie klejące ciałko - używałam tylko do stópek jak się małemu łuszczyła skórka w pierwszych dniach życia, bo tak bywa)) * szczotka do włosów * krem z filtrem (zimowy z filtrem na zimę, na lato SPF 40-50) * nożyczki / cążki do pazurków 4. PRZEWIJANIE * przewijak na łóżeczko (rewelacja - dzięki temu mój kręgosłup jeszcze zipie) * pampersy (nie ma co gadać Pampers jest najlepszy - w razie braku ew. Huggies lub DADA z biedronki, ale nic innego, bo są kichowate - początkowe Pampers1 są rewelacyjne, Pampers2 tylko z napisem STRETCH i taką gąsiennicą, bo mają elastyczne boczki, te bez nich są do d***, potem od 3 już zawsze są elastyczne boczki) * chusteczki (trzeba szukać "swoich", te tańsze szczerze mówiąc śmierdzą jakoś aptecznie, ja używam Huggies Pure (bezzapachowe) albo Pampers zwykły lub Clean&Play (pomarańczowe), poza tym jeszcze niezłe są HIPP) * do pupy i pachwin na początku- LINOMAG albo ALANTAN PLUS MAŚĆ (nie Alantan krem!) albo NIVEA SENSITIVE S.O.S. krem pielęgnacyjny; Od czasu jak mały jadł więcej niż mleko (czyli od 5 miesiąca, chodzi o skład kupek) używałam wyłącznie sudocrem, czasem bepanthen, bo kupki mleczne są łagodne i dla nosa mamy i dla skóry dziecka, potem wraz z rozszerzaniem diety rośnie ich jadowitość hahaha Niestety ostatnio doczytałam, że jego skład pozostawia wiele do życzenia, więc będę szukać czegoś nowego. 5. KĄPIEL * wanienka + ew stelaż * 2-3 ręczniki kąpielowe duże - nawet 100x100 (najlepiej z kapturkiem) * pieluchy tetrowe (10-20 szt.) - super sprawa do osuszania ciałka po kąpieli, ja kładłam Norbusia na ręczniku a osuszam ciałko pieluszką 6. INNE * pieluchy planelowe (5 szt.) * termometr * wózek * fotelik samochodowy * min. 2 kocyki (gruby akrylowy i cienki) * proszek / płyn do prania - dla mnie Lovela ma nieznośny zapach, więc od początku prałam w Jelp * lampka nocna delikatna (polecam solną - nie rozbudzisz malucha a przebrać się da w takim świetle) * leki - coś na gorączkę z paracetamolem (np. Efferalgan w czopkach), czopki glicerynowe (jak nie może maluch zrobić kupki), bobotic / espumisan (na kolki, wzdęcia) * butelki (polecam Avent Philipsa albo Tommee Tippee - dla mnie genialne) - jeśli karmienie piersią to wystarczą 2 szt. 125/150 lub 230 ml (do podania hebatki albo do podania mleka jeśli trzeba odciągać pokarm), jeśli karmienie butlą to co najmniej 3 do mleka i 1 do herbatki (polecam duże do mleka, mnie już po 2 miesiącu życia mała butelka przestała wystarczać, bo Norbertowi zdarzało się wypić 180) * szczotka do butelek (po wielu, wielu wywalonych do kosza najlepsza okazała się Tommee Tippee 7. DLA MAMY (w zależności od szpitala - u nas po porodzie nie wolno było normalnej bielizny zakładać, wymagane były podkłady, więc piszę jak u mnie było) * majtki fizelinowe jednorazowe (żeby nie latać po szpitalnym korytarzu jak kaczka usiłując utrzymać podpaskę między udami :P), * podkłady higiniczne na łózko 90*60 - 5 szt. (później kupowałam te 60x60 jako podkładki do przewijania Norberta) * podpaski poporodowe * koszula do karmienia 2-3 * wkładki laktacyjne |
|
|
|
#958 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#959 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#960 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry!
witam się pierwszy raz w nowym wątku ![]() Gratuluję tygodni i wysyłam zasłużone klaski ![]() Mam do Was ważne pytanie w szpitalu od 32 tygonia kazali mi 3 razy dziennie liczyć ruchy dziecka przez godzinę czasu. Na wypisów z szpitala mam zalecenie aby nadal liczyć fe ruchy. Nasz Tymus w godzinę potrafi wykonać czasem powyżej 100 ruchów i mój Tz się zastanawia czy to nie za dużo bo ogólnie nie ma takich norm tylko ważne aby ruchów było wieej niż 6 na godzine. Mam pytanie czy którąś z Was również liczy ruchy i czy gdybyście napisać ile Wy odczuwacie ruchów? Dziękuję z góry za odpowiedzi, bardzo mnie ciekawi czy Wasze Maluszki też takie ruchliwe. Miłego wieczora
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:45.

mnie kolezanka co rodzila rok temu mowila ze jak sie lezy te 2 h z maluszkiem to polozne wymieniają nam podkłady itp.,po porodzied obmyją itp. wiec pewnie wtedy sprawdzają ...
Zaproponowal mi cene minimum, ktora jest dosc sporo ponad moje maximum, echhh, na co odpisalam mu bez sciemy, ile moge max zaplacic i jak bardzo bardzo bylabym wdzieczna, zeby choc to przemyslal raz jeszcze - no i zobaczymy, nie mam zbyt wielkiej nadziei, ale jakas mikroskopijna jednak mam... NO TO TERAZ POTRZEBUJE TYCH KCIUCZKOW MAGICZNYCH WIZAZOWYCH 
mocno

Jak coś wal na priva co by Laskom nie spamować.

ale nie bylo rozmiaru.