|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł dla 14 części Mamuś lipcowo- sierpniowych? | |||
| Mamusie lipcowo- sierpniowe 2013 cz.14! |
|
4 | 10,81% |
| Skurcz, skurcza skurczem pogania- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
|
0 | 0% |
| Dolegliwości różne mamy, ale ostro się trzymamy- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
|
1 | 2,70% |
| Brzuszki rosną że ho ho, skurcze bolą, że ojoj- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
|
0 | 0% |
| Skurcze łapią, brzuchy skaczą, jeszcze dzieci nam nie płaczą- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
|
2 | 5,41% |
| Do porodów się zbliżamy, będą z nas wzorowe mamy- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
|
6 | 16,22% |
| Trwa już wielkie odliczanie-która pierwsza mamą zostanie? Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
|
3 | 8,11% |
| Porodówka wizją kusi - lecz poczekać jeszcze musi- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
|
2 | 5,41% |
| Jeszcze w dwupaku wszystkie człapiemy-już niedługo się rozpakujemy-Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
|
2 | 5,41% |
| Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
|
17 | 45,95% |
| Głosujący: 37. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1051 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2013 c
hej
![]() Marionette18 100 LAT Malinka za 36tc
|
#1052 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2013 c
i frytki i haribo poprosze!!!
)sto lat kochana |
|
|
|
#1053 |
|
Raczkowanie
|
magdalennne Ponoc skora dziecka jest bardzo deliktna i podatna na infekcje i kapiel zaleca sie 2 tyg.po porodzie.
Kiedy spytalam sie o krem z filtrem dla niemowlat to uslyszalam "absolutnie nie stosowac ciezkich zapychaczy" Mam chronic dziecko przed sloncem ale nie smarowac. |
|
|
|
#1054 |
|
Zakorzenienie
|
witam z rana!
miałam wczoraj o tym napisać, ale mi się nie chciało. no więc byłam wczoraj na pierwszej lekcji rodzenia. przede mną jeszcze dwie. i jak to wygląda tutaj? no więc było nas z 11 par i to były takie jakby wykłady. była położna z manekinami (lalka, miednica, kregosłup itp) i puszczała nam film. Wczoraj powiedziała nam o takich praktycznych sprawach i trochę o szpitalu. czyli a jakim oddziale będziemy rodziły, bo są 3 oddziały w zależności od komplikacji ciąży, jak dostać się ta, mówiła, że parnter może być z nami, może zostać na noc i takie tam ogólne informacje. Przerobiliśmy również 2 pierwsze etapy porodu, wszystko o skurczach, jak liczyć czas pomiędzy skurczami. Powiedziała nam kiedy jechać do szpitala, co gdy wody odejdą itp. Poznaliśmy również 3 metody znieczuleń praktykowanych w moim szpitalu: Gaz, Pefadin, Epidural. Opowiedziała duzo o tym, jaki wpływ ma to na nas, na dziecko , wady, zalety. Potem było o porodzie w wodzie, jakby któraś chciała. Techniki radzenia sobie z bólem. Było również coś o poprawnej pozycji, że od 34 tygodnia powinnyśmy siadać w poprawnej pozycji aby ułatwić dziecku zejście powoli główką do kanału rodnego. Dostałam notatki z tego wszystkiego. No i to było by chyba wszystko co pamiętam z tej pierwszej lekcji. A za tydzień trzecia faza porodu i co będzie zaraz po. |
|
|
|
#1055 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1056 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2013 cz
Hejka!
Ja po badaniach, jutro wizyta. Dzis w Dzień Dobry TVN czym grozi jedzenie fast food w ciąży Ide nadrabiać ![]()
|
|
#1057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam powiedziane, że nie myć przez pierwszą dobę, a później tylko wodą przemywać. nie kąpać codziennie, tylko co drugi dzień przez pierwszy okres. dużo wietrzyć, porządnie suszyć pupę. kosmetyki zacząć używać dopiero po jakimś czasie. no i obserwować reakcje skórne. |
|
|
|
|
#1058 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2013 cz
Płatki mydlane nie zapychaja pralki, bo wcześniej rozrabia się je z woda i robi taki płyn - o tym warto pamiętać
Marionette- wszystkiego najlepszego!! ![]() dzień dobry ja o 7 miałam pobudke, synowi się nudzilo i taaaak się wypychal, że chciałam nakręcić film, ale rolety opuszczone i kicha... a propos kicha - w tym momencie aaaapsik Hahaha;-)Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1059 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nam mówiła, żeby nie przesadzać z kosmetykami, bo zapychają i na początku właśnie tak raczej opłukiwać niż myć. Pierwsze kąpiele, to takie zamoczenie, opłukanie i wyjęcie maluszka z wanienki. Nie wyobrażam sobie jednak w upał chociaż właśnie takiego płukania nie stosować. Przecież po sobie wiemy jak się niekomfortowo czujemy w taką upalną pogodę. Dzieciątko przepocone, nawet jeśli leży w wywietrzonym i zacienionym pokoju.
|
||
|
|
|
#1060 | ||||
|
Raczkowanie
|
Dzień Dobry Dziewczynki!
Powinnam chyba obrać nową technikę udzielania się, bo ja zawsze chcę najpierw całość nadrobić, dopiero później coś napisać. Tylko w ten sposób to często zanim nadrobię minie kilka dni, a nie godzin Cytat:
Moi rodzice mają materac z Magnata i również są bardzo zadowoleni ![]() Cytat:
Podobna do mojej zaplanowanej ![]() Cytat:
Nie widziałam go na żywo, ale w gazetce podobał mi się najbardziej ![]() Cytat:
Co do pielęgnacji noworodka i informacji ze SR. U mnie również wczoraj był ten temat ![]() Pani położna również odradzała używanie jakichkolwiek kosmetyków przynajmniej w ciągu pierwszego miesiąca życia (ten pierwszy miesiąc w ogóle musi być bardzo "ochronny"). W jego trakcie nie należy również używać płynów do płukania podczas prania- żeby zminimalizować ilość chemii. Tak samo z kosmetykami- tylko maść do pupki i chusteczki, resztę sobie darować przez pierwszy miesiąc. Jeśli dziecko będzie miało suchą skórkę to tylko te suche miejsca natrzeć nawet oliwą z oliwek Na spacer możemy śmigać już nawet w 3 dobie (ale delikatnie- rozpocząć od 0,5 godz no i jeśli pogoda będzie typowo wakacyjna to ZAKAZ wychodzenia między 11 a 16 godziną). Dla mamuś, które spodziewają się córeczek- Pani położna powiedziała bardzo logiczną rzecz, o której jednak nie pomyślałam tak "na sucho". Podczas pielęgnacji chusteczkami należy wycierać od wzgórka łonowego do pupci- NIGDY ODWROTNIE!. Nie wycierać tą samą stroną chusteczki drugi raz, tylko ją odwrócić lub w razie potrzeby wziąć drugą. Chodzi wiadomo o to, żeby bakterie z pupci nie przedostały się tam gdzie nie powinny. Po urodzeniu, mamy które będą karmić naturalnie będą miały większe pragnienie (powinnyśmy pić 3 litry wody dziennie) i najlepiej pić wodę mineralną, NIE ŹRÓDLANĄ (źródlanej można używać jak zaczniemy same przygotowywać posiłki dzieciaczkom- zupki itp). TO chyba wszystko, jak coś mi się przypomni to dopiszę
|
|
#1061 |
|
Zakorzenienie
|
hey
Ja się witam, Marionette NAJLEPSZEGO w urodzinki. Witam w nowych tygodniach i trzymam kciuki za wizyty. Pędzę do pracy na ploteczki i z L4. Miłego. |
|
|
|
#1062 |
|
Zakorzenienie
|
Sto latek!!!!!
Ciekawe co dla słodkich mam będzie Idzie z Wami zwariować wciąż cola, słodkości....a mi język ucieka ![]() Ja dziś otrzymałam wiadomość, ze moje pościele zostały wczoraj wysłane http://allegro.pl/posciel-haft-6el-1...170830799.html Granatowe paseczki są nasze!! |
|
|
|
#1063 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2
Sto lat
![]()
|
|
#1064 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2
Cytat:
myslam, ze skoro wsypie je do pralki to one i tak sie rozpuszcza
|
|
|
|
|
#1065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niektóre rzeczy są cudowne !! jejku ja chce kołyske, tym bardziej, ze bedzie dziewczynka, kiedys sobie obiecałam, ze jak urodze córeczke to na pewno jej zafunduje kołyske i co i psińco nie bedzie mieć
|
|
|
|
|
#1066 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystkim psiarkom ciezarowkom polecam kupic psu w prezencie na narodziny dziecka najbardziej genialna zabawke swiata, tj. KONGA. Kosztuje sporo, ale: jest niezniszczalny, zajmuje psa na pol dnia niekiedy, nie znudzi mu sie, jest rewelacyjny jako zabawka do przekupiania np. gdy zalezy nam, zeby pies nie plakal gdy wychodzimy albo nie platal sie pod nogami gosciom, etc. To jest taka wanka wstanka z prawdziwego kauczuku, do ktorej chowa sie przysmak (u nas najlepiej sprawdza sie gruby, sprezysty plaster kielbasy lub ciasno napchany chlebek z pasztetem), a pies usiluje go przez dziurke wydobyc i zjesc - turla konga, rzuca nim, zasysa przesmiesznie, komedia. Moj najlepszy psi zakup odkad posiadam psa
|
|
#1067 |
|
Zakorzenienie
|
jestem już w domu, ta glukoza wcale nie była taka zła, trochę za gardło słodkie gryzło, ale ogólnie bez problemu ją wypiłam, potem siedząc w labie książkę czytałam i poszło szybko czas oczekiwania
jeszcze panowie też pili i mnie zagadywali |
|
|
|
#1068 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale i tak wzielam cos w podobie
|
|
|
|
|
#1069 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1070 |
|
Zakorzenienie
|
no i właśnie dlatego zrezygnowałam z kosmetyków hipp na rzecz:
czystej wody, olejku ze słodkich migdałow lub ekologicznego topfera raz na jakiś czas do wody przy kąpieli lub na ewentualne suchą skórę, ciemieniuszkę, krem do pupy to nasz tradycyjny zwykły linomag lub gdyby a nóż widelec było odparzenie to z cynkiem, no i ewentualnie krem z filtrem z serii ekologicznej czyli chyba ecocosmetics lub inna eko firma. krem droższy ale skoro tak mało wydam na kosmetyki to zainwestuje w drozsze eko. aaa zamiast żeli, plynów mydło marsylskie bez dodatkow (czyli 72 % oleju palmowego), chusteczki o dobrym składzie i wsio.... bedziem się wietrzyć, suszyć, biegać po rosie a jak wynikną jakieś uczulenia, przesuszenia, i inne skórne dziadostwo to bedziem myslec o kolejnych nienapakowanych chemią specyfikach
|
|
|
|
#1071 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty i badania ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
za wizytę i wagę Małego.Cytat:
![]() Sto lat i najlepszego Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#1072 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2
|
|
|
|
#1073 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo ładne |
|
|
|
|
#1074 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1075 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja do kąpieli mam emulsję Balneum Intensive, myślę, że będę ją dodawać do kąpieli już na początku, ale pewnie i tak wyjdzie w praktyce ![]() Super, już na 99 % jesteśmy zdecydowani, ale musimy poczekać aż wyrównają nam ściany i okaże się, czy takie łóżko się zmieści (wyjściowo ściana ma 210 cm) :P |
|
|
|
|
#1076 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkiego najlepszego Sto lat! Sto lat !!
|
|
|
|
#1077 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jednak nie potrafie ulatwic sobie zycia
|
|
|
|
|
#1078 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() olejek migdałowy, mydło migdałowe, linomag, eco krem na słońce i wsio a do prania płatki mydlane, orzechy do prania lub biały jeleń - co będzie pod reką. Starszaka w ogóle niczym nie smarowaliśmy na co dzień, dodawaliśmy do kąpieli zawsze trochę oilatum albo balneum i to wystarczyło, jeszcze nie wiem jak zrobimy tym razem... Jak miał potówki to dodawaliśmy krochmal do wody, pupę zwykle myłam wacikiem z mydłem i ciepłą wodą i było git. Jeden jedyny raz zrobiły mu się okropne odparzenia przy zmianie pieluszek na inne i wtedy niestety musiałam się posiłkować tormentiolem (mimo tego ze toksyczny) nic innego nie działało ktoś kiedyś pisał o myciu dziecka pod kranem, to jest naprawdę super sprawa, położne w szpitalu tak zresztą też robią... jak ktoś ma taką wyższą baterię i można pod nią włożyć pupę dziecka to polecam szybko sprawnie i po kłopocie Edytowane przez 993cbb8736fd7ff43d80e12db3e1b3b563c869fb_62bf7e975b609 Czas edycji: 2013-05-14 o 09:48 |
|
|
|
|
#1079 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Dzięki temu pewnie nie będziesz miała takich myśli "a wszystko mi już jedno, nie robimy tego, nie robimy tego, bo już mam dosyć".
|
|
#1080 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1) tak, liczyć czas od początku pierwszego skurczu do początku następnego (czyli co ile min. mamy skurcze) plus ile jeden skurcz trwa (od jego początku do końca).. 2) obserwować się i jak będę występować już co 7 min albo krócej, to można się zbierać do szpitala 3) wody nie muszą odejść..albo mogą odejść, ale bez skurczy..jak odejdą ładne przejrzyste czyste, to należy jechac do szpitala, ale tak na spokojnie.. a jak będą brzydki zielonkawe to jak najszybciej 4) wydaje mi się, że tak..a jeśli odejdzie, to na pewno trzeba jechać do szpitala 5) brzuch się obniża już pod koniec ciąży..wtedy wiadomo, że już końcówka..tylko nie wiadomo ile do tego końca ![]() Cytat:
duuuży chłopak już Mnie też brakuje suwaczka, nie mogę podejrzeć, który to dokłaądnie tydzień, że zaciskać nogi 2-3 tyg, a później niech się dzieje co chce Cytat:
ale już zwietrzałCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
żebyś mogła rodzić sn Zdrówka i szybkiego, łatwego porodu! Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:59.

za 36tc

No trudno będzie na zmiany

niektóre rzeczy są cudowne !!
:
.

Moja siostra miała mieć jutro cc, ale ma opryszczkę i nie można jej wykonać cesarki. W dodatku taka opryszczka może być niebezpieczna dla maleństwa. Będą ją obserwować, leczyć opryszczkę, monitorować skurcze i najprawdopodobniej ciąć w piątek. Proszę trzymajcie kciuki żeby wszystko się dobrze skończyło.
endo podejmie decyzje w lipcu na ostatniej wizycie. Powiedział ze wszystko zależy od tego czy moje guzki pozostaną bez zmian...No i wszystkie plany z porodem z TZ poszły w leb