Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5 - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-17, 18:23   #3571
Melissa86
Zakorzenienie

Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5

Cytat:
Napisane przez SdC Pokaż wiadomość
Można się zarejestrować do PUP mając status studenta? Myślałam, że nie można.
Będąc studentem dziennym czy wieczorowym - nie można.
Będąc zaocznym - można.

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ----------

Cytat:
Napisane przez liittleedeviil Pokaż wiadomość
oj, ale gafa, oczywiście, że dyplom lic. to wykształcenie wyższe, pisałam szybko na odpowiedź Melissy, która zasugerowała mi, że przed obroną zostałabym w UP zarejestrowana ze statusem: wykształcenie średnie.
Nie wiedziałam (nie pamiętałam?), że masz licencjat, stąd moje odniesienie do wykształcenia średniego. Wynika to stąd, że ja jeszcze jestem ze starego systemu, gdzie były jednolite studia magisterskie 5-letnie.

---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ----------

Cytat:
A nie dlatego że są objęci ubezpieczeniem?
Nie. Przecież studenci zaoczni też mają ubezpieczenie.
Jak już masz ubezpieczenie przez uczelnię, to wtedy urząd pracy nie oprowadza za Ciebie drugiego ubezpieczenia.

Ale zarejestrować się możesz i np. starać o staż. Wiem co piszę, bo moja koleżanka studiując zaocznie (miała już zrobiony licencjat i robiła uzupełniające magisterskie) była zarejestrowana jako bezrobotna i miała w tym czasie 2 staże.
Melissa86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 18:24   #3572
tajkuna
BAN stały

Cytat:
A nie dlatego że są objęci ubezpieczeniem?
Dokładnie dlatego. dzienni mają ubezpieczenie zaoczni nie mają. Dlatego, można się zarejestrować w up dopiero wtedy jak się nie jest już studentem dziennym i uczelnie nie ubezpieczenia już, jest się wykreślonym z listy studentów i nie figuruje się jako student uczelni.

Jak ja byłam na studium i na zaocznych to przez jakiś czas należałam pod ubezpieczenie mamy. Wtedy były takie przepisy, że zaocznych ubezpieczali członkowie rodziny, potem ubezpieczał mnie up. Miałam wydaną przez up białą książeczkę ubezpieczeniową, która raz na jakiś czas podbijałam. Gdybym była ubezpieczona przez uczelnię, to up książeczki ubezpieczeniowej nie wyrabiał by mi i jej by mi nie dawał , bo i po co , skoro by mnie uczelnia ubezpieczała ? . Teraz już zlikwidowali te książeczki, ale jeszcze w szufladzie mi leży.

Edytowane przez tajkuna
Czas edycji: 2013-05-17 o 18:30
tajkuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 18:32   #3573
Melissa86
Zakorzenienie

Ze strony mojego PUP:
Status bezrobotnego posiada osoba, która:

1. Nie jest zatrudniona tzn. nie wykonuje pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku służbowego oraz umowy o pracę nakładczą;
  2. Nie wykonuje innej pracy zarobkowej tzn. nie wykonuje pracy lub nie świadczy usług na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenie, umowy o dzieło albo w okresie członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej, spółdzielni kółek rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych;
  3. Jest zdolna i gotowa do podjęcia zatrudnienia; - w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym w danym zawodzie lub służbie, albo innej pracy zarobkowej, a w przypadku osoby niepełnosprawnej - co najmniej w połowie wymiaru czasu pracy;
  4. Nie uczy się w szkole w systemie stacjonarnym;
  5. Ukończyła 18 lat;
  6. Nie osiągnęła wieku emerytalnego, o którym mowa w art. 24 ust. 1a i 1b oraz w art. 27 ust.2 i 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych;
  7. Nie nabyła prawa do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, renty szkoleniowej, renty socjalnej, renty rodzinnej w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę albo po ustaniu zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności, nie pobiera zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego, świadczenia rehabilitacyjnego, zasiłku chorobowego, zasiłku macierzyńskiego łub zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego;
  8. Nie jest właścicielem lub posiadaczem samoistnym lub zależnym nieruchomości rolnej w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r.- Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93. z późn. zm.) o powierzchni użytków rolnych powyżej 2 ha przeliczeniowych lub nie podlega ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu stałej pracy jako współmałżonek lub domownik w gospodarstwie rolnym o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe;
  9. Nie uzyskuje przychodów podlegających opodatkowaniu podatkiem dochodowym z działów specjalnych produkcji rolnej, chyba, że dochód z działów specjalnych produkcji rolnej, obliczony dla ustalenia podatku dochodowego od osób fizycznych, nie przekracza wysokości przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 2 ha przeliczeniowych ustalonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego na podstawie przepisów o podatku rolnym, lub nie podlega ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu stałej pracy jako współmałżonek lub domownik w takim gospodarstwie;
  10. Nie złożyła wniosku o wpis do ewidencji działalności gospodarczej albo po złożeniu wniosku o wpis:
    - zgłosiła do ewidencji działalności gospodarczej wniosek o zawieszenie wykonywania działalności i okres zawieszenia jeszcze nie upłynął, albo - nie upłynął jeszcze okres do określonego we wniosku o wpis do ewidencji działalności gospodarczej, dnia podjęcia działalności gospodarczej;
  11. Nie jest osobą tymczasowo aresztowaną lub nie odbywa kary pozbawienia wolności, z wyjątkiem kary pozbawienia wolności odbywanej poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego;
  12. Nie podlega, na podstawie odrębnych przepisów, obowiązkowi ubezpieczenia społecznego, z wyjątkiem ubezpieczenia społecznego rolników;
  13. Nie uzyskuje miesięcznie przychodu w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę, z wyłączeniem przychodów uzyskanych z tytułu odsetek lub innych przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunkach bankowych;
  14. Nie pobiera na podstawie przepisów o pomocy społecznej zasiłku stałego;
  15. Nie pobiera, na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych, świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub dodatku do zasiłku rodzinnegu z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utrary prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania;
  16. Nie pobiera po ustaniu zatrudnienia świadczenia szkoleniowego;
  17. Zarejestrowała się we właściwym dla miejsca zameldowania stałego lub czasowego powiatowym urzędzie pracy lub - gdy nie jest w ogóle zameldowana-w PUP, na którego obszarze działania przebywa;
  18. Nie stanowi przeszkody do nabycia oraz posiadania statusu bezrobotnego:
  • wykonywanie przez wolontariuszy świadczeń odpowiadających świadczeniu pracy na zasadach określonych w przepisach o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie, jeżeli wolontariusz przedstawi właściwemu powiatowemu urzędowi pracy porozumienie z korzystającym,
  • odbywanie praktyki absolwenckiej na zasadach określonych w ustawie z dnia 17 lipca 2009 r. o praktykach absolwenckich (Dz. U. Nr 127, poz. 1052), jeżeli praktykant przedstawi właściwemu powiatowemu urzędowi pracy umowę o praktykę absolwencką.

Edytowane przez Melissa86
Czas edycji: 2013-05-17 o 18:41
Stary 2013-05-17, 18:39   #3574
tajkuna
BAN stały

Na stronie http://www.up.warszawa.pl/ znalazłam coś takiego.
"Status osoby bezrobotnej może otrzymać osoba, która:
  • nie jest zatrudniona, tzn. nie wykonuje pracy na postawie stosunku pracy, stosunku służbowego,
  • nie wykonuje innej pracy zarobkowej (nie wykonuje pracy lub nie świadczy usług na podstawie umów cywilnoprawnych, w tym umowy agencyjnej, umowy o dzieło, umowy zlecenie),
  • ukończyła 18 lat i nie uczy się w systemie dziennym,
  • nie ukończyła: 60 lat kobieta, 65 lat mężczyzna,
  • nie nabyła prawa do emerytury, renty inwalidzkiej, renty socjalnej, renty szkoleniowej lub renty rodzinnej w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę,
  • nie pobiera świadczenia rehabilitacyjnego, zasiłku chorobowego, macierzyńskiego oraz zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego,
  • nie pobiera zasiłku stałego na podstawie przepisów o pomocy społecznej,
  • nie jest właścicielem lub posiadaczem samoistnym / zależnym nieruchomości rolnej lub gospodarstwa rolnego o powierzchni powyżej 2 ha przeliczeniowych,
  • nie złożyła wniosku o wpis do ewidencji działalności gospodarczej i nie posiada wpisu do ewidencji działalności gospodarczej albo po złożeniu wniosku o wpis:
    - zgłosiła do ewidencji działalności gospodarczej wniosek o zawieszenie wykonywania działalności gospodarczej i okres zawieszenia jeszcze nie upłynął albo
    - nie upłynął jeszcze okres do określonego we wniosku o wpis do ewidencji działalności gospodarczej dnia podjęcia działalności gospodarczej,
tajkuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 19:40   #3575
Erite
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gwiazdeczka172 Pokaż wiadomość

To teraz mam chociaż 3 dni zaplanowane w przyszłym tyg - w pon do UP i do MOPSu, we wt na test, a w środę do WTZ na Wojewódzki Konkurs Twórczości Osób Niepełnosprawnych - przynajmniej nie będę się nudzic
Sporo się dzieje u Ciebie. A jak nauka idzie?

Tak na zaocznych można się zarejestrować w pupie a na dziennych nie. Uważam, że to dyskryminacja studentów dziennych. ;p

If you are good at something never do it for free.

Edytowane przez Erite
Czas edycji: 2013-05-17 o 19:41
Erite jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 19:52   #3576
Wicked_Girl
Zadomowienie

Cytat:
To teraz mam chociaż 3 dni zaplanowane w przyszłym tyg - w pon do UP i do MOPSu, we wt na test, a w środę do WTZ na Wojewódzki Konkurs Twórczości Osób Niepełnosprawnych - przynajmniej nie będę się nudzic
Będzie się działo

Cytat:
Napisane przez Erite Pokaż wiadomość

Tak na zaocznych można się zarejestrować w pupie a na dziennych nie. Uważam, że to dyskryminacja studentów dziennych. ;p
Jest w tym trochę racji, ale często nawet na 4 i 5 roku ma się nadal dużo zajęć, więc ciężko byłoby codziennie śmigać na staż. Nie pozostaje wtedy nic innego, jak skończyć studia i czekać na to błogosławieństwo
Wicked_Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 20:40   #3577
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Cytat:
Napisane przez Erite Pokaż wiadomość

Czytam czytam głównie rano kiedy mam najwięcej energii i świeży umysł, bo potem obiad, łapie rozleniwienie, muszę jakieś kartki zrobic, z psem na spacer i czas leci. Szczerze mówiąc moja motywacja ku temu jest baaaardzo niska, nie umiem się skupic, ciągle o czymś myślę, byle nie tylko o ustawach. No nic, będę strzelac

Wymiana
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 20:48   #3578
szakal165
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też byłam w szoku chociaż już raz jeden telefon miałam w sprawie pracy. Raz zadzwonili do mnie, poszłam ze skierowaniem, ale się nie dostałam też właśnie w MOPSie ale jako opiekunka dziecięca. Później już z MOPSu zadzwonili chyba po 2 miesiącach czy jestem jeszcze zainteresowana.

No i teraz druga sytuacja z dzisiaj, byłam mile zaskoczona

Pojadę i dowiem się co i jak. Tak sobie myślę, że problemem może byc to, że nie mam swojego auta, no bo czymś trzeba będzie do tych rodzin dojeżdżac, a oni pewnie zwracają koszty. A z drugiej str myślę sobie czy oni by puścili stażystę od razu do rodzin samego? Myślę, że może na stażu to by się jeździło z pracownikiem socjalnym, a już na ewentualnym zatrudnieniu samodzielnie? No nie ważne, nie ma co rozmyślac, pojadę, pogadam i się dowiem z czym to się je

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

Nie dziękuję

super
u mnie w pupie zawsze wysyłali na staż po 5-10 osób i nigdy mnie nie wybrano.
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 21:00   #3579
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Cytat:
Napisane przez Wicked_Girl Pokaż wiadomość
Będzie się działo
No troszeczkę, byleby coś z tego wyniknęło jeszcze

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ----------

Cytat:
Napisane przez szakal165 Pokaż wiadomość
super
u mnie w pupie zawsze wysyłali na staż po 5-10 osób i nigdy mnie nie wybrano.
U mnie nawet nie wiem jak jest, pierwszy staż to sobie sama załatwiłam, znalazłam pracodawcę itp. Też nie wiem czy mnie wybiorą i ile osób będzie na to miejsce

Wymiana
Stary 2013-05-17, 21:00   #3580
smerfetka_25
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Melissa86 Pokaż wiadomość
A z kim były te rozmowy? I jak taka rozmowa wygląda? Z czego pytają?
Na rozmowie jest komisja składająca się zazwyczaj z 3 osób np. naczelnik wydziału, do którego jest konkurs, z-ca naczelnika i jakaś 3 osoba z urzędu Konkursy były obstawione, więc o nic takiego nie pytali np. dlaczego chciałaby Pani u nas pracować, kiedyś na rozmowie kazali wydrukować coś z jakiegoś programu (oczywiście pani stażystka znała ten program, a nikt inny nie). Na rozmowach do firm uczestniczą profesjonalni rekruterzy, a w takich urzędach nie, więc on sami nie wiedzą o co pytać osoby, które i tak nie przejdą ech

Nie zniechęcam nikogo, ale tyle razy startowałam w konkursach, że opinię mam wyrobioną...
smerfetka_25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 21:20   #3581
szakal165
Zakorzenienie

Cytat:
No troszeczkę, byleby coś z tego wyniknęło jeszcze

U mnie nawet nie wiem jak jest, pierwszy staż to sobie sama załatwiłam, znalazłam pracodawcę itp. Też nie wiem czy mnie wybiorą i ile osób będzie na to miejsce
Cóż, zawsze jakaś szansa. Lepiej mieć jakieś propozycje niż nie mieć

Jakie stronki do nauki angielskiego polecacie? Takie, które oprócz podstaw zawierają słownictwo przydatne w biznesie?
Stary 2013-05-17, 21:36   #3582
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Cytat:

Jakie stronki do nauki angielskiego polecacie? Takie, które oprócz podstaw zawierają słownictwo przydatne w biznesie?
No pewnie
Chciałabym, żeby mi potem gwarantowali pracę nie chcę byc wybredna ani nic, ale staż mnie nie urządza, w sensie nie mam noża na gardle, wiadomo zawsze jakaś kasa, ale to nie jest w moim mieście a dojazd busem - bilet pracowniczy kosztuje 150 zł a to jest tylko 13 km w jedną stronę, no paranoja - to do miasta wojewódzkiego gdzie mam 40 km bilet miesięczny kosztuje chyba 170 zł. A co najważniejsze nie ułożyłabym sobie życia tak jak planuję, chcieliśmy z TŻtem zamieszkac razem, czas najwyższy on ma 27 lat i nie wytrzymuje w domu już z matką, a ten staż by nas nie urządzał. Gdybym wiedziała że potem mam pracę to bym się przemęczyła te kilka miesięcy.

No nic, ja to zawsze wszystko za bardzo analizuję, zobaczymy co mi powiedzą.

Wymiana
Stary 2013-05-17, 21:51   #3583
Wicked_Girl
Zadomowienie

Cytat:

http://www.bbc.co.uk/polish/businessenglish
Stary 2013-05-17, 22:06   #3584
slonecznikow_a
Zadomowienie

Cytat:
Ale faaajne i do tego za darmo
Dzięki Wiem, że nie ja o to pytałam, ale na pewno skorzystam.
slonecznikow_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 22:36   #3585
szakal165
Zakorzenienie

Cytat:
No pewnie
Chciałabym, żeby mi potem gwarantowali pracę nie chcę byc wybredna ani nic, ale staż mnie nie urządza, w sensie nie mam noża na gardle, wiadomo zawsze jakaś kasa, ale to nie jest w moim mieście a dojazd busem - bilet pracowniczy kosztuje 150 zł a to jest tylko 13 km w jedną stronę, no paranoja - to do miasta wojewódzkiego gdzie mam 40 km bilet miesięczny kosztuje chyba 170 zł. A co najważniejsze nie ułożyłabym sobie życia tak jak planuję, chcieliśmy z TŻtem zamieszkac razem, czas najwyższy on ma 27 lat i nie wytrzymuje w domu już z matką, a ten staż by nas nie urządzał. Gdybym wiedziała że potem mam pracę to bym się przemęczyła te kilka miesięcy.

No nic, ja to zawsze wszystko za bardzo analizuję, zobaczymy co mi powiedzą.
u mnie pracowniczy 200zł
Stary 2013-05-17, 22:40   #3586
slonecznikow_a
Zadomowienie

Cytat:
u mnie pracowniczy 200zł
U mnie paliwo więcej niż 200 Już kiedyś pisałam, że wolałabym wsiąść do autobusu/pociągu i mieć wszystko gdzieś niż płacić za paliwo, ubezpieczenie, przegląd, naprawy i zastanawiać się co się jeszcze zepsuje w tym miesiącu

Założę sobie zeszyt do tego business english
slonecznikow_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 22:57   #3587
szakal165
Zakorzenienie

ja ostatnio się martwię, bo mam do zaplanowania w niedlugim czasie zabieg i nie chciałabym, nie mogłabym przebywać dłużej na zwolnieniu niż np. tydzień.
Stary 2013-05-17, 23:09   #3588
Wicked_Girl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez slonecznikow_a Pokaż wiadomość
Ale faaajne i do tego za darmo
Dzięki Wiem, że nie ja o to pytałam, ale na pewno skorzystam.
Cieszę się, że Ci się przyda
Stary 2013-05-17, 23:23   #3589
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Cytat:
Napisane przez slonecznikow_a Pokaż wiadomość
U mnie paliwo więcej niż 200 Już kiedyś pisałam, że wolałabym wsiąść do autobusu/pociągu i mieć wszystko gdzieś niż płacić za paliwo, ubezpieczenie, przegląd, naprawy i zastanawiać się co się jeszcze zepsuje w tym miesiącu

Założę sobie zeszyt do tego business english
Tu jest racja - paliwo jest strasznie drogie, auto się psuje i w ogóle to jest jedna wielka skarbonka - tyle co fajne że jest się prędzej w domu (o ile nie trzeba się przeciskac przez korki w wielkim mieście, bo wtedy łatwiej w tramwaj wsiąśc)

Wymiana
Stary 2013-05-17, 23:39   #3590
kobieta_wamp
Wtajemniczenie

Cytat:
Ponad 500 osób mówisz? Co to dla mnie wezmę to na cycki
A czułaś że konkurs obstawiony czy wzięli kogoś z ulicy?
A z tych ustaw bardzo szczegółowe pytania? Ja liczę na dobre strzały hehe
Babeczka od rekrutacji mówiła, że przez 4 dni przeprowadzała sam test Ciężko mi powiedzieć czy był ustawiony, ale wydaje mi się, że nie, bo po co zapraszaliby tyle os na sam test? Szkoda czasu. U mnie test był podchwytliwy, ale nie był trudny. Czasem odpowiedzi różniły się tylko jednym słowem. Próbka kancelaryjna był trudniejsza, niż sam test
Stary 2013-05-18, 06:53   #3591
An Ka
Zadomowienie

Odp: Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5

Cytat:
Tusia, to zazdroszczę ja kurczę myję zęby i w ogóle, a znam takich brudasów co mają to w tyłku i umyją jak się im przypomni i nic im się nie dzieje gdzie tu sprawiedliwość na starośc będę ślepa i bez zębów
Mnie po ciazy strasznie polecialy . Ja de w poniedzialek zaposac sie do stomatologa. O kuloste tez misze odwiedzic, bo czuje, ze moje szkielka sa za slabe.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
An Ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-18, 10:15   #3592
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Konto usunięte

Dot.: Odp: Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5

Kurcze, ja miałam tyle roboty w pt, że nie miałam czasu poczytać. Wczoraj po powrocie wzięłam się za sprzątanie i tak mi się zeszło 5 h
Dziś mam parapetówkę u znajomych, trochę się rozerwę
Zatrucie minęło (nie wiem, czy wspominałam, ale byłam zdechnięta )
Trzymam dalej za Was kciuki. W weekend odpocznijcie i z uśmiechem w nowy tydzień hop!
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-18, 13:42   #3593
Annaluka
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny obeznane w różnych konkursach na stanowiska urzędnicze.

Chodzi o to, czy któraś z Was przeszła testy i została zaproszona po nich na rozmowę kwalifikacyjną (w innym dniu)?

Cytat:
I czy jeśli konkurs jest ustawiony, to mimo wszystko najlepsze osoby z testu dostają zaproszenia na rozmowy (łącznie z tą ustawioną osobą)? A może darują już sobie takie rozmowy, skoro i tak jest wszystko ustawione? Jak to wygląda?
Zapraszają dla niepoznaki wszystkich, którzy przeszli test

Rozmowy są zazwyczaj przed komisją. Raczej niedopuszczalne są rozmowy z jedną osobą (chyba, że w kolejnym etapie z jakimś konkretnym przełożonym). Ale zazwyczaj jest tylko test, potem rozmowy albo czasami tylko rozmowy bez testów.

Cytat:
A z kim były te rozmowy? I jak taka rozmowa wygląda? Z czego pytają?
Różnie Zazwyczaj jest szef (burmistrz, dyrektor) albo czasami ich zastępcy. Plus do tego sekretarz (ktoś kto ogarnia kadry) oraz zazwyczaj kierownik referatu, w którym jest praca.

Pytania są raczej proste. Co się robiło w poprzednich pracach, opisać doświadczenie, opowiedzieć coś o sobie. Z racji tego, że te osoby nie mają pojęcia o rekrutacji padają też pytania głupie. Czasami takie trochę trudniejsze, z hakiem, żeby wypaść gorzej.

Nie wszystkie konkursy są ustawione. Powiedziałabym, że około 10 % nie jest

Warto robić praktyki i staże w takich instytucjach. Wyrabiać sobie znajomości i pokazać się z dobrej strony. Takie coś w może w przyszłości zaowocować pracą Nie warto też palić mostów. Czyli jeśli skończycie staż, czy też pracę na zastępstwo to warto tam chodzić, odwiedzać, przypominać się, że nadal szukacie pracy.

Z takich przygód rekrutacyjnych... 197 osób zgłosiło się na stanowisko ''sekretarki''. Na test zaprosili 27 osób. Byłam i ja Pytania były... ekhm Po ilu sygnałach odbiera się telefon? W jakiej kolejności podaje się kawę gościom? Po której stronie schodów się schodzi? Ile razy należy pukać do gabinetu? Plus zagadnienia z Worda i Exela z pamięci na kartce I kilka jeszcze innych kwiatków Test przeszłam i na rozmowy zaprosili 10 osób. Nie wygrałam, ale to już wiedziałam przed kto ma wygrać W każdym razie była to jedna z bardziej absurdalnych rekrutacji na stanowisko urzędnicze.
Stary 2013-05-18, 13:47   #3594
mikados
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Annaluka Pokaż wiadomość
:
Z takich przygód rekrutacyjnych... Pytania były... ekhm Po ilu sygnałach odbiera się telefon? W jakiej kolejności podaje się kawę gościom? Po której stronie schodów się schodzi? Ile razy należy pukać do gabinetu? Plus zagadnienia z Worda i Exela z pamięci na kartce I kilka jeszcze innych kwiatków
I to jest rekrutacja na stanowisko urzędnicze?? Z kilometra czuć ustawką, mogli przynajmniej bardziej się postarać.
mikados jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-18, 14:05   #3595
Annaluka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikados Pokaż wiadomość
I to jest rekrutacja na stanowisko urzędnicze?? Z kilometra czuć ustawką, mogli przynajmniej bardziej się postarać.
Postarali się Były też normalne pytania, ale przytoczyłam tylko te lepsze kwiatki
Trzeba było też stworzyć pismo urzędowe, gdzie jeśli ktoś nie pracował wcześniej to nie ma pojęcia o pewnych podstawach (numery spraw, odpowiednie pieczątki, zwroty, styl).
Stary 2013-05-18, 14:53   #3596
Kukunia23
Rozeznanie

Cytat:
SUUUUUPER!!!!!!!!!!!!!!!!

Kukunia23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-18, 15:07   #3597
Melissa86
Zakorzenienie

Cytat:

Zapraszają dla niepoznaki wszystkich, którzy przeszli test

Rozmowy są zazwyczaj przed komisją. Raczej niedopuszczalne są rozmowy z jedną osobą (chyba, że w kolejnym etapie z jakimś konkretnym przełożonym). Ale zazwyczaj jest tylko test, potem rozmowy albo czasami tylko rozmowy bez testów.

Różnie Zazwyczaj jest szef (burmistrz, dyrektor) albo czasami ich zastępcy. Plus do tego sekretarz (ktoś kto ogarnia kadry) oraz zazwyczaj kierownik referatu, w którym jest praca.

Pytania są raczej proste. Co się robiło w poprzednich pracach, opisać doświadczenie, opowiedzieć coś o sobie. Z racji tego, że te osoby nie mają pojęcia o rekrutacji padają też pytania głupie. Czasami takie trochę trudniejsze, z hakiem, żeby wypaść gorzej.

Nie wszystkie konkursy są ustawione. Powiedziałabym, że około 10 % nie jest

Warto robić praktyki i staże w takich instytucjach. Wyrabiać sobie znajomości i pokazać się z dobrej strony. Takie coś w może w przyszłości zaowocować pracą Nie warto też palić mostów. Czyli jeśli skończycie staż, czy też pracę na zastępstwo to warto tam chodzić, odwiedzać, przypominać się, że nadal szukacie pracy.

Z takich przygód rekrutacyjnych... 197 osób zgłosiło się na stanowisko ''sekretarki''. Na test zaprosili 27 osób. Byłam i ja Pytania były... ekhm Po ilu sygnałach odbiera się telefon? W jakiej kolejności podaje się kawę gościom? Po której stronie schodów się schodzi? Ile razy należy pukać do gabinetu? Plus zagadnienia z Worda i Exela z pamięci na kartce I kilka jeszcze innych kwiatków Test przeszłam i na rozmowy zaprosili 10 osób. Nie wygrałam, ale to już wiedziałam przed kto ma wygrać W każdym razie była to jedna z bardziej absurdalnych rekrutacji na stanowisko urzędnicze.
A z ustaw maglują?
I dlaczego niedopuszczalne jest, aby rozmowa była z jedną osobą, np. tylko z sekretarzem miasta?
Skąd wiedziałaś, kto ma wygrać?
Stary 2013-05-18, 15:32   #3598
Annaluka
Zakorzenienie

Cytat:
A z ustaw maglują?
I dlaczego niedopuszczalne jest, aby rozmowa była z jedną osobą, np. tylko z sekretarzem miasta?
Skąd wiedziałaś, kto ma wygrać?
Jeśli wcześniej był test sprawdzający wiedzę to potem na takiej rozmowie nie ma już pytań tego pokroju. Są pytania bardziej na osobowość i poznanie charakteru danej osoby.

Raczej zawsze jest komisja, ponieważ to jest komfortowe. Więcej osób = świadkowie. Jedna osoba = obawa matactwa, wręczenia łapówki za pracę i inne tego typu rzeczy. Nie spotkałam się jeszcze z tym, żeby na stanowisko urzędnicze rozmowa była z jedną osobą za zamkniętymi drzwiami. Tam wszystko musi być jawne i nie budzące podejrzeń, nawet jeśli jest już kandydat, który ma wygrać. Do końca zachowuje się pozory.

A wiedziałam kto wygra od cioci pracującej w tej instytucji. Nie pomyliła się.
Stary 2013-05-18, 16:14   #3599
Melissa86
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli wcześniej był test sprawdzający wiedzę to potem na takiej rozmowie nie ma już pytań tego pokroju. Są pytania bardziej na osobowość i poznanie charakteru danej osoby.

Raczej zawsze jest komisja, ponieważ to jest komfortowe. Więcej osób = świadkowie. Jedna osoba = obawa matactwa, wręczenia łapówki za pracę i inne tego typu rzeczy. Nie spotkałam się jeszcze z tym, żeby na stanowisko urzędnicze rozmowa była z jedną osobą za zamkniętymi drzwiami. Tam wszystko musi być jawne i nie budzące podejrzeń, nawet jeśli jest już kandydat, który ma wygrać. Do końca zachowuje się pozory.

A wiedziałam kto wygra od cioci pracującej w tej instytucji. Nie pomyliła się.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Stary 2013-05-18, 20:14   #3600
pulinaj
Rozeznanie

Pochwalę się, bo zdałam prawko dziś
Teraz mogę wreszcie oddać się w 100% szukaniu pracy, bo przyznam, że ostatnio trochę zaniedbałam to.

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości