|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3571 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5
Cytat:
Będąc zaocznym - można. ---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- Nie. Jak już masz ubezpieczenie przez uczelnię, to wtedy urząd pracy nie oprowadza za Ciebie drugiego ubezpieczenia. Ale zarejestrować się możesz i np. starać o staż. Wiem co piszę, bo moja koleżanka studiując zaocznie (miała już zrobiony licencjat i robiła uzupełniające magisterskie) była zarejestrowana jako bezrobotna i miała w tym czasie 2 staże.
|
|
|
#3572 |
|
BAN stały
|
Dokładnie dlatego. dzienni mają ubezpieczenie zaoczni nie mają. Dlatego, można się zarejestrować w up dopiero wtedy jak się nie jest już studentem dziennym i uczelnie nie ubezpieczenia już, jest się wykreślonym z listy studentów i nie figuruje się jako student uczelni.
Jak ja byłam na studium i na zaocznych to przez jakiś czas należałam pod ubezpieczenie mamy. Wtedy były takie przepisy, że zaocznych ubezpieczali członkowie rodziny, potem ubezpieczał mnie up. Miałam wydaną przez up białą książeczkę ubezpieczeniową, która raz na jakiś czas podbijałam. Gdybym była ubezpieczona przez uczelnię, to up książeczki ubezpieczeniowej nie wyrabiał by mi i jej by mi nie dawał , bo i po co , skoro by mnie uczelnia ubezpieczała ? . Teraz już zlikwidowali te książeczki, ale jeszcze w szufladzie mi leży. Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-05-17 o 18:30 |
|
|
|
|
#3573 |
|
Zakorzenienie
|
Ze strony mojego PUP:
Status bezrobotnego posiada osoba, która:
Edytowane przez Melissa86 Czas edycji: 2013-05-17 o 18:41 |
|
|
|
|
#3574 |
|
BAN stały
|
Na stronie http://www.up.warszawa.pl/ znalazłam coś takiego.
"Status osoby bezrobotnej może otrzymać osoba, która:
|
|
|
|
|
#3575 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak na zaocznych można się zarejestrować w pupie a na dziennych nie. Uważam, że to dyskryminacja studentów dziennych. ;p
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi." ~Albert Einstein If you are good at something never do it for free. Edytowane przez Erite Czas edycji: 2013-05-17 o 19:41 |
|
|
|
|
|
#3576 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#3577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3578 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie w p upie zawsze wysyłali na staż po 5-10 osób i nigdy mnie nie wybrano.
|
|
|
#3579 | |
|
Zakorzenienie
|
No troszeczkę, byleby coś z tego wyniknęło jeszcze
![]() ---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3580 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Konkursy były obstawione, więc o nic takiego nie pytali np. dlaczego chciałaby Pani u nas pracować, kiedyś na rozmowie kazali wydrukować coś z jakiegoś programu (oczywiście pani stażystka znała ten program, a nikt inny nie). Na rozmowach do firm uczestniczą profesjonalni rekruterzy, a w takich urzędach nie, więc on sami nie wiedzą o co pytać osoby, które i tak nie przejdą ech Nie zniechęcam nikogo, ale tyle razy startowałam w konkursach, że opinię mam wyrobioną... |
|
|
|
|
|
#3581 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jakie stronki do nauki angielskiego polecacie? Takie, które oprócz podstaw zawierają słownictwo przydatne w biznesie?
|
|
|
#3582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chciałabym, żeby mi potem gwarantowali pracę nie chcę byc wybredna ani nic, ale staż mnie nie urządza, w sensie nie mam noża na gardle, wiadomo zawsze jakaś kasa, ale to nie jest w moim mieście a dojazd busem - bilet pracowniczy kosztuje 150 zł No nic, ja to zawsze wszystko za bardzo analizuję, zobaczymy co mi powiedzą. |
|
|
|
|
|
#3583 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3584 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięki |
|
|
|
|
|
#3585 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3586 |
|
Zadomowienie
|
U mnie paliwo więcej niż 200
Już kiedyś pisałam, że wolałabym wsiąść do autobusu/pociągu i mieć wszystko gdzieś niż płacić za paliwo, ubezpieczenie, przegląd, naprawy i zastanawiać się co się jeszcze zepsuje w tym miesiącu Założę sobie zeszyt do tego business english
|
|
|
|
|
#3587 |
|
Zakorzenienie
|
ja ostatnio się martwię, bo mam do zaplanowania w niedlugim czasie zabieg i nie chciałabym, nie mogłabym przebywać dłużej na zwolnieniu niż np. tydzień.
|
|
#3588 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#3589 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3590 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ciężko mi powiedzieć czy był ustawiony, ale wydaje mi się, że nie, bo po co zapraszaliby tyle os na sam test? Szkoda czasu. U mnie test był podchwytliwy, ale nie był trudny. Czasem odpowiedzi różniły się tylko jednym słowem. Próbka kancelaryjna był trudniejsza, niż sam test
|
|
|
|
#3591 | |
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5
Cytat:
. Ja de w poniedzialek zaposac sie do stomatologa. O kuloste tez misze odwiedzic, bo czuje, ze moje szkielka sa za slabe.Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#3592 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5
Kurcze, ja miałam tyle roboty w pt, że nie miałam czasu poczytać. Wczoraj po powrocie wzięłam się za sprzątanie i tak mi się zeszło 5 h
![]() Dziś mam parapetówkę u znajomych, trochę się rozerwę ![]() Zatrucie minęło (nie wiem, czy wspominałam, ale byłam zdechnięta )Trzymam dalej za Was kciuki. W weekend odpocznijcie i z uśmiechem w nowy tydzień hop!
|
|
|
|
|
#3593 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Rozmowy są zazwyczaj przed komisją. Raczej niedopuszczalne są rozmowy z jedną osobą (chyba, że w kolejnym etapie z jakimś konkretnym przełożonym). Ale zazwyczaj jest tylko test, potem rozmowy albo czasami tylko rozmowy bez testów. Cytat:
Zazwyczaj jest szef (burmistrz, dyrektor) albo czasami ich zastępcy. Plus do tego sekretarz (ktoś kto ogarnia kadry) oraz zazwyczaj kierownik referatu, w którym jest praca.Pytania są raczej proste. Co się robiło w poprzednich pracach, opisać doświadczenie, opowiedzieć coś o sobie. Z racji tego, że te osoby nie mają pojęcia o rekrutacji padają też pytania głupie. Czasami takie trochę trudniejsze, z hakiem, żeby wypaść gorzej. Nie wszystkie konkursy są ustawione. Powiedziałabym, że około 10 % nie jest ![]() Warto robić praktyki i staże w takich instytucjach. Wyrabiać sobie znajomości i pokazać się z dobrej strony. Takie coś w może w przyszłości zaowocować pracą Nie warto też palić mostów. Czyli jeśli skończycie staż, czy też pracę na zastępstwo to warto tam chodzić, odwiedzać, przypominać się, że nadal szukacie pracy.Z takich przygód rekrutacyjnych... 197 osób zgłosiło się na stanowisko ''sekretarki''. Na test zaprosili 27 osób. Byłam i ja Pytania były... ekhm Po ilu sygnałach odbiera się telefon? W jakiej kolejności podaje się kawę gościom? Po której stronie schodów się schodzi? Ile razy należy pukać do gabinetu? Plus zagadnienia z Worda i Exela z pamięci na kartce Test przeszłam i na rozmowy zaprosili 10 osób. Nie wygrałam, ale to już wiedziałam przed kto ma wygrać W każdym razie była to jedna z bardziej absurdalnych rekrutacji na stanowisko urzędnicze.
|
|
|
|
#3594 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3595 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Trzeba było też stworzyć pismo urzędowe, gdzie jeśli ktoś nie pracował wcześniej to nie ma pojęcia o pewnych podstawach (numery spraw, odpowiednie pieczątki, zwroty, styl).
|
|
|
|
#3596 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3597 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I dlaczego niedopuszczalne jest, aby rozmowa była z jedną osobą, np. tylko z sekretarzem miasta? Skąd wiedziałaś, kto ma wygrać?
|
|
|
#3598 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Raczej zawsze jest komisja, ponieważ to jest komfortowe. Więcej osób = świadkowie. Jedna osoba = obawa matactwa, wręczenia łapówki za pracę i inne tego typu rzeczy. Nie spotkałam się jeszcze z tym, żeby na stanowisko urzędnicze rozmowa była z jedną osobą za zamkniętymi drzwiami. Tam wszystko musi być jawne i nie budzące podejrzeń, nawet jeśli jest już kandydat, który ma wygrać. Do końca zachowuje się pozory. A wiedziałam kto wygra od cioci pracującej w tej instytucji. Nie pomyliła się.
|
|
|
|
#3599 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3600 |
|
Rozeznanie
|
Pochwalę się, bo zdałam prawko dziś
Teraz mogę wreszcie oddać się w 100% szukaniu pracy, bo przyznam, że ostatnio trochę zaniedbałam to.
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:53.

upie zawsze wysyłali na staż po 5-10 osób i nigdy mnie nie wybrano.

nie chcę byc wybredna ani nic, ale staż mnie nie urządza, w sensie nie mam noża na gardle, wiadomo zawsze jakaś kasa, ale to nie jest w moim mieście a dojazd busem - bilet pracowniczy kosztuje 150 zł
Już kiedyś pisałam, że wolałabym wsiąść do autobusu/pociągu i mieć wszystko gdzieś niż płacić za paliwo, ubezpieczenie, przegląd, naprawy i zastanawiać się co się jeszcze zepsuje w tym miesiącu
. Ja de w poniedzialek zaposac sie do stomatologa. O kuloste tez misze odwiedzic, bo czuje, ze moje szkielka sa za slabe.
Po ilu sygnałach odbiera się telefon? W jakiej kolejności podaje się kawę gościom? Po której stronie schodów się schodzi? Ile razy należy pukać do gabinetu? Plus zagadnienia z Worda i Exela z pamięci na kartce