Scent Bar XLIX - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-20, 12:13   #3991
Parabelka
Panaroja

Dot.: Scent Bar XLIX

Cytat:
Napisane przez Eenax Pokaż wiadomość
Nie rozumiem bezsensownego zabijania zwierzątka tylko dlatego ze to wąż

W dobrym humorze , wypoczęta, uśmiechnięta i nawet dziś dość sumiennie pracuję
1.
2.oo , podzifiam
Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
No i leze chora....

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość
ad. pewności i genów - wydaje mi się, że żartujesz trochę z tą analogią do koloru oczu, aż tak proste to to nie jest.... z tego co czytałam, tak na szybko, nie robiąc żadnego pogłębionego researchu, niektóre mutacje tych genów obniżają ryzyko, więc równanie gen=rak absolutnie nie jest prawdziwe.... tym bardziej, że, czysto matematycznie patrząc, 87% czy 90% nie równa się 100%, tak samo jak "prawie pewne" nie równa się "pewne"

ad 3. - pojedyncze, bo tylko pojedynczy ludzie próbują czegoś innego, tu należałoby spojrzeć raczej na procenty niż liczbę przypadków
nowotwory są chyba na drugim miejscu, główną przyczyną umieralności - w krajach tzw. "cywilizowanych" - są zdaje się choroby układu krążenia - którym, nawiasem mówiąc, też można zapobiegać zmianą diety i stylu życia

ale wiem, że się nawzajem nie przekonamy, więc chyba nie ma większego sensu przerzucać się argumentami
1.wiesz , akurat jeżeli idzie o zdrowie i życie to wątpię, czy ktoś chciałby sprawdzać czy uda mu się trafić w te 10 czy 13 procent niezachorowania , zwłaszcza jeżeli ma doświadczenia z najbliższymi osobami zmarłymi na raka i sam ma sześcioro dzieci
2. spora część tych , którzy trafiają do onkologa za późno żeby im pomóc , nie idzie do lekarza bo wierzy w alternatywne metody leczenia , albo że jeżeli będzie wierzyć , że wyzdrowieje , to wyzdrowieje . Owszem zdarzają się pojedyncze przypadki samowyleczeń , ale procentowo to jest ułamek promila .
Co do pierwszeństwa układu krążenia - nie będe się kłócić , obie przyczyny sa powodem najwiekszej liczby zgonów , ale mechanizmy tych chorób są zupełnie inne . Niektórych nowotworów można uniknąc odpowiednim postępowaniem - np.raków wywołanych paleniem papierosów czy raka szyjki macicy , wywoływanego wirusem , ale większość jest spowodowana albo dziedzicznym genem albo miescową niedziedziczącą się mutacją genu i nic nie można zrobić w takim wypadku .
3. Ty mówisz z pozycji osoby z zewnątrz , niesiedzącej w medycynie , ja mówię z pozycji osoby znającej patomechanizmy chorób i mającej ileśtam lat praktycznego doświadczenia z różnymi rzeczami , więc rozziew naszego pojmowania różnych zjawisk jest w istocie spory i przychylam się do Twojego zdania

Natomiast wracając jeszcze do Angeliny - myślę że podjęła taką decyzje na podstawie własnych doświadczeń , wiedząc jak się na raka piersi umiera i nie chcąc swoich dzieci pozbawiać matki . No i chcąc żyć . Gdyby nie zrobiła sobie profilaktycznej mastektomii , chroniącej przed zachorowaniem na raka sutka w 100% , w razie choroby i tak mastektomię by wykonano , tylko że nie oszczędzającą , ograniczającą się do samego gruczołu , a usunięto by również węzły chłonne , co daje powikłanie w postaci obrzęków i zaburzeń krążenia w rękach , często prowadzące do dużego upośledzenia funkcjonowania , bo ręce się robia niesprawne , potrzebna jest stała rehabilitacja . Do tego chemia i życie na bombie zegarowej , kiedy będzie nawrót choroby - o ile uda się uzyskać remisję . Więc ja się jej wcale nie dziwię , że wolała tego wszystkiego uniknąć , ino jest to moja prywatna opinia

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-20, 12:46   #3992
skarbiatko
Zakorzenienie

Winter

skarbiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-20, 14:09   #3993
golden_eye
Wtajemniczenie

znad weekendu u rodziców. chcem jeszcze
Stary 2013-05-20, 14:25   #3994
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm. Z opisu wynikło ze żmija to być nie mogła.
Żmije zawsze są grubiutkie i krótkie (pow. 90 cm to sa mega okazy a metra to już nie przekraczają).
Zaskroniec tez odpada bo by wiadomo było od razu.
Gniewosza można by było pomylić z zmija poprzez plamki na grzebiecie ale te tez sa grubiutkie i krótkie.
Padalec tez odpada bo krótki do 50 cm.

Pozostaje wiec tak na rozsadek Esculap lub jakiś egzotyk .

2. Żmija praktycznie groźna tylko dla starszych osób i dla dzieci (oraz małych zwierząt). Jad ma wolno działający i mało toksyczny. Od kilkunastu lat nie było w Polsce przypadków śmiertelnych (co nie jest dziwne bo by załatwić dorosłego mężczyznę potrzeba by min. 15 ukąszeń).
Wiem, że grube i krotkie, ale....u znajomych jakieś 50 km dalej bywaja i takie wypaśne prawie poltora metrowe , jakieś zmutowane gady
W zeszłym roku przy mnie ubili na schodach od mieszkania takiego potfora

Esculapki u nas nie występują , no i bym poznala trupka. Brzydza mnie i przerażają żmije, węże i takie tamy, ale w mysl zasady poznaj swojego wroga czy jakoś tak Mam opanowane mniej więcej
Gniewosze też nie ta okolica, chociaż pewna nie jestem...musialabym kuzyna dopytać, on ma wszystkie żyjątka dzikie w malym palcu...

Padalce jak byłam mała tato mi przynosił ,żeby pokazać jak wyglada nieprawdziwa żmija , urocze są I nawet dotykalam

Moze faktycznie jakiś egzotyk to byl...no ale caly czarny? Jak zaskroniec?

2. No i właśnie dlatego rozumiem ludzi....Narazie jeszcze w okolicy żmijowej nie było ukąszeń, ale w zeszłym roku żmija ugryzła kilka kilometrów dalej 7 letnia dziewczynkę. W szpitalu nie było surowicy, troche sie nacieirpiała...
U rodzicow koleżanki jak ktoś chce pooglądać to nie ma problemu..w lato i jesienią wylegują sie centralnie na podwórku...
No i boje sie o moje koty i psisko...psisko waży ponad 40 kg, więc by sie ogarnęlo chyba ( wolałabym sie nie przekonać ), ale koty to mam wątpliwości czy by przeżyły...
Zabić sama bym nie zaila, mi nawet myszy jest szkoda bo mają takie ladne pyszczki i strasznie sie boją takiego kociego oprawcy......jak widzę,że którys kocur dopadł, to zabieram oprawcę i do domu, a myszka ucieka...

Edit.

Ten Esculapek to nie jestem pewna czy dwa lata temu nie buszowal pod garażem mojej koleżanki..aż poszukam fotki , bo gdzies mialam na kompie..tylko nie wiem czy nie wywaliłam..przeżył, pobiegł sobie gdzieś ;-)

Edytowane przez anastazjaaa2
Czas edycji: 2013-05-20 o 18:29
anastazjaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-20, 18:07   #3995
kamena
ʞɐɯǝuɐ

Cytat:
Napisane przez Parabelka Pokaż wiadomość
Niektórych nowotworów można uniknąc odpowiednim postępowaniem - np.raków wywołanych paleniem papierosów czy raka szyjki macicy , wywoływanego wirusem , ale większość jest spowodowana albo dziedzicznym genem albo miescową niedziedziczącą się mutacją genu i nic nie można zrobić w takim wypadku .
3. Ty mówisz z pozycji osoby z zewnątrz , niesiedzącej w medycynie , ja mówię z pozycji osoby znającej patomechanizmy chorób i mającej ileśtam lat praktycznego doświadczenia z różnymi rzeczami , więc rozziew naszego pojmowania różnych zjawisk jest w istocie spory i przychylam się do Twojego zdania
To jeszcze tylko dodam na koniec, że ja się oczywiście nie znam, bom nie praktyk i sama doświadczeń nie robiłam, ale bazuję moją opinię na tym, że różni lekarze/badacze/naukowcy mają różne teorie, poparte oczywiście tak jak trzeba dowodami, wynikami eksperymentalnymi, a promuje się jako obowiązującą i prawdziwą tylko jedną stronę medalu - i wiele wskazuje na to, że tę, która generuje jak największy przepływ pieniędzy - odrzucając tę drugą.
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up."

EVERY WOMAN IS A STAR
kamena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-20, 20:26   #3996
Betty83
Zakorzenienie

znad choróbska
zaraz zacznę połykać żyletki

zakupiłam dziś maxi, czerwoną i wciąż myślę czy nie wymienić jej jutro na czarną
przymierzyłam chyba z 20 w różnych sklepach i ta była jedyna nie pogrubiająca i dostatecznie długa
Stary 2013-05-20, 20:47   #3997
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Murszafka Pokaż wiadomość
Ale tez rozumiem osoby, które reagują inaczej -nie wszyscy jesteśmy tacy sami. Na szczęście, bo by nudo było
no więc właśnie
Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
Nie bylo tak zle, bo ja tylko na 10 osob robilam. W nocy mialam 39 st i zaslablam, a jutro do pracy Moze dzis kryzys i do jutra przejdzie.

Cytat:
Napisane przez Betty83 Pokaż wiadomość
znad choróbska

Cytat:
zakupiłam dziś maxi, czerwoną i wciąż myślę czy nie wymienić jej jutro na czarną
przymierzyłam chyba z 20 w różnych sklepach i ta była jedyna nie pogrubiająca i dostatecznie długa
poka

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Edytowane przez Ewusia_marchew
Czas edycji: 2013-05-20 o 20:55
Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-20, 20:53   #3998
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
poka
może jutro fotnę, bo dziś nie wstanę z łóżka
próbowałam znaleźć w sieciuni, ale tylko się zdołowałam, że tam takie pikne, a moja taka se
Stary 2013-05-20, 21:01   #3999
Maja102
Zakorzenienie

robię ostatnio ćwiczenia na zgrabny tyłek:
stanąć przodem do ściany, oprzeć się wygodnie rękami o ścianę, podnosić na przemian nogi do tyłu, najdalej jak się da. I tak cały czas powtarzać, aż zacznie doopa boleć (ja robię ok. 200 razy). Jak się zrobi za lekko, to utrudniać- podnieść nogę i potrzymać ze 3 sekundy albo ćwiczyć w glanach itp. Powtarzać 3 razy w tygodniu.
Robię od tygodnia i facet twierdzi, że widzi różnicę i mi się tyłeczek fajniejszy zrobił
Stary 2013-05-20, 21:02   #4000
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Cytat:
znad choróbska

1.
Jęsli Cię to pocieszy to za tydzień przejdzie..mnie tyle trzymalo...

2. Nie wymieniaj. Napewno świetnie w niej wyglądasz.

Klikłam jednak Tient Rose
Teraz waham się czy Tient beige czy dragonowe bo tez fajne chyba
Stary 2013-05-20, 21:11   #4001
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anastazjaaa2 Pokaż wiadomość
1.
Jęsli Cię to pocieszy to za tydzień przejdzie..mnie tyle trzymalo...

2. Nie wymieniaj. Napewno świetnie w niej wyglądasz.

Klikłam jednak Tient Rose
Teraz waham się czy Tient beige czy dragonowe bo tez fajne chyba
1. ponoć, chuop też twierdzi, że tydzień temu go brało

2. ale chcę jeszcze szarą, taką brudną, ale były tylko na brzdko-brązowych gumach
no i tą lejącą z primarka też bym przytuliła jednak
długo będzie ta moda na nie trwać?

teraz mi potrzebny płaski obów do niej, balerinki jasne oblecą, bo ich prawie nie widać, ale to nie to
z wysokich mam czarne sandały na platformie, takie lżejsze gladiatorki

3. gratuluję
mam nadzieję, że będziesz zadowolona
Stary 2013-05-20, 21:23   #4002
Parabelka
Panaroja

Cytat:
To jeszcze tylko dodam na koniec, że ja się oczywiście nie znam, bom nie praktyk i sama doświadczeń nie robiłam, ale bazuję moją opinię na tym, że różni lekarze/badacze/naukowcy mają różne teorie, poparte oczywiście tak jak trzeba dowodami, wynikami eksperymentalnymi, a promuje się jako obowiązującą i prawdziwą tylko jedną stronę medalu - i wiele wskazuje na to, że tę, która generuje jak największy przepływ pieniędzy - odrzucając tę drugą.
To ja pozwolę sobie jeszcze dodać , że tę pierwszą drogę - naturalno-alternatywną nazwijmy - stosowano do wprowadzenia w użycie drogi obowiązującej obecnie czyli chemii , badań genetycznych itp , a tę wymyślono i wprowadzono ze względu na znikomą skuteczność tej pierwszej . Co widać nawet po tym jaka jest obecnie przeżywalność w nowotworach złośliwych w porównaniu z przeżywalnością sprzed lat powiedzmy pięćdziesięciu . Obecnie wiadomo już , przynajmniej częściwow , które nowotwory są dziedziczne , jak wykryć i monitorować grupy ryzyka , jakie badania robić , żeby wykryć nowotwór we wczesnej fazie , jak leczyć , żeby uzyskać możliwie najdłuższe przeżycie .

Natomiast co do badań - żeby je uznać za wiarygodne , trzeba je przeprowadzać w ściśle określony sposób na dostatecznie dużej populacji odpowiednio wyselekcjonowanej , w ośrodku dysponującym możliwościami prowadzenia takich badań i możliwościami obiektywnych pomiarów wyników . Nie jest to taka prosta sprawa jakby się wydawało jeżeli chce się rzeczywiście zrobić badanie obiektywnie i rzetelnie i wiarygodnie . Ale dość o tym ponieważ jak poprzednio

Spaliłam sobie plecy na czerwono i piekąco wczoraj , znaczy wczoraj na czerwono , a piekąco dopiero dziś

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
Terry P.

Edytowane przez Parabelka
Czas edycji: 2013-05-20 o 21:24
Stary 2013-05-20, 22:28   #4003
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Spaliłam sobie plecy na czerwono i piekąco wczoraj , znaczy wczoraj na czerwono , a piekąco dopiero dziś
oj

znacie kolor grynszpanowy?
bo ja zrobiłam tak:
Stary 2013-05-20, 22:48   #4004
Murszafka
To ja :)

Fajne mi małż foty pyka?? Zaczynam się martwić, że tylko tak może na mnie paczeć
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Żelazowa.jpg (109,6 KB, 54 załadowań)

Terry Pratchett, Czarodzicielstwo
Murszafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-20, 22:58   #4005
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Fajne mi małż foty pyka?? Zaczynam się martwić, że tylko tak może na mnie paczeć

co to za aparat, jakich obiektywów używasz?
Stary 2013-05-20, 23:01   #4006
Murszafka

Cytat:

co to za aparat, jakich obiektywów używasz?
Nikon D80, obiektyw Nikkor 28-105 mm 1;3,5-4,5 D a długi jakiś tak stary, że prawie jak węgiel, też Nikkor 70-300 mm, jeszcze bez stabilizacji na dodatek... Cały sprzęt stary, ale i tak mądrzejszy ode mnie

Stary 2013-05-20, 23:19   #4007
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Nikon D80, obiektyw Nikkor 28-105 mm 1;3,5-4,5 D a długi jakiś tak stary, że prawie jak węgiel, też Nikkor 70-300 mm, jeszcze bez stabilizacji na dodatek... Cały sprzęt stary, ale i tak mądrzejszy ode mnie

kurcze, nie przewidywałam, że zachce mi się wyjść poza kitowe szkło
nie miałam wielkich wymagań i oczekiwań
ale na imprezie dość boleśnie odczułam różnicę
Stary 2013-05-20, 23:28   #4008
Murszafka

Cytat:

kurcze, nie przewidywałam, że zachce mi się wyjść poza kitowe szkło
nie miałam wielkich wymagań i oczekiwań
ale na imprezie dość boleśnie odczułam różnicę
Na komunii? Twoje zdjecia komunijne wymiatają
Mi się marzy rybie oko i dla równowagi coś długiego, ale jasnego...
I wygrana w Lotto.
I pokój na świecie

Stary 2013-05-20, 23:34   #4009
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
I wygrana w Lotto.
I pokój na świecie
Tak, ale robiła je profesjonalistka, niby dla zabawy

a ja chciałam, kurna, skromnie
Stary 2013-05-21, 05:55   #4010
kamena
ʞɐɯǝuɐ

znad bólu mięśni i chyba też ścięgien stretching i joga po 3 weekendach przerwy to zło... ciekawe, że ból wylazł po jakichś 20 godzinach, nie od razu rano po wstaniu następnego dnia a po południu

Cytat:
... Ale dość o tym ponieważ jak poprzednio
to już tak na zupełnie zupełny koniec myślę, że różnica w naszym podejściu jest raczej filozoficzna - wydaje mi się, że Ty wychodzisz z założenia, że wiedza i doświadczenie to wszystko (zatem a contrario brak tychże u mnie powoduje, że nie jestem równorzędnym partnerem w dyskusji), ja zaś - nie negując wagi wiedzy i doświadczenia u Ciebie - uważam, że nie da się przy tym niestety uniknąć indoktrynacji, co nie pozwala wyjść poza pewne ramy czy tzw. tunele rzeczywistości (ba, nie pozwala ich nawet dostrzec)
więc siłą rzeczy tego nie przeskoczymy
i
Cytat:
ojoj.... ale, looking on a bright side, przynajmniej się sporo wit. D wytworzyło

Cytat:
grynszpan to jakaś roślina zdaje się? więc pewnie zielony

Cytat:
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up."

EVERY WOMAN IS A STAR

Edytowane przez kamena
Czas edycji: 2013-05-21 o 05:56
Stary 2013-05-21, 06:29   #4011
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Dobry

Cytat:
1. ponoć, chuop też twierdzi, że tydzień temu go brało

2. ale chcę jeszcze szarą, taką brudną, ale były tylko na brzdko-brązowych gumach
no i tą lejącą z primarka też bym przytuliła jednak
długo będzie ta moda na nie trwać?

teraz mi potrzebny płaski obów do niej, balerinki jasne oblecą, bo ich prawie nie widać, ale to nie to
z wysokich mam czarne sandały na platformie, takie lżejsze gladiatorki

3. gratuluję
mam nadzieję, że będziesz zadowolona

1 Dluuugo, bierz

2. Ja Noszę do długich na platformie

3. Na pewno będę

Cytat:
oj

bo ja zrobiłam tak:

Nie znacie, ale ciekawość mnie zżera
Cytat:
Ja bym się zaczęla martwić czy nie podczytuje wątków włosomaniaczych. Zrobil Ci klasyczną, pokazową fotkę włosomaniaczą
Stary 2013-05-21, 07:15   #4012
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
może jutro fotnę, bo dziś nie wstanę z łóżka
próbowałam znaleźć w sieciuni, ale tylko się zdołowałam, że tam takie pikne, a moja taka se
Twoja też na pewno pikna
Cytat:

Cytat:
fota fajna
a na FB widziałam że były foty również od przodu, więc bym się jednak nie martwiła

Spaaaać

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-21, 07:31   #4013
Betty83
Zakorzenienie

znad lurowatej kawy, zagrypienia i ogólnego zadżumienia

Cytat:
grynszpan to jakaś roślina zdaje się? więc pewnie zielony
patyna/korozja na miedzi
jest też jakiś grzyb o tym przydomku
tak, śliczny zielono-niebieski

Cytat:
Ja Noszę do długich na platformie

Nie znacie, ale ciekawość mnie zżera

Ja bym się zaczęla martwić czy nie podczytuje wątków włosomaniaczych. Zrobil Ci klasyczną, pokazową fotkę włosomaniaczą
1. a jakieś plaskacze do dłuższych spacerów?

2. taki
na hasło "kolor grynszpanowy" chuop odesłał linka do strony z oceanem
ja: tak, właśnie taki!
T: musimy zdecydować gdzie będziemy nocować

3.
Stary 2013-05-21, 07:46   #4014
kamena
ʞɐɯǝuɐ

Cytat:
patyna/korozja na miedzi
jest też jakiś grzyb o tym przydomku
tak, śliczny zielono-niebieski
na patynę na miedzi bym nie wpadła, ale i tak prawie zgadłam

EVERY WOMAN IS A STAR
Stary 2013-05-21, 08:08   #4015
Murszafka

Cytat:
Gdyby jeszcze było co pokazywać, a nie -zmierzwiona wełna na owcy
Cytat:
fota fajna
a na FB widziałam że były foty również od przodu, więc bym się jednak nie martwiła

Spaaaać
No były, były, ale tych od tyłu też jest masa

Nie poszłam dziś na jogę, nie musiałam wstawać o 5, w związku z czym od 5:30 co chwila mnie coś budziło... A miałam się wyspać porządnie, bo dziś Spadkobiercy i pewnie do chaty wrócę grubo po północy...

Stary 2013-05-21, 08:42   #4016
Eenax
Zakorzenienie

GG do Eenax

Cytat:
Wiem, że grube i krotkie, ale....u znajomych jakieś 50 km dalej bywaja i takie wypaśne prawie poltora metrowe , jakieś zmutowane gady
W zeszłym roku przy mnie ubili na schodach od mieszkania takiego potfora

Esculapki u nas nie występują , no i bym poznala trupka. Brzydza mnie i przerażają żmije, węże i takie tamy, ale w mysl zasady poznaj swojego wroga czy jakoś tak Mam opanowane mniej więcej
Gniewosze też nie ta okolica, chociaż pewna nie jestem...musialabym kuzyna dopytać, on ma wszystkie żyjątka dzikie w malym palcu...

Padalce jak byłam mała tato mi przynosił ,żeby pokazać jak wyglada nieprawdziwa żmija , urocze są I nawet dotykalam

Moze faktycznie jakiś egzotyk to byl...no ale caly czarny? Jak zaskroniec?

2. No i właśnie dlatego rozumiem ludzi....Narazie jeszcze w okolicy żmijowej nie było ukąszeń, ale w zeszłym roku żmija ugryzła kilka kilometrów dalej 7 letnia dziewczynkę. W szpitalu nie było surowicy, troche sie nacieirpiała...
U rodzicow koleżanki jak ktoś chce pooglądać to nie ma problemu..w lato i jesienią wylegują sie centralnie na podwórku...
No i boje sie o moje koty i psisko...psisko waży ponad 40 kg, więc by sie ogarnęlo chyba ( wolałabym sie nie przekonać ), ale koty to mam wątpliwości czy by przeżyły...
Zabić sama bym nie zaila, mi nawet myszy jest szkoda bo mają takie ladne pyszczki i strasznie sie boją takiego kociego oprawcy......jak widzę,że którys kocur dopadł, to zabieram oprawcę i do domu, a myszka ucieka...

Edit.

Ten Esculapek to nie jestem pewna czy dwa lata temu nie buszowal pod garażem mojej koleżanki..aż poszukam fotki , bo gdzies mialam na kompie..tylko nie wiem czy nie wywaliłam..przeżył, pobiegł sobie gdzieś ;-)
Szczerze mimo doświadczeń z różnymi węzami to bym takiej 1,5 metrowej żmiji sie bała. Jak rosną juz teraz takie mutanty to boje sie tego co będzie za kilka lat. Strasznie silne i ciężkie sa te bestie i w łapę trudno złapać.
A propos ubijania żmij trzeba tez uważać bo są pod ochroną i jakiś Grinpis może sie rzucać.

No fakt eskulapki to tylko ścisłe południe ale kto wie czy jakiś "Jaś wędrowniczek" się nie trafił.
Gniewosze widziałam w rożnych rejonach. Ale jesli wcześniej w okolicy nie występował to pewnie nie on.

Co do węży ogólnie. To nie są moi wrogowie Ja uwielbiam wszelkie gady, a węże do tego stopnia ze kiedyś chciałam zostać herpetologiem.

Co do samego węża u widzianego.
Rożne sie trafiają przypadki. Jeżeli teren jest niedaleko torów przez które przejeżdżają "wschodnie" pociągi to ja wiem ze można sie spodziewać wszystkiego (mnie zmroziło jak znajomy opowiedział ze był wezwany na podwarszawską działkę by złapać tam "kobrę" - która okazała się zaskrońcem indyjskim).

2. Ja rozumiem strach i działanie ludzi.
Sporo osób jest od dziecka uczona ze węże są fuj, zimne śliskie itp.
Nikt nie edukuje ze żmije są jadowite ale nie śmiertelnie (jak się nie jest uczulonym na jad lub surowicę).

Ja na sama myśl ze musiałabym coś zrobić jakiemuś zwierzowi mam gęsią skórkę (komary i muchy się nie liczą dla tych jestem nie litościwa).
Ale niestety karmiłam węża myszkami (coś ta moja bestia musiała jeść a nie była nauczona na padlinę).

W podsumowaniu: jednak chyba wole myśleć ze to była melenistyczna żmija niż Esculapek.

Cytat:
znad choróbska

ja zostawiłabym czerwoną,
teraz prawie wszyscy maja czarne wiec czerwona bedzie bardziej oryginalna,
to fajnie, ja dotąd nie znalazłam niepogrubiającej (ale ja nie jestem szczupła wiec wiem ze taki modem mnie dodatkowo pogrubi)

Cytat:

Na mnie działa okład z wewnętrznej strony skórki bananowej
Cytat:

Ba, a jak mnie musi postrzegac moj skoro mam fotki albo przy jedzeniu albo w jakiś głupich pozach i z durnymi minami?
Cytat:
I wygrana w Lotto.
I pokój na świecie
wygrana w lotto tez mi sie marzy :0
no i oczywiście pokoj na świecie
Cytat:
znad bólu mięśni i chyba też ścięgien stretching i joga po 3 weekendach przerwy to zło... ciekawe, że ból wylazł po jakichś 20 godzinach, nie od razu rano po wstaniu następnego dnia a po południu

Zawsze to tak działa ze dopiero po kilku godzinach ma sie "zakwasy"
Jak by wyskakiwały od razu to by nie dało sie porządnie poćwiczyć

-----------
Fitam z nad cherbaty i porannego dobrego humoru
Dym kadzidlany. ...

czarne kredki
Eenax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-21, 10:01   #4017
Parabelka
Panaroja

i
Cytat:
oj

bo ja zrobiłam tak:
1.
2. to taki zielonkawo-turkusowy na starych miedzianych dachach na zabytkach
Cytat:
Cytat:

to już tak na zupełnie zupełny koniec myślę, że różnica w naszym podejściu jest raczej filozoficzna - wydaje mi się, że Ty wychodzisz z założenia, że wiedza i doświadczenie to wszystko (zatem a contrario brak tychże u mnie powoduje, że nie jestem równorzędnym partnerem w dyskusji), ja zaś - nie negując wagi wiedzy i doświadczenia u Ciebie - uważam, że nie da się przy tym niestety uniknąć indoktrynacji, co nie pozwala wyjść poza pewne ramy czy tzw. tunele rzeczywistości (ba, nie pozwala ich nawet dostrzec)
więc siłą rzeczy tego nie przeskoczymy
i
ojoj.... ale, looking on a bright side, przynajmniej się sporo wit. D wytworzyło
1.
2.to na taki już zupełny zupełny koniec pewnie trochę racji masz , aczkolwiek jestem daleka od twierdzenia , że wiedza i doświadczenie to wszystko , bo należy zawsze brać pod uwagę nowe możliwości , ale z kolei wiedza i doświadczenie pozwalają często ocenić , który tunel jest ślepy i donikąd nie prowadzi
i też
3.otóż to , i jakąż będę mieć piękną nową skórę jak stara mi zejdzie - jak wonż
Cytat:

Spaaaać
1.
2.

Cytat:

Na mnie działa okład z wewnętrznej strony skórki bananowej

wygrana w lotto tez mi sie marzy :0

-----------
Fitam z nad cherbaty i porannego dobrego humoru
1. ni miałam banana posmarowałam się czymśtam
2.mnie teeeeeż
3.ponownie

ideu pracować

-Czy to pomoże ?[...]
Terry P.
Stary 2013-05-21, 10:25   #4018
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
oj

bo ja zrobiłam tak:
yyy, to cos dla szpanerów?
Stary 2013-05-21, 13:46   #4019
aileenn
Mother of Cats

Macham znad kawy, deszczu i nowych ząbków

aileenn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-21, 16:16   #4020
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Napisane przez rachell111 Pokaż wiadomość
Szatance gratulujemy raboty

Cytat:
gratulacje

Cytat:
Napisane przez Spoora Pokaż wiadomość

Cytat:
Chyba jednak pozostanę pzry wersji bez ziarenek. Z ziarenkami pewnie bym połowy nie wypłukala
spoko się wypłukują

Cytat:
Szatą gratulejszyns

Cytat:
A smakuje pewnie jeszcze lepiej , masa kokosowa
Kokos nawet teraz go wapuję

Cytat:
Napisane przez aileenn Pokaż wiadomość
Macham znad kawy, deszczu i nowych ząbków
Zazdraszczam bo mnie właśnie jeden zaczął boleć

znad dzifnej pogody

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości