|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł dla 14 części Mamuś lipcowo- sierpniowych? | |||
Mamusie lipcowo- sierpniowe 2013 cz.14! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
4 | 10,81% |
Skurcz, skurcza skurczem pogania- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
0 | 0% |
Dolegliwości różne mamy, ale ostro się trzymamy- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
1 | 2,70% |
Brzuszki rosną że ho ho, skurcze bolą, że ojoj- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
0 | 0% |
Skurcze łapią, brzuchy skaczą, jeszcze dzieci nam nie płaczą- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
2 | 5,41% |
Do porodów się zbliżamy, będą z nas wzorowe mamy- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
6 | 16,22% |
Trwa już wielkie odliczanie-która pierwsza mamą zostanie? Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
3 | 8,11% |
Porodówka wizją kusi - lecz poczekać jeszcze musi- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
2 | 5,41% |
Jeszcze w dwupaku wszystkie człapiemy-już niedługo się rozpakujemy-Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
2 | 5,41% |
Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! |
17 | 45,95% |
Głosujący: 37. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4111 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2013 c
Dzien dobry brzuszki....ja nadaje dzielnie z pracy - wczoraj na noc wzielam ten choler...y paracetamol ale nie 2 tabletki a jedna, a dzis na razie bez proszkow
![]() i tak sie smieje ze dobrze ze mi nie powiedziala ze mam 7up pic - drugie najpopularniejsze "lekarstwo" w Irl ![]() a z moim fartem to oczywiscie dzis mnie zaczely strasznie dlonie i stopy swedziec ![]() wiesz maternity to moge zaczac w kazdej chwili w sumie - tylko mi go szkoda bo w irl jest tylko pol roku - a po tym pol roku i tak pewnie pojde na bezrobocie - wiec wole nie przeginac zxeby socjal laskawiej na mnie popatrzyl, a co do urlopu to mam moze tydzien do wybrania tylko wiec tez na tuz przed macierzynskim go odkladam
#4112 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2013 c
Cytat:
KATERINE, a powiedz Kochana, nie demonizujesz troszke meza?... Bo to bylyby dwa rozne bieguny - nic a nic go dziecko nie interesuje (pielegnacja, karmienie, spacer, zabawa) czy NIE BAWI sie z malym po prostu? U nas teraz, gdy Lala ma 5 lat, utarlo sie, ze maz odwozi ja do przedszkola i kladzie spac wieczorem - a tak to w dzien czasem graja na PS3 albo w weekend ida na spacerek czy zakupy, ale bawic to sie malo bawia razem, bo po pierwsze maz duzo pracuje, po drugie ciezko mu wczuc sie w role kucyka Pony ![]() ![]() Mam nadzieje, ze tylko widok szwagra baraszkujacego z dziecmi tak cie nastroil pesymistycznie poprzez kontrast - jesli tak, uszy do gory, sa ojcowie mniej i bardziej zabawowi, a jednak potrafiacy nawiazac i rozwijac kontakt i bliskosc z dzieckiem. Ale jesli Twoj TZ zawsze mial i nadal ma wszystko, co z dzieckiem sie wiaze, w tyle, to po co drugi maluszek mu?... Ja po wizycie u internisty i juz w ogole nic nie wiem ![]() Po pierwsze, tamte szpitalne wyniki z moczu nie sa wcale AZ TAK tragiczne i nie tlumacza do konca opuchniec. Infekcja nie wymaga antybiotyku. Na pewno musze wiecej, duzo wiecej pic. Dokonczyc Furagin, chleptac zurawine i urosept i sprawdzac wyniki i luz. Po drugie, nagly i tak duzy spadek hemoglobiny z ponad 11 na 9 z kawalkiem jest ciezko wytlumaczalny przy braku powazniejszych krwawien, w tym np. wewnetrznych, i zazywaniu zelaza czy witamin nawet samych. I jest na tyle powazny, ze jesli hemoglobina nie zacznie rosnac, szpital moze byc konieczny po to, zeby podawac zelazo dozylnie, czego nie robi sie w warunkach ambulatoryjnych niestety ![]() Po trzecie, cisnienie jest ok i brak UOGOLNIONYCH obrzekow i bialka w moczu jest bardzo ok Po czwarte, mozliwe ze hemoroidy, potworny siniec po pobraniu krwi i puchnace nogi maja wspolny mianownik, np. kruche sciany naczyn krwionosnych - ale to z kolei moze rownie dobrze byc spowodowane heparyna na przyklad. Wszystko niepewne, nic nie wiadomo, w ogole dziwna jestem i dziwne wyniki mam. Wykrwawiam sie wewnetrznie i sama siebie trawie. Miodzio.
![]() |
#4113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4114 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie dotyczące prania. Czy pierzecie też nowe ręczniczki z kapturkami, prześcieradełka, pieluszki flanelowe/tetrowe, ochraniacze do łóżeczka czy tylko ubranka?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4115 |
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Wczoraj ładnie was podczytywałam, ale miałam beznadziejny humor i brak weny do pisania ![]() Mieliśmy wczoraj ostatnie zajęcia na SR - TŻi malowali dzieci na naszych brzuchach. Jak dostanę zdjęcia to wam pokażę. Dziewczyny tam stwierdziły wszystkie, że strasznie mi ostatnio brzuch urósł i niestety jest to prawda ![]() Do tego jeszcze teść mnie wkurzył. Zadzwonił do mnie z tekstem takim "słuchaj skarbeńku, mam trochę ekstra kasy, co prawda teściowa już strzeliła o to focha, ale jak chcesz to wam wyślę w ramach pępkowego"... I ja się pytam, co miałam mu powiedzieć po takim teście?! Powiedziałam, że nie trzeba, zwłaszcza jak mają się o to kłócić. To strzelił focha, że nie chcemy od niego kasy ![]() Oliath wózek pierwsza klasa ![]() Rocky trzymaj się dzielnie i wracaj szybko do domu ![]() Surka oby wszystko było dobrze ![]() Fiazo przykro mi z powodu cukrzycy ![]() ![]() Kathreine obawiam się, że trudno będzie ci dotrzeć do męża ![]() I burza przyszła, więc muszę uciekać ![]()
#4116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4117 |
Zakorzenienie
|
Anulka ja bede prac reczniki i przescieradla. tylko nad tymi miekkimi kocykami sie wciaz zastanawiam.
Oliath ja tez mam skurcze łydek, średnio jeden na noc, ale daję radę Ita oh wiem jak to jest odkladac urlop przed maternity, tez tak zrobilam. ja mam 8 tygodni urlopu i 9 miesiecy maternity. |
![]() ![]() |
![]() |
#4118 |
Raczkowanie
|
Oli, czytam co napisałaś i... sama chyba nie wiem co czytam
![]() ![]() Przytulam Cię wirtualnie, żeby chociaż trochę lepiej Ci było ![]()
#4119 |
Zakorzenienie
|
krysiaaa ale jazda z ta szkola rodzenia
co jedna szkola to inne madrosci ![]() i bądź tu matko mądra! ---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ---------- ja tez bylam na szkole rodzenia wczoraj. i było o ostatniej fazie porodu, o skurczach partych. no i o komplikacjach. o porodzie wakum (chyba tak to sie nazywa) porodzie kleszczowym porodzie przez cc strach sie bac. ogolnie to mowili i pokazywali jak to w moim szpitalu wyglada, pokazywali jak wygladaja przyzacy do przbjania wod plodowych, itp. i w sumie nic co bym nie wiedziala nie mowili, takze zadnych hitow nie mam dla Was, chyba ze mi sie cos przypomni to dam znam. u nas trzeba byc po terminie 12 dni aby porod zaczeli wywoływac, jejku, jak długo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Coś mnie rwa dorwała. A taki ambitny plan na dziś miałam! ![]()
![]() |
#4121 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() cyknęłam sobie przed chwilą fotkę, jest w klubie ![]() Edytowane przez 993cbb8736fd7ff43d80e12db3e1b3b563c869fb_62bf7e975b609 Czas edycji: 2013-05-21 o 09:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4122 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry, u mnie masakra
![]() ![]() ![]()
#4123 | ||||
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2
Dzień dobry brzuszki
![]() Witamy się z wami w 33 tygodniu! ![]() Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty! ![]() Na ostatniej wizycie moja gin zaprosiła mnie na swój oddział na jakieś badania tak więc trzymajcie kciuki za nas dziś o 19 ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4124 |
Zakorzenienie
|
Wszysciutko!
#4125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Będzie dobrze, odpoczywaj i pilnuj temp.
![]() |
#4126 |
Zakorzenienie
|
Odp: W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2013 cz
hejka,
wisze na telefonie, bo od rana mam jakas awarie neta w domu:/ wczoraj mielismy wizyte u tego drugiego gina. niestety potwierdzil- szyjka skrocona i rozwarcie na 0,5cm. kazal sie oszczedzac itd. Malutka wazy 1960 gramow, czyli calkiem pokaznie ![]() poza tym dzwonilam wczoraj do kuzynki poloznej dopytac o szczegoly. jak sie okazuje u nich majtki siateczkowe nie sa mile widziane do 6 godzin po porodzie, bo polozne i lekarz przychodza czesto patrzec jak macica sie obkurcza. potem, na poloznictwie mozna juz normalnie nosic bez przeszkod. podkladow na lozko nie mam brac, bo daja bez problemow . jedynie wziac dla malej pieluszki jednorazowe, bo daja, ale sa raczej wyliczone. ciuszki tylko na wyjscie wziac. tyle chyba... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#4127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale poza tym tylko domowe, babcine sposoby walczenia z chorobą. zrób sobie sok z cebuli i pij 3 razy dziennie, do tego chleb z czoskiem do oporu, i tak jak pisałam wczoraj gardło- woda z solą no i miód i cytryna ile wlezie. do łózka maszcz, leżeć, leżeć, leżeć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A mnie zaciekawiła Twoja wypowiedź, chyba coś przeoczyłam. Czrownico pisząc o padlinie miałam na myśli Nas. Kazdy kto kupuje mieso mógł zjeść padłe zwierzę. Nie słyszałaś jaka ostatnio była afera, kupowano padłe zwierzęta i potem sprzedawano jako pełnowartościowe w sklepach. Z solą drogową była afera w tamtym roku. Z rybami 5 lat po terminie w woj. lubelskim tez było. Chodzi o to, ze jak nie masz swojego ogrodu, świnek i innych zwierząt to się je kupione, a tam jest wszytsko. Coś jesć trzeba, niemniej jednak chodzi o to, że kiedyś kobiety lepiej ciąże znosiły, ponieważ też lepiej się odżywiały i zyły w czystym otoczeniu. Takie jest moje zdanie, że co kolejne pokolenie to i słabsze, i tak ludzie chorują. Odchodząc od ciąż to zauważ ile nowotworów jest i innych chorób. Coraz młodsi ludzie dostają zawałów itp. Nie bez znaczenia jest stres w którym żyjemy. Ludzie zawsze mówią, że ,,ja to mam ciężko, ciężko było się dorobić". Jednak praktycznie wszyscy z moich znajomych, tych pamietajacych czasy kiedy praca była zgodnie twierdzą, że az tak zle jak teraz to jeszcze nie było. Ludzie pracujący ledwo ciągną od 1 do 1. Oliath ja już chciałam wczesniej napisac, ale myślałam ze trafisz na normalnego lekarza. Jednak myliłam sie. Mnie internistka powiedziała, że mogę mieć cukier do 200 po 2 godz po posiłku. Tyle, że ona nawet nie zdaje sobie sprawy jakie to może mieć konsekwencje dla dziecka. Mi diabetolog kazał trzymać do 120 po 1,5 godz. róznica kolosalna, bez komentarza. Podobnie jest z nerkami i innymi sprawami. Jak powiedziałam ginowi jak zostałam potraktowana to powiedział, że to norma, bo internisci nie znaja norm wyników badan dla ciezarnych i nie dokonca zdaja sobie sprawe z tego jak poszczególne schorzenia działaja na płód. Bierz leki, bo musisz wyleczyć to co dzieje sie w nerkach. Chore nerki nie filtrują prawidłowo, toksyny mogą się cofać, jest to grozne i nie taka wcale błachostka. Cisnienie tez kontroluj codziennie, bo ono moze rosnac z tygodnia na tydzien. Podobnie jest z moim cukrem. Jem niby to samo, a im dalej tym bardziej te same produkty podnosza mi go. Wraz z rozwojem ciązy tak będzie. Moja znajoma została wysłąna do innego spzitala na poród (kliniki) mając ciśnienie 160/120, a w 8 miesiacu miała tylko lekko podwyższone. Tak czasami jest.
http://suwaczek.com/20090905040820.png http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqyx8dzy726s9y.png Edytowane przez idzia111 Czas edycji: 2013-05-21 o 09:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4129 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4130 |
Zakorzenienie
|
A co do mleka matki, to wiadomo jest ono dobre i na pękające brodawki podobno rewelacja. Ale tak sobie pomyślałam jaką trzeba by mieć mleczarnię, żeby stosować je jeszcze na dziecko zamiast kosmetyków.
![]()
#4131 |
Zakorzenienie
|
Odp: W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2013 cz
Anulka, ja biore wszystko; ciuszki, kocyki, reczniczki itp.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#4132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Trzymam kciuki za zdrówko! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4133 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Odpoczywaj! ![]()
![]() |
#4134 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2
Odnośnie skurczy, to odkąd biorę Magne B6 3x2 dziennie to brzuch przestał mi się stawiać. Może za mało magnezu bierzecie?
Oliath kup sobie jeszcze wodę Jana, ona dobrze robi na nerki.
#4135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() czerwony baloniku jesli masz goraczke to koniecznie do lekarza, najlepiej swojego prowadzacego. To jest grozne i musza Ci ja zbić.
http://suwaczek.com/20090905040820.png http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqyx8dzy726s9y.png Edytowane przez idzia111 Czas edycji: 2013-05-21 o 09:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4136 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4137 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wyobraziłam to sobie właśnie ![]()
![]() |
#4138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Małgosia http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay39l1xn26m.png Alicja http://www.suwaczki.com/tickers/km5sgu1rvw46h6aq.png Edytowane przez mela1234 Czas edycji: 2013-05-21 o 09:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4139 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
[1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;40909054]witam się z rana!!! trzymam kciuki za wizyty i gratulacje rozpoczętych tygodni !!!! ![]() ![]() ciężki temat... musisz z nim powaznie porozmawiać, czy lubi swojego synka, czy lubi spędzać z nim czas, że jak teraz zaniedba albo nie odbuduje kontaktu z synem to niech się nie dziwi że mały nigdy do niego z niczym nie przyjdzie, bo w pewnym momencie sam zrozumie że tata go zlewa... to ciężkie tematy, dla Ciebie też... bo musisz sobie uzmysłowić i mu przedstawić fundamentalne podstawy dlaczego ktoś chce mieć dziecko... i dlaczego on chciał, chyba że nie... a oboje zdecydowaliście się na drugie? nie dawaj mu nikogo za przykład tylko uświadom jak tego jeszcze nie wie, że jest dla syna przykładem, że nie może zawodzić za każdym razem dziecka, że dzieci to bardzo przeżywają... no dużo by pisac... no chyba że nie da się z TZ szczerze porozmawiać a wtedy już niestety pomysły nie mam... ja parę takich rozmów z moim przeprowadziłam jak mały miał ok 2 lata, bo zaczął wymagać już większej uwagi, a TZ często nie miał czasu... trzymam kciuki ![]() ---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- a Leoś znów ma czkawkę ![]() zaczyna mi przeszkadzać moje żółwie tempo... wszystko robię 10 razy wolniej niż zwykle i idzie mi to jak po grudzie ![]() ![]() Jak sie go pytam czy on wogole kocha Mateusza to mowi ze tak ze przeciez go kocha. A jak mu tlumacze ze wlasnie przyjdzie taki czas ze wlasnie zda sobie z tego wszystkiego sprawe ale bedzie za pozno to wogole nie robi na nim to zadnego wrazenia. A niunio juz to widzi ze tata go ma gdzies bo nieraz sie mnie pyta to niestety musze ciagle tlumaczyc ze tata pracuje, musi cos pilnie zrobic albo ze jest zmeczony. Jemu wystarczy nawet jak przybiegnie do taty i szybko z emocjami opowie np. jak bylo w szkole a maz mimo ze sucho odpowie "dobrze" to niunio ma banana na twarzy ze wogole cos tata burknal. A co do spedzenia czasu z dzieckiem to jak czasem wieczorem go prosze o to zeby na nastepny dzien troche poswiecil uwagi Matiemu pogral z nim w pilke czy chociaz pobyl z nim w garazu i poodpowiadal na jego pytania - a co to a po co to - to on mi mowi ze dobrze, ze nie bedzie teraz nic robil tylko spedzal czas z dzieckiem. I wez tu z takim gadaj. To mu odpowiadam ze dopoki nie bylam w ciazy to przeciez takze pracowalam ale musialam pogodzis wszystko i padalam na pysk ale dawalam rade. Cytat:
Cytat:
Dawalam sobie rade sama i nie zauwazalam ze tak wogole to wychowaniem syna zajmuje sie tylko ja bo nie mialam czasu na takie obserwacje. A w naszych rozmowach zaczelo sie pojawiac drugie dziecko. Czasem mu mowilam ze jak zajde w ciaze to bedzie musial mi chociaz pomoc wlasnie w tej kwestii wychowania synka a on powtarzal ze damy sobie rade. I na pustych zapewnieniach sie skonczylo. Przypominam sobie ze do pewnego momentu to nosil Mateuszka na rekach i przytulal, calowal cieszyl sie. Ale to jak niunio byl malutki - tak do 3 roku moze. Nie wiem co sie stalo ale widze ze kazde moje slowo na temat tego zeby poswiecil synkowi troche czasu to dziala na niego jak plachta na byka. Moze chaotycznie sie czyta te moje wypociny i przepraszam Was dziewczynki za taki monolog slowny.. chociaz troszke mi lepiej bo sie wyzalilam...
![]() |
#4140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chwaliłaś się ciuszkami? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:43.