MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-25, 22:17   #91
kennedy
Zakorzenienie

Dot.: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Wystarczy, że kierowca będzie zwyrodnialcem i prymitywem, lub nie zauważy, co się dzieje w tylnym wagonie, albo będzie się bał zareagować. Albo nie będzie chciał zareagować.

W porwaniach, zgwałceniach i najczęściej także zabójstwach kobiet w Ciudad Juarez kierowcy autobusów także mają swój udział.
jeszcze w tym miesiacu byla taka sprawa. w autobusie w RIO de janeiro- byli ludzie. wszedl jakis ziomek, sterroryzowal ludzi bronia ( nie mam pojecia co to bylo ) i zgwalcil kobiete siedzaca z tylu autobusu. Przerazajaca sprawa.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 22:23   #92
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
jeszcze w tym miesiacu byla taka sprawa. w autobusie w RIO de janeiro- byli ludzie. wszedl jakis ziomek, sterroryzowal ludzi bronia ( nie mam pojecia co to bylo ) i zgwalcil kobiete siedzaca z tylu autobusu. Przerazajaca sprawa.
Tam to jest, tfu, pewna norma.

Przypomniało mi się, jak w Holandii w metrze typ zgwałcił 17-latkę. Wagon pełen ludzi, nikt dziewczynie nie pomógł. To się nazywa rozmycie odpowiedzialności, nie mam pytań.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 22:23   #93
giselle2504
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez krem_nugatowy Pokaż wiadomość
No tak, ale to, co naprawdę jest ciężko przeżyć, jest prawie zawsze gwałtem dokonanym przez mężczyznę. Raz znajomy mi się zwierzył, że chyba został zgwałcony przez kobietę. Jak zapytałam się, jak się z tym czuje, odparł: "No wiesz, byłem tak naćpany, że nie wiedziałem, co się dzieje. Laska była potwornym pasztetem, ale w sumie dało się znieść."
Traumy brak. Jest różnica.
Nigdy nie zrozumiem, jak to jest, że w tym wieku, przy takim szumie wokół homo i heteroseksualistów, tylu ludzi uważa, że gwałtu można dokonać tylko na osobie przeciwnej płci Btw dziewczyny już wcześniej opisały przypadki prawdziwych gwałtów dokonanych przez kobiety.
Stary 2013-05-25, 23:14   #94
201708160922
Konto usunięte

Odp: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?

Ja wlasnie mieszkam kolo takiej petli - na sporym uboczu. Jadac wieczorem tramwajem nigdy nie wsiadam do drugiego wagonu. Nie wszedzie sa kamery.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ----------

A tak w ogole, to jest niewiele miejsc, gdzie mozna uzyskac pomoc/wsparcie bedac ofiara przemocy seksualnej. Lekarze tez sa nieprzygotowani na takie przypadki.

201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 23:33   #95
_Marta_M_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Figula94 Pokaż wiadomość

W ogóle to straszne rzeczy tutaj piszecie, a o tych gwałtach na mężczyznach muszę chłopakowi powiedzieć, bo rozmawialiśmy o tym i się zastanawialiśmy i on twierdził, że jego zdaniem prawie (!) każdy by chciał być zgwałcony i by się cieszył...
Oj, ja trochę znam takich przypadków. Opisałam akurat ten dotyczący gwałtu na mężczyźnie dokonanym przez kobiety. Przypadek z Polski.

Ale sporo jest przypadków gwałcenia mężczyzn przez innych mężczyzn. Z tym, że w tym przypadku nie ma to często podtekstu typowo seksualnego jak w przypadku gwałtów na kobietach- prędzej jakaś taka potrzeba zdominowania? upokorzenia? choćby gwałty w więzieniach, gwałty podczas wojny (tu też jeśli chodzi o gwałty na kobietach). Ponoć Amerykanie w Wietnamie gwałcili małe dzieci i robi zdjęcia tych czynności. Nie wiem ile w tym prawdy bo raczej mówi się o wojnie w Wietnamie w inny sposób.

_Marta_M_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 23:41   #96
GrumpyCat
Wredny kotecek

Dot.: Odp: Dot.: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?

Cytat:
Napisane przez giselle2504 Pokaż wiadomość
Mnie bardziej martwi postawa współczesnych mężczyzn. A już teksty typu "gdybyś została zgwałcona, to bym Ci wybaczył", to ciosy poniżej pasa. Słyszałam też kiedyś, że facet podobno powiedział do kobiety, że gdyby została zgwałcona, to on by jej już nie dotknął
To akurat nie jest aż tak dziwne jak się głębiej nad tym zastanowić... Kobieta mimo że nie byłaby winna to dla jej partnera to może stanowić problem i pewną barierę bo jednak KTOŚ jej dotykał a nawet coś więcej... To siedzi głęboko w psychice. Tak mi się wydaje..
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-26, 00:00   #97
GuelderRose
Raczkowanie

Jeju, jesteśmy ludźmi,nie zwierzętami-tak samo faceci,nad swoimi instynktami normalny człowiek panuje.Inną sprawą jest też to ,że polskie prawo do tego nawet zachęcaw normalnym kraju gwałciciel by zdychał za kratami,a u nas są takie niskie wyroki. bosz...
GuelderRose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-26, 00:07   #98
krem_nugatowy
Raczkowanie

Cytat:
Nigdy nie zrozumiem, jak to jest, że w tym wieku, przy takim szumie wokół homo i heteroseksualistów, tylu ludzi uważa, że gwałtu można dokonać tylko na osobie przeciwnej płci Btw dziewczyny już wcześniej opisały przypadki prawdziwych gwałtów dokonanych przez kobiety.
Niestety ten rodzaj przemocy seksualnej pozostaje niekwestionowaną domeną mężczyzn, to miałam na myśli. Prawdopodobnie gwałt jest czymś, do czego kobiety są po prostu mniej skłonne, co nie znaczy, że się do tego nie posuwają. Jeśli chodzi o brutalność, to niestety u obojga płci zdarza się zaobserwować niewyobrażalne bestialstwo. Pobudki różne, agresorzy i ofiary różne, niemniej gwałt pozostaje rzeczą obrzydliwą i destruktywną.
Stary 2013-05-26, 00:10   #99
_Marta_M_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez GuelderRose Pokaż wiadomość
Jeju, jesteśmy ludźmi,nie zwierzętami-tak samo faceci,nad swoimi instynktami normalny człowiek panuje.Inną sprawą jest też to ,że polskie prawo do tego nawet zachęcaw normalnym kraju gwałciciel by zdychał za kratami,a u nas są takie niskie wyroki. bosz...

Co Ty w ogóle wygadujesz...

gwałty są w każdym kraju i akurat prawo ma tu mało do "gadania". A już na pewno nie zachęca, nikt nagrody nie dostanie za udowodnione zgwałcenie.

popatrz choćby za te ostatnio mocno nagłasnianie sprawy gwałtów w Indiach. To jest dramat, wątpię żeby u nas na taką skalę dochodziło do zbiorowych gwałtów np. na dziewczynie która sobie jedzie po prostu autobusem.

Edytowane przez _Marta_M_
Czas edycji: 2013-05-26 o 00:11
Stary 2013-05-26, 07:41   #100
czarna_maciejka
Wtajemniczenie

GG do czarna_maciejka

Cytat:
Ale ja nie ogarniam - czy taki gnój sobie nie zdaje sprawy, że bardzo łatwo go namierzyć i wsadzić do pudła? Przecież wystarczy, że policja skontaktuje się z ZTM i już będzie go mieć...
Tez mnie to zaskoczylo, przeciez gdy gwalci motorniczy/kierowca w swoim tramwaju/autobusie-okreslonej linii, o okreslonej godzinie i na okreslonej trasie-to jest praktycznie 100% szans, ze go zlapia.
A potem przyszlo mi do glowy to, co wyczytalam w necie gdy po swojej sytuacji szukalam informacji. Ze niektorzy uwazaja ze 'gwalt to niespodziewana przyjemnosc' dla kobiety. Moze tacy licza, ze sprawa nie zostanie zgloszona, albo groza ofierze?
czarna_maciejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-26, 11:12   #101
giselle2504
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
To akurat nie jest aż tak dziwne jak się głębiej nad tym zastanowić... Kobieta mimo że nie byłaby winna to dla jej partnera to może stanowić problem i pewną barierę bo jednak KTOŚ jej dotykał a nawet coś więcej... To siedzi głęboko w psychice. Tak mi się wydaje..
Niby tak, ale to tak jakby na zasadzie "towar macany należy do macanta". Ktoś jej dotknął, zrobił jej krzywdę, to ja już jej nie chcę. Oczywiście, że to bardziej skomplikowane niż się wydaje, ale jednak bardzo krzywdzące dla ofiary.

Co do motorniczych/kierowców itp. Wydaje mi się, że oni po prostu nie myślą o konsekwencjach, nie zastanawiają się nad tym czy ktoś ich złapie czy nie. Poza tym, jak widzą, że kobieta to taka cicha, szara myszka, to wydaje im się, że łatwo będzie ją zastraszyć.

Edytowane przez giselle2504
Czas edycji: 2013-05-26 o 11:14
giselle2504 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-26, 11:22   #102
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Niby tak, ale to tak jakby na zasadzie "towar macany należy do macanta". Ktoś jej dotknął, zrobił jej krzywdę, to ja już jej nie chcę. Oczywiście, że to bardziej skomplikowane niż się wydaje, ale jednak bardzo krzywdzące dla ofiary.
Z drugiej strony kolega wzmiankowany na poprzedniej stronie (ten od gwałtów na facetach) stwierdził, że gdyby ktoś zrobił to jego siostrze albo dziewczynie, to najprawdopodobniej stałby się nieprzewidywalny i sam wylądowałby za kratkami. Podejście, jakie przytaczasz, świadczy o przedmiotowym traktowaniu kobiety również przez partnera - jak rzecz; ktoś się już nią bawił, to ja nie chcę. A gdzie w tym wszystkim krzywda ofiary i empatia ze strony najbliższych?
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-26, 11:57   #103
_Mia
Zakorzenienie

Ja myślałam, że normalny facet ma odruch "o boże o boże! ktoś skrzywdził moją kobietę, ktoś dotykał to co moje, zabiję go!", a nie "inny widział cię nago. uprawiał z tobą seks. ja cierpię. to koniec między nami".
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-26, 13:12   #104
201708160922
Konto usunięte

Odp: Dot.: Odp: Dot.: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?

Cytat:
Napisane przez _Mia Pokaż wiadomość
Ja myślałam, że normalny facet ma odruch "o boże o boże! ktoś skrzywdził moją kobietę, ktoś dotykał to co moje, zabiję go!", a nie "inny widział cię nago. uprawiał z tobą seks. ja cierpię. to koniec między nami".
Ja tez. I na szczescie mieszkam z normalnym facetem.

201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-26, 15:15   #105
Blobby
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
a co worek pomoże jak trafisz na takiego kogo kręci kobieta w worku? nawet jak założysz strój kosmonauty to nie będziesz miała gwarancji że nie zostaniesz zgwałcona, bo dla zboczeńca wszystko będzie go zachęcało do gwałtu.

przerażające jest to że sporo ludzi zwala winę z gwałciciela na kobiety które padają ofiarami i to samo robią z dziećmi które padają ofiarami kapłanów.
Owszem,mogę i trafić na takiego,nie wykluczam takiej opcji. Dla faceta, który jest chory umysłowo nie będzie miało różnicy czy mam na sobie krótkie szorty, sukienkę bądź worek na ziemniaki.
Stary 2013-05-26, 16:40   #106
201705250955
Konto usunięte

Ja pamiętam, jak 2,5 roku temu wracałam sama o 1 w nocy z festiwalu. To było w Katowicach, w okolicach bodajże Francuskiej (wzdłuż parku) - z 2 km. Nigdy wcześniej się tak nie bałam (kilka osób sobie spacerowało, także z psami). Miałam ze sobą gaz pieprzowy, ale sobie uświadomiłam, że w tamtych warunkach nawet z gazem niewiele sama zrobię. Odtąd wolę jechać autobusem z 8 przesiadkami albo wziąć taksówkę, niż iść nocą samodzielnie po obcym mieście
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-26, 19:04   #107
pendraiw
Zakorzenienie

Ucinać penisy gwałcicielom! Zawsze byłam tego zdania.
Stary 2013-05-26, 19:29   #108
_Marta_M_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pendraiw Pokaż wiadomość
Ucinać penisy gwałcicielom! Zawsze byłam tego zdania.

I myslisz ze to by rozwiazalo problem?

Jest masa popaprańców którzy gwałcą PRZEDMIOTAMI.

No chyba że w ogóle im amputować wszystkie kończyny i penisy.

Ah tak, ale co z prawami człowieka

Stary 2013-05-26, 20:17   #109
Carmela_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Marta_M_ Pokaż wiadomość
I myslisz ze to by rozwiazalo problem?

Jest masa popaprańców którzy gwałcą PRZEDMIOTAMI.

No chyba że w ogóle im amputować wszystkie kończyny i penisy.

Ah tak, ale co z prawami człowieka
To nie są ludzie.Ja bym każdego gwałciciela,psychopatyczn ego mordercę humanitarnie usunęła.Humanitarnie,bo z korzyścią dla ludzi-nie będzie taki siedział w więzieniu jak darmozjad.Więzienie ma chyba na celu resocjalizację tak?Niektórych przypadków nie da się zresocjalizować i powinny być usuwane,a nie że siedzą na garnuszku państwa przez ileśtam lat,a potem mogą sobie wyjść za dobre sprawowanie albo ze względu na stan zdrowia.Zastrzyk i już jednego skrzywionego popaprańca mniej.

Gdybym była przywódcą państwa,wprowadziłabym takie porządki,że ludziom od razu przechodziłaby ochota na połowę rzeczy,które normalnie robią.Kodeks Hammurabiego był chyba najlepszym rozwiązaniem,ale należałoby go tylko troszkę odświeżyć i zaadaptować do nowoczesności.
Carmela_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-26, 20:37   #110
_Marta_M_
Zadomowienie

Gdyby to było takie proste jak Ci się wydaje to w każdym państwie byłaby kara śmierci

Stary 2013-05-26, 20:44   #111
Carmela_
Raczkowanie

Cytat:
Gdyby to było takie proste jak Ci się wydaje to w każdym państwie byłaby kara śmierci
I ja za karą śmierci jestem.Rządy za bardzo się cackają.Oczywiście tylko w przypadku sprawców,w których sprawie dowody są niepodważalne.
Stary 2013-05-26, 20:54   #112
charsi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Carmela_ Pokaż wiadomość
I ja za karą śmierci jestem.Rządy za bardzo się cackają.Oczywiście tylko w przypadku sprawców,w których sprawie dowody są niepodważalne.
Akurat w więzieniach z gwałcicielami czy pedofilami się nie cackają, więc nie wiem czy zakład karny to nie jest dla tych zwyrodnialców gorsze wyjście. Tylko żeby kary były surowsze, a nie rok w zawieszeniu na dwa lata z warunkowym zwolnieniem po dwóch tygodniach czy inne śmieszne wyroki.
charsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-26, 21:00   #113
Carmela_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez charsi Pokaż wiadomość
Akurat w więzieniach z gwałcicielami czy pedofilami się nie cackają, więc nie wiem czy zakład karny to nie jest dla tych zwyrodnialców gorsze wyjście. Tylko żeby kary były surowsze, a nie rok w zawieszeniu na dwa lata z warunkowym zwolnieniem po dwóch tygodniach czy inne śmieszne wyroki.
Tak,żeby żyli na garnuszku państwa.Nie wierzę że ktoś,kto był zdolny do gwałtu na niemowlaku,albo do torturowania drugiego człowieka,mógł się zresocjalizować.Nie przyda się już do niczego,a tylko obciąża państwo.
Stary 2013-05-26, 21:13   #114
_Marta_M_
Zadomowienie

Cytat:

Prosze Cie.... przeciez nie zamykaja pedofilów z najgorszymi oprychami.

Wychodzi taki potem na wolność i gwałci jeszcze więcej.

Co do kary smierci- ponoc przeprowadzono badania i okazało się że w stanach w których zniesiono kare smierci spadl odsetek przestepczosci

Stary 2013-05-26, 21:28   #115
charsi
Zadomowienie

Cytat:
Prosze Cie.... przeciez nie zamykaja pedofilów z najgorszymi oprychami.
No ale mówimy o polskiej rzeczywistości, a tutaj zakłady karne wyglądają jak wyglądają i często bandziory mieszają się z przestępcami mniejszego kalibru. Z resztą, takie informacje w więzieniach kto i za co siedzi roznoszą się bardzo szybko, również za pomocą strażników, jest nawet o tym film dokumentalny na YouTube jak tacy panowie są traktowani.

Cytat:
Tak,żeby żyli na garnuszku państwa.Nie wierzę że ktoś,kto był zdolny do gwałtu na niemowlaku,albo do torturowania drugiego człowieka,mógł się zresocjalizować.Nie przyda się już do niczego,a tylko obciąża państwo.
A to już inna kwestia, dla mnie też takie wydawanie pieniędzy i fundowanie ciepłej wodzy oraz jedzenia gwałcicielowi to chora sprawa. Ale nie ma się co łudzić, że w którymkolwiek państwie UE zgodzą się na wykonywanie kary śmierci, bo prawa człowieka itd... W takiej np. Norwegii bardzo dobrze działa system resocjalizacyjny i faktycznie niewielu przestępców wraca potem na kryminalną drogę, u nas ci co raz poszli do więzienia i odbyli karę w przerażającej większości szybko znowu do niego trafiają.
Stary 2013-05-26, 21:39   #116
Carmela_
Raczkowanie

Cytat:
Co do kary smierci- ponoc przeprowadzono badania i okazało się że w stanach w których zniesiono kare smierci spadl odsetek przestepczosci
Coś wątpię,żeby to miało szczególny związek z zniesieniem kary śmierci.Takie stawianie sprawy to manipulowanie faktami.

Cytat:
A to już inna kwestia, dla mnie też takie wydawanie pieniędzy i fundowanie ciepłej wodzy oraz jedzenia gwałcicielowi to chora sprawa. Ale nie ma się co łudzić, że w którymkolwiek państwie UE zgodzą się na wykonywanie kary śmierci, bo prawa człowieka itd... W takiej np. Norwegii bardzo dobrze działa system resocjalizacyjny i faktycznie niewielu przestępców wraca potem na kryminalną drogę, u nas ci co raz poszli do więzienia i odbyli karę w przerażającej większości szybko znowu do niego trafiają.

Prawa człowieka powinny być dla ludzi,a nie dla potworów w ciele ludzkim.
Stary 2013-05-26, 21:43   #117
charsi
Zadomowienie

Tak w odniesieniu do pedofilów w więzieniach:

http://www.youtube.com/watch?v=y6HUSxnjMe8
Stary 2013-05-26, 21:44   #118
_Marta_M_
Zadomowienie

Cytat:
No ale mówimy o polskiej rzeczywistości, a tutaj zakłady karne wyglądają jak wyglądają i często bandziory mieszają się z przestępcami mniejszego kalibru. Z resztą, takie informacje w więzieniach kto i za co siedzi roznoszą się bardzo szybko, również za pomocą strażników, jest nawet o tym film dokumentalny na YouTube jak tacy panowie są traktowani.

a wiesz co robią tacy faceci po przecweleniu i wyjsciu na wolnosc?

Cytat:
Coś wątpię,żeby to miało szczególny związek z zniesieniem kary śmierci.Takie stawianie sprawy to manipulowanie faktami.

Prawa człowieka powinny być dla ludzi,a nie dla potworów w ciele ludzkim.

Dopóki zdarzaja sie przypadki nieslusznego skazania ciezko bedzie kogokolwiek przekonac do wprowadzenia kary smierci.

To nie jest zadne manipulowanie faktami. Byla kara smierci i to wcale nie zmniejszalo przestepczosci. Warto sie zastanowic dlaczego

Nie ma zadnego slusznego rozwiazania niestety

Stary 2013-05-26, 21:50   #119
giselle2504
Rozeznanie

Cytat:
Z drugiej strony kolega wzmiankowany na poprzedniej stronie (ten od gwałtów na facetach) stwierdził, że gdyby ktoś zrobił to jego siostrze albo dziewczynie, to najprawdopodobniej stałby się nieprzewidywalny i sam wylądowałby za kratkami. Podejście, jakie przytaczasz, świadczy o przedmiotowym traktowaniu kobiety również przez partnera - jak rzecz; ktoś się już nią bawił, to ja nie chcę. A gdzie w tym wszystkim krzywda ofiary i empatia ze strony najbliższych?
Właśnie o to mi chodziło. Tylko, że niestety coraz częściej kobiety są w taki sposób traktowane. Przynajmniej tak mi się wydaje.
Na samym wizażu naczytałam się wątków, jak to biedny facet nie może sobie poradzić, bo jego dziewczyna ma za sobą doświadczenia seksualne, a przecież powinna być dziewicą i to z nim dopiero mieć ten pierwszy raz! I mam wrażenie, że to się przekłada na takie sytuacje jak gwałt. Tak jak napisałaś "ktoś się nią już bawił, to ja nie chcę".
Stary 2013-05-26, 21:54   #120
Carmela_
Raczkowanie

Cytat:
a wiesz co robią tacy faceci po przecweleniu i wyjsciu na wolnosc?

Dopóki zdarzaja sie przypadki nieslusznego skazania ciezko bedzie kogokolwiek przekonac do wprowadzenia kary smierci.

To nie jest zadne manipulowanie faktami. Byla kara smierci i to wcale nie zmniejszalo przestepczosci. Warto sie zastanowic dlaczego

Nie ma zadnego slusznego rozwiazania niestety
No właśnie dlatego zaznaczyłam,że kara śmierci powinna być zarezerwowana dla przypadków z niepodważalnymi dowodami.
Mogę też zestawić ze sobą dane w rodzaju:w tym roku padało mniej deszczu i urodziło się mniej dzieci.To znaczy,że deszcz wpływa na przyrost naturalny?No chyba nie.Wątpię,żeby to było powiązane,wygląda mi bardziej na zbieg okoliczności.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości