|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2341 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2013 cz.14!
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
I octeniseptem bedziecie przemywac pepuszki? hm.. ja niewiem wsumie nie gadalam jeszcze z tz o tym.. chodziaz Tz mowi do mnie ze imie po jego mamie,ale tego nie zrobie bo wtedy mi bedzie glupio do mojej mamie wiec albo wymyslimy jakies albo (co wlasnie siedowiedzialam:p od was) damy jedno,nie wiedzialam ze tak mozna :P Fajny ten soraya olejek-jutro tez do ros jade wiec kupię go.. i pare innych rzeczy. Ja jak ktoś chce miec buzke lekko zarumieniona bez smog i odciec na twarzy i szyji polecam chusteczki samoopalajace z vichy.. sa super.. ( smaruje sie nimi mniej wiecej raz na tydz,1,5 tygodnia...) Lecę niewiem za co mam sie wziąsc.. moze pozniej zrobie liste kosmetykow co kupic dla malej a tak to ogarne szafe i zaczne miejsce robic ... ale nie dokonca bo w weekend moze jednak wymalujemy eh.. |
|||
|
|
|
#2342 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2013 cz.14!
Cytat:
![]() wreszcie![]() Cytat:
![]() Super wyglądasz z brzusiem ![]() bardzo fajowa sukienka!!!! I kolor włosków ![]() Cytat:
MAcica świruje i ćwiczy... wreszcie ![]() tak
|
|||
|
|
|
#2343 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#2344 |
|
Zakorzenienie
|
Kupiłam na tablica.pl i to była jednorazowa aukcja, bo on był przez nią używany niby 2 razy. Jak dlam nie wygląda jak nowy
|
|
|
|
#2345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Modlę się o szybki poród.
|
|
#2346 | ||||
|
Zakorzenienie
|
SAMMI, wspolczuje nocki stresowej
ROXI, daj znac jak Wam wyszlo Cytat:
Cytat:
Cytat:
Po dwoch porodach w milych warunkach (przyjemny personel ), oba bez nikogo bliskiego i oba bez znieczulenia, swietnie rozumiem Marchewke i jej dosadne slownictwo - pomimo, ze ja akurat mialam chyba lekkie porody... w miare.I jestem jak najdalsza od wyszydzania dziewczyny wyobrazen o calej akcji, choc - relatywnie - moze mialabym "wieksze" prawo do tego niz kazda jedna pierworodka. Zycze Wam najpiekniejszych, najlzejszych porodow swiata i mam nadzieje nigdy nie czytac tu u nas podobnego opisu, jak Marchewkowy, ale prosze, nie nakrecajcie sie wzajemnie do takich wrednych komentarzy - najlepiej w ogole, a przynajmniej do czasu, az same urodzimy i bedzie dokladnie wiadomo, o czym mowa ![]() Odnosnie wrazen - bywaja mylace... moje w tej chwili jest np. takie, ze niektore z nas maja zal i za zle Marchewce zamieszczenie tego opisu, bo - nie wiem? - uswiadamia nam, ze i tak moze przebiegac porod?... Z tego co zapamietalam, jej bole trwaly 29 godzin. Mi by bylo wstyd oskarzac ja, ze przesadza, bo mozliwe, ze po 29 h meki dzielna, rozsadna Oliath sama podrgyzlaby sobie gardlo, zeby to sie tylko skonczylo. A bywa i tak, ze bol wreszcie sprowadza ludzkie dzialania do poziomu czystego instynktu, kiedy to metafizyczna wizja rozowego malenstwa w ramionach na koncu tej drogi jakos przestaje przynosic ulge, bo wydaje sie, ze ten moment po prostu nigdy nie nadejdzie.... Szacun i duzo cieplych zyczen dla Marchewki i innych kobiet, ktorych porody bardziej przypominaly horror niz piekny kamien milowy na sciezce zycia. Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;41018176] A jak się jeszcze ma przed sobą taki cel, jak danie życia małemu człowiekowi, to.. ja nie wiem, może jestem dziwna, ale ja się nie mogę doczekać porodu. I pisałam to już, ale 100000 razy bardziej boję się bólu przy kp, bo poród trwa kilka-kilkanaście godzin i potem już nic nie boli, a jednak przy kp mogą być dłuższe problemy. [/QUOTE] Kocham Lilo cala soba, ale gdyby to bylo mozliwe, odwlekalabym sam porod w nieskonczonosc Albo niech mnie ktos obudzi, ze tak powiem, na koncowych napisach z tego filmu
|
|
#2347 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2348 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też mam zmartwienie bo rodzice mojego tż są głuchoniemi i martwię się czy mała będzie słyszeć Ale jak na razie daje mi znaki, że chyba jednak słyszy bo jak kiedyś oglądałam film i nagle rozległ się strzał w tv to mała strasznie gwałtownie podskoczyła albo jak mieszałam kiedyś herbate dość głośno to mała mnie kopała więc jestem dobrej myśli i mam nadzieję że będzie wszystko ok Hej Mamusie Przyznam, że zaczęłam Was nadrabiać, ale nie dałam rady do końca bo za chwilę muszę się iść szykować do ginki na wizytę. Coś mnie ostatnio codziennie w szyjce pokuwa, a dzisiaj jeszcze dodatkowo w pachwinach. Może się coś zaczyna ruszać w stronę porodu ![]() A i jeszcze chciałam się pochwalić, że kupiłam dziś octenisept i sól fiziologiczną do oczek. Brakuje mi tylko pampersów i chusteczek nawilżanych Edytowane przez malinka0525 Czas edycji: 2013-05-27 o 15:29 |
|
|
|
|
#2349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2350 |
|
Zakorzenienie
|
Idzia, dzięki Tobie kupiłam flanelki taniej, we wzorek nad który polowałam jakiśczas licząc, że kupię taniej
|
|
|
|
#2351 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szybko zapominasz ![]() PS. Nie masz pożyczyć 500 zł? ![]() Cytat:
A co do babeczki z osiedla to bez wyczucia - jak większość społeczeństwa niestety... Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mnie tak naszło na niego z nienacka ![]() Cytat:
A Katarek kupię już teraz, bo chcę zamówić na allegro. Czytałam, że u tak małego dziecka katar szybko schodzi w dół i atakuje oskrzela. Nie jestem aż taką optymistką żeby liczyć na to, że Mały nie będzie miał katarku przez pierwszych kilka lat A nie chcę czekać na przesyłkę z allegro kilka dni w momencie, gdy on już będzie miał katar.
|
||||||
|
|
|
#2352 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry!!
Od rana dzielnie nadrabiam z przerwami, więc dopiero skończyłam. ale jestem szczęśliwa bo nareszcie dotarłam do końca i wszystko wiem co u Was ![]() Gratulujemy z Tymusiem wszystkich noworozpoczętych tygodni i trzymamy mocno kciuki za wizytacje ![]() Jeśli chodzi o spanie na konkretnym boku to ja się naczytałam w książkach, że należy spać na lewym bo podobno lepsze krążenie, dotlenienie i trawienie jeśli coś nam jeszcze zalega na żołądku podczas snu. Tymczasem w szpitalu nikt mi nie zwracał uwagi jak powinnam spać, miałam robione ktg 3 razy dziennie po 30-40 minut i wtedy mi zawsze kazali leżeć na plecach, jakoś dałam radę i dzielnie leżałam. Podczas każdego ktg miałam zadanie liczyć również ruchy Tymusia, i podczas tego leżenia na plecach nie robiło mi się słabo ani niedobrze, tymczasem teraz jak jestem w domu to jak położę się na chwilę na plecach to zaczyna mi brakować powietrza, dziwne uczucie ale brzuszek ciąży i chyba coś naciska. Zazwyczaj śpię przez większość czasu na lewym boku, nad ranem przewracam się na prawy bo zazwyczaj czuje drętwienie i lekki ból w biodrze i w kręgosłupie. My będziemy nadawać naszemu skarbowi dwa imiona i będzie Tymoteusz Bożydar. Drugie imię wybieraliśmy jak byłam w szpitalu, niestety niezbyt wiele pamiętam z tej rozmowy bo jeszcze byłam pod działaniem leków i kroplówek, jednak TŻ bardzo oponował za Bożydarem i się zgodziłam bo w naszej sytuacji to nawet można uznać że imię bardzo pasujące do okoliczności. Z moich dolegliwości to dziś znów boli mnie głowa, błędnik i oczy nadal się nie naprawiły więc praktycznie bez zmian. Powoli zaczynam tracić nadzieję, że coś się poprawi do rozwiązania, mam jeszcze ok 3 tygodnie na regenerację Mam nadzieję, że upłyną spokojnie i Tymoteuszek będzie grzecznie siedział w brzuszku i czekał na CC. Póki co cieszę się bo skurcze żadne mnie nie nawiedzają
|
|
#2353 |
|
Zakorzenienie
|
A co do Marchewki i jej opisu porodu- ja nie uważam by wyolbrzymiała czy panikowała. Każdy ma inne wyobrażenia i psychikę, a jej trafił się ciężki, długi poród i po prostu napisała co wtedy czuła. Niesprawiedliwie jest ją oceniać. Wiem jak bardzo człowiek może być oszołomiony przez ból i szpitalną atmosferę.
Nie jestem też "nakręcona" po przeczytaniu jej opisu-jestem mądrzejsza i bardziej świadoma, tego co może mnie spotkać na porodówce. U mnie w najbliżej rodzinie były same cesarki, więc nie mam skąd czerpać wiedzy... |
|
|
|
#2354 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2355 | ||
|
Zadomowienie
|
Żeby nie było ładnie poczytałam i co nie co ponadrabiałam
![]() Gratuluję nowych tygodni, widzę, że sporo ich dzisiaj ![]() Charlize ale masz psiaczka słodziaczka ![]() Cytat:
Cytat:
Humor mi się poprawił dzięki Wam ![]() Co do relacji Marchewki - ja uwielbiam kryminały i horrory i jakoś bardzo mnie jej opis nie przeraził Tzn widać, że było nieprzyjemnie, momentami strasznie ale ja tam tego nie przekładam zaraz na siebie, że u mnie tak będzie. Zresztą jakoś się spokojniej czuję po pobycie na oddziale patologii ciąży, tam też się zdarzały położne-demony ja tam zamierzam rodzić 2 h zresztą Co do imion - my nie mamy pierwszego ale drugie tak i będzie to imię Tżta czyli Kamil jeśli będziemy mieli w przyszłości córę to drugie imię będzie miała po mnie, Katarzyna krysia czadowe zdjęcie i piękni Wy, ładnie razem wyglądacie fiazo wreszcie l4 ita wreszcie l4 ![]() surka gratisowy lakier, fajnie ![]() idzia ja przeczytałam wypracowanie i całkowicie się zgadzam ) to dobry patent na oszczędzanie bo się właśnie nadbija takie moje zbudyniałe rozumowanie ![]() kathe pokaźny już brzuszek roxi dobrze babie powiedziałaś ![]() malinka matko już prawie koniec wyprawkowania, godzina zero coraz bliżej ![]() Ja chyba też idę pobzibziać ![]() AAA i jeszcze Wam chciałam napisać!!! dzisiaj gdy czekałam w kolejce na wizytę dwie dziewczyny (widać dobre koleżanki) rozmawiały o forum na Wizażu, jedna już urodziła i mówiła, że jest na kwietniówkach (chodziła do mojej gin bo ją kojarzę, teraz do gabinetu obok do endo szła) a druga na majowo-czerwcowych ![]() ![]() WIZAŻ JEST WSZĘDZIE
|
||
|
|
|
#2356 |
|
Wtajemniczenie
|
Brzusie.
Przeczytałam opis tego porodu Marchewki i powiem Wam, że no co? Urodzić musiała. Nie możemy liczyć na to, że każda położna to anioł, bo zdarzają się "demony" . Ogólnie też nie podobają mi się niektóre teksty. Jeżeli bym rodziła przed nią to nie chciałabym aby nazywała mnie "świnią". Jej poród jest po prostu porównany do masarni. My jesteśmy silne i nikt nas nie doprowadzi do rozpaczy
|
#2357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2358 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I chyba po prostu chcę wierzyć, że nie będzie tak strasznie. Nie chcę się nastawiać na najgorsze.Oli, a że długie i straszne porody się zdarzają to wiemy chyba wszystkie. Każda z nas oceni swój poród, a potem także ten opis jak będzie miała porównanie. Ja tak jak napisałam, chcę wierzyć, że mnie to nie czeka Ty masz, my jeszcze nie, więc zobaczymy co los przyniesie.Cytat:
|
|
#2359 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój gin ma tak na drugie i wg mnie jest bardzo "wymowne" w pozytywnym znaczeniu A Tymuś na pewno grzecznie poczeka |
|
|
|
|
#2360 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. W kazdym razie jezeli moj osobisty opis zabrzmial jak proba wysmiania sie z Marchewki, to przepraszam, na pewno nie to bylo moim celem
|
|
#2361 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do drugiego imienia - nie dajemy. Ostatnio mam w ogóle zwątpienie co do pierwszego imienia ... Od 18 tc mówimy do brzucha i o brzuchu "Kubuś" i trochę już mi się znudziło to imię Poza tym zawsze chciałam mieć syna Tomka![]() Póki co TŻ mnie "wspiera" i tak oto staram się ten kryzys zażegnać |
|
|
|
|
#2362 | |
|
Zakorzenienie
|
Słuchajcie, muszę ,a włąsciwie chce cos wytlumaczyc, zeby nie bylo ze jestem jakas znieczulona babką. Chodzi o ten opis porodu. Mnie chodzi o to, że kazdy inaczej odbiera pewnte sprawy, kazdy ma inny próg bólu (tu zgadzamy sie wszytskie). Niemniej jednak teksty porównujące ludzi do zwierząt itp. jakoś mnie oburzyły. To, że słyszymy jak inna kobieta krzyczy nie upoważnia nas do porównywania jej do świni. Jedna krzyczy, druga nie. Jeden poród trwa 2 godz., a inny 20 godz. Szkoda mi kobiet, które rodzą 20 i wiecej godzin, nie raz na koniec mając cc, niemniej jednak ten konkretny opis jest zbyt dosadny, mocny (no nie wiem jak to okreslić). Najlepszym dowodem na to jest to, że na naszym wątku na jego temat toczy sie żywa dyskusja. Przeciez czytałysmy i opisy wczesniejszych mam na majowych, marcowych i styczniowych. Różnie to się odbywało (jedne lżej drugie ciężej rodziły), ale taki opis (jak u majówek) daje poczucie (szczególnie kobietom ktore nigdy nie rodziły), że nie mają co liczyć na to, że ktoś potraktuje je jak człowieka.
Cytat:
|
|
|
|
|
#2363 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2364 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisała o wszystkim mocno i dosadnie, bo takie były jej odczucia, chciała się nimi podzielić. Może nawet taki naturalizm opisu pozwolił jej zrzucić z siebie trochę tej traumy |
|
|
|
|
#2366 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2367 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mnie koleżanka chciała zwerbować na lokalne, łódzkie forum ale tam taaakie nudy Hm, fajnie że macie w ogóle opcje imion ja tak sobie dzisiaj między skurczami o tej 4.00 rano pomyślałam, że jak dzisiaj się urodzi to nawet imienia nie będzie miał biedulek
|
|
|
|
|
#2368 | |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję za optymistyczny komentarz, podtrzymuje nadzieję, że jeszcze kiedyś będę normalnie funkcjonować
![]() Cytat:
|
|
|
#2369 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Cytat:
Pod spód na pewno ubiorę stanik sportowy - taki malutki topik, bo obecnie nie lubię bardzo mieć cycków na wolności ![]() Cytat:
Gratuluję pomyślunku i zazdroszczę tych min ![]() ![]() Cytat:
![]()
Edytowane przez Neni1984 Czas edycji: 2013-05-27 o 16:14 |
||||
|
|
|
#2370 |
|
Zakorzenienie
|
Kochane, ja rozumiem, ze nie mialyscie na celu jej obrazic czy urazic, ale jednak z cala pewnoscia obrazilyscie ja i urazilyscie jej uczucia, niestety... dlatego bardzo trzeba uwazac czasem, co sie komentuje i jak... ona tak samo jak my zyje w XXI wieku, jest swiadoma, pisze na Wizazu z innymi brzuchatkami... wiec skad niemadre podejrzenia, ze nastawiala sie na ptaszki, motylki i opere mydlana? Nastawiala sie tak samo jak my - na ogromny bol do zniesienia, szczesliwy final, maluszka na brzuszku. Ale ja przeroslo - tak samo, jak moze przerosnac kazda z nas, mnie rowniez. Tu nie ma regul ani zelaznych odnosnikow - a tym samym nie ma miejsca na jakikolwiek cien oceny, czy ktos przesadza czy nie.
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:11.

)

i wierzę już dziewczynom po porodach, które piszą, że tego nie da się z innymi bólami pomylić
Więc jej grzecznie, ale dosadnie powiedziałam, że to raczej nie było ani miłe, ani kulturalne. Coś tam zaczęła, że ona chciała tak żartem itd. Więc jej powiedziałam, że następnym razem zanim zażartuje, to niech się zastanowi czy komuś nie robi przykrości. Nie będę się babie tłumaczyć, że nie przytyłam, a schudłam, że tylko brzuch mi rośnie, bo g*wno jej do tego, ale po prostu oburzyło mnie chamstwo i już. Pewnie wyjdę na przewrażliwioną, cóż... Nie mieszkam z nią, nie musi mnie kochać, nie?
i mam mieszane uczucia. Z jednej strony rozumiem jej frustracje zwiazana z dlugim oczekiwaniem, zmeczeniem fizycznym, niepewnoscia i byc moze rzeczywiscie nachalnym podejsciem personelu. Z drugiej jednak - mialam wrazenie, ze czytam opis panikary, ktora myslala, ze porod wyglada tak jak w filmach - troche sztucznego potu, krzyk i po wszystkim
Nie chce jej osadzac, bo nie wiem co czeka mnie i jakie bede miala przemyslenia i osobiste przezycia, ale wyraznie mialam wrazenie, ze w jej opisie przewaza duza przesada
... nie byłam w stanie nawet calego przeczytac, nie ze strachu tylko z tego wrazenia, ze pisała go osoba, która myslala, ze poród łaskocze

Ale jak na razie daje mi znaki, że chyba jednak słyszy bo jak kiedyś oglądałam film i nagle rozległ się strzał w tv to mała strasznie gwałtownie podskoczyła albo jak mieszałam kiedyś herbate dość głośno