|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2013 cz.14!
Wstalam pól godziny temu a TZ jeszcze śpi
![]() Do pozna oglądaliśmy filmy a TZ z reka na moim brzuchu zachwycał sie kopniakami corki tak tymi nozkami przebiera ze TZ az podskakiwal ze strachu[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;41066391]Hej! Ja wstałam, odbębniłam szpital (w sensie mój domowy:P), ugotowałam TŻowi mannę z banankiem, potem budyń waniliowy (ja nie wiem, czemu w tym domu nie stoi jeszcze jakiś mój pomnik:P), zrobiłam śniadanie, zjadłam i nadrabiam. Dziś pewnie wszystkie będą się tulić z TŻami, więc będzie mało stron :P Ja chciałam jechać na cmentarz do babci, bo ma dzisiaj urodziny, ale leje jak z cebra i zobaczę po południu, co będziemy robić... Z krwi. Mój to w ogóle olewa cukrzycę, jestem pod opieką diabetologa i gin tylko się cieszy, że wszystko jest uregulowane. Ja bym chciała, żeby mi zaplanowali wyjście Artusia wcześniej :P Już się nie mogę go doczekać Tulcie się tulcie, tylko nie zapominaj o regularnych posiłkach! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] No należy ci sie pomnik ![]() Tez bym chciała mieć malutka juz w ramionach w 38/39 tc ale naczytalam sie ze wywoływanie porodu powoduje silniejsze skurcze niz normalne słyszałas coś o tym?A z regularnoscia posiłków kiepsko bo dopiero teraz zjadłam śniadanie w związku ze wstąpienia o 13
|
|
#3512 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2013 c
Dzięki Dziewczyny za propozycje prezentów! Podoba mi się ten z deską i nożem
Ja jeszcze dorzucam, na co wpadłam dziś: pudełko na herbatkę z przegródkami. Roxi - tulę i wiem, o czym piszesz. U nas jest finansowa masakra, a oczywiście wszystkie płatności do 10. i to w najsłabszym miesiącu, już się tu wczoraj skarżyłam, że spadły na nas finansowe plagi egipskie... Rocky ja Cię podziwiam z tym liczeniem ruchów. Ja jak się za to zabieram, to leń się poruszy łaskawie 3 razy, odechciewa mi się liczyć, a za godzinę się już dużo rusza, tylko ja wtedy nie pamiętam o liczeniu :P A poza tym nie umiem tego policzyć, jak on się przeciąga, bo nie wiem, kiedy się zaczyna ruch, a kiedy kończy ![]() W ogóle to właśnie wstałam z drzemi, zjadłam III śniadanie, zaraz ogarnę mieszkanie, wezmę prysznic i robię obiad. Ale leniwy dzień... Ale nie ma co wychodzić z domu na taką pogodę, nawet nie mam butów żadnych (bo same baleriny, o wiązanych butach już dawno zapomniałam, a sandałki na ślub to mi chyba będzie musiał TŻ zapinać). Cytat:
A co do regularności, noooo to Ci się należy po dupie! Przerwa między ostatnim posiłkiem a porannym nie powinna być taka długa, a pierwsze śniadanie powinno się jeść najpóźniej koło 8.30-9. A ogólnie posiłki co 2,5-3 godziny, bo przy cukrzycy ważne jest utrzymywanie stałego poziomu cukru we krwi i nie doprowadzanie do skoków. Ja jem z reguły tak: 7.30 - 9.30 - 12 - 15 - 18 - 20.30 - 23, albo 8 - 10 - 13 - 16 - 19 - 21 - 23. O 15 lub 16 obiad, pozostałe posiłki to śniadania/kolacje/podwieczorek, dużo warzyw oczywiście (nie jem już żadnego posiłku bez ogórka czy pomidora), no i same ciemności, żadnej białej mąki czy cukru. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3513 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2013 cz.14!
Widze ze dużo z was martwi sie o kasę...No to ja tez....
Przyjdzie nam kupic cała wyprawke z naszych comiesięcznych pensji ![]() Pisałam wam ze mieliśmy odłożone 10 tys na wyprawke i pozyczylismy znajomemu na "chwile"? No więc nadal nie oddal powiedział ze przelał na konto juz a na koncie nie ma. Minęły juz prawie 2 tyg od przelewu, noz kurcze ile idzie przelew zagraniczny TZ poprosił go o wysłanie potwierdzenia przelewu to powiedział ze pójdzie wyjaśnić to do banku.No i doopa z kasa. A mamy dla Mai: Część ubranek Wanienke Odciagacz mleka KONIEC
|
|
#3514 |
|
Zadomowienie
|
[1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;41065604]
Lemurki - mój synek też prawdopodobnie ma tą samą wadę, więc nie jesteś z tym sama teso,ciekawa jestem,czy lekarz sugerował Ci już jakąś formę leczenia ewentualnej wady serduszka ? Ja do tej pory usłyszałam jedynie enigmatyczne "trzeba załatać serce"i profilaktycznie nie wchodzę na związane z tym tematem strony w necie,bo pewnie w ogóle bym już spać nie mogła. |
|
|
|
#3515 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A może idź na konsultacje do kogoś innego?? Cytat:
|
|||||
|
|
|
#3516 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Dot.: Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;41070631]
Słyszałam, że wywoływany poród jest trochę inny, niż normalny, ale czy ja wiem, czy to nie jest mit... A co do regularności, noooo to Ci się należy po dupie! Przerwa między ostatnim posiłkiem a porannym nie powinna być taka długa, a pierwsze śniadanie powinno się jeść najpóźniej koło 8.30-9. A ogólnie posiłki co 2,5-3 godziny, bo przy cukrzycy ważne jest utrzymywanie stałego poziomu cukru we krwi i nie doprowadzanie do skoków. Ja jem z reguły tak: 7.30 - 9.30 - 12 - 15 - 18 - 20.30 - 23, albo 8 - 10 - 13 - 16 - 19 - 21 - 23. O 15 lub 16 obiad, pozostałe posiłki to śniadania/kolacje/podwieczorek, dużo warzyw oczywiście (nie jem już żadnego posiłku bez ogórka czy pomidora), no i same ciemności, żadnej białej mąki czy cukru. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] Kolderka i podusia zawsze mnie skuszą. Oboje z TZ uwielbiamy spać, mam nadzieje że Majeczka pójdzie w nasze ślady. ![]() Powiem ci ze mam problem z chlebem, bo w piekarni nie ma informacji o składzie na chlebie. Kupuje żytni ale czy może taki być to nie wiem ![]() ---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- En dobrze pamietam że bedziesz karmić mm? Jakie wybierasz na początek? Trochę o tym czytałam ostatnio, ale ile matek tyle ulubionych mlek....
|
|
#3517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie cackajcie się i powiedzcie, że przez niego nie macie z czego wyprawki kupić. Na pewno ma sumienie i go to ruszy.Mieliśmy niedawno podobny problem-pożyczyliśmy koledze 5 tys w grudniu i obiecał oddać do końca marca. W marcu poprosił o przedłużenie terminu do końca kwietnia, bo musi wziąć pożyczkę z banku żeby nas spłacić.... Pod koniec kwietnia zadzwonił, że "Yyyy nooooo wieeecieeee .... wziąłem tę pożyczkę, ale .... przegrałem tę kasę w kasynie" TŻ się wkurzył i powiedział, że nie wie jak on to zrobi, ale kasa jest potrzebna na wyprawkę i remont i dziecko nie zaczeka. No i oddał, pożyczył od kogoś .... |
|
|
|
|
#3518 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2013 cz.14!
Ja po żytnim mam bardzo ładne cukry, ale z chlebem jest loteria, jak czytałaś nasz słodki wątek, to pewnie sama wiesz...
Jeśli chodzi o mnie, to akurat ja nie mam wielkiego problemu z chlebem i mogę jeść różne rodzaje, ale niektóre dziewczyny na wątku długo szukały dobrego chleba - dopóki nie będziesz miał glukometru i nie sprawdzisz cukru, nic nie będziesz wiedzieć tak naprawdę. Ale zwykle w dobrych piekarniach są chleby pełnoziarniste (to ważne: nie wieloziarniste, bo one są z mąki pszennej z dodatkiem ziaren, a pełnoziarniste, bo wtedy są z mąki pełnoziarnistej), ja kupuję jednak różne: razowe, żytnie, a czasami i wieloziarniste właśnie Ale zawsze ciemniejsze i z ziarenkami. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3519 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
naprawdę nie mogę narzekać.Jedyne,co mi w tej chwili dokucza,to kłopoty ze snem,ale wydaje mi się,że to wynik życia w napięciu przez kilka ostatnich tygodni,kiedy to oczekiwaliśmy na wynik badań. Ojciec małego lemurka twierdzi złośliwie,że ciąża zwiększyła moje ADHD
|
|
|
|
|
#3520 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla nas serialem nr 1 jest Dexter Fajny jest też Fringe, ale bodajże III sezon już mnie irytował. Chirurgów obejrzeliśmy wszystkie sezony i teraz już lecimy na bieżąco, ale to jest serial zaklasyfikowany przez nas "do spania"-nawet jak przyśniesz i prześpisz 3 odcinki to jesteś nadal w temacie ![]() Przyjaciółki obejrzałam oba sezony i czekam na III Lekarze - jw. M jak Miłość oglądamy na bieżąco Prison Break polecam też Cytat:
![]() A daleko musisz jeździć do tego diabetologa? I dziwne z tym porodem .... Nie rozumiem za bardzo, czemu mieliby wywoływać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#3521 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;41070856]Ja po żytnim mam bardzo ładne cukry, ale z chlebem jest loteria, jak czytałaś nasz słodki wątek, to pewnie sama wiesz...
Jeśli chodzi o mnie, to akurat ja nie mam wielkiego problemu z chlebem i mogę jeść różne rodzaje, ale niektóre dziewczyny na wątku długo szukały dobrego chleba - dopóki nie będziesz miał glukometru i nie sprawdzisz cukru, nic nie będziesz wiedzieć tak naprawdę. Ale zwykle w dobrych piekarniach są chleby pełnoziarniste (to ważne: nie wieloziarniste, bo one są z mąki pszennej z dodatkiem ziaren, a pełnoziarniste, bo wtedy są z mąki pełnoziarnistej), ja kupuję jednak różne: razowe, żytnie, a czasami i wieloziarniste właśnie Ale zawsze ciemniejsze i z ziarenkami. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] Wlasnie wiem ze bez glukometru nic nie bede wiedzieć. Jutro dzwonię do tego szpitala zapytać kiedy diabetolog moze mnie przyjąć... Dużo bazuje z jedzeniem na tym co wy jecie (tak, czytam wątek słodkich mam ) ale wiem ze każda inaczej reaguje na dany produkt.Cytat:
On wie ze rodze dziecko w sierpniu, ale mam wrażenie ze jemu sie wydaje ze my mamy dużo kasy, No bo przecież to nie były pieniądze na życie tylko oszczędności....i wlasnie sobie uzmyslowilam ze on przecież nie wie na co te oszczednosci
|
|
|
#3522 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2
Cytat:
Bardzo poważnie rozważam enfamil bo ma wyjątkowo dobre opinie.. ale powiem szczerze, że dopiero zaczęłam zgłębiać tajniki tego wszystkiego na spokojnie i nie jestem w stanie Ci powiedziec juz teraz co wybiorę i co będzie smakować maluszkowi.A Ty nad jakimi się zastanawiasz? Odnośnie gościa, który pożyczył od Was kasę współczuję.. głupia sytuacja, a do tego zwleka z oddaniem pieniedzy, które teraz sa Wam tak bardzo potrzebne Ale nie martw sie- ja oprócz ciuszków i fotelika do samochodu nie mam praktycznie nic, a do tego poród wcześniejszy zagrażający
12.07.2013 o godzinie 18:42 wszystko nabrało sensu.. 3470g, 54cm
Edytowane przez enlevee Czas edycji: 2013-05-30 o 14:21 |
|
|
|
|
#3523 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;41070856]Ja po żytnim mam bardzo ładne cukry, ale z chlebem jest loteria, jak czytałaś nasz słodki wątek, to pewnie sama wiesz...
Jeśli chodzi o mnie, to akurat ja nie mam wielkiego problemu z chlebem i mogę jeść różne rodzaje, ale niektóre dziewczyny na wątku długo szukały dobrego chleba - dopóki nie będziesz miał glukometru i nie sprawdzisz cukru, nic nie będziesz wiedzieć tak naprawdę. Ale zwykle w dobrych piekarniach są chleby pełnoziarniste (to ważne: nie wieloziarniste, bo one są z mąki pszennej z dodatkiem ziaren, a pełnoziarniste, bo wtedy są z mąki pełnoziarnistej), ja kupuję jednak różne: razowe, żytnie, a czasami i wieloziarniste właśnie Ale zawsze ciemniejsze i z ziarenkami. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] Jak miałam praktyki na patologii ciąży, to większość cukrzycowych mam jadło chrupkie pieczywo wasa. |
|
|
|
#3524 |
|
Zakorzenienie
|
z seriali my mozemy polecic:
- Two and a half man (do momentu az Sheen'a wypieprzyli, bo z Kutcherem to nie ma juz wg mnie klimatu) - Dexter'a - Modern Family - Nip Tuck
|
|
|
|
#3525 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Do diabetologa mam jakieś 40km i do endo też, moze gdyby sie dało zgrać terminy razem to jeszcze ok, ale bywa z tym trudno. Poza tym w 9 miesiącu latem to pewnie wyprawa do mojego szpitala (5min drogi) na ktg będzie hardkorem
|
|
|
#3526 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- Cytat:
![]() Mi endo zaproponował, że za miesiąc mam zrobić TSH i telefonicznie mi powie jaką dawkę mam brać
|
|||
|
|
|
#3527 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo idzie tego na początku masę...myślałam o Bebiko lub Bebilon. Koleżanka chwalila NAN ale ono chyba drogie....Ooo widze ze tez masz jeszcze trochę do kupienia dla synka ![]() Cytat:
|
|
|
#3528 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
dogrzebałam sie do dokumentów całej procedury medycznej w takich przypadkach i jak chcesz wiedzieć szczegóły to daj znać... |
|
|
|
|
#3529 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zobaczę pózniej jak to będzie wyglądać. dla endo. Ja mam ostatnia wizytę 1 lipca---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ---------- TZ wstal lecę
|
|
|
#3530 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, czy kupujecie podporke do wanienki dla ulatwienia kapieli? Czy rzeczywiscie jest to duze ulatwienie? Czy to jest tylko taki chwyt marketingowy? Nie wiem czy sie na to kusic.
|
#3531 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będziemy kąpać na stole w kuchni. |
|
|
|
|
#3532 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jezeli chodzi o enfamil rozwazam go z tego wzgledu, ze ma dobra kalorycznosc i rzadko uczula, ale podejrzewam, ze wiekszosc mlek bede po prostu testowała na Beziku. Mleko dla takiego malca to jest srednio koszt 40zl/tydzien.. dla mnie zdzierstwem sa straszym te zupki gerber, które sie potem wprowadza i tutaj juz postanowiłam, ze kupuje dobry blender i bede to sama robiła, bo 3,50zł za jedną zupkę to bez jaj.. i to za mini słoiczek
|
|
|
|
|
#3533 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2013 c
Cytat:
Mowisz o stojaku do wanienki czy takich podporkach do srodka na dziecko?
|
|
|
#3534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mówię o stojaku do wanienki
|
|
|
|
|
#3535 |
|
Zadomowienie
|
Moze zle sie wyrazilam. Nie mam na mysli podstawki do samej wanienki, ale podporke dla dziecka, tak aby nie trzymac maluszka na rece, tylko na tej wlasnie podporce (nie znam wlasciwej do tego nazwy
).
|
#3536 |
|
Raczkowanie
|
Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2013 cz.14!
Tez kupujemy stojak na wanienke, bo kuchnie mam spory kawałek od łazienki a i temperatura pomieszczenia inna, dlatego nie na stole u nas bedzie
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3537 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My nie kupujemy
|
|
|
#3538 | |
|
Raczkowanie
|
Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2013 cz.14!
Cytat:
nie, to takiego trzymaczka miec nie bede. Poza tym mąż bedzie kapal, wiec zobaczę czy mu bedzie potrzebnaWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- U nas na SR tez odradzali te gąbki do kąpieli , a radzili kąpać trzymając w rece Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3539 |
|
Zakorzenienie
|
a, zapomniałam się pochwalić..wczoraj Tz pierwszy raz powiedzial cos do brzucha
![]() Jak odsłoniłam kołdrę zeby zobaczyc jak mały szaleje to oczywiscie spokój, a Tz do niego: - siedź tam k*rwa lepiej
|
|
|
|
#3540 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moze zaczne kapac normalnie na rece i zobaczymy jak to w praktyce bedzie wygladac. Zawsze mozna dokupic potem. No i chyba dziecko bezpieczniej czuje sie na rece, niz tak samo lezace w wodzie.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:05.

tak tymi nozkami przebiera ze TZ az podskakiwal ze strachu
słyszałas coś o tym?
bo dopiero teraz zjadłam śniadanie w związku ze wstąpienia o 13

Egh... teraz kontrola do końca ciąży co tydzień albo co 3 dni- okaże się w piatek.

Nie cackajcie się i powiedzcie, że przez niego nie macie z czego wyprawki kupić. Na pewno ma sumienie i go to ruszy.

Moze zaczne kapac normalnie na rece i zobaczymy jak to w praktyce bedzie wygladac. Zawsze mozna dokupic potem. No i chyba dziecko bezpieczniej czuje sie na rece, niz tak samo lezace w wodzie.