![]() |
#181 | |||
Konto usunięte
|
Dot.: UW, Finanse, inwestycje i rachunkowość
Cytat:
może nawet jeśli firmy mają w poważaniu uczelnię to jednak jakimś dziwnym trafem testy, rozmowy kwalifikacyjne przechodzą ludzie po dobrych państwowych uczelniach, a nie po WSB i innych prywatnych szkołach. odnośnie kierunku to się zgadzam - nawet niekoniecznie musi być ekonomiczny. Cytat:
poza tym Warszawa ma dużą przewagę jeśli chodzi o banki - w Katowicach siedzibę ma chyba tylko ING, a praktycznie cała reszta (poza mBankiem) jest w Wawie. Cytat:
no i zrobił się off-top ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No i fakt, zrobił się OT - już milczę. :P Edytowane przez Japanication Czas edycji: 2013-05-31 o 17:39 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Przyczajenie
|
Dzięki za wszystkie posty. Wezmę udział w rekrutacji do Warszawy, ale najpewniejsze miejsce mam we Wrocławiu na uniwersytecie ekonomicznym (patrząc na progi z ubiegłego roku), chociaż nie jest to szczyt moich marzeń... Niestety do Poznania nie mam szans- nie zdawałam historii ani geografii
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Raczkowanie
|
Jeśli będziesz miała pytania odnośnie UE we Wrocławiu to wal śmiało, tak się składa, ze studiuję tam FiR.
A może Bachelor Studies in Finance na UE we Wrocławiu. Program podobny do tego po polsku, ale szlifujesz język, bo wszystko jest po angielsku. Mam znajomych na tym kierunku i chwalą sobie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Zadomowienie
|
Poznań, Wrocław, Katowice, SGH - co to za różnica w sumie, jeden pies.
Cytat:
![]() |
![]() |
#186 |
Raczkowanie
|
Kierunek jest bezpłatny, certyfikatów też nie trzeba mieć. Osoba po maturze rozszerzonej z angielskiego spokojnie sobie poradzi. Jest tylko w czerwcu taka krótka rozmowa kwalifikacyjna, która jest jedynie formalnością.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Przyczajenie
|
Krzychu26-właściwie z nieba mi spadłeś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Raczkowanie
|
NE sobie odpuść, bo na tym wydziale jest dużo mniejszy nacisk na przedmioty ścisłe a za to dużo więcej kompletnie niepotrzebnych przedmiotów typu "geografia polityczna".
ZIF generalnie jest bardziej "ścisły", większy nacisk na praktyczne rzeczy, bodajże nawet jakieś tam akredytacje z wyróżnieniem ma, ale to jako ciekawostka tylko. Opcje masz według mnie dwie: -FiR na ZIFie -Bachelor Studies in Finance - powiem szczerze, że obycie z angielskim bardzo się przydaje, w szczególności w doradztwie gospodarczym, aczkolwiek ogólnie duże firmy wymagają bardzo dobrego angielskiego http://www.ue.wroc.pl/programs/710/p...n_english.html przejrzyj sobie. Jeśli BSiF u Ciebie odpada z jakiegoś powodu, to tylko FiR na ZIFie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Przyczajenie
|
Ok, dziękuję. Najprawdopodobniej będzie to właśnie FiR na ZIFie. A nad tymi studiami w języku angielskim muszę się zastanowić. Mój angielski chyba nie jest tak perfekcyjny... Matura rozszerzona, choćby była zdana na 100% nie odzwierciedla i tak umiejętności z języka angielskiego. Zastanawiam się tylko czy to szybko przychodzi, kiedy się obcuje z językiem non stop w szkole... Generalnie rozumiem, że jesteś zadowolony z tego uniwersytetu?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o poziom nauczania to jest przyzwoicie. Aczkolwiek wiadomo, że sama nauka to jest mało. Są dwa genialne koła naukowe zajmujące się rynkami finansowymi, więc jeśli interesujesz się tymi zagadnieniami i chcesz działać w tym obszarze to jak najbardziej jest duże pole manewru u nas na UE.
Generalnie najważniejsze i tak jest doświadczenie (czyli jak najwcześniej szukać praktyk) do tego działalność właśnie w kołach naukowych (w których możesz sobie wyrobić znajomości i baaardzo poszerzyć swoje umiejętności), no i konkursy organizowane przez duże firmy. Edytowane przez krzychu26 Czas edycji: 2013-05-31 o 18:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Sam napisałem angielski roz. bardzo ok, w dodatku zdarza mi się oglądać produkcje w oryginale czy amatorsko coś tłumaczyć, ale nie sądzę abym był w stanie płynnie się uczyć w tym języku. Wydaje mi się, że B2 to jednak za mało ( na takim poziomie jest angielski r. ). Fajnie, że bezpłatnie, ale progi to tam pewnie są wyśrubowane? Generalnie na katowickiej UE, też jest anglojęzyczny FiR, ale tylko na II stopniu ( podobno władze uczelni uznały, że zbyt dużo ludzi traktuje studia niefrasobliwie na I stopniu i angielska wersja jest dopiero na II - za to, aż w 2 wersjach, do wyboru - do koloru ), na I jest jakiś "International Business" ( płatny ), ale nie interesowałem się, co on dokładnie oferuje ( ale podobno przesiewy tam są jak stąd do Afryki ). Cytat:
![]() Ogółem - FiR na ZiF to dość pragmatyczny wybór. Cytat:
![]() |
![]() |
#192 |
Raczkowanie
|
Byłem na kilku wykładach po angielsku tak z ciekawości i spokojnie FCE starczy. Oczywiście są pewne specjalistyczne terminy, których trzeba się nauczyć, ale to nie problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Przyczajenie
|
Czyli wyścig szczurów na tych finansach
![]() Te studia po angielsku są jednak płatne. I to niemało- 2 500 euro. Japanication- dziękuję za rady. ![]() Edytowane przez Joannna94 Czas edycji: 2013-05-31 o 19:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Raczkowanie
|
2, 5k to cena dla osób z poza Unii Europejskiej, bo oni muszą płacić. Kierunek dla polaków jest bezpłatny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ważniejsze jest wybijanie się ponad grupę na samych studiach, natomiast studiowanie po angielsku to ułatwienie głównie z tego powodu, że potem łatwiej jest zdawać certyfikaty ( są tylko anglojęzyczne wersje ), ale to nie jest tak, że nie idzie tego przeskoczyć - ludzie raczej studiują FiR po polsku i dają rade. Kolejna sprawa to rynki - Wrocław, Katowice, Warszawa, Poznań - to są dobre rynki dla firowców, czy ogólnie ekonomistów. Czyli reasumując - na twoim miejscu wybrałbym, któryś z ekonomicznych uniwerków w w/w miastach, ewentualnie SGH w Warszawie i FiR na wydziale zarządzania, jeżeli czujesz się na siłach - możesz także spróbować angielskiej wersji, ale wtedy radziłbym douczyć się w wakacje tego angielskiego, szczególnie specjalistycznego słownictwa. Powodzenia. ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Raczkowanie
|
Z tym dobrym rynkiem dla firowców we Wrocławiu, Poznaniu i Katowicach to bym nie przesadzał
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Zadomowienie
|
Warszawa to wiadomy temat ( w końcu stolica ), o Wrocławiu i Poznaniu mówię bardziej ze słyszenia/szybkiego researcha, więc mogę nie mieć wiarygodnych danych. :P
Z Katowicami jest całkiem nieźle, KPMG i Deloitte często ogłaszają się na katowickim UE, mają także patronat nad pewnymi kierunkami wraz z innymi firmami ( NBP, TNS OBOP, Węglokoks S.A. ), obiegowa opinia twierdzi, że audyt/zarządzanie ryzykiem to standardowe dobre opcje w Katowicach, podobno controlling jeszcze lepiej. No i ogółem - to jest chyba gospodarczo jedno z najlepszych miast w Polsce, niektórzy odważnie twierdzą, że konkurencyjne nawet w stosunku do Warszawy ( zarobki nie są jakoś specjalnie niższe, a życie jest znacznie tańsze ), położone zresztą w najbogatszym województwie. Cytat:
W Katowicach można odnieść wrażenie, że ludzie albo nie wiedzą na co iść, albo kochają tą rachunkowość - wybiera ją jakieś 3/4 roku. Inna sprawa, że ta rachunkowość w Katowicach jest podobno wyłożona bardzo dobrze, w przeciwieństwie do matematyki z racji małej ilości godzin, ale ludzie mówią, że to jest spokojnie do przejścia, wystarczy się systematycznie uczyć. No, ale problem z pewnym przedmiotem to chyba domena każdej uczelni - przeglądałem forum wrocławskiego UE i ludzie tam pisali, że tamtejsza statystyka to jest po prostu pogrom. ![]()
Początkujący specjalista ds. bazodanowych, aczkolwiek porad w tym zakresie udzielam tylko na forach tematycznych pod innym nickiem, ew. na pw. Edytowane przez Japanication Czas edycji: 2013-05-31 o 22:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Raczkowanie
|
To ogólnie wiadomo, że ludzie idą tłumami na rachunkowość, bo większości nie interesuje corporate finance czy tematyka rynków finansowych. Inna sprawa, że ja pracować do końca życia w rachunkowości bym nie wytrzymał
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Aczkolwiek nie wiem, czy 16 h dziennie w BCG z uśmiechem na ustach będzie dobrym pomysłem na siebie...no, ale ewentualne praktyki w doradztwie mogą tylko pomóc. No i rzecz jasna - audyt jako spadochron bezpieczeństwa, wydaje mi się, że jest to w zasięgu każdego średnio ambitnego człowieka. ![]() @krzychu26 - a na specjalizacji "rachunkowość" wykładają też zarządczą, czy jednak standardowo trzeba podręcznik CIMA męczyć? Na katowickiej tego nie widzę, a Wrocław ma sylabus dla inteligentniejszych ludzi niż ja. ![]()
Początkujący specjalista ds. bazodanowych, aczkolwiek porad w tym zakresie udzielam tylko na forach tematycznych pod innym nickiem, ew. na pw. Edytowane przez Japanication Czas edycji: 2013-05-31 o 22:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
Z tego co wiem to chyba po wybraniu specjalizacji "rachunkowość i audyt" są jakieś zajęcia z zarządczej.
Co do audytu to zgadzam się w 100%. Jeżeli popatrzeć na zachód europy to widać, ze tam do audytu idą osoby raczej średnie i słabe. A w Polsce, nie wiadomo czemu audytor uważany jest za jakiś bardzo mocno prestiżowy zawód. Aczkolwiek to dobre miejsce na rozpoczęcie kariery, sporo osób, które były u nas na konferencjach zaczynało od audytu i wybiło się wyżej do innych działów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Przyczajenie
|
Tak naprawdę rynek pracy zależy często od nas samych i odrobiny szczęścia w życiu. Są takie osoby, które nie zależnie co by studiowały po prostu zawsze znajdą pracę
![]() P.S. Chciałam Was zachęcić do udziału w bezpłatnych webinariach. Uważam, że warto korzystać z takich możliwości: Nowe reguły ustalania terminów zapłaty http://www.altkomakademia.pl/webinar...rminow-zaplaty |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Raczkowanie
|
Dot.: Finanse Rachunkowość i Ubezpieczenia UW WZ
Zarejestrowane? Ciekawa jestem czy próg dużo spadnie... Bo na razie to mogę się z UW pożegnać niestety
![]()
![]() |
#203 |
Przyczajenie
|
teoretycznie zarejestrowalam sie wczoraj, ale nie licze na uw, ew zarzadzanie. saze, ze prog na pewno spadnie, matura w tamtym roku byla latwiejsza, (nie twierdze ze w tym roku byla na jakims poziomie hard) ale progi spadna, zreszta wmawiam sobie ze progi sa zawyzane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() wizaż 3ma kciuki ![]()
![]() |
![]() |
#205 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
nie dziękujemy! ![]()
![]() |
![]() |
#206 |
Przyczajenie
|
Finanse, rachunkowość i ubezpieczenia UW 2013/2014 - magisterskie
Witam serdecznie wszystkie Wizażanki!
![]() Czy są wśród Was osoby, które wybierają się w tym roku na Finanse, rachunkowość i ubezpieczenia na Wydziale Zarządzania UW? A może są wśród Was studentki tego kierunku? Mogłybyście przybliżyć, jak wygląda atmosfera na wydziale? Jak wygląda zaliczanie różnic programowych? Jakie przedmioty trzeba zaliczyć, jeśli ktoś ukończył studia I stopnia na innym kierunku niż FiR? Pozdrawiam serdecznie i zapraszam kandydatki i studentki do dyskusji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Raczkowanie
|
Dot.: Uniwersytet Warszawski studia II stopnia
Najprostszy dojazd do WZ to metrem na Służew, a potem autobusem pod Wydział z przystanku na przeciwko Landu
![]()
![]() |
#208 |
Przyczajenie
|
Już po strachu:
polski pp-77% mata pp-98%, pr-84% angielski-oba poziomy 94% Myślę, że do Wrocławia się uda. Nie wiem jak z Warszawą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Raczkowanie
|
myślę, że na UW jest realna szansa.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zadomowienie
|
Jak Warszawa to lepiej SGH niż UW.
Jak Wrocław to polecam FiR na WZ.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:54.