UW Finanse i Rachunkowość kto studiuje/ował? - ZBIORCZY - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-24, 20:25   #181
201607280909
Konto usunięte

Dot.: UW, Finanse, inwestycje i rachunkowość

Cytat:
Napisane przez Japanication Pokaż wiadomość
Jasne, pewnie sobie jeszcze MIT życzą?
Największe korpo mają nie tylko w głębokim poszanowaniu uczelnie, ale i także kierunek ( byleby był ekonomiczny ), a w jakieś dolnomieszczańskie firemki - nie warto uderzać, zresztą wątpię czy w tym co piszesz jest chociaż 10% prawdy, bo mam porównanie.
też mam porównanie - pracuję w jednej z firm big4 i w moim dziale (jakieś 150-200 osób), praktycznie nie ma ludzi po innych uczelniach niż wspomniane przeze mnie we wcześniejszym poście. są pojedyncze osoby z takich uczelni jak Uniwersytet Łódzki, PW. z prywatnych uczelni nie ma nikogo.
może nawet jeśli firmy mają w poważaniu uczelnię to jednak jakimś dziwnym trafem testy, rozmowy kwalifikacyjne przechodzą ludzie po dobrych państwowych uczelniach, a nie po WSB i innych prywatnych szkołach.

odnośnie kierunku to się zgadzam - nawet niekoniecznie musi być ekonomiczny.

Cytat:
Dobra napewno, czy najlepsza - polemizowałbym.
Śląsk to ciekawsza opcja dla firowców - dobre zarobki + niskie koszty życia, dużo korpo i pracy, w dodatku koszty życia można jeszcze bardziej obniżyć - w okolicach Katowic jest sporo tanich "sypialni".
Katowice, Wrocław i Poznań to bardzo dobre rynki dla FiRowców, ale mimo wszystko tam tych korpo jest o wiele mniej niż w Wawie.
poza tym Warszawa ma dużą przewagę jeśli chodzi o banki - w Katowicach siedzibę ma chyba tylko ING, a praktycznie cała reszta (poza mBankiem) jest w Wawie.

Cytat:
To akurat zależy od osoby.
Dyrektor banku to wygodna posada - dobra kasa ( bez rewelacji ale dobra, na śląsku rzekłbym że bardzo dobra - bo dochodzą niskie koszty życia ) i dużo wolnego czasu.
tylko, żeby dojść do tej posady trzeba kilka lat pracować na tych niższych stanowiskach, a wiadomo, że zarobki w bankach (oczywiście oddziałach) nie powalają.

no i zrobił się off-top wracając do tematu wątku - autorko, składaj papiery na WNE, bo moim zdaniem masz szansę się dostać nie jest to jakaś wielka szansa, ale myślę, że warto poświęcić te 80zł na rekrutację i spróbować
201607280909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-24, 20:51   #182
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
big4
Też mówię o Big4, Deloitte itd. - tam jest dużo ludzi z UE, czasami z UŁ, ale to nie ma znaczenia - i tak sprawdzą umiejętności, a te mają Ci, którzy robią coś na studiach, zamiast imprezować i nie mówię tu bynajmniej o mającej drugorzędne znaczenie nauce na studiach - a o konkursach/stażach czy działalności w kołach naukowych itp.

Cytat:
odnośnie kierunku to się zgadzam - nawet niekoniecznie musi być ekonomiczny.
No skoro nawet mogą tam pracować ludzie po filozofiach...

Cytat:
te 80zł
85 zł chyba.
No i fakt, zrobił się OT - już milczę. :P

Edytowane przez Japanication
Czas edycji: 2013-05-31 o 17:39
Japanication jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 14:59   #183
Joannna94
Przyczajenie

Dzięki za wszystkie posty. Wezmę udział w rekrutacji do Warszawy, ale najpewniejsze miejsce mam we Wrocławiu na uniwersytecie ekonomicznym (patrząc na progi z ubiegłego roku), chociaż nie jest to szczyt moich marzeń... Niestety do Poznania nie mam szans- nie zdawałam historii ani geografii Ale trzeba przyznać, że mają interesującą ofertę.
Joannna94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 15:27   #184
krzychu26
Raczkowanie

Jeśli będziesz miała pytania odnośnie UE we Wrocławiu to wal śmiało, tak się składa, ze studiuję tam FiR.

A może Bachelor Studies in Finance na UE we Wrocławiu. Program podobny do tego po polsku, ale szlifujesz język, bo wszystko jest po angielsku. Mam znajomych na tym kierunku i chwalą sobie.
krzychu26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 17:40   #185
Japanication
Zadomowienie

Poznań, Wrocław, Katowice, SGH - co to za różnica w sumie, jeden pies.

Cytat:
A może Bachelor Studies in Finance na UE we Wrocławiu. Program podobny do tego po polsku, ale szlifujesz język, bo wszystko jest po angielsku. Mam znajomych na tym kierunku i chwalą sobie.
A tam się chyba płaci za kierunek i trzeba mieć CAE, tak mi przynajmniej świta.
Stary 2013-05-31, 18:04   #186
krzychu26
Raczkowanie

Kierunek jest bezpłatny, certyfikatów też nie trzeba mieć. Osoba po maturze rozszerzonej z angielskiego spokojnie sobie poradzi. Jest tylko w czerwcu taka krótka rozmowa kwalifikacyjna, która jest jedynie formalnością.
Stary 2013-05-31, 18:12   #187
Joannna94
Przyczajenie

Krzychu26-właściwie z nieba mi spadłeś Zabrałam się za rejestrację, też startuję na FiR, ale teraz pojawia się pytanie- na którym wydziale? Od dobrych kilku godzin czytam o tych wydziałach i wciąż nie wiem tak naprawdę czym się różni FiR na wydziale nauk ekonomicznych od tego na wydziale zarządzania, informatyki i finansów...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-05-31, 18:19   #188
krzychu26
Raczkowanie

NE sobie odpuść, bo na tym wydziale jest dużo mniejszy nacisk na przedmioty ścisłe a za to dużo więcej kompletnie niepotrzebnych przedmiotów typu "geografia polityczna".
ZIF generalnie jest bardziej "ścisły", większy nacisk na praktyczne rzeczy, bodajże nawet jakieś tam akredytacje z wyróżnieniem ma, ale to jako ciekawostka tylko.

Opcje masz według mnie dwie:
-FiR na ZIFie
-Bachelor Studies in Finance - powiem szczerze, że obycie z angielskim bardzo się przydaje, w szczególności w doradztwie gospodarczym, aczkolwiek ogólnie duże firmy wymagają bardzo dobrego angielskiego http://www.ue.wroc.pl/programs/710/p...n_english.html przejrzyj sobie.

Jeśli BSiF u Ciebie odpada z jakiegoś powodu, to tylko FiR na ZIFie.
Stary 2013-05-31, 18:43   #189
Joannna94
Przyczajenie

Ok, dziękuję. Najprawdopodobniej będzie to właśnie FiR na ZIFie. A nad tymi studiami w języku angielskim muszę się zastanowić. Mój angielski chyba nie jest tak perfekcyjny... Matura rozszerzona, choćby była zdana na 100% nie odzwierciedla i tak umiejętności z języka angielskiego. Zastanawiam się tylko czy to szybko przychodzi, kiedy się obcuje z językiem non stop w szkole... Generalnie rozumiem, że jesteś zadowolony z tego uniwersytetu?
Stary 2013-05-31, 18:49   #190
krzychu26
Raczkowanie

Jeśli chodzi o poziom nauczania to jest przyzwoicie. Aczkolwiek wiadomo, że sama nauka to jest mało. Są dwa genialne koła naukowe zajmujące się rynkami finansowymi, więc jeśli interesujesz się tymi zagadnieniami i chcesz działać w tym obszarze to jak najbardziej jest duże pole manewru u nas na UE.

Generalnie najważniejsze i tak jest doświadczenie (czyli jak najwcześniej szukać praktyk) do tego działalność właśnie w kołach naukowych (w których możesz sobie wyrobić znajomości i baaardzo poszerzyć swoje umiejętności), no i konkursy organizowane przez duże firmy.

Edytowane przez krzychu26
Czas edycji: 2013-05-31 o 18:51
Stary 2013-05-31, 19:01   #191
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez krzychu26 Pokaż wiadomość
Kierunek jest bezpłatny, certyfikatów też nie trzeba mieć. Osoba po maturze rozszerzonej z angielskiego spokojnie sobie poradzi. Jest tylko w czerwcu taka krótka rozmowa kwalifikacyjna, która jest jedynie formalnością.
Szczerze mówiąc to wątpię.
Sam napisałem angielski roz. bardzo ok, w dodatku zdarza mi się oglądać produkcje w oryginale czy amatorsko coś tłumaczyć, ale nie sądzę abym był w stanie płynnie się uczyć w tym języku.
Wydaje mi się, że B2 to jednak za mało ( na takim poziomie jest angielski r. ).

Fajnie, że bezpłatnie, ale progi to tam pewnie są wyśrubowane?
Generalnie na katowickiej UE, też jest anglojęzyczny FiR, ale tylko na II stopniu ( podobno władze uczelni uznały, że zbyt dużo ludzi traktuje studia niefrasobliwie na I stopniu i angielska wersja jest dopiero na II - za to, aż w 2 wersjach, do wyboru - do koloru ), na I jest jakiś "International Business" ( płatny ), ale nie interesowałem się, co on dokładnie oferuje ( ale podobno przesiewy tam są jak stąd do Afryki ).

Cytat:
Matura rozszerzona, choćby była zdana na 100% nie odzwierciedla i tak umiejętności z języka angielskiego.
To działa tak samo jak CAE - odzwierciedla jak dobrze się wkuło klucz rozwiązywania zadań.
Ogółem - FiR na ZiF to dość pragmatyczny wybór.

Cytat:
Generalnie najważniejsze i tak jest doświadczenie (czyli jak najwcześniej szukać praktyk) do tego działalność właśnie w kołach naukowych i konkursy organizowane przez duże firmy. ]
Dodam, że takowe często są ogłaszane na stronach uczelni ( przynajmniej katowickiej UE, ale na innych też powinny być ), zalecam często przeglądać dział z ogłoszeniami.
Stary 2013-05-31, 19:04   #192
krzychu26
Raczkowanie

Byłem na kilku wykładach po angielsku tak z ciekawości i spokojnie FCE starczy. Oczywiście są pewne specjalistyczne terminy, których trzeba się nauczyć, ale to nie problem.
Stary 2013-05-31, 19:07   #193
Joannna94
Przyczajenie

Czyli wyścig szczurów na tych finansach
Te studia po angielsku są jednak płatne. I to niemało- 2 500 euro.
Japanication- dziękuję za rady.

Edytowane przez Joannna94
Czas edycji: 2013-05-31 o 19:10
Stary 2013-05-31, 19:12   #194
krzychu26
Raczkowanie

2, 5k to cena dla osób z poza Unii Europejskiej, bo oni muszą płacić. Kierunek dla polaków jest bezpłatny.
Stary 2013-05-31, 21:39   #195
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Joannna94 Pokaż wiadomość
Czyli wyścig szczurów na tych finansach
Te studia po angielsku są jednak płatne. I to niemało- 2 500 euro.
Japanication- dziękuję za rady.
Generalnie to zapamiętaj sobie jedno - uczelnia ma drugorzędne znaczenie ( ale najlepiej aby to był jeden z UE lub SGH - wtedy masz łatwy dostęp do staży/praktyk/konkursów, bo firmy lubią się ogłaszać na w/w uczelniach ), kierunek poniekąd też, aczkolwiek FiR to chyba najlepsza opcja z ekonomicznych, jak chcesz coś bardziej matematycznego - można też rozważyć ekonometrie lub AG.

Ważniejsze jest wybijanie się ponad grupę na samych studiach, natomiast studiowanie po angielsku to ułatwienie głównie z tego powodu, że potem łatwiej jest zdawać certyfikaty ( są tylko anglojęzyczne wersje ), ale to nie jest tak, że nie idzie tego przeskoczyć - ludzie raczej studiują FiR po polsku i dają rade.

Kolejna sprawa to rynki - Wrocław, Katowice, Warszawa, Poznań - to są dobre rynki dla firowców, czy ogólnie ekonomistów.

Czyli reasumując - na twoim miejscu wybrałbym, któryś z ekonomicznych uniwerków w w/w miastach, ewentualnie SGH w Warszawie i FiR na wydziale zarządzania, jeżeli czujesz się na siłach - możesz także spróbować angielskiej wersji, ale wtedy radziłbym douczyć się w wakacje tego angielskiego, szczególnie specjalistycznego słownictwa.

Powodzenia.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-31, 21:55   #196
krzychu26
Raczkowanie

Z tym dobrym rynkiem dla firowców we Wrocławiu, Poznaniu i Katowicach to bym nie przesadzał . Jest problem z praktykami we Wrocławiu i widzę to na swoim przykładzie. Szczególnie jeśli chodzi o coś naprawdę konkretnego jak M&A czy doradztwo gospodarcze. Jeśli chodzi o Wrocław to najwięcej opcji jest chyba po audycie i rachunkowości. Cała wielka czwórka ma biura audytu + kilka mniejszych audytorów. Ostatnio też Credit Suisse i BNY Mellon sporo ludzi po rachunkowości szukają.
Stary 2013-05-31, 22:17   #197
Japanication
Zadomowienie

Warszawa to wiadomy temat ( w końcu stolica ), o Wrocławiu i Poznaniu mówię bardziej ze słyszenia/szybkiego researcha, więc mogę nie mieć wiarygodnych danych. :P

Z Katowicami jest całkiem nieźle, KPMG i Deloitte często ogłaszają się na katowickim UE, mają także patronat nad pewnymi kierunkami wraz z innymi firmami ( NBP, TNS OBOP, Węglokoks S.A. ), obiegowa opinia twierdzi, że audyt/zarządzanie ryzykiem to standardowe dobre opcje w Katowicach, podobno controlling jeszcze lepiej.
No i ogółem - to jest chyba gospodarczo jedno z najlepszych miast w Polsce, niektórzy odważnie twierdzą, że konkurencyjne nawet w stosunku do Warszawy ( zarobki nie są jakoś specjalnie niższe, a życie jest znacznie tańsze ), położone zresztą w najbogatszym województwie.

Cytat:
ludzi po rachunkowości szukają.
A jak jest na wrocławskim UE ze specjalnością rachunkowość?
W Katowicach można odnieść wrażenie, że ludzie albo nie wiedzą na co iść, albo kochają tą rachunkowość - wybiera ją jakieś 3/4 roku.
Inna sprawa, że ta rachunkowość w Katowicach jest podobno wyłożona bardzo dobrze, w przeciwieństwie do matematyki z racji małej ilości godzin, ale ludzie mówią, że to jest spokojnie do przejścia, wystarczy się systematycznie uczyć.
No, ale problem z pewnym przedmiotem to chyba domena każdej uczelni - przeglądałem forum wrocławskiego UE i ludzie tam pisali, że tamtejsza statystyka to jest po prostu pogrom.

Czas edycji: 2013-05-31 o 22:19
Stary 2013-05-31, 22:24   #198
krzychu26
Raczkowanie

To ogólnie wiadomo, że ludzie idą tłumami na rachunkowość, bo większości nie interesuje corporate finance czy tematyka rynków finansowych. Inna sprawa, że ja pracować do końca życia w rachunkowości bym nie wytrzymał . Dlatego celuję w doradztwo transakcyjne
Stary 2013-05-31, 22:32   #199
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez krzychu26 Pokaż wiadomość
To ogólnie wiadomo, że ludzie idą tłumami na rachunkowość, bo większości nie interesuje corporate finance czy tematyka rynków finansowych. Inna sprawa, że ja pracować do końca życia w rachunkowości bym nie wytrzymał . Dlatego celuję w doradztwo transakcyjne
To podobnie jak ja - doradztwo strategiczne/controlling ( nawet mam idealną specjalizacje pod to do wyboru, no ale to tylko studia więc nadziei sobie wielkich nie robię ).
Aczkolwiek nie wiem, czy 16 h dziennie w BCG z uśmiechem na ustach będzie dobrym pomysłem na siebie...no, ale ewentualne praktyki w doradztwie mogą tylko pomóc.

No i rzecz jasna - audyt jako spadochron bezpieczeństwa, wydaje mi się, że jest to w zasięgu każdego średnio ambitnego człowieka.

@krzychu26 - a na specjalizacji "rachunkowość" wykładają też zarządczą, czy jednak standardowo trzeba podręcznik CIMA męczyć?
Na katowickiej tego nie widzę, a Wrocław ma sylabus dla inteligentniejszych ludzi niż ja.

Czas edycji: 2013-05-31 o 22:34
Stary 2013-05-31, 22:40   #200
krzychu26
Raczkowanie

Z tego co wiem to chyba po wybraniu specjalizacji "rachunkowość i audyt" są jakieś zajęcia z zarządczej.

Co do audytu to zgadzam się w 100%. Jeżeli popatrzeć na zachód europy to widać, ze tam do audytu idą osoby raczej średnie i słabe. A w Polsce, nie wiadomo czemu audytor uważany jest za jakiś bardzo mocno prestiżowy zawód. Aczkolwiek to dobre miejsce na rozpoczęcie kariery, sporo osób, które były u nas na konferencjach zaczynało od audytu i wybiło się wyżej do innych działów.
Stary 2013-06-06, 12:42   #201
Domikaj
Przyczajenie

Tak naprawdę rynek pracy zależy często od nas samych i odrobiny szczęścia w życiu. Są takie osoby, które nie zależnie co by studiowały po prostu zawsze znajdą pracę

P.S. Chciałam Was zachęcić do udziału w bezpłatnych webinariach. Uważam, że warto korzystać z takich możliwości: Nowe reguły ustalania terminów zapłaty

http://www.altkomakademia.pl/webinar...rminow-zaplaty
Domikaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-10, 17:17   #202
magdalenka101
Raczkowanie

Dot.: Finanse Rachunkowość i Ubezpieczenia UW WZ

Zarejestrowane? Ciekawa jestem czy próg dużo spadnie... Bo na razie to mogę się z UW pożegnać niestety

Studentka FRiU UW
magdalenka101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 10:30   #203
dupciaa
Przyczajenie

teoretycznie zarejestrowalam sie wczoraj, ale nie licze na uw, ew zarzadzanie. saze, ze prog na pewno spadnie, matura w tamtym roku byla latwiejsza, (nie twierdze ze w tym roku byla na jakims poziomie hard) ale progi spadna, zreszta wmawiam sobie ze progi sa zawyzane
dupciaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2013-06-11, 17:23   #204
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdalenka101 Pokaż wiadomość
Zarejestrowane? Ciekawa jestem czy próg dużo spadnie... Bo na razie to mogę się z UW pożegnać niestety
spokojnie, jeszcze nie masz wyników matury progi zawsze się wahają a i wynik z matury niejednokrotnie człowieka pozytywnie zaskoczyl

wizaż 3ma kciuki
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 18:19   #205
magdalenka101
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
spokojnie, jeszcze nie masz wyników matury progi zawsze się wahają a i wynik z matury niejednokrotnie człowieka pozytywnie zaskoczyl

wizaż 3ma kciuki
mam nadzieję, że tak będzie.
nie dziękujemy!

Studentka FRiU UW
magdalenka101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 16:42   #206
Inga_
Przyczajenie

Finanse, rachunkowość i ubezpieczenia UW 2013/2014 - magisterskie

Witam serdecznie wszystkie Wizażanki!

Czy są wśród Was osoby, które wybierają się w tym roku na Finanse, rachunkowość i ubezpieczenia na Wydziale Zarządzania UW?
A może są wśród Was studentki tego kierunku? Mogłybyście przybliżyć, jak wygląda atmosfera na wydziale? Jak wygląda zaliczanie różnic programowych? Jakie przedmioty trzeba zaliczyć, jeśli ktoś ukończył studia I stopnia na innym kierunku niż FiR?

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam kandydatki i studentki do dyskusji
Inga_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-20, 11:11   #207
kwaskowa
Raczkowanie

Dot.: Uniwersytet Warszawski studia II stopnia

Najprostszy dojazd do WZ to metrem na Służew, a potem autobusem pod Wydział z przystanku na przeciwko Landu

kwaskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2013-06-28, 22:11   #208
Joannna94
Przyczajenie

Już po strachu:
polski pp-77%
mata pp-98%, pr-84%
angielski-oba poziomy 94%
Myślę, że do Wrocławia się uda. Nie wiem jak z Warszawą.
Stary 2013-06-28, 22:46   #209
disaster21
Raczkowanie

myślę, że na UW jest realna szansa.
disaster21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-28, 23:09   #210
Japanication
Zadomowienie

Jak Warszawa to lepiej SGH niż UW.
Jak Wrocław to polecam FiR na WZ.

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości