|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4411 |
|
Zadomowienie
|
Odp: Złotóweczka do złotóweczki aż uzbiera się pół kiecki! PM 2014 cz. 13
Podpowiedzcie mi cos: u nas usługodawcy niby tez 100%odpłatności albo możemy się dogadać co do troszkę innego menu dla nich - chociaż uważam ze to chamskie, albo że nie wiem tylko część dan dla nich... Nie wiem jak to rozegrać?? Jakies pomysły??
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4412 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Złotóweczka do złotóweczki aż uzbiera się pół kiecki! PM 2014 cz. 13
Cytat:
cały dzień zmarnowałam, ide pisać tą cholerną pracę. Edytowane przez 201605100 Czas edycji: 2013-06-07 o 15:14 |
|
|
|
|
#4413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4414 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W umowie z zespołem mam zapis, że gwarantujemy im przynajmniej 1 ciepły posiłek, a oni będą dostawać normalnie jak goście taką samą ilość posiłków, więc powinno być ok. Poza tym oni już wielokrotnie grali w tej restauracji i byli zachwyceni jedzeniem, więc chyba im wystarczyło
Ciąża http://www.suwaczki.com/tickers/7470hqvkkbz2t44k.png Poród http://www.suwaczki.com/tickers/7470skjoll5khh75.png Edytowane przez niulka_1985 Czas edycji: 2013-06-07 o 15:21 |
|
|
|
|
#4415 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo nie doczytałam ![]() Jak będę to możemy się zgadać ![]() Cytat:
![]() A najgorsze gdy nie możesz usnąć po takim niespaniu ![]() TAK! I dziel się z nami gdzie i jaka rozkmina ![]() Cytat:
|
|
#4416 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Cytat:
Nie zapominajmy, że to jest ich praca i oni mnie mniej nie liczą bo darzą mnie sympatią
|
|
#4417 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Złotóweczka do złotóweczki aż uzbiera się pół kiecki! PM 2014 cz. 13
Kurcze, zaskoczyłyście mnie... mi się wydawało, że właśnie świadkowie (starości itp) są od tego by pomagać PM. Podam przykład z dwóch ostatnich wesel. Na jednym było przesympatycznie - jak czegoś brakowało wystarczyło powiedzieć świadkowi, rodzicom PM a oni już biegli by pomóc. Czasem sami z siebie podchodzili i pytali czy wszystko w porządku, czy niczego nie brakuje i do tego dobrze się bawili. Rozmawiałam z nim o tym później i z tego co mówili to dla nich to było naturalne. Bardzo dobrze wspominam tamto wesele, mimo, że znałam raptem trzy osoby
Na drugim PM i świadkowie siedzieli na "tronie" i mieli wszystkich w d.pie. Pomijam już fakt, że PM ze świadkową perfidnie obgadywały gości. ![]() Z tego co rozmawiałam ze znajomymi, które były świadkami, to raczej starały się jak najwięcej pomóc PM przed i w trakcie wesela. Było to dla nich naturale. Może co region to inne podejście ![]() Sama bym chciała by moim świadkom zależało na dobrym samopoczuciu gości w tym samym stopniu co mi. Myślę, że na brata tż możemy liczyć, nie wiem co z moją siostrą... Nie ukrywam, że uwielbiam jak po jakimś czasie po organizowanej przeze mnie imprezie słyszę, że moja była najlepsza z kilku ostatnich Robi mi się wtedy bardzo miło, że ktoś docenił starania ![]() edit: co do roznoszenia wódki to u mnie powinni robić to kelnerzy, a jak ktoś jeszcze będzie chciał to fajnie. Zamierzam wyznaczyć kogoś by pilnował czy na stołach jest wystarczająca ilość - może to być tata, świadek albo jakiś znajomy. Edytowane przez Kate Noir Czas edycji: 2013-06-07 o 15:45 |
|
|
|
#4418 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez alloffkowa Czas edycji: 2013-06-07 o 16:00 |
|
|
|
|
#4419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4420 |
|
BAN stały
|
My też płacimy 50%
|
|
|
|
#4421 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Kate Noir Czas edycji: 2013-06-07 o 16:12 |
|
|
|
|
#4422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
|
#4424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I jeszcze dowiedział się w żenujący sposób. TŻ powiedział rodzicom kogo chce za świadka, oni powiedzieli to ciotce (a mamie świadka). I siedzimy razu pewnego na imieninach i ciotka się wyrywa: (X TŻ, Y Świadek) "No X, powiedziałeś już Y? No powiedz! Poproś go już!" No i co było robić, musieliśmy go wtedy już poprosić...
|
|
|
#4425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To czemu bierzesz ją na świadkową? Ja nie wyobrażam sobie, żeby moja świadkowa miała tylko ładnie wyglądać.. oprócz wygladania ma też ze mną być, wspierać, podać chusteczke kiedy będzie potrzeba, pójść do toalety, pomóc przy sukni itd... z tego wzgledu na świadka nie biorę brata, bo wiem, że nie nadaje sie do takiego czegoś.. obawy mam jedynie co do świadka tża... bedzie nim kuzyn tża, który lubi sie bawić, ale tez lubi wypić...sugerowałam tżowi, zeby wybrał kogoś innego, ale jest nieugięty... trudno... to też nasz wspólny dzień i ja sama nie mgę decydować, tym bardziej że chodzi o świadka tża..
|
|
|
#4426 |
|
Zakorzenienie
|
Ja byłam świadkową na weselu kumpeli z jej strony znałam tylko rodziców, dziadków i z 2 ciocie. Starałam się jak mogłam, żeby żaden z gości nie odczuł i nie zorientował się, że nie jestem członkiem z żadnej rodziny. Kuzyn Pana Młodego do mnie podszedł i poprosił do tańca, nogi mi do tyłka wchodziły ale wstałam i poszłam tańczyć. W tańcu mi powiedział, że zawsze chciał zatańczyć ze świadkową ale nigdy mu się to nie udało. Przez całe wesele, nawet tańcząc zerkałam co jakiś czas na młodych czy czasem nie potrzebują mojej pomocy. Nie wychodziłam na dwór poplotkować bo wiedziałam, że jestem tak jakby w pracy. Kumpela która mnie wybrała na świadkową zaufała mi, przecież to był jej najważniejszy dzień w życiu i chciała żebym dołożyła wszelkich starań żeby niczym nie musiała się martwić. Tak też robiła moja siostra, ja byłam w euforii w czasie tego dnia, to ona trzeźwo myślała co trzeba zrobić, gdzie iść, co powiedzieć, kogo poprosić itp. Ja w pełni cieszyłam się tym dniem
|
#4427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my w sumie jeszcze nie myslelismy kogo wziac na swiadkow, pewnie nasze rodzenstwo, bo najblizsze mi kolezanki nie beda na moim weselu (jedna ma w ten sam dzien wesele, a druga musi isc na wesele kuzyna TZ-ta i bedzie tylko na poprawinach) z siostra TZ-ta mam dobry kontakt, wiec chyba ona
|
|
|
|
|
#4428 |
|
Zakorzenienie
|
Witam!
Projekt wypadł dobrze, dyrekcja nam podziękowała za przygotowanie ciekawego projektu. Ufff ![]() Dokładnie za rok o tej porze będę już w sukience i będziemy się zbierać do kościoła ![]() Teraz ogarniam pokój i czekam na TŻ Miłego dnia!
|
|
|
|
#4429 |
|
Zakorzenienie
|
U nas osobno się wybiera świadków i starostów. Poprosiłam mojego chrzestnego za starostę i co?? Powiedział NIE! Wypłakałam się co swoje a po rozstaniu z eks mężem mi powiedział "odmówiłem bo chrzestnego się nie prosi za starostę, chrzestny ma się bawić na weselu" mi szczena opadła
|
#4430 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- Cytat:
Możesz mi wytłumaczyć o co w tym chodzi bo to dla mnie zagadka Ojciec tż'a stawierdził, że u nich jest zwyczaj, że prosi się małżeństwo na świadków - co u mnie jest nie dopuszczalne. tj teściu sam chciał mi wybrać tych świadków (nie muszę wam mówić co o tym sądzę )
|
||
|
|
|
#4431 | |||||||
|
Blond forever!
|
Cytat:
Cytat:
Słyszałaś o wypadkach na drodze? Równie dobrze można by nie jeździć autem bo codziennie na drodze ginie kilkadziesiąt osób. Cytat:
A niegrzeczne dzieci? Kolejny powód dla czego ich na takich imprezach być nie powinno. Za dzieci odpowiedzialni są rodzice, nie mam zamiaru przejmować się na własnym ślubie jak się mają/bawią dzieci. Równie dobrze dziecko może złapać za kieliszek z wódką i wypić i co? Nie stawiać wódki na stole, bo dzieci? Cytat:
![]() Na świadkowanie w Kościele. Ale niekoniecznie wiedział o innych dodatkowych obowiązkach. Cytat:
![]() A czy świadek roznosi u Was tylko wódkę? Czy napoje też? Jeżeli tak to mu współczuję. My wynajmujemy osobnego kelnera z restauracji, który będzie się zajmował tylko wódką i właśnie napojami, bo nie mamy ich w cenie. Cytat:
![]() Cytat:
Jeżeli na świadków bierzemy osoby, które same z siebie lubią pomagać, czuć się za coś odpowiedzialne - to ok. Ale można zminimalizować ich zadania tak, aby czuli się takimi samymi gośćmi jak inni
Edytowane przez Blondi2989 Czas edycji: 2013-06-07 o 16:56 |
|||||||
|
|
|
#4432 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja mama miała 9 rodzeństwa, tata 6-cioro. Do tego najstarszy brat mojej mamy ma 6 dzieci, a następny 10 Reszta rodzeństwa już w miarę normalnie 1,2 lub 3. Dodam jeszcze tylko, że jestem najmłodsza z kuzynostwa od strony mamy więc praktycznie wszyscy założyli już swoje rodziny. A dzieci najstarszych kuzynów są tylko 2 lata młodsze ode mnie Początkowo chcieliśmy zmieścić się w 130-140 os., ale ostatnio lista sięgnęła 155 os. I to już raczej ostateczna liczba, mam nadzieję że nie będziemy zmuszeni robić już żadnych cięć (bo to są już naprawdę osoby najbliższe z najbliższych) KaEs i pomysł z koszyczkami ratunkowymi. Ogólnie uważam, że to fajne rozwiązanie, a co się w nim dokładnie znajdzie to już sprawa indywidualna i do uzgodnienia ![]() Niulka a skąd jesteś? tak dokładniej troszkę jeśli mogę wiedzieć, bo widzę, że też Kujawy alofkowa o co ta rozprawa? Bo chyba coś przegapiłam... Co do rozdawania zaproszeń, to myślę że my ślubując w połowie sierpnia zaproszenia będziemy rozdawać w połowie maja ewentualnie czerwcu, bo w połowie lipca chciałabym mieć już potwierdzenie od wszystkich, żeby uniknąć niepotrzebnej nerwówki. Poza tym jak pisała KaEs już przy rozdawaniu zaproszeń zrobimy wstępną orientację. Wiadomo tym, którzy z racji załatwienia sobie na ten czas urlopu muszą wiedzieć o weselu wcześniej to powiemy już na początku przyszłego roku (chociaż w zasadzie większość takich osób już o tym wie Na sali ostateczną ilość osób będziemy podawać na 1,5 tyg. przed weselem. Docik odnośnie transportu to ja też ostatnio się tutaj nad tym zastanawiałam. Kilka dziewczyn było za tym że mam na salę za daleko, bo ok. 27 km. od Kościoła (ale najbliższa sala od Kościoła jest dopiero ok 19 km.) więc powinnam transport zorganizować. Ale jak już pisałam w dzisiejszych czasach w każdej rodzinie jest przynajmniej jeden samochód, na dodatek nikt zarówno z mojej rodziny jak i z rodziny Tż nigdy nikomu tego nie organizował. Kuzyni ślubowali w tym samym Kościele, do sali mieli 23 km., transportu nie organizowali i nikt nie miał problemu z transportem. I właśnie boję się też sytuacji opisanej przez Ciebie jaki i przez Dotkę, że organizacja busa to strata kasy bo później i tak wszyscy jada swoimi autami. Cytat:
i do roznoszenia wódki koszyk jak znalazł, a brat Tż później tylko to potwierdził. I nie padło żadne pytanie ze strony PM czy Tż się zgadza. Cytat:
U nas na sali też raczej obsługa nie zajmuje się roznoszeniem alko. W sumie ta dodatkowa osoba do roznoszenia -też nie głupi pomysł. My za usługodawców płacimy 50% więc nie taki straszny koszt, a jakby nie było to" kawał porządnej roboty". I zgadzam się z dziewczynami w kwestii odpłatności za usługodawców. Pysia zdrowia! Edytowane przez aneczka25057 Czas edycji: 2013-06-07 o 19:23 |
|||
|
|
|
#4433 |
|
Zakorzenienie
|
eh, mam dooooooła, oddałam koteczki moje, bękarciki
została mi tylko stara kotka ((---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- aneczka25057 o alimenty |
|
|
|
#4434 |
|
BAN stały
|
Alloffkowa pomyśl sobie, że teraz będą jak jedynacy rozpieszczani
![]() A ja włączyłam sobie Przeminęło z wiatrem i prasuję ![]() Postanowiłam jutro z rana pokazać teściowej moje fioletowe bucisze do ślubu Wracam do żelazka
|
|
|
|
#4435 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie smutaj
|
|
|
|
|
#4436 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie wódkę będą roznosić kelnerzy. W ogóle się nie boję czy będą ją podkradać, bo my mamy wykupiony pakiet z alkoholem, że jest bez ograniczeń przez całe wesele, więc się w ogóle nie martwimy czy zabraknie czy nie
))
|
|
#4437 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
piąteczka chociaż u mnie by było dośc ciekawe zestawienie ![]() Cytat:
) więc jakieś poszczególne pozycje można wypisać, na która mniej więcej godzinę planujemy podać Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
kapke nadrobiłam, jutro mnie cały dzień nie ma bo jadę najpierw na egzamin z angielskiego a później na wieś do znajomych na cały dzień i znów kozy będę karmić a dzisiaj padam na twarz a wypadałoby coś z tego angielskiego poczytać
|
|
#4438 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ja to bym nawet nie chciała, żeby to świadkowa robiła, wolałabym chyba tża
|
|
|
#4439 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tamponu.... nie wyobrażam sobie tego nie ważne jak blisko byłabym z PM to bym się nie zgodziła.
|
|
|
|
|
#4440 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- wyżalę się wam... jak niektóre z was gdzieś zauważyły pracuję na recepcji różny element do nas przyjeżdza, ale dzisiaj to witki mi opadły do samej ziemi i nie wiem co zacząć zbierać Przychodzi kobieta, mówi, że w pokoju ciepłej wody nie ma. Ok, zdarza się, awaria czy coś, sprawdzam u mnie w kibelku służbowym - ciepła jest. Poprosiłam kolegę żeby poszedł i sprawdził. Wraca po 5 minutach i robi facepalm... Okazało się, że kobieta (no nie jakaś młódka, taka 25 do setki) odkręcała tylko kurek z niebieską naklejką
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:40.

W umowie z zespołem mam zapis, że gwarantujemy im przynajmniej 1 ciepły posiłek, a oni będą dostawać normalnie jak goście taką samą ilość posiłków, więc powinno być ok. Poza tym oni już wielokrotnie grali w tej restauracji i byli zachwyceni jedzeniem, więc chyba im wystarczyło

Nie zapominajmy, że to jest ich praca i oni mnie mniej nie liczą bo darzą mnie sympatią

Reszta rodzeństwa już w miarę normalnie 1,2 lub 3. Dodam jeszcze tylko, że jestem najmłodsza z kuzynostwa od strony mamy więc praktycznie wszyscy założyli już swoje rodziny. A dzieci najstarszych kuzynów są tylko 2 lata młodsze ode mnie
i pomysł z koszyczkami ratunkowymi. Ogólnie uważam, że to fajne rozwiązanie, a co się w nim dokładnie znajdzie to już sprawa indywidualna i do uzgodnienia
i do roznoszenia wódki koszyk jak znalazł, a brat Tż później tylko to potwierdził. I nie padło żadne pytanie ze strony PM czy Tż się zgadza. 
nie smutaj