|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1651 | |||||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
Cytat:
Ja probowalam dawac misia do spania... no i za każdym razem misio ladowal poza lozeczkiem.A co do pokazywania charakterow... moja to samo. I jestem pewna, obserwując jej zachowanie, ze rozumie co oznacza zwrot "nie wolno". Na początku był placz, szloch, kladla się na ziemi, ale u mnie nie było zmiłuj . W końcu zrozumiala, ze takim "placzem" nic nie wymusi i teraz jak cos sie jej nie podoba to tylko chwile pokrzyczy i koniec. Staram sie tez wtedy czyms innym ja zajac. Specjalnie wstawiłam w nawias slowo placz, gdyż zauwazylam, ze to czasami był placz bez lez i jak ona myslala, ze nikt jej w danym momencie nie widzi to CUD! Dziecko nagle przestawalo plakac, a jak znowu mnie gdzies zauwazyla to znowu placz i tak w kolko :P Ogolnie mam grzeczne dziecko, ale tez bardzo charakterne, które wie czego chce i czasami bywa ciazko :P Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Cytat:
Super z tym wolontariatem. Moja siostra rozgląda sie za jakims, chce wyjechać. Najbardziej chciałaby Francje lub Hiszpanie bo tam ma tez dużo znajomych. Gdzies skladala już podania, miałaby sie opiekować i pomagać w nauce dzieciom. W ogole tak jej zazdroszcze, w lipcu jedzie na 10 dni do Paryza. Udalo jej sie kupic jakiś bilet w promocji, a nocleg ma za darmo bo jedzie do swojego dobrego znajomego. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi w sprawie snu Nie mogę narzekac na Oliwe... bo najgorzej nie jest, w nocy jak sie obudzi to zazwyczaj usypia sama ( trzeba jej tylko podac smoczka lub sama sobie bierze, kladzie sie i spi dalej), ale czasami chciałabym, żeby potrafila zasnąć beze mnie. Tak mysle, jak będę musiala jej kiedyś oduczyć smoka to wtedy będzie tragedia...
|
|||||
|
|
|
|
#1652 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
Cytat:
![]() u nas różnie z zasypianiem - czasem pada przy butli - tak jak np dzis bo nie spała cały dzień od 10 rano! ale nie podoba mi sie to rozwiązanie ze wzgl na ząbki... jak usypia sama to czasem szybciutko a czasem siedzę nawet godzine, głaszczę, smeram, na chwile wychodze i w koncu jak sie porzadnie pokreci i pomarudzi to usnie. nigdy nie zostawiam jej placzacej samej. nie mialabym serca... |
|
|
|
|
|
#1653 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja usypiam ostatnio tak, że sadzam sobie Sebę na kolanach przodem do mnie, on opiera główkę na moim biuście i tak mu śpiewam kołysanki i lekko się bujamy. Przeważnie zasypia w ciągu 5 min, nawet krócej. Usypiam tak zarówno w dzień jak i na wieczór. Jak go za wcześnie odłożę do łóżeczka (zanim jeszcze zaśnie) to zaczyna się tak masakrycznie wiercić, że od tego wiercenia się budzi i wstaje i po spaniu ![]() My śpimy w jednym pokoju i jest OK. Cytat:
Jak się dowiesz czegoś ciekawego to daj znać ![]() Perse trzymam kciuki, żebyście szczęśliwie dotrwali do porodu ![]() Anulka, Stokroteczka dużo zdrówka dla Waszych dzieciaków
|
||
|
|
|
|
#1654 |
|
Zadomowienie
|
wszystkiego najlepszego dla Wojtusia i Dawidka STO LAT
![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ---------- stokroteczko:dużo zdrówka dla Paulinki;*
|
|
#1655 |
|
Wtajemniczenie
|
http://www.sztukaodzywiania.pl/aktua...a-pomoca-diety
Jest na pierwszej stronie ![]() Dla Wojtusia, Dawidka i Adasia moc buziaków i życzeń zdrowia i radości! ewus, pewnie nie masz głowy i czasu na forum, ale dla Ciebie i Twojej rodziny jeszcze dużo zdrowia i spokoju
|
|
|
|
|
#1656 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
żeby nie było, że jestem taka zdolna, to po prostu skorzystałam z filmików na yt , w których pokazywano jak ulepić , uformować takiego misia. Za pierwszym razem wyszedł prosiak, więc wiecie :P było cięzko. Na jednym z filmów pani pokazała, że głowę mocuje się wlaśnie na makaronie spaghetti , toteż ja każdą z kończyn sobie tak umocowałam i przykleiłam dodatkowo tą roztopioną pianką. Uszko wyszło za cieżkie, nosek też trzeba było pomoc sobie. Poza tym, wyszedł mi troche odchylony do tyłu i bałam sie , ze zanim masa zastygnie w lodówce i stwardnieje ( chociaż twardnieje bardzo szybko) to mi upadnie, rozwali sie, rozsypie, więc w lodówce miał również konstrukcję z makaronów spaghetti , po prostu kluski podpierały misiowi plecki przez całą noc zostały wyjęte dopiero przed podaniem gościom, ale misio już wtedy był sztywniak. Ja też staram się nie reagować przesadnie na histerię Borysa. On generalnie jest świetnym dzieckiem, ale no po prostu te jego humory ... I on nie może sobie czasem trafić w dziurkę , tłumaczę mu, że akurat tego musi się nauczyć bo mu się w dorosłym zyciu bardzo przyda, ale on od razu sie irytuje i rzucam krążkami po pokoju... Mnie to bawi .. no po prostu leżę, ale staram się mu nie pokazywać, że mnie to śmieszy, tylko spokojnie mu tłumaczę, że nie ma się co denerwować, jedynie potrzeba tu odrobiny więcej cierpliwości. I pomagam ułożyć od nowa piramidkę. To samo jest z sorterem i wkładaniem do niego klocków. Sekunda i nerwy. Rzucanie klockami, no jaja. Na słowo "nie" lub "nie wolno" siada czasami na ziemi i opuszcza głowę straaaaaasznie się żaląc, jakby mu się taaaakaaaa krzywda działa okrutna. Nie wiem, jestem chyba dziwna, bo od środka mnie to rozwala i śmieszy, ale zachowuje kamienną twarz i tłumaczę spokojnie, że go bardzo kocham, ale po prostu pewnych rzeczy mu nie wolno bo .. ( i tu argumentuje). Staram się z nim rozmawiać jak z dorosłym dzieckiem. Wiem, że teraz pewnie nie kuma zbyt wiele,ale jestem przekonana,że za chwilę zacznie. Nie ściemniam mu, nie straszę go, nie opowiadam farmazonów , traktuję moje dziecko poważnie Ostatnio ma fazę na branie na ręce. I to tak okrutną, że wtedy kiedy wspina sie po moich nogach chcąc wskoczyć na ręce ( nie wiem jak on to sobie wyobraża ) to przykucam, przytulam go i mówię "ciule", że go bardzo kocham, ale nie wezmę go na ręce. on si dalej wspina i oczywście jak się orientuje, ze jednak z rączek nic nie będzie, to jest histeria. Już to trwa tydzień, ale się nie poddaję. Nie mogę go brać na ręce, jest za cięzki, to raz, dwa, nigdy go jakoś specjalnie nie nosiłam, ze względu na mój kręgosłup. Po prostu gdybym nawet chciała, to nie dam rady. Cytat:
Co do histerii to Borys też tak ma, jak widzi, że nic nie wskura to przestaje w jednej sekundzie .... i idzie do swoich zabawek.. no jaja. |
||
|
|
|
|
#1657 |
|
Zakorzenienie
|
Sto lat dla roczniaków!
Dużo zdrówka dla Paulinki! a z tymi nerwami to dzieci to pocieszające, że nie tylko moja tak ma.. widac taki czas, cierpliwosc nam potrzebna dokładnie zachowuje sie moja młodociana tak jak opisałyscie.. kropka w kropke..
Edytowane przez Renatka89 Czas edycji: 2013-06-11 o 10:57 |
|
|
|
|
#1658 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, co robicie na obiad dzisiaj?
I jeszcze taki pytanie, mówicie do swoich dzieci z trzeciej osobie? W sensie że mamusia zaraz da Antosiowi obiad, czy raczej zaraz dam ci obiad? Irytuje mnie dosyć to mówienie o sobie w trzeciej osobie, ale podobno dzieci nie czają zaimków i nie wiedzą kto to jest ja i ty (i że to się zmienia )Cytat:
Fajnie ma siostra, a na jak długo i kiedy chce na ten wolontariat jechać? Ja przed studiami wybierałam się na wolontariat emaus, ale odpuściłam, to jednak straszni ściemniacze są. Albo niech szuka jakiś szkół letnich czy coś...dużo jest teraz opcji. i trzeba uwzględniać koszty życia - we Francji są bardzo duże, w Hiszpanii wygląda to korzystniej Cytat:
A tak swoją drogą mam taką prywatną obserwację, że te dzieci niecierpliwe, bardziej płaczące i wkurzające się, szybciej się uczą - szybciej wstają, chodzą... a te wyluzowane jednak troszkę wolniej... Cytat:
- ja w takich sytuacjach mówię, że rozumiem, że się frustrujesz, bo nie udało się włożyć klocka, ale spróbujmy jeszcze raz, albo wiem, że chciałbyć pociągnąć sobie na ten kabelek, ale nie można i może w zamian pociagniesz sobie za ciuchcię na sznurku)
|
|||
|
|
|
|
#1659 |
|
Zakorzenienie
|
Pola, u nas dzisiaj okoń morski i pieczone ziemniaki, do tego jakaś sałata na szybko
![]() nigdy o tym nie myslalam do tej pory.. Ale ja mówie i w 3 osobie i w 1 Chyba młoda jarzy :PPA moje dziecko niecierpliwe, a poźno stosunkowo zaczęła raczkowac, wciąż nie chodzi, tzn.próbuje pry meblach, z podkreśleniem próbuje a niecierpliwa jest stanowczo po mamusi i nerwowa też![]() A ja mam pytanie z innej beczki? Jakie teraz u Was zabawki i zabawy królują? Co kupowałyście dzieciom na dzień dziecka i urodziny? (my z tym spóźnieni, ale mielismy opoźnienie z wypłatą TŻta, poza tym mase niespodziewanych wydatków.. no np.woleliśmy kupic nową pralke (stara padła) i naprawic samochod, ktory jest nam baaardzo potrzebny- TŻ nie doijedzie inaczej do pracy. A że wiedzielismy,że to sytuacja chwilowa, wiec prezenty poczekały, tymbardziej,że jej impreza przed nami ) Ale myśle,że za złe spoznienia z prezentem nam miec nie bedzie
|
|
#1660 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trochę tak mówię, a trochę normalnie, żeby jednego i drugiego dzieć się uczył, tzn. oczywiście tak spontanicznie jak wyjdzie, nie że pilnuję, żeby np. pół dnia mówić w jeden sposób, a pół dnia w inny Z zaimków skupiamy się na "ja". Kaj wie, że jest Kajem i czasem jak powiem, że Kaj coś tam zrobił i on pokazuje paluszkiem na siebie, kiwa głową, to mu mówię "Tak, Kaj, ja!" i raczej tylko w tym kontekście tak wyraźnie używam "ja", kiedy on pokazuje siebie, żeby wiedział, że on sam jest "ja". Mam nadzieję, że rozumiecie, ciężko tak pisać o zaimkach bez mimiki i pokazywania Edytowane przez kism Czas edycji: 2013-06-11 o 12:22 |
|
|
|
|
|
#1661 | ||
|
Zadomowienie
|
Mam pytanie z całkiem innej beczki. Czy któraś z Was może organizowała albo brała udział w wieczorze panieńskim na którym było więcej niż 20 osób? Moja przyjaciółka wychodzi w sierpniu za mąż więc jako świadkowa muszę zacząć powoli coś działać w tym temacie. Dostałam już listę dziewczyn i nie wiem jak to ugryżć od sreony ekonomicznej. Jakie macie doświadczenia w tym względzie? Czy to jest oczywiste, że wszyscy się zrzucają czy może każdy za siebie?
Cytat:
- wózek-pchacz i generalnie wszystko co można popchać np kosz na pranie, spacerówka, krzesło ![]() - książki, książeczki i gazety - dziewczyna może je studiować godzinami nawet jak nie ma pół obrazka - różnego rodzaju sorterty, foremki i zamki - buty i ubrania na nogi oraz czapki, których wkładanie na głowę już opanowała do perfekcji Cytat:
|
|
|
#1662 |
|
Zakorzenienie
|
Maddy- nie pamiętam ile osóbbyło na tych panieńskich, na których bywałam.. Ale zrzuta była po równo, wszystklo wspólnie ustalane
czyli z zabawek u Was to co moja rzuca w kąt z nudów
|
|
#1663 |
|
Rozeznanie
|
Hej, hej
![]() wczoraj takiego pięknego dłuuugiego posta napisałam i przyszła burza i internet padł ![]() - co do spania, Maks zasypia w łóżeczku ale muszę przy nim siedzieć, nie daję ręki, nie śpiewam, nie głaszczę ale muszę być. Jak wyjdę wstaje i ryczy. W dzień śpi 2 razy, wieczorem zasypia szybko, jakieś 5-10 min. W dzień dłużej. - ja też mówię różnie, czasem w 1 czasem w 3 osobie. - millena piękny tort!! ja też miałam swój wstawić ale zgubiłam gdzieś kartę pamięci.- anulka, stokroteczka dużo zdrówka dla maluszków... bo Kaj już chyba zdrowy ![]() - pola u nas dziś krupnik i naleśniki z truskawkami - maddy u mnie było tak, że najpierw spotykałyśmy się w domu i jedzenie i napoje kupowała moja siostra (świadkowa), potem jechałyśmy do klubu i tam każda wstęp kupowała dla siebie, a kierowcy, za loże i szampana moja siostra i ja. - co do zabawek... nadal u nas przoduje garnek i łyżki drewniane. Ostatnio też samochodzik pchacz, Maksio gania z nim po całym podwórku, po domu za szybko jedzie i nie nadąża a na trawie jest super. Ale nic nie przebije kibla...w niedziele zapomnieliśmy zamknąć, nagle nastała cisza i spokój, szukamy małego, zaglądamy do łazienki a on grzebie rękami w kiblu i bawi się kostką ![]() Teraz ja mam takie pytanie, jak jeździcie w upał samochodem z dzieckiem to z klimatyzacją, odsuniętą szybą czy jak? Nam pediatra powiedziała żeby się strzec klimy no ale jak jest 30 stopni to Maks po 5 min jazdy jest mokry... Aaaa i jeszcze jedno, Wasze dzieci boją się burzy? Maks jak nie śpi to nie reaguje, ale jak śpi i zagrzmi to płacze albo tak się wzdryga przez sen i wierci. I mamy mały problem...od kilku dni mały ma na szyji i dekolcie paskudną wysypkę, myślałam że to potówki ale one chyba nie swędzą a on to drapie. Więc chyba znów jakieś uczulenie, tylko nie mam pojęcia na co. Smaruję mu tą maścią od alergologa ale ona jest tłusta i jest gorąco więc jeszcze bardziej ta szyja się poci i kurz i wszystko się klei i jest jeszcze gorzej. I męczy się mój mały biedak...
|
|
#1664 |
|
Zakorzenienie
|
O właśnie, o jazdę samochodem w upały też chciałam pytac- z klimą, bez?
I co do ogólnie upalnych dni- w jakich godzinach wychodzicie? Moja rano jest nie do zniesienia, zanim nie pojdzie na 1 drzemke.. wiec spacer wtedy jest klapą, a pod wieczor znowu woli bawic się z tatą, tzn. na pewno wózek jest dla niej wtedy złem. A w środku dnia to wiadomo-najgorzej..
|
|
#1665 |
|
Zakorzenienie
|
Hej! Jestem!
![]() Nikt nie tęsknił ![]() ![]() Wieczorkeim napiszę co nieco ![]() Renatka, przepis też napiszę ![]()
|
|
|
#1666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Spoko, musze go do ndz wypróbowac Zdąże
|
|
|
#1667 |
|
Wtajemniczenie
|
W czw zaczął antybiotyk, dziś byliśmy do kontroli i jeszcze nie jest dobrze. W pt znowu idziemy. A Maksia rozłożyło też na amen, to co Kaj - gardło i wysoka temp. i też dostał dziś antybiotyk ![]() Buziaki dla reszty chorowitków Za to z dobrych wieści byłam dziś na rozmowie o pracę, nawet 2 w sumie, z jednej już wiem, że nici, a z drugiej mam w pt rozmowę z dyr regionalnym. I jeszcze do trzeciej firmy idę jutro. Znowu mi sypnęło jak z rękawa tymi rozmowami, ciekawe, czy wreszcie coś mi się wykluje...
|
|
|
|
|
#1668 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U nas zawsze było tak, że laski składaly się po równo, ale świadkowa dokładała więcej. Tylko, że ja praktycznie za każdym razem byłam na takich wieczorach z wieloma atrakcjami (że tak to ujmę). A teraz idę za dwa tygodnie na kolejny i już się nie mogę doczekać.
|
|
|
|
|
|
#1669 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A na obiad dziś leczo ![]() Cytat:
My nic nie kupiliśmy Szymonowi na urodziny i dzień dziecka, bo zabawek ma mnóstwo, odzieży również, a na chwilę obecną nic innego mu potrzebne nie jest. Cytat:
Dwa razy organizowałam takie imprezy i raz zdarzyło mi się, że wyłożyłam, a później miałyśmy się rozliczyć i chyba nie muszę pisać jak na tym, wyszłam ("kilka" złotych do tyłu), więc jestem za tym, aby ustalić co i jak i się zrzucić. Cytat:
Wtedy schodzimy my i jak jedziemy to przy uchylonym oknie od strony pasażera. Szymona burza nie rusza, czy śpi czy nie reakcji nie ma. Cytat:
![]() Ja dostałam ostatnio fajną ofertę, ale nie mam z kim małego zostawić, więc posiedzę jeszcze troszkę w domu. |
|||||
|
|
|
|
#1670 |
|
Raczkowanie
|
Zdrowia dla wszystkich chorowitych dzieciaczków!!
-co do zabawek to najbardziej lubi coś do czegoś wkładać(np klocki, orzechy) wykładać, przekładać i tak w kółko, intryguje go kosz na śmieci(muszę zawsze rano przestawiać gdzieś na szafę), sorter, układanka piramidka z Ikea, jakiś czas temu miał szał na odkurzacz, lubi pobawić się portfelem, garnkami, lubi też otwierać szuflady i wtedy jest segregacja np skarpetek, i jak mu sieprzypomni że potrafi otworzyć szafę to wyrzuca ubrania - pewnie mama źle poukładała ale ma tez takie momenty, ze po prostu usiądzie i przegląda swoje książeczki- na dzień dziecka kupiłam mu książeczkę "Zielony traktorek", bo nie chciałam kolejnej zabawki bo tych ma za dużo, ubrania dostał od dziadków, teraz na imieniny chcę mu kupić jakąś ładnie wydaną księgę baśni, bo już dawno o tym myślę - dziękuję za polecenie kremu Eveline - biust rzeczywiście trochę odżył - mówię "mama da Tomusiowi mleczko" jak również "zrobię Ci mleczko" - co do histerii - wypisz wymaluj mój syn - któraś z Was wspomniała o oduczania od smoczka - mnie sama myśl przeraża, u nas do zasypiania jest niezbędny ![]() - czy któraś z Was jedzie w wakacje z przyczepą kempingową? |
|
|
|
|
#1671 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kciuki za pomyślne rozmowy! Cytat:
my mówimy w 3 i w 1 osobie do Martusi również używając zaimków. po prostu jak popadnie ![]() Cytat:
oczywiście na czworakach ![]() spinacze też uwielbia. poza tym podobnie jak u dziewczyn - piramidki z kubków, sortery, książeczki, pchacz, łamigłówka, bączek, stoliczek edukacyjny.. ma sporo zabawek i naprawdę dużo potrafi się nimi bawić
|
|||
|
|
|
|
#1672 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny pomóżcie
co można kupić na prezent na ślub cywilny? Szukam inspiracji i ciekawych pomysłów aaa idziemy tylko na ślub, bo PM nie robią wesela, robią kolację dla rodziny tylko.
Edytowane przez Balbinaa Czas edycji: 2013-06-11 o 22:21 |
|
|
|
|
#1673 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
"Jeździ" tak dosłownie wszystkim, nawet moim kapciem A na dzień dziecka dostał od chrzestnego te kółeczka co się nakłada na drążek, to też nie bawi się tym jak trzeba tylko "jeździ" kółeczkami. Śmiejemy się, że dostał zestaw kierownic ![]() Cytat:
Chyba Seba będzie goły jechał, albo trzeba się będzie zatrzymywać co chwilę na wietrzenie.Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- Ja kiedyś kupiłam znajomym toster, taki z wyskakującymi grzankami, który wypalał na grzankach napis "I love you" - nie był drogi, kupiłam online. Możesz poszukać czegoś na jakichś dizajnersko-wnętrzarskich stronach. Ewentualnie zawsze można jakąś książkę. |
||||
|
|
|
|
#1674 |
|
Raczkowanie
|
tez fajny pomysł z tym tosterem. znalazłam coś takiego :" Kupiłam świnkę skarbonkę i wrzuciłam tam: 20zł 10zł 5 zł 2zł 1 zł 50gr 20gr 10gr 5gr 2gr 1gr - a na kartce napisałam że w prezencie pieniążki od 20zł do jednego grodsza, "by w życiu nie zabrakło Wam zarówno tych większych, jak i małych szczęść"." może być fajne
![]() zazdroszczę domu z ogródkiem... ja mieszkam na 3 piętrze w bloku
|
|
|
|
|
#1675 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ale Oliwa wie kim jest mama, tata, babcia.. jak inna osoba powie "gdzie jest mama?" to pokazuje na mnie lub do mnie idzie A przynajmniej tak mi sie wydaje ![]() Co do smoczka... nie jestem jeszcze strasznie tym zmartwiona, ze dziumga sobie bo ma go tylko do zasypiania i w aucie czasami. Co do wolontariatu... ona mysli o dziekance i chce jechac na pol roku lub rok. Wszystko tez zalezy od tego czy ja przyjma. Z tego co sie orientowala to w wiekszosci ofert jest tak, ze zakwaterowanie jest za free, czasami dostaje sie tez jakies kieszonkowe, wyzywienie w swoim zakresie. Ciekawe czy cos wynajdzie.. Z jednej strony fajnie bo moglaby troszke pozwiedzac, podszkolic jezyk, ponzac nowa kulture, ale z drugiej strasznie bym za nia tesknila. Jak bylam w ciazy, to caly rok byla w Atenach na Erasmusie... i w ogole jej tu nie bylo, a Oliwe zobaczylo dopiero po miesiacu.. i czasami tak mi smutno tutaj bylo, cale zycie razem, taki wazny etap mojego zycia, a jej nie ma... jej tez bylo ciezko. Rozmawialysmy czesto na skype, ale to nie to samo. Raz udalo jej sie przyleciec, bo stwierdzila, ze chociaz raz musi zobaczyc moj brzuszek i go poglaskac. To moze wydawac sie troche smieszne, ale my jestesmy bardzo ze soba zzyte ![]() Cytat:
Z zabaw np. - taniec: nawet jak jest bardzo zmeczona, uslyszy muzyke i zaczyna tanczyc:P - gotowanie z mama : kiedy cos gotuje, ona dostaje swoja lyzke, swoj garnek, cos do niego wrzucam lub wlewam troszke wody i kreci lyzka - berek, piaskownica, zbieranie kamieni - ostatnio uwielbia wyrzucac wszystko do smietnika. Zauwazyla, ze cos my tam wrzucamy wiec ona oprocz tego co damy jej do wyrzucenia, wrzuca rzeczy wg niej chyba niepotrzebne. I tak w smietniku znalazla sie juz moja komorka, jej jeden but, skarpetki, chusteczki nawilzane, nocnik i lalka Lubi tez pomagac w domu. Np. niose pranie do pralki to ona otwiera drzwiczki, a pozniej naciska guzik startu ![]() - schody! ostatnio z 30 minut musialam z nia wchodzi i schodzic po schodach Cytat:
W sumie u nas dawno nie bylo porzadnej burzy wiec nie moge sie w tym temacie wypowiedziec. Potowki nie swedza, moze jakies uczulenie, moze nowy owoc? A moze proszek/plyn go uczulil- czasami jest tak, ze po jakism czasie cos uczula. Ostatnio Oliwka miala paskudna wysypke- nie pisalam nawet- na plecach. Na szczescie za tydzien mamy wizyte u alergologa. Cale plecy najpierw w drobnych czerwonych krostkach, a pozniej to wygladalo juz strasznie, jedna wielka pokrzywa. Drapala sie do krwi, przez to bardzo zle sypiala, byla marudna, wkladajac ja do wanienki plakala bo wszystko ja szczypalo. Poszlam do rodzinnej ( bo zadne dotychczasowe sposoby nie pomagaly) i przepisala syrop i niestety masc sterydowa. Pomoglo. Teraz juz nie moge jej uzywac, nawet jak cos wyskoczy, ze wzgledu na umowiona wizyte. Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-06-11 o 22:53 |
||||
|
|
|
|
#1676 |
|
Rozeznanie
|
Hej!
Na wieczorach panieńskich na których byłam zawsze były składki. Po równo- na prezent i inne atrakcje. ![]() Jeśli chodzi o zabawy to Hania uwielbia drzwi. Raczkuje (bo się nie pochwaliłam że raczkuje) do nich i zamyka, otwiera. Mogłaby tak siedzieć pół dnia. Moja Hania nie raczkuje "normalnie" tylko porusza się tak dziwacznie. Jedno kolano ma jak do czworakowania a druga nóżka leży ugięta na ziemii. Opiera się na rękach i tą drugą nogę ciągnie za sobą. Troszkę śmiesznie to wygląda. Jestem w szoku jakie prędkości można osiągnąć poruszając się tym sposobem.
Edytowane przez ladybird_1987 Czas edycji: 2013-06-11 o 23:03 |
|
|
|
|
#1677 |
|
Raczkowanie
|
Hej,
U nas ze złościa tak samo jak coś jest nie po Sary myśli to piszczy tak straszie jakby nie wiadomo co dziecku złego robił, staram jej się tłumaczyć że nie można i ewentualnie zaaduje czymś inny. Z cierpliwością tak samo jak czegoś jej sie nie uda zrobic rzuca i kopie. U nas Sarusia uwielbia bawić sie lalkami kladzie je spać przytula daje jeść. Ksiażeczki też bardzo lubi oglądać wszczegolności ze zwierzątkami zabawy podwórkowe piaskownica nadal rządzi. My czasem jezdzimy z klimą tak nastawiona na najmniej, staramy sie przed podróżą wywietrzyc samochód. ja jak byłam na dwoch wieczorach panienskich tez składka byla po równo kazdy musial cos przygotować, świadkowa wymysliła jakies zabawy o znajomośc przyszłego meża, test o sexie itp bylo bardzo smiesznie pozniej jechałyśmy na disco. |
|
|
|
|
#1678 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Hejo hejo
Dzięki za odpowiedzi w sprawie tego zwracania się do dzieci ![]() I zapomniałam o naszych jubilatach ostatnio, przepraszam i oczywiście wszystkiego dobrego dla nowych roczniaków ![]() I tak jeszcze z innej beczki...Fajny ten Lyon jest z informacjami, co gdzie się dzieje, jakie remonty, inwestycje i inne) i będzie się działo teraz. Np 21 jest święto muzyki (to w całej francji), wszędzie koncerty, imprezy, tańce... Przez całe wakacje będzie taka inicjatywa pt "wszyscy na zewnątrz" I w plenerze różne imprezy, teatr, cyrkowe(nowy cyrk jest tu bardoz popularny - żonglerki, akrobacje, clowny itp),, kino pod chmurką, koncerty... Fajnie, tylko co my z Antonem zrobimy Cytat:
![]() Co tam co tam, napisz to co nieco, tęskniłyśmy Cytat:
No i powodzenia na tych rozmowach o pracę Cytat:
Cytat:
Cytat:
super sprawa. Chociaż nie dziwię się że będziecie tęsknić za sobą...Tylko z tym wolontariatem własnie trzeba uważać, bo to czasem straszne wykorzystywanie jest wolontariuszy, niby mieszkasz gdzieś za free (w różnych warunkach) i zachrzaniasz cały dzień tez za free...I jeszcze musisz się wyżywić.A w takiej Francji jedzenie jest na prawdę drogie (poza winami ![]() )Jaka zdolna ta Twoja niunia... Mój w pralce by grzebał całymi dniami i przekręcał pokrętełka... I pomaga przy wyjmowaniu prania ![]() I przy takim wpsólnym gotowaniu pierwszą rzeczą byłoby sprawdzenie, czy wszystko wypadnie, jak się przekręci garnek do góy nogami ![]() I książeczki też pasjami... Potrafi sobie siedzieć sam i "czytać" długi czas, pokazuje coś i opowiada, popiskuje, moduluje głos tak śmiesznie, przecudny widok ![]() A jakie książeczki u Was? U nas rządzi ulica czereśniowa, to rewelacyjny zakup był i myślę, że jeszcze posłuży. |
|||||
|
|
|
|
#1679 | ||||
|
Zadomowienie
|
martula z zasypianiem u nas zwykle mała zasypia przy butli, albo zaraz po niej, musi być obiwiązkowo ulubiony miś puchatek i przytulasek 9jak mówi tż "szmatka z głową"), tula się do nich u mnie na rękach, a często wyciąga rączkę w kierunku łóżeczka żeby ją odłożyć i już. Usypianie to u nas tfu tfu bajka. Tylko smosiek... hm ja mam wrażenie że im jest starsza tym bardziej musi go mieć do uśnięcia... Długi czas wieczorami usypiała bez smoka, a teraz coraz częśniej się go domaga.... eh oduczanie to będzie przygoda... no ale jeszcze z rok spokojnie może jechać na smoku do usypiania, chyba to nic złego, później będziemy się martwić
![]() Któraś pisała odnośnie pocenia się główki, u nas zdarza się to rzadko, ale szawgierki córa w wieku naszych dziciaków, zawsze zostawia mokrą plamę w miejscu główki po spaniu... nie wiem z czego to wynika, ale w jej przypadku wydaje mi się że to jednak przegrzanie... jesli dzieci ubierane są lekko to może macie ciepło w mieszkaniu? Cytat:
u nas z butami to samo, kupiłam Matylce adidaski w kwietniu, tż mówił byle do naszego wyjazdu w lipcu wytrzymały... no i zaczynam się obawiać... ona chyba będzie pływaczką, bo takie płetwy że szok ![]() Cytat:
Cytat:
![]() U nas może nie ma histerii ale nerwy są straszne jak nie dostaje tego co chce, chcoiaż rzeczy które "od zarania" są zakazane jak pilot czy telefon, jak znajdzie gdzieś to bierze, patrzy na mnie, pokazuje i zagaduje "y" ja jej wtedy mówię "oddaj Kochanie", "dziekuję Skarbie" i jak oddaje to głąszczę ją i mówię że jest bardzo grzeczna najgorzej u nas jest z lekami mojej mamy, które niestety stoją na widoku w kuchni i jak mała je wypatrzy to nie odpuści, musi te pojemniczki "pomymlać", a jak jest zakaz to uuuuu. Też staram się tłumaczyć i ignorować jeśli nadal przeżywa ten zakaz, ale różnie to bywa. Najbardziej załamuje mnie moja mama, kótra siedzi z Matylką w ciągu dnia kiedy jestem w pracy. Ona jak tylko mała coś chce wymusić płaczem to zaraz jej żałuje, "ojej nie płacz nie wolno" i to wszystko z głosem i miną zbitego psa... Tłumacze jej żeby takie rzeczy mówiła stanowczo, pewnie, bo dla takiego dziecka ton komunikatów jest bardzo ważny.. a mama swoje, no bo ona płacze...... Cytat:
![]() Twoją obserwację moge potwierdzić... moje dziecie należy do właśnie tych niecieprliwych, wkurzających się i rozwija się dość szybko, szwagierki córa (3 dni starsza) dziecko anioł, grzeczna, bawi się spokojnie każdą zabawką (moja Matylka bawi się wszystkim co nie jest zabawką), no i rozwojowo jest między nimi jakieś 4-6 miesięcy..... Teraz zaczyna wstawać samodzielnie, co Matylka robiła w styczniu... Pięknie tłumaczysz Antkowi, jej jestem pod wrażeniem, u nas jest tylko nie wolno, ewentualnie "zrobisz sobie krzywdę", musze się bardziej postarać, bo faktycznie dzieci rozumieją znacznie więcej niż nam się wydaje... Jeszcze odnośnie wieczoru panieńskiego, zwykle spotykałam się z taką organizacją że świadkowa organizuje posiadówę jakieś czipsy napoje alko, na prezent składają się wszyscy, a wejście do klubu i napoje tam albo każdy kupuje sobie sam, albo stawia "młoda".. I jeszcze z cyklu wyznań , nie wiem czy to urok roczku, ale Matylka jakoś taka po urodzinkach się zrobiła mądrzejsza, naprawdę dużo rozumie, powtarza więcej słów, pokazuje mnustwo rzeczy, praktycznie zawsze bezbłędnie przynosi rzeczy o które ją poprposzę, mimo że nie są w zasięgu wzroku... Jak przewróci wieżę z klocków, krzyczy "bach" Wyszedł jej 8 ząbek (dolna dwójka), więc noce znów są przesypiane bez pobudki . Ma fazę przytulania sie do misiów, albo do członków rodziny (chociaż trzeba sobie zasłużyć), co jest przesłodkie kism, anulka cierpliwości dla was i zdrówka dla chłopaków, wyobrażam sobie jak frustrujące są ciągłe choroby.... u nas dopiero minął rotawirus i wczoraj mała zaczęła chodzić z mokrym nosem, dziś rano tru tfu suchy nosek, modlę się żeby było to chwilowe, bo szczerze NIENAWIDZĘ ściągania kataru... Moc buziaczków i ścisków dla roczniaków!!! Troszkę ostatnio się zagapiłam
Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2013-06-12 o 11:03 |
||||
|
|
|
|
#1680 | |
|
Zadomowienie
|
Dzięki wielkie dla wszystkich, które odpowiedziały na moje pytanie odnośnie panieńskich. Na tych panieńskich na których sama byłam też zawsze było wszyscy i po równo. Niestety, szczerze wątpię, że przy takiej ilości osób uda się to zorganizować bez mniejszych lub większych incydentów i wyłamywania się z szeregu. No nic zobaczymy. Skontaktuję się z paroma dziewczynami i może się uda gładko przez to przebrnąć.
Cytat:
A do Ciebie to mam dodatkowe pytanie w takim razie jako do krakowianki Moja panna młoda chyba będzie obstawać za wyjściem na przysłowiowego drinka do knajpy gdzie ewentualnie będzie można potańczyć. Poleciłabyś coś konkretnego? Ostatnimi czasy chadzałam w Krakowie do knajp typu restauracja więc nie jestem na czasie. Dodam, że moje studenckie czasy to okres królowania Cienia i Stalowych Magnolii, a na Kazimierz ludzie dopiero zaczynali się wypuszczać :PAaaa i jeszcze jedno: czy któraś z Was zamawiała coś przez zalando? Jakieś wrażenia?
Всеки вижда как изглеждаш, но малко чувстват какъв си. Edytowane przez Maddy84 Czas edycji: 2013-06-12 o 13:55 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:29.

Ja probowalam dawac misia do spania... no i za każdym razem misio ladowal poza lozeczkiem.

Z jednej strony fajnie bo moglaby troszke pozwiedzac, podszkolic jezyk, ponzac nowa kulture, ale z drugiej strasznie bym za nia tesknila. Jak bylam w ciazy, to caly rok byla w Atenach na Erasmusie... i w ogole jej tu nie bylo, a Oliwe zobaczylo dopiero po miesiacu.. i czasami tak mi smutno tutaj bylo, cale zycie razem, taki wazny etap mojego zycia, a jej nie ma... jej tez bylo ciezko. Rozmawialysmy czesto na skype, ale to nie to samo. Raz udalo jej sie przyleciec, bo stwierdzila, ze chociaz raz musi zobaczyc moj brzuszek i go poglaskac. To moze wydawac sie troche smieszne, ale my jestesmy bardzo ze soba zzyte
u nas z butami to samo, kupiłam Matylce adidaski w kwietniu, tż mówił byle do naszego wyjazdu w lipcu wytrzymały... no i zaczynam się obawiać... ona chyba będzie pływaczką, bo takie płetwy że szok