Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-13, 10:32   #2731
mezaga
Zakorzenienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez mama_5raz Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy któraś z was bierze w ciąży Clexane, Acard albo Duphaston w ciąży?
Jak już wam pisałam to moja 5 ciąża i nareszcie udało się wychodować fasolke na tym zestawie leków))
W pon widziałam już serduszko dziś idziemy się dokładnie zmierzyć do szpitala I mamy karte ciąży!!! Tak się ciesze, że aż się boje :/
Ja biorę tylko Duphaston. Kiedyś dziewczyny na wątku o Hashi pisały, że w ciązy powinno brać się Clexanę i Accard ale mój endokrynolog mówi, że to nie jest konieczne u mnie i ja mu ufam.

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość
Aira- trzymaj się kobietko, będzie dobrze

Wątkowo:
Auto- jeżdżę Fabią i za nic w świecie mojego autka nie oddam, bo takiego bezawaryjnego i ekonomicznego nie miałam, a co do opinii na temat kierowców ze skody to małż kiedyś pojechał nią na zakupy i jak miał jakąś sytuacje typu konflikt pierwszeństwa to facet wydarł to niego, że tylko pipy fabiami jeżdzą.
Też zaczęłyście rozważniej i wolniej jeździć? bo ja się zrobiłam taka strasznie pierdołowata...

Co do piersi- to jest w miarę ok, było gorzej, ale Tż twierdzi, że ciągle rosną.

Witam nowe Mamusie

Wyniki badań krwi odbieram dziś, ale też tyle tych fiolek pobrali, że bałam się, że jak wstanę to padnę.

Mam do Was jedno pytanie: widzę, że wiele z Was robi usg genetyczne. Mi gin nic na ten temat nic wspomniał (pewnie tego nie robi więc co będzie nabijał $ innym), poczytałam trochę na ten temat i popytałam moich rodziców (są lekarzami). Moja mama mi to odradza, koleżanka miała robione je x2 (obciążenie genetyczne zespołem Downa w rodzinie), ale nie wykryli u małego bardzo poważnej wady serca (mały miał układ krwionośny jak płaz, krew natleniona i odtleniona się mieszały). Ja sama nie wiem, czy się dodatkowo stresować. Doradzacie je zrobić profilaktycznie czy macie jakieś przesłanki, by je wykonać?
Ja zrobię profilaktycznie. Wole być przygotowana.
Mam znajomą, która po porodzie dowiedziała się, że dziecko ma zespól Downa. Nie mogła sobie z tym poradzić a nikt jej w ciąży nie skierował na takie badania, obciążenia w rodzinie nie było wcześniej a przynajmniej ona nic na ten temat nie wiedziała.
Stary 2013-06-13, 10:36   #2732
SunShineDoll
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Ja biorę tylko Duphaston. Kiedyś dziewczyny na wątku o Hashi pisały, że w ciązy powinno brać się Clexanę i Accard ale mój endokrynolog mówi, że to nie jest konieczne u mnie i ja mu ufam.
Ja przy Hashimoto i ciąży biorę tylko Euthyrox 122,5 i Jodid 200
SunShineDoll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-13, 10:40   #2733
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez san_g Pokaż wiadomość
Mnie bolą. Wcześniej dość sporo, teraz już mniej. Pocieszające jest to, że teraz są o rozmiar większe

Od pierwszej wizyty mam już 2 kg na plusie...a to dopiero początek.Boję się jak to będzie ale dla maluszka trzeba się poświęcić. Nie jem za dwóch, nie jem słodyczy a waga rośnie. Też tak macie?
Ja od początku ciąży mam 2kg na plusie (chwilami nawet 2,5), trochę mnie mnie to martwi, mówiłam o tym lekarzowi i uznał, że prawidłowo. Powoli przestaję zapinać spodnie. Pożaliłam się mamie, że może to za wcześnie na tycie spojrzała na mnie z politowaniem "a co ty myślałaś, że brzuch Ci wyskoczy w siódmym miesiącu"... hahaha. Oczywiście mama ma rację, trudno do mnie dochodzi fakt ciąży i to z czym to się wiąże

Sądzę (i też wyczytałam w jakichś mądrych poradnikach), że wszystko zależy od wagi przed ciążą od BMI przed ciążą. Ja mieściłam się raczej w dolnej granicy normy. Moim błędem było przytycie jakiegoś 1-2 kg już przed ciążą (remont, brak ruchu ogólna depresja).
Mimo tego dalej byłam w dolnych granicach. Oczywiście dbanie o sylwetkę odkładamy na później, ale samopoczucie przyszłej mamy jest bardzo istotne. Staram się jeść bardzo często ale bardzo mało, i stety/niestety musiałam przywyknąć do kolacji. Na prawdę nie miałam potrzeby jej jeść, teraz... nie mam wyjścia, MUSZĘ inaczej zaczyna mnie mdlić tak niemiłosiernie, że nawet nie chce mi się ręką ruszyć.

JUTRO BIORĘ URLOP, CHYBA BUŹKĘ DO SŁONKA WYSTAWIĘ W sobotę spotykamy się z przyjaciółmi na wspólne gotowanie

Będziemy musiały założyć wątek dla walczących z kg już w lutym/marcu....
Stary 2013-06-13, 10:42   #2734
mama_5raz
Przyczajenie

Dot.: Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;41298416]mama_5raz ja biore i Acard i Duphaston. Profilaktycznie (przez ostatnie poronienie), no i mam tez niski progesteron (dolna granica normy).

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE]

To i tak masz szczęście,że ominęły cię zastrzyki z clexane....choć i to przeżyje żeby tylko było dobrze)) a koszty mnie wykończą....700zł miesięcznie...żal!!! Jedno mam szczeście,że na zwolnieniu jestem i choduje Groszka w inkubatorku-brzuszku)
mama_5raz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-13, 10:52   #2735
maruda80
Zakorzenienie

aira - bardzo mi przykro.. trzymaj się dzielnie

Mam dzisiaj wizytę u gin o 20:30, trzymajcie kciuki , to pierwsza wizyta po wyjściu ze szpitala i mam duże obawy, zwłaszcza że jeszcze tydzień po wyjściu plamiłam. Wychodzi na to że teraz koniec 9 tyg., albo początek 10 tyg.- karty ciąży mi nie zakładali.
Lekarze nie dają mi większych szans że utrzymam ciążę, obecnie biorę Duphaston 3 x dziennie - co 8 godz., no-spę 3 x dziennie, 2 kwas foliowy.
Mam nadzieję że z maleństwem będzie ok, ale muszę obie opcje brać pod uwagę.
Mnie piersi bolały (i dalej bolą) od samego początku ciąży - uczucie jakbym kamienie miała... bardzo mi urosły i muszę kupić nowy stanik bo wszystkie małe...
Do tego dochodzi częsty ból głowy, ranne mdłości, czuję się jakaś opuchnięta. Brzuch dalej boli, praktycznie cały czas.
Spodnie też już robią się trochę ciasne, coś czuję że kg u mnie będzie przybywało..

Cytat:
Bardzo dobry pomysł
Chociaż moja siostra zawsze miała sporą nadwagę, po ciąży zrzuciła 30 kg, druga siostra po ciąży była szczuplejsza niż przed.
Nie mam pojęcia od czego to zależy - sporo chyba od zmiany przyzwyczajeń żywieniowych, bo jak się karmi to raczej dieta łatwostrawna.

maruda80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-13, 11:00   #2736
Messsuah
Raczkowanie

[QUOTE=perfuzja;41293712]Na początku ciąży tylko sprawdzałam non stop czy mnie bolą cały czas piersi i czy na pewno nie krwawie.

Teraz przed usg genetycznym zaczynam trochę świrować, że coś będzie nie tak.[/QUOTE]

wiem co czujesz też bardzo denerwowałam się przed usg genetycznym
kiedy masz usg ? bo będę trzymać kciuki

---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ----------

co do wagi przed ciąża ważyłam 65 kg póżniej przytyłam ok 2 kg a wczoraj jak się ważyłam to waga wróciła do stanu pierwotnego na 65 kg - chyba przez moje mdłości i wymioty

jutro ide do gina pokazac moje badania laboratoryjne, zapytam jak tam z moją wagą czy wszystko jest w normie

brzuszka prawie nie mam, minimalnie odstaje a to już 13 tc

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość
Aira- trzymaj się kobietko, będzie dobrze

Wątkowo:
Auto- jeżdżę Fabią i za nic w świecie mojego autka nie oddam, bo takiego bezawaryjnego i ekonomicznego nie miałam, a co do opinii na temat kierowców ze skody to małż kiedyś pojechał nią na zakupy i jak miał jakąś sytuacje typu konflikt pierwszeństwa to facet wydarł to niego, że tylko pipy fabiami jeżdzą.
Też zaczęłyście rozważniej i wolniej jeździć? bo ja się zrobiłam taka strasznie pierdołowata...

Co do piersi- to jest w miarę ok, było gorzej, ale Tż twierdzi, że ciągle rosną.

Witam nowe Mamusie

Wyniki badań krwi odbieram dziś, ale też tyle tych fiolek pobrali, że bałam się, że jak wstanę to padnę.

Mam do Was jedno pytanie: widzę, że wiele z Was robi usg genetyczne. Mi gin nic na ten temat nic wspomniał (pewnie tego nie robi więc co będzie nabijał $ innym), poczytałam trochę na ten temat i popytałam moich rodziców (są lekarzami). Moja mama mi to odradza, koleżanka miała robione je x2 (obciążenie genetyczne zespołem Downa w rodzinie), ale nie wykryli u małego bardzo poważnej wady serca (mały miał układ krwionośny jak płaz, krew natleniona i odtleniona się mieszały). Ja sama nie wiem, czy się dodatkowo stresować. Doradzacie je zrobić profilaktycznie czy macie jakieś przesłanki, by je wykonać?
jutro zapytam dokładnie gina ale coś mi wspominał, że usg genetyczne nie wykryje wady serca (usg genetyczne ok 12 tc - takie usg bardziej wykrywa wady pomiarowe np. nie prawidłowa przezierność karkowa, długośc kości udowej itp. i na tej podstawie można sugerować, ze coś jest nie tak) tylko później można zrobić ok 19 tc usg dopplerowskie i wtedy bada się przepływ krwi u malucha, serce itd.
Messsuah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-13, 11:02   #2737
patrycjja
Zadomowienie

Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez mama_5raz Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy któraś z was bierze w ciąży Clexane, Acard albo Duphaston w ciąży?
Jak już wam pisałam to moja 5 ciąża i nareszcie udało się wychodować fasolke na tym zestawie leków))
W pon widziałam już serduszko dziś idziemy się dokładnie zmierzyć do szpitala I mamy karte ciąży!!! Tak się ciesze, że aż się boje :/
Hej ja też biorę Acard a do tego dwa razy dzinnid dwie tabletki luteiny i jak na razie jest ok.

Przyznam Wam, że nie wiem jak teraz wygląda moja waga mam takie wahania, że albo jem i jem albo nawet w stronę jedzenia spojrzeć nie mogę. Skad to się bierze nie wiem. Zauwazylam tylko że mój brzuch zaczyna być troszkę odstajacy, ale to tak minimalnie.
Dziewczyny, a piersi też macie gorące ? U mnie są takie jeszcze od przed @

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-06-13, 11:06   #2738
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SunShineDoll Pokaż wiadomość
Ja przy Hashimoto i ciąży biorę tylko Euthyrox 122,5 i Jodid 200
Ja na zmianę Euthyrox 175 i 200. Wkurzające jest to liczenie tabletek - a ja nie pamiętam rano jaką brałam dzień wcześniej. Jodu biorę 100.

[QUOTE=Messsuah;41298974]
Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Na początku ciąży tylko sprawdzałam non stop czy mnie bolą cały czas piersi i czy na pewno nie krwawie.

Teraz przed usg genetycznym zaczynam trochę świrować, że coś będzie nie tak.[/QUOTE]

---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ----------

co do wagi przed ciąża ważyłam 65 kg póżniej przytyłam ok 2 kg a wczoraj jak się ważyłam to waga wróciła do stanu pierwotnego na 65 kg - chyba przez moje mdłości i wymioty
To ja nie napisze ile waże ale na pewno najwięcej z Was wszystkich. No ale co zrobić. Teraz trzeba o siebie dbać (nie to, żebym wcześniej nie dbała ale sterydy zrobiły swoje) i starać się przytyć jak najmniej w granicach rozsądku.
Stary 2013-06-13, 11:06   #2739
perfuzja
Zakorzenienie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez Messsuah Pokaż wiadomość
We wtorek wieczorem. A jutro zwykła wizyta, ale nie wiem czy zrobią mi usg.

Dla mnie usg genetyczne to absolutny standard, nie wyobrażam sobie go nie zrobić.
Stary 2013-06-13, 11:10   #2740
Messsuah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
We wtorek wieczorem. A jutro zwykła wizyta, ale nie wiem czy zrobią mi usg.

Dla mnie usg genetyczne to absolutny standard, nie wyobrażam sobie go nie zrobić.
ja tak samo
po usg genetycznym się uspokoiłam trochę ale znowu będę miała stresa i będę świrować przed usg połówkowym (gdzie można więcej zbadać niż wcześniej) i usg dopplerowskim.....
Stary 2013-06-13, 11:23   #2741
nattalli
Rozeznanie

ja świeżo po pierwszej wizycie lekarz wyliczył że dziecko ma 6tygodni i 5 dni. Ma całe 3mm a serce bije mu jak szalone A tak się wczoraj martwiłam bo plamiłam cały dzień na brązowo, ale lekarz mówi że to normalne i nie ma czego się obawiać jeśli krwi nie ma

26.05.2013 II kreseczki

http://www.suwaczki.com/tickers/c55fs65gkig2xlf5.png

Edytowane przez nattalli
Czas edycji: 2013-06-13 o 11:26
nattalli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-13, 11:32   #2742
Messsuah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nattalli Pokaż wiadomość
ja świeżo po pierwszej wizycie lekarz wyliczył że dziecko ma 6tygodni i 5 dni. Ma całe 3mm a serce bije mu jak szalone A tak się wczoraj martwiłam bo plamiłam cały dzień na brązowo, ale lekarz mówi że to normalne i nie ma czego się obawiać jeśli krwi nie ma

a kto ma książkę " w oczekiwaniu na dziecko" --> http://www.empik.com/w-oczekiwaniu-n...2565,ksiazka-p

warto kupić i przeczytać ?
Stary 2013-06-13, 11:42   #2743
_Kluska_
Zakorzenienie

Maruda, bardzo Ci kibicuję powodzenia!

z moją wagą jest słabo a będzie gorzej w czasie starań miałam jazdy hormonalne, przytyłam 6 kg i ważyłam 68kg. dziś rano waga pokazała mi 71kg

II kreski - 09.05.2013

23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania

Pyza dorasta
_Kluska_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-13, 11:47   #2744
OlusiaS
Wtajemniczenie

Messsuah czy ja moge kojarzyc Cie z innego watku?

Co do wagi,to z tego co kojarze 20% masy ciala powinno sie/mozna utyc.W pierwszej utylam 23 kg ,w drugiej 11,5,ale przez karmienie zeszlo mi to,co przybylo i jeszcze 13 .Samo z siebie.Teraz waze tez 65,ale nie jestem zbyt wysoka i jestem bliska lekkiej nadwagi .

Trzymam kciuki za najblizsze badania i gratuluje widzianych fasoleczek i ze wszystko w porzadku

Piersi pare dni temu byly jakby wrazliwe,teraz czasem mam wrazenie,jakby zaraz mialy napelnic sie mlekiem .
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-13, 11:49   #2745
mezaga
Zakorzenienie

To się może i sprawdza w przypadku szczupłych dziewczyn. Jak ja bym przytyła 20% masy ciała to bym chyba się ruszać nie mogła. I tak już jestem otyła.
Stary 2013-06-13, 12:21   #2746
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Super że maluszek rośnie

Mama_5raz ja biore duphaston 2 x dziennie

Maruda nie denerwuj sie. Wszystko bedzie ok : kciuki:
Stary 2013-06-13, 12:30   #2747
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
Mam dzisiaj wizytę u gin o 20:30, trzymajcie kciuki

Nie mam pojęcia od czego to zależy - sporo chyba od zmiany przyzwyczajeń żywieniowych, bo jak się karmi to raczej dieta łatwostrawna.
Kciuki z calej sily!

Przy laktacji spala sie kalorie,okolo 500 kcal na dobe,dlatego sprzyja to chudnieciu. Ja przy karmieniu Eryka nie stosowalam zadnych diet,jadlam wszystko.

Cytat:
Napisane przez OlusiaS Pokaż wiadomość
Co do wagi,to z tego co kojarze 20% masy ciala powinno sie/mozna utyc.W pierwszej utylam 23 kg ,w drugiej 11,5,ale przez karmienie zeszlo mi to,co przybylo i jeszcze 13 .Samo z siebie.Teraz waze tez 65,ale nie jestem zbyt wysoka i jestem bliska lekkiej nadwagi .
Ale to troche bez sensu. To ja wazac 50 kg moglabym przytyc tylko 10,a np kobieta wazaca 80 kg moze przytyc 16 To przeciez ta szczuplejsza powinna moc przytyc wiecej. Mi mowiono,ze przy mojej wadze smialo moge przytyc nawet 18-20 kg. W poprzedniej ciazy przytylam 15 kg i trzy miesiace po porodzie wazylam juz tyle co przed ciaza. A przy karmieniu piersia powinno zostac +5 kg rezerwy na produkcje pokarmu.
Stary 2013-06-13, 12:50   #2748
lidkaa82
Zadomowienie

Ja w pierwszej ciąży przytyłam 13 kg i tyle straciłam po ciąży mimo ze nie karmiłam. Za to przed ciążą w ciagu kilku miesięcy przytyłam 10 kg z niewiadomego powodu. Co prawda eksperymentowałam wtedy z pigułkami anty, ale podobno po odstawieniu pigułek waga wraca do normy, moja nie wróciła. Z 54 zrobiło się 64 i tak zostało A mam tylko 162 cm. Strach pomyśleć co będzie dalej
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-13, 12:55   #2749
naydah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aira Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny.

Niestety mojej fasolki już nie ma. Pojechałam wczoraj przed północą do szpitala, nadal plamiłam, bóle się nasilały, zrobili mi USG okazało się ze serduszko fasolki już nie bije. Dzisiaj mnie wyczyścili, zostanę tu do ustąpienia krwawienia.
Miałam swoja małą radość, którą kosztuje teraz morze łez.

Trzymam teraz za Was kciuki
smutne... współczuję
Cytat:
Napisane przez Metamfetaminax Pokaż wiadomość
Hej! Tydzień temu zobaczyłam 2 kreseczki i nie wierzyłam,że to bobo się zbliża do nas
Wczoraj lekarz mnie oświecił,że wygląda na to,że teoretycznie 7 lutego będziemy już trio
Czyli mamy 5 tydzień i 5 tydzień A najlepsze,że żadnych objawów praktycznie nie mam. Oprócz minimalnych żyłek na piersiach i w podbrzuszu oraz niedobrze mi w nocy. A po za tym raz kiedyś zakuje mnie w brzuchu
A jak wasze objawy się ukazują?
gratulacje
moje objawy to brak objawów pojawiają się sporadycznie
Cytat:
Napisane przez limonka84 Pokaż wiadomość
Byłam dziś u ginekologa
Dostałam zdjęcie, widziałam jak bije serduszko! Maleństwo ma 5 mm. To 6. tydzień.
Serduszko uderza 80 razy/min. Ginekolog przestraszyła mnie, że to za wolno, ale czytałam o tym w necie i wszystko wskazuje na to że to normalne na tym etapie ciąży.
Nie kazano mi nic łykać z wyjątkiem kwasu foliowego.
gratulacje!
Cytat:
Napisane przez Sheperdess Pokaż wiadomość
Właśnie dostałam maila z ofertą zniżek na wszelakie alkohole z naszego supermaketu. Ale mają wyczucie :-D

Cytat:
Napisane przez lejdi_aga13 Pokaż wiadomość
witajcie,nie mam sil nadrabiac-cos zle sie czuje.

na USG potwierdzone. 5tydzien ciazy,widielismy na USG pecherzyk ciazowy ma 7mm,reszte na USGza 2 tyg (26.06)i bedzie mozna posluchac seruszkaLekarz sam z siebie sie spytal czy chce L4-powiedzialam ,ze nie.Termin mam na 10.02)

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Mnie piersi bolą od samego początku...są nabrzmiałe i czuje je ciągle...
Dziś o 19:30 mam gina...trochę się denerwuje że coś będzie nie tak....ale musze myśleć pozytywnie...
Pracodawcy są beszczelni...ja jak wszystko bedzie ok z fasolką wezme dziś zaswiadczenie i jutro im oznajmnie...już nawet aż tak bardzo się nie przejmuje..oni mną się tez nie przejmują tylko wykorzystują...
Dziś nie wezme L4 poczekam jeszcze ze 3 tyg żeby sobie kogoś zorganizowali no chyba ze mnie czymś zdenerwują i nie zachowają się kompetentnie.
powodzenia!

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość

lepiej żeby nie bo u mnie z odchudzaniem może być trudno

Cytat:

szefowa zadzwonila do mnie o 7:30 i kazała mi się nie pokazywać w pracy ale pójść musiałam, poczekam do kolejnej wizyty żeby dostać L4, bo mnie wyrzucą za to że przychodzę
naydah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-13, 13:02   #2750
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość

Ale to troche bez sensu. To ja wazac 50 kg moglabym przytyc tylko 10,a np kobieta wazaca 80 kg moze przytyc 16 To przeciez ta szczuplejsza powinna moc przytyc wiecej. Mi mowiono,ze przy mojej wadze smialo moge przytyc nawet 18-20 kg. W poprzedniej ciazy przytylam 15 kg i trzy miesiace po porodzie wazylam juz tyle co przed ciaza. A przy karmieniu piersia powinno zostac +5 kg rezerwy na produkcje pokarmu.
no fakt,nie pomyslala
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-13, 13:41   #2751
SunShineDoll
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Messsuah Pokaż wiadomość

To ja nie napisze ile waże ale na pewno najwięcej z Was wszystkich. No ale co zrobić. Teraz trzeba o siebie dbać (nie to, żebym wcześniej nie dbała ale sterydy zrobiły swoje) i starać się przytyć jak najmniej w granicach rozsądku.
Wiesz nie chodzi tu o żadną licytację wagi ani nic, ja po rzuceniu palenia przytyłam 14 kg i do tej pory nie udało mi się zrzucić do tego zawsze miałam problem z jedzeniem, mało orgazmu przy czekoladzie nie dostaję i chociaż ciąża jest dla mnie takim bodźcem, żeby żywić się racjonalnie bo jest nas dwoje. To przy moich mdłościach jestem wyposażona w chlebki typu wasa -zamiast paluszków i dużo sałatek sobie robię. Lubiłam zawsze zapychać się bułkami takimi porannymi i chlebem teraz pieczywko wasowe na salonach z serem białym, z ogórkiem, szczypiorkiem itp i mam nadzieję, ze w ciąży nie przytyję wiele bo staram się jeść racjonalnie. I myślę, ze zrobię wszystko żeby nie przytyć ja przy 167 cm ważę 78 kg. A w swoim życiu byłam na bardzo wielu dietach i łącznie tyłam i chudłam od 55 kg do 86 kg najwięcej - nigdy nie udało mi się utrzymać wagi moje ubrania są w całej gamie rozmiarów od 36 do 44, w zależności od pory roku i nie tylko. Czasem mam wrażenie że jestem jak ludek z plasteliny lepiony w różnych wersjach
SunShineDoll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-13, 13:51   #2752
Marti944
Raczkowanie

Cześć
U nas strasznie gorąco ,cała się kleje Nie wiem jak wam ,ale mi w taką pogodę jest strasznie słabo
My wizytę mamy w poniedziałek 17.06 . Fasolka będzie miała coś koło 11 tyg. Jejuś jak ten czas leci dopiero co się dowiedzieliśmy z Tż o ciąży
Stary 2013-06-13, 13:53   #2753
Malgos_12
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość
Biorę Duphaston co 8h w razie bólu podbrzusza mam wziąć co 6h. Nie denerwuj sie stres to nasz najgorszy wróg Wyobraźcie sobie że miałam już 2razy USG a dopiero za tydzień mam badania typu krew, mocz i karty ciąży też nie mam a jestem w 9tc...
dla mnie to nic nadzwyczajnego, pierwsze jakiekolwiek badania będę miała w 13 tyg
oczywiście kilka zrobiłam sobie na własna rękę i na USG też już byłam

Co do wagi to ja do najszczuplejszych nie należę, ale co będzie to będzie. Na razie schudłam, bo zdecydowanie mniej chce mi się jeść, choć nigdy nie jadłam dużo. Na razie nie wymiotowałam, ale męczyły mnie troszkę mdłości - teraz po cudownym eliksirze jest dużo lepiej.
Piersi bolą nadal i są wrażliwe choć troszkę mniej niż na początku, ale zdecydowanie się powiększyły, a tego na prawdę nie potrzebowałam.
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-13, 14:35   #2754
23Paula23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Marti944 Pokaż wiadomość
Cześć
U nas strasznie gorąco ,cała się kleje Nie wiem jak wam ,ale mi w taką pogodę jest strasznie słabo
My wizytę mamy w poniedziałek 17.06 . Fasolka będzie miała coś koło 11 tyg. Jejuś jak ten czas leci dopiero co się dowiedzieliśmy z Tż o ciąży
Taka pogoda to męczarnia bynajmniej jak dla mnie nasilaja mi sie mdłości, zawroty głowy i taka ogólnie osłabiona jestem a u mnie nie dość że gorąco to jeszcze ani gram wiatru ... Czuje że się wykończę przez to lato...
23Paula23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-13, 14:39   #2755
kefii
Wtajemniczenie

Cytat:
Mnie bolą. Wcześniej dość sporo, teraz już mniej. Pocieszające jest to, że teraz są o rozmiar większe

Od pierwszej wizyty mam już 2 kg na plusie...a to dopiero początek.Boję się jak to będzie ale dla maluszka trzeba się poświęcić. Nie jem za dwóch, nie jem słodyczy a waga rośnie. Też tak macie?
Mnie piersi bola jeszcze zanim dowiedziałam sie o ciązy. Co miesiac pzred @ bolały ale później to masakra. W tym tygodniu to jest armagedon tak strasznie bola. W staniku oki ale jak tylko sciagne... Co do staników to chodze jeszcze w starych ale troszke maławe sie robia niektóre.
Ja przytyłam na poczatku roku i wazyłam prawie 54 kg. POtem praca pzred swietami i zelciałam do 50 kg. A ostatnim czasem waga tak 48. U lekarza wyszło 49,6 kg i od tego startuje. POłożna powiedziała mi ze mogłam zleciec na samym poczatku do 48 i tego nie powiazalam ale nie jest tak źle. BMI mam na granicy ale pasowało by tak conajmniej 12 kg przytyc. NarJak nie lubiałam słodkiego tak mnie teraz do niego ciagnie ale musze uwazac zeby sie cukrzycy nie nabawic. Ciśnienie mam niskie wiec kawa czy nawet troche coli nie zaszkodzi a czasem ta cola ratuje mnie wiec została u nas w domku i wyjatkowo napije sie pól szklanki ale potem nic słodkiego juz nie jem.

dziewczyna wrzesień 2005
zaręczona 27 lipca 2009
żona 6 sierpnia 2011

II kreseczki 14 maja 2013
mój mały kochany synuś Mikołaj 17 stycznia 2014
II kreseczki 4 września 2014
kefii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-13, 15:06   #2756
_Kluska_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SunShineDoll Pokaż wiadomość
A w swoim życiu byłam na bardzo wielu dietach i łącznie tyłam i chudłam od 55 kg do 86 kg najwięcej - nigdy nie udało mi się utrzymać wagi moje ubrania są w całej gamie rozmiarów od 36 do 44, w zależności od pory roku i nie tylko. Czasem mam wrażenie że jestem jak ludek z plasteliny lepiony w różnych wersjach
zakres wag mam trochę inny bo jakoś od 55 do 75, ale to co zaznaczyłam na czerwono jest świetnym ujęciem również mnie. i właśnie dlatego szczególnie boję się o siebie w ciąży - i nie chodzi tu o wygląd czy coś, wiem, że maleństwo najważniejsze. chodzi o to, że organizm, którym nie ma stałej wagi jest ciężki do opanowania i aż strach co mi wywinie tym razem.

II kreski - 09.05.2013

Pyza dorasta
Stary 2013-06-13, 15:08   #2757
san_g
Zadomowienie

Dziewczyny sprawdzam strony z ofertami badań prenatalnych w mojej okolicy ale niestety nigdzie nie mam informacji o cenie- czy wiecie może ile mniej więcej taka usługa kosztuje? Lekarz nie mówił, abym robiła badanie między 11-13 tc ale zrobiłabym je sama dla siebie dla spokojności chyba, że prywatnie kosztuje ponad 400 zł to odpada;/

http://www.suwaczki.com/tickers/34bw43r82yq11y27.png
san_g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-13, 15:14   #2758
_Kluska_
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny sprawdzam strony z ofertami badań prenatalnych w mojej okolicy ale niestety nigdzie nie mam informacji o cenie- czy wiecie może ile mniej więcej taka usługa kosztuje? Lekarz nie mówił, abym robiła badanie między 11-13 tc ale zrobiłabym je sama dla siebie dla spokojności chyba, że prywatnie kosztuje ponad 400 zł to odpada;/
z tego co się orientuję 400 to może kosztować ale z testem pappa (http://www.adad-med.pl/ginekologia-1...-warszawa.html)
samo usg genetyczne nie jest dużo droższe od zwykłego usg. (w warszawie kosztuje około 200zł, wiadomo, że co miasto to inna cena)

a pappa nie robię, to nie jest warte tej ceny.

II kreski - 09.05.2013

Pyza dorasta
Stary 2013-06-13, 15:16   #2759
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Cześć dziewczyny! W końcu Was nadrobilam!! Od kilku dni nie wyrabiam z czasem i dlatego sie za bardzo nie odzywalam. A najgorsze jest to ze do niedzieli tez bedzie cieżko, bo wlasnie siedzę w samolocie (pisze off-line i jak tylko bede miała dostęp de neta to wyślę ta odpowiedz) i wracam dopiero w niedziele ok 23 (a w poniedziałek na 9 do pracy). Tak więc jak widzicie dość intensywnie u mnie - na szczęście nie męczą mnie żadne objawy ciazowe (poza bólem piersi, ale to jest do zniesienia)...
Widziałam ze było kilka ważnych tematów poruszanych, nie pamietam kto co dokładnie pisał, ale postaram sie troche ustosunkować do tego wszystkiego.

Ale!! Przede wszystkim:

Aira - strasznie Ci współczuje!! Wiem ze żadne słowa nie są w stanie Cię pocieszyć więc nawet nie bede próbować... Wiedz, ze myślami jestem z Tobą

Jesli chodzi o imiona dla dzieciaczka - nie mam zielonego pojęcia!! Jeszcze sie nad nimi nie zastanawialiśmy, ale bede sie starał wybrać imię ktore da sie wymienić i po polsku i po francusku.

Widzę ze niektóre z Was maja problemy z pracodawca w związku z ciaza - wydaje mi sie ze trzeba by porządnie porozmawiać z takim osobnikiem, bo ani nie ma prawa zmienić Wam kontraktu z powodu ciazy (a tym bardziej 'bez powodu'), aby zmienic warunki kontraktu musi być zgoda z Waszej strony!! Ja co prawda pracuje dla siebie, więc nie mam tego problemu, ale rodzice mi mówili jak to wyglada w Pl (zwłaszcza mój tata jest w temacie, bo ma kilku pracownikow i ma jedna panią która chciał zwolnić - tzn dał jej wypowiedzenie, bo sie kompletnie nie nadawała na to stanowisko, a ona mu na to ze 'ona nie wie czy przypadkiem nie jest w ciazy' i następnego dnia dała tacie zaświadczenie o ciazy z data wczorajsza (z dnia wypowiedzenia) i nie mógł NIC zrobić! Prawo jednak chroni kobiety w ciazy więc korzystanie z tego i dowiedzcie sie dokładnie jakie macie prawa i nie dajcie sie wykorzystywać!!

Brzuch - jestem w 11 tygodniu i niby cos tam widac.. Tzn wagowo nic sie nie zmienilo, w spodnie sprzed ciazy wchodzę bez problemu, nic mi sie w bluzkach nie odznacza (moze troche wieczorem - mam taki bardziej 'wzdety' brzuch. Jedyne co to wydaje mi sie ze mój brzuch i w sumie całe ciało zrobiło sie jakieś sflaczałe podejrzewam ze to przez brak jakichkolwiek cwiczen, więc od poniedziałku postanowiłam ze zacznę sie troche wiecej ruszać (więcej spacerów, rower, orbitrek - tak spokojnie, ale jednak. Zawsze byłam aktywna, więc nie chce tego za bardzo zmieniać).
I przy okazji bardzo mnie wkurza moja asystentka - mam juz dość jej uwag!! Dowiedziała sie o mojej ciazy kilka dni temu i od tego czasu codziennie mi mówi: 'o!! Juz widac brzuszek' jak słyszę to każdego dnia, zwłaszcza po lunchu gdzie zjadam całego melona (więc jasne jest ze brzuch mi wydyma) to po prostu mnie wk***** (przepraszam za wyrażenie, ale to hormony ciazowe i nic na to nie poradzę). Ostatnio juz jej powiedziałam zeby mi dała spokój, bo to chyba normalne ze w ciazy brzuch rośnie i ze jak ma zamiar codziennie mi to mówić przez kolejne 7 miesięcy to jej chyba cos złego zrobię).

Pisalyscie tez o cenach badań krwi i ginekologicznych. Za krew nic nie płace - wszystko jest robione 'bezgotowkowo' i to laboratorium rozlicza sie z moim ubezpieczeniem. Za ginekologa ostatnio płacilam 60 euro, ale wiem, ze ubezpieczenie zwróci mi to w 100% - tak to działa we Francji. Na zwrot kosztów (u każdego lekarza) czekam max 2 tygodnie i pieniążki wpływają na moje konto

W przyszłym tygodniu mam usg genetyczne i mimo ze lekarz mi powiedział tydzien temu ze w moim przypadku nie ma żadnych obciążeń genetycznych ani wiekowych, więc powinno być ok to sie troche denerwuje. Ale, jesli cos wyjdzie nie tak to bedziemy robić dalsze badania. Zastanawialyscie sie tez nad ewentualnym postępowaniem w przypadku ryzyka wad genetycznych - my z Tż jestesmy zdecydowani ze jak wyjdzie duże ryzyko potwierdzone po badaniach płynu owodniowego to nie bedziemy 'kontynuować'. Ale mam nadzieje, ze nic takiego sie nie wydarzy - wiecej dowiem sie w przyszłym tygodniu

Ale mi podróż szybko mija jak do Was pisze o 12:30 ladujemy (jeszcze 30 min)
Stary 2013-06-13, 15:49   #2760
Malgos_12
Zakorzenienie

Soleil Rouge - no rzeczywiście cię troszkę nie było. Najważniejsze że u was OK.
A gdzie to się wybierasz? urlop jakiś?
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości