Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5 - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-13, 16:48   #4381
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Konto usunięte

Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
Tusia pogratuluj koleżance pracy w anglii. Super stanowisko! Zazdroszczę
powiedziałam, że jestem z niej przeogromnie dumna!!
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-13, 16:49   #4382
tajkuna
BAN stały

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;41305039]Dagusia18 - twoje CV jest takie jak wiele innych tak na prawdę. Wygląda przejrzyście, a to ważne. Ale wygląd normalny,jak inne szablony w sieci...
[/QUOTE]
Dokładnie to miałam na myśli. Podobne do mojego, z tą różnicą, że ja nie mam wpisane w CV profilu zawodowego.
Dagusia pisałaś, że CV nie może być szablonowe z neta, więc spodziewałam się, że faktycznie masz CV wyróżniające się grafiką itp pod względem tych co są w necie.

Moje CV jest podobne do tego

Edytowane przez tajkuna
Czas edycji: 2013-06-13 o 16:54
tajkuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-13, 16:57   #4383
Dagusia18
Raczkowanie

Tajkuna - wyróżniać wyglądem to się można na wyborach miss, ale nie podczas aplikacji . W CV najważniejsza jest treści i to czy Twoje doświadczenie i kwalifikacje są zgodne z tym co oczekuje pracodawca. Tworząc jasne, czytelne CV z profilem zawodowym u góry pokazujesz tym pracodawcy, że masz to na czym mu zależy. Przecież to o to chodzi, a nie o to by wklejać w cv tęcze czy gwiazdeczki, no luuudziee

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ----------

Cytat:
Napisane przez tajkuna Pokaż wiadomość
Dokładnie to miałam na myśli. Podobne do mojego, z tą różnicą, że ja nie mam wpisane w CV profilu zawodowego.
Dagusia pisałaś, że CV nie może być szablonowe z neta, więc spodziewałam się, że faktycznie masz CV wyróżniające się grafiką itp pod względem tych co są w necie.

Moje CV jest podobne do tego
Twoje CV jest ściągnięte z neta, widziałam je nie raz jak pracowałam jako kadrowa. Dostajesz 200cv i 20 z nich wygląda identycznie, no suuuuper.
Dagusia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-13, 17:01   #4384
tajkuna
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Dagusia18 Pokaż wiadomość
Tajkuna - wyróżniać wyglądem to się można na wyborach miss, ale nie podczas aplikacji . W CV najważniejsza jest treści i to czy Twoje doświadczenie i kwalifikacje są zgodne z tym co oczekuje pracodawca. Tworząc jasne, czytelne CV z profilem zawodowym u góry pokazujesz tym pracodawcy, że masz to na czym mu zależy. Przecież to o to chodzi, a nie o to by wklejać w cv tęcze czy gwiazdeczki, no luuudziee
To nie rozumiem po co mi zarzucałaś, że mam pewnie CV szablonowe z neta, jaka sama takie masz Pisałaś nie tak dawno, ze CV ma się wyróżniać , po to, by nasze CV pracodawca przeczytał, a nie CV kogoś innego, by z 200 CV jakie dostanie moje mu się w oczy rzuciło.

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ----------

Twoje CV jest ściągnięte z neta, widziałam je nie raz jak pracowałam jako kadrowa. Dostajesz 200cv i 20 z nich wygląda identycznie, no suuuuper.
Ale to nie moje CV
Ja teraz ściągłam właśnie z neta to CV , by pokazać wam , że moje CV jest podobne właśnie do tego. Ja tu swojego CV nie wklejałam, tylko CV z neta . Ty zrozumiałaś , ze to moje CV jest Piałam, że moje jest podobne do tego CV, nie pisałam, że to jest moje CV
Stary 2013-06-13, 17:02   #4385
Dagusia18
Raczkowanie

Tajkuna - przecież jest różnica między szablonem z neta a czymś samodzielnie stworzonym. To drugie jest unikatowe. Ja przecież nie ściągam wzorów, tylko sama je tworze, to różnica.
Stary 2013-06-13, 17:06   #4386
tajkuna
BAN stały

Cytat:
Nie patrz nawet na wzory w internecie, bo to jest szablonowe tworzenie CV, a przecież nie o to chodzi.
To czemu sama masz szablonowe ?

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ----------

Cytat:
Tajkuna - przecież jest różnica między szablonem z neta a czymś samodzielnie stworzonym. To drugie jest unikatowe. Ja przecież nie ściągam wzorów, tylko sama je tworze, to różnica.
No ja swoje sama też tworzyłam, nie ściągnęłam szablonu z neta i nie powpisywałam swoich danych.
Jakie unikatowe jak od tych co są w necie niczym wiele się nie różni. Unikatowe było by wtedy jak by się wyróżniało na tle innych CV.
Stary 2013-06-13, 17:13   #4387
Dagusia18
Raczkowanie

tajkuna - no już mam dosyć tłumaczenia Ci jak dziecku, po raz kolejny tego samego.
Co powinno, a czego nie powinno pojawić się w Twoim CV.
2. Wygląd CV jest ważny, chodzi o to by szablon NIE był ściągnięty z internetu, by był przejrzysty i PROFESJONALNY (bez serduszek i kwiatuszków)!
3. Bardzo ważna jest dbałość o szczegóły, jak już zaczynamy pisać czcionką Arial 10 to jej potem nie zmieniamy na Verdane 12. To samo tyczy się punktorów, jeżeli zaczynami wymieniać coś od strzałek, to potem nie dajemy kropeczek, czy innych cudów.
4. Formatowanie tekstu, to chyba najczęstszy błąd jaki się zdarza, CV Ci się rozjeżdża i nagle zdjęcie zajmuje całą pierwszą stronę... Najlepiej wysyłać cv w formacie pdf.
5. Profil zawodowy jest BARDZO ważną rzeczą, nie wierzysz - poszperaj w necie. Przykładowe profile masz w moich wzorach. Pracodawca otwiera takie CV i ma wszystkie potrzebne informacje podane na tacy.
6. Chyba o zachowaniu odwrotnej chronologii i profesjonalnym zdjęciu nie muszę wspominać?

Edytowane przez Dagusia18
Czas edycji: 2013-06-13 o 17:15
Stary 2013-06-13, 17:15   #4388
marlenqa22
Zadomowienie

Dziewczyny u mnie w CV nie mam wpisanej tej miejscowości z której pochodzę tylko mam wpisany adres miejscowości tej do której mam 30 km. (miasto 300 tys mieszkańców).
Jestem tam zameldowana u koleżanki.
Fajnie że wkleiłyście te CV. Ja swojego profilu zawodowego nie mam ale zaraz będę miała
Może to coś pomoże.
Dodam że zdjęcie mam też nietypowe, bo nie takie w białej bluzce i kołnierzyku, tylko takie ładne portretowe.
Kiedyś na rozmowie jedna pani mi powiedziała że mnie zaprosili bo jako jedyna miałam inne zdjęcie.

1 lipiec 2022- czekamy na Ciebie maleństwo
marlenqa22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-13, 17:15   #4389
_nouvelle_
Rozeznanie

Wicked_girl, trinette, gratuluję.

Temat tajkuny pominę ostentacyjnym milczeniem.

Kurde. Się podziało.

Wróciłam 2 h temu z pracy, dostałam teraz telefon od szefowej.
I jedna z nas się zwalnia, właśnie przyniosła wypowiedzenie i cały grafik się sypie na 2 miesiące.
Mam pół etatu.
Ale dostałam wielką prośbę, żeby móc w te sytuacji wspomóc dodatkowymi godzinami, oczywiście płatnymi 100% nadgodzinami.
Cieszyłabym się w tej sytuacji, dodatkowy grosz na koncie cieszy.
Z tym że, zamykam teraz studia i do 10 lipca mam sajgon,
ledwo teraz godzę pracę z egzaminami i licencjatem aaaa!
Chciałam pod koniec lipca wyjechać jeszcze na parę dni, reszta zespołu pobrała urlopy choć częściowo.

Co tu robić, nie zgodzić się, zgodzić?
Stary 2013-06-13, 17:16   #4390
marlenqa22
Zadomowienie

Durne mam pytanie: jak zapisać CV w formacie pdf? bo moje jest w wordzie

Stary 2013-06-13, 17:21   #4391
tajkuna
BAN stały

Cytat:
tajkuna - no już mam dosyć tłumaczenia Ci jak dziecku, po raz kolejny tego samego.
Co powinno, a czego nie powinno pojawić się w Twoim CV.
2. Wygląd CV jest ważny, chodzi o to by szablon NIE był ściągnięty z internetu, by był przejrzysty i PROFESJONALNY (bez serduszek i kwiatuszków)!
3. Bardzo ważna jest dbałość o szczegóły, jak już zaczynamy pisać czcionką Arial 10 to jej potem nie zmieniamy na Verdane 12. To samo tyczy się punktorów, jeżeli zaczynami wymieniać coś od strzałek, to potem nie dajemy kropeczek, czy innych cudów.
4. Formatowanie tekstu, to chyba najczęstszy błąd jaki się zdarza, CV Ci się rozjeżdża i nagle zdjęcie zajmuje całą pierwszą stronę... Najlepiej wysyłać cv w formacie pdf.
5. Profil zawodowy jest BARDZO ważną rzeczą, nie wierzysz - poszperaj w necie. Przykładowe profile masz w moich wzorach. Pracodawca otwiera takie CV i ma wszystkie potrzebne informacje podane na tacy.
6. Chyba o zachowaniu odwrotnej chronologii i profesjonalnym zdjęciu nie muszę wspominać?
Szczerze, my to wszystko tutaj wiemy. Każda z nas wie to o czym tutaj napisałaś, prócz tego profilu zawodowego. Wałkowane to tutaj było setki razy. Wręcz, powiem, że oprócz punktu z profilem zawodowym pozostałymi punktami ameryki nie odkryłaś jak to się mówi.

---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ----------

Cytat:
Napisane przez marlenqa22 Pokaż wiadomość
Ja mam program PDF Creator ściągnięty z neta za pomocą , którego zapisuję CV w pdf.
Stary 2013-06-13, 17:21   #4392
_nouvelle_
Rozeznanie

Cytat:
Ściągnij program doPDF, jest darmowy.
Stary 2013-06-13, 17:26   #4393
Dagusia18
Raczkowanie

Cytat:
Szczerze, my to wszystko tutaj wiemy. Każda z nas wie to o czym tutaj napisałaś, prócz tego profilu zawodowego. Wałkowane to tutaj było setki razy. Wręcz, powiem, że oprócz punktu z profilem zawodowym pozostałymi punktami ameryki nie odkryłaś jak to się mówi.

---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ----------

Ja mam program PDF Creator ściągnięty z neta za pomocą , którego zapisuję CV w pdf.
To czemu tak rzadko jesteś zapraszana na rozmowy kwalifikacyjne?
Na moje jedno słowo, ty masz kilkanaście. Taka jesteś wyszczekana, ale jakoś pracy przez 2 lata znaleźć nie możesz.

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

Cytat:
Jeżeli masz windows'a 7 możesz zapisać plik w formacie pdf bez ściągania programów. Przy zapisywaniu, zaznacz w "Zapisz jako typ" format pdf.
Stary 2013-06-13, 17:31   #4394
tajkuna
BAN stały

Cytat:
To czemu tak rzadko jesteś zapraszana na rozmowy kwalifikacyjne?
Na moje jedno słowo, ty masz kilkanaście. Taka jesteś wyszczekana, ale jakoś pracy przez 2 lata znaleźć nie możesz.

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------
Bo ty szukasz pracy we Wrocławiu, a ja w innym regionie Polski. Różnica chyba jest. To tak jak marlenga, mieszka na Podlasiu, gdzie również jest źle z pracą i ty nagle małe miasto na podlasiu porównujesz do Wrocławia.
Są regiony w Polsce, gdzie jest mniejsze bezrobocie, gospodarka bardziej się rozwija, są regiony w Polsce , gdzie jest duże bezrobocie, zakłady są zamykane itp. U mnie np jeden firma przenosi się z produkcja się do Czech, a u nas zakład zamyka. No ale praw ekonomi , gospodarki nie trzeba ci chyba tłumaczyć.

Edytowane przez tajkuna
Czas edycji: 2013-06-13 o 17:33
Stary 2013-06-13, 17:32   #4395
marlenqa22
Zadomowienie

Dzięki.
Zaraz przerobię te durne Cv. Wstawię ten profil zawodowy i zapiszę w PDF.
Nie mam tylko pomysłu jak zapełnić tą roczną lukę bezrobocia ;(
Szkolenia internetowe można dopisać bo robiłam trochę tych z Parpu. Ale co jeszcze

Stary 2013-06-13, 17:36   #4396
Dagusia18
Raczkowanie

Cytat:
Bo ty szukasz pracy we Wrocławiu, a ja w innym regionie Polski. Różnica chyba jest. To tak jak marlenga, mieszka na Podlasiu, gdzie również jest źle z pracą i ty nagle małe miasto na podlasiu porównujesz do Wrocławia.
Są regiony w Polsce, gdzie jest mniejsze bezrobocie, gospodarka bardziej się rozwija, są regiony w Polsce , gdzie jest duże bezrobocie, zakłady są zamykane itp. U mnie np jeden firma przenosi z produkcja się do Czech, a u nas zakład zamyka. No ale praw ekonomi nie trzeba ci tłumaczyć.
Dziewczyno, czy ja w swoim poprzednim poście porównywałam Wrocław do Twojej miejscowości? Czy Ty masz halucynacje?
Fakt jest taki, że przez 2 lata nie znalazłaś jakiejkolwiek pracy, szukając jej tak naprawdę w 2 miejscowościach, co teoretycznie powinno zwiększać szanse.
Ja na prawdę już nie mam sił Ci odpisywać, czuję się zupełnie tak jakbyś twierdziła cały czas, że 2+2=5, a ja chciałabym Cię bezskutecznie wyprowadzić z błędu.
Sama na siebie jestem zła, że tyle czasu dzisiaj zmarnowałam na mówienie (a właściwie pisanie) "do ściany".

Idę na zajęcia angielskiego, do później
Stary 2013-06-13, 17:42   #4397
tajkuna
BAN stały

Cytat:
Dziewczyno, czy ja w swoim poprzednim poście porównywałam Wrocław do Twojej miejscowości? Czy Ty masz halucynacje?
Fakt jest taki, że przez 2 lata nie znalazłaś jakiejkolwiek pracy, szukając jej tak naprawdę w 2 miejscowościach, co teoretycznie powinno zwiększać szanse.
Ja na prawdę już nie mam sił Ci odpisywać, czuję się zupełnie tak jakbyś twierdziła cały czas, że 2+2=5, a ja chciałabym Cię bezskutecznie wyprowadzić z błędu.
Sama na siebie jestem zła, że tyle czasu dzisiaj zmarnowałam na mówienie (a właściwie pisanie) "do ściany".

Idę na zajęcia angielskiego, do później
Pytałaś czemu ciebie zapraszają na rozmowy a czemu mnie nie . Czyli tak jak byś Wrocław porównywała do pokrapacia. To ci odp tak jak jest. A dopiero wczoraj jak się nie mylę, pisałaś, że u ciebie w małym mieście nie ma pracy i dlatego szukasz pracy we Wrocławiu. Dlaczego do twojego miasta nie zapraszają cię na rozmowy, tylko masz wszystkie rozmowy we Wrocławiu.
Stary 2013-06-13, 17:47   #4398
marlenqa22
Zadomowienie

Nie chce mi się ten PDF creator się ściągnać. Od razu mój program antywirusowy pokazuje że na tych stronkach jest wirus i blokuje ściąganie;/

Stary 2013-06-13, 17:50   #4399
tajkuna
BAN stały

Poszukaj na necie jakiegoś innego programu. Ja ten mam i u mnie działa dobrze.
Stary 2013-06-13, 18:00   #4400
pulinaj
Rozeznanie

Mi się podobają CV Dagusi
Stary 2013-06-13, 18:01   #4401
Kukunia23
Rozeznanie

powinno jeszcze być dodane:
-z moim brakiem znajomości
-z moim doświadczeniem
-z moim nastawieniem...

Tyczy się to ...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ede652338_w_tym_kraju_nie_ma_pracy_.jpg (40,5 KB, 26 załadowań)

Kukunia23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-13, 18:01   #4402
Wicked_Girl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _nouvelle_ Pokaż wiadomość
Wicked_girl, trinette, gratuluję.

Temat tajkuny pominę ostentacyjnym milczeniem.

Kurde. Się podziało.

Wróciłam 2 h temu z pracy, dostałam teraz telefon od szefowej.
I jedna z nas się zwalnia, właśnie przyniosła wypowiedzenie i cały grafik się sypie na 2 miesiące.
Mam pół etatu.
Ale dostałam wielką prośbę, żeby móc w te sytuacji wspomóc dodatkowymi godzinami, oczywiście płatnymi 100% nadgodzinami.
Cieszyłabym się w tej sytuacji, dodatkowy grosz na koncie cieszy.
Z tym że, zamykam teraz studia i do 10 lipca mam sajgon,
ledwo teraz godzę pracę z egzaminami i licencjatem aaaa!
Chciałam pod koniec lipca wyjechać jeszcze na parę dni, reszta zespołu pobrała urlopy choć częściowo.

Co tu robić, nie zgodzić się, zgodzić?
Dziękuję

Cytat:
Zapisz jako PDF
Wicked_Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-13, 18:05   #4403
marlenqa22
Zadomowienie

Program udało się ściągnać, teraz zajmuję się tym profilem zawodowym dziękuje dziewczynie która tutaj wrzuciła te CV

Stary 2013-06-13, 18:18   #4404
Melissa86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
Jeśli tak to zus przyśle ci polecony z wezwaniem do wyboru ofe i terminem do którego musisz to zrobić aby nie wziąć udziału w losowaniu. Mnie przysłali list po 4 miesiącach. Na wybór ofe miałam niecałe 2 miesiące.
Od momentu podjęcia pierwszej pracy, w której na umowie odprowadzane są składki społeczne (emerytalne, rentowe) jest pół roku na wybór OFE (tak mi się wydaje). Później losują.
Melissa86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-13, 18:27   #4405
Trinette
Zakręcony Chochlik

Cytat:
Napisane przez Melissa86 Pokaż wiadomość
Od momentu podjęcia pierwszej pracy, w której na umowie odprowadzane są składki społeczne (emerytalne, rentowe) jest pół roku na wybór OFE (tak mi się wydaje). Później losują.
Losowanie jest w styczniu i lipcu. Także jak zacznie pracować np. w lipcu to ma mniej czasu na wybór.
http://centrumofe.com/pytania-i-odpowiedzi.html#4

„Jeśli możesz sobie coś wymarzyć, możesz to zrobić”
Walt Disney

Trinette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-13, 18:33   #4406
Melissa86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SdC Pokaż wiadomość
marlenqa, 30km do dużego miasta to nie jest dużo. Ja mieszkałam na wsi - 2 tysiące mieszkańców i mam 30km do Krakowa. Przecież to nie jest żadna odległość . Rozumiem, że może komuś ciężko być z pracą, ale nie wmawiajcie mi, że 30km to jest odległość niczym 300, bo to nieprawda .
Te 30 km poza terenem zabudowanym to niech będzie max pół godziny drogi samochodem/busem/pksem. Ja na drugi koniec miasta przez zakorkowane i remontowane miasto jadę godzinę. Te 30 km to siedzi w Waszych głowach. Nie możecie przeliczać tak wszystkiego na kilometry. W dużych miastach tyle jest pomiędzy odległymi osiedlami i jakoś nikt nie dramatyzuje. Wsiada w miejski mpk i jedzie z przesiadkami nawet.
Stary 2013-06-13, 18:36   #4407
niv_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Melissa86 Pokaż wiadomość
Te 30 km poza terenem zabudowanym to niech będzie max pół godziny drogi samochodem/busem/pksem. Ja na drugi koniec miasta przez zakorkowane i remontowane miasto jadę godzinę. Te 30 km to siedzi w Waszych głowach. Nie możecie przeliczać tak wszystkiego na kilometry. W dużych miastach tyle jest pomiędzy odległymi osiedlami i jakoś nikt nie dramatyzuje. Wsiada w miejski mpk i jedzie z przesiadkami nawet.
To fajnie, że macie mpk, bo u mnie prawie nic nie jeździ w moim małym mieście, nie ma nawet co porównywać.

To mi się podoba w większych miastach - w miarę dobra komunikacja.
Stary 2013-06-13, 18:51   #4408
Konto usunięte

Dagusia - chcesz zbawić Tajkunię, napisz do niej na priv. Trochę nudzą nas wiecznie kłótnie.

Tajkunia - Dagusia rzuca dobre rady, ale na Boga, dziewczyny, szablon CV to nie wszystko. Liczy się zawartość...

_nouvelle_ - ja bym zacisnęła zęby i pracowała. Da się połączyć szkołę i pracę.

marlenqa22 - plik, zapisz jako, format pdf. tylko wcześniej sobie ściągnij pdf-a.
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-13, 19:29   #4409
Melissa86
Zakorzenienie

Przebijam się przez posty i przebijam i się przebić nie mogę.

Widzę, że była dyskusja o profilu zawodowym. Również go mam tuż pod danymi osobowymi, a przed doświadczeniem. Zajmuje mi to raptem 3 linijki, ale uważam, że jest bardzo potrzebne.

I właśnie jeszcze jedno: moim zdaniem lepiej najpierw w CV wpisać doświadczenie (o ile jest), a dopiero potem wykształcenie, nie odwrotnie.

Co do zakresu obowiązków - to fajnie w każdej z pracy znaleźć coś uniwersalnego, np. obsługa klientów, przygotowywanie ofert, bezpośredni kontakt z klientem itp. To się przydaje w praktycznie każdej pracy.
Stary 2013-06-13, 19:31   #4410
Konto usunięte

ja tak mam, że najpierw doświadczenie a potem wykształcenie - ale to dopiero można szaleć jak ma się dobre doświadczenie a nie kasę w auchan, bo wtedy trzeba się bronić wykształceniem u potencjalnego pracodawcy
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości