|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Zapraszam do glosowania na kolejny tytuł wątku! | |||
| W majteczkach biegam, plecak noszę-przedszkolak będę za rok o tej porze |
|
3 | 10,71% |
| Drugie lato już na nami, na zimę i sanki teraz czekamy |
|
4 | 14,29% |
| Bunt dwulatka w pełnej krasie, żyć się jednak z tym jakoś da się |
|
6 | 21,43% |
| Super mamy, super dzieci, drugi roczek szybko zleci |
|
5 | 17,86% |
| Dzieciaki nasz maja 2 lata, a my w komplecie nadal "tratatata" |
|
1 | 3,57% |
| Sikamy po kątach, psocimy że strach, a nasze mamy tylko "och" i "ach" |
|
9 | 32,14% |
| Głosujący: 28. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy. 07-0
My dzisiaj idziemy po to wiaderko.
|
|
|
|
#2282 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy. 07-08
Hej hej
![]() Myha, gratulacje!!! Wszystkim solenizantom STO LAT I WSZYSTKIEGO O CZYM TYLKO MARZA ![]() Aniu, dla dorosłego Adasia za nocniczek!Telik, już noe mogę doczekać się zdjęć z nowego gniazdka. Brumek, Dominik też uwielbia trampoline, jak tylko jesteśmy na budowie to obowiązkowo musimy zahaczyć o "poninę" ![]() Marzenko, czytająca Hania cudna, pięknie mówi Po kim ona taka blondyna? A co do podobnego chłopca do mojego Domka to może jakoś sobowtór, podobno każdy gdzieś ma swojego ![]() Oliweczka, a jak w pracy? Marina, fajny prezent od chrzestnej, Igor pewnie zsdowolony. Śmiga już na nim? A my na dworze siedzimy, strasznie u nas gorąco
|
|
|
|
#2283 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy. 07-0
Cytat:
a ksiądz mi nie kazał mówic, po chrzcie powiem. |
|
|
|
|
#2284 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję, dobrze
A Ty jak przygotowania do egzaminów? A budowa jak tam? |
|
|
|
#2285 |
|
Zakorzenienie
|
Gomra co racja to racja
a gdzie dziewczyny: justyna i inne? Kurcze pustki się zrobiły. Coś ktoś wie? A gdzie Stronczek,Dziubek,Kajool?
|
#2286 |
|
Zadomowienie
|
Witam sie od rodziców
Znowu przyjechalismy na tydzień ![]() Zaległe zyczonka wszystkiego naj dla naszych dwulatków! Wielkie brawa za kolejnych odpieluchowanych!
|
#2287 |
|
Zakorzenienie
|
To fajnie, ale sama z małym? czy mąż również?
|
|
|
|
#2288 |
|
Zadomowienie
|
Odp: Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy. 07-08
Kajool umiera ;-)
A tak serio, to żyje ale weny brak. Każdy dzień taki sam. Czekamz niecierpliwością końca tygodnia, aż tata przyjedzie. Boję się już na serio, bo kończę 35 tydzień. Coraz bardziej brzuch pobolewa i odliczam zaciskajac.nogi ;-)
|
|
#2289 |
|
Zakorzenienie
|
Kajool już 35 tygodni? Jak ten czas leci na lep,na szyję.
Pół godziny temu wyciągłam je z piaskownicy,zgadnijcie w jaki sposób-wołając je na...lody
|
#2290 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy.
no niestety
dzisiaj chodzi od rana po podwórku z łapką na muchy i poluje ![]() Cytat:
![]() mamad1, super że znów u rodziców! mam nadzieje że odpoczniecie ![]() Pieleszko, Oliweczko, Natka ![]() iwa_iw, nie strasz że jesteś moją szwagierką ![]() Gomra, ale rąbnięty ksiądz....
|
|
|
#2291 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy.
kajol - jak 35 tc to juz zbytnio nie zaciskaj
![]() bylam u gina. ,mam od dzisiaj zwolnienie. polozna skwitowala "no nareszcie do tego pani dojrzała" wiec chyba robie za dziwaka ale i tak ide do pracy tyle ze dodatkowej, do konca miesiaca (chciaz maz chce bym jak najkrocej pracowala...)
|
|
|
|
#2292 |
|
Zakorzenienie
|
Monia i Natka pozostała Natką?
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#2293 |
|
Zakorzenienie
|
hej hej
Monia Ty się oszczędzaj kobieto! a Kinga zawsze tak dużo sika? a jak sika to konkretnie czy tak podsikuje? bo jak podskuje to może za wcześnie jeszcze trochę? tak tylko myślę bo Ala np. dzisiaj od rana to ze 4 razy sikała, ale to konkretnie wtedy leci ![]() u nas póki co od rana bez ścierki ![]() 2 razy w pampersa (jak w przedszkolu byłam) i 2 razy na nocnik, ale z tym nocnikiem to taki przypadek bardziej bo akurat ją posadziłam i się udało bo wołać kompletnie nie woła....Pieleszko, ale fajnie, że festyn się udał ![]() Gomra sprawa z księdzem - żenada. tak właśnie oto odstraszają i zniechęcają ludzi do Kościoła. z tego co zauważyłam to ogólnie na wsi bardziej do tego wszystkiego przywiązują wagę, ale pewnie przez to, że parafie mniejsze i ludzie się kojarzą. u mnie w Spóldzelni jest ok. 12.tys mieszkanców i większość to chyba do 1 parafii należy ![]() jak chodzą po kolędzie to coś tam sobie zawsze zaznaczają. jak ślub braliśmy to proboszcz na pewno nie dałby nam pozwolenia na ślub w innej parafii a tutaj nie chcieliśmy. załatwiliśmy z innym księdzem i się udało ![]() dla mnie to ceregieli. księża powinni się cieszyć, że ludzię chcą chodzić, brać ślub czy dziecko ochrzcić a nie jeszcze masę problemów przy tym robić i wymagać nie wiadomo czego :/ Kajool u Ciebie też takie upały? jak je znosisz? ![]() wieczorem jak dam radę wykrochmalić to pochwalę się Wam z czym walczyłam szydełkiem przez ponad miesiąc
|
#2294 |
|
Zadomowienie
|
halo halo
u nas upalnie siedzimy w domu bo smazalnia na dworze okrutna ![]() ale jutro zaberam Igiego do pra babci na ogrodek niech sie wybiega przez caly dzien :P czy Wam sie tez nic nie chce tak jak mi ...... ![]() robicie jakies przetwory juz typu truskawki jablka rabarbar czyy cus innego..... ? ja narazie pomrozilam truskawek 20 woreczkow (u mnie poojdzie napewno bo uwielbiamy kompot truskawkowy )noi jablka mnie korca zeby smazyc ale nie wiem czy to juz
|
|
|
|
#2295 |
|
Zadomowienie
|
Monia muszę zaciskac póki tata nie przyjedzie. Tz w robovie i jakby co nie ma kto z sxymem być.
Iw daje radę. Też upały straszne. Sweet na jabłka za szybko. Sierpień - wrzesień.
|
|
#2296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Truskawki też pomroziłam. W ubiegłym roku smażyłam jabłka do słoików i prawie na wszystkich siadł mi kot w środku. |
|
|
|
|
#2297 |
|
Zakorzenienie
|
iwa dokładnie to samo dzisiaj mu powiedziałam.
Że płacze ze ludzie do kosciola nie chodzą, że nie chrzczą albo pozno chrzczą dzieci, że slubów coraz mniej, ale co się dziwić, że nawet problemem jest znależć chrzestna, bo zawsze cos nie pasuje. No i że jak tak księza będą robić to kosciól długo nie pociągnie. Byłam dzisiaj wieczorem jeszcze raz, powiedziałam mu że tamten ksiądz nie wydaje czegoś takiego i że to kpina, że dla Boga nie ważne gdzie sie chodzi, ważne że sie chodzi. Zatkało go, ale i tak przy swoim, że nie wypisze. Powiedział mi ze moze mi wypisać że nie mogę być chrzestną. Powiedziałam że takiego nie potrzebuje, Ale pojde jutro mu nosa utrzeć, powiem zeby napisać odmowe z uzasadnieniem, ze przyda się jednak, i powiem że też potrafie być chamskim czlowiekiem tak jak on. Niech się boi. A najciekawsze rzecz to to ze on za kilka dni ( na koniec msc chyba, ale chrzciny 29) odchodzi z naszej parafi, nie wiem co mu zalezy. Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2013-06-17 o 21:43 |
|
|
|
#2298 | |||
|
Zakorzenienie
|
Witam wieczorową porą
Cytat:
Bardzo mnie denerwuje to, że trzeba te papierki przynosić, np. od spowiedzi, dokładnie jak u dzieci w podstawówce. Super Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja jabłka robię z takich typowo letnich: papierówki, antonówki. A one są w sierpniu najwcześniej. Te jabłka, co teraz sprzedają, to jeszcze są stare, zimowe.
|
|
#2299 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej,
Dzieki dziewczyny za pochwaly. Iwa co za cudo zrobilas? Chwal się! A wiesz, ze chyba faktycznie Hania i ta druga dziewczynka będą chodzily z Zuzia? Rozmawialam ostatnio z pania i mowila, ze 2 dziewczynki odchodzą, no i już się prawie cieszyla, ze będą mieć mniejsza grupe, to ja uswiadomilam, ze raczej nie. Tak wiec miejsce się robi. Oliweczko ja bym odpuscila nauke jeśli Ci się nie chce sadzac Julki "co chwile" na nocnik. Antek na co dzień w zasadzie już w majtkach. Pisze "w zasadzie", bo np. jutro idzie na caly dzień do zlobka i nie sadze, żeby tam nie było wpadki, wiec dostanie pieluszke. Ale potem mu ja sciagne. Pieknie już sika na trawke na stojaka. I jeszcze się pochwale, ze w końcu pozegnalismy smoczek, który miał do spania. Monia może zwolnisz nieco, co? Kajool to trzymaj się dopóki tata nie przyjedzie. Sweet ja tam przetworów nie robie, nie mam parcia, bo nikt ich nie je. Mamad wypoczywaj! Brumku oj chętnie bym rzucila w diably ta robote, ale obawiam się, ze z kapeluszy nie wyzyje ![]() Zazdroszcze mamy z ogrodem. Lili jak na stazu? |
|
|
|
#2300 |
|
Zakorzenienie
|
moj gin mnie tylko obejrzal bez badania i macania i wypisal zwolnienie wiec nic wiecej nie wiem. Za miesiac krzywa cukrowa i moze usg albo fotel. Za to tetna sobie posluchalam. Nareszcie wylapało bo przez to łozysko na przedniej scianie nic nie slychac bylo. Orzytylam 10kg obecnie wiec chyba rekordu (26...)nie pobije...
mi tam sie podoba ze kosciol jest mniej liczny. Po co ktos kto wierzy w co chce i na odczepnego kilaka sakramentow przyjmie? Podobaja mi sie te wszystkie zbory, grupy protestanckie itp. Tam maja rtak jak za pierwszych chrzescijan. Wszyscy sie znaja i chca byc razem, wielbic boga, modlic sie. Nikt im nie kaze. Sa sami z siebie. Moze ta mnogosc nakazow takdziała? Nie wiem. Wiem ze tego takiegi ducha wspolnoty brakuje mi w KK... Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2013-06-17 o 22:10 |
|
|
|
#2301 |
|
Zakorzenienie
|
Aga czyli pani długo się nie nacieszyla he he
Robiłam bieznik jeszcze mnóstwo nitek do pochowania ![]() Będę później jak mi TZ z komputera zejdzie
|
#2302 |
|
Zadomowienie
|
Dobry wieczór
Agatko Nasza wątkowa gadułko- spóźnione sto lat! Scio, jak udała się impreza? Torcik wyszedł Ci ekstra! Myha, Natalka jest przeurocza, chciałoby się ją zjeść! Iwa, uroczo dziewczynki wyglądają w identycznych strojach. - czekam na efekt końcowy. No i super torcik wyszedł. ![]() Aaniu, brawa dla Adasia za nocnikowe postępy. Nie podejrzewałabym go o takie "mordercze" zapędy. ![]() Monia, dobrze, że mąż trzyma rękę na pulsie i Cię stopuje. Musisz się oszczędzać. Co to za dodatkowa praca?Aga, wow świetne kapelusze- ten Twój taki kowbojski. Na wakacje jak w sam raz. Lili, co u Was? Mało tu Ciebie ostatnio. Pieleszko, super, że piknik się udał. Macie jakieś zdjęcia z wyprawy? ![]() Mamad, udanego wypoczynku. Kajool, to tylko parę dni, tata przyjedzie i będziesz spokojniejsza. ![]() Gomra, brak słów na Księdza... Po dwóch tygodniach nieobecności tż wreszcie mamy go z Hanią tylko dla siebie (na kilka dni). Hanię normalnie rozsadza ze szczęścia, uwielbiam na nich patrzeć jak są razem. A tak z innej beczki. Wczoraj dokonałam przełomowego odkrycia: Kredki Crayola doskonale spierają się z ubranek, niestety ze ścian odchodzą razem z farbą (swoją drogą nieścieralną... )
Edytowane przez marzena_S Czas edycji: 2013-06-17 o 23:28 |
|
|
|
#2303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo akurat dziś Tymuś żółtą, piękną Crayolą wymalował ścianę w salonie w piękne kółka
|
|
#2304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja np nie czekam aż Radek zawoła, że chce sikać tylko co jakiś czas biorę go na stronę i mówię mu żeby tam coś osikał Póki co się udaje, chociaż dwie wpadki dziś zaliczył. Raz zawołał siii więc jesteśmy na dobrej drodze. Marzena, Aga dziś oficjalnie rozpoczęłam staż Przyznali mi go na pół roku. Jestem w programie 'pracujący rodzice' i z tego powodu mam dodatkowe profity
|
|
|
|
|
#2305 |
|
Zakorzenienie
|
Sweet ja przetworów nie robię
![]() oddaję pałeczkę teściowej ona ma gdzie robić i gdzie trzymać - ma spiżarnię w domu i wieeeelką piwnicęMarzeno to super, że macie swojego mężczyznę w domu ![]() Aga brawa dla Antosia za odpieluchowanie! u nas popołudniu sikanie na całego - po podłodze ![]() jeszcze się skubana cieszy - mokre majtki nie przeszkadzają jej nic a nic ![]() ciekawe czy pierwsza ona skapituluje i zacznie wołać czy ja będę mieć dość i odpuszczę ![]() wieczorem pokazała na nocnik, że chce usiąść i powiedziała SI (no sukces normalnie) ale usiadła, wzięła sobie książkę do czytania (!) i nic nie zrobiłam hehe inna sprawa, że w tej książeczce jest obrazek z Babą Jagą (ale nie jakiś straszny) no to jej mówię, że to Baba Jaga a Ala PAPAPA (czyt. Baba Jaga) am am am to się jej pytam co ta Baba Jaga je - biedronki (w przetłumaczeniu bo w dialekcie Ali biedronka to mijammijam czy jakkolwiek to zapisać)
|
#2306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas biedronka to titi wcześniej na cycka tak mówił-teraz cycy ![]()
|
|
|
|
|
#2307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a no zobaczymy jak pójdzie fajnie by było jakby się udało, ale parcia wielkiego nie mam Ala generalnie jest dzieckiem, któremu mało co przeszkadza ![]() piach w butach, brudne ręce, mokre majtki czy przemoczone buty - póki co nic z tych rzeczy nie robi na niej wrażenia ![]() ostatnio jak rozmawialiśmy o Hani jak mówiłam jak była mała to mieliśmy niezły ubaw ona to była przodownikiem w języku własnym ![]() biedronka to była dadadada (ale to tak odpowiednio zaakcentowane było) picie to było hłi hłi skarpetki to był hit papapinki ![]() a plac zabaw to badzang badzang i bez jaj, ale ona niektórych słów tego typu używała do 3 roku życia ![]() pewnie coś by się jeszcze przypomniało Ala z kolei też ma swoje słowa jak ta biedronka chociażby na wózek czy samochód też dziwnie mówi - coś co brzmi jak oooła (nie wiem czy to od kół czy od czegoś zupełnie innego) jak chce pić to przychodzi i tak ustami siorbie śmiesznie
|
|
#2308 | |
|
Wtajemniczenie
|
Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy. 07...
Witam
Zalegle zyczonka dla Igorka, Adasia i Agatki Wszystkiego najlepszego kochani !!!!! Bella jestem jestem, to Ty wpadasz jak po ogien Marzenko Hania jest taka urocza... I jak stwierdzila Brumek chyba najbardziej rozgadana Iwa sliczne te twoje cory A jezyk Hani Pamietam jak moja siostrzenica zaczynala mowic. U niej kapcie to byly KAPECIKI, a ksiezyc to DZIDZIK a przedstawiala sie Ojanna. Ona ma na imie Ola a jej mama Joanna. I taka kombinacje sobie wymyslila Cytat:
Agni spodobal mi sie ten pomysl z przewodnikiem. Pisz nam jak postepy... My (w zasadzie Wiktoria) Jestesmy zaproszone na urodzinki (drugie) do kolegi Wiki. Rodzice Ignasia wyprawiaja imprezke w tzw play area (w Pl nazywaja to chyba malpim gajem). Bedzie tort i inne rozrywki. Prezent juz kupiony i zapakowany. Przy okazji dokonam rozpoznania, jesli bedziemy w Uk w terminie urodzin Wiktorii to tez trzeba bedzie o jakiejs imprezce pomyslec. Przez dwa lata Wiki zaprzyjaznila sie z trojka dzieciakow. A pro po przyjazni. Synek kolezanki ( starszy od Wiki o miesiac ) to straszny przytulasek i calusnik. Kilka dni temu w parku biegali razem z Wiktoria i w pewnej chwili Adas podbiegl do Wiki, objal ja raczkami z calych sil i dal siarczystego buziaka prosto w usta. Wiktoria zdziwiona i zszokowana w pierwszej chwili nie wiedziala co sie dzieje. Po chwili jednak ( Adas juz ja puscil i poszedl w swoja strone) oprzytomniala i pobiegla za nim nadstawiajac dzioba do calowania my z kolezanka obserwowalysmy rozwoj sytuacji z lawki parkowej i malo brakowalo bysmy z niej pospadaly ze smiechu
Edytowane przez Stronczek27 Czas edycji: 2013-06-18 o 00:26 |
|
|
|
|
#2309 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy. 07..
|
|
|
|
#2310 |
|
Wtajemniczenie
|
Myha śliczna Natalka!!
dobrze, że już wszystko u Ciebie dobrze. ale miałaś przejścia..Marzenko Hania cudna Marinko Igi to faktycznie na starszego wygląda. przystojniak rośnie AgaG super kapelusze ![]() Iwa Twoje dziewczynki urocze w tych sukieneczkach Gomra ech Ci księża...też nei raz, nie dwa zastanawiam się skąd takie podejście do ludzi. w niektórych sytuacjach rozumiem, ale zeby aż takie problemy stwarzać..?? mam podobne podejście w tej kwestii jak Monia. też mi brakuje tej "wspólnoty", którą poniekąd tworzy KK. Stronczku to życzę dobrej zabawy na imprezce. a sytuacja z dzieciakami faktycznie wesoła ![]() Kajool to wytrzymaj jeszcze tylko troszkę! Monia szalona kobieto, może faktycznie przystopuj troszkę? witam się! jej co to wczoraj był za dzień paskudny. samochód nawalił, ząb mnie bolał pół dnia, do tego dostaliśmy takie "pisemko" z US, że o mało na zawał nie padłam. na szczęście z mężem znaleźliśmy przyczynę zamieszania i wychodzi na to, że musimy korektę rozliczenia złożyć czeka mnie dzisiaj przeprawa z urzędnikami...marzenko mam zdjęcia z festynu, jak zgram na komputer to na pewno się "pochwalę "
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:39.

dla dorosłego Adasia za nocniczek!

Musisz się oszczędzać. Co to za dodatkowa praca?