|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: To już XI część wątku będzie, a nazwiemy ją: | |||
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013
|
|
2 | 3,85% |
| Pokopane wszystkie flaczki, rosną w siłę nam dzieciaczki |
|
7 | 13,46% |
| Kopniak w lewo, kopniak w prawo, każda dzidzia kopie żwawo |
|
19 | 36,54% |
| Coraz cieplej, słonko świeci, kopią w brzuszki nasze dzieci |
|
8 | 15,38% |
| Już kopniaczki nic nowego, zgaga męczy na całego |
|
3 | 5,77% |
| Upał mamom sił podbiera masę, mimo to pokazują klasę |
|
3 | 5,77% |
| Wariują szyjki i puchną nogi - a mamy schdzą tu z wielkiej trwogi |
|
10 | 19,23% |
| Głosujący: 52. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pokopane wszystkie flaczki, rosną w siłę nam dzieciaczki, mamy IX-X 2013, cz. X
Cytat:
![]() Na kilku szkoleniach o tym DHA mówili, rekomendacje PTG też są takie, żeby suplementować... tak miedzy 100 a 500 mg na dobę powinno się dostarczać. I wit. D o ile nie siedzi się dużo na słońcu. Właśnie siedzę i szperam w sieci, jakie są suplementy na rynku i co maja w sobie ![]() ![]() Ale że co? ![]() Ooo... a co bierzesz? |
|
|
|
|
#722 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pokopane wszystkie flaczki, rosną w siłę nam dzieciaczki, mamy IX-X 2013, cz. X
A możesz polecić coś konkretnego? Ja jakoś za rybami ogólnie nie przepadam, a już w ciąży to mnie jakoś w ogóle odrzuciło
|
#723 |
|
Rozeznanie
|
Proszę bardzo: Sernik na zimno z truskawkami
Trochę zmodyfikowałam ten przepis i zamiast ciastek maślanych dałam na dno ciastka owsiane. Nie obsypywałam boków wafelkiem, ale za to górę zalałam dodatkowo galaretką. No i polecam dać w razie czego trochę więcej żelatyny dla pewności że stężeje, bo mi dość długo tężał. Poza tym mus truskawkowy dałam "na oko" i na pewno więcej jak w przepisie, dlatego lepiej więcej tej żelatyny. Ona i tak smaku nie popsuje więc nic się nie stanie jak da się jej więcej.
|
#724 |
|
Wtajemniczenie
|
trzydzieste urodziny?
Asiek kciuki, będzie dobrze czekam na ten dupiaty przelew i nima... chcę haemkę ![]() założę się, że dziadek zapomniał o fakturze... albo czeka na rentkę ![]() U nas też dziś ciepło ale bez upału, rozmrażam jagódki ![]() robił któraś z Was ciasto na pierogi z jajkiem albo tłuszczem? bo a zawsze tylko mąka i woda i sól a wiem, że niektórzy dodają jajko albo samo żółtko i trochę masła... no nie wiem czy nie zaeksperymentować ![]() a co do DDTVN to tego faceta od Jolanty jeszcze przeżyję ale równie mocno co pieńkowska wkurza mnie Mołkowa... no jak się uśmiecha to mam wrażenie że robi dziubek do słit foci... a IQ to ma chyba jak nr buta, jak jakieś pytanie czasem zada to szok... Dorota i Wellman to wiadomo, ale coraz bardziej lubię Filipa Hajzera, choć jego ojca niekoniecznie
09 października 2013 18:45 Ninka |
|
|
|
#725 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wczoraj pisałam że mój w 24t też miał 620g ![]() jutro mam wizytę u gina zanim doczłapie do tego lekarza w tym upale to padnę... jest 30 stopni a ma być gorzej ![]() vea7 dzięki
|
|
|
#726 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tylko nie życz jej stu lat ![]() ![]() Doradźcie, czy taka komoda wystarczy na rzeczy dziecka: http://allegro.pl/duza-komoda-4-szuf...315715852.html Chcemy łóżeczko z szufladą, więc trochu rzeczy i w niej upchniemy. |
|||
|
|
|
#727 | ||
|
Zakorzenienie
|
Laloca nigdy nikomu tego nie życzę, bo sama nie chciałabym tyle żyć
![]() Co do komody to na początek na pewno ok, a nie wiem jak później bo się nie znam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jak znajdziesz coś ciekawego o suplementach to daj znać. Mnie najbardziej boli,że wszystkie te tabletki są takie duże,ja nie umiem takich połykać ![]() U naszej sąsiadki jest wnusia 2letnia, Agatka. Taka słodka blondyneczka A jak ślicznie mówi![]() Sąsiadka ją dała do cienia pod drzewa do takiej wielkiej miski, bo nie ma baseniku ![]()
|
|
#728 |
|
Zakorzenienie
|
Jeżeli mowa o liście ekonomicznym to może iść pewnie nawet dłużej niż 3-5 dni a czy dojdzie to zależy co tam było. Bez potwierdzenia może nie dotrzeć- tym bardziej jak to coś grubszego było. Ekonomiczny polecony dociera po 3-4 dniach z tego co widzę.
|
|
|
|
#729 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I dobrze, że cie ginka zatrzymała, te upały są nieznośne nie wyobrażam sobie np. podróży do pracy komunikacją miejską. Cytat:
Byłam na poczcie, myślałam że przed 12 nie będzie tak źle. Ale upał już taki że ledwo doszłam do domu. No i nie miłe pismo na mnie czekało (miałam wczoraj awizo w skrzynce choć cały dzień byłam w domu) dostałam wypowiedzenie z pracy
|
|
#730 |
|
Wtajemniczenie
|
VEA ja łykam vitaminer z dha, co prawda dwie tabletki dziennie się łyka ale można przeżyć. Skład tabletki z witaminami bardzo przyzwoity, porównywalny z droższymi, a w kapsułce z dha też odpowiednia dawka. Mogę Ci nawet polecić sprzedawcę na allegro http://allegro.pl/vita-miner-prenata...325255341.html
kupowałam tam zapas a całą ciążę plus 3 miesiące, bardzo szybko przyszły, no i to jest normalna apteka więc bez strachu że jakaś lewizna. No i tanio bo u mnie w aptece kosztują ok 25zł za opakowanie. Także polecam
|
|
|
#731 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tak o tych szparagach piszecie, a ja ich jeszcze nigdy nie jadłam nie może być chyba kupię jutro tak z ciekawości
|
||
|
|
|
#732 |
|
Zadomowienie
|
hej!
widzę, że nabrałyście tempa ![]() a ja jem dopiero śniadanie i w ogóle czuję się jakby mnie krowa przemieliła i wypluła a kostka nadal spuchnięta i boli
|
|
#733 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Robię zapiekankę na obiadek, ziemniaki, szparagi, sos szpinakowy, ser żółty i szynka parmeńska, któraś chętna??
|
|
#734 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#735 |
|
Rozeznanie
|
Pewnie ten z wiaderka też może być. Ale ja tam wolę tradycyjny twaróg, więc dałam dwie kostki półtłustego i potraktowałam go blenderem, żeby grudek nie było. Trochę bałam się tego mascarpone, bo niby można dać pół na pół, ale jeszcze nie próbowałam nigdy z mascarpone. Jeśli któraś próbowała robić sernik z mascarpone to proszę o opinię, może następnym razem zrobię pół na pół.
|
#736 |
|
Zakorzenienie
|
Wy piszecie, że dziecię Was kopie po pęcherzu, a mój mnie kopie po wątrobie chyba... strasznie boli.
|
#737 |
|
Rozeznanie
|
Wypowiedzenie? A to tak można? Ty nie jesteś czasem na L4?
|
#738 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Co ja mam zrobić?Próbowałam to łykać, te kapsułki też,ale ja nie umiem ![]() ![]()
|
|
#739 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle rzeczy do kupienia, jeszcze długi do spłacenia mamy, więc jakoś dam radę ![]() Cytat:
http://www.doz .pl/apteka/p46385-Pharmaton_Matruelle_kapsu lki_miekkie_30_szt bo wynożyczkowało. U mnie dziś chłodno, a szkoda, bo myślałam, że dwa prania zrobię Eeee... Mi też się wydaje, że NIE MOŻNA zwolnić ciężarnej!! Dopiero z dniem porodu następuje rozwiązanie stosunku pracy, ale kasę na macierzyńskim nadal masz z ZUSu!
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15) Killer abs lvl 3 (9/10) Biegam (419,5 km) Rower (43 km) Zumba (13) Joga (2) Gluten, Sugar & Meat Free ![]() More water&vegetables 13/100 sugarfree days Edytowane przez matallewar Czas edycji: 2013-06-18 o 12:06 |
||
|
|
|
#740 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czemu tak :/Cytat:
rubinka25 a to jeszcze lepiej, że z tego zwykłego w kostce wyjdzie. Myślałam, że musi być mielony, żeby grudki nie wyszły. Spróbuję zrobić na weekend jak uda mi się kupić truskawy. Na wierzch nie pasowałaby galaretka? wyłożyłabym pociachane tryskawki też na górze Mascarpone jest tłusty i drogi, więc ja go unikam w takiej dużej ilości. |
||
|
|
|
#741 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#742 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem jakie w PL są zalecenia ale w Norwegii położna mi powiedziała, że jeśli łyka się jakieś witaminy to co drugi dzień na przemian z tranem. Ale szczerze mówiąc ja to bym wolała największą tabletkę połknąć niż napić się tego rybiego sadła
|
|
|
|
#743 |
|
BAN stały
|
U mnie upał straszny.Słabo mi od rana.Byłam na wizycie.Wszystko ok.Miałam tylko zwykłe badanie i puls.
|
|
|
|
#744 |
|
Zakorzenienie
|
Mamo, przesiadłam się na te 10 cali i nie umiem do Was pisać
|
|
#745 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Proszę bardzo
![]() Dziewczyny też podały fajne przepisy, ale ja chyba najbardziej lubię szparagi "w stanie czystym" - im więcej się im dodaje, tym bardziej sam smak szparaga się gubi Aha, no i przepyszne są w sosie holenderskim, ale zdecydowanie nie ma do niego ani ręki ani cierpliwości ![]() Cytat:
Śniadanie, kawka i jakoś idzie ![]() No właśnie sobie skaldy sprawdzam i się zastanawiam co mi do szczęścia jest potrzebne ![]() Cytat:
Może chłopa jakoś w weekend do Smyka zaciągnę ![]() Mówili na warsztatach, że w ciąży to średnio i nisko zmineralizowaną powinno się pić - wysoko może mieć jakieś minerały, których nadmiar szkodzi... odkładają się chyba, albo cuś podobnego. Maluchowi za to na początku tylko i wyłącznie niskozmineralizowaną A którą Staropolankę pijesz? Bo "klasyczna" jest właśnie średnio. Ojej, ale jak to? Ciężarnej nie mogą chyba wypowiedzieć? Cytat:
Cytat:
Z tym, ze na razie wolałabym tylko DHA z wit. D - reszta jest albo niepotrzebna (patrz kwas foliowy ) albo dostarczam sobie "z natury", a nadmiar witamin tez nie jest dobry.Na razie składowo spodobały mi się: Prenatal DHA, Omegamed Optima (tylko nie wiem jakiej cholery kwas foliowy pakują), i Selecta Pregna 2. Proste, krótkie składy i mają to co chce... zobaczymy jeszcze jak cenowo ![]() Po 30 tc i kolejnej morfologii - jeśli coś wyjdzie - to chyba rzeczywiście Femibion albo Vitaminer zacznę jeść. Chociaz Femibion nie ma wit D. |
||||
|
|
|
#746 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() cza sobie radzić
|
|
|
|
|
#747 |
|
Wtajemniczenie
|
LaLoca No wiem, chodziło mi o to, że trzeba pamiętać dwa razy w ciągu dnia bo łyka się w dwóch dawkach, a dla kogoś kto ma problem z łykaniem tabletek to dwa stresy. Choć dla mnie też nie wydają się wielkie te tabletki, łykałam większe, no ale wiem i rozumiem, że niektórzy mają z tym problem
|
|
|
#748 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno nie można i na pewno ma umowę do dnia porodu i roczny macierzyński. Ja dostałam jedynie pismo z pracy,że według KP przedłużają mi umowę do porodu i tyle. Cytat:
Łykam tylko żelazo i kwas foliowy, wyniki mam dobre i moja gin uważa,że niepotrzebna jest suplementacja, mówiła tylko o tych kwasach DHA i nawet mi poleciła jeden preparat, ale on ma olbrzymie te kapsułki. ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- Cytat:
|
|
#749 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#750 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz bez problemu łykam. Może weź do ust tą tabletkę i połykaj razem z dużą ilością wody. Na mnie to podziałało. Bo wcześniej połykałam tabletkę i popijałam wodą ![]() Ja biorę omegamed optima
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:57.

nie może być 

czemu tak :/