![]() |
#2791 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2792 |
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
![]() Czuje sie wywolana, wiec sie mekduje poslusznie ![]() Regularnie czytam forum ale nie moge sie wkrecic w dyskusje, gdyz u nas jakos tak bezproblemowo - i nie wiem o czym by tu pisac ![]() Tak patrze teraz w kalendarz i dzis konczymy 2 miesiace ![]() To moze jakies podsumowanie?? ![]() - wiem co to noc i zachowuje rytm dnia i nocy, zasypiam bez problemu zawsze w podobnych porach - rozpoznaje mame po glosie i wodze za nia wzrokiem - usmiecham sie od ucha do ucha - podnosze glowke w pozycji na brzuszku i przekrecam ja raz w lewo raz w prawo - coraz lepiej trzymam glowke - podczas snu przekrecam glowke raz w prawo albo w lewo - wkladam prawa dlon do buzi, czesto oznacza to, ze jestem glodny - wodze wzrokiem za zabawkami - zaczynam cwiczyc struny glosowe i staram sie rozmawiac z mama ![]() - podnosze nozki do gory - od kilku dni uzywam pampersow w rozmiarze 3 - i jestem juz taaaaki duzy, waze ok. 5,8 kg i mierze 62cm U nas tez upalnie .. Ja wole jednak optymalne temperatury w granicach 20-24 stopni i jestem jakos zmeczona gdy nagle uderza taki gorac ![]() ![]() Jezeli chodzi o spacery to jak jest goraco to my unikamy wychodzenia w godzinach 11-16. Czapeczki nie ubieram jak jest cieplo - nie nosimy juz chyba od temperatur +16 stopni - przez glowe dziecko traci cieplo i w ten sposob reguluje co nieco temperature swojego ciala - a w domu absolutnie nie jest zalecane zakladanie dziecku czapeczki. Okruszek sobie spi i jak sie obudzi to musimy jeszcze wyjsc na szybki spacer z psem, by zdazyc przed najgorszym skwarem. Ahhh jeszzce zapytam - znacie moze jakies fajne przepisy na dzem truskawkowy i jego wariacje?
![]() |
#2793 |
Zakorzenienie
|
czesc
![]() jezuniu jak gorąco - u nas jest nawet nocą .... ![]() Roch pada jak mucha przy takiej gorączce . I nadal śpi .... choc wczoraj szybciutko zasnął .... haha trafiłas w sedno ! idealne na te upalne chwile ...... ![]() ![]() ![]() [QUOTE=klementyna1;4138669 6...W koncu ja poszłam na pierwszy po porodzie jogging ![]() i jak Ci poszlo? ja mysle ze po kllometrze bym padła .... moze wczesniej ..... tez musze zacząc ..... strippi - ![]() ![]() wstawiam moją Nine (celebrytke - w lokalnej gazecie czesto są jej foty z przedtawien ,wystepów )
![]() |
#2794 | |
Zakorzenienie
|
to i ja sie dołączam -wszystkiego naj
![]() Cytat:
![]() ![]() co do dzemu to chyba idealne pytanie do malpki - to nasz forumowy cukiernik-kusiciel ![]()
![]() |
![]() |
#2795 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Uffff jak chłodno
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------------------------- Wczoraj Miska jechała pierwszy raz autobusem ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2796 | ||
Zakorzenienie
|
eeeee
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() fajowa. ajakie ryby w tle ![]() a florek chce juz normalnie siedziec sam. jak ja siedze i go trzymam w pozycji półleżącej mi na brzuchu to on wstaje.nie wiem czy to dobrze? czy może? ![]() Strippi sto lat!! ![]() ![]()
Edytowane przez Dragusia88 Czas edycji: 2013-06-19 o 08:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2797 | |
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry!
Lalalala... znowu przespana nocka... ![]() Moderna - brawo za "osiągi" synka! Nestelle - śliczną masz córcię! Dziewczyny wrzucę zdjęcie łazienki wieczorkiem, zrobię foty aparatem bo z telefonu jakieś takie... nie teges ![]() ![]() Bmma, co do kosztów.. .cóż - tylko 2 tys więcej niż zakładaliśmy nam wyszło ![]() Cytat:
Pewnie w weekend będzie remontował i piwkował... ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2798 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2799 |
Wtajemniczenie
|
kurka, mam to samo. I jak leży na pleckach i chwycę mu obie łapki to robi tak przykurcz ciałka i odrywa głowę od podłoża... Wydaje mi się, że jeśli się nic na siłę nie robi maluchowi, ani nie wymusza a sam się dźwiga to chyba nic złego... My go jeszcze często nosimy "na krzesełko", żeby sobie świat obserwował (wczoraj np był pełen podziwu dla róż w ogrodzie na plebani) więc dla niego pozycja pionowo-siedząca to chleb powszedni...
![]() |
![]() |
#2800 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja nie wiem czy juz moge świczyć brzuszki, dopiero 2 miechy po cc, ale od lipca zaczynam powoli budowac kondycję, fitness i rower, bo w sierpni chciałabym w góry pojść, tęskni mi się, może nie od razu tatry ale babia góra itp... Fajnie, zazdroszczę,że masz czas na tyle ćwiczeń. Ja jestem sama z Hanią do wieczora więc jak tylko ona przysnie (a malo śpi w dzień) to się rzucam raczej na obowiązki domowe, albo posiedze na necie, a gdzie tu czas jeszcze na ćwiczenia ![]()
Nasza kochana córeczka Hania ![]() 04.04.2013 ![]() Mój BLOG, zapraszam ![]() Edytowane przez bzinka Czas edycji: 2013-06-19 o 09:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2801 |
Wtajemniczenie
|
https://www.youtube.com/watch?featur...&v=BiVyWNwKPWI
hihih ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2802 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2803 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Co do karmienia - faktycznie lepiej mm. Długo karmiłaś, dałaś radę mimo bólu ![]() A zatrucie na weselu - straszna historia. Szkoda wszystkich, a szczególnie dziecka i tej w ciąży. Cytat:
![]() No słyszę, że się dziecię obudziło... znów będzie cały dzień brykał - śpi w dzień maks. 2 godz. łącznie, nawet bujanie w wózku go nie rusza. Woli leżeć i patrzeć na świat, najlepiej z perspektywy rąk rodziców. Wczoraj walczył od 14.30 do 19.30 - od 18.30 już oczy na zapałki, ale nie zasnął. Po kąpieli chwilę pojadł i padł jak nieżywy. Zaczęłam wczoraj ćwiczyć - 10 min z Tamilee Webb na pośladki i 8 min abs, tak na początek. Myślałam, że ducha wyzionę ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2804 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2805 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() córcia boska ![]() Mam pytanko ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Cytat:
![]() Strippi ![]()
![]() |
![]() |
#2806 | ||
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
normalnie w pralce - wyjmuje tylko te zielone podłuzne plastiki . mata była tak prana wiele razy ...i nic sie nie działo .
![]() |
![]() |
#2807 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() można w nim pływać dookoła ![]() dzięki kochana ![]() stawiam wszystkim po coli ![]()
Edytowane przez strippi Czas edycji: 2013-06-21 o 16:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2808 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Strippi - sto lat!
![]() |
![]() |
#2809 |
Zadomowienie
|
Dzięki, bałam się o tą tekturkę pod lusterkiem.
![]() |
#2810 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zbieramy się na spacer.
![]() |
![]() |
#2811 |
Zakorzenienie
|
no właśnie ja mu nie pomagam. on sam wstaje
![]() |
#2812 | ||||
Zakorzenienie
|
Dzieńdobry
Wczoraj nie miałam jak wejść i od razu 4 strony do nadrobienia. Byliśmy na rehabilitacji z Filipem, najpierw mieliśmy wizytę z pedagogiem, sprawdzała Filipa a później pani rehabilitantka dołożyła nam kolejne ćwiczenie. Taki upał był a my z dzieckiem 25km w samochodzie bez klimy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Małpka super zdjęcia ![]() Klementyna sto lat ![]() ![]() Cytat:
Łał! Chrześnica TŻ ma 5 lat i nosi 104/110 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2813 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() silny chłopak ! ![]() Cytat:
a co robi pedagog z niemowlakiem ?
![]() |
![]() |
#2814 |
Zakorzenienie
|
Nestelle sliczna celebrytka
![]() Strippi masz dzisiaj urodziny? Od nas tez sto lat ![]() Alez u nas gorac.. Wyszlam o 10 na spacer i spokojnie jest juz 30 stopni ![]() ![]()
![]() |
#2815 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() dziś mam zamiar jedynie na stepperze poćwiczyć jak będzie mi wibrował brzuch ![]() cudna Ninka ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() brzuszki jeszcze nieee, z tego co wiem to pół roku nie powinno się dźwigać i forsować ale myślę że lekkie ćwiczenia są ok Ja mam czas na ćwiczenia, bo ja wstaję przeważnie 0 7:00 i się już ubieram (dziś o 5:00 ![]() Popołudniu jak ma drzemkę to ćwiczę, a wieczorem jak już 2 dzieci śpi czyli koło 21:00 mam czas dla siebie. Wtedy idę na rower/rolki/ czy ćwiczę z Ewą Chodakowską ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2816 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, które chcą skorzystać z nowych przepisów odnośnie urlopu- dzwoniła do mnie kadrowa, że do końca tyg trzeba składać wniosek o dodatkowy urlop macierzyński (te 6 tyg).
Jeśli w dniu 17 czerwca 2013 r. nie korzysta się z dodatkowego urlopu macierzyńskiego, a dziecko urodziło się po dniu 31 grudnia 2012 r., wniosek o dodatkowy urlop macierzyński w wymiarze 6 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka oraz 8 tygodni w przypadku urodzenia dwojga i więcej dzieci przy jednym porodzie należy złożyć NIE PÓŹNIEJ NIŻ W CIĄGU 7 DNI od dnia wejścia w życie ustawy (ustawa wchodzi w życie 17 czerwca 2013 r.), zaś urlopu należy udzielić nie później niż 14 dni od tej daty, czyli najpóźniej w dniu 2 lipca 2013 ![]() Ja bym oczywiście przegapiła - bo myślałam, że wniosek sobie napiszę jak będzie mi się kończyć moje 20 tyg i poproszę od razu o 6 ![]()
![]() |
![]() |
#2817 |
Zakorzenienie
|
![]() oj tak, wczoraj jak Misio spał to ja od razu do basenu wskakiwałam ![]() do 20:00 siedzieliśmy na działce, od samego rana ![]() tak ![]() U nas też upał, w cieniu 30' w domu mam 26' ale przewiew Na balkonie fajnie, bo wieje wiaterek i mały śpi sobie ![]() Rano spał 1,5 godziny, teraz śpi już godzinkę. Ogarnęłam dom, jeszcze wc mnie czeka ![]() Dziś też mam w planach zrobienie skalpela, ale to wieczorem już.
![]() |
![]() |
#2818 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nie ogarniam tego wszystkiego. A jak urodziłam 4 kwietnia i chcę mieć roczny macierzyński to cos składam teraz czy nie? czy kiedy? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2819 | |||||
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
"NIE DA SIE ☠☠☠☠A 21 KARTEK POSZLO W ☠☠☠☠U!!" ![]() Cytat:
Chcesz skorzystać z uprawnień, pamiętaj o terminach! Jeśli koniec podstawowego urlopu macierzyńskiego przypada w okresie od 24 czerwca 2013 r. do 30 czerwca 2013 r., wniosek o dodatkowy urlop macierzyński (o ile nie złożyło się go przed 17 czerwca 2013 r.) należy złożyć NIE PÓŹNIEJ NIŻ 7 DNI przed rozpoczęciem korzystania z takiego urlopu. Jeśli w dniu 17 czerwca 2013 r. korzystało się z dodatkowego urlopu macierzyńskiego udzielonego na starych zasadach, wniosek o uzupełniającą część dodatkowego urlopu macierzyńskiego (w wymiarze stanowiącym różnicę między nowym wymiarem tego urlopu a wymiarem udzielonego urlopu) należy złożyć NIE PÓŹNIEJ NIŻ DO DNIA ZAKOŃCZENIA wcześniej udzielonego dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Jeśli w dniu 17 czerwca 2013 r. nie korzystało się z dodatkowego urlopu macierzyńskiego, a dziecko urodziło się po dniu 31 grudnia 2012 r., wniosek o dodatkowy urlop macierzyński w wymiarze 6 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka oraz 8 tygodni w przypadku urodzenia dwojga i więcej dzieci przy jednym porodzie należy złożyć NIE PÓŹNIEJ NIŻ W CIĄGU 7 DNI od dnia wejścia w życie ustawy (ustawa weszła w życie 17 czerwca 2013 r.), zaś urlopu należy udzielić nie później niż 14 dni od tej daty, czyli najpóźniej w dniu 1 lipca 2013 r. to dotyczy lasek które są na macierzyńskim zwykłym, a zaraz będą na dodatkowym, my składamy przed końcem normalnego. Przecież nie udzielą Ci teraz dodatkowego jak jesteś na zwykłym ---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Tu jeszcze ze strony zus Pisemny wniosek o udzielenie „uzupełniającej” części urlopu dodatkowego powinien być złożony przez pracownice nie później niż do dnia zakończenia urlopu dodatkowego w dotychczasowym wymiarze (np. gdy pracownicy udzielono urlopu dodatkowego do 17 czerwca br., z wnioskiem o dodatkowe 2 tygodnie powinna wystąpić w dniu 17 czerwca br.), a osoby niebędące pracownikami – pisemny wniosek o wypłatę zasiłku powinny złożyć przed rozpoczęciem korzystania z zasiłku za ten okres. Następnie osoby te mogą wystąpić o wypłatę zasiłku macierzyńskiego za okres urlopu rodzicielskiego - nie później niż do dnia zakończenia wydłużonego okresu zasiłku macierzyńskiego; http://www.zus.pl/files/Zmiany%20w%2...erzynskich.pdf
![]() |
![]() |
#2820 |
Zakorzenienie
|
Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.
Tez zastanawiam sie nad tymi datami. Macierzynski podstawowy konczy mi sie w sierpniu to jak moge miec dodatkowy od lipca?? Ale nie wiem do kiedy zlozyc wniosek .mam teraz zlozony o 4 tyg dodatkowe bo skladalam zaraz po porodzie i wyliczyli mi to jakos do poczatku wrzesnia.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.