|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3301 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
|
|
#3302 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
gdzie Cię los tak daleko wysłał Ja co prawda też w obcym kraju ale samolotem do rodzinki 2h więc nie tak strasznie
|
|
#3303 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u mnie cykle były dosyć nieregularne. od OM wychodzi 8w6d. przy liczeniu wieku ciąży też przyjmuje się te dwa tyg (chociaż niektóre kobiety mają dłuższa I fazę cyklu, inne krótszą) czyli data poczęcia to wiek minus standardowe 2t. a kiedy ja tak liczę to trafiam na datę gdzie ani 4 dni wcześniej ani 3 później nic się nie działo. jestem tylko ciekawa czy tak jak lekarz mówi - usg pokazało wiek "fasolki" a nie całej ciąży.
|
|
#3304 | |
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- No i już po badaniu, ale dziś bez usg (?), za to wszystko jest w porządku, to może lepiej nie męczyć dzidziusia Następne za 3 tygodnie, ale nie wiem, czy to jest już to genetyczne, czy jakieś wstępne przed nim (ma ktoś medicovera? Zupełnie się nie mogę w tym rozeznać) No i okazuje się, że wszystkie dolegliwości są normalne i jestem zdolna do pracy (tylko co, leniwa, że nie daję rady?) ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- A, i di4n4, ja mogę solić bez opamiętania (hasło mojej lekarki: ciąża to nie choroba), więc i Tobie polecam
|
|
#3305 |
|
Raczkowanie
|
Hey,
A ja właśnie zostałam sama w wielkim domu, maz wraca dopiero w sobotę, nawet pies jest u teściów bo nie zdążyłam jej jeszcze odebrać . Minęła dopiero godzina a ja juz mam mega dołaaa, nie mam tu nikogo prócz paru koleżanek ze studiów ... Poprostu masakra, chciałabym przespac ten czas do soboty nienawidzę samotności. Ah . Miłego dniaEjani - to dobrze, bo u mnie w domu soli idzie bardzo dużo
Edytowane przez di4n4 Czas edycji: 2013-06-19 o 10:53 |
|
|
|
#3306 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
![]() Witam wszystkie nowe Mamy co do imion to powiem Wam, ze ja przez 27 lat jak się przedstawiałam to słyszałam "że jak?" lub "to jest takie imię" "ale ładne", "nietypowe" a dodam że mam na imię Nela tak to całe imię i nie Kornelia teraz juz jest bardziej popularne niż kiedyś ale i tak nadal robi wrażenie. Imię tak naprawdę to wybrał mi o 10 lat starszy brat hehe śmieje się, ze był na etapie przerabiania w Pustyni i w Puszczy a ze drugi brat to Staś to nie mogłoby być inaczej w każdym bądź razie całe życie słyszałam powyższe teksty ale i tak bardzo lubie swoje imię jest dobre do przełamywania pierwszych lodów hehe i raczej ludziska nie mają problemu z zapamiętaniem
|
|
#3307 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Di4n4,
![]() a popatrz jak to jest, ja marzę o kilku dniach w ciszy i samotności a raczej nie mogę na nie liczyć.. ![]() Ciamber, bardzo podoba mi się Twoje imię
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta |
|
|
|
#3308 | |||||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
dziś znów zakupiłam i sprobuje ale była tylko szuszona śliwka jak ja to przełkne...Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja już się zaczełam przyzwyczajać 7mc temu przeprowadziłam się do mojego tż, 80km od moich rodziców, znajomych... Wcześniej pracowałam i byłam duszą towarzystwa więc na poczatku myslałam że zwariuje tu na wsi, nie ma tu nikogo w moim wieku jest młodzież (15-16) a resztą przed 40. Mój pracuje od 6-17 więc praktycznie całe dnie jestem sama z wredną teściowa z która za dużo nie gadam i z czasem zaczęłam się przyzwyczajać wszystko da się wytrzymać...
|
|||||||
|
|
|
#3309 |
|
Raczkowanie
|
co do trzymania małych dzieci na rękach to widzę, że nie jestem sama ja się boję że im krzywdę zrobię. Ostatnio 05.05.2013 na chrzcie mojego chrześniaka kazali mi wziąść małego na ręce ja ja spanikowałam ręce mi się trzesły a cała reszta miała ubaw no mój kochany mąż nie lepszy on nie wziął chrześniaka na ręce bo on to nie i już. Jednym słowem myślimy o jakiejś szkole rodzenia ale to raczej pod koniec ciąży... w sumie to lepiej żeby nam ktoś pokazał co i jak bo krzywdy dzidzi nie chcemy zrobić
|
#3310 |
|
Rozeznanie
|
NELA
Ale całe imię Kornelia jest za długie, zwłaszcza, że TZ ma długie nazwisko. Jak się TZ zgodzi (o ile oczywiście będzie dziewczę) to spróbuję przeforsować Nelę A jak nie, to Polę. Chociaż od teraz wolę Nelę ![]() Chociaż pewnie jeszcze z 1000 razy mi się odmieni... to imię to naprawdę trudna sprawa... decyzja na całe życie
|
#3311 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Shiloh, ja mam podobną sytuację, nikogo tu nie znam, a mąż pracuje całymi dniami. Mam nadzieję, że na basenie i w szkole rodzenia poznam jakieś mamusie i przynajmniej będziemy na spacery z dzieciakami chodzić. Mam kolejny, wkurzający objaw: burczenie w brzuchu. Przed jedzeniem, w trakcie i po. W nocy spać przez to nie mogę. Zwariować można. Macie tak? |
||
|
|
|
#3312 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Gdyby to był 20 tc pomyślałabym, że to ruchy dziecka
|
|
#3313 |
|
Rozeznanie
|
Nie dość że rano mam takie mdłości że hej..czuje się jakbym była na mega kacu..to jeszcze wczoraj prawie się załamałam...
![]() ostatnio zrobiła mi się taka krostka-plamka przy nadgarstku..i poszłam do dermatologa i okazało się że to łuszczyca..Ci co ją mają to podobno w ciąży ustępuję..ale również może się pojawić.. ![]() także jak wchodzę i patrze fotki w necie jak to wygląda to sie załamuję..wiem, że są różne jej odmiany..i ta krostkowa co mam ją ja niby jest najlżejsza..ale co z tego jak żadnych maści kremów nie można stosować będąc w ciąży..bo to wszystko na sterydach.. niby to choroba genetyczna ale nikt w rodzinie tego nie miał..chyba, że jakieś bardzo dalekie pokolenie.. ![]() zamiast cieszyć się z ciąży..ja się dołuję..bo jak mnie wysypie..masakra podobno żeby dzidziuś to odziedziczył to jest bardzo mała szansa..
|
#3314 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() A co do wychowania przypomina mi się sytuacja sprzed 5 lat 2letni syn mojej kolezanki darł się na cały głos że ma iść się z nim bawić i go słuchać i koniec ta mu tłumaczy "rozmawiam z ciocia wypijemy kawę i pójdziemy sie bawic" a ten złapał dłuto akurat mieli remont w kuchni i trach jejw czolo krew się leje on w śmiech ta aż łzy w oczach ja do niej Karolina powiedz mu cos bo Ci kiedyś na łeb wejdzi nas*a i przyklepie jak tak dalej będzie a ona ze spokojem i opanowaniem on jest jeszcze za malutki będę miała czas go wychowywać...A teraz ma 7lat i jest małym terrorystą kryzie ja bije kopie wybucha taką histeria że jak cos chce że pół dzielnicy go słyszy w sklepach lecą szantaże jak mi nie kupisz to będę wszystkim mówił że mnie bijesz... ze szkoly musiała go przenieśc do innej takie miała problemy w domu to siedzi i placze bo nie może sobie dać rady i trzęsie gaciami co będzie dalej bo na 3stycznia ma termin porodu a on powiedział że nie chce brata ani siostry a ja mu przyniesie do domu to go lub ją przez okno wyrzuci i on jest zdolny do tego... a ona w depresje wpada bo nie wie co robić... a ja do dziś słyszę jej słowa "On jest za malutki" no to teraz ma.... Cytat:
|
||
|
|
|
#3315 |
|
Rozeznanie
|
Witam przyszłe Mamusie
. Jeśli mogę to chętnie dołączę do waszej grupki ![]() Ja ostatnią miesiączkę miałam 15.05. Dwa zrobione testy w sobotę i niedziele były pozytywne . Termin do lekarza mam dopiero na 1 lipca i czekam jak na szpilkach razem z moim TŻ ![]() Z tego co wyliczyłam na necie to termin powinien być na koniec lutego ![]() Pozdrowionka
|
|
|
|
#3316 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3317 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Jak przez 9 tygodni nie miałam prawie wcale objawów ciążowych to się teraz pojawiły. Codziennie rano muszę sobie , Mdli mnie na zapach wszystkiego. To chyba wina tej zwiększonej dawki duphastonu
|
|
|
#3318 |
|
Zadomowienie
|
To wam powiem że w naszym szpitalu po naturalnym porodzie jest zwyczaj że kłada ci golaska na brzuchu takiego prosto z pieca i zostawiają nas samych z tatusiem i bobasem na 2 godziny, normalnie na tej sali co się rodziło. No i położyli mi Alka a on mi się zaczął zsuwać bo mała glizda cyca szukała. A ja do męża żeby go szybko poprawił bo mi spadnie a ja się boje go ruszyc zeby mu ręki albo co nie urwac
No ale i pozycja była dość niefortunna jednak. Potem juz było z górki. Ale za rok jak sie siostrzenica urodziła to do 3 miesiaca się bałam jej wziać na ręce i sie siostra ze mnie śmiała.Więc sie nie martwcie dziewczyny, to samo przyjdzie. Instynkt napewno zadziała, a tego młodego człowieka wcale nie tak prosto uszkodzić jak się komu wydaje. |
|
|
|
#3319 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Oj nic mi nie musicie mówić o tym , ja prawie rok temu już będzie jak przeprowadziłam się do mojego do DE. i całkiem sama. Wszyscy: rodzina i znajomi zostali w Pl więc nawet jak dzień wolny to nie ma do kogo pójść tylko skype i nic więcej , |
|
|
|
|
#3320 |
|
Zadomowienie
|
Witam nowe Mamusie
Widzę, że z samotnością nie borykam się sama. To chyba syndrom naszych czasów. Niby daleko od miejsca studiowania się nie przeprowadziłam, ale i tak takie prawdziwe i najlepsze przyjaciółki zostawiłam w mieście rodzinnym. W miejscu gdzie teraz mieszkam, niby są moje rówieśniczki, ale przepaść pod każdym względem między nami jest ogromna i po prostu nie mam tematów do rozmów. Na szczęście z Tż mamy zawsze wiele do omówienia, także jakoś leci, no i są jeszcze książki Myślę, że jak kropek się urodzi to przepadnę i już będzie tylko lepiej ![]() A co do kontaktu z małymi dziećmi to u nas jest on zerowy, także pozostaje liczyć na instynkt Edytowane przez forester Czas edycji: 2013-06-19 o 13:35 |
|
|
|
#3321 |
|
Rozeznanie
|
W gronie naszych znajomych nie ma jeszcze dzieci, zafasolkowałam pierwsza, najfajniejsze ,że razem z nasza znajoma zaczęłyśmy w tym samym czasie starania
Ja zaszłam w cąże jak wynika już w drugim cyklu więc szybko, a ona na razie dzwoni co tydzień i się pyta, ale ja milczę puki nie pójdziemy do lekarza i on już na 100 % potwierdzi moje maleństwo.
|
|
|
|
#3322 |
|
Rozeznanie
|
Nie wiem jak wy ale ja się dziś rozpływam nie mogę przebywać długo na słońcu bo boję się, ze się przewrócę mam zawroty głowy jest mi duszno. Za równy tydzień mam obronę pracy mgr i chyba czas najwyższy zacząc się uczyć
|
|
|
|
#3323 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Oj ja równiez mam dość upałów u mnie dzisiaj 39 stopni , całe szczęście mam wolne i leże na kanapie a za mna wiatrak bo nie dałabym rady . Trzymam kciuki za tą twoja nauke ![]()
|
|
|
|
|
#3324 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Witajcie!
Cytat:
Ale ogólnie nie wyobrażam sobie siebie jako mamy ![]() Cytat:
Jak obserwuje współczesne rodziny to: 1. rodzice chcą mieć spokój i wychowanie jest tylko i wyłącznie zaspokajaniem potrzeb dziecka (oczywiście głownie materialnych) 2. zazwyczaj pracują obydwoje rodzice i niestety ale dziecko jest pod opieką babci, niani, przedszkola a rodzice chcąc mu wynagrodzić niewidzenie się z dzieckiem zgadzają się na wszystko. 3. problemem jest też sama niezgodność rodziców...jeśli ich małżeństwo/związek nie ma solidnej podstawy to i wychowanie dziecka jej nie ma (mama zabrania, tata pozwala; kobieta przestaje być żoną a zostaje tylko matką i to prowadzi do totalnej katastrofy). Oczywiście to wszystko w wielkim uproszczeniu, bo każda sytaucja jest inna, ale ja również nie rozumiem tego, że rodzice zamiast być rodzicami dla dzieci chcą być np ich "przyjaciółmi". Qrde...rodzic to rodzic. Cytat:
Cytat:
spróbuj zrobić sobie dzień domowego spa, zrobić to co odkładasz od dawna. Bycie samej nie takie straszneCytat:
Cytat:
W większości przypadków jest to faktycznie choroba genetyczna ale nie zawsze. Możesz też wybrać się do innego dermatologa, bo jednak żeby mieć pewność że to faktycznie łuszczyca to warto zasięgnąć jeszcze opinii drugiego specjalisty. Głowa do góry! Z tym da się normalnie żyć ![]() Witam nowe mamusie!
|
|
#3325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To co sprawdzali u Twojego męża to prawie na pewno kariotyp – czyli to co sprawdza się na przykład po amniopunkcji. Prawidłowy wynik oznacza, że Twój mąż ma prawidłową liczbę chromosomów (to akurat żadne zaskoczenie, bo gdyby miał na przykład zespół Downa, to byłoby to wiadomo od bardzo dawna ) i co ważniejsze są one prawidłowo zbudowane – tzn. na przykład kawałek jednego chromosomu nie jest przyczepiony do drugiego (to się nazywa translokacja). Gdyby tak było to dla Twojego męża nie miałoby to znaczenia, ale mogłoby powodować bardzo wczesnej poronienia. Sprawdzali to u Was pewnie z powodu przedłużających się starań. Więc to co można powiedzieć, że po Twoim mężu dziecko odziedziczy właściwą budowę chromosomów. Wynik nie mówi to natomiast nic o wadach, które powstają „na nowo” (czyli choćby zespół Downa), ani o chorobach, które są powodowane przez mutacje w pojedynczych genach (na przykład najpopularniejsza z nich – mukowiscydoza).
|
|
#3326 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny wróciłam od lekarza.
Dzidziuś według OM 6t6d, według USG 6t5d Serduszko pięknie biło, słyszałam dopplera Dostałam L4 do następnej wizyty, która mam 15 lipca ![]() Lekarz super, pytał jak sie czuje, informował mnie o wszystkim, także jestem bardzo zadowolona ![]() Zdjęcie też dostałam, wisi na lodówce
|
|
|
|
#3327 |
|
Rozeznanie
|
A ja - jak to zwykle ja - mam pytanie... Odnośnie takiej przypadłości jak żylaki
![]() Moja mama ma, obie babcie mają i ciocie też wiem że paskudztwo wyskoczy też i mnie... to kwestia czasu. podobno około 5 miesiąca się zaczyna. ![]() i właśnie nie wiem, można z tym coś można zrobić czy to walka z wiatrakami |
|
|
|
#3328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale mnie dziś boli głowa.... eh. Ja się nie mogę doczekać piątku oszaleje do tego dnia oszaleje
|
|
#3329 |
|
Wtajemniczenie
|
Za dwie godziny mam wizytę umieram już ze strachu
mam setki głupich myśli w głowie Tż właśnie jedzie do domu z pracy żeby być ze mną na USG. A najlepsze z tego wszystkiego jest to, że jutro mam ostatni egzamin na uczelni a na początku lipca obronę mgr. Czy Wy też macie takie głupoty w głowach dot. ciąży? Mystiquee gratuluję nieśmiało
Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-06-19 o 15:35 Powód: dop. |
|
|
|
#3330 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
Ja też sie stresowalam bardzo, ale nie bylo czego. Badanie zrobil, usg też. Na początku lipca umowie sie na prenatalne, tu na pewno sie stresowac bede bardzo...i też mam takie głupie i dziwne myśli. To moja druga ciążą i jestem duzo spokojniejsza. Odczuwam wewnętrzny spokój i zamierzam sie nią cieszyć jak długo sie da :-D |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:07.

) jak to jest to gin mówił, że to wiek fasolki a nie od ostatniej OM. Gdyby tak było (czyli od OM) liczone to chyba jakieś niepokalane poczęcie- odejmując 5w4d nijak ani tego ani wcześniej ani później się nie przytulaliśmy. z drugiej strony teraz byłby 9t4d ciąży, czyli w miarę by się zgadzało (znaczy że mały jest starszy o kilka dni, ale to skrajne różnice).

termin mam na 6 stycznia.
28.02.2011:ksiadz :

czekamy na sprawozdanie

i stracha jak nie wiem!

, Mdli mnie na zapach wszystkiego. To chyba wina tej zwiększonej dawki duphastonu