Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1. - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-19, 12:04   #2821
anika_s
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
fajne
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 12:05   #2822
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość

to dotyczy lasek które są na macierzyńskim zwykłym, a zaraz będą na dodatkowym, my składamy przed końcem normalnego. Przecież nie udzielą Ci teraz dodatkowego jak jesteś na zwykłym

co znaczy "zaraz" ? Udzielą mi TERAZ urlopu... mogli mi również udzielić na początku... tzn mogłam pisać wniosek o 20 + 4tyg (bo jeszcze na starych zasadach), a oni udzieliliby mi urlopu na 20+4

Kwestia ze strony ZUS o uzupełniającej części macierzyńskiego - czyli te 2 tyg do pełnych 6 nie dotyczy żadnej z nas.

W zapisie, który przytoczyłam wyraźnie jest napisane kto ma składać wniosek - i to dokładnie jesteśmy my
Przyznam szczerze, że nie chciałabym stracić tych 6 tyg dodatkowych i dlatego nie będę kombinować bo to co piszę wydaje mi się słuszne i logiczne. Chociaż sam zapis ustawy jest wg już bezsensownym utrudnieniem i wprowadza zamotkę

Bzinka, moim zdaniem Ty również powinnaś teraz złożyć wniosek.

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 12:06   #2823
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bmma Pokaż wiadomość

przyda się
Kinga w nocy zaczęła kaszleć, zaraziła się
Dzisiaj marudna, jeszcze ten upał.
Miała temp. 37,4 zjadła i teraz ma 36,9, oraz gorące stopy
Daję jaj syrop na kaszel 2x 2,5ml.
Kiedy zacząć dawać na zbicie temp.??
Oby szybko choróbsko odpuściło

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
witamy się po kontroli bioder
wszystko dobrze
u nas też upał uff jak gorąco.
jutro idziemy do pediatry na kontrole i się zważyć ale 8kg nie będzie nie ma co
mam tylko nadzieję że dalej dobrze rośnie tylko trochę wolniej.
ja mam cieniuteńką czapeczkę dla Florka jak go znosimy do auta i do wózka, żeby mu na móżdżek nie świeciło, potem ściągam.
dzisiaj jechał na wizytę w samym body bez rękawów
Katrin Holtwickb
za bioderka

Cytat:
Hihi płytki a`la drewno i białe w ultra drobną kosteczkę... wanna z parawanem i deszczownicą, duże lustro przez ścianę coby powiększyć te 4 mkw i żeby móc ogladac sie na golasa stojac we wannie
Na zdj wyglada ciężkawo-moim zdaniem lepiej na żywo no i razi ciągły brak drzwi
Brzmi ciekawie, czekamy na fotki

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość

uuuu nie fajnie ...sauna w aucie .....
a co robi pedagog z niemowlakiem ?
Najpierw chciała z Filipem po gugać, niestety Filip rozmawia tylko z mamą i to rzadko pytała o wydawane dźwięki, uśmiechy itp.
Sprawdzała jak się układa, czy rączki otwiera, czy kciuka nie chowa, jak układa rączki w pozycji na brzuszku, jak wodzi za zabawkami itp
Przez cały czas Filip się uśmiechał do niej całą buzią, że aż nie mogła odejść od niego, jak skończyła tylko go zaczepiała żeby się śmial dalej.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 12:09   #2824
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Tez zastanawiam sie nad tymi datami. Macierzynski podstawowy konczy mi sie w sierpniu to jak moge miec dodatkowy od lipca?? Ale nie wiem do kiedy zlozyc wniosek .mam teraz zlozony o 4 tyg dodatkowe bo skladalam zaraz po porodzie i wyliczyli mi to jakos do poczatku wrzesnia.
Dla mnie udzielenie urlopu nie jest równoważne z byciem na urlopie

No ja, upierając się przy swoim składałabym jeszcze raz na 6 tygodni wpisując daty kiedy ów urlop miałby trwać Na ten przykład ja mam 1.08-11.09

Terry Pratchett
Stary 2013-06-19, 12:11   #2825
Malpka
Zakorzenienie

moj Karol to jednak jest brzuchowe dziecko patrze na zegar bryka już1,45h czyli czas na drzemke no to nakarmiłam i w wózek i idziemy do sklepu (po żelfixy ) nie śpi łobuz tylko patrzy w sklepie też patrzy ale widze ze ziewa więc go myk na brzuch i tylko przyłożył buzie do wózka już spał

Cytat:
Napisane przez bmma Pokaż wiadomość
Witam
Znów upał
.
u mnie też ja uwielbiam upał

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Dzien dobry

Czuje sie wywolana, wiec sie mekduje poslusznie

Regularnie czytam forum ale nie moge sie wkrecic w dyskusje, gdyz u nas jakos tak bezproblemowo - i nie wiem o czym by tu pisac

Tak patrze teraz w kalendarz i dzis konczymy 2 miesiace
To moze jakies podsumowanie??
- wiem co to noc i zachowuje rytm dnia i nocy, zasypiam bez problemu zawsze w podobnych porach
- rozpoznaje mame po glosie i wodze za nia wzrokiem
- usmiecham sie od ucha do ucha
- podnosze glowke w pozycji na brzuszku i przekrecam ja raz w lewo raz w prawo
- coraz lepiej trzymam glowke
- podczas snu przekrecam glowke raz w prawo albo w lewo
- wkladam prawa dlon do buzi, czesto oznacza to, ze jestem glodny
- wodze wzrokiem za zabawkami
- zaczynam cwiczyc struny glosowe i staram sie rozmawiac z mama
- podnosze nozki do gory
- od kilku dni uzywam pampersow w rozmiarze 3
- i jestem juz taaaaki duzy, waze ok. 5,8 kg i mierze 62cm

Ahhh jeszzce zapytam - znacie moze jakies fajne przepisy na dzem truskawkowy i jego wariacje?
dla Okruszka

a co do dźemu to ja robie według tych przepisów co na żelfixach czy dźemiksach są

Cytat:
c

wstawiam moją Nine (celebrytke - w lokalnej gazecie czesto są jej foty z przedtawien ,wystepów )
jaka damessa

Cytat:
co do dzemu to chyba idealne pytanie do malpki - to nasz forumowy cukiernik-kusiciel

dziś czekam na kolejne wiadro truskawek znów będą dźemy i ciasto

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość

Fajnie, zazdroszczę,że masz czas na tyle ćwiczeń. Ja jestem sama z Hanią do wieczora więc jak tylko ona przysnie (a malo śpi w dzień) to się rzucam raczej na obowiązki domowe, albo posiedze na necie, a gdzie tu czas jeszcze na ćwiczenia
a nie możesz ćwiczyć jak Hania nie śpi? u mnie Karol leży sobie na macie a ja obok niego ćwiczę

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
taki okrągły, wstawiam fotkę z wczoraj, widać mniej więcej ten basen
można w nim pływać dookoła
dla Julci
i sto lat i ode mnie

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość

Dziękuję
co do nalewki to mój tż później je filtruje przez filtry do kawy tylko nie wiem ile to stoi z tym spirytusem musze go dopytać

Cytat:
Dziewczyny, które chcą skorzystać z nowych przepisów odnośnie urlopu- dzwoniła do mnie kadrowa, że do końca tyg trzeba składać wniosek o dodatkowy urlop macierzyński (te 6 tyg).

Jeśli w dniu 17 czerwca 2013 r. nie korzysta się z dodatkowego urlopu macierzyńskiego, a dziecko urodziło się po dniu 31 grudnia 2012 r., wniosek o dodatkowy urlop macierzyński w wymiarze 6 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka oraz 8 tygodni w przypadku urodzenia dwojga i więcej dzieci przy jednym porodzie należy złożyć NIE PÓŹNIEJ NIŻ W CIĄGU 7 DNI od dnia wejścia w życie ustawy (ustawa wchodzi w życie 17 czerwca 2013 r.), zaś urlopu należy udzielić nie później niż 14 dni od tej daty, czyli najpóźniej w dniu 2 lipca 2013

Ja bym oczywiście przegapiła - bo myślałam, że wniosek sobie napiszę jak będzie mi się kończyć moje 20 tyg i poproszę od razu o 6 a tu psikus....
a to nie tak że na 14 dni przed końcem 20 tygodni trzeba złożyć wniosek
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 12:13   #2826
oldzinx
Raczkowanie

Witam kobitki
Długo mnie nie było ale czas powrotów nastał, mam nadzieję że przyjmiecie mnie z powrotem
Podczytywałam z za krzaków cały czas ale jakoś weny nie miałam a i ciężko czasami się wbić.
Tomuś zdrowy, ładnie rośnie (prawie 6 kg ma), cały czas na cycu karmiony (mleka duużo płynie ). Nocki przesypia z 3 pobudkami na jedzenie, w ciągu dnia trochę gorzej bo za dużo to on nie śpi. Ładnie trzyma główkę jak na brzuchu leży, rączkę do buźki już intensywnie wpycha, heh zaczyna poznawać świat przez usta chyba.

Co do spacerów ostatnio nie wychodzimy nigdzie. Jedynie do południa na balkonie siedzimy bo przyjemnie chłod w cieniu jest. Czapki nie zakładam no chyba że na słońcu głowa ma być to wtedy ale to i tak mało kiedy się zdarza. Ostatnio na działce w samym bodziaku bez spodenek był a w domu w samym pampie i zachwycony a teraz śpi grzecznie.

Pisałyście o brzuszkach żeby nie ćwiczyć, a skalpel robicie cały? Bo tam też brzuszki są. Ja od 2 tyg jadę ten skalpel i muszę przyznać że efekty są naprawdę niezłe. Tak jak waga stanęła na 60kg i sama już w dół nie chciała lecieć tak teraz ważę już 56 kg No ale bardziej zależy mi w sumie na ładnie wyrzeźbionej sylwetce niż na kg.

Pozdrawiam wszystkie i 100lat dla solenizantek
Stary 2013-06-19, 12:18   #2827
bmma
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny, które chcą skorzystać z nowych przepisów odnośnie urlopu- dzwoniła do mnie kadrowa, że do końca tyg trzeba składać wniosek o dodatkowy urlop macierzyński (te 6 tyg).

Jeśli w dniu 17 czerwca 2013 r. nie korzysta się z dodatkowego urlopu macierzyńskiego, a dziecko urodziło się po dniu 31 grudnia 2012 r., wniosek o dodatkowy urlop macierzyński w wymiarze 6 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka oraz 8 tygodni w przypadku urodzenia dwojga i więcej dzieci przy jednym porodzie należy złożyć NIE PÓŹNIEJ NIŻ W CIĄGU 7 DNI od dnia wejścia w życie ustawy (ustawa wchodzi w życie 17 czerwca 2013 r.), zaś urlopu należy udzielić nie później niż 14 dni od tej daty, czyli najpóźniej w dniu 2 lipca 2013

Ja bym oczywiście przegapiła - bo myślałam, że wniosek sobie napiszę jak będzie mi się kończyć moje 20 tyg i poproszę od razu o 6 a tu psikus....
no każdy inaczej to interpretuje ja już złożyłam wniosek o dodatkowe 4 tygodnie /na starych zasadach/ w lutym

to nas coś nie dotyczy?!

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

Edytowane przez bmma
Czas edycji: 2013-06-19 o 12:26
bmma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-06-19, 12:20   #2828
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
No właśnie też tak myślałam... a tu wynika, że jeżeli chcesz korzystać z nowych zasad, a rodziłaś w czasach starych to wniosek trzeba złożyć już

A tak sobie myślę.. a co jak mi się za 3 tyg odwidzi ten dodatkowy?

Hehe, Filip jest dzisiaj słodki... wie, że muszę sprzątać bo teść przyjeżdża i usnął na macie po intensywnym brykaniu Myłam łazienkę i słyszę, że go nie słyszę - wchodzę do pokoju a on spi jak susełek Dobre dziecko - niedobra matka bo nie sprząta tylko przy kompie siedzi

Terry Pratchett
Stary 2013-06-19, 12:30   #2829
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Dostałam o☠☠☠☠☠☠☠ w kadrach ) za zamieszane - u mnie mówią że byli na szkoleniu i że wd ustawy nic takiego się nie dzieje. że to dotyczy ósób którym teraz się kończył ten podstawowy, żeby nie było jednego dnia.

A na stronie ministerstwa piszą tak:

http://www.rodzicielski.gov.pl/urlop-rodzicielski

Po wykorzystaniu podstawowego urlopu macierzyńskiego (obligatoryjnego) przysługuje prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego (nieobowiązkowego) w wymiarze:
- do 6 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka,
- do 8 tygodni w przypadku urodzenia dwojga i więcej dzieci.

Urlop ten udzielany jest bezpośrednio po podstawowym urlopie macierzyńskim na wniosek składany w terminie nie krótszym niż 14 dni przed jego rozpoczęciem.
Można go wykorzystać jednorazowo w pełnym lub niepełnym wymiarze albo w dwóch częściach. Części te nie muszą być równe, muszą natomiast obejmować tydzień lub jego wielokrotność i następować bezpośrednio po sobie.
Urlop ten może wykorzystać również pracownik - tata dziecka albo oboje rodzice mogą się nim podzielić.

Przepisy dopuszczają możliwość łączenia korzystania z tego urlopu z wykonywaniem pracy na nie więcej niż ½ etatu u pracodawcy, który go udziela.

i

http://www.rodzicielski.gov.pl/slowniczek

Urlop uzupełniający jest przyznawany na pisemny wniosek pracownika złożony nie później niż do dnia zakończenia dodatkowego urlopu macierzyńskiego udzielonego na zasadach obowiązujących przed 17 czerwca 2013 r.

Ja ma złożony o dodatkowy, więc ja mam złożyć przed końcem dodatkowego, a potem jak coś o rodzicielski.
Stary 2013-06-19, 12:33   #2830
bmma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez oldzinx Pokaż wiadomość
Witam kobitki
Długo mnie nie było ale czas powrotów nastał, mam nadzieję że przyjmiecie mnie z powrotem
Podczytywałam z za krzaków cały czas ale jakoś weny nie miałam a i ciężko czasami się wbić.
Tomuś zdrowy, ładnie rośnie (prawie 6 kg ma), cały czas na cycu karmiony (mleka duużo płynie ). Nocki przesypia z 3 pobudkami na jedzenie, w ciągu dnia trochę gorzej bo za dużo to on nie śpi. Ładnie trzyma główkę jak na brzuchu leży, rączkę do buźki już intensywnie wpycha, heh zaczyna poznawać świat przez usta chyba.

Co do spacerów ostatnio nie wychodzimy nigdzie. Jedynie do południa na balkonie siedzimy bo przyjemnie chłod w cieniu jest. Czapki nie zakładam no chyba że na słońcu głowa ma być to wtedy ale to i tak mało kiedy się zdarza. Ostatnio na działce w samym bodziaku bez spodenek był a w domu w samym pampie i zachwycony a teraz śpi grzecznie.

Pisałyście o brzuszkach żeby nie ćwiczyć, a skalpel robicie cały? Bo tam też brzuszki są. Ja od 2 tyg jadę ten skalpel i muszę przyznać że efekty są naprawdę niezłe. Tak jak waga stanęła na 60kg i sama już w dół nie chciała lecieć tak teraz ważę już 56 kg No ale bardziej zależy mi w sumie na ładnie wyrzeźbionej sylwetce niż na kg.

Pozdrawiam wszystkie i 100lat dla solenizantek
za wagę Tomeczka
Witamy

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

bmma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 12:57   #2831
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
mój to samo

dobre dobre

my chodzimy z samego rana na działkę i wracamy koło 20:00 już autem, bo tż przyjeżdża po nas
Misio śpi pod czereśnią w cieniu, albo obok oczka wodnego ( też w cieniu)
Ale wczoraj u nas w cieniu było +35' i spał 3 razy po 30min.
Dziś zostajemy w domu, bo temp taka sama, ale dam go na balkon. Mamy tam parasol i plus mieszkania na 9 piętrze, bo wieje lekko, więc nakładam kapelusik, owijam w tetrę i śpi po 2 godzinki
strippi oballe sa na allegro juz od 17zł. A basen super-zazdraszczam!
Cytat:
No, no

A

I jak forma ?

..
zziajana i spocona jak mysz koscielna, a nie przebiegłam wcale duzo, wracam do domu taka z siebie dumna, a tż czy ja wogole z klatki wyszłam, tak szybko wróciłam...
Cytat:

zgłupiałam już! Ja na razie napisałam o 20 tygodni, na dniach pojade i zloze wniosek o dodatkowe 6tak? Moja szefowa kreci nosem, na to zebym wykorzystala jeszcze wypoczynkowy i wrocila w polowie pazdziernika, bo jak wtedy grupe wezmę?....ehhh najleiej by bylo od wrzesnia, ale ja chce dluzej pobyc z małym... zobaczymy.
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-19, 13:18   #2832
Sorceresss
Wtajemniczenie

OC, to kiedy się pisze wniosek o urlop i jego wymiar - wszystko się zgadza. Ale po co w takim razie zapisy, o których dyskutujemy?
Czy to aby nie jest tak, że wszystkie kobitki które będą rodzić już "w nowej ustawie" składają wniosek o dodatkowy w sposób zapisany w ustawie natomiast my musimy teraz? My czyli te co rodziły po staremu, a chcą korzystać z nowego?

Terry Pratchett
Stary 2013-06-19, 13:26   #2833
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
czesc ,
jezuniu jak gorąco - u nas jest nawet nocą .... powietrze stoi .....
Roch pada jak mucha przy takiej gorączce . I nadal śpi .... choc wczoraj szybciutko zasnął ....

haha trafiłas w sedno ! idealne na te upalne chwile ......

i jak Ci poszlo?
ja mysle ze po kllometrze bym padła .... moze wczesniej ..... tez musze zacząc .....

strippi - za cwiczenia , ze masz sile w taki upał ....

wstawiam moją Nine (celebrytke - w lokalnej gazecie czesto są jej foty z przedtawien ,wystepów )
cudna gwiazdeczka

Cytat:
taki okrągły, wstawiam fotkę z wczoraj, widać mniej więcej ten basen
można w nim pływać dookoła

dzięki kochana *

stawiam wszystkim po coli
najlepszego!

Cytat:
moj Karol to jednak jest brzuchowe dziecko patrze na zegar bryka już1,45h czyli czas na drzemke no to nakarmiłam i w wózek i idziemy do sklepu (po żelfixy ) nie śpi łobuz tylko patrzy w sklepie też patrzy ale widze ze ziewa więc go myk na brzuch i tylko przyłożył buzie do wózka już spał

u mnie też ja uwielbiam upał

dla Okruszka

a co do dźemu to ja robie według tych przepisów co na żelfixach czy dźemiksach są

jaka damessa

a nie możesz ćwiczyć jak Hania nie śpi? u mnie Karol leży sobie na macie a ja obok niego ćwiczę

dla Julci
i sto lat i ode mnie

co do nalewki to mój tż później je filtruje przez filtry do kawy tylko nie wiem ile to stoi z tym spirytusem musze go dopytać

tak jest

Cytat:
OC, to kiedy się pisze wniosek o urlop i jego wymiar - wszystko się zgadza. Ale po co w takim razie zapisy, o których dyskutujemy?
Czy to aby nie jest tak, że wszystkie kobitki które będą rodzić już "w nowej ustawie" składają wniosek o dodatkowy w sposób zapisany w ustawie natomiast my musimy teraz? My czyli te co rodziły po staremu, a chcą korzystać z nowego?
jest dokładnie tak jak OC pisała, teraz matki I kwartalu muszą w ciągu 7 dni złożyć, my przed zakoczeniem swojego!
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 13:30   #2834
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

[QUOTE=Malpka;41392119
dla Julci
i sto lat i ode mnie
[/QUOTE]

Cytat:
ja robię cały,ale ja po SN
jeśli chcesz rzeźbić ciało to polecam Ci robić killera, super mięśnie pracują.

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
strippi oballe sa na allegro juz od 17zł. A basen super-zazdraszczam!
mąż kupił w biedrze po promocji

mamy oballa zielonego
Stary 2013-06-19, 13:32   #2835
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
jest dokładnie tak jak OC pisała, teraz matki I kwartalu muszą w ciągu 7 dni złożyć, my przed zakoczeniem swojego!
ja w sumie nieskromnie powiem, że też jestem matką pierwszego kwartału hihih

Nic to... ja interpretuję zapis inaczej (17 czerwca byłam na urlopie podstawowym 20tygodniowym i urodziłam dziecko po 31.12.2012) - złożę wniosek w tym tygodniu i już

Terry Pratchett

Edytowane przez Sorceresss
Czas edycji: 2013-06-19 o 13:33

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-19, 13:36   #2836
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Laski dzwoniłam i do swoich kadr u do Zusu i jest tak, że jeśli ma się złozone o podstawowy wymiar to najpóżniej 14 dni przed zakończeniem składamy o dodatkowy urlop, a jeśli mamy złożone już o te 4 tygodnie to przed zakończeniem tych 4 tygodni mamy złożyć o dodatkowe 2. To samo mi w kadrach powiedzieli, także Sorce wprowadzili Cie w błąd. Możesz złożyć, ale ta data 17.06 nas nie wiąże- dotyczy matek I kwartału
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 13:42   #2837
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Laski dzwoniłam i do swoich kadr u do Zusu i jest tak, że jeśli ma się złozone o podstawowy wymiar to najpóżniej 14 dni przed zakończeniem składamy o dodatkowy urlop, a jeśli mamy złożone już o te 4 tygodnie to przed zakończeniem tych 4 tygodni mamy złożyć o dodatkowe 2. To samo mi w kadrach powiedzieli, także Sorce wprowadzili Cie w błąd. Możesz złożyć, ale ta data 17.06 nas nie wiąże- dotyczy matek I kwartału
To jak interpretować to:
Jeśli w dniu 17 czerwca 2013 r. nie korzystało się z dodatkowego urlopu macierzyńskiego, a dziecko urodziło się po dniu 31 grudnia 2012 r.,
wniosek o dodatkowy urlop macierzyński w wymiarze 6 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka oraz 8 tygodni w przypadku urodzenia dwojga i więcej dzieci przy jednym porodzie należy złożyć NIE PÓŹNIEJ NIŻ W CIĄGU 7 DNI od dnia wejścia w życie ustawy (ustawa weszła w życie 17 czerwca 2013 r.), zaś urlopu należy udzielić nie później niż 14 dni od tej daty, czyli najpóźniej w dniu 1 lipca 2013 r.

Terry Pratchett
Stary 2013-06-19, 13:45   #2838
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo
Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Hej chcialam napisac ze zyjemy i mamy sie dobrze. Dzis wieczorem was nadrobie jestem na 91 stronie - chcem wykorzystac max czasu poki Gosia jest i robie porzadki w ciuchach Emilianka ;-)

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 13:49   #2839
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

strippi zapomniałam życzyć, wszystkiego naj naj

Cytat:
No niezły fan brzuszkowania z tego Twojego syna

Cytat:
Witam kobitki
:
hej i za samozaparcie i ćwiczenia

Cytat:

zziajana i spocona jak mysz koscielna, a nie przebiegłam wcale duzo, wracam do domu taka z siebie dumna, a tż czy ja wogole z klatki wyszłam, tak szybko wróciłam...
.

A odnośnie tego dorabiania podczas urlopu macierzyńskiego, to na stronie zus jest formularz i można zadać pytanie, więc na wszelki wypadek możesz zapytać jak to ma być, bo w sumie u mnie jest inny przypadek bo ja będę dorabiała u innego pracodawcy, wydaje mi się że u tego samego może być inaczej.

Cytat:
Wd mnie chodzi o przepisy przejściowe dla osób, które już wykorzystały urlop przed wejściem w życie ustawy tu masz :

Przepisy przejściowe:

Także pracownicy, których dziecko urodziło się po 31 grudnia 2012 r. i którzy przed dniem wejścia w życie nowej ustawy, a więc przed 17 czerwca 2013 r. zakończyli już korzystanie z podstawowego i dodatkowego urlopu macierzyńskiego mogą skorzystać z uzupełniającej części dodatkowego urlopu macierzyńskiego, a bezpośrednio po niej również z nowego urlopu rodzicielskiego.

Sytuacja, w której rodzice dziecka urodzonego po 31 grudnia 2012 r., przed dniem 17 czerwca 2013 r. zakończyli już korzystanie z przysługujących im uprawnień rodzicielskich, może się zdarzyć w następujących przypadkach:
- jeśli mama dziecka urodzonego na początku 2013 r., jeszcze w 2012 r. wykorzystała co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego przed porodem,
- jeśli rodzic dziecka po zakończeniu podstawowego urlopu macierzyńskiego nie wykorzystał w ogóle dodatkowego urlopu macierzyńskiego będącego uprawnieniem fakultatywnym, czyli nieobowiązkowym,
- jeśli rodzic dziecka po zakończeniu podstawowego urlopu macierzyńskiego nie wykorzystał dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym przysługującym mu wymiarze.

Również pracownicy, którzy przyjęli dziecko na wychowanie po 31 grudnia 2012 r. i którzy przed dniem wejścia w życie nowej ustawy, a więc przed 17 czerwca 2013 r. zakończyli już korzystanie z urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego i dodatkowego urlopu na takich warunkach będą mogli skorzystać z uzupełniającej części dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego.

Sytuacja, w której rodzice dziecka przyjętego na wychowanie po 31 grudnia 2012 r., przed dniem 17 czerwca zakończyli już korzystanie z przysługujących im uprawnień rodzicielskich, może się zdarzyć w następujących przypadkach:
- jeśli rodzic dziecka po zakończeniu urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego nie wykorzystał w ogóle dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego będącego uprawnieniem fakultatywnym, czyli nieobowiązkowym,
- jeśli rodzic dziecka po zakończeniu urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego nie wykorzystał dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego w pełnym przysługującym mu wymiarze.

Urlop uzupełniający jest przyznawany na pisemny wniosek pracownika złożony nie później niż w ciągu 7 dni licząc od 17 czerwca 2013 r. (czyli najpóźniej 24 czerwca 2013 r.).

Bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu uzupełniającego można skorzystać z urlopu rodzicielskiego. Wniosek o ten urlop trzeba złożyć najpóźniej do końca trwania urlopu uzupełniającego.

A swoją drogą jakoś ciulowo to jest napisane wszystko, niby ma być dla ludzi a wszystko po 100 razy trzeba czytać. A jak masz jakieś wątpliwości lub masz się użerać ze swoją kadrową to złóż, u mnie nie wymagają. A jak chcesz się poużerać to niech Ci wskaże podstawę prawną w konkretnym akcie prawnym.

---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ----------

Cytat:
To jak interpretować to:
Jeśli w dniu 17 czerwca 2013 r. nie korzystało się z dodatkowego urlopu macierzyńskiego, a dziecko urodziło się po dniu 31 grudnia 2012 r.,
wniosek o dodatkowy urlop macierzyński w wymiarze 6 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka oraz 8 tygodni w przypadku urodzenia dwojga i więcej dzieci przy jednym porodzie należy złożyć NIE PÓŹNIEJ NIŻ W CIĄGU 7 DNI od dnia wejścia w życie ustawy (ustawa weszła w życie 17 czerwca 2013 r.), zaś urlopu należy udzielić nie później niż 14 dni od tej daty, czyli najpóźniej w dniu 1 lipca 2013 r.
Sorce chodzi o przypadek kiedy się nie skorzystało bo z powodów wymienionych przez emnie czyli:

jeśli mama dziecka urodzonego na początku 2013 r., jeszcze w 2012 r. wykorzystała co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego przed porodem,
- jeśli rodzic dziecka po zakończeniu podstawowego urlopu macierzyńskiego nie wykorzystał w ogóle dodatkowego urlopu macierzyńskiego będącego uprawnieniem fakultatywnym, czyli nieobowiązkowym,
- jeśli rodzic dziecka po zakończeniu podstawowego urlopu macierzyńskiego nie wykorzystał dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym przysługującym mu wymiarze.

W związku z tym "rodzic ten w dniu 17 czerwca 2013 r. nie korzystało się z dodatkowego urlopu macierzyńskiego, a dziecko urodziło się po dniu 31 grudnia 2012 r.,"

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-19, 13:50   #2840
bzinka
Zadomowienie

Cytat:
To jak interpretować to:
Ja tez dzwoniłam do kadr i jak najbardziej trzeba teraz złożyć wniosek, jeśli chce się skorzystać z tych 6 tyg.

Mój BLOG, zapraszam http://blogagimamy.blogspot.com/
bzinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 14:23   #2841
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Cytat:

Cytat:

ja czytałam, że jak dziecko coś robi samo, to sobie krzywdy nie zrobi.Ale do prawdziwego siedzenia dziecko się zbiera z brzucha, a nie z pleców. Nie wolno też dziecku pomagać /łapanie za łapki/ to opóźnia proces plus problemy z kręgosłupem.

Na szczęście szybko minie

najlepszy komentarz..podfilmem:

"NIE DA SIE ☠☠☠☠A 21 KARTEK POSZLO W ☠☠☠☠U!!"

Nie jest tak na 100 %.

Chcesz skorzystać z uprawnień, pamiętaj o terminach!
Jeśli koniec podstawowego urlopu macierzyńskiego przypada w okresie od 24 czerwca 2013 r. do 30 czerwca 2013 r., wniosek o dodatkowy urlop macierzyński (o ile nie złożyło się go przed 17 czerwca 2013 r.) należy złożyć NIE PÓŹNIEJ NIŻ 7 DNI przed rozpoczęciem korzystania z takiego urlopu.

Jeśli w dniu 17 czerwca 2013 r. korzystało się z dodatkowego urlopu macierzyńskiego udzielonego na starych zasadach, wniosek o uzupełniającą część dodatkowego urlopu macierzyńskiego (w wymiarze stanowiącym różnicę między nowym wymiarem tego urlopu a wymiarem udzielonego urlopu) należy złożyć NIE PÓŹNIEJ NIŻ DO DNIA ZAKOŃCZENIA wcześniej udzielonego dodatkowego urlopu macierzyńskiego.

to dotyczy lasek które są na macierzyńskim zwykłym, a zaraz będą na dodatkowym, my składamy przed końcem normalnego. Przecież nie udzielą Ci teraz dodatkowego jak jesteś na zwykłym

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Tu jeszcze ze strony zus Pisemny wniosek o udzielenie „uzupełniającej” części urlopu dodatkowego powinien być
złożony przez pracownice nie później niż do dnia zakończenia urlopu dodatkowego
w dotychczasowym wymiarze (np. gdy pracownicy udzielono urlopu dodatkowego do
17 czerwca br., z wnioskiem o dodatkowe 2 tygodnie powinna wystąpić w dniu 17 czerwca
br.), a osoby niebędące pracownikami – pisemny wniosek o wypłatę zasiłku powinny złożyć
przed rozpoczęciem korzystania z zasiłku za ten okres.
Następnie osoby te mogą wystąpić o wypłatę zasiłku macierzyńskiego za okres urlopu
rodzicielskiego - nie później niż do dnia zakończenia wydłużonego okresu zasiłku
macierzyńskiego;

http://www.zus.pl/files/Zmiany%20w%2...erzynskich.pdf
Cytat:
Dostałam o☠☠☠☠☠☠☠ w kadrach ) za zamieszane - u mnie mówią że byli na szkoleniu i że wd ustawy nic takiego się nie dzieje. że to dotyczy ósób którym teraz się kończył ten podstawowy, żeby nie było jednego dnia.

A na stronie ministerstwa piszą tak:

http://www.rodzicielski.gov.pl/urlop-rodzicielski

Po wykorzystaniu podstawowego urlopu macierzyńskiego (obligatoryjnego) przysługuje prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego (nieobowiązkowego) w wymiarze:
- do 6 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka,
- do 8 tygodni w przypadku urodzenia dwojga i więcej dzieci.

Urlop ten udzielany jest bezpośrednio po podstawowym urlopie macierzyńskim na wniosek składany w terminie nie krótszym niż 14 dni przed jego rozpoczęciem.
Można go wykorzystać jednorazowo w pełnym lub niepełnym wymiarze albo w dwóch częściach. Części te nie muszą być równe, muszą natomiast obejmować tydzień lub jego wielokrotność i następować bezpośrednio po sobie.
Urlop ten może wykorzystać również pracownik - tata dziecka albo oboje rodzice mogą się nim podzielić.

Przepisy dopuszczają możliwość łączenia korzystania z tego urlopu z wykonywaniem pracy na nie więcej niż ½ etatu u pracodawcy, który go udziela.

i

http://www.rodzicielski.gov.pl/slowniczek

Urlop uzupełniający jest przyznawany na pisemny wniosek pracownika złożony nie później niż do dnia zakończenia dodatkowego urlopu macierzyńskiego udzielonego na zasadach obowiązujących przed 17 czerwca 2013 r.

Ja ma złożony o dodatkowy, więc ja mam złożyć przed końcem dodatkowego, a potem jak coś o rodzicielski.
Dla mnie to logiczne, ze wniosek o 6 tygodni dodatkowego zlozyc mam przed zakonczeniem podstawowego... i do tego jeszcze mam do wykorzystania urlop wypoczynkowy z tego roku jaki mam tak??

Wszystko to kwestia dobrze zinterpretować co ustawa ma na mysli i jej zapisy
te 14 dni przed np.
eluśka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 14:31   #2842
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
zgłupiałam już! Ja na razie napisałam o 20 tygodni, na dniach pojade i zloze wniosek o dodatkowe 6tak? Moja szefowa kreci nosem, na to zebym wykorzystala jeszcze wypoczynkowy i wrocila w polowie pazdziernika, bo jak wtedy grupe wezmę?....ehhh najleiej by bylo od wrzesnia, ale ja chce dluzej pobyc z małym... zobaczymy.
ale co kreci nosem? 6 tyg dodatkowego Ci się należy, wypoczynkowy musisz wykorzystać bo nie możesz być bez urlopu. no wiem, że grupa, ale Twoje prawa też muszą się liczyć i czas spędzony z dzieckiem. to Ci się należy przecież. a szefowa chce żebyś z czego zrezygnowała? u mnie też macierzyński, potem 6 tyg dodatkowego a potem "wakacje", ale nie wiem ile tygodni oddają za wakacje (na pewno nie 8 niestety).

ja się też już pytałam w pracy jak to ma być, mają mi odpowiedzieć.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 14:39   #2843
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość
Ja tez dzwoniłam do kadr i jak najbardziej trzeba teraz złożyć wniosek, jeśli chce się skorzystać z tych 6 tyg.
Mam nadzieję, że nie mamy tych samych kadr Hihih

Eh... znów duchota na dworze... akurat jak mam wychodzić .... wr!
Napiszę to po raz kolejny - CHCĘ ZIMY! :P

Terry Pratchett

REKLAMA
Stary 2013-06-19, 14:51   #2844
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez eluśka87 Pokaż wiadomość
i do tego jeszcze mam do wykorzystania urlop wypoczynkowy z tego roku jaki mam tak??
tak
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 14:53   #2845
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Hej ho!
Meldujemy się po szczepieniu. oj biedaczek się spłakał. zaczął już przed wkłuciami bo w pomieszczeniu gdzie robią szczepionki było tak gorąco że nie dało się oddychać, płynęło ze mnie, płynęło z tż więc podejrzewam, że i jemu było gorąco ale jakoś przeżyliśmy. teraz koimy ból przy cycusiu
Karolcio waży już 6,8kg i ma 64 cm wzrostu

Strippi
wszystkiego najlepszego

Cytat:
cos wczoraj było w powietzu bo u nas z zaśnieciem tez wczoraj były cyrki...
u nas też, czyżby pogoda Karol cmokał z raz cycka i odwracał głowę żeby się porozglądać, za chwilę znowu cmoknięcie albo tylko wzięcie cycka do buzi i znowu odwrót i tak w kółko w końcu go tak przytuliłam że za bardzo nie mógł się odwrócić, do tego "ćsiiii" a tż dawał klapsy (ulubiony usypiacz małego) i w końcu zasnął

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Tak patrze teraz w kalendarz i dzis konczymy 2 miesiace
To moze jakies podsumowanie??
- wiem co to noc i zachowuje rytm dnia i nocy, zasypiam bez problemu zawsze w podobnych porach
- rozpoznaje mame po glosie i wodze za nia wzrokiem
- usmiecham sie od ucha do ucha
- podnosze glowke w pozycji na brzuszku i przekrecam ja raz w lewo raz w prawo
- coraz lepiej trzymam glowke
- podczas snu przekrecam glowke raz w prawo albo w lewo
- wkladam prawa dlon do buzi, czesto oznacza to, ze jestem glodny
- wodze wzrokiem za zabawkami
- zaczynam cwiczyc struny glosowe i staram sie rozmawiac z mama
- podnosze nozki do gory
- od kilku dni uzywam pampersow w rozmiarze 3
- i jestem juz taaaaki duzy, waze ok. 5,8 kg i mierze 62cm

Cytat:

śliczności poproszę o autograf

Cytat:

truskawki
ja niestety na razie rezygnuję. będąc u mamy jadłam przez 3 dni truskawki z jej ogrodu. Mały co prawda nie miał żadnej wysypki ale 3 dni bolał go brzuch (wtedy co pytałam Was o kolki po 3 miesiącu-później skojarzyłam to truskawkami). jadłam może 3-4 góra 5 szt ale wychodzi na to, że to od nich, bo jak odstawiłam to był spokój

Co do urlopu to ja zrozumiałam, że wniosek o dodatkowy składa się 14 dni przed końcem podstawowego a teraz składają te którym się kończy
Stary 2013-06-19, 15:30   #2846
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
najlepszego!

Cytat:
strippi zapomniałam życzyć, wszystkiego naj naj

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
Hej ho!
Meldujemy się po szczepieniu. oj biedaczek się spłakał. zaczął już przed wkłuciami bo w pomieszczeniu gdzie robią szczepionki było tak gorąco że nie dało się oddychać, płynęło ze mnie, płynęło z tż więc podejrzewam, że i jemu było gorąco ale jakoś przeżyliśmy. teraz koimy ból przy cycusiu
Karolcio waży już 6,8kg i ma 64 cm wzrostu

Strippi
wszystkiego najlepszego

u nas też, czyżby pogoda Karol cmokał z raz cycka i odwracał głowę żeby się porozglądać, za chwilę znowu cmoknięcie albo tylko wzięcie cycka do buzi i znowu odwrót i tak w kółko w końcu go tak przytuliłam że za bardzo nie mógł się odwrócić, do tego "ćsiiii" a tż dawał klapsy (ulubiony usypiacz małego) i w końcu zasnął
za szczepienie i wagę Karolka

dziękuję

Stary 2013-06-19, 15:32   #2847
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
no nie żartuj jaka zima ja w końcu zaczynam życ jak jest tak ciepło

wrzucam Karolastego z dzisiaj
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 19.06.2013 - 1.jpg (21,1 KB, 31 załadowań)
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2013-06-19, 15:51   #2848
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:

wrzucam Karolastego z dzisiaj
słodziutki jest

Ja dodam Michasia, bo dawno nie dawałam

Edytowane przez strippi
Czas edycji: 2013-06-21 o 16:48
strippi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 15:54   #2849
megi-megi
Zakorzenienie

Cześć Piękne

Ja chyba mam zanik mózgu - poookręcone dla mnie te przepisy macierzyńsko-rodzicielskie. Ale na logikę wydaje się tak, jak pisze OC. O ile nasze prawo jest logiczne.

Czy są jakieś wieści od Mokki? Wczoraj był zabieg.

Jest cudownie dzisiaj na zewnątrz. Idealna dla mnie pogoda i słonecznie i ciepło. Kocham takie klimaty.

Dzisiaj cały dzień siedzieliśmy pod brzózkami. Moja Puszka leżała na moim brzuchu pleckami, trzymałyśmy się za łapki i patrzyła długo na bujające się gałęzie, ludzi... Spokojna taka.

Małpka - Karolek BOOOSKI!!!!!!!

U mnie nie było obala

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ----------

Strippi - ale Misiek czadowy. I tak się zmienił - cudo!
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 15:55   #2850
Zaciazona
Raczkowanie

Cytat:
Mam nadzieję, że nie mamy tych samych kadr Hihih

oszalala???? mi zimy wcale nie brakuje.

Strippi i Malpka-super chlopaki!!! az mi sie chlopca zachcialo :P

Edytowane przez Zaciazona
Czas edycji: 2013-06-19 o 15:57
Zaciazona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości