|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 1 wątku na odchowalni ?
|
|||
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.1 - Witamy na odchowalni |
|
10 | 23,26% |
| Wszystkie już dzieciaczki mamy, więc dzielimy się radami. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
|
2 | 4,65% |
| Wszystkie maluszki są już z nami, zmagania z trudami wychowania rozpoczynamy. |
|
2 | 4,65% |
| Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
|
24 | 55,81% |
| Czasem pawik, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
|
5 | 11,63% |
| Głosujący: 43. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4051 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz
Cytat:
A ja dziś wchodziłam na wątek bo byłam ciekawa czy nuna urodziła. Co do zapominania o bólu...ja pamiętam że bolało bardzo. Parcie wcale mi ulgi nie przyniosło bo czułam jakby mi sie miało wszytsko rozerwać w środku. Ale jak patrzę na Laurunie to wiem, że jakbym miała jeszcze raz to przeżyć to dla niej bez wahania bym to zrobiła. I przed porodem mówiłam że będzie jedynaczką, a po powrocie ze szpitala że będę chciała mieć jeszcze dziecko.
|
|
#4052 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz
haloo
może was troszkę ponadrabiam, nie wiem na ile mi mała pozwoli bo na razie bryka w bujaczku. Cytat:
Justi a jak zakładasz body na krótki rękaw to przykrywasz czymś? Aaś właśnie dziś też pomyślałam o bodach i skarpetkach. anoxxe no właśnie miałam odszukać ile ta Julcia nuny niby miała ważyć bo wcale nie ma tak dużo a pamiętam że nuna pisała że sporo waży. ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- my kąpiemy tak między 18 a 20, zależy jak się z jedzeniem bo robimy tak że kąpiel i od razu jedzonko. Cytat:
![]() whatIthink za 2 tydzień z maleństwemkurcze mała dziś nie robiła kupy i pewnie czeka mnie ciężka noc ---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- ada szybko wyszliście do domku ![]() extra poród, jak mi ktoś zagwarantuje że następny też taki będzie to mogę i z 5 dzieci urodzić ![]() Magiusia jak szybko je to może nie ma czym mu się odbić bo się nie nałyka powietrza. Z położnymi dziwnie. Ja przerzucam bardzo i mała śpi na boku bardzo często. MoTyleKsw dużo zdrówka wam życzę. Nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić co teraz przeżywasz, ja przy jednym większym ulaniu panikowałam i byłam kłębkiem nerwów. pawie oczko dla Nelci fajnie że już się przewraca, u nas jeszcze nic się nie dzieje---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- marchewka dlaczego kłaść na boku tylko do 6 tyg? karolina nie musisz wypisywać. Idziesz do nowej przychodni i zapisujesz, jedynie kartę szczepień musisz odebrać z tej poprzedniej. Tylko pamiętaj że możesz zmieniać lekarza raz albo dwa (nie pamiętam już) bo później będziesz za zmianę płacić salviae trzymam kciuki za wasze szczepienie. My też jutro idziemy. Już się boję ![]() MoTyleKsw u nas też jest taka musztardowa kupa ale my jesteśmy na mmusypiam małą już prawie dwie godz. Śpi 5 min i płacz
|
||
|
|
|
#4053 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za ekspresowy poród. Fajnie, że już Was puścili do domku. Cytat:
3700 w poniedziałek ważyła
|
|
#4054 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem Wam ze nie ma nic bardziej irytującego jak komentarze obcych ludzi na temat wychodzania nie swojego dziecka...
Stoje koło biedry z wózkiem, na wózku moskitiera, bo graliśmy w badmingtowna i nie chciałam, żęby komary małego pogryzły a na gondolce wisiała pielucha bo strasznie wiało... I jakas baba wychodząca do drugiej baby - co to za moda w ogóle, w wózku saune robi, dziecko zagotuje... ![]() WTF? o co chodzi?? jaką saunę? A w ogóle jeżeli tak to moje dziecko i moja sauna...moze ja mam tropikalne dziecko i lubi wysokie temperatury... |
|
|
|
#4055 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wrocilismy niedawno z warsztatow chustowo-wozkowych jestem bardzo zadowolona. najpierw pogadanka o chustowaniu, dlaczego warto nosic w chuscie, czym kierowac sie przy wyborze chusty, znaczenie bliskości itd. później techniczne sprawy - rodzaje chust, rozne metody wiązania, noszenie dzieci w roznym wieku, trochę informacji o rozwoju maluchow.jedyna rzecz do której mogę się doczepić to odpowiedz na moje pytanie o noszenie w chuście w takie upaly...one jednak sa grube i dzieciak musi "plywac" jeszcze przy kontakcie skora do skory pani odpowiedziala, ze w takie upaly z dzieckiem na spacery się nie wychodzi no i zawsze ma przecież czapeczke, skarpetki i zakryta kazda czesc ciala, tak by uniknąć poparzen...gdybym ubrala teraz Neli dlugi rękaw to wyladowalybysmy w szpitalu! ![]() następnie temat pieluch wielorazowych - może sprobujemy, ale na pewno nie przy takim maluszku , bo musiałabym tych otulaczy, kieszonek i innych cudow mieć cale stadko mala wali kupke za kupa, co karmienie :Pna koniec prezentacja wozkow. fajne było to, ze żaden z producentow nie był sponsorem, wiec żaden wozek nie był POLECANY. kobitki poopowiadaly o każdym z nich - raczej na zasadzie "zastanowcie się państwo jaki wozek potrzebujecie, jaki jest wasz tryb zycia, czy czegos od wozka oczekujecie, czy ma być terenowy czy lekki, czy do marketu, czy lato czy zima... prezentowane firmy: maxi cosi - mura 4 plus, elea quinny - moodd, zapp tako - heaven line espiro baby design caretero fajnie pomacać każdy na zywo, zadac milion pytan...teraz majac już dziecko wiedzieliśmy na co zwrocic uwagę z warsztatow wyszliśmy ostatni, hehe. aaa i najlepsze: na sali same panie z brzuszkami :P |
|
|
|
|
#4056 |
|
Zakorzenienie
|
tak mniej więcj do 6.. chyba później na tyle głową już manewruje, że jest w stanie się przekręcić zeby sie nie udławić.. tak przynajmniej zrozumiałam..
znaczy się możesz i dłuzej, tylko ono potem i tak będzie ustawiac jak jemu się będzie podobać.. Edytowane przez maarchewka Czas edycji: 2013-06-20 o 21:43 |
|
|
|
#4057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hmm, to kiedy mali mezczyzni mogą spodziewać się siostry? tak gładko mamusi poszlo, ze chyba jest stworzona do wydawania na swiat potomstwa ![]() witamy Gabrysia!!! |
|
|
|
|
#4058 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wogole to jestem cala mokra.... a wyszlam z wanny 15 min temudaje mlodemu herbatke ulatwiajaca trawienie i powiem ze jakby pomagala.. bo wczesniej raz dalam ja raz wode, raz z kopru ,uspokajajaca , a teraz tylko ta i efekt chyba jest ale prezenia i placze dalej sa zeby nie bylo juz sie przyzwyczailam do nich
|
|
#4059 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)bylam tez przekonana, ze po cc to już sn rodzic nie można i tez mnie uswiadomila, ze wcale nie ![]() dzisiaj było taaaaak goraco, ze miałam wrazenie, ze mi mleko w cycach skiśnie ![]() ---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- Cytat:
nic się nie martw. jeśli malutkiemu się nie odbije to tez końca swiata nie będzie - większe ryzyko ulania...---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- Cytat:
musi być dobrze! trzymam kciuki żeby to była jednorazowa akcja ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Cytat:
wracaliśmy do domu i tatuś tez zaczal mowic, ze mala pewnie za nami tęskni i placze, ze pewnie mleczko jej się skonczylo i będzie glodna jak wilk...wracamy, dziecko spi, babcia z nudow prasuje ![]() ale podziwiam za odwage i pojscie na calonocna impreze my chyba jeszcze nie do końca odcielismy pepowine i nawet malej z naszego lozka nie chcemy wypuscic
Edytowane przez diabli Czas edycji: 2013-06-20 o 22:36 |
||||
|
|
|
#4060 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie mam patentu, ale boje się ze mi się wokół cycków jakies bakterie się wyhodują i młodego czymś zaraże i zaczęłam przemywać cyce wodą..niby powinno to się chyba zawsze robić, ale jakoś wcześniej o tym nie pomyślałam...
|
|
|
|
#4061 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
posikam się!!!
wlasnie mi tz wyslal (z drugiego pokoju )"mój kodeks http://demotywatory.pl/4154465/Kazdy-ojciec-ktory-ma-corke Powiesze go Neli nad łóżkiem ;-)" ---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ---------- Cytat:
za odwage, wage i sile moja corcia pięknie zadziera glowke do góry, rozgląda się, przekłada ja sobie z boku na bok, ale przewracać się jeszcze nie umie.ile placilas za szczepionki i czy 5 czy 6 w 1? kiedy podaje się kolejne dawki?---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ---------- Cytat:
ATAKUJE jak rekin ludozercaspróbuj wycisnąć trochę mleka do nakładki tak żeby leciało już jak maly ja będzie chwytal może wtedy da się przekonać.---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ---------- Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
albo mala już ten drugi tak wyżuła hehe). karmimy się na zmiane, ale do jednej piersi stosuje nakladke silikonowa i malej to pasuje. czasem probuje ja oszukać i probuje ciumkac, ale od razu jest wojna, bo jej wypada ![]() ---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Cytat:
stwierdził, ze jest ok, ale zasugerowal zebym odstawila mleko, bo dzieci go nie trawia. także jak najbardziej to może być nietolerancja laktozy i może zmniejsz ilsoc nabialu który pochłaniasz? ![]() w ciąży wypijałam karton mleka dziennie i trochę mnie polozna zaskoczyla mowiac o jednym produkcie mlecznym dziennie---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ---------- Nela tez po kropelkach więcej ulewala. podawalismy je do tej pory 2 razy kiedy ewidentnie brzuszek ja wkurzal z dwojga zlego wzdęcia bardziej ja draznia, ulewaniem jakos sie nie przejmuje
|
|||||||
|
|
|
#4062 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz.
Dziewczyny jesteście boskie
rozmowa o kupach mnie rozwalila![]() Ale mnie nogi bolą...matko...byłam dziś 2godz na spacerze ale to nadal dużo za dużo jak dla mnie...nadal mam nogi jak 2 patyki I mieliśmy dziś przy kapaniu kiepska sytuacje. Ala zakrztusila się wodą. Zaczęła się strasznie kręcić bo glodna i jakoś tak przekrecila głowę że się opila wody. I nagle cała sztywna, czerwona, język wywalony. Mąż ją od razu na przewijak, na plecy i wyleciało trochę wody i flegmy. Ufff...ale nieźle się wystraszyłam...bardziej ja niż ona. Bo Ala po chwili spokój i kima na ramieniu u męża zapomniała że glodna była |
|
|
|
#4063 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wypróbuj nakładek albo odciągaj i karm z butelki ---------- Dopisano o 23:33 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ---------- smieszny ten pesel nie? ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 23:39 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ---------- Cytat:
mnie tez już się oberwalo od osiedlowych babc, ze dziecko to powinno być kocykiem przykryte i czapke mieć i skarpety. a w ogole to z domu dopiero po chrzcinach się wychodzilo... ![]() dzisiaj tatuś poszedł z mala na spacer i rozbawil mnie, bo zabral ze sobą termos z mrozona kawa, ciastka - rozlozyl się na lawce i widok min osiedlowych plotkar - BEZCENNY |
|||
|
|
|
#4064 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 20
Cytat:
Ej. Trzeba wymyślać tytuł pierwszego wątku na odchowalni
|
|
|
|
|
#4065 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
woda przemywam od samego początku, a i tak wydaje mi się, ze to jednak niewiele daje.---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ---------- Cytat:
dla taty za przytomna reakcje! ehhh ile nas te dzieci nerwow kosztują |
||
|
|
|
#4066 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dokończyłam jedną stronę, poczekam jeszcze na potwierdzenie z apteki zamówienia i idę spać, albo idę spać zaraz ...
|
|
#4067 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4068 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my nocke mielismy najlepsza.... chyba do tej pory , mlody zasnal okolo 22 i wstal 2.45 ![]() a jaka burze mielismy w nocy takiej jeszcze chyba nie bylo ...
|
|
#4069 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Co za pogoda, żal narzekać ale dzieciaczki się gotują. Wczoraj to już pogoda przeszła samą siebie , nawet w domu sauna nie z tej ziemi ![]() My codziennie wyjeżdżamy na spacerek między 8-9 rano, a potem dopiero po 16-17 i od razu uciekamy w cień. Rano jest tak przyjemnie, że się do domu nie chce wracać ![]() Moja pupcia obudziła się dzisiaj o 5, żeby jak co dzień pożegnać tatusia pędzącego do pracy, który wróci dopiero jutro - niestety Przy okazji chciałam wstąpić do urzędu po pesel, ale nie ma opcji żeby tam wjechać z wózkiem z tego powodu, że oczywiście brak podjazdu No nic muszę poczekać na posiłki i pojedziemy razem inaczej nigdy go nie odbiorę ![]() Nuna gratuluję córeczki, niech zdrowo rośnie I głupie pytanie mam, wiem że TŻ odznacza męża, tzn tak przypuszczam, a możecie mi to rozwinąć A właśnie, wczoraj była położna i się okazało, że nasza pupulka waży już 4 kg i w tydzień przybrała aż 340 g - super
|
|
|
|
#4070 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za wage ![]() a tz to nic innego jak Towarzysz życia
|
|
#4071 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz.
Kurcze probuje odilpisywac ale ciagle mi sie.dzieciatko wybudza. A w nocy postanowilam wykorzystax kazda minute na sen....
Niunia spi po raz pierwszy na mojej piersi. Po odbijabiu tak zasnela.Az zal mi ja odkladac, ja tez bardzo potrzebuje sie z nia poprzytulac. Marchewa spowiadaj mi sie, co dikladnie robilas przez te d dni, zeby nareperowac laktacje??? My wciaz mamy problemy Banka, co do herbatki wspomagajacej trawienie to jedna z tutejszych mamusiek bardzo zachwalala. Mowila, ze dzieki niej poradzili sobie z.kolkami. Troche sie obawiam ja stosowac bo to glownie cukier a nie chce Sofci przyzwyczajac do slodkich napojow. .. Ale jakby mialo jej pomoc to moze warto odrzucic wczesniejsze zalozenia i sprobowac. Zeby tylko przetrwac do tych 3 m-cy.... Diabli, w szpitalu jedyne co mi poradzili to zwazyc sofie przed i po karmieniu. Sprobowalam raz-roznica 70g(pelne karmienie z obu piersi) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4072 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4073 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:52 ---------- Poprzedni post napisano o 07:49 ----------
|
|
#4074 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a potówki przy tych temperaturach chyba nieuniknione ![]() Cytat:
na noc? flanelką ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ash wszędzie piszą, żeby w ten sposób nie sprawdzać wagi dziecka (ważenie przed i po karmieniu)Xal ja myślałam, że mój nie zasysa ale włączyłam go na sucho, po chwili przyłożyłam do piersi i super ciągnie ![]() Dzień dobry
|
||||||
|
|
|
#4075 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 20
Cytat:
nie dosc ze uszko ma chore to jeszcze brzuszek ja ciagle meczy ![]() Mam jeszcze pytanie o te butelki dr Browns. Na ktory ksztalt sie ostatecznie zdecydowaliscie? Mysle, ze tez kupie, bo z tego TT to jednak ciurkiem leci plyn Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co dobutelki ja mam z szeroka szyjka ale nie daje mu wrocilam do butelki MAM BABY bo z brawna bardzo wolno leci i zasypial po 50 ml odpukac jak nie beczy przed jedzeniem juz sie nie krztusi ... ![]() ---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ---------- a ja dzisiaj pewnie bede miala jazde z mlodym bo od wczoraj rana kupki nie zrobil achhh biedne te maluszki
|
|
#4077 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4078 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sofia niby kupki robi wczoraj nawet 3 zrobila, ale z jakim bolem To mam jeszcze technicznr pytanie co do tych herbatek i wody. Za kazdym razem przygotowujesz te 20ml herbatki, czy raz na dzien i sobie czeka w buteleczce? To samo odnosnie wody, podajesz zrodlana przegotowana? I za kazdym razem swierza czy buteleczka moze byc na caly dzien? Zielona jestem bo oczywisie zalozenie.bylo takie, ze dopajac nie bede,wiec po co mi wiedza jak to sie robi Motylku, na tysiace Twoich postow mialam.odpisywac, cytowalam i nic z tego nie wychodzilo... Bardzo Ci wspolczuje,ze u Matyldy wciaz nie wiadomo.co sie z brzuszkiem dzieje. Mam nadzieje,ze te badania, ktore robicie teraz przybliza Was do rozwiazania problemu... A.przypomnialo.mi sie - pytalas czy mam male sutki. Otoz wrecz przeciwnie piersi male, sutki dosc pokazne. Jak odciagam mleko to sutek idealnie miesci sie w lejek i czuje jak podczas pompowania jest uciskany. Wiec to nie przez sutki mleko sie nie odciaga... Sama nie wiem przez co ![]() Ada, gosienia, nuna! Probowalam Wam wielokrotnie pogratulowac, ale znow, ciagle.cos sie tu dzieje dookola i kasuja mi sie posty... Jestescie wielki, witamy na swiecie Wasze cudowne maluszki. Ada, patrz, nawet Ciebie porod byl w stanie zaskoczyc i to jeszcze bardziej pozytywnie, niz sie spodziewalas, super!Dziewczyny bardzo Wam dziekuje za wszystkie slowa wparcia i Wasze rady. Bardzo duzo dla nas znacza Mamy tu istna saune. Okna wychodza na poludnie wiec od rana do poznego.popoludnia slonko swieci prosto w nasze szyby Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4079 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak, na dzieci urodzone od 17.06 można składać papiery od razu na roczny urlop (macierzyński 20+6 i rodzicielski 26). Cytat:
A tutaj wyskoczyła kruszynka. ![]() Siemaaaaaa. Byłam wczoraj na tej wizycie i lekarz wszystkie moje przypuszczenia potwierdził. Spytał jak się czuję, mówię, że świetnie, na co on: "No no rewelacja!!!". Mówię, że w ogóle nie czuję żeby coś miało zacząć się dziać. Zbadał mnie i stwierdził, że faktycznie niewiele się tam dzieje i od ostatniej wizyty mało się zmieniło. Nie wróży mi rychłego porodu, chociaż oczywiście wszystko może przyjść nagle. Młody wg maszynerii waży prawie 3800 g , brzuszek i główka są proporcjonalne, ok. 34-35 cm. Dostałam zwolnienie do przyszłego czwartku (27.06) i jeśli nic się nie zacznie, to w piątek do szpitala. Aaaa, jeszcze gin stwierdził, że można młodemu pomóc poprzez robienie wszystkiego Na co on: Ale ja tam nie chcę nic przyspieszać, niech sobie wyjdzie kiedy mu pasuje. Pfff, mamusia się zemści później, sasasasa.
|
||
|
|
|
#4080 |
|
Zakorzenienie
|
To jeszcze Wam pokaze moja miss oddzialu patologii noworodka i niemowlaka
1371797852602.jpgWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:09.

niby się zapomina o bólu jak się zobaczy maleństwo a to "g" prawda bo mnie na samą myśl boli 
Ślub 27. X. 2012
tym samym od jutra mamy w domu niemowlaczka 

klas ki:
3700 w poniedziałek ważyła 
Bartek dziś mnie osikał i uśmiechnął się przy tym cuuudownie! W ogóle coraz częściej się uśmiecha

a wyszlam z wanny 15 min temu
nic się nie martw. jeśli malutkiemu się nie odbije to tez końca swiata nie będzie - większe ryzyko ulania...
, nawet w domu sauna nie z tej ziemi