Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-22, 00:17   #3631
Akkma
Zadomowienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość

Fajnie, zycze powodzenia
my tez szybko zaszlismy, po pol roku zwiazku, niestety mimo tego, ze to nie byla wpadka, tylko dzialanie ze swiadomoscia prawdopodobienstwa (ach ta statystkia) ciazy, przestalismy sie zabezpieczac. Bylo miedzy nami super, jak nigdy wczesniej z nikim. teraz jest do bani. Tak marzylam o szczesliwym zwiazku, ale chyba sobie na niego nie zasluzylam mam nadzieje, ze u Ciebie historia bedzie zupelnie inna, czego z calego serducha Ci zycze.
Kochana mam nadzieję, że póki co szaleją w Tobie hormony, które powodują paskudny pesymizm Trzymam bardzo mocno kciuki za Wasz związek i myślę, że po 'unormowaniu latających hormonów' wszystko się ładnie ułoży

Po zjedzeniu zupki chińskiej już mam za swoje! Odbija mi się przeraźliwie
Obiecuję, obiecuję, obiecuję, że już nigdy nie będę truła mojego groszka !!
Stary 2013-06-22, 00:45   #3632
agoola83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kefii Pokaż wiadomość
Znikam na chwile
Brat meża zginął dzis w wypadku na motorze....
Mial 30 lat zostawił żone i córke 4 letnia i cał rodzine, rodzeństwo, szwagierki, szwagra.....

Boże...nie ma słów.
Mój mąż miał więcej szczęścia, ale mało brakowało...straszne...Tr zymajcie się...

---------- Dopisano o 00:45 ---------- Poprzedni post napisano o 00:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Kochana mam nadzieję, że póki co szaleją w Tobie hormony, które powodują paskudny pesymizm Trzymam bardzo mocno kciuki za Wasz związek i myślę, że po 'unormowaniu latających hormonów' wszystko się ładnie ułoży

Po zjedzeniu zupki chińskiej już mam za swoje! Odbija mi się przeraźliwie
Obiecuję, obiecuję, obiecuję, że już nigdy nie będę truła mojego groszka !!
Uuuuu...ja też dziś miałam taką ochote na zupkę chińska, zjadłam pierwszy raz od wielu, wielu lat...i niestety przytuliłam kibel....masakra...

Myśmy dziś się bardzo pokłócili z małżem...oboje zmęczeni, każdy obolały na swój sposób...poszedł spać ze złością czego nienawidzę...a ja leże na kanapie, nie mam sił się zebrać, jest mi smutno, źle, cholernie nadal niedobrze i samotnie....bleeee....

16.06.2012r.
t.p. 21.01.2014r.

ZOSIA 21.01.1014r.
agoola83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 00:59   #3633
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Jestem w bardzo podobnej sytuacji Z byłym tż byłam 7 lat, zaraz po rozstaniu zaczęłam być z obecnym tż (od marca) i bach! Jest maluszek
Cytat:
my tez szybko zaszlismy, po pol roku zwiazku, niestety mimo tego, ze to nie byla wpadka, tylko dzialanie ze swiadomoscia prawdopodobienstwa (ach ta statystkia) ciazy, przestalismy sie zabezpieczac. Bylo miedzy nami super, jak nigdy wczesniej z nikim. teraz jest do bani. Tak marzylam o szczesliwym zwiazku, ale chyba sobie na niego nie zasluzylam mam nadzieje, ze u Ciebie historia bedzie zupelnie inna, czego z calego serducha Ci zycze.
Kurcze, ja z moim od zeszłego lata, czyli w sumie niecały rok, i też tak mi dobrze jak nigdy w życiu. Dlatego zdecydowaliśmy się na Dziecia. Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze, tak u mnie jak i u was. Nie trzeba koniecznie dużego stażu związku żeby żyć długo i szczęśliwie.
Pozatym, co to za gadanie "chyba sobie na niego nie zasluzylam"? Szalona. Każdy zasługuje na szczęście, tyle że niektórym trafia się ono prędzej, a innym później. Cierpliwości i opytmizmu, i zero takiego gadania, bo to przynosi pecha

Cytat:
Mi tz kojarzy sie teraz z "truteń życiowy"... Wiem, przemawia przeze mnie rozżalenie. Moze przerzuce sie na kobiety?
My, dziewczyny mamy same zalety i wogóle faceci do pięt nam nie dorastają. Ale, zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie ma jedną wadę. Troszkę trudno będzie Ci o dzieciątko bez faceta
Stary 2013-06-22, 01:09   #3634
PawMaj13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Kurcze, ja z moim od zeszłego lata, czyli w sumie niecały rok, i też tak mi dobrze jak nigdy w życiu. Dlatego zdecydowaliśmy się na Dziecia. Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze, tak u mnie jak i u was. Nie trzeba koniecznie dużego stażu związku żeby żyć długo i szczęśliwie.
Pozatym, co to za gadanie "chyba sobie na niego nie zasluzylam"? Szalona. Każdy zasługuje na szczęście, tyle że niektórym trafia się ono prędzej, a innym później. Cierpliwości i opytmizmu, i zero takiego gadania, bo to przynosi pecha

My, dziewczyny mamy same zalety i wogóle faceci do pięt nam nie dorastają. Ale, zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie ma jedną wadę. Troszkę trudno będzie Ci o dzieciątko bez faceta
A w seksmisji sobie jakoś radziły
Ehhhh.......... Czuje sie taka... Samotna na maxa...

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 01:42   #3635
Roane
Wtajemniczenie

Nie jestem jakąś niepoprawną opytmistką, ale wiem, ze zawsze, zawsze mogłoby być gorzej. To jest dla was obojga jak rozumiem totalnie nowa sytuacja, a staż macie krótki? Piszesz że między wami było cudownie, a teraz się ciut psuje? Dla niego to też jest stresująca sytuacja, a ludzie potrafią naprawdę dziwinie reagować na stres. Po niezbyt długim związku nie wiesz jak reaguje w nerwowych sytuacjach.

A co do samotności... Przejdzie. Może nie dzisiaj i nie jutro, ale kiedyś na pewno. A jak już kiedyś będziesz miała swoja fasolkę na świecie, to będziesz marzyć o samotności. Głowa do góry!
Stary 2013-06-22, 04:03   #3636
mini09
Raczkowanie

Maria, kefii bardzo obu wspolczuje i pozdrawiam cieplo...

a jesli chodzi o facetow to z nimi w czasie ciazy troche podobnie jak z nami, tzn. kazdy inaczej ciaze znosi. jedni maja wszystkie gdzies, inni sie nad wyraz staraja, inni nie wiedza jak sie wogole zachowc w ytuacji, a niektorzy maja nudnosci i brzuch im rosnie

wazne jest mi sie wydaje, aby tez im troche odpuscic i zaopiekowac sie nimi ( w koncu oni wiedza ze traca na zawsze szanse bycua tym jedynym)

a co do dlugosci zwiazku to tez mi sie wydaje, ze nie ma znaczenia, jak ma byc dobrze to bedzie, a jak nie to lepiej, zeby sie wszystko skonczylo

pozdrawiam wszystkie mamusie
mini09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 06:23   #3637
karolinka85
Rozeznanie

Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi odnośnie opryszczki na wardze..
byłam wczoraj u gin i pokazałam tą maść co przepisał mi rodzinny i powiedziała, ze można - i, że ona nie zagraża dzidziusiowi, bo jest stosowana na zewnątrz
Także już mi lepiej...i się juz tak nie boję...
[*] 17.07.2013r. 9t4d
25.08.2012 r.
Nasz ślub
07.10.2011 r.
zdany egzamin na prawko
karolinka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 07:35   #3638
em ma
Zadomowienie

Dziś zapowiada się kolejny upalny dzień...pewnie znowu po południu będę leżeć...bo inaczej się nie da
Cytat:
ps. zjadłam zupkę chińską Miałam na nią taaaaaką straszną ochotę Przed ciążą prawie w ogóle ich nie jadłam, a teraz ciągle za mną chodzą :| Mam wyrzuty sumienia ..
to za zupkę chińską Spróbuj jednak zastąpić tą ochotę czymś innym, bo tego się nie poleca normalnie do jedzenia...akurat to dziadostwo nie ma w sobie nic wartościowego
Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
Właśnie mówię małżowi "kochanie nie tylko ty mi śmierdziałeś, inni TŻ też śmierdzą ... ej, aty w ogóle wiesz co to TEŻET??"
Na co TŻ:

"Noooooo! Towarzysz życia"

Chyba muszę go sprawdzić czy się nie czai pod jakimś tajemniczym nickiem na wizażu!
Mój pojęcia nie miał co to TŻ a Ty swojego szukaj na wizażu
Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Byłam wczoraj u gina na kontroli po szpitalu. Wszystko ok Dzidziuś rośnie, tętno w porządku. Mam leżeć jeszcze 10 dni, zwolnienie wydłużone do 15.07. "Pocieszył", że może być się wydłużyć na całą ciążę ... Mam jednak nadzieję, że pozwoli mi wrócić do pracy choć na 3-4 miesiące.
Hosenko to świetna wiadomość!
Cytat:
Napisane przez Metamfetaminax Pokaż wiadomość
Naczytałam się wczoraj o waszych Tż,że wam śmierdzą i podzieliłam się tą sugestią ze swoim Tż A on teraz się ciągle zastanawia czy przypadkiem on mi nie śmierdzi i czy ja go z grzeczności nie okłamuje,że jest inaczej
Ale albo to prawda albo sobie wkręciłam,ale dzisiaj po jego kąpieli jego ciało nie pachniało jak zwykle tylko inaczej i mi wcale przyjemnie nie było.

7 tydzień a ja szersza w biodrach i brzucho się robi okrągły w dole Mało widać, z boku w lustrze zauważyłam
A myślałam,że to abstrakcja,że tak szybko coś się dzieje w wyglądzie
Ale moje poszerzenie widać i biust może rozmiar większy Czyli już nie będę 50 kilową w końcu ciała się nabierze
Mój TŻ zdecydowanie mi nie śmierdzi ale przestałam lubić jego perfumy-drażnią mnie
U mnie początek 2 trymestru więc biodra większe jakieś 2 cm...i jakiś brzuszek zaczyna się uwydatniać, ale jeszcze bardzo delikatnie.
Cytat:
Znikam na chwile
Mial 30 lat zostawił żone i córke 4 letnia i cał rodzine, rodzeństwo, szwagierki, szwagra.....
Kefi bardzo przykra wiadomość. Normalnie na są myśl to się chce płakać
Cytat:
Mnie znowu odrzuciło od picia, jestem dziś o:
1 kubku herbaty
1 szklance soku
1 szklance kompotu
1/2 szklanki Kubusia
i to tak na siłę wszystko
Ja się zmuszam...ale np tych słodkich soków to nie mogę...wolę jednak wodę z lodem, cytryną i miętą.
Cytat:
Napisane przez agoola83 Pokaż wiadomość
Myśmy dziś się bardzo pokłócili z małżem...oboje zmęczeni, każdy obolały na swój sposób...poszedł spać ze złością czego nienawidzę...a ja leże na kanapie, nie mam sił się zebrać, jest mi smutno, źle, cholernie nadal niedobrze i samotnie....bleeee....
to za zupkę chińską! chociaż sama się zemściła, więc kara już była
Też nie lubię w złości kłaść się spać albo np rozstawać (jak małż do pracy idzie). Mam nadzieję, że się szybko pogodzicie
Cytat:
Widzisz, masz kule szpiegule w domu, uwazaj.
Mi tz kojarzy sie teraz z "truteń życiowy"... Wiem, przemawia przeze mnie rozżalenie. Moze przerzuce sie na kobiety?...
Paw ja mam jednak nadzieję, że wszytko się jeszcze między Wami ułoży
A truteń życiowy pozostanie moim hitem
Cytat:
Napisane przez mini09 Pokaż wiadomość
a co do dlugosci zwiazku to tez mi sie wydaje, ze nie ma znaczenia, jak ma byc dobrze to bedzie, a jak nie to lepiej, zeby sie wszystko skonczylo
Nie ma co uogólniać. A czy ma być dobrze to zależy od samych zainteresowanych, ich oczekiwań, cech charakteru itd-a to można poznać tylko w odniesieniu do czasu.. Moim zdaniem długość związku ma znaczenie-nie determinuje go, bo ludzie różnie wykorzystują ten czas...jedni są ze sobą rok, rozmawiają i znają się super, inni są 10 lat i zamiast rozmawiać to kij wie co robią. No ale jeśli założymy, że ludzie jednak rozmawiają i się poznają to dla mnie jest szalona różnica między związkiem półrocznym a dajmy na to 3letnim. Dla mnie decyzja o dziecku jest tak bardzo poważna, że nie podjęłabym jej w pierwszych miesiącach znajomości.
Nie mam pewności że my po 10 latach będziemy super rodzicami, ale wiem jak się bardzo zmieniliśmy przez ten czas. Wiele już było prób między nami i to nas bardzo wzmocniło, a dziecko to przecież największa próba dla małżeństwa/związku. Jednego czego żałuję to że nie pobraliśmy wcześniej...to jakaś abstrakcja dla mnie, że kiedyś nie mieszkaliśmy razem

Edytowane przez em ma
Czas edycji: 2013-06-22 o 07:36
em ma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 07:43   #3639
san_g
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
san_g- a gdzie robiłaś te badania i ile zapłaciłaś?[COLOR="Silver"]
Robiłam w Genom Ruda Śląska Godula- koszt 230 zł, w 20-22 tc jest już 280 zł bo to dłuższe badanie i więcej pomiarów.Trzeba dzwonić miesiąc wcześniej żeby się umówić a ja trafiłam lukę i wskoczyłam na miejsce kogoś w ten sam dzień co dzwoniłam więc nerwów z czekaniem było troszkę mniej

Cytat:
Napisane przez _Kluska_ Pokaż wiadomość
W ogóle soki mi wchodzą litrami to chyba nie ma co sobie ich żałować, co? Niby słodkie ale zdrowe..czy taki cukier też wpływa na te cukrzyce ciążowe?
Mój lekarz oczywiście zaleca wodę, ale mi po niej nie jest dobrze a soki mi wchodzą aż miło więc piję te 100 %. Sokowirówkę chciałam kupić taką małą ale cały owoc do niej wchodzi-cena ponad 100 zł więc się zastanawiam czy wykorzystam ją czy będzie leżeć...

Cytat:
Znikam na chwile
Współczuję, ciężki dla Was czas ale trzymajcie się mocno bo w rodzinie siła!

-----------------
Byłam wczoraj na grillu ze znajomymi, bardzo sympatycznie Znajomi co już mają dziecko domyślili się mojej ciąży i dopiero na końcu zapytali czy my przypadkiem fasolinka nie będziemy mieli i powiedzieliśmy wszystkim, że tak- ale radość była. Bardzo miło. Ale ani jednej kiełbaski nie mogłam przełknąć ani kurczaka blee... sucha bułka mi została. Za to tosty z samym serem

Jeszcze jedno usłyszałam- że mam się wysypiać na zapas (już któryś raz to słyszę) i że koniec wolności.

http://www.suwaczki.com/tickers/34bw43r82yq11y27.png
san_g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 08:21   #3640
ejani
Zadomowienie

Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Hej dziewczyny- gości wczoraj miałam, więc jestem do tyłu trochę...
M_aria, trzymam kciuki, żebyś się teraz do wiosennych mamuś wyrobiła

Kefi- trzymaj się jakoś

Perfuzja- poczekamy,zobaczymy dopiero szansa 1/1 daje pewność, każda inna to tylko przypuszczenie a z chorobami serca da się żyć

Co do soków, to czytałam, że np. sok pomarańczowy po spasteryzowaniu jest bez smaku i koloru (oczywiście pomarańczowego, jakiś inny na pewno ma- szary? )i dlatego dodaje się jeszcze do niego barwniki i aromaty, a druga rzecz, że żeby każda butelka (to o takich świeżych) miała taki sam smak niezależnie od pory roku, słońca itp, też się wlewa coś do smaku. Zresztą kto ma sokowirówkę, ten wie, że nawet z tej samej torebki może się różnić smak.

Ale mimo to ja sobie piję gotowce rozcieńczone wodą, bo są dla mnie za słodkie

...

Jak myślicie, w 9 tygodniu to nie za późno na zmianę lekarza prowadzącego?
Stary 2013-06-22, 08:42   #3641
Metamfetaminax
Zakorzenienie

kefii :Współczuję Co teraz żona i córki muszą czuć,to nawet nie chcę sobie wyobrażać. Prawdziwa tragedia.
_Kluska_: Gdzie Ty mieszkasz,że masz czereśnie za 6zł?! Ja zaraz tam będę U mnie 1kg za 12 zł
No te soki nie ma co ukrywać mają dużo cukru,nawet Kubusie dla dzieci,ale ja je piję prawie codziennie,ale mam nadzieję,że cukrzycy się nie doczekam.

Roane: Tak mi się wydaje,że to brzuch,ale tylko u dołu się robi taki okrąglutki I tż mi też mówi,że ja grubasek powoli się robię. Ale wiadomo widać różnicę u kogoś,kto ważył 50 kg i wyglądał jak patyczak.Ja miałam C ale teraz to już nie wiem I tyłek się zrobił większy i nogi bardziej zbite

ejani: A czemu zmieniasz? Chyba można zmienić pod warunkiem,że nie będziesz tego robić kolejny raz,bo mi już pani zapowiedziała,że jak wybiorę jednego lekarza to mam do niego chodzić a nie skakać z kwiatka na kwiatek. Chyba,że chcesz becikowe,to musisz zdążyć do 10 tygodnia

Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie...
Metamfetaminax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 09:04   #3642
23Paula23
BAN stały

Cytat:
Znikam na chwile
Bardzo Ci współczuje :-( to straszne że dzieją się takie rzeczy na tym świecie (*)

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny- gości wczoraj miałam, więc jestem do tyłu trochę...
M_aria, trzymam kciuki, żebyś się teraz do wiosennych mamuś wyrobiła

Kefi- trzymaj się jakoś

Perfuzja- poczekamy,zobaczymy dopiero szansa 1/1 daje pewność, każda inna to tylko przypuszczenie a z chorobami serca da się żyć

Co do soków, to czytałam, że np. sok pomarańczowy po spasteryzowaniu jest bez smaku i koloru (oczywiście pomarańczowego, jakiś inny na pewno ma- szary? )i dlatego dodaje się jeszcze do niego barwniki i aromaty, a druga rzecz, że żeby każda butelka (to o takich świeżych) miała taki sam smak niezależnie od pory roku, słońca itp, też się wlewa coś do smaku. Zresztą kto ma sokowirówkę, ten wie, że nawet z tej samej torebki może się różnić smak.

Ale mimo to ja sobie piję gotowce rozcieńczone wodą, bo są dla mnie za słodkie

...

Jak myślicie, w 9 tygodniu to nie za późno na zmianę lekarza prowadzącego?
Jestem w 11tc i zmieniam

Cytat:
kefii :Współczuję Co teraz żona i córki muszą czuć,to nawet nie chcę sobie wyobrażać. Prawdziwa tragedia.
_Kluska_: Gdzie Ty mieszkasz,że masz czereśnie za 6zł?! Ja zaraz tam będę U mnie 1kg za 12 zł
No te soki nie ma co ukrywać mają dużo cukru,nawet Kubusie dla dzieci,ale ja je piję prawie codziennie,ale mam nadzieję,że cukrzycy się nie doczekam.

Roane: Tak mi się wydaje,że to brzuch,ale tylko u dołu się robi taki okrąglutki I tż mi też mówi,że ja grubasek powoli się robię. Ale wiadomo widać różnicę u kogoś,kto ważył 50 kg i wyglądał jak patyczak.Ja miałam C ale teraz to już nie wiem I tyłek się zrobił większy i nogi bardziej zbite

ejani: A czemu zmieniasz? Chyba można zmienić pod warunkiem,że nie będziesz tego robić kolejny raz,bo mi już pani zapowiedziała,że jak wybiorę jednego lekarza to mam do niego chodzić a nie skakać z kwiatka na kwiatek. Chyba,że chcesz becikowe,to musisz zdążyć do 10 tygodnia
Otóż w mojej przychodni jest taki bajzel:
1 i 2 wizytę w przychodzi była Pani doktor na obu robiła mi USG, nie badała mnie tak normalnie i pobrała cytologie szczoteczką w 6tc (po czym dostałam plamień)

3 i 4 był lekarz który USG nie robi no bo po co dziecko tak naświetlać i kategorycznie zabrania robić cytologie bo uważa że od tego można poronić.

A teraz na 5 wizycie będzie jeszcze inny lekarz

Prawdopodobnie ten lekarz będzie już "stale" przyjmował w tej przychodni...

_________________________ ___

Jak byłam na 3ciej wizycie wydałało mi się że lekarz byl lekko "zachwiany" i tez tak mi się z nim rozmawiało no ale coż stwierdziłam nie znam lekarza może on taki jest a wczoraj na wizycie był już całkiem inny taki bardziej "wyrażany" a po wizycie się nasłuchałam jaki to pijaczyna, że nieraz przychodził do przychodni po wpływem % normalnie szok że ludzi wiedza takie rzeczy i że on dalej pracuje

A co do becikowe Panie w przychodni poinformowały mnie iż liczy się to żeby pierwsza wizyta u lekarza była przed 10tc.

Edytowane przez 23Paula23
Czas edycji: 2013-06-22 o 09:09
23Paula23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 09:10   #3643
Metamfetaminax
Zakorzenienie

23Paula23: Ale zamieszanie masz w tej przychodni Pogubić się można.
Ja właśnie też zmieniłam lekarza,bo lubi sobie wypić,lubi przyjść na kacu albo w ogóle wczorajszy,gdzie alkohol czuć jak cholera,ale dobrze diagnozuje choroby i to jest jeden jego plus i mimo alkoholizmu dalej pracuje i już było,że jakiś czas nie przyjmował to dalej wracał. Ale może i diagnozuje dobrze,ale kto mi da gwarancję,że nawet podczas usg dowcipnego nie zrobi mojemu dziecku krzywdy jeśli będzie pod wpływem?
U mnie był przypadek,że gin. uszkodził dziecko i był pod wpływem,ale został tylko zawieszony na pół roku. Co prawda miał prywatny gabinet i tam przyjmował pacjentów,ale do szpitala wrócił po 6 miesiącach. Z lekarzem nie wygrasz.
Ale u tego lekarza co prowadzisz czy ogółem u obojętnie jakiego się zgłosiłaś liczy się to becikowe? Ja słyszałam,że od tego co prowadzi ciąże do końca zależy już i poprzedni nie ma nic do rzeczy.

Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie...

Edytowane przez Metamfetaminax
Czas edycji: 2013-06-22 o 09:11
Stary 2013-06-22, 09:11   #3644
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Cytat:
Znikam na chwile
Ogromnie Wam współczuję... straszna tragedia

Cytat:
Napisane przez PawMaj13

Fajnie, zycze powodzenia
Musicie sobą potrząsnąć i dać trochę czasu. Myśl teraz o sobie, a związek się ułoży, zobaczysz. Domyślam się jak się czujesz... trzymaj się.
Stary 2013-06-22, 09:24   #3645
23Paula23
BAN stały

Cytat:
23Paula23: Ale zamieszanie masz w tej przychodni Pogubić się można.
Ja właśnie też zmieniłam lekarza,bo lubi sobie wypić,lubi przyjść na kacu albo w ogóle wczorajszy,gdzie alkohol czuć jak cholera,ale dobrze diagnozuje choroby i to jest jeden jego plus i mimo alkoholizmu dalej pracuje i już było,że jakiś czas nie przyjmował to dalej wracał. Ale może i diagnozuje dobrze,ale kto mi da gwarancję,że nawet podczas usg dowcipnego nie zrobi mojemu dziecku krzywdy jeśli będzie pod wpływem?
U mnie był przypadek,że gin. uszkodził dziecko i był pod wpływem,ale został tylko zawieszony na pół roku. Co prawda miał prywatny gabinet i tam przyjmował pacjentów,ale do szpitala wrócił po 6 miesiącach. Z lekarzem nie wygrasz.
Ale u tego lekarza co prowadzisz czy ogółem u obojętnie jakiego się zgłosiłaś liczy się to becikowe? Ja słyszałam,że od tego co prowadzi ciąże do końca zależy już i poprzedni nie ma nic do rzeczy.

Obojętnie u którego liczy się tylko datą pierwszej wizyty, martwilo mnie to bo widzisz jak w tej przychodni mają pomieszane i przez to wszystko jestem w 11tc a karty ciązy nie mam nadal i dlatego się dowiadywalam bo myslalam że to karte ciąży trzeba mieć założoną przed 10tc.
Stary 2013-06-22, 09:26   #3646
Muminek1991
Rozeznanie

Dzień dobry wszystkim

Co u was ?, ja właśnie wstałam wyprawiłam swojego TŻ do pracy i siedzę sama, zrobię jakieś dobre śniadanko i nadrabiam wasze posty.Produkujecie jak szalone

AAAAA tak ogólnie to ja sie w ogóle nie przedstawiłam

To tak:
Mam na imie Kasia i mam 22 lata. Dzidziusia planowaliśmy świadomie i nie wiedzieliśmy nawet ,że tak szybko pójdzie. Mieszkam w Niemczech i tu planuje już zostać. Mój TŻ jest Niemcem . Ogólnie lubię zwierzęta, muzykę, filmy i śmiech bez granic.
I to chyba na tyle
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 09:27   #3647
ejani
Zadomowienie

Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:

Oj, bo mam do swojej kilka uwag...
Głównie to to zwolnienie, w końcu dostałam od internisty (i żeby nie było, nie chodzi o wyłudzenie, tylko naprawdę w pracy nie daję rady -stojąca w sklepie), ale też wyobraź sobie, że cały czas nie mam "oficjalnej" daty porodu (tylko taką z kalkulatora w necie)! Fakt, że ciągle zapominam się spytać, ale chyba sama powinna mi wpisać do karty ciąży?

Mi też już trochę widać
Stary 2013-06-22, 09:44   #3648
Metamfetaminax
Zakorzenienie

23Paula23: a ja w 7tc i już dostałam kartę ciąży ale to dlatego,że zrobiłam pierwsze badania. To mnie oświeciłaś ale tak czy inaczej zdążę i do tego lekarza do którego teraz zamierzam chodzić i będzie to przed 10 tc więc "gruba kasa" mi wpadnie.
Tylko się martwię:Bo robię w poniedziałek teraz te badania na hiv i inne takie i tam z laboratorium wysyłają wprost do mojego ex ginekologa i nie wiem czy mi w okienku wydadzą,bo ja chcę z tymi wynikami iść już do nowego lekarza. Chyba mam prawo żądać wyników do rąk własnych,prawda?

ejani: No wiadomo praca stojąca i czasem trzeba co nie co podźwigać. Mi lekarz wpisał do karty ciąży,bo tam jest chyba rubryczka,gdzie trzeba wpisać. A to chyba normalne,że już podczas pierwszej wizyty Ci lekarz mówi domniemany termin porodu? I wcale nie trzeba o to pytać,po prostu musi powiedzieć.

Stary 2013-06-22, 09:46   #3649
Muminek1991
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez M_aria Pokaż wiadomość
Niestety diagnoza była okrutna- ciąża bezzarodkowa :'( w niedzielę mam zgłosić się do szpitala na zabieg. Nie poddam się i postaram się zajść w następną ciążę jak najszybciej. Życzę Wam wszystkiego dobrego, niech Wasze dzieci zdrowo rosną. Jak tylko uda mi się zajść w kolejną ciążę ( mam nadzieję przed Waszym rozwiązaniem) to dam znać i może będę od czasu, do czasu zaglądać co u Was. Pozdrawiam
Kochana tak mi przykro , ja też się obawiam tego bo na badaniach jeszcze nie byłam. Trzymam kciuki ,żebyś jak najszybciej zaszła w drugą ciąże i urodziła ślicznego bobaska

Cytat:
Napisane przez Malgos_12
Cherubinka - też mam podobnie z jedzeniem. Jak mam na coś ochotę to muszę to szybko zjeść, bo potem mi przechodzi i nie mam pojęcia wtedy co sobie przygotować. Też na myśl o jedzeniu mam mdłości. Najgorzej jest w pracy. Ostatnio przez cały dzień jem jogurt i malutką bułeczkę...
Cytat:
Napisane przez cherubinka
Ja wczoraj w pracy jadłam zwykłą suchą bułkę i popijałam mlekiem. Odrzuca mnie nawet od bułek razowych z ziarnami, a dotąd tylko takie jadłam ...a i jeszcze od kilku dni wsuwam nektarynki i to po kilka dziennie
JEj dziewczyny współczuję wam tego ,że tak nie możecie jeść. Nie wiem może u mnie coś się zmieni jeszcze ale u mnie oprócz odrzucenia od kawy nic kompletnie . Mogę jeść za to przysłowiowe dwoje i nic. Zapach jedzenia , ani smak mnie nie drażni i nie odpycha .

Cytat:
Napisane przez agoola83
Miał wypadek na motocyklu 6 lat temu, tyle się uzbierało tych operacji..Pobił rekord niestety w centrum urazowym....Ale mamy taką cichutką nadzieję, że to już koniec...Wszystkie operacje na podudziu i udzie prawym.....dużo się nacierpiał, ale baaaaardzo jest dzielny Bardzo mi tym imponuje Zaraz go nakarmię pysznym obiadkiem i normalnie bym go dziś na śmierć wyprzytulała, ale straznie się kleimy oboje z upału i nie jest to przyjemne, może wieczorem)))
Rzeczywiście się nacierpiał twój ukochany ,trzymam kciuki ,żeby dalej było wszystko dobrze już, i masz racje ja też się przez te upały nie mogę przytulać bo nie da można się odkleić hehehe

Cytat:
Napisane przez San_g
z dnia na dzień jest lepiej, mam poobijaną prawą stronę ciała, siniaki i mały krwiaczek na szczęście nic poważniejszego się nie stało i mam nadzieję, że nic nie wyjdzie w przyszłości np z kręgosłupem. Mąż też poobijany ale do pracy wrócił już następnego dnia (dzielny jest i ma do wykonania zlecenie więc nie chciał odpuścić). Najbardziej bałam się o maleństwo ale jest jeszcze małe (wyniki z wczoraj 5,26 cm, najbardziej dokładne jakie do tej pory dostałam) i ma dużo miejsca więc mogło się zestresować nagłym uderzeniem ale cała reszta jest w porządku co dla mnie najważniejsze. Mam się oszczędzać a od poniedziałku do pracy i jeszcze wizyta na policji (o dziwo chcą moje wyniki badań ze szpitala z dnia wypadku i muszę iść na główny komisariat). Cały czas trwa dochodzenie na policji czy wina nie leży po stronie obsługujących światła drogowe, przy których grzebali w momencie wypadku (i zwinęli się zanim policja przyjechała) i to dlaczego chłopak nie hamował a moim zdaniem przyspieszał jak nas widział, że jedziemy. Czas pokaże...
jej kochana nawet nie wiedziałam ,że miałaś wypadek , brak ogólnie czasu ale dobrze ,że nic wam nie jest i oby z dzidziusiem też wszystko ok było. I prawda dzielny twój mąż.

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa
Jestem po genetycznym! Super sprawa dzidziol zdrowy rozwija sie prawidlowo ksiazkowo)) ruszal se wierzgal, machal raczkami, przebieral nogami ahhh nie dowierzalam poza tym zadnych wad nie wskazuje. I taka informacja jest wytarczajaca dla mnie
Bardzo sie cieszę ,że z dzidziusiem wszystko dobrze, i oby tak dalej

Cytat:
Napisane przez the_light
Mi dziś założyli kartę ciąży pani mnie zaważyła, zmierzyła ciśnienie i badania wpisała do karty

W poczekalni siedziała babeczka z niemowlakiem ale był słodki.
Ja nie mogę się już doczekać wizyty u lekarza, to będzie moja pierwsza dopiero.A tak ogólnie to od tygodnia, czyli kiedy wiem o ciąży wszędzie widzę ciężarówki i małe bobaski hahaha

Cytat:
Napisane przez perfuzja
Ja wrociłam z usg, niestety też bez szału
Płód jeden, anatomicznie ok, przezierność karkowa w porządku, kość nosowa jest, niestety przepływy w sercu nie takie jak powinny.

Może to nie oznaczać totalnie nic, ale solidnie zwiększa ryzyko trisomii. Zespółu Downa na szczęście nie dużo, ale Zespołu Patau (ktory jest śmiertelny najdalej w pierszym roku życia) już z 1:7800 na 1:170.
Zrobiłam test Pappa, wyniki pod koniec przyszłego tygodnia, mam wrocić do pracowni usg za tydzień z nimi, wyliczą nowe prawdopodobieństwo i dalej będziemy decydować czy robić amniopukcję.

A, i raczej chłopiec. Ale szczerze mówiąc to płeć jest mi teraz totalnie obojętna.
kochana trzymam kciuki ,żeby wszystko było dobrze
Cytat:
Napisane przez _Kluska_
A ja bób z piernikami jem właśnie
kurcze nawet nie wiedziałam,że bób już jest, ojjj też bym zjadła
Cytat:
Napisane przez Akkma
AAaa i mój tż też mi troszkę śmierdzi :| O ile jeszcze tydzień temu uwielbiałam go wąchać tak teraz muszę się odsuwać :P
Codziennie z rana mnie mdli, ale nie wymiotuję :| Beznadziejne uczucie!

ps. zjadłam zupkę chińską Miałam na nią taaaaaką straszną ochotę Przed ciążą prawie w ogóle ich nie jadłam, a teraz ciągle za mną chodzą :| Mam wyrzuty sumienia
współczuje wam tych mdłości i odpychania od zapachów.A co do zupki hah ja ostatnio wyżarłam wręcz chipsy i hmmm nie mam wyrzutów za bardzo ich pragnęłam
Cytat:
Napisane przez keffi
kochana bardzo mi przykro, mam nadzieję ,że mimo wszystko jakoś się trzymacie
Cytat:
Napisane przez [B
PawMaj13][/B]Fajnie, zycze powodzenia
Cytat:
Napisane przez [URL="https://wizaz.pl/forum/member.php?u=1096081"
agoola83[/URL]]Myśmy dziś się bardzo pokłócili z małżem...oboje zmęczeni, każdy obolały na swój sposób...poszedł spać ze złością czego nienawidzę...a ja leże na kanapie, nie mam sił się zebrać, jest mi smutno, źle, cholernie nadal niedobrze i samotnie....bleeee....
kurcze u mnie wręcz idealnie było do wczoraj, przez te hormony wszystko mnie denerwuje i wczoraj byłam bardzo wredna do mojego. W ciąży przeistaczam się w zołzę :/

Edytowane przez Muminek1991
Czas edycji: 2013-06-22 o 10:49
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 10:11   #3650
ejani
Zadomowienie

Cytat:
23Paula23: a ja w 7tc i już dostałam kartę ciąży ale to dlatego,że zrobiłam pierwsze badania. To mnie oświeciłaś ale tak czy inaczej zdążę i do tego lekarza do którego teraz zamierzam chodzić i będzie to przed 10 tc więc "gruba kasa" mi wpadnie.
Tylko się martwię:Bo robię w poniedziałek teraz te badania na hiv i inne takie i tam z laboratorium wysyłają wprost do mojego ex ginekologa i nie wiem czy mi w okienku wydadzą,bo ja chcę z tymi wynikami iść już do nowego lekarza. Chyba mam prawo żądać wyników do rąk własnych,prawda?

ejani: No wiadomo praca stojąca i czasem trzeba co nie co podźwigać. Mi lekarz wpisał do karty ciąży,bo tam jest chyba rubryczka,gdzie trzeba wpisać. A to chyba normalne,że już podczas pierwszej wizyty Ci lekarz mówi domniemany termin porodu? I wcale nie trzeba o to pytać,po prostu musi powiedzieć.
no właśnie- ja się dopiero zaczęłam trochę odnajdywać w tej całej ciąży, i naprawdę jestem zmęczona tym, że muszę się sama o wszystko pytać i stwierdzeniami "ciąża to nie choroba" (hasło mojej doktorki)

okej, nie choroba, ale też nic normalnego w moim przypadku://
Stary 2013-06-22, 10:20   #3651
patrycjja
Zadomowienie

Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Wczoraj był jakiś pechowy dzień.

Keffi bardzo wspolczuje i Tobie i rodzinie. Dla każdego ogromna strata - ktoś stracił dziecko, ktoś brata. Każdy musi teraz swoje wypłakać. Uważaj na siebie i staraj się być spokojna (chociaż wiem jakie to trudne).

Perfuzja - spokojnie, nie nie jest przesądzone. Statystyki statystykami a życie życiem. 3mam kciuki, żeby kolejne badania wychodziły z jak najlepszymi wynikami

Wczoraj burza była, a dziś znow zaczyna się skwar. Nie mam sił do tej pogody. Jakiś czas temu szczesliwa położyłabym się plackiem przed domem, ale teraz słońce to zło
Dziewczyny, które nie mozecie pić- jedzcie owoce. Arbuz, truskawki
I wiecie co ? Też zaczynam widzieć odstający brzuchspod bardziej dopasowanych bluzek troszke wystaje a o wciąganiu nie ma już mowy

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-06-22, 10:25   #3652
PawMaj13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Nie jestem jakąś niepoprawną opytmistką, ale wiem, ze zawsze, zawsze mogłoby być gorzej.

A co do samotności... Przejdzie. Może nie dzisiaj i nie jutro, ale kiedyś na pewno. A jak już kiedyś będziesz miała swoja fasolkę na świecie, to będziesz marzyć o samotności. Głowa do góry!
Dzieki za wsparcie, daje sobie ten tydzien na ogarnięcie "kuwety", kiedy wreszcie sie spotkamy po prawie 2tyg. przerwy...

Cytat:

Jesli w przychodni mają takie zasady, ze wyniki trafiaja do lekarza kierujacego na badania, to raczej ich do rak wlasnych nie otrzymasz przed wizyta, tylko wlasnie na wizycie, chyba, ze spróbujesz zagadać. Ja musialam odebrac od lekarza.

Alez mialam dzisiaj sen snilo mi sie, ze mi brzuch tak urósł w 1 dzien, ze z 3 msc zrobil sie 7 i ze sie cieszylam, ze nie urusl przed wczorajsza wizyta pan z dotacji, bo one nie powinny wiedziec o ciazy, zeby im przypadkiem nie przyszlo do glowy, ze firme bede zaniedbywac

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 10:25   #3653
23Paula23
BAN stały

Cytat:

Teoretycznie jak to mi lekarz powiedział wyniki badan są moją własnością i muszą mi je wydać ale w przychodni krew,mocz wydali mi bez problemu ale wyników cytologi mi nie chcą wydać tylko na wizycie u lekarza mogę zobaczyć. A te badania które robiłaś do tej pory dostałaś wyniki? Bo jak tak to powinni Ci wydać co najwyżej nie chwal się że zmieniasz lekarza

_________

A co do bólu brzucha po jednej stronie który promieniuje na plecy (u mnie po lewej stronie) moj lekarz stwierdzil że prawdopodobnie z tego jajnika była owulacja przy której wytwarza sie ciałko żółte które zanika całkowicie w 16tc bo łożysko zastępuje jego role i do tego czasu może występować ból ale jest on niegroźny.

Edytowane przez 23Paula23
Czas edycji: 2013-06-22 o 10:32
Stary 2013-06-22, 10:34   #3654
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Znikam na chwile
bardzo współczuję
Stary 2013-06-22, 10:40   #3655
_Kluska_
Zakorzenienie

Metka, pod Warszawą taka cena

Co do lekarza prowadzącego to ja się jeszcze nie zdecydowałam a dziś mam ostatni dzień 11tc zdaje się, że na becikowe i tak nie mam co liczyć, ale natchniona szukaniem info w tym temacie znalazłam coś, co mnie mocno przeraziło. mianowicie zasada wyliczenia zasiłku macierzyńskiego:
Jeśli jesteś pracownikiem podstawę wymiaru zasiłku stanowi dla Ciebie przeciętne miesięczne wynagrodzenie które uzyskasz przez 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających moment nabycia prawa do świadczenia.
wszystko fajnie, ale cieszyłam się, że do średniej zaliczy mi się premia za 2012. i dopiero jak się zorientowałam, że liczy się 12 miesięcy od urodzenia dziecka to do mnie dotarło, że premię dostałam w styczniu 2013 = jeśli Niuniek się zasiedzi w brzuszku to nasza kasa na macierzyńskim będzie znacznie, znacznie niższa a w następnym roku premii już raczej nie dostanę, bo jest uznaniowa a ja nie mam zamiaru pracować prawie do porodu.

II kreski - 09.05.2013

23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania

Pyza dorasta
_Kluska_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 10:47   #3656
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
byłam u ginka - założył kartę ciąży, przeprowadził wywiad, obejrzał badania - wszystko jest OK. Teraz tylko do 22/07 do USG
Pogratuować

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
Słuchajcie a czy warto w ogóle brać witaminy? Jeśli np się nie wymiotuje, tyle teraz dobrych owoców i warzyw jest
Cytat:
Napisane przez san_g Pokaż wiadomość
Mój lekarz zalecił mi skończyć teraz zapas kwasu foliowego a mam taki 5mg/tabl. i potem zacząć brać femibion. Podobno witaminy moją potęgować wymioty a u mnie nawet woda powoduje niefajne uczucie i piję z odrobinką soku bo inaczej by nie weszło:P Za to owoce codziennie jem, różne i to też jest bomba witaminowa i do tego naturalna
Ja po Femibionie I jak narazie mam brać sam kwas foliowy, jeść owoce i warzywa i niczym innym się nie suplementować do nast wizyty, 17.07.

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość
Vitaminer prenatal 60szt za 16zł
http://www.i-apteka.pl/product-pol-2...-tabletek.html

Spokojnie, trzymam kciuki

Mi lekarz zabronił oglądać straszne filmy takie które wywołują jakieś większe emocje

Ja miałam śluz jak białko z brązową "krwia?"

Bedzie dobrze zobaczysz

GRATULUJE

Nawet sobie nie wyobrażacie jak się dziś na wkurzałam zajeżdżam do przychodzi parę po 12 idę do rejestracji a tam mi mówią że lekarz już nie pracuje w tej przychodzi ja taki szok i co mam zrobić byłam zapisana na wizytę kończą mi się tabletki tam babka mi mówi że ten lekarz przyjmuje w innej przychodzi chyba od 14. Spoko jadę tam a tam wielkie fochy że lekarz na zapisy przyjmuje itp ja im tłumaczę jaka jest sytuacją że konczą mi się tabletki że byłam zapisana w tamtej przychodni a ta wredna położna do mnie "To co ja mam Pani na to poradzić" jaki taki szok a ona żebym se czekała do 15 i lekarza zapytała czy mnie przyjmie. Więc czekałam te ponad 2 godziny lekarz mnie przyjął ale USG mi nie zrobił bo w tej przychodni nie robią tylko kierują do innej 30km dalej ale są i dobre wieści wyniki krwi,moczu dobre macica doszła do normy wszystko ok zmniejszył mi duphaston z 3 do 1 tabletki. Doszłam do wniosku że zmienię lekarza na tego co został w tej pierwszej przychodni bo on przynajmniej robi USG od razu na wizycie i wyobraźcie sobie że mam 11tc i dalej nie mam karty ciąży
Zrezygnowałabym od razu z takiego lekarza.

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Przykro mi bardzo

Ja wrociłam z usg, niestety też bez szału
Płód jeden, anatomicznie ok, przezierność karkowa w porządku, kość nosowa jest, niestety przepływy w sercu nie takie jak powinny.

Może to nie oznaczać totalnie nic, ale solidnie zwiększa ryzyko trisomii. Zespółu Downa na szczęście nie dużo, ale Zespołu Patau (ktory jest śmiertelny najdalej w pierszym roku życia) już z 1:7800 na 1:170.
Zrobiłam test Pappa, wyniki pod koniec przyszłego tygodnia, mam wrocić do pracowni usg za tydzień z nimi, wyliczą nowe prawdopodobieństwo i dalej będziemy decydować czy robić amniopukcję.

A, i raczej chłopiec. Ale szczerze mówiąc to płeć jest mi teraz totalnie obojętna.
Będzie dobrze, nie zamartwiaj się na zapas

Cytat:
Jak u Was drogo
Za kg bobu zapłaciłam 8zł, ostatni tydzień codziennie zjadałam na kolacje czereśnie 1kg za ok 6 zł tu są. I prawie kg zjadałam i spałam dobrze

Dziś będzie gorzej bo kg bobu, paczka pierników i sok pomarańczowy i sok jabłkowy

W ogóle soki mi wchodzą litrami to chyba nie ma co sobie ich żałować, co? Niby słodkie ale zdrowe..czy taki cukier też wpływa na te cukrzyce ciążowe?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
U mnie bób 15 zł, paranoja :/
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 11:13   #3657
23Paula23
BAN stały

Cytat:
Metka, pod Warszawą taka cena

Co do lekarza prowadzącego to ja się jeszcze nie zdecydowałam a dziś mam ostatni dzień 11tc zdaje się, że na becikowe i tak nie mam co liczyć, ale natchniona szukaniem info w tym temacie znalazłam coś, co mnie mocno przeraziło. mianowicie zasada wyliczenia zasiłku macierzyńskiego:
Jeśli jesteś pracownikiem podstawę wymiaru zasiłku stanowi dla Ciebie przeciętne miesięczne wynagrodzenie które uzyskasz przez 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających moment nabycia prawa do świadczenia.
wszystko fajnie, ale cieszyłam się, że do średniej zaliczy mi się premia za 2012. i dopiero jak się zorientowałam, że liczy się 12 miesięcy od urodzenia dziecka to do mnie dotarło, że premię dostałam w styczniu 2013 = jeśli Niuniek się zasiedzi w brzuszku to nasza kasa na macierzyńskim będzie znacznie, znacznie niższa a w następnym roku premii już raczej nie dostanę, bo jest uznaniowa a ja nie mam zamiaru pracować prawie do porodu.

Becikowe należy się każdej matce która pierwszą wizytę u lekarza miała przed 10tc i w każdym trymestrze ciąży miała chociaż jedną wizytę, nieważne czy ten lekarz będzie Cie prowadził do końca czy go zmienisz.
Tu jest wszystko opisane:
http://www.becikowe.com/
Stary 2013-06-22, 11:24   #3658
_Kluska_
Zakorzenienie

Cytat:
Becikowe należy się każdej matce która pierwszą wizytę u lekarza miała przed 10tc i w każdym trymestrze ciąży miała chociaż jedną wizytę, nieważne czy ten lekarz będzie Cie prowadził do końca czy go zmienisz.
hm, a to? jakiś czas temu trąbili o tym w tv: http://prawo.money.pl/aktualnosci/wi...0,1159449.html

byłam na tej stronie, którą wkleiłaś ale chyba jest nieaktualizowana

II kreski - 09.05.2013

23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania

Pyza dorasta
_Kluska_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 12:23   #3659
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
hm, a to? jakiś czas temu trąbili o tym w tv: http://prawo.money.pl/aktualnosci/wi...0,1159449.html

Śledziłam to jesienią i wydawało mi się, że jednak nie przeszło 1200 zł i dalej jest 1000 zł

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Cytat:
Jest kryterium dochodowe, więc nie każda dostanie.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 12:25   #3660
23Paula23
BAN stały

Cytat:

Cytat:
Śledziłam to jesienią i wydawało mi się, że jednak nie przeszło 1200 zł i dalej jest 1000 zł

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Jest kryterium dochodowe, więc nie każda dostanie.

No faktycznie... ale do przyszłego roku może się jeszcze to zmieni

Normalnie ta pogoda mnie wykonczy... Gorąc jak diabli a ja musze do sklepu jechać i do aptek :-/...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości