Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-22, 12:28   #3661
em ma
Zadomowienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość
Becikowe należy się każdej matce która pierwszą wizytę u lekarza miała przed 10tc i w każdym trymestrze ciąży miała chociaż jedną wizytę, nieważne czy ten lekarz będzie Cie prowadził do końca czy go zmienisz.
Tu jest wszystko opisane:
http://www.becikowe.com/
Niestety to już nieaktualne od stycznia tego roku. Becikowe już nie należy się każdej matce, zależy od dochodów rodziny. Jest to jednorazowo przyznana kwota w wysokości 1000 zł.

---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Zawrotna jest też kwota rodzinnego siostra dostała i starczy na 4 mleka dla małego
Stary 2013-06-22, 12:29   #3662
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez san_g Pokaż wiadomość
Robiłam w Genom Ruda Śląska Godula- koszt 230 zł, w 20-22 tc jest już 280 zł bo to dłuższe badanie i więcej pomiarów.Trzeba dzwonić miesiąc wcześniej żeby się umówić a ja trafiłam lukę i wskoczyłam na miejsce kogoś w ten sam dzień co dzwoniłam więc nerwów z czekaniem było troszkę mniej
W Genomie robiliśmy z TŻ kariotypy

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 12:38   #3663
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
W Genomie robiliśmy z TŻ kariotypy
W jakim celu robi sie kariotypy?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-06-22, 12:42   #3664
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Mam rewelacje jelitową ... boję się bo przedwczoraj też było to samo
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 12:42   #3665
magnusia
Zakorzenienie

jadę na grilla do teściów choć wcale mi się nie chce nie mam humoru i wszystko mnie z równowagi wyprowadza
Stary 2013-06-22, 12:46   #3666
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Mam rewelacje jelitową ... boję się bo przedwczoraj też było to samo
Współczuję
Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
jadę na grilla do teściów choć wcale mi się nie chce nie mam humoru i wszystko mnie z równowagi wyprowadza
A może humor się poprawi?
Ja dziś jakaś wyjątkowo spokojna...aż dziwne
Stary 2013-06-22, 12:53   #3667
Hosenka*
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość
W jakim celu robi sie kariotypy?

żeby sprawdzić, czy są prawidłowe. Jednymi z przesłanek do ich zbadania jest ronienie kilku ciąż, albo strat wysokiej ciąży. Niektóre translokacje chromosomów mogą to powodować.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 13:19   #3668
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez em ma Pokaż wiadomość
Współczuję

A może humor się poprawi?
Ja dziś jakaś wyjątkowo spokojna...aż dziwne
Dam radę jakoś, dużo piję

I bardzo dobrze, że spokojna jesteś. Tak trzymaj . Ja też się uspokoiłam od wczoraj i z Tż nam się poprawiło
"Przytulania" nam brakowało chyba
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 13:23   #3669
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carolyna86 Pokaż wiadomość

pytanko do dziewczyn które miały plamienia: czy to się objawiało takim śluzem lekko podbarwionym krwią
U mnie to najpierw był śluz taki brudny, w poniedziałek kiedy byłam spanikowana najbardziej to było takie ciemnobrązowe cóś. Myślałam, że po tym tygodniowym prawie leżeniu już będzie ok. Dzisiaj musiałam wyskoczyć do miasta i jak wróciłam to zauważyłam lekkie plamienie znowu - bardzo jasne - ale bez krwi, więc mam nadzieję, że to nic groźnego.

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
Jestem po genetycznym! Super sprawa dzidziol zdrowy rozwija sie prawidlowo ksiazkowo)) ruszal se wierzgal, machal raczkami, przebieral nogami ahhh nie dowierzalam poza tym zadnych wad nie wskazuje. I taka informacja jest wytarczajaca dla mnie

Super sprawa - gratulacje

Cytat:
Napisane przez M_aria Pokaż wiadomość
Niestety diagnoza była okrutna- ciąża bezzarodkowa :'( w niedzielę mam zgłosić się do szpitala na zabieg. Nie poddam się i postaram się zajść w następną ciążę jak najszybciej. Życzę Wam wszystkiego dobrego, niech Wasze dzieci zdrowo rosną. Jak tylko uda mi się zajść w kolejną ciążę ( mam nadzieję przed Waszym rozwiązaniem) to dam znać i może będę od czasu, do czasu zaglądać co u Was. Pozdrawiam
M_aria - bardzo mi przykro. Mam nadzieję, że uda Wam się szybko kolejny raz i to już będzie pięknie donoszona ciąża.

Cytat:
Napisane przez cherubinka Pokaż wiadomość
To super

A ja n początku tygodnia muszę zrobić wyniki: mocz, morfologię i glukozę. Jak ja dam radę to wypić? Nie wiem A jak dokładnie wygląda to badanie z glukozą? Wiem tylko , że na czczo.

The Light, przepraszam, że przegapiłam ...super
Aga to na pewno zwykła glukoza z krwi.

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Przykro mi bardzo

Ja wrociłam z usg, niestety też bez szału
Płód jeden, anatomicznie ok, przezierność karkowa w porządku, kość nosowa jest, niestety przepływy w sercu nie takie jak powinny.

Może to nie oznaczać totalnie nic, ale solidnie zwiększa ryzyko trisomii. Zespółu Downa na szczęście nie dużo, ale Zespołu Patau (ktory jest śmiertelny najdalej w pierszym roku życia) już z 1:7800 na 1:170.
Zrobiłam test Pappa, wyniki pod koniec przyszłego tygodnia, mam wrocić do pracowni usg za tydzień z nimi, wyliczą nowe prawdopodobieństwo i dalej będziemy decydować czy robić amniopukcję.

A, i raczej chłopiec. Ale szczerze mówiąc to płeć jest mi teraz totalnie obojętna.
Perfuzja będzie dobrze - MUSI być.

Cytat:
Napisane przez kefii Pokaż wiadomość
Znikam na chwile
Brat meża zginął dzis w wypadku na motorze....
Mial 30 lat zostawił żone i córke 4 letnia i cał rodzine, rodzeństwo, szwagierki, szwagra.....
O kurcze - współczuję Kefii.
Nasz kierownik budowy zginął w wypadku na motorze we wtorek. Wczoraj był pogrzeb.
Stary 2013-06-22, 13:54   #3670
em ma
Zadomowienie

Ciepło, cieplej, gorąco musiałam zdjąć stanik bo miałam wrażenie, że piersi mi się ugotują
Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Dam radę jakoś, dużo piję

I bardzo dobrze, że spokojna jesteś. Tak trzymaj . Ja też się uspokoiłam od wczoraj i z Tż nam się poprawiło
"Przytulania" nam brakowało chyba
A bo przytulanie łagodzi obyczaje
Ja dziś wypiłam tylko pół szklanki wody..ale też zjadłam pokaźny kawałek arbuza. Jednak muszę się zmusić do picia...no jakoś muszę
Stary 2013-06-22, 13:57   #3671
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
A co do becikowe Panie w przychodni poinformowały mnie iż liczy się to żeby pierwsza wizyta u lekarza była przed 10tc.
Nie rozumiem. Znaczy się że jak się przed 10tc nie pójdzie do lekarza to się nie dostaje becikowego?
Stary 2013-06-22, 14:01   #3672
patrycjja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Nie rozumiem. Znaczy się że jak się przed 10tc nie pójdzie do lekarza to się nie dostaje becikowego?
Tak, pierwsza wizyta musi odbyć się przed 10tyg.
Mi tłumaczono, że później przychodnia wydaje zaświadczenie właśnie z ta data pierwszej wizyty. No i jest wpisywana w kartę ciąży

Stary 2013-06-22, 14:04   #3673
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
Jak myślicie, w 9 tygodniu to nie za późno na zmianę lekarza prowadzącego?
Ja dopiero pod koniec 8 tygodnia będę na pierwszej wizycie u lekarza więc myślę, że w Twoim przypadku na zmianę nie jest za późno

Cytat:
Napisane przez Muminek1991 Pokaż wiadomość

kurcze u mnie wręcz idealnie było do wczoraj, przez te hormony wszystko mnie denerwuje i wczoraj byłam bardzo wredna do mojego. W ciąży przeistaczam się w zołzę :/
Ja mam tak samo ;/ i ryczę jak bóbr codziennie.

Która to narobiła wczoraj ochoty na czereśnie ?
Właśnie pożarłam całą michę
A po południu tż przytarga mi fasolkę
Stary 2013-06-22, 14:11   #3674
23Paula23
BAN stały

Cytat:
No właśnie jeśli się nie pójdzie przed 10tc to się nie dostanie
A na dodatek w zaświadczeniu od lekarza musi byc zawarta informacja że bylaś pod stalą opieką lekarska i że w każdym trymestrze byłaś na wizycie na jeszcze innej stronie pisze że trzeba mieć zaznaczone że raz na 3mc miałaś robione jakiś badania krew,mocz albo USG.

"konieczne warunki :
opieka najpóźniej od 10 tygodnia ciąży i trzy terminy badań"

Tutaj jest wzór takiego zaświadczenia:
http://www.becikowe.com/?sr=wzorypism.html

Edytowane przez 23Paula23
Czas edycji: 2013-06-22 o 14:15
23Paula23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 14:18   #3675
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Muminek1991 Pokaż wiadomość
Ja nie mogę się już doczekać wizyty u lekarza, to będzie moja pierwsza dopiero.A tak ogólnie to od tygodnia, czyli kiedy wiem o ciąży wszędzie widzę ciężarówki i małe bobaski hahaha
Od kiedy zaczęliśmy myśleć o dzieciolu, mój TŻ za każdym razem jak gdzieś byliśmy razem i zauważył dziewczynę z brzusiem, mówił "patrz, pani piłkę połknęła". Ale w sumie jak już się zdecydowaliśmy to też sama zauważyłam, że świat nagle stał się pełen ciężarówek i maluszków

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
Wczoraj burza była, a dziś znow zaczyna się skwar. Nie mam sił do tej pogody. Jakiś czas temu szczesliwa położyłabym się plackiem przed domem, ale teraz słońce to zło
W IE trzeci dzień pod rząd leje. Ale nie tak że słuszna burza i po wszystkim, tylko cholerny deszcz czeka aż ja zdecyduję się pójść na spacer (wczoraj) albo posprzątać w samochodzie (przedwczoraj). Dzisiaj mam ambitny plan iść do sklepu, więc deszcz już się szykuje

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
Alez mialam dzisiaj sen snilo mi sie, ze mi brzuch tak urósł w 1 dzien, ze z 3 msc zrobil sie 7 i ze sie cieszylam, ze nie urusl przed wczorajsza wizyta pan z dotacji, bo one nie powinny wiedziec o ciazy, zeby im przypadkiem nie przyszlo do glowy, ze firme bede zaniedbywac
Dzikie sny. Mi znajoma mówiła że całą ciążę miała jakieś chore sny. Ciekawe czy często to się zdarza.

Cytat:
Kurcze, w tym wypadku teściowa to jak lont od naprawdę okrutnie wielkiej bomby

Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Która to narobiła wczoraj ochoty na czereśnie ?
Właśnie pożarłam całą michę
A po południu tż przytarga mi fasolkę
Fasolka szparagowa... Obsmażona z bułką tartą na masełku i słusznie posolona... Idę wyjąć z zamrażalnika
Stary 2013-06-22, 14:27   #3676
Akkma
Zadomowienie

Cytat:

Fasolka szparagowa... Obsmażona z bułką tartą na masełku i słusznie posolona... Idę wyjąć z zamrażalnika
Ja najbardziej lubię taką bez niczego, tylko delikatnie posoloną A najpyszniejsza jak dla mnie jest podana z jajkiem sadzonym - uwielbiam maczać fasolkę w żółtku ahhh.. już nie mogę się doczekać obiadu
Stary 2013-06-22, 14:30   #3677
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
uwielbiam maczać fasolkę w żółtku
Ja właśnie jajka zjadam tylko wtedy jak żółtko jest płynne. A raczej zjadałam, bo przecież w ciąży nie wolno, bo salmonella Wczoraj próbowałam zjeść jajko ugotowane na twardo ale tylko nadgryzłam, fu! A jajecznicy nie trawię od zawsze. Będzie jeszcze jakieś siedem i pół miesiąca bez jajek

Edytowane przez Roane
Czas edycji: 2013-06-22 o 14:32
Roane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 14:32   #3678
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Ja właśnie jajka zjadam tylko wtedy jak żółtko jest płynne. A raczej zjadałam, bo przecież w ciąży nie wolno, bo salmonella Wczoraj próbowałam zjeść jajko ugotowane ale tylko nadgryzłam, fu! A jajecznicy nie trawię od zawsze. Będzie jeszcze jakieś siedem i pół miesiąca bez jajek
Załamałaś mnie Jak tooo??? Jaja na miękko to moja miłość
Nie podoba mi się to!
Stary 2013-06-22, 14:34   #3679
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee
Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Perfuzja ja trzymam kciuki żeby wszystko okazało sie po prostu pomyłka albo złym pomiarem, bo pokaźną czesc tych badań jest po prostu pomyłka. Mam sporo takich koleżanek, a dzieciaczki zdrowiutkie jak rybki!!
Stary 2013-06-22, 14:41   #3680
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Załamałaś mnie Jak tooo??? Jaja na miękko to moja miłość
Nie podoba mi się to!
Też mi się to nie podoba. To mi doktorka jeszcze przed ciążą mówiła jak byłam na wizycie i powiedziałam że się szykuję. Żeby uważać na salmonellę, kurczaka dokładnie smażyć, jajka dokładnie ścinać smażąc, i o wszelkiej maści kremach i innych wyrobach cukierniczych na surowym jaju też zapomnieć. Normalnie świat mi się przewrócił do góry nogami, bo zwykle na śniadanie zjadałam jajeczko z płynącym żłótkiem, które wylizywałam z talerza jak nikt nie widział
Kurdę, zaczęłyśmy o tym gadać i mam smaka na jajko na miękko... Zło

Edytowane przez Roane
Czas edycji: 2013-06-22 o 14:43
Roane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 15:01   #3681
23Paula23
BAN stały

Cytat:
Od kiedy zaczęliśmy myśleć o dzieciolu, mój TŻ za każdym razem jak gdzieś byliśmy razem i zauważył dziewczynę z brzusiem, mówił "patrz, pani piłkę połknęła". Ale w sumie jak już się zdecydowaliśmy to też sama zauważyłam, że świat nagle stał się pełen ciężarówek i maluszków

W IE trzeci dzień pod rząd leje. Ale nie tak że słuszna burza i po wszystkim, tylko cholerny deszcz czeka aż ja zdecyduję się pójść na spacer (wczoraj) albo posprzątać w samochodzie (przedwczoraj). Dzisiaj mam ambitny plan iść do sklepu, więc deszcz już się szykuje

Dzikie sny. Mi znajoma mówiła że całą ciążę miała jakieś chore sny. Ciekawe czy często to się zdarza.

Kurcze, w tym wypadku teściowa to jak lont od naprawdę okrutnie wielkiej bomby

I już wiem co zrobi moj TŻ jak wróci z pracy pojedzie do sklepu szukać fasolki szparagowej ale mi smaka narobiłaś...

Cytat:
Ja właśnie jajka zjadam tylko wtedy jak żółtko jest płynne. A raczej zjadałam, bo przecież w ciąży nie wolno, bo salmonella Wczoraj próbowałam zjeść jajko ugotowane na twardo ale tylko nadgryzłam, fu! A jajecznicy nie trawię od zawsze. Będzie jeszcze jakieś siedem i pół miesiąca bez jajek
Ja mam na to sposób mam swoje kurki sama natura więc i jajka jem i się nie obawiam
Stary 2013-06-22, 15:04   #3682
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja mam na to sposób mam swoje kurki sama natura więc i jajka jem i się nie obawiam
Znaczy tzw. jajka ze wsi nie mają salmonelli? Skąd ta cholera właściwie się bierze?
Stary 2013-06-22, 15:19   #3683
23Paula23
BAN stały

Cytat:
Znaczy tzw. jajka ze wsi nie mają salmonelli? Skąd ta cholera właściwie się bierze?
Mój lekarz stwierdził że takie są "bezpieczne" jeśli są "czysto" trzymane i karmione. W necie znalazłam taka informacje:

"Zależy skąd masz jaja i jaka jest higiena wśród hodowlanych kur. Salmonella bywa zwana chorobą "brudnych zwierząt" ponieważ do zakażenia może dojść przez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów) "

Ja tam wkładam jajo na chwile do gorącej wody i tyle nie dajmy się zwariować

Co sądzicie o prowadzeniu takiej "karty ciąży"?
http://www.skarbmamy.pl/pomoc-karta-ciazy

Czy któraś z Was prowadzi coś takiego?
Stary 2013-06-22, 15:53   #3684
gosia261282
Gang Iren

Hej. Przeleciałam was na szybko,bo nie daję rady inaczej.
Melduję się z nowego domu. Trochę ogarnęłam,ale roboty jeszcze dużo,żeby wyglądało tak jak ma wyglądać.

Cytat:
Napisane przez M_aria Pokaż wiadomość
Niestety diagnoza była okrutna- ciąża bezzarodkowa :'( w niedzielę mam zgłosić się do szpitala na zabieg. Nie poddam się i postaram się zajść w następną ciążę jak najszybciej. Życzę Wam wszystkiego dobrego, niech Wasze dzieci zdrowo rosną. Jak tylko uda mi się zajść w kolejną ciążę ( mam nadzieję przed Waszym rozwiązaniem) to dam znać i może będę od czasu, do czasu zaglądać co u Was. Pozdrawiam
Bardzo współczuję

Cytat:
Napisane przez kefii Pokaż wiadomość
Znikam na chwile
Brat meża zginął dzis w wypadku na motorze....
Mial 30 lat zostawił żone i córke 4 letnia i cał rodzine, rodzeństwo, szwagierki, szwagra.....
Współczuję Kefii
Stary 2013-06-22, 16:00   #3685
ejani
Zadomowienie

Cytat:
No a ja nie dojechałam na ślub w rodzinie:/ po mini aferze o szykowanie się ruszyliśmy, ale było tak gorąco (auto bez klimy), że jednak skorzystałam z pozwolenia, żeby nie jechać (rodzina męża, więc trochę głupio)

---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

No i fasolka do kurczaka z grila też już czeka
Stary 2013-06-22, 16:00   #3686
lidkaa82
Zadomowienie

Myślę że z tymi jajkami to przesada. PRzecież jajko na miękko poddane jest obróbce termicznej. Co innego jak ktoś by chciał tatara z żółtkiem albo lubi taką "rzadką" jajecznice, że białko tam pływa.
Osobiscie jajka na miękko jem tylko takie wiejskie, bo te kupne mi śmierdza. Ale sadzone z płynnym żółtkiem jem też takie ze sklepu.
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 16:24   #3687
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Hej. Przeleciałam was na szybko,bo nie daję rady inaczej.
Nie ma to jak małe conieco w sobotnie popołudnie
Stary 2013-06-22, 16:37   #3688
_Kluska_
Zakorzenienie

Cytat:
Nie ma to jak małe conieco w sobotnie popołudnie

Chyba pierwszy raz dziś się uśmiechnęłam

II kreski - 09.05.2013

23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania

Pyza dorasta
_Kluska_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 17:08   #3689
selena85
Wtajemniczenie

Nie ma to jak wstać o 3:00 w nocy aby zjeść parówkę z musztardą... Smakowała jak nigdy
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-22, 17:27   #3690
Roane
Wtajemniczenie

Hej, a może zaczniemy zamieszczać najdziwniejsze połączenia jedzeniowe jakie zjadamy? Będzie inspiracja dla reszty

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości