|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Zjadłam przed chwilą prawie kilogram fasolki
Maczałam ją w chrzanowym serku almette Mega pycha! ![]() Spaliłam sobie dzisiaj dekolt chciałam posmarować argosulfanem, bo zostało mi go trochę po poparzeniu rąk, ale wyczytałam, żeby nie używać go w ciąży ;/ Więc poleciałam do toalety i zmyłam od razu :|Kurdę nie spodziewałam się, że w ciąży aż tak trzeba na wszystko uważać
|
|
#3752 |
|
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Przepis na bułeczki cynamonowe
Ja zazwyczaj robię w wieczorem i pieke rano, ale oczywiscie można wszystko jednego dnia, to jest porcja na okolo 10 bułeczek. 1) Przygotować rozczyn (ja robie w misce, w ktorej potem przygotowuje ciasto): szklanka mleka, pol kostki drożdży, łyzeczka cukru, szczupła soli. Zostawić w ciepłym miejscu co najmniej pol godziny. Ma sie "ruszyć" 2) Do miski z drozdzami wbić 2 jajka, wsypac 2 łyżki cukru i wsypac sporo mąki (docelowo zużywa sie 40-50 dg, ale trzeba to zrobic na oko). Zamieszac najpierw łyżką, potem zacząć wyrabiać rekami. Mąki ma byc tak mało jak sie da, ale ciasto musi sie dać wyrabiać i pod koniec wyrabiania spokojnie odklejac sie od rak. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do czystej miski i przykryc sciereczka. 3) Rozropic i schodzic pol kostki masła. 1/3 przelać do miski z ciastem i wyrobić od nowa. Zostawić w spokoju na pol godziny jesli beda pieczone rano i co najmniej codzine jesli tego samego dnia (w tym przypadku powinno podwoić objętość). Resztę masła połączyć z 3/4 szklanki cukru (ja używam ciemnego), pol paczki cynamonu i rodzynkami/zurawina/orzechami. 4) Po wyrosnieciu ciasto rozwalkowac na prostokąt, dłuższa krawędź powinna byc tak 3 razy dłuższa niz krótsza. Ciasto nie może byc bardzo cienkie, powinno miec koło pol centymetra. Na prostokacie rozłożyć równomiernie cukier z cynamonem i dodatkami. 5) Zrolowac ciasto po krotszej krawędzi. Macie miec długi i nie bardzo gruby walec. Pociąc na kawałki koło 4-5 centymentow. Kawałki ułożyć w naczyniu do pieczenia, pozostawiajac spore odstepy. Zostawić na pol godziny, zeby urosły (albo włożyć na noc do lodówki). Po urosnieciu powinny stykac sie bokami. 6) Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni. Przed pieczeniem bułeczki posmarowac rozbeltanym jajkiem. Piec koło 20 minut, maja byc rumiane. Najlepsze sa prosto z pieca
|
#3753 | ||
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
) a teraz czuję się idealnie![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Cytat:
![]() Pewnie musi nieziemsko smakować z dżemorem i mlekiem. Mąż właśnie zaczął urlop, więc któregoś ranka przywitam go takim śniadaniem ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3754 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3755 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam.nie mam zbytnio czasu wszystkiego czytać i odpisywać
.wpadlo mi w oko tylko,ze niektóre z as chore.polecam herbatę z lipy.ja pierwsze trzy miesiące drugiej ciąży byłam chora i tylko to pilam,bo lekarz nic mi nie pozwolił .ale można dwie filiżanki dziennie.a na inne gardlowe dolegliwości,to miód,cytryna,syrop z cebuli,czy majeranku.
|
|
|
|
#3756 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
O tak bułeczki z dżemem, mleko, mów do mnie jeszcze... O mój mąż też dostał, będziemy się byczyć najbliższy tydzień.
|
||
|
|
|
#3757 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3758 |
|
Wtajemniczenie
|
No i narobiłyście mi smaka
![]() ![]() Zjem musli
Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-06-23 o 21:47 |
|
|
|
#3759 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ja za wami nie nadążam
![]() Magnusia - przewinęło mi się, że się przeziębiłaś. Lekarz mojej znajomej powiedział, że lepiej wziąć paracetamol niż doprowadzić do wysokiej temperatury. Jak mam 90/60 to jest dobrze ale u mnie tak od zawsze tylko przeważnie tętno mam wysokie nawet 100 lub 110, ale też "od zawsze". Agoola - tak, tak! te bułeczki z rodzynkami to scones też uważam, że tutaj łatwiej się żyje i lubię ten kraj, choć czasami to się zastanawiam jakim sposobem oni doszli tak wysoko i byli jednym z bogatszych krajów ... a na zmiany zawsze można sobie pozwolić ![]() Roane - byłaś już u GP? moja znajoma jest po położnictwie i rodziła w Rotundzie i powiedziała, że o takiej opiece w PL można było tylko pomarzyć (choć i w PL pewnie są szpitale o wysokim standardzie), zresztą to nie pierwszy raz słyszę, że mają dobry sprzęt, choć samo prowadzenie ciąży może nie zachęca, to ja wolałabym rodzić tutaj niż w PL... ale wiadomo twój wybór i twoja decyzja. Ja tu jestem trochę dłużej, więc też pewnie inaczej patrzę na niektóre sprawy. A ty z którego Dublina jesteś? Olusia - do herbaty z lipy można dorzucić troszkę miodu i cytryny i to jest dopiero pychotka ![]() MałaMigotka - wiesz co... mogła cię ugryźć taka mała muszka... po ich ugryzieniach są dość duże obrzęki... Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2013-06-23 o 21:48 |
|
|
|
#3760 |
|
limonka84
|
Cześć dziewczyny!
Długo mnie tu nie było, ale nadrobiłam już wszystkie zaległości - tak się rozpisałyście, że parę godzin czytałam ![]() Ja tydzień temu byłam w górach, zdobywałam szczyty, później odwiedziłam rodziców moich i mojego TŻ, ale jeszcze nie powiedzieliśmy o ciąży - wygadaliśmy się jedynie przed bratem. W środę mam kolejną wizytę u ginekologa, zaczynam 8. tydzień ciąży. Czuję się dobrze, pomijając mdłości. Jestem ciągle głodna i raz mam ochotę na mięso - np. teraz chodzi za mną gulasz teściowej - raz na słodkie. Kwaśne przekąski i zupy mogę jeść bez przerwy. A surówki i sałatki po prostu uwielbiam. W piątek byliśmy na weselu - było przepysznie!!! Bułeczki cynamonowe muszę koniecznie wypróbować - już czuję ten niesamowity zapach Mama TŻ zrobiła dziś do obiadu fasolkę z masełkiem i bułką tarą - mmm pychota! Wczoraj z kolei kiełbaska z grilla z musztardą to był strzał w 10-tkę! I zjadłam sama 1kg czereśni Eh, głodna się zrobiłam jak na razie nie tyję, tylko mój biust, ku uciesze TŻ zrobił się dużo większy - takiej figury jeszcze nigdy nie miałam cieszę się póki mogę ![]() Z leków łykam jedynie Femibion. Dlaczego te weekendy są takie krótkie? Pozdrawiam i lecę robić pastę jajeczną - na jutro do kanapek
|
|
|
|
#3761 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam kryzys sama ze sobą.
Krzyczę,denerwuję się,mam ochotę coś roznieść a w szczególności mojego Tż. Nie wiem co w nim jest,ale odkąd jestem w ciąży on mnie wszystkim co robi denerwuje. Mam ochotę czasem mu aż trzasnąć czymś ciężkim z nerwów. I dzisiaj z nerwów się popłakałam słysząc jego"Będzie dobrze" i "Nie denerwuj się" -fest mnie to ukoiło nie ma co. Doszłam do wniosku,że on ostatnio nie potrafi mnie pocieszyć nawet ani wesprzeć i on mówi,że to hormony i ja wymyślam. A powiedziałam mu,że czuję się samotna,on jest w pracy a ja nie mam do kogo się odezwać i też nie chcę się siostrze żalić ciągle,tylko jemu bym chciała się wygadać a on nie potrafi się wczuć w to co ja czuję Chociaż mógłby udawać. I ja na prawdę się czuje ostatnio jakaś nieszczęśliwa,przygnębion a a on myśli,że to zmęczenie i,że ja szukam dziury w całym. A i jeszcze ja wcale nie czuję,że we mnie rośnie nowe życie. I do mnie od tylu tygodni to wcale nie dociera i ja w to dalej nie mogę uwierzyć. Może jak w nast. tyg. usłyszę serducho to może w końcu dotrze,oby! Nie ma to jak od wczoraj siedzieć i popłakać się bez powodu przez bite pół godziny
Synuś Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie... |
|
|
|
#3762 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3763 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To Twój pierwszy dzidziuś?
|
|
#3764 |
|
Rozeznanie
|
Hej Dziewczyny!!! Poczytalam i postanowilam dolaczyc. Ja jestem juz w 13 tyg ciazy
termin mamy na 02.01.2014. Mieszkam w Niemczech. Jest ktos kto tez bedzie przezywal tu ciaze? mam nadzieje ze szybko sie zaaklimatyzuje i bede na biezaco odpowiadac Pozdrawiam wszystkie mamuski
|
|
|
|
#3765 | |
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
A Wy chodzicie z takim do pracy? Co robicie? Bo czuję się strasznym mięczakiem teraz
|
|
#3766 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:53 ---------- Poprzedni post napisano o 01:48 ---------- Nie doczytałam...Powiem Ci jeszcze jedno...moja przyjaciólka (ona psychiatra on anestezjolog) na usg genetycznym i połówkowym wszystko ok. Krótko po porodzie sinica u dziecka, zaburzenia oddychana...werdykt: przełożenie wilekich pni....Chłopiec obecnie 3-latek już po operacji, ma się dobrze, mieli wiele szczęścia...Stąd moja dewiza..
|
|
#3767 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny,
perfuzja: super przepis, na pewno sprobuje patrycjja: jak sobie przeczytalam twoj wpis, to pomyslalam o rodzinie mojej i mojego tz i stwierdzilam, ze czasem lepiej byc daleko, bo sie przynajmniej nie denerwuje. takie tekstyu coniektorych czlonkow rodziny sa na porzadku dzinnym. nie przejmuj sie i pozdrawiam. piszecie duzo o jedzeniu, ja niestety na nic nie mam ochoty i nie chce mi sie jesc. pije bo musze i niestyty codziennie siedze w toalecie. rakze wam zazdroszcze. a tym co narzekaja na cieplo, to powiem, ze u mnie codziennie powzej 40 i jest to od maja do wrzesnia najbardziej naslonecznione miejsce na ziemi (caly czas bezchmurne niebo) i nie padatutaj wogole id maja dopazdziernika... a przydalaby sie nieraz burza... no nic, ale przynajmniej mam w domu klime ![]() pozdrawiam ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- a cisnienie tez mam niziutkie, i tez slyszalam, ze lepsze niskie niz wysokie |
|
|
|
#3768 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
za 2 dni wchodze w 8tc a ciągle chce mi się strasznie spać,mam bóle głowy i wymioty i niestety zatokowy katarwczoraj bylismy na moim urodzinowym grillu-nic prawie nie zjadłam.Schudłam 3kg i ogolnie jem tylko owoce i maslanke. w Srode mam miec wizyte.
Julia Renata 28.01.2014 11:30 Nataniel 16.06.2009r. Marzec 2015- 29 tydz |
|
|
|
|
#3769 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
Czy wy tez macie bardziej wyczulony wech?tzn czujecie coś z dużej odległości,chociaż wcześniej tak nie mialyscie??wczoraj,jak szlam do łóżka poczułam z daleka banany .prawie miałam monolog z muszla,ale się powstryzmalam .najlepsze jest to,ze moja praca powiązana jest z gastronomia ![]() Cici ja mieszkam w de
|
|
|
|
#3770 | |
|
Rozeznanie
|
Ja ogólnie ciągle czuję się jakbym była chora. Oczywiście nie jestem. Ale ciągle czuję się zmęczona, osłabiona, trochę tak jakbym była rozpalona, czasem mam dreszcze albo jest mi strasznie ciepło, ciągle śpię i tak naprawdę to jem tak mało rzeczy cała reszta albo mi smierdzi albo sama myśl o zjedzeniu czegoś jest nieznośna. Dużo piję wody, baaaaardzo dużo! czasem mnie mdli. Ale na szczęście intensywne wymioty minęły. początek 8 tygodnia u nas, co to będzie później oby tylko lepiej
---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:22 ---------- Cytat:
Mój mąż mówi do mnie Rico ( postać z pingwinów z madagaskaru) a to wszystko przez mój odruch wymiotny który włącza się bez ostrzeżenia ;p
|
|
#3771 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Witajcie z rana ja siedze w kolejce do lekarza mialam miec wizyte o 8:30 a lekarza jeszcze nie ma.... musze isc do pracy :\ powinna byc od 8 obłęd
bąbel dalej jest nie znika, pilam calcium, smarowalam i amolem i entilem i nic. Pan w aptece zrobil na mnie wielkie oczy o kazal z tym isc do lekarza. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3772 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To widzę, że rodzimy w podobnych termianch bo ja na 3.01 ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ________________ Dzień dobry ![]() Dzisiaj chyba będzie troszkę chłodniej, to dobrze, bo już mnie to wykańczało Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-06-24 o 08:56 |
|||
|
|
|
#3773 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pappa zrobiłam, wyniki i konsultacja w piątek. Na kolejne usg juz nie mam siły, robiłam je u dobrego lekarza w ośrodku, który ma najwyższa referencyjnosc jesli chodzi o kardiologie prenatalna. Wiec wierze im.
|
|
#3774 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Witaj Cytat:
Daj znac co lekarz powiedzial. I kciuki,zeby to nie bylo nic powaznego!
|
|
#3775 |
|
Zakorzenienie
|
ide zaraz do lekarza- ledwo przeżyłam noc .
Tak mnie gorączka męczyła, że myślałam że zejdę- pociłam się jak mysz, do tego dreszcze, ból ciała- koszmar. Teraz jest trochę lepiej bo mam tylko niecałe 38 stopni a w czoraj miałam 39
|
|
#3776 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3777 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
i żeby szybko Ci przeszło |
|||
|
|
|
#3778 | |
|
Zakorzenienie
|
U mnie jakoś tak zawsze książkowo 120/80. Raz tylko - po laparoskopii miałam ciśnienie niższe - 109/70
Cytat:
![]() Naprawdę wolałabyś, żeby udawał - bo wiesz te nasze humory to właśnie przeważnie szukanie dziury w całym. Co do czucia. Ja po tym jak zobaczyłam bijące coś na ekranie wcale nie poczułam się lepiej- do tej pory wcale nie czuję jakby miała w brzuchu tego robala, pomimo ciągłych wymiotów. Łudzę się, że jak poczuję pierwsze ruchy to może zmienię podejście. Ja dzisiaj jeszcze zostałam w domu pomimo tego, że nie mam już zwolnienia. Teściowa powiedziała, że ma mnie dzisiaj kto zastąpić więc spokojnie mogę jeszcze jeden dzień poleżeć, szczególnie że w sobotę znów lekko plamiłam. W nocy pogryzły mnie komary - ja mam uczulenie i puchę bardzo mocno po ugryzieniu. Jeden dziad ugryzł mnie w wargę dolną i mam podbródek cały spuchnięty i różowy i całą wargę. Małż się śmieje z "pocałunku komara" a mnie szlag od swędzenia trafia. Nie ma to jak współczujący małż. Ale rzeczywiście - wyglądam komicznie
|
|
|
#3779 |
|
Wtajemniczenie
|
Rozumiem Cię, bo sama mam takie uczucie, że nie czuję jakbym w ciąży była. Mam nadzieję, że zacznę niebawem jak brzuch będzie powoli widać lub poczuję ruchy dzieciaczka, bo zaczynam się martwić, że może jakaś nienormalna jestem.
|
|
|
|
#3780 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czuję się po prostu jakbym jeszcze bardziej przytyła hehe
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:20.

Maczałam ją w chrzanowym serku almette
chciałam posmarować argosulfanem, bo zostało mi go trochę po poparzeniu rąk, ale wyczytałam, żeby nie używać go w ciąży ;/ Więc poleciałam do toalety i zmyłam od razu :|

O tak bułeczki z dżemem, mleko, mów do mnie jeszcze...

jak na razie nie tyję, tylko mój biust, ku uciesze TŻ zrobił się dużo większy - takiej figury jeszcze nigdy nie miałam 

.najlepsze jest to,ze moja praca powiązana jest z gastronomia