Każda kapę już szykuje, bo się maluch wnet wykluje!-Mamusie VII-VIII 2013,cz.17! - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-24, 13:49   #1471
malaczarnakejt
Zakorzenienie

Dot.: Każda kapę już szykuje, bo się maluch wnet wykluje!-Mamusie VII-VIII 2013,cz.17

Cytat:
Napisane przez d0tkaaa Pokaż wiadomość
znalazlam coś takiego- moze komus sie przyda )

Ściągawka karmiącej mamy
NAPOJE
Pij bez obaw:
– wodę mineralną niegazowaną,
– słabą herbatę lub bawarkę,
– herbaty owocowe i ziołowe,
– kawę bezkofeinową albo słabą, normalną,
– soki owocowo-warzywne,
– kompoty,
– jogurty naturalne, kefiry, maślanki
Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki)
MLEKO i PRZETWORY MLECZNE
Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne)
OWOCE
Jedz bez obaw:
– banany,
– brzoskwinie,
– jabłka,
– maliny ,
– jeżyny,
– porzeczki,
– agrest,
– soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców
Uważaj na:
– truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają)
– gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki)
– owoce suszone (konserwowane chemicznie)
– soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców
WARZYWA
Jedz bez obaw:
– ogórki,
– buraki,
– marchewkę,
– ziemniaki,
– kapustę pekińską
– kukurydzę,
– pietruszkę,
– koperek,
– soję,
– szpinak,
– młodą fasolkę szparagową,
– dynię,
– kabaczek,
– cukinię,
– wszystkie rodzaje sałat
Uważaj na:
– cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia
– kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka
– pomidory i seler - zawierają silne alergeny
– paprykę, chrzan, pory, grzyby
PIECZYWO
– jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste
Uważaj na: pieczywo z konserwantami
KASZA, RYŻ, MAKARON
– wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste – jedz kilka razy w tygodniu
JAJKA
– ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo – 2-3 razy w tygodniu
Uważaj na białko – jest bardziej alergogenne niż żółtko
RYBY
– jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone) – dwa razy w tygodniu
Unikaj:
– surowych ryb, np. sushi
– konserw rybnych i ryb marynowanych
MIĘSO
Jedz bez obaw (dwa razy dziennie):
– mięso białe (drób, mięso z królika)
– chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu)
– mięso grillowane lub duszone
Unikaj:
– tłustych wędlin, mięsa smażonego,
– cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową)
SERY
– jedz ostrożnie, są ciężkostrawne
Uważaj na:
– sery pleśniowe
– pikantne sery i twarożki
– w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego
TŁUSZCZE
Używaj bez obaw:
- masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów),
– oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego (najlepiej niskoerukowego)
Unikaj:
– smalcu i oleju arachidowego
SŁODYCZE
– możesz jeść w ograniczonych ilościach
Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak
ORZECHY
– uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe
ALKOHOL
– wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione
– możesz sobie pozwolić na kieliszek wina czy małą szklankę piwa od czasu do czasu
PRZYPRAWY i DODATKI
Przyprawiaj bez obaw:
– świeżymi ziołami,
– koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem,
– majerankiem,
– kminkiem,
– innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi
Uważaj na:
– barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności
– paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet (mogą powodować bóle brzucha i kolki),
– majonez,
– ketchup
– sól i cukier (w dużych ilościach)

Obserwuj, jak na Twoją dietę reaguje maluch - jeżeli po spożyciu jakiegoś pokarmu zauważysz u niego niepokój, objawy kolki jelitowej lub wysypkę, to pokarmu tego powinnaś unikać dopóki układ pokarmowy malca nie dojrzeje na tyle, aby go tolerować

---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

ja tez nie wiem ...
ponadto niewiem prawie nic o CC
i nawet mialam sobie wygoglowac co to jest hm.. zapomnialam.. musze isc do jakiegos opisu porodu cos na O albo na C? co sie dostaje ? zaraz znajde :P

to lepiej nie uprawiac sexu bo sie czopa jeszcze glebiej wepchnie lol

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

sie mowi ze podali mi octo coś tam?
oksytocynę? :P

Lista dobra, do powieszenia na lodówkę

Filipiśko

malaczarnakejt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 13:54   #1472
d0tkaaa
Zakorzenienie

Dot.: Każda kapę już szykuje, bo się maluch wnet wykluje!-Mamusie VII-VIII 2013,cz.17

Cytat:
Napisane przez malaczarnakejt Pokaż wiadomość
oksytocynę? :P

Lista dobra, do powieszenia na lodówkę
o wlasnie Kejt zawsze uratujesz zbudyniały mozg :p a powiesz co to? ;P hahahha

lista fajnie opisana .. sciagawka

Zuza

Razem
d0tkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 13:56   #1473
magdalennne
Wtajemniczenie

Dziewczyny, żeby skorzystać z rocznego macierzyńskiego muszę złożyć już jakiś wniosek? Znalazłam coś takiego:

aby skorzystać z rocznego (52 tygodnie) urlopu macierzyńskiego płatnego w wymiarze 80% pensji, należy zgłosić taką chęć przynajmniej na 14 dni przed planowaną datą porodu. Jeśli tego nie zrobisz, przez pierwsze pół roku będziesz otrzymywać 100% świadczenia. Jeżeli jednak w tym czasie zdecydujesz, że chciałabyś wydłużyć urlop o kolejne pół roku, jest to możliwe, jednak będziesz przez drugą część urlopu otrzymywać 60% pensji.

Czyli muszę już złożyć?
magdalennne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 13:59   #1474
d0tkaaa
Zakorzenienie

powiedzcie mi jak sie dziecko rodzi juz i idzie sie je zarejestrować itp a pozniej jak chce sie o macierzynski zalatwiać to w pracy u siebie nie? czy trzeba napisać jakis wniosek ze np sie idzie na rok 80 % czy jak??

Wogole najpierw lepiej wyjsc ze szpitala ..( no co tyy? hahahahah)
pozniej idzie sie złozyć o becikowe itp
pozniej zarejestrowac dziecko a pozniej do roboty o urlop?

im blizej rozwiazania tym mniej wiem

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ----------

Cytat:
Napisane przez magdalennne Pokaż wiadomość
Dziewczyny, żeby skorzystać z rocznego macierzyńskiego muszę złożyć już jakiś wniosek? Znalazłam coś takiego:

aby skorzystać z rocznego (52 tygodnie) urlopu macierzyńskiego płatnego w wymiarze 80% pensji, należy zgłosić taką chęć przynajmniej na 14 dni przed planowaną datą porodu. Jeśli tego nie zrobisz, przez pierwsze pół roku będziesz otrzymywać 100% świadczenia. Jeżeli jednak w tym czasie zdecydujesz, że chciałabyś wydłużyć urlop o kolejne pół roku, jest to możliwe, jednak będziesz przez drugą część urlopu otrzymywać 60% pensji.

Czyli muszę już złożyć?
Widze ze mamy takie same rozkminy....

No ale z kad ktoś wie kiedy urodzi i kiedy bedzie 14 dni przed?

Zuza

Razem
Stary 2013-06-24, 14:00   #1475
surka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Myszolka91 Pokaż wiadomość
Wlasnie zrobilam racuchy z jablkami (pierwszy raz w zyciu) i sa takie pyszne ze dla tz bede musiala chyba dorobic
Uwielbiam racuchy , ale sama jeszcze nigdy nie robiłam

Cytat:

Czyli muszę już złożyć?
Z tego wynika, że tak, ale ogólnie nic nie wiem na ten temat.
surka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 14:02   #1476
magdalennne
Wtajemniczenie

Cytat:
powiedzcie mi jak sie dziecko rodzi juz i idzie sie je zarejestrować itp a pozniej jak chce sie o macierzynski zalatwiać to w pracy u siebie nie? czy trzeba napisać jakis wniosek ze np sie idzie na rok 80 % czy jak??

Wogole najpierw lepiej wyjsc ze szpitala ..( no co tyy? hahahahah)
pozniej idzie sie złozyć o becikowe itp
pozniej zarejestrowac dziecko a pozniej do roboty o urlop?

im blizej rozwiazania tym mniej wiem

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ----------

Widze ze mamy takie same rozkminy....

No tam jest, że przed planowanym terminem w wydanym zaświadczeniu od gina... Ale jeśli muszę zrobić to 14 dni przed tym terminem, to muszę zrobić to jutro Myślę, że jak się urodzi wcześniej to nie będzie problemu.

I myślę, że jednak najpierw trzeba zarejestrować i pójść po urlop, a potem ewentualnie biegać za becikowym.
Stary 2013-06-24, 14:02   #1477
surka
Zakorzenienie

Cytat:
To się liczy chyba od planowanego terminu porodu, który masz wpisany w karcie ciąży, myślę, ze możesz też złożyć wcześniej i nic się nie stanie.
Stary 2013-06-24, 14:03   #1478
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
No tam jest, że przed planowanym terminem w wydanym zaświadczeniu od gina... Ale jeśli muszę zrobić to 14 dni przed tym terminem, to muszę zrobić to jutro Myślę, że jak się urodzi wcześniej to nie będzie problemu.

I myślę, że jednak najpierw trzeba zarejestrować i pójść po urlop, a potem ewentualnie biegać za becikowym.
no to jak mam tp na 13,07 to pod koniec miesiaca jak to zalatwie bedzie spoko,a jak wczesniej urodze to tez sie bedzie liczyło juz nie?

Zuza

Razem
Stary 2013-06-24, 14:03   #1479
surka
Zakorzenienie

Dobra ja uciekam, muszę tż wpuścić na kompa, bo będzie się uczył, będę zaglądać z phona
Stary 2013-06-24, 14:05   #1480
magdalennne
Wtajemniczenie

Cytat:
no to jak mam tp na 13,07 to pod koniec miesiaca jak to zalatwie bedzie spoko,a jak wczesniej urodze to tez sie bedzie liczyło juz nie?
Myślę, że tak...
Znalazłam taki wniosek:
https://mamotoja.pl/pub/checklisty/w...cierzynski.jpg

Aż chyba dzisiaj wezmę zaświadczenie od ginki o terminie, bo jutro będzie 14 dni do mojego terminu. I wybiorę się może do ZUSu zapytać.
Stary 2013-06-24, 14:06   #1481
aremalgos
Rozeznanie

Cytat:

Czyli muszę już złożyć?
mi księgowa mówiła, że przed porodem powinnam złozyc wniosek u pracodawcy, z jakiej opcji chce korzystać, ja wybieram 80% przez cały rok
Stary 2013-06-24, 14:06   #1482
d0tkaaa
Zakorzenienie

https://mamotoja.pl/rodzice_prawo_dl...kul,13221.html tu jest wniosek jak ktoś chce druknąc do pracy..

Zuza

Razem
Stary 2013-06-24, 14:07   #1483
malaczarnakejt
Zakorzenienie

Cytat:
o wlasnie Kejt zawsze uratujesz zbudyniały mozg :p a powiesz co to? ;P hahahha

lista fajnie opisana .. sciagawka
to hormon, który jest wydzielany podczas porodu i karmienia (stąd zaleca się stymulację sutków przed porodem). On wpływa na kurczenie macicy. Czasami się wspomaga oksytocyną dożylnie, żeby szybciej szło
I po porodzie daje się zawsze 5 j.m. dożylnie, żeby macica po porodzie szybciej się obkurczyła i żeby zmniejszyć krwawienie

Filipiśko

Stary 2013-06-24, 14:09   #1484
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, że tak...
Znalazłam taki wniosek:
https://mamotoja.pl/pub/checklisty/w...cierzynski.jpg

Aż chyba dzisiaj wezmę zaświadczenie od ginki o terminie, bo jutro będzie 14 dni do mojego terminu. I wybiorę się może do ZUSu zapytać.
jakbys poszla do tego ZUSu podpytac to daj pozniej znac ok?

a czy wystarczy do pracy zawiesc sam wniosek czy trzeba miec zaswiadczenie od gin tez i zalaczyc?

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ----------

Cytat:
to hormon, który jest wydzielany podczas porodu i karmienia (stąd zaleca się stymulację sutków przed porodem). On wpływa na kurczenie macicy. Czasami się wspomaga oksytocyną dożylnie, żeby szybciej szło
I po porodzie daje się zawsze 5 j.m. dożylnie, żeby macica po porodzie szybciej się obkurczyła i żeby zmniejszyć krwawienie
mhm dziekuje ..

Zuza

Razem
Stary 2013-06-24, 14:12   #1485
aremalgos
Rozeznanie

Cytat:
jakbys poszla do tego ZUSu podpytac to daj pozniej znac ok?

a czy wystarczy do pracy zawiesc sam wniosek czy trzeba miec zaswiadczenie od gin tez i zalaczyc?

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ----------

mhm dziekuje ..
do pracy, to tylko wniosek- informujesz pracodawce jaki urlop wybierasz (chodzi o duże firmy) w mniejszych to sie chyba bezposrednio do zusu składa
Ja bede robila tak, jak mi w pracy mówili
Stary 2013-06-24, 14:15   #1486
Kathe
Wtajemniczenie

GG do Kathe

Cytat:
jak dlugo trzeba stymulowac te sutki zeby byl jakis efekt??

Aniołek 31.08.2012 r.

Maleństwo

<ciach_reklama>
Kathe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 14:19   #1487
d0tkaaa
Zakorzenienie

tylko ze w tym wniosku pisze ze :

wnoszę o udzielenie mi przysługującego urlopu macierzynskiego w okresie od dnia .... ( przewidywana data porodu okreslona w zaswiadczeniu lekarskim ) do dnia porodu.

Ponadto wnosze o udzielenie mi urlopu macierzynskiego w okresie od dnia porodu az do wyczerpania tego urlopu w łacznym wymiarze ..... tygodni.

* roczny to 52 tygodnie?
czemu nic nie pisze we wniosku o wynagrodzeniu jakie wybieramy?

i czemu pisze w pierwszej czesci do dnia porodu?

Zuza

Razem
Stary 2013-06-24, 14:22   #1488
Ewusia709
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Neni1984 Pokaż wiadomość
A niektórzy to mam wrażenie, że nigdy nie widzieli kobiety w zaawansowanej ciąży ... Moja koleżanka z pracy (widząc mnie w 7dmym miesiącu) stwierdziła "Ojej! Ale masz ogromny brzuch! No BARDZIEJ to już ci chyba nie urośnie, co?"
Ja też jak chodziłam do pracy to słyszałam zdania typu: ale się dużo najadłaś. - Ale masz brzuszek duży jak na termin na lipiec itp. Mój szef ma taką żonę "miłą".

Cytat:
Napisane przez Anulka_p Pokaż wiadomość
Nie dziwię się, że chcesz do domku. Na szczęście jesteście dzielne i wytrzymacie Trzymam mocne kciuki za pokarm

A co do wagi- to skoro Pani doktor twierdzi, że następnej wizyty już nie będzie, to ją podsumuję. Od początku ciąży przytyłam 14 kg. Marzyłam by nie przekroczyć 10 kg, ale cóż...będę się martwić po porodzie. Do zrzucenia mam niestety znacznie więcej, bo przytyłam przed zajściem w ciążę i to sporo w krótkim, czasie, ale Michaś na pewno nie powoli mi się lenić i kilogramy będą znikać.
Ja się wogóle wagą w ciąży nie przejmuję, znam osobiście wiele przypadków dziewczyn, które przytyły dużo w ciązy i przy opiece nad maluszkiem i karmieniu piersią kilogramy bardzo szybko spadły i wyglądają często szczuplej niż przed ciążą.
Ja szybko tyłam, ale w szpitalu mi poleciało jakieś 4-5 kg w dół, teraz nadrabiam i aktualnie mam +10kg, to nawet nie tak dużo jak się spodziewałam, że będę mieć w końcówce ciąży.

Cytat:
Napisane przez dzoan Pokaż wiadomość
Zapomniałam, że u nas 36 tc.. 9 miesiąc
za tc. Gratulacje i drugie za miesiąc

Cytat:
Napisane przez stokrotka24 Pokaż wiadomość
jak będzie gorąco to nie mam zamiaru wychodzić

idę prasować, marzy mi się żeby mi się brzuch obniżył bo dyszę jak lokomotywa i ciężko mi się oddycha
Mnie się brzuch obniżył i może rzeczywiście łatwiej się oddycha i na żołądek tak nie ciśnie, ale znów jest problem z pęcherzem bo Tymuś tak uciska, że aż boli jak chce się do łazienki i bardzo ciężko się wtedy poruszać. Ogólnie mam już ruch trochę jak kaczka i jeszcze jeden minus tego że Maluszek jest tak nisko, że czasem czuje te słynne kłucia w szyjce jakby ktoś śrubokrętem mnie kuł, jak Tymuś się rusza wieczorem to dość mocno to boli.

Cytat:
Napisane przez surka Pokaż wiadomość
Gdzie kupywałyście płatki mydlane Dzidziuś ?????
Ja kupiłam na allergo razem z wyprawką do szpitala, ale kupiłam płyn do prania, a nie płatki mydlane bo nie chce mi się bawić w rozrabianie tych płatków. Płyn jest łatwiejszy w użyciu

Cytat:
Napisane przez elaine-blath Pokaż wiadomość
umyła m jedno i się zmachałam) ale spore akurat balkonowe... po 40tc najwyzej będę jeszcze raz myć
Podziwiam że dajesz radę jeszcze okna myć, ja to ogólnie oprócz tego że słabo widzę i nie widziałabym jak to okno umyć, to głową ruszać nie mogę i jak przechylę głowę za mocno w bok lub w tył to momentalnie mam taki zawrót głowy, że robi mi się miekko w kolanach i dodatkowo helikopter przed oczami. W myciu okien wyręczyła mnie Teściowa i mam wszystkie czyściutkie, a w bieżących porządkach domowych wyręcza mnie mąż. Ja praktycznie nic w domu nie robię, raz że nie mam siły, dwa że niedowidzę

Cytat:
Napisane przez iwona335 Pokaż wiadomość
co do planujacych mycie okien
nie planujcie tego w 38-39 t.c bo mozecie nie spełnic własnych oczekiwan ja od paru dni chodze zgieta w pół bo mnie boli strasznie szyjka i nie wyobrazam sobie robic teraz wyczynów typu- mycie okien, naprawde moze juz byc Wam ciezko, a ja seriow ciazy średnio sie oszczedzam a teraz po prostu wysiadam i pluje sobie w brode za moje nieskoordynowane ruchy

swoja drogą jak ta szyjka tak mnie poboli jeszcze do któregoś tam lipca to zwariuje, szkoda ze ból nijak sie ma do regularnosci

Ja też sobie teraz nie wyobrażam okien myć i sprzątać, rzeczywiście od kąd obniżył mi sie brzuszek to odczuwam bóle w pachwinach i czasem w szyjce to słynne jakby wkręcanie śrubokrętu.

Cytat:
Napisane przez lachryma Pokaż wiadomość
no właśnie wczoraj się zastanawiałam czy już są takie słodkie i czarne dostępne. ile dałaś za kg?
Są już Są już Mnie TŻ w sobotę kupił kg, a dodatkowo teście przywieźli wczoraj wieczorem nową dostawę. Dziś się tak najadłam nimi po śniadaniu, że niestety część się nie przyjęła, ale to wszystko przez moją pazerność, zjadłam na raz chyba z pół kg i jeszcze popiłam miętą

Cytat:
Napisane przez misiaczka555 Pokaż wiadomość
Przyszły Majulkowe ubranka z all
są śliczne i dostałam nawet gratisy: 2 czapeczki i różowe leginsiki
Śliczne są

Cytat:
Napisane przez Anulka_p Pokaż wiadomość
U mnie na SR mówili że najczęściej robi się je w 34 tc, więc rodząca terminowo miałaby je nieważne. Muszę zadzwonić do swojego szpitala i zapytać.
Ja miałam pobierane w 34tc i z tego co gin mówił już więcej nie będę miała tego pobieranego więc będą musieli w szpitalu bazować na tym co mam, wynik negatywny

Moja Słodka Fabryka => www.slodkafabryka.blox.pl
Ewusia709 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 14:24   #1489
malaczarnakejt
Zakorzenienie

dzwonili do mnie ze sklepu internetowego i mówią, że koloru wózka nie ma ;( wszystkie inne są, a szarego niet... szukam na allegro, napisałam już wiadomość do Bochni. plisss kciuki!

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Kathe Pokaż wiadomość
jak dlugo trzeba stymulowac te sutki zeby byl jakis efekt??
Do skutku

Filipiśko

Stary 2013-06-24, 14:30   #1490
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
dzwonili do mnie ze sklepu internetowego i mówią, że koloru wózka nie ma ;( wszystkie inne są, a szarego niet... szukam na allegro, napisałam już wiadomość do Bochni. plisss kciuki!

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ----------

Do skutku
w bochni Ci odpiszą ze jak sie zdecydujesz to oni Ci zamowią bezposrednio od navingtona kolor i bedziesz czekać 3/4 dni po czym Ci wyslą

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

doczytalam ze ten urlop macierzynski to samemu sie pisze ... tzn wniosek ze sie sklada od dnia tego i tego przez okres taki i taki i wynagrodzenie takie... niewiem.

Zuza

Razem
Stary 2013-06-24, 14:30   #1491
Kathe
Wtajemniczenie

GG do Kathe

kejt to mnie pocieszylas
ja juz godzine se robie i nic

Aniołek 31.08.2012 r.

Maleństwo

<ciach_reklama>
Kathe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 14:31   #1492
malaczarnakejt
Zakorzenienie

Cytat:
w bochni Ci odpiszą ze jak sie zdecydujesz to oni Ci zamowią bezposrednio od navingtona kolor i bedziesz czekać 3/4 dni po czym Ci wyslą
czekam na maila ale też znalazłam tańszą ofertę, zapytałam, czy mają szary...
Bo w bobowózki dopiero pod koniec sierpnia

Filipiśko

Stary 2013-06-24, 14:34   #1493
sarna405
Zadomowienie

https://www.bebiprogram.pl/ jest na tej stronie fajny poradnik pierwsze chwile z dzieckiem
https://www.bebiprogram.pl/pierwsze-chwile/

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ----------

a tu jak dostać bezpłatne próbki http://www.poradnikniemowlaka.pl/bez...dla-niemowlat/
ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie
pragnie."
sarna405 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 14:34   #1494
malaczarnakejt
Zakorzenienie

w Bochni nie mają, mam ponowić pytanie za tydzień... łeeee ;(

Filipiśko

Stary 2013-06-24, 14:36   #1495
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Cytat:
no trzymam rzymam.
widać najładniejszy kolor wybrałaś, że wszyscy wykupują!! hahaha

a z tymi sutkami to mogę już zacząć jak mam termin na 16 lipiec?

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 14:36   #1496
paulinka777
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez idzia111 Pokaż wiadomość
Info od Meli odnośnie Oliath (ale zamotane)

Oli za 2 godz będzie w domku

Super !!! Lilo jedzie do swojego królestwa
Cytat:
pewnie

wpisz sobie "kalkulator skurczu" )

a nawiasem mowiąc to chyba Karolaj pisala o tym pierwsza ciekawe czy jej sie przydało?

Dziękuję Jestem w pełni przygotowana do porodu

Cytat:

Czyli muszę już złożyć?
Ale mnie wystraszyłaś Od razu zadzwoniłaś do siebie do firmy, bo jeśli by tak było musiałabym najpóźniej jutro złożyć taki wniosek . U mnie na szczęście nie trzeba tego robić. Należy do 14 dni po porodzie złożyć podanie o urlop, zaznaczyć, że roczny i zaznaczyć, że płatny 80%. Ufff.... Ale myślę, że każda powinna zadzwonić do swojej księgowej i o to zapytać, bo wszędzie pewnie mają swoje zasady- tak jest po wprowadzeniu nowych ustaw.
Stary 2013-06-24, 14:38   #1497
malaczarnakejt
Zakorzenienie

Jeżeli chcesz urodzić wcześniej. Tylko to nie jest pewna metoda, żeby nie było działa na zasadzie seksu, czyli albo zadziała, albo nie

Swoją drogą od tygodnia mam bardzo wrażliwe sutki. Ciekawe, czy mleczarnia rusza.

Filipiśko

Stary 2013-06-24, 14:38   #1498
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
w Bochni nie mają, mam ponowić pytanie za tydzień... łeeee ;(
No to ja niewiem..szkods.musisz.sz ukac dalrj...

Nie mam nic na obiad,ani smaka ani nic..co moge zrobic w takiej sytuacji?warzywa na patelnie z kurakiem?nie...juz mi sie nie chce tego jesc...dajcie jakis pomysl...

Zuza

Razem
Stary 2013-06-24, 14:39   #1499
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

Malinka: dziwna laska faktycznie z tego co piszesz,... no nic 3mam kciuki aby żółtaczka szybko minęła, a lokatorka się wyprowadziła

Co do paciora też mi się obiło, że 4 tygodnie ważne... w lux medzie nie robią szybciej niż po 35 tygodniu.

Envl: co do szpilek... ja na imprezę ubrałam na takim śmiesznym wydrążonym w środku koturnie.. 10cm.. ale mi nogi nie puchną)

arabiatta: brawa za 8my miesiąc!

aremagalos: aby po kawie lepiej było

misiaczka: fajne zakupy!!

surka
: no cóż, nie ma że boli.. wyprawka musi być..

dotka: wrzuć ściagawkę dla karmiących do klubu

magdalenne: max 14 po porodzie. Z tego co dzisiaj w ustawie mąż czytał.

Ewusia: no nie ma co porównywać, ja nie jestem po operacji, całą ciążę i również teraz znoszę bez praktycznie żadnych dolegliwości... i gdyby nie brzuch to bym się zastanawiała czy w tej ciąży jestem na Twoim miejscu też bym dużo odpoczywała i korzystała z pomocy najblizszych, bo musisz zbierać siły i regenerować się na przyjście Tymusia

okna umyte... firany zawieszone.. teraz czas na przekąskę

https://instagram.com/rudymspojrzeniem
http://www.rudymspojrzeniem.pl

Galeria pazurkowa:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1692
elaine-blath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 14:42   #1500
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Cytat:
Jeżeli chcesz urodzić wcześniej. Tylko to nie jest pewna metoda, żeby nie było działa na zasadzie seksu, czyli albo zadziała, albo nie

Swoją drogą od tygodnia mam bardzo wrażliwe sutki. Ciekawe, czy mleczarnia rusza.
a mnie od soboty krocze boli w środku, jakby mi ktoś balona w cipce pompował haha.
i dwa razy chyba czułam ból podbrzusza jak na okres....
ale nie wiem, może sobie wmawiam.

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości