Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-XII 2013. Cz.III - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Kolejna część naszego wątku będzie nosił nazwę:
Rączki, nózki wypychamy- w brzuszku Mamy ubaw mamy. Mamusie XI-XII 2013. cz.IV 6 9,68%
Rączki nózki wypychamy- niezły ubaw w brzuszkach mamy. Mamusie XI-XII 2013. czIV 2 3,23%
Cyc ogromny, krągły brzuszek a w tym brzuszku jest maluszek. Mamy XI-XII 2013. cz. IV 21 33,87%
Urwisku malutki- rośnij duży i okrąglutki. Mamy XI-XII 2013 CZ.IV 1 1,61%
Podskakuje lekko brzuszek bo się wierci w nim maluszek.Mamy XI-XII 2013. cz. IV 7 11,29%
Coraz mocniejsze czujemy kopniaki, ale rozrabiaki te nasze dzieciaki.Mamy XI-XII 2013. cz. IV 0 0%
Już nie mogę wciągnąć brzuszka bo bym zgniotła maluszka .Mamy XI-XII 2013. cz. IV 0 0%
JUz sie nie da wciagnać brzuszka , bo to domek jest maluszka.Mamy XI-XII 2013. cz. IV 6 9,68%
Myślą nasze Kochane robaczki- dam Mamie kopniaczki.Mamy XI-XII 2013. cz. IV 0 0%
Mama biega ciągle siku, a smyk w brzuchu fiku-miku! Mamy XI-XII 2013. cz. IV 17 27,42%
listopadowo-grudniowe mamusie 2013. Cz. IV 2 3,23%
Głosujący: 62. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-26, 20:48   #3931
Trele_Morele
Zakorzenienie

Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-XII 2013. Cz.III

Cytat:
Napisane przez nemosek Pokaż wiadomość
No właśnie ech

Nasturcja GratulacjeFilologię studiujesz?

Ja też poszłam do gina raz z takim podrażnieniem masakrycznym,o jak to musiało wyglądać wstyd normalnie.Ale to prawda owłosienie zatrzymuje bakterie
Dzidka głowa do góry,nie smucić się

Antibia Mi też wpadł ostatnio w oko jeden z modeli stokke ale kosztuje 3,5 tys (gondola plus fotelik)

Rybko Ja zamierzam kupić bezdotykowy, na podczerwień ale pobieżnie się rozglądałam.Na razie modelu nie mam konkretnego.
Gdzieś mi się obiło o uszy że termometr firmy BEURER jest dobry ale cena raczej wysoka

Się mi wymyśliło

Tu nam przybyło,tam się odłożyło najwięcej chłopców się pojawiło.

Większość płci już znamy kopniakami się jaramy.

W siłę rosną maluchy mamy zmieniają się w kluchy(poniosło mnie)
Drugi jest super

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

KCIUKI DLA ANI

Trele_Morele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 20:49   #3932
Anoula
Zakorzenienie

Dot.: Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-XII 2013. C

Cytat:
Napisane przez domii29 Pokaż wiadomość
I bardzo dobrze bo dzieciom dzieciństwo zabierają i wymyślają żeby 6-cio latki do pierwszej klasy już chodziły . Ja sama bym nie chciała żeby moje dzieci kiedyś w wieku 6 lat już miały iść do szkoły
tym bardziej że jest duża różnica pomiędzy dzieciaczkami styczniowymi a grudniowymi.
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 20:51   #3933
Trele_Morele
Zakorzenienie

Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-XII 2013. Cz.III

Cytat:
Napisane przez babku Pokaż wiadomość
Wróciłam, nadrabiam i postaram się od dziś znów aktywnie brać udział.
Tylko Wy tak pędzicie, że ja nie wiem czy nadążę i czy znajdę tyle czasu. W każdym razie postaram się
Od razu pożalę się moim problemem. Ogólnie było tak super, że wiedziałam, że coś musi mi popsuć ten stan. Niestety mam alergie na słońce zdiagnozowaną już bardzo dawno temu. Normalnie dostawałam jej jak byłam na gdzieś na wakacjach po dwutygodniowym, intensywnym opalaniu. Bardzo rzadko przy naszym polskim słońcu, ale ginekolog od razu ostrzegła mnie, że w ciąży takie rzeczy mogą dziać się szybciej. Także niestety 3 dni słońca i zsypana jestem już nieźle.
Czy któraś ma problemy z alergią w ciąży i czy są jakieś bezpieczne leki?? Wybieram się do dermatologa, ale obawiam się, że jak tylko zobaczy, że jestem w ciąży, to odeśle mnie z kwitkiem. I jak to jest z wapnem? Można pić? Wujek google jak zwykle podaje mi różne odpowiedzi. Jakaś maść żeby mnie nie swędziało też by się przydała
Clotrimazol? Nie jestem pewna ale skoro globulki bezpieczne to chyba masc tez?? Ja tez mam ta allergie ale tu przy takim sloncu nic nie wychodzi , przerabame na wakacjach ..

KCIUKI DLA ANI

Stary 2013-06-26, 20:51   #3934
domii29
Zakorzenienie

Dot.: Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-XII 2013. C

Cytat:
Napisane przez Anoula Pokaż wiadomość
tym bardziej że jest duża różnica pomiędzy dzieciaczkami styczniowymi a grudniowymi.
dokładnie tak
Wiem że kiedyś ludzie robili tak że wysyłali dziecko rok wcześniej do szkoły ale tylko dlatego że np było ze stycznia, a to co teraz wymyślili to głupota niesamowita... Dzieci w wieku 6 lat chcą się jeszcze bawić a nie uczyć
domii29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 20:54   #3935
Trele_Morele
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny okropnie twardnieje mi dzisiaj brzuch i nie wiem co jest grane poza tym okropnie mnie kłuje w okolicy żeber :/. Przewracam się z boku na bok i nie mogę znaleźć sobie miejsca. Na ten twardniejący brzuch wzięłam nospe i bez zmian jest...
Jaśko się co jakiś czas rusza więc jestem spokojniejsza tylko dlaczego ten brzuch mi tak twardnieje

TŻ przyszedł wycałował mi brzuch po czym stwierdził że robię się taki troszkę inkubatorek
Moze to jelita?? Mnie wlasnie zdziwilo to ze tam teraz sa jelita? Po bokach? W okolicach zeber ?? Ale tak wlasnie jest .. Mi pomogla Nospa I Esspumisan , bo przy wzdeciach tez wlasnie tam mnie kluje ..

KCIUKI DLA ANI

Stary 2013-06-26, 20:55   #3936
lynette_yang
Przyczajenie

Ale Wy piszecie ! Chwilkę mnie nie było i znowu jestem daleko w tyle.
Czytałam coś o kontrolach z ZUS-u, nie wiedziałam, że w ciąży też mogą być... Często to się zdarza, w okresie wakacyjnym przecież, nie leży się ciągle.
Dzisiaj Zofia nie daje mi spokoju, wierzga się. Pierwszy raz w życiu, od samego rana.
Stary 2013-06-26, 20:57   #3937
domii29
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Trele_Morele Pokaż wiadomość
Moze to jelita?? Mnie wlasnie zdziwilo to ze tam teraz sa jelita? Po bokach? W okolicach zeber ?? Ale tak wlasnie jest .. Mi pomogla Nospa I Esspumisan , bo przy wzdeciach tez wlasnie tam mnie kluje ..

Dobrze wiedzieć że tam są teraz jelita . Człowiek uczy się całe życie .
Wzięłam 2 nospę i jest zdecydowanie lepiej choć jeszcze nie do końca przeszło. Zjadłam nawet jabłko bo z kibelkowymi sprawami dzisiaj jakoś ciężko a jabłko mi zawsze pomagało w takich sytuacjach
Stary 2013-06-26, 20:58   #3938
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
dokładnie tak
Wiem że kiedyś ludzie robili tak że wysyłali dziecko rok wcześniej do szkoły ale tylko dlatego że np było ze stycznia, a to co teraz wymyślili to głupota niesamowita... Dzieci w wieku 6 lat chcą się jeszcze bawić a nie uczyć
Ja tak sobie po tym materiale zaczęłam myśleć, że jak nasze dzieci się urodzą (zwłaszcza te grudniowe) to te ze stycznia zaczną już powoli chodzić, a jak nasze zaczną chodzić to tamte będą mówić. Przy tak małych dzieciach różnica roku to przepaść.
Stary 2013-06-26, 21:01   #3939
domii29
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lynette_yang Pokaż wiadomość
Czytałam coś o kontrolach z ZUS-u, nie wiedziałam, że w ciąży też mogą być... Często to się zdarza, w okresie wakacyjnym przecież, nie leży się ciągle.
Dzisiaj Zofia nie daje mi spokoju, wierzga się. Pierwszy raz w życiu, od samego rana.
My w porównaniu do mam wrześniowo październikowych i tak piszemy niewiele
Właśnie miałam pisać dziewczynom że się coś obijamy bo my dopiero kończymy 3 wątek a mamy wrześniowo październikowe zaczęły już 11

---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ----------

Cytat:
Ja tak sobie po tym materiale zaczęłam myśleć, że jak nasze dzieci się urodzą (zwłaszcza te grudniowe) to te ze stycznia zaczną już powoli chodzić, a jak nasze zaczną chodzić to tamte będą mówić. Przy tak małych dzieciach różnica roku to przepaść.
Wyjęłaś mi to z ust

Zauważyłam że strasznie dużo mnie dzisiaj tutaj ale to przez to że ten brzuch mi tak twardniał i byłam zmuszona położyć się i leżeć i z nudów udzielam się tutaj tak często
Stary 2013-06-26, 21:02   #3940
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie miałam pisać dziewczynom że się coś obijamy bo my dopiero kończymy 3 wątek a mamy wrześniowo październikowe zaczęły już 11

---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ----------

Wyjęłaś mi to z ust
niedługo będzie czwarty
Stary 2013-06-26, 21:04   #3941
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nasturcja7667 Pokaż wiadomość
Mam na imię Natalia i jak byłam mała też wszyscy do mnie "Tala" mówili! Ba, do dzisiaj rodzeństwo i rodzice tak mówią Aż mi się sentymentalnie zrobiło, jak to napisałaś

ona sama o sobie fajnie tak slodko mówi Talcia, albo Talusiaaa czasami jej wyjdzie Natalusia, rozpływam się ale ja jestem matka-wariatka
Cytat:
Napisane przez _Peggy Pokaż wiadomość
Wiecie... może jestem dziwna ale... chyba zazdroszczę coniektórym z Was, ktore mogą cosik odziedziczyć czy dostać w prezencie. My nic nie dostaniemy, nawet na pajacyka czy grzechotkę liczyć nie możemy (rodzina i bliscy w PL). Koszty maluszka nie są małe. Na dzień dzisiejszy myślimy z TZ że okolo 1000Ł pójdzie.
Zapytam tak hmmm nieśmiało. Kupujecie w cucholandach ciuszki dla dzieci? Bo ja już przejżalam kilka i... naprawdę się opłaca (np. śliczy kombinezonki za niecale 3Ł ) Tylko... czy to da się doprać na cacy?

Wizytę u Położnej mamy 19.07
Za tydzień 03.07 mamy USG (wykonuje go Pani, która nie jest lekarzem ale zna się na maszynach)
moja natalcia ma najlepsze ciuszki z lumpka
Cytat:
A i zapomniałam Wam napisać że byłam dzisiaj z TŻtem w tesco i jest tyle ładnych rzeczy dla maluszków że mnie odciągnąć z tamtąd nie mógł
Damianowi najbardziej podobały się te "tyciunie" buciki dla maluszka, aż je w ręce brał...
Oczywiście było tyle pięknych rzeczy a ja bez kasy
Było strasznie dużo ciuszków z disneya ale i ceny przepiękne były i wszystko takie cieplusie, idealne na listopad - grudzień
Przepraszam nie chciałam urazić . Też tak mam dość często że gadam do siebie, ale jednak dzisiaj przechodzę już sama siebie
ciuszki i bodziaki z tesco sa super, ale opłaca się kupowac jak są wyprze wtedy pięciopak bodziaków za grosze można dostać a gatunkowo też są super
Cytat:

No to jak już wiem że kupujecie to... jak pierzecie ubranka? Ja myslę że 2 razy w proszku dziecieńcy w wysokiej temp. i raz na konec w orzechach piorących (by wypłukać chemie).

A w ogóle... jest Tu jakaś Mamuska która jeszcze nic nie ma dla dziecka? Bo ja poza jedną sztuką pampersa (grati do gazety) nie mam nic. Ba, nie planuje zakupów przed końcem sierpnia (nie jestem przesądna, zwyczajnie ni czuje że już na to czas, a po za tym myslimy o zmianie mieszkania albo remoncie).
ja mam wszystkoa ale wszystko gdzies pochowane w workach próżniowych po szafach i innych zakamarkach.

Co do prania to wg mnie przesadyzm. Ja wszystko prałam raz w dziecięcym proszku i dzieciecym płynie do płukania, na dziecięcym programie (60 stopni i podwójne płukanie). Bardzo szybko przeszłam na normalny program w pralce na bo ten dziecięcy strasznie dłuuuugi. I szybko zaczęłam potem prac w nomralnym proszku z naszymi rzeczami
troche przegięty ten artykuł chyba

ja uważam, że o pójściu do szkoły sześciolatka powinien decydowac nauczyciel w przedszkolu i rodzice. Np nauczycielka daje propozycje ze dziecko da sobie rade i wtedy rodzic decyduje czy tak czy nie. I powinny być klasy tylko z sześciolatkami wtedy. Z mojej grupy trójka idzie do skzoły jako 6 -latki. Jedna dziewczynka się nadaje be zproblemu, jeden chłopczyk tak pół na poł ale da rade, a jeden to masakra, on sobie teraz w pięciolatkach nie radził a co dopiero w szkole, ale matce można gadac ona po swojemu
Cytat:
Napisane przez dzidziadziumdzia Pokaż wiadomość
Wg mnie przyzwyczajenie dziecka od noworodka do "czystych" rzeczy; nadmiernego prania i oczyszczania mija się z celem i jest nieekonomiczne.
Ba, uważam że proszki sensitive są lepsze i wydajniejsze niż dzidziusiowe.
Orzechy są super jeśli dziecko ma alergie. Jeśli nie to nie popadajmy w skrajności.

Amen
acelinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 21:05   #3942
domii29
Zakorzenienie

Cytat:
niedługo będzie czwarty
Jeszcze tylko jakieś 20 stron, licząc 20 stron po 30 postów to brakuje nam jeszcze 600 postów do następnego wątku .
Dziewczyny do roboty !
Stary 2013-06-26, 21:08   #3943
maomami
Wtajemniczenie

Cytat:
Fajnym aspektem odziedziczania wyprawki jest też to że dość szybko trafia ona do nas do domu

My nie mamy zlej sytuacji finansowej. Wręcz przeciwnie, jest naprawdę OK. Mąż dobrze zarabia, ja też pracowałam w UK przez pięc lat. Odłożyło się conieco. No ale... jesteśmy oszczędni (a zwlaszcza ja) bo wiemy że któregoś dnia wrócimy do PL a tam tyle zarabiać nie będziemy (zwlaszcza że planujemy bym została w domu z dziećmi najdlużej jak się da). Uważam że wydanie dużej kwoty na wyprawkę (licząc cena=jakości) mogło by mić sens gdybyśmy wiedzieli że te żeczy posłużą i drugiemu dziecku, ale nie wiadomo czy opłacać się będzie wynajmować przeprowadzkę do Polski i wieźć te wszystkie bajery. A jeśli nie wieźć to co? Albo opchniemy na ebayu za bezcen, albo zwyczajnie zaniesiemy do lumpka.

No to jak już wiem że kupujecie to... jak pierzecie ubranka? Ja myslę że 2 razy w proszku dziecieńcy w wysokiej temp. i raz na konec w orzechach piorących (by wypłukać chemie).

A w ogóle... jest Tu jakaś Mamuska która jeszcze nic nie ma dla dziecka? Bo ja poza jedną sztuką pampersa (grati do gazety) nie mam nic. Ba, nie planuje zakupów przed końcem sierpnia (nie jestem przesądna, zwyczajnie ni czuje że już na to czas, a po za tym myslimy o zmianie mieszkania albo remoncie).
Ja rzeczy z lumpka mam zamiar najpierw zamoczyć na noc w wanishu bo dużo dostałam od kuzynki męża ale dużo z nich ma jakieś plamki to tu to tam, wypiorę w proszku zwykłym a potem już w jakimś dziecinnym albo mam w ogóle zamiar w płynie do prania prać.

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Cytat:
Jeszcze tylko jakieś 20 stron, licząc 20 stron po 30 postów to brakuje nam jeszcze 600 postów do następnego wątku .
Dziewczyny do roboty !
Zazwyczaj wątek kończy się jak jest jakoś 167 strona tak z obserwacji mi wynika

maomami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 21:08   #3944
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny do roboty !
ponad 1000 brakuje, bo jesteśmy w połowie 3900
Stary 2013-06-26, 21:10   #3945
domii29
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maomami Pokaż wiadomość
Ja rzeczy z lumpka mam zamiar najpierw zamoczyć na noc w wanishu bo dużo dostałam od kuzynki męża ale dużo z nich ma jakieś plamki to tu to tam, wypiorę w proszku zwykłym a potem już w jakimś dziecinnym albo mam w ogóle zamiar w płynie do prania prać.

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

No dobra no to jakieś 35 stron jeszcze, czyli tylko ponad 1000 postów do następnego wątku
Stary 2013-06-26, 21:15   #3946
dzidziadziumdzia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Trele_Morele Pokaż wiadomość
Clotrimazol? Nie jestem pewna ale skoro globulki bezpieczne to chyba masc tez?? Ja tez mam ta allergie ale tu przy takim sloncu nic nie wychodzi , przerabame na wakacjach ..

Maść jest dozwolona. Używam, jak czuję lekkie początki infekcji na dołach. Ale czy ona na uczulenia też, to nie wiem.
Cytat:

Wątek kończy się, jak jest 5000 postów. Każdy post ma swój numer, po prawej u góry widać ile jest, który jest który itd.

Aliska przyszła na świat 18.08.2010
. Witaj Kochanie

Aniołki 05.2009 i 08.2009 oraz Aniołek bliźniak 03.2013
dzidziadziumdzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 21:17   #3947
Mya1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lynette_yang Pokaż wiadomość

Cytat:

Wyjęłaś mi to z ust

Zauważyłam że strasznie dużo mnie dzisiaj tutaj ale to przez to że ten brzuch mi tak twardniał i byłam zmuszona położyć się i leżeć i z nudów udzielam się tutaj tak często
A ile nadrabiania by bylo jakbysmy tak elcialy
Cytat:

Wątek kończy się jak jesy 5000 postów, to dokładnie
166/167 stron. Wiem, bo jakiś milion wątków butowych mam za sobą

Dzisiaj kazałam tż kupić mleko i jogurt i owoce, oczywiście nie było owoców (taa, jasne) a on wziąl tylko 10 zł a ja do niego, że jestem głodna i że chcę rogalika, a on że nie mięli pieczywa(taa, jasne). Ale już nie zrobiłam mu sceny tylko powiedziałam, że jak nie wróci z rogalikiem to nie ma po co wracać

Ulka
28.11.2013r.
55cm, 3180g
Mya1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 21:20   #3948
89Beatka
Wtajemniczenie

1000 postów, dużo się wydaje ale za 4 dni trzeba będzie wstawić sondę tytułową i zaraz po tym kolejny wątek, zresztą najwięcej dzieje się chyba wieczorami

---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Cytat:
Napisane przez Mya1989 Pokaż wiadomość

Dzisiaj kazałam tż kupić mleko i jogurt i owoce, oczywiście nie było owoców (taa, jasne) a on wziąl tylko 10 zł a ja do niego, że jestem głodna i że chcę rogalika, a on że nie mięli pieczywa(taa, jasne). Ale już nie zrobiłam mu sceny tylko powiedziałam, że jak nie wróci z rogalikiem to nie ma po co wracać
ahh te kobiety w ciąży masz poprostu zachciankę
89Beatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 21:27   #3949
anulka2205
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 89Beatka Pokaż wiadomość
Jestem zrozpaczona, Po co ja poszła na uniwersytet ekonomiczny jak matematyki nie umiem pomijając że rachunkowość ni jak ma sie do mojego kierunku:m ur::m ur:

moge uczyc się wszystkiego tylko nie matematyka i liczenie. A został mi tylko ten egzamin;/

Musiałam się wyżalić.
tez nie cierpię matmy i jestem księgową chyba pomyliłam bajki

Cytat:
Napisane przez ryba91 Pokaż wiadomość
Nawet nei wiedziałam ze tyle 'gwiazd' jest w ciaży..
no baa- cały nasz wątek

Cytat:

ale co butowych? o butach tam rozmowa, gdzie jakie promocje czy co?

A TŻ to może do sklepu z gwoździami zaszedł, że tak nic tam nie mieli

Wielkie kciuki dla Ani
anulka2205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 21:38   #3950
Mya1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anulka2205 Pokaż wiadomość
tez nie cierpię matmy i jestem księgową chyba pomyliłam bajki

no baa- cały nasz wątek

ale co butowych? o butach tam rozmowa, gdzie jakie promocje czy co?

A TŻ to może do sklepu z gwoździami zaszedł, że tak nic tam nie mieli
Niee, tam są zamawiane buty z hurtownii obuwniczych

Ulka
28.11.2013r.
55cm, 3180g
Stary 2013-06-26, 21:42   #3951
89Beatka
Wtajemniczenie

Właśnie siedzę na łóżku z laptopem i w każdej pozycji mi źle i narzekam że chyba mi dziś brzuch urósł bo tak mi niewygodnie i do tego mam zgage, więc byłam w kuchni zażyć tą sodę, zobaczymy czy pomoże, liczę na to
89Beatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 21:43   #3952
nasturcja7667
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez acelinka Pokaż wiadomość

troche przegięty ten artykuł chyba

ja uważam, że o pójściu do szkoły sześciolatka powinien decydowac nauczyciel w przedszkolu i rodzice. Np nauczycielka daje propozycje ze dziecko da sobie rade i wtedy rodzic decyduje czy tak czy nie. I powinny być klasy tylko z sześciolatkami wtedy. Z mojej grupy trójka idzie do skzoły jako 6 -latki. Jedna dziewczynka się nadaje be zproblemu, jeden chłopczyk tak pół na poł ale da rade, a jeden to masakra, on sobie teraz w pięciolatkach nie radził a co dopiero w szkole, ale matce można gadac ona po swojemu

Amen
Mam dokładnie takie samo zdanie! A jestem z wykształcenia również pedagogiem. Uważam, że nauczyciel w przedszkolu ma takie samo prawo głosu [ a w kwestii np. podejścia do życia w grupie] nawet większe niż rodzic.
Moi rodzice nie chcieli mnie posłać rok wcześniej do szkoły mimo, iż nauczycielki z przedszkola ich namawiały, a ja po kątach rozwiązywałam zadania z ćw. kuzynki starszej o dwa lata. Do dzisiaj im to wypominam. Nie czarujmy się: są takie dzieci, które nawet w wieku 8lat miałyby problemy w pierwszej klasie, a są takie, które w wieku 6 świetnie się tam odnajdą i czekanie roku "bo rodzic tak uważa" może przynieść większą krzywdę.
I jestem BARDZIEJ NIŻ SCEPTYCZNA co do "wysyłania dzieci na testy do psychologa, który ma ocenić"- sorry, ale żaden z moich profesorów od psychologii czy pedagogiki by się pod takim testem nie podpisał- bo w ciągu 30 minutowego "badania" to można co najwyżej stwierdzić, jakie dziecko ma kolory oczu i włosów. Dzieci w tym wieku [5-8] serio potrzebują trochę więcej uwagi, by postawić "diagnozę"
nasturcja7667 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 21:45   #3953
NEWTREND
Rozeznanie

Cytat:

ja nie mam nic kompletnie, jedynie bratowa obiecała kołyskę i ubranka bo ma i po chłopcu i po dziewczynce zależy co będzie u mnie. Po moich chłopakach nie mam nic wszystko oddałam, bo myślałam że już dzieci nie będzie nowych.
NEWTREND jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 21:47   #3954
anulka2205
Wtajemniczenie

Cytat:
Niee, tam są zamawiane buty z hurtownii obuwniczych
szczwane z innymi rzeczami- nie wiem: ubraniami i kosmetykami też takie wątki na wizażu są, bo jakoś nigdy nie trafiłam na takie
I co u Ciebie jeden pokój w tym nowym mieszkanku to z miejsca na buty przeznaczony?

Wielkie kciuki dla Ani
anulka2205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 21:48   #3955
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja niczego na razie nie kupuję. Po pierwsze większość rzeczy mam po synku, a po drugie najpierw muszę się dowiedzieć jaka płeć, to wtedy ewentualnie dokupię jakieś brakujące rzeczy.

Ale w pierwszej ciąży kupowałam wszystko dopiero pod koniec 8-go miesiąca i na początku 9-go. I wystarczyło Jedynie ciuszki kupowałam sobie wcześniej, przy okazji wizyt w lumpku (bo miałam prawie wszystko z lumpków). Tak że spokojnie, nie ma co szaleć

A co do prania to ja wszystkie szmatki prałam 1x w "Dzidziusiu" na 40 stopni, bez płynu do płukania. Potem wszystko wyprasowałam dość dokładnie na najwyższej temperaturze, żeby wybić ewentualnie zarazki. I tyle.

Jeszcze odnośnie kombinezonu to ja polecam te śpiworkowe, bardzo łatwo w to dziecko ubrać, po prostu wystarczy położyć, wsadzić rączki i zasunąć. Ja akurat miałam z takiego "kurtkowego" materiału, ale w środku był podszyty polarkiem i ocieplony. Miałam rozmiar 74, moje dziecko chodziło w nim w wieku ok. 6-9 miesięcy. Grubością się nie ma co za bardzo przejmować, bo zawsze w razie czego można dziecko w wózku przykryć dodatkowym kocykiem. I jeszcze jedna ważna rzecz - przy tych śpiworkach zwróćcie uwagę, żeby była dziura na pasy, bo inaczej nie będzie się dało zapiąć w foteliku!

Edytowane przez rinco
Czas edycji: 2013-06-26 o 21:50
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 21:50   #3956
NEWTREND
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 89Beatka Pokaż wiadomość
Właśnie siedzę na łóżku z laptopem i w każdej pozycji mi źle i narzekam że chyba mi dziś brzuch urósł bo tak mi niewygodnie i do tego mam zgage, więc byłam w kuchni zażyć tą sodę, zobaczymy czy pomoże, liczę na to

Witaj w klubie ja ostatnio uwielbiam połączenie laptopa z łóżkiem.
NEWTREND jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 21:55   #3957
nasturcja7667
Zadomowienie

Wiecie co, od kiedy zaszłam w ciążę borykam się z zajadami.. I kurde bolało, nawet jak łyżką dużą jadłam.. I tak myślałam, że do końca ciąży się będę borykać, a położna mi ostatnio "maścią z witaminą A na noc i zniknie" pomyślałam "taaaa.... zniknie...". A TU PSIKUS: zniknęło aż muszę do niej zadzwonić i powiedzieć, ze jest moim idolem

Odkryłam, że mam jedną brodawkę ciemniejszą od drugiej - wygląda to jak dwie piersi od dwóch róznych kobiet

TŻ pracuje nad projektem, zabronił mi pakować rzeczy "bo się przemęczę" i tak w sumie nie mam co robić...
nasturcja7667 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 21:58   #3958
aaby
Zakorzenienie

Hej dziewczyny!

Ależ miałam dziś ciężki dzień w pracy. Tzn. ogólnie lajt, ale ten mój dysk Nie wiedziałam już, jak siedzieć, tak mnie rwało i bolało

Wieczorem pojechaliśmy dziś do Tesco, bo niby od dziś wyprzedaże. Na dziale dziecięcym była JEDNA rzecz przeceniona o parę zł Wkurzyłam się :wnerw: A że już się na coś nastawiłam, to pojechaliśmy do smyka i kupiliśmy parę rzeczy Musiałam zaspokoić swój zakupowy głód
Kupiliśmy bodziaki z krótkim i długim rękawkiem, dwupak półśpiochów i pajaca Przesłodkie są te rzeczy!

Peggy, pytałaś o lumpka... Ja kupiłam sporo rzeczy i planuję jeszcze trochę Można wyhaczyć fajne rzeczy za parę zł. A wiadomo, że po domu dziecko nie musi nie wiadomo w czym chodzić...

Któraś z Was pytała o termometr. Ja też słyszałam dobre opinie o termometrach Beurer Za to moja przyjaciółka ma Kardioline, też bezdotykowy. No ale niestety takie kosztują...

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Cytat:
Wiecie co, od kiedy zaszłam w ciążę borykam się z zajadami.. I kurde bolało, nawet jak łyżką dużą jadłam.. I tak myślałam, że do końca ciąży się będę borykać, a położna mi ostatnio "maścią z witaminą A na noc i zniknie" pomyślałam "taaaa.... zniknie...". A TU PSIKUS: zniknęło aż muszę do niej zadzwonić i powiedzieć, ze jest moim idolem
Zazdroszczę
Ja mam takie, których nikt wyleczyć nie potrafi od jakichś dwóch lat... albo i dalej Z małymi przerwami "ciszy".

Odtąd MY - już nigdy JA.
W duecie siła.

aaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 21:58   #3959
Mya1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anulka2205 Pokaż wiadomość
szczwane z innymi rzeczami- nie wiem: ubraniami i kosmetykami też takie wątki na wizażu są, bo jakoś nigdy nie trafiłam na takie
I co u Ciebie jeden pokój w tym nowym mieszkanku to z miejsca na buty przeznaczony?
no buty zamawiają, ubrania zamawiają o kosmetykach chyba nie wiem, ale wiem, że dziewczyny "rozbierają" perfumy - np. jedna kupuje, rozlewa je na małe buteleczki i o. Ale tam się nei zagłębiam już lepiej

a butów już mam mało, uspokoiłam się, niestety mam rozmiar 41 i nie wszystkie są mi dobre. Wolę przymierzyć

Ulka
28.11.2013r.
55cm, 3180g
Stary 2013-06-26, 21:58   #3960
paulinaizabela
Zakorzenienie

Uff...wreszcie jestem
Fajny dzień dziś u mnie Fryz zrobiony, spodnie przyszły i pasują a do tego mam nowy telefon

Cytat:
Już po egzaminie!! Dziękuję za kciuki- podziałało! Zdałam na 4!
A jak pisałam egzamin, to nasunął mi się tytuł wątku:

Mama biega ciągle siku, a smyk w brzuchu fiku-miku!
brawo!!
Świetny tytuł, bardzo mi się podoba

Cytat:
Napisane przez nemosek Pokaż wiadomość
Się mi wymyśliło

Tu nam przybyło,tam się odłożyło najwięcej chłopców się pojawiło.

Większość płci już znamy kopniakami się jaramy.

W siłę rosną maluchy mamy zmieniają się w kluchy(poniosło mnie)
fajne propozycje

Pytałaś co z włosami robiłam to odpowiadam - balejaż i podcięcie końcówek

Cytat:
Napisane przez babku Pokaż wiadomość
Wróciłam, nadrabiam i postaram się od dziś znów aktywnie brać udział.
Tylko Wy tak pędzicie, że ja nie wiem czy nadążę i czy znajdę tyle czasu. W każdym razie postaram się
Od razu pożalę się moim problemem. Ogólnie było tak super, że wiedziałam, że coś musi mi popsuć ten stan. Niestety mam alergie na słońce zdiagnozowaną już bardzo dawno temu. Normalnie dostawałam jej jak byłam na gdzieś na wakacjach po dwutygodniowym, intensywnym opalaniu. Bardzo rzadko przy naszym polskim słońcu, ale ginekolog od razu ostrzegła mnie, że w ciąży takie rzeczy mogą dziać się szybciej. Także niestety 3 dni słońca i zsypana jestem już nieźle.
Czy któraś ma problemy z alergią w ciąży i czy są jakieś bezpieczne leki?? Wybieram się do dermatologa, ale obawiam się, że jak tylko zobaczy, że jestem w ciąży, to odeśle mnie z kwitkiem. I jak to jest z wapnem? Można pić? Wujek google jak zwykle podaje mi różne odpowiedzi. Jakaś maść żeby mnie nie swędziało też by się przydała
O super, ze wróciłaś
a alergii współczuję oby szybko zniknęlły krosty!

Cytat:
Napisane przez xxxMikixxx Pokaż wiadomość
Cześć

Ja też z beznadziejnym humorem, a powinnam się cieszyć, bo urodziny dzisiaj jakoś zawsze mnie na myślenie wtedy bierze

Głowa mnie ciśnie przez tą pogodę, chyba kawy się napiję.

21 tydzień
Wszystkiego najlepszego Kochana
Brzusio

Cytat:
Napisane przez Nanusia76 Pokaż wiadomość
Hej pozdrawiam z Chicago
Wyprawka juz kupiona ale jeszcze poluję na okazje. Boję się że przesadziłam z zakupami i będę musiała wysłać paczkę bobędzie nadbagaż jak nic . Jak wrocę to postaram się obfocić wszystko i wam pokazać. Zostawiłam też rachunki więc ceny też poddam do porównania. Jak zwykle obkupiłam swoich chłopaków a sobie tlko kilka kosmetykow z ELF i stanik DKNY za 13$
Pozdrawiam jeszcze raz
O to poszalałaś czekamy na fotki tych cudeniek.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości